Kategorier
Vardagstrams

Kvinnor iöverklassen ska inte prata om hur privilegierade männen i arbetarklassen är

En ständig het potatis inom feministiska kretsar är detta med tolkningsföreträde och privilegier. I de flesta fall är det relevant, speciellt där man talar om frågor man inte har nån egentlig insikt i – att tala över människors huvuden är både kränkande och förtryckande och många behöver lära sig att dels backa men kanske främst närma sig ämnen med ödmjukhet och respekt. Men i många heta diskussioner dras det även fram som ett verktyg för att tysta sin motståndare, där man förväxlat tolkningsföreträde med kunskap och analys men också där man tar sig friheten att bedöma vem motståndaren är baserat på de yttre attribut man ser där och då (ofta på en bild). Man tvingas ofta till att fläka ut sitt privata för att få vara med i samtalet och det skapar ett samtalsklimat som är exkluderande och förtryckande i sig. 

Med det sagt:

Jag är cis, vit och able. Bor bra, ekonomiskt trygg osv. Lajvar övre medelklass med hela hjärtat och har inga klagomål på min tillvaro. 

familjen

Hej hej!

Jag är även en överviktig arbetslös bisexuell kvinna från arbetarklassen/underklassen som rasifierats större delen av mitt liv. Jag är outbildad, jag har inte ens gått ut grundskolan med fullständigt betyg (jag fick betyg i tre ämnen), ekonomiskt beroende av andra, jag lider av psykisk ohälsa, har en bakgrund och uppväxt full av våld och sexuella övergrepp samt utreds just nu för ADD och blir fan förbannad när människor på nätet som inte ens känner mig eller min bakgrund ska tala om för mig hur privilegierad jag är. Liksom, sätt er ner för i helvete era självupptagna skitungar!

Jag blir förbannad att man ska behöva outa alla sina jävla issues för att få tala utan att bli ombedd att backa. Liksom vem vinner? Vinner jag nu? Vem kan räkna upp flest förtryck?!! Får jag ta plats nu? Räknas jag? Har jag tolkningsföreträde så det räcker??

Ok, nu raljerar jag (spårar) hej vilt här men grejen är att du som utomstående inte har någon aning om vilket tolkningsföreträde andra har. Svart/trans/homo är till exempel bara en faktor men olika förtryck är inte fristående från andra och pratar man om privilegier så kan man inte som svart eller trans eller homo (som exempel alltså) alltid hävda mest utsatt position eftersom det kommer finnas andra människor som lever under sämre förhållanden. Du kan vara svart och medelklass och ha ett stort kulturellt kapital och du kan vara vit och utslagen, du kan vara trans och cispassing (exempelvis ickebinära som trivs i sina tilldelade könsuttryck) och du kan vara trans och i livsfara varje gång du lämnar huset.

Du kan ha olika privilegier även om du tillhör en utsatt grupp och att sitta på höga hästar som en enväldig domare och välja och bestämma vilka som får vara med att prata utifrån de fördomar en har är inte rimligt nånstans. Jag är trött på att få ”mina privs” nertryckta i halsen av människor som inte vet nånting om mitt liv eller mina erfarenheter. Tolkningsföreträde innebär heller inte att man alltid har rätt i sakfrågor eller att man ska vara tyst om man saknar det men debatten har kidnappats av regelryttare och Duktiga Allierade™ som missbrukar begreppet och använder det som verktyg att tysta varandra.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Kvinnor iöverklassen ska inte prata om hur privilegierade männen i arbetarklassen är”

Tumme upp och applåder! Bra skrivet! ”Du kan ha olika privilegier även om du tillhör en utsatt grupp och att sitta på höga hästar som en enväldig domare och välja och bestämma vilka som får vara med att prata utifrån de fördomar en har är inte rimligt nånstans. ” väldigt sant!
”Man tvingas ofta till att fläka ut sitt privata för att få vara med i samtalet och det skapar ett samtalsklimat som är exkluderande och förtryckande i sig.” Mycket sant!
Jag utreds också för ADD, så det var intressant fakta att läsa om dig!:)

ursäkta men du är trött på att få dina privilegier nertryckts i halsen av andra människor eftersom du anser att de inte vet något om dig och din situation, men är inte det precis det som du gör väldigt ofta? t.ex. män och smala. vad vet du om deras situation som gör att du kan avgöra deras privilegier? Precis som du har en bakgrund som inte många vet om så kan det ju vara så att människorna du dömer också har en annan bakgrund och fått kämpa sig dit dom är nu.

Jag tror inte du förstår vad jag snackar om nu. Att påtala privilegierade positioner är ej detsamma som att avgöra enskilda individers position i samhället. Ungefär som när folk skriver inlägg om privilegierad medelklass eller vita så vet jag att jag ingår och förstår på vilket sätt och motsätter mig ej detta. Skillnad på grupp och individ.

Jag har hört från en transperson att en allierad är inte den dom sitter och försvarar, sitter och tar någon annans kamp utan det är en person som frågar ”vad behöver du?”
Jag håller absolut med om att tolkningsföreträde missbrukas ofta och är ett ganska fyrkantigt verktyg.

Precis så! Jag behöver inte hetero/cis-personer som ska berätta sina versioner av hbtq+-personers erfarenheter och liksom säger ”det är okej att du finns, jag hatar inte dig som alla andra gör, ge mig en medalj nu för att jag är så snäll!”. Däremot är det fint med personer som inte själva är hbtq+ som verkligen visar sitt stöd, står upp mot homo/transfobiska personer, lyssnar och ber om ursäkt när de gjort fel. SÅNA personer behövs, inte de som ska visa sig duktiga och vinna empati-poäng på våran bekostnad.

Problemen du belyser upplever jag nästan bara existerar i de kretsar och diskussionsforum du rör dig i. Nu vet jag givetvis inte vart du rör dig hela tiden, men i sammanhang där du brukar dyka upp, om man säger så. Jag tänker att det ofta handlar om att vissa VILL missförstå och klappa på huvudet. Lite vem kan skriva ordet ”tolkningsföreträde” flest gånger i en kommentar. Upplever inte att detta är ett problem i andra diskussionssammanhang än just i det feministiska.

Åh plus en på den! Ger mig aldrig in i diskussioner längre pga av dessa saker. Det har i slutändan gjort att jag inte tillskansar mig ny info eller kunskap längre. För mycket energitjuv för att tillföra något. Väldigt trist.

LD du är min idol i med allt som du upplyst om och de otaliga reflektioner du satt igång i mig. Med det sagt så tycker jg tyvärr att den här texten sätter fingret på vad som hände med Kitty o smalhets/tjockhets-debatten. Som att du missade hur enorm inverkan tjock-känslor kan ha på en normalviktig individ, trots den strukturella diskrimineringen av tjocka/överviktiga personer i samhället. Jag är en annan normalviktig som skulle klassa kvinnoidealet och känslorna, pikarna mot min egen kropp och timmarna per dag som jag lägger på att förändra den som en av mitt livs i särklass största ångestkällor. Men just i den debatten kändes det som ett hejvilt tolkningsföreträdsviftande och därmed en förminskning av något som är så jävla viktigt (att det är med och påverkar på djupet pch hela vägen till självmordstankar). Jag påmindes om det för att jag upplevde det som ett liknande drag av privilegier i ansiktet och en känsla av att vi bara borde hållas från debatten då den tog fokus från de som har riktiga problem.
Detta kan dock handla om hur det landade hos mig och du får gärna dementera eller bekräfta med nån motivering om du pallar.
Iövr, stödjer dig som fan o hoppas du bloggar ofta och typ föralltid och fortsätter ändra hur en tänker inånga frågoro till det, i brist på bättre ord, bättre.

Jag missade inte alls den inverkan som skräcken för övervikt har på smala, tvärtom så bemötte jag ju det både i eget inlägg och i Kittys kommentarsfält. Du kanske missade den biten, men det var utifrån det som jag sedan debatterade: synen på tjocka, varför smala är rädda för att bli tjocka, varför man säger att man känner sig tjock (när det egentligen handlar om andra känslor av självhat) och vad denna syn har för påverkan på kvinnor, i alla storlekar. Sen gav jag Kitty kritik för att hon använde en retorik som snarare förstärker föraktet mot tjocka än gör upp med den. Att smala kvinnor har ångest är allvarligt som fan, men det offentliga samtalet får inte gå ut på att (om än omedvetet) sparka på en annan grupp. 🙂

Vill bara skriva att jag är glad att du är tillbaka med din blogg! Har saknat dina inlägg mkt och jag hoppas du mår bättre. Kram!
I övrigt håller jag med. EN individ förtrycker liksom inte EN annan individ baserat på det ena eller det andra. Känns helt absurt att kalla folk ”förtryckare”, ”normpersoner” och ”makthavare” (alltså den sista, haha) hit och dit baserat på en kommentar, en profilbild eller antal följare på insta. Sånt jävla tramseri.

Det här med tolkningsföreträde kan det ju diskuteras om i evinnerlighet. Det dödar ju effektivt all form av samtal och dialog. Den som har mest ont och skriker högst vinner. Insikt genom faktakunskap värderas lägre än erfaren upplevelse. Denna auktoritetslista kan te sig udda i vissa sammanhang men är nog mer kutym i Sverige än i övriga världen. Akademikerföraktet är ju ett allmänt känt svenskt fenomen. Nåväl, de flesta diktaturer inleddes med att arkebusera akademiker, intellektuella och oliktänkande individer så helt ensamma är kanske inte svenskarna om sitt förakt, men som tur är låter vi dem leva…än så länge. Men inte länge till om t ex SD får bestämma.
Om vi alla skulle höja oss till en lite mer civiliserad nivå i diskussioner och sluta med personangrepp, hat och andra former av påhopp och lyfta oss till att diskutera Saken istället, hade kommentarsfälten på bloggar och FB-sidor kunnat bidra till nya insikter, en konstruktiv utveckling av idéer och vässande av tydliga formuleringar. Om vi enbart slutade missförstå varandra medvetet och haka upp oss på detaljer i en medmänniskas i övrigt kanske kreativa tankar, skulle vi alla vinna på det. Men vi är ju människor…kanske har vi alla en inneboende lite mobbare och översittare i oss som måste få släppas ut emellanåt…men jag vill inte tro att det är så.
Lasse Bergs böcker om människans utveckling visar på att vi snarare har överlevt på att kämpa för att hålla sams och se varandra som jämlikar och värdera och respektera vars och ens unika förmågor. Skryt var tydligen extremt förkastligt. Om vi skulle ta och sluta ”skryta” om vem som har det värst eller bäst? Om vi skulle välja att sluta sila myggor och svälja kameler?
För hur det än är så mår samhället bättre om vi inte väljer att se några som helt rätt och andra som helt fel utan nyanserade varelser där i stort sett alla har något som är mer charmigt (bra humor, rörligt intellekt, empati, insiktsfullhet, kreativitet, konstruktivitet, öppenhet mm) och annat som vi gärna bör försöka hålla mer för oss själva (småsinthet, missunnsamhet, arrogans, fördomar, bitterhet, egoism mm).
Jag ska inte behöva veta allt om dig innan du uttalar dig i en fråga. Jag kommer att göra en bedömning på det du säger, inte det du är. Jag kommer att bedöma dig utifrån hur du agerar, inte utifrån det du säger. Handling säger mer än ord. Ord säger mer än det yttre.

Tack för denna mycket bra text! Tycker att denna utveckling med tolkningsföreträde är väldigt oroande och antiintellektuell. Istället för att låta sina åsikter styras av värderingar och ideologi ska man bara svälja allt andra säger om de har andra tolkningsföreträden än en själv. Som om alla i en viss samhällsgrupp tycker samma eller har samma behov! (befängt antagande). Tycker det är oroande att folk uppmanas till att sluta tänka själva och till och med sluta delta i diskussioner. Att ha en ödmjuk hållning inför andras erfarenheter står inte i motsats tycker jag till att föra fram egna ideer om tex hur olika samhällsproblem bäst bör lösas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *