Kategorier
Vardagstrams

Jag lovar att inget barn kom till skada under målandet av denna tavla

Jag känner mig ofta som en tonåring på nätet. Och med det menar jag inget positivt. Jag menar hur debatterna ser ut, vilka samtal som pågår och människors reaktioner på det jag gör. Är det inte nån som blir förbannad och menar att jag sätter mig själv och mina känslor i centrum (???) för att jag påtalar riskerna med avtrubbning när man proppar nätet fullt med bilder på döda barn eller nån som blir skitkränkt på att jag postat ett screenshot från twitter utan att credda den som tog screenshottet (ok om jag rippat nåns text men ett SCREENSHOT?!) (jag creddar inte män generellt och definitivt inte män som systematiskt ägnar sin antirasistiska aktivism till att trakassera, skrämma, hota, hänga ut och hetsa mot rasifierade kvinnor men jaja nu sub-skriver jag) så är det flera som kränks av min senaste tavla. Ja ni hörde rätt.

Ja jag vet inte om jag ska skrikskratta rakt ut eller gråta av uppenbar tragik (men jag gör det förstnämnda) men allt känns så förbaskat absurt att jag vill krypa in i skalet igen. Fokus för fasiken folk! Fokus!

Men om vi stannar vid det sistnämnda, för det är ju faktiskt mest absurt av allt:

rökrök 2 rök4
rök3
 
Jag citerar When Darkness Falls reaktion på mina konstkritiker:

Jag betvivlar att de som upprör sig själva så mycket att de sitter och skakar av ilska över den här tavlan dyker upp på fb-sidor och bloggar som hyllar Game of Thrones och Sons of Anarchy för att skriva samma saker. För det är barn som far illa som själva fan i de serierna, men dels är det film och då vet folk att de kommer verka bakom flötet om de låtsas att de inte förstår att inga barn skadades i verkligheten och att ingen förespråkar barnmisshandel, och dels är det här serier av män, med män och för män och i ett patriarkat är det självklart och sällan ifrågasatt att geniförklara den här typen av våldsglorifiering. Enda anledningen att det här upplevs så annorlunda är för att det är en kvinna som smutsar ner det heliga moderskapet med sig själv i huvudrollen utan att varken be om ursäkt för sig eller ta någon hänsyn till ”kritiken”.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Jag lovar att inget barn kom till skada under målandet av denna tavla”

Det är ett typiskt utslag av tidsandan – att folk tar på sig rollen som moralpolis, domstol och domare. Som ett barn av 70-talets frihetsrörelser häpnar jag över dagens trångsynta moraliserande.
Många är medskyldiga till att moralpaniken tycks vara den första ryggmärgsreflexen både i media och bland twittrare och bloggare.
Avslutningsvis – jag tycker att dina bilder är helt fantastiska. Jag önskar att jag hade råd att erbjuda dig tillräckligt med pengar så att du skulle vilja avstå från en tavla, men jag får vänta tills du säljer tryck.

Folk har generellt ett djup som ett badkar. De tolkar utifrån vad de först ser utan att tänka vidare på någon djupare innebörd.
Min tolkning av din tavla är följande:
Du visar kvinnan, madonnan, den oskuldsfulla och rena modersfiguren. Du visar också hur lite det krävs för att den bilden av kvinnan ska raseras och madonnan förvandlas till horan. I detta fallet är det cigaretten som får symbolisera det enda snedsteg som madonnan gör för att hon ska reduceras till hora.
Det har inget med cigaretten i sig att göra. Det kunde likagärna varit ett vinglas eller varför inte en dildo hon hade i handen.
Innebörden är snarare hur man alltid ser på kvinnor under lupp för att sedan använda minsta lilla fel hon gör emot henne.

Åh, så sjukt irriterande att det alltid är samma sak! Jag instämmer med wdf’s analys fullkomligt. Kvinnor måste helt enkelt ALLTID vara förebilder för att få synas. Alltid, i alla tv-serier, böcker, konst, alla kvinnliga artister ska vara ”förebilder” och antingen hyllas de som goda förebilder (heliga, madonnor, starka och ofelbara) eller så blir folk helt vansinniga och ballar ur fullkomligt för att de är ”dåliga förebilder”. Detta ansvar läggs i princip ALDRIG på män. Jag brukar jämföra Sex and the city med Sopranos – hur många gånger har en inte hört satc-tjejerna kritiseras, hyllas, problematiseras, hatas och moraliseras över som dåliga eller bra förebilder. Hur många gånger har ni hört Tony Sopranos diskuteras i egenskap av förebild för unga män? Eller James Bond? Eller Någon annan manlig karaktär i någon film eller tv-serie ever, typ? Nej, just det.

Först vill jag be om ursäkt för att jag inledningsvis ansåg att du borde länkat till Henrik. Jag kände inte till bakgrunden och borde varit tyst. Med tanke på hur han betedde sig i det kommentarsfältet där han bl a ifrågasatte varför du tog bort ”kritiken” från en person som ägnade sig åt helt orelaterade nasty personangrepp ( =passade på att mobba när hon kom åt) så har jag nu full förståelse för att du inte vill skicka trafik åt hans håll. En person som beter sig så här illa (dessutom dyker upp ett halv dygn senare för att fortsätta tjafsa och kräva svar och förklaringar) all in the name of antirasismen ska man hålla kort.
Sen vill jag säga att jag känner mig exakt likadan när jag ser hur folk beter sig på nätet. Fullvuxna människor som beter sig VÄRRE än hormonstinna tonåringar och små trotsiga barn. Det är bara helt absurt att bevittna. Och jag instämmer helt med Anna C: ”Det är ett typiskt utslag av tidsandan – att folk tar på sig rollen som moralpolis, domstol och domare. Som ett barn av 70-talets frihetsrörelser häpnar jag över dagens trångsynta moraliserande. Många är medskyldiga till att moralpaniken tycks vara den första ryggmärgsreflexen både i media och bland twittrare och bloggare.”

Det finns väl värre konstverk än detta? Tavlor där mammor blir mördade medan de håller sina barn, där barn ser på när deras föräldrar blir våldtagna eller mördade, ja, kolla de flesta tavlor från ca 500 år tillbaka i tiden.
Som om någon skulle titta på den här bilden och tänka ”jamen, att röka samtidigt som jag ammar verkar ju vara en superidé!”. Jag tänkte som flera andra här: ”Ta bort cigaretten och du har en bild av en vacker, madonna-aktig kvinna som ammar sitt barn. Att hon är mullig och har synligt kroppshår förstärker känslan av gammeldags skönhet. Lägg till cigaretten och hon är genast en nutida, dålig, ofräsch mamma som borde smutskastas”.

Haha, ja tänk om alla våldsamma bibliska motiv hade bemötts med ”TÄNK om nån ser tavlan och känner att det är en BRA idé att spika upp folk på stora träkors. Konst i all ära, men korsfästning är faktiskt oacceptabelt!”

Det finns mycket som i dagens samhälle anses provocerande i tavlan dock. Cigaretten är det som de flesta fäst sig vid,men i tavlan porträtteras även övervikt, amning, håret på överläppen, barnet som inte är klätt i kläder som avslöjar dess kön och de naturligt tunga brösten utan att på något sätt be om ursäkt för det. Det finns mycket problem gällande alla de här sakerna i dagens samhälle; amning ska ske bakom låsta dörrar för tänk ifall någon skulle se ett bröst som inte sexualiseras, vi matas dagligen med att övervikt är något farligt och något att skämmas över, barn som inte är uppenbart könade anses vara hjärntvättade av sina föräldrar, kvinnor ska skämmas över sin kroppsbehåring etc.. Som jag ser det blir cigaretten ett symboliskt långfinger åt samhällsidealen om att hur kvinnor och mödraskap ska se ut. Rökning har även ofta varit en symbol för att utmåla karaktärer som rebeller i både film, konst och literatur och således faller det sig naturligt att cigaretten befinner sig i den här tavlan.
Att det dessutom är en sjukt vacker tavla med fantastisk stämning och ljussättning, härlig färgskala och proffsigt brushwork gör tavlan bara till än mer av en fröjd för ögat.

Stå på dig för fan säger jag. Gillade tavlan skarpt för är det något som behöver förpassas till sophögen är det myten om den perfekta modern som alltid gör rätt, gör allt med ett leende och aldrig blir trött på tillvaron som småbarnsförälder.

Förstår inte att bara för att någon har en blogg/annan social media med många följare är det plötsligt dens skyldighet att informera när något inte är bra. Vi lever på 2010-talet och tror alla vet att det inte är bra att röka, vrf är det då din förbannade skyldighet helt plötsligt att informera om detta p.g.a att du lägger ut din konst?!
Sett detta ett flertal ggr och blir så irriterad på fenomenet.

Jag älskar den tavlan, den är konst som jag tycker konst ska vara. Med en tvist. Den goda modern som inte är så god. Jag blev alldeles paff och full av skratt när jag läste kommentarerna från upprörda harar. Samtidigt är det ett bevis på att tavlan når fram, rör om och påverkar. Heja dig!

Intressant exempel från WDF ovan. Tänker också lägga till på det ämnet att detta ju är en tavla som är målad och alltså inget som hänt i verkligheten. Många filmer/tv-serier däremot har med skrikande små barn i våldsamma scener. Barn som är alldeles för små för att kunna skådespela sådär bra. Dvs någon har avsiktligt gjort dem ledsna för att fånga det på film… DET snackas det aldrig om.

Konst hade varit om det var ett vinglas, whiskey glas eller dylikt i andra handen samtidigt som hon ammade. Den debatten är lika stor. Men det är inte LIKA skadligt för barnet som ammar eller för kvinnan som ammar. Och det skulle fortfarande förmedla rebellen i LD.
Rökning tycker jag är så uråldrigt att sjukt att folk ens får visa i filmer, eller ens att folk röker, när dom vet hur onödigt farligt/dyrt/dödande/giftigt det är. Alltså onödigt att förmedla. Det borde snarare avverkas, förminskas och förkastas.
Nu är ju alkohol heller inte bra, inte det jag förespråkar. Utan mer att cigaretter borde inte finnas, varken kring vuxna, barn, reklam, ute eller ens alls.

Jag tycker mäns våld är så uråldrigt och sjukt att det är horribelt att det ens får visas i filmer, när alla vet hur onödigt farligt/dyrt/dödande/skadligt det är. Alltså onödigt att förmedla. Det borde snarare avverkas, förminskas och förkastas.
Nu är ju rökning heller inte bra, inte det jag förespråkar. Utan mer att mäns våld borde inte finnas, varken kring vuxna, barn, reklam, ute eller ens alls.
Så lägg ner Game of Thrones omedelbart och plocka bort varenda kopia av Die Hard, Leathal Weapon, Rambo, RoboCop, Saw, Gudfadern, Scarface – ja basically allt som någonsin producerats av män.

Om, jag säger OM tavlan nu skulle vara en ren avbildning av en i verkligheten existerande kvinna som satt och rökte medan hon ammade sitt i verkligheten existerande barn , så OCH?
Hur många av oss födda på 70 och 80-talen växte inte upp med vuxna som rökte inomhus?
Att likställa det med barnmisshandel är rent jävla dravel och ett hån mot alla de barn som då och nu verkligen blivit misshandlade.
Passiv rökning är långt ifrån det värsta eller skadligaste en förälder kan utsätta sitt barn för.
För bara någon generation sedan var det inte helt ovanligt att röka i bilen och där någonstans går det en gräns till och med för mig där jag skulle börja ta pratet om värdelöst föräldraskap på allvar.
Men jag måste erkänna att jag skulle ha ytterst svårt att förstå hysterin och upprördheten kring en rökande ammande mamma i sig även om de hade handlat om fotokonst och alltså varit helt uppenbart att det rörde sig om i verkligheten existerande människor.
Vet inte moralisterna därute att den offentliga sjukvården i Sverige uppmanar rökande mammor också att amma om de vill och kan? Expertisen på området anser att fördelarna med amning även i de fallen kraftigt överväger de negativa effekter mammans rökning kan ha på barnet.
Bilden visar faktiskt ingenting annat än en kvinna som följer den offentliga sjukvårdens uppmaningar, så är det med det.

Detta. Ska rama in det och sen ska jag köra ner ramen i halsen på diverse moralpoliser med noll verklighetsförankring. De som likställer rökning med barnmisshandel och grymhet mot barn har uppenbarligen aldrig blivit slagna tills bloden sprutar eller fått svanskotan söndersparkad eller blivit utsatta för svält eller inlåsta i en skrubb eller använts som partytrick och blivit tillsagda att dra ner underbyxorna och vissla med lådan (dra i blygdläpparna) så att pappas gäster ska bli underhållna. Jag blir förbannad rent ut sagt på de som kidnappar ordet barnmisshandel till att gälla allt de själva rynkar på näsan åt. Jag vill inte att det ordet blir urvattnat för att diverse tyckare på nätet blir förnärmade av en tavla. Är det för mycket begärt?

I konstkontext och -historia har sådana här bilder alltid funnits så det är inget nytt, därmed inte sagt att jag förringar dina målningar, nä tvärtom, de har sin plats i konsten helt klart.
Och jag älskar målningarna! Fantastiska! Nutida!

Kan du inte visa dina kära läsare detta foto: https://www.google.com/search?q=smoking+girl&nfpr=1&biw=1440&bih=798&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIoaTwtZ_oxwIVCDuICh1G2wJ7#imgrc=ABcFGbFamacs8M%3A
Taget av en fotograf som blivit känd för hur duktig hon är, och modellen i bilden ÄR HENNES DOTTER. 🙂 Hade varit kul att se folks reaktioner på det, om man nu blir så tilltuffsad av en tecknad bebis nära en tecknad cigg?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *