Kategorier
Vardagstrams

Vecka #31 // UVI?

Jaha då har man rullat in i vecka #31. Bokstavligen rullat alltså. Har ni sett en sån kanonkula nån gång? Kort person + kort överkropp + stor bebis = enorm utväxt utåt. 
  
Och just nu undrar jag mest om jag har UVI eller om det är bebisen som ligger för långt ner. Har hittills trott det sistnämnda men nu börjar jag fundera på om det verkligen är normalt att känna sig akut kissnödig hela tiden, ni vet så det gör ont och man knappt kan gå, fast man kissade en kvart tidigare? 
Nej. Eller ja när man är gravid så är allt ”normalt”. Det är därför det är så svårt att avgöra.
Har druckit mängder ac citronvatten med ingefära i. Köpte även sådana där stickor på Apoteket men de visade ju inget. Ibland måste man tydligen göra nån odling. Och jag som hatar att krångla åh vad jobbigt! Är det mvc eller vårdcentralen jag ska kontakta? 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Vecka #31 // UVI?”

Stickorna från apoteket skulle jag inte lita på, har köpt flera förpackningar som inte har visat rätt. En vill ju inte att det går upp i njurarna. Skulle gå till vårdcentralen o kolla.

Om du ska lämna prov för odling är det bäst med morgonurin, annars ska det helst ha gått minst fyra timmar sedan du kissade (jag vet, busenkelt att följa om man har uvi/är gravid…). Tvätta först av lite försiktigt (inte gnugga) kring urinrörsöppningen med ljummet vatten. Första kisstrålen ska inte med, den innehåller skräp från urinröret så den ska i toan. När urinröret är genomsköljt ska du samla och spara urinen. Om du tar provet hemma måste du hålla det kallt tills du lämnar in det och du ska helst lämna in det så fort som möjligt. Det finns provrör med skruvkork för urinprov att köpa på Apoteket om du gör det hemma.

What? När jag gick och lämnade urinprov så var det ingen som gav mig några såna instruktioner! Jag sa till och med att jag hade kissat tio minuter tidigare, men eftersom jag var konstant kissnödig så kunde jag kissa igen när det var min tur. Ingen sa något om att jag måste ha hållit mig i fyra timmar eller att första strålen inte skulle med…

Min dunderkanonkur för UVI är pepparrotste. Funkar bättre än alla citron- och tranbärs- och allt vad de heter-kurer. Riv färsk pepparrot, brygg te av det, drick. Äckligt (tycker jag) men funkar. Om det nu är det du har och inte vill hålla på för mycket med antibiotika.

Barnmorskorna hos oss hänvisar till oss på hälsocentralen.
Jag hade samma besvär sista 10 veckorna. Trodde det var ”normalt”. Det visade sig att bäbisen klämde ihop urinröret när jag satte mig, så det kom inte många droppar. Efter förlossningen kände jag mig inte kissnödig alls, men det visade sig att jag hade 2 l urin i blåsan. Töjer den ut sig sakta märker man ju inte av det. Fick ha kateter några dagar så urinblåsan fick dra ihop sig igen. Fick även tappas på urin vid några tillfällen efter att katetern drogs. Var återställd på 5 dagar.

Tycker du ska söka vård (är SSK och jobbar på vårdcentral). Ring MVC imorgon, symtomen låter som UVI. Sök akut om du får hög feber och/eller ont uppåt njurarna el ser blod i urinen.

Kan rekommendera varmt, bokstavligt, talat något varmt mot muttan. Jag fyllde en gammal 1,5 liters petflaska med varmt vatten och la mellan benen. Fungerar säkert med vetepåse eller värmedyna. I väntan på tex tid till vc.

Hade samma känsla med min nr 4. Stor gosse som fixerade sig redan i v 32. Efter det hade jag ett hlvte med känningar av uvi. Fast jag hade ingen. Satt och grät varje gång jag skulle kissa och mina andra söta barn stod och höll mig i handen. Hursomhelst, det är i alla fall VC läkare du ska kontakta. I alla fall är det så i Lunds kommun. Lycka till! Hoppas dina känningar lägger sig 🙂

Det handlar inte om att det i sig hjälper mot bakterierna, det handlar om att man ska dricka sånt som är vätskedrivande och gör att man kissar ofta så att man hela tiden ”spolar ur” urinvägarna. Det kan i sin tur hjälpa mot spridning.

Jag hade det exakt så sedan någon gång i 4:e månaden, tills han kom ut… och han var medelstor och låg långt upp. Det fanns aldrig några bakterier vid odling. Grät mig till sömns ibland och hade nära på panik, fick trycka med handen mot urinröret för att förvilla känslan. Det är så NORMALT så.

Tranbärsjuice lindrar, och vätska i allmänhet sköljer bort bakterierna – men om du ska få rätt utslag på testerna ska du inte ha druckit för mycket för då blir inte testvärdet riktigt. Håller tummarna för att det inte är UVI!

Vårdcentralen gick jag till (akut) när jag misstänkte UVI under min graviditet. Prover visade inget men fick ändå antibiotika. Såhär i efterhand minns jag att jag haft jobbiga sammandragningar (nästan som förlossningsvärkar) och att mitt kiss luktade rökt skinka(?!) en vecka innan läkarbesöket, hade även ont vid sidan av magen. Tänker att det kanske var någon infektion ändå, så kanske var lika bra att jag fick behandling trots allt. Gå till doktorn! ?

Jag blev mer kissnödig under senare delen av graviditet och att be om ett test på VC tar ju inte lång tid. Sedan tycker jag att din mage ser fin, men liten lustig ut, för den hänger ju som ned och är inte den där typiska ballongmagen en oftast får.

Thea, Men vad är det där för konstig kommentar, alla magar är unika, jag bar mitt barn väldigt lågt och hade definitivt inte nån ballongmage, såg nog snarare ut som en halv avocado. Och jag var förstagångsföderska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *