Kategorier
Vardagstrams

Reproducera tjockhat i skolan

… och när vi ändå är på ämnet så såg jag i en feministisk grupp på FB att denna spya till bok används i undervisningen i ettan:

förstagluttarna  IMG_8825.JPG

Skulle Ninja komma hem med denna bok så skulle jag välta hela jävla byggnaden. Hur tänker man ens när man skriver nåt sånt här? Är man helt dum i huvudet? Hur ska vi ens komma åt flickors självkänsla, kroppsångest, tjockhat och allt det där vi säger oss vilja jobba mot när vi tycker det är rimligt med sådana här böcker? Hur känns det att vara ett tjockt barn och läsa detta? Hur känns det att vara ett tjockt barn när klasskompisarna matas med denna ammunition?

Boken ska dessutom vara väldigt rasistisk och könsnormativ.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Reproducera tjockhat i skolan”

Ja, usch. Den här boken kom ut första gången 1999 och är alltså 16 år gammal – innan jag tittade efter gissade jag mer på 80-tal … När en bok blir ”antagen” som läromedel hänger den (i en hel del fall?) kvar ett bra tag efter utkomstdatumet i skolvärlden, och skolorna landet över är fulla av små och illa eftersatta skolbibliotek utan utbildad bibliotekarie, där det lätt samlas gammalt, dammigt och uselt material om ingen medvetet ser över beståndet. Skulle vilja gasa igenom alla dessa gamla boklådor med gallringsborsten och se hur mycket skräp som trillar ut. (Nu har jag dessvärre en väldigt känslighet för damm, så jag vet inte om jag skulle klara uppdraget med livet i behåll.)

Dom där böckerna är helt sjuka. Vänta tills ni kommer till kapitlet där Milles pappa lämnar familjen för att han har blivit kär i en flygvärdinna. Hon är så klart den onda som ska ta all skuld, men häpp så blir allt bra eftersom Milles mamma kan förlååååååta. En liten genusanalys
på den du. Jag är osäker om det är tvåan eller trean dock.

Jag hoppas den är gammal (vilket den verkar vara), för den är fan skit rakt ut sagt.
Skolan behöver uppdatera sina läromedel i takt med samhället. Ett exempel är ju sexualkunskapen – den är pinsamt skral och ickeinformativ (förutom det vanliga: snoppen in i slidan = bebis! och det är allt som kan hända vid sex tydligen och bara mellan en kille/man och tjej/kvinna).
Tillbaka till ämnet: folk borde kräva att boken ska tas bort helt, framför allt i skolorna!

Små 7-åringarna som just börjat skolan har kanske inte fattat än att killar ska bli helt till sig av att se bröst, att tjejer ska bry sig om vad dom har på sig tillskillnad från killar, att barn som kommer från andra länder är annorlunda och att tjejer som spelar fotboll är avvikande. Så bra att skolan kommer och trycker ner det i halsen på dom!
Hemsk bok. Att den används som undervisningsmaterial i skolan är… ja, det finns inga ord ens.

Ja precis, ibland tycker jag att ”pedagogiska” böcker och böcker som är skrivna för att barn ska känna igen sig i jobbiga situationer bara verkar ge barn dumma idéer och onödiga funderingar.

Jag har ont imagen över att jag inte välte skolan då min dotter kom hem med den här boken för nått år sen. För jag tänkte precis som du och ditt inlägg nu får mig att tänka att jag ALDRIG får backa för sånt här. Att varje sak som förminskar våra barn och i synnerhet flickor måste vi reagera starkt på och på en gång! Gillar din blogg och det du gör!

Jag kommer ihåg en serie i Starlet i slutet av 80-talet. Det handlade om en tjej som är tjock och som efter sommarlovet kommer tillbaka och är smal. Hon blir ÄNTLIGEN populär och omtyckt. Den serien inspirerade mig så mycket att jag önskade att jag vore tjock så jag kunde gå ner i vikt och bli omtyckt. Funderade till och med på att bli tjock och sedan gå ner igen för att få en massa ”WOW”.

ja! Jag läste den också! Den har hängt kvar hos mig sen dess! Helt jävla sjukt. Det började med att nya snygga killen i klassen såg ett gammalt foto där den tjocka tjejen var smal o han ba ”vem är det, wow vad snygg hon var” och de andra killarna i klassen skratta o ba ”det är ju hon den tjocka” och då bestämde hon sig för att bli smal. Så hon började cykla, slutade äta massa godis (hon jobbade i sin pappas kiosk) och bytte klädstil och sen ville killen äntligen ha henne fast han var rökare och smakade illa? helt sjukt alltså.

Vilka skolor används den i? Vi som föräldrar borde faktiskt uttryckligen ta avstånd från denna bok även till skolorna (om det inte gjorts). Gammalt och unket.
Reflekterar lite över Kitty-böckerna jag läste som barn (jag var tjock) och det hela tiden förklarades hur Kitty var den snygga och Bessie liksom skulle vara tacksam för att hon fick vara med fast hon var tjock och därför inte populär. Gillade böckerna annars, men var förbannad över denna ytlighet. Bra, tänker jag nu för tiden, att jag hade skinn på näsan. Minns att jag sa till folk ”Inte jag som har problem med att jag är tjock, det är du!” Sa det t o m till mina föräldrar när de skulle skicka mig på bantningsläger. Till slut fick jag ätstörningar ändå, men är fortfarande jäkligt stolt över den där elvaåringen. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *