Kategorier
Vardagstrams

Vecka #30 / foglossning, bristningar mellan skinkorna och kryckor

kanonkula
Ibland önskar jag att jag bloggat när jag var gravid första gången. Tredje gången gillt liksom och man är relativt oengagerad om jag ska vara ärlig. Går in i vecka 31 imorgon och har bara varit på två MVC-besök, och då räknar jag in inskrivningen. Inget känns nytt heller, bara en massa ”ja just ja”-känslor om sånt man tydligen förträngt fast man minsann tyckte man mindes allt.
Foglossningen är en sån grej. Att jag hade ont och svårt att gå förra gången minns jag ju. Men att det kändes som att nån sparkat sönder bäckenet, det hade jag glömt. Det känns brutet. Jag kan inte lyfta benen. Ska jag klä på mig måste jag sitta ner för jag får inte in benen i byxorna annars.
Igår frågade jag Oskar var man kan få tag på kryckor och jag skojade inte ens, och jag skojar inte nu, att gå… på kvällstid framförallt om jag typ lagat mat ståendes tidigare under dagen …det går inte. Jag måste hålla i mig i möblerna jag passerar, liksom ta stöd och hålla upp underkroppen med armarna. Helt sjukt. Och jag har ändå tio veckor kvar. Hur ska det gå liksom? Jag behöver alltså kryckor.
gravid manspread
Och så andfåddheten. Mjölksyran har jag ju nämnt tidigare och jag tror den beror på järnbrist, jag får mjölksyra så fort jag rör mig. Att hålla upp armen utan stöd går inte. Mjölksyra. Och andfådd. Stånkar och stönar och flåsar bara jag byter ställning i sängen. På morgonen behöver jag lägga mig och vila på soffan efter att jag klivit upp ur sängen. EFTER ATT JAG KLIVIT UPP UR SÄNGEN.
Jag klarar knappt att duscha utan att svimma. Har väldigt lågt blodtryck och får sådana där blodtrycksfall för minsta lilla.
Och så vidare.
gravid mage
Hur överlevde vi ens stenåldern? Jag hade ju blivit dumpad direkt av flocken kan jag säga, ”nej lessen Natta, det här funkar inte, du drar ner tempot, förra gången tog björnen oss nästan pga dig och du samlar dåligt nu när du inte kan böja dig ner så you gotta go tack för den här tiden hej då”.
Och en annan sak, vem mer än jag har bristningar i RÖVEN? Mellan skinkorna??? Tror dessa uppstod vid förlossningen men kan ha fel. Upptäckte det iallafall dagen efter jag fött Ninja för typ hela röven kändes slappare efteråt och upplever nu att det blev värre efter Tamlin.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Vecka #30 / foglossning, bristningar mellan skinkorna och kryckor”

Du går till närmsta rehab och får ett par kryckor utprovade! Finns det något annat som funkar för dig? TENS? Inte sån skit som en kan köpa på Clas ohlson utan sån riktig som vi fysioterapeuter kan prova/hyra ut? Bäckenbälte fungerar för en del, men nästan bäst för bakre bäckensmärta och inte främre. Akupunktur? Hoppas du kan hålla det i schack och att smärtan inte går bananas!

Javisst ja, om det är så att du har mer besvär på ena sidan och det benet liksom ”hänger sig” när du ska börja gå, så testa att resa dig upp med det benet lite sträckt, så kan du kanske lura förbi upphängningsläget och kommer igång fortare.

Ja jäklar de där bristningarna! De fick (å behåller tydligen for life) med första barnet. Jojomän där är de…minsann…mitt i o utåt. Skönt att man inte är ensam,ytterst märkligt igentligen. …

Kryckor borde väl få att ordna via mvc. Och ja TENS! ? om du inte kan få en via din mvc så hyrde jag en via nätet, det var prisvärt och inte bara innan utan på förlossningen med. Lider med dig, det där med andfåddhet hade jag med, fick tillslut höra ett ultraljud av hjärtat, hade ett litet blåsljud.

Ja, alltså. Det vidrigaste i min bok var åderbråcken i blygdläpparna och hemorrojderna. Ingen hade berättat att det ens gick att få! Och att vara en strandad val sista månaden. Tur ungen var fin när hen kom ut, annars hade jag inte gjort det igen (förhoppningsvis gravid just nu, vi får se om några dagar).

På min mvc kunde man låna tens gratis (BB Stockholm). Akupunktur hjälpte mig också bra. Jag går även till en SUPERDUKTIG osteopat. I Sthlm city. Hojta om du vill ha kontaktuppgifter!

Dricker du blutsaft? Om du har järnbrist tänkte jag. Kan själv inte ta järntabletter pga mår dåligt av det. Men blutsaft påverkar inte magen på det sättet, smakar inte så gott men man kan svälja ner det och typ dricka apelsinjuice direkt efter. C-vitamin ökar dessutom upptaget av järn. Pumpafrön har mkt järn i sig, du kan t.ex göra fröknäcke, och öven göra smoothies med spenat och linfrön i etc.

Bristningar i röven – jajjemän! Ett vågrätt streck mellan skinkorna, huden är tunnare där. Men så fick jag bristningar överallt också, förutom på vaderna och armarna… För att inte tala om åderbråcken där nere, jag såg ut som en mussla. Tur att de gått tillbaka för ont gjorde det också!

Hej Lady D!
Försöker igen. Förra gången stod det att jag hade en ogiltig mailadress. Förvissa delar jag mail med min man men det borde väl inte påverka? Den är i allra högsta grad giltig 🙂
Det jag ville förmedla till dig, vilket jag gör mer kortfattat nu, är att du kan må så mycket bättre om du får VENOFER av vården. En svart vätska i ampuller du får hämta på apotek och som en sjuksköterska infuserar i dig via dropp. Hur ofta det behövs är beroende på hur dåliga dina blod/järnvärden är.
Den andra delen är angående kryckor/rollator. Detta borde du kunna få genom mvc eller hälsocentral de har ett helt lager för kvinnor med foglossning.
Och kom ihåg – överdriv dina symtom. Ingen jävla duktig flicka nu, Fru Dahmer.

Hej. Jag har haft en plastpall i duschen när jag har varit gravid. Kände mig ofta alldeles svimfärdig när jag duschade, satt jag ner blev det bättre. Även om jag kände mig som Linnéa 87 snarare än 27…. ?

Bristningar är ju hormonellt och har alltså inte så mkt att göra med att man blir större. Jag blev ändå förvånad när jag under graviditeten fick bristningar på skinkorna! Nada på magen. Däremot höfter och bröst.

Ett tips i duschen är att ställa in en stol. Har också haft problem med att nästan svimma vid ansträngning (som att duscha). Ställde in en stol i duschen och mitt liv blev bra mycket renare än innan x)

Älskar verkligen dina beskrivningar!! För mig blev foglossningen värre för varje unge, vilket tydligen har något att göra med att ligamenten som håller ihop bäckenet därframme aldrig mer går tillbaka till noll. Min yngsta, nummer fem i skaran, är snart 25 och efter henne blev det aldrig ens nästan bra. Jag har alltså foglossning fortfarande och kan känna hur de där benen ruckar på sig i vissa lägen. Sedan antar jag att vikten inte varit till hjälp heller. Tur man har humor så man kan skratta åt eländet! Men seriöst, jag förordar rullator framför kryckor eftersom den är stadigare och dessutom brukar ha en liten sits som kan vara räddningen när man måste gå en längre bit eller stå och vänta. Ta hand om dig nu och se till att vila mycket!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *