Kategorier
Vardagstrams

Nej det blir ingen soppa

Nu har jag stått och hetsat upp mig själv igen. Jag kan bli så där skitförbannad på en tiondelssekund när saker inte är till min tillfredsställelse. Ursäkta Oskar om jag hänger ut dig nu, men asså är ni också gifta med en människa som ska vara ”ekonomisk” och rejäl och ansvarstagande och som tycker det är rimligt att göra soppa på möglig broccoli? DET ÄR ETT TÄCKE AV LURVIGT MÖGEL PÅ HELA TOPPEN.
”Det är bara att skära bort det som är dåligt, det är inget fel på detta, du får sluta vara så fisförnäm… bla bla [predikan om hur vi slänger mat och miljö och restauranger som använder fula grönsaker i sina soppor] bla bla”
Nej Oskar det blir ingen soppa! Jag slänger den i soporna nu! ALL BROCCOLI! Förlåt att jag glömde att vi köpt den – jag kommer upprepa detta i framtiden också tyvärr pga vimsig och dålig på att planera in oplanerade spontana middagar som gör att jag kommer efter i mitt lilla planerade schema. Jag är så arg på broccolin och på Oskar som vill att jag ska göra soppa på den. Jag hatar den!
Nu ska jag ringa Oskar och skälla av mig. Sen ska jag göra torsk i ugn med kräftstjärtar och ett täcke av västerbotten- och creme fraiche-smet.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Nej det blir ingen soppa”

Mögliga grönsaker ska slängas. De har passerat ”förbrukas före”-datumet sedan länge. Övermogna grönsaker är goda i soppor och grytor, även om de är lite skrynkliga, lite bruna fläckar går att skära bort, men har de börjat mögla är de oätliga. Säg det till din man 😉
/hälsingar från en som överlevde flera år på dumpstring och blivit matförgiftad ett x antal gånger pga mögliga grönsaker (och en gång en vattenmelon som hade en lätt smak av bensin)

Mögliga grönsaker, fisk som luktar annat än hav, slemmigt kött och gröna korvar är otjänliga som föda. Om du gillar ost (vilket jag gör) så är det ok att skära bort ”lite” mögel från en hårdost, om en tar rejäl marginal. Gäller inte möglig mjukost, släng skiten. Alla glömmer nån gång vad en köpt, det som lät lockande för en vecka sen är en inte sugen på idag eller inom rimlig framtid.
Jag har också oroat mig när jag läst artiklarna om att det slängs så mycket mat, men känner inte alls igen mig i det där – det som hamnar i min matavfallspåse är äggskal, skal & blast, kaffesump och nåt enstaka ben (äter sällan kött). Och en möglig broccoli nån gång i kvartalet.
Tänkte först som Sofia ovan som föreslår att du skulle kasta sagda grönsak i huvet på den som föreslog du skulle tillreda den trots mögel. Jag kan känna i mina egna händer att det skulle kännas sååååå skönt, en kort stund. Men du gör rätt i att använda lite verbal broccolikastning istället, alltså ringa och skälla ut han.

Jag avskyr att slänga mat och försöker alltid hålla koll så inget blir dåligt. Jag går på lukt och smak och inte på datummärkning. Skulle dock inte heller använt broccolin som du hade, men tycker din makes inställning är bra. Det slängs alldeles för mycket dugliga livsmedel. Sist jag var matförgiftad var 1979, då hade jag ätit en räksmörgås på Skansen.

Jag säger också kompost. Och sen odla NY broccoli i jorden du gör! Då kan väl karlsloken inte klaga..
Ett annat tips för den som får mycket oaptitliga rester från barnens tallrikar tex är att skaffa några höns. Upp till fyra (utan tupp) får vi ha i nynäs utan särskilt tillstånd. De äter det mesta utom möglig mat, kyckling, avocado, choklad, lök- och råa potatisskal. Attans så fiffig snabbkompost som ger gödsel och ägg tillbaka. Trevliga är de också. Sorunda hönsmarknad i juni! Man får hålla sig i skinnet bara så man inte kommer hem med fem kaniner och några ankor också för det finns Attans så mycket gulligt där.

Haha, lite igenkänning då jag är ibland riktigt student-snål och äter möglig mat. Brukar tänka att jag kanske blir normal i magen (är typ alltid hård) xD
Men är det ett riktigt lurv-mögel så slänger jag skiten eller om det smakar äckligt.

Jag är Oscar och min man är du:) Min man kan inte äta ägg el dricka mjölk med ”fel” datum, även om det smakar bra. Jag skär också bort det dåliga och tillagar och låter barnen ohejdat ta upp tappade godisar från golvet (även i allmänna utrymmen) och äta. Kunde inte bry mig mindre. Min man blir dock galen på det och yrar om magsjuka och bakterier. Och typ hälften av alla kryddor i vårt skåp har nog utgånget datum. Märkte dock att gammalt bakpulver funkade sämre så ibland kan den där märkningen kanske vara relevant… F’låt för noll stöd:) kram

”Lite skit rensar magen” heter det ju. Säkert av en anledning. Liksom löss trivs i rent hår tror jag fel bakterier trivs i ren mage. Till en viss del. Mögliga saker, nej tack. Äta det som tappats på golv, ja.

Jag relaterar! Skulle bara äta möglig mat om jag höll på att svälta ihjäl. Och just det där med att stoppa saker i munnen har så mycket med ens integritet att göra. Det är kränkande att stoppa något där mot ens vilja. Det har nog med alla kroppsöppningar att göra förresten. Säkert något evolutionärt 🙂

Nog för att det inte är problem att äta saker som passerat sitt ”datum” (det existerar bara för att producenter och butiker inte ska behöva ta ansvar efter en viss tid men egentligen håller maten bra mycket längre än förbrukningsdatumet) men är det mögel på är det fan för sent!
Min man är likadan. Man kan bara skära bort det mögliga så är allt bra. Men nä, det gör jag fan inte. Då får han äta det själv, på egen risk.

Min pappa är ännu värre. Han vägrar bestämt att slänga mat, oavsett hur äcklig den har blivit. Mamma brukar slänga saker i smyg. Han har t.o.m plockat upp mat ur soporna. Ofta äter han mögligt bröd, bara för att slippa slänga det.
I affärerna vill han också köpa de varor som har kortast datum kvar (tänk typ fisk som står ”ät idag) så att affären inte ska slänga det.
Aldrig sett någon annan dra det så långt som han gör!

Det är inte jättenyttigt att äta möglig mat. En del mögel kan producera rejält giftiga ämnen. Alla gör det inte, men det är svårt att veta vilka som gör det.
När ”lurvet” blir grönt eller får svarta prickar, har det vuxit länge. Då finns förmodligen svampen i hela livsmedlet. det gröna/svarta är förökningsporer som bildas när näringen håller på att ta slut.
Mögel är en av våra nerbrytare. Viktiga för kolet och kvävets kretslopp. Det betyder att mat med mögel är på väg att brytas ner.
I vissa livsmedel har vi tagit fasta på de egenskaperna hos vissa mögel , som i brieost, gorgonzola och andra mögelostar. Men även de har ett sista datum.

Min mamma kunde laga festmat till middag när vi hade gäster, och presentera hela smörgårdsbord med delikatesser och läckerheter. Pappa åt gårdagens köttbullar som han värmde i micron. Fyfan vad respektlöst och ignorant, tycker jag. Kom att tänka på det nu. Finns mycket barndom i köket. Ibland tror jag att jag skulle behöva professionell hjälp för att komma över den och äntligen gå vidare.
<3

Kan han väl fan hålla koll på maten i kylen själv då… min kille är som Oskar och klagar på att det slängs. Han är fri att ta sig en titt på vad som finns hemma och laga till det utan att blanda in mig och mitt ansvar i det hela!

Kan också vara en helt ADD-fri grej. Jag har noll diagnoser (men kanske borde ha?) och glömmer och gör exakt samma saker… Jag är dock en trött tvåbarnsmamma, gravid igen. Brukar skylla på det ?

Blir så jävla förbannad på sånt seriöst. Inget mot Oskar specifikt, bara så många som ska ha en sån snusförnuftig inställning. Kan man inte få leva någon jävla gång liksom. Det finns något koketteri och självuppoffrande i det där, precis som i så mycket annat i miljömedvetenhet. ”JAG äter minsann klimatsmart osv osv.” Alla ska för i helvete få äta färsk mat. Jävlar vad uppeldad jag blev av det här haha.

Håller med. Ok att alla inte får tillgång till färsk mat och människor genom tiderna varit tvungna att äta mögligt och härsket pga brist och fattigdom, men när folk som har råd och tillgång håller på så där… det kommer liksom inte att minska fattigdomen i världen eller hjälpa på något annat sätt att du sätter i dig (eller serverar till andra, ännu värre) dålig mat istället för bra, det är bara tramsigt koketteri som i värsta fall kan leda till matförgiftning helt i onödan.

Jag är lite likadan, inte om just mögliga saker, men kan böja lite på utgångsdatumen om jag känner för det. Kollar mest på hur sakerna känns och luktar. Verkar de okej, så kör på. Men du är ju gravid! Skulle aldrig tänka tanken på att äta/servera något som inte var färskt till en gravid kvinna. Vad tänker han på?
Din rätt lät för övrigt bra mycket godare 😀

Min pappa hade bensinmack med liten livsbutik när jag var liten. Jag är alltså uppvuxen på gammal mat. Allt utgånget fick vi äta. (Men inte ens min mor serverade sådant som möglat. Vad jag vet…) Det bästa var i september när all överbliven pinnglass togs hem! Och tidiga vårsolsdagar då chokladen hunnit smälta i fönstret och blivit osäljbar men inte oätbar…
Min man som är en sån där duktig person går igenom kylen typ var tredje dag och tar tillvara på det som börjar bli gammalt, dvs hackar upp och fryser in t ex grönsaker. Det är bra gjort av honom. (Om jag ansvarade för kosthållningen i vår familj skulle vi leva på bröd och sallad…)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *