Kategorier
Vardagstrams

Sånt jag längtar efter

1. Amma. Jo jag älskar fan att amma. Hormonerna som hjälper en att sova. (Jag somnade överallt. Sittandes.) Närheten. Konstanta kroppskontakten. (Som visserligen också är sjukt påfrestande) Det faktiskt fysiska pirret i brösten och välbehaget när allt funkar och mjölken rinner till. Smaskande bebis som argt grymtar och morrar. Galna bröst med små mjölkduschar. (Jo ni som aldrig ammat, bröstvårtorna har inte ETT hål utan flera. Som en dusch! Helt sjukt. Och mjölk som kommer ur samtliga. Tänk ett duschmunstycke med mycket kalk i, så att strålarna liksom går åt alla håll. Precis så.) 
  
(Precis så här. Precis!) 
Jag älskar det. Trots de initiala problemen som alltid uppstår oavsett hur van man är som förälder. Bebisen är ju alltid nybörjare oavsett om man själv ammat femton år i sträck. Med ninja hade jag såriga bröstvårtor. Liksom djupa hack. Men det var fan ingenting jämfört med svampen jag fick med Tamlin. 
2. Pussa på öppen rotande bebismun. Ni vet liten blöt mun som genast letar tutte om man kommer för nära? (Och blir skitsur när det inte kommer nån) Och den söta lukten. 
3. Bära i sjal. En tung liten kropp mot min. Att kunna amma på gående fot. Tamlin bodde i sjalen första halvåret. Så pass att jag stannade upp och liksom tänkte ”vem fan är detta egentligen?” Ninja bar jag i ett och ett halvt jäkla år. Det var inte så kul som man tror dock. Jag bär helst bebisar. 
  

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Sånt jag längtar efter”

Ibland saknar jag allt det där också. Självklarheten i närheten och givandet. Men efter fyra amnings-och-sjal-tider är det så jäkla kul med tonåringar och stora glada ungar som går sina egna vägar.

Amma är härligt! Ammar min snart ettåring. Undrar om du har ngt tips för att han inte ska bita mig ibland när han tar tag? Gör djävulskt ont…. Och hur funkar det om man vill fri amma men inte jämt, alltså jag vill amma ngn gång på morgonen och ngn på kvällen, finns det risk att mjölken tar slut om man ändrar tidpunkten för mycket den dag till dag? Grattis till nya graviditeten också! 🙂

När mina har varit så stora har de fattat att det gör ont när de biter, och blivit helt olyckliga när de någon gång bitit till av misstag / reflex. Vi har pratat om det, känt hur vassa tänderna är och hur mjukt bröstet är – har försökt påminna om att vara försiktig innan de ’hugger’. Ammar en snart fyraåring ca morgon och kväll – ibland glömmer hon, ibland är jag borta, ibland lägger pappan.. Denna veckan var ikväll enda kvällsamningen, men det verkar funka – hon påstår att det kommer mjölk när jag frågar..!

Åh pussa på bebismun! Så mycket igenkänning i allt du skriver, men särskilt det är så gosigt. Har en tvåmånaders som jag helammar och bär i sjal. Måste lära mig att amma i sjalen också! Tror du det är svårare om man har väldigt små bröst?

Men fan åh. Det älskar jag också. Min är 10 månader och jag har ALLTID sagt hur dumma i huvudet är som skaffar mer än en unge. Sen dag 1 hon föddes har de varit tvärstopp, no more, inga syskon osv osv. Men nu börjar det rycka lite i livmodern… Kan det möjligtvis vara för att ungen precis blivit ”enkel” och ”rolig” jämfört med en hysterisk kolikbebis? Och stt man är ju puckad som förälder och skulle lätt göra om allt haha ?

Aldrig sovit så bra som nu när jag ammar, så håller helt med. Annat jag gillar med bebistiden: Att ha aptit igen, alla bebisens roliga ljud, att greja med hens kläder och att sova ihop. Att bära i sjal är jag sämre på, fattar inte riktigt hur man ska göra; stoppar man i ungen så fort den vaknar och låter den sitta där sen hela dagen? Tas den aldrig ur? Är det inte jobbigt och svettigt med massa extratyg och en tung unge? Gillar alla barn det verkligen?

Är lite gråtmild ikväll så detta inlägg får mig att drabbas av en gnutta självömkan över att det ska vara så jävla svårt att bli gravid. Dock ligger jag i soffan med en sovande tvåochetthalvtåring i famnen så ömkan biter inte som den gjorde innan jag faktiskt fick ett barn.

Saknar den tiden faktiskt. Vill dock inte ha fler än ett barn (så länge man inte kan klona den man redan har ?). Men den tiden minns jag med värme. Den första tiden, den stora nya överväldigande kärleken, finaste som finns.

Haha, har precis märkt det där med ”mjölkdusch”! Är gravid för första gången och häromdagen kom såndär ”för-mjölk” (vad fan kallas det?!) och både jag och sambon blev alldeles paffa att det kom ur FLERA hål! Vi insåg att vi båda alltid trott att man liksom hade ett hål som mjölken kom ur. Lite läskigt ibland hur lite man vet om hur kroppen faktiskt fungerar..!

Har inte du problem med att ungen dräller en massa mjölk, speciellt när bröstet ba ”nu jävlar ska du få mat” och sprutar ner mjölken i halsen på bebin? Jag får ha en liten handduk eller papper under bröstet och bebins huvud för att vi inte ska bli nerdränkta. Hur funkar det i sjal? Vill jättegärna ha sjal, och amma i sjal låter som en dröm. Har du några tips förresten, angående amningsdräll? Och hur knyter man sjalen bäst vid amning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *