Kategorier
Vardagstrams

Min ökända transfobi // en redogörelse

Ryktet om min transfobi är vedertaget vid det här laget.

Överallt i olika kommentarsfält, forum, diskussioner, instagramkonton ser jag folk påstå detta. ”LD är så sjukt transfob”. Ganska sällan ber folk om källor, belägg eller bevis för detta påstående utan tar det för sanning. ”Oj det trodde jag inte om henne!?!” ropas det chockat. Om nån mot all förmodan frågar hur denne vet att det är så så nöjer de sig med svaret ”jag har hört” eller ”jag har sett”.

Jag tänkte ta och reda ut detta med konkret fakta och bifogade screenshots så ni själva får avgöra vad som står bakom ryktet. Jag känner mig helt enkelt tvungen att bemöta det tydligt och konkret och ärligt här då ryktet fått uppsving de senaste dagarna i och med ett nytt hatkonto på instagram, Privileged_white_cis_feminists, som fokuserar på mig och Somliga Feta Kvinnor / Maria Engelwinge.

OBS! Först vill jag föra till protokollet att ja för fan, ja, jag har sagt en del idiotiska och ibland problematiska saker. Och ja, jag tycker det är skitviktigt och rimligt som fan att jag blir called out när jag säger och skriver problematiska saker. Jag har fått mycket bra kritik genom åren, ibland har den varit hård och kompromisslös, och jag har lärt mig massvis, fått nya perspektiv, växt som medmänniska och feminist och ändrat åsikter. Och jag alltid har tagit till mig och bett om ursäkt när jag betett mig illa. (Dock så glömmer man gärna bort ursäkterna, eller så är de inte tillräckligt bra eller rätt formulerade.)

Så vad har jag sagt som är transfobt? Hur ser min transfobi ut?

Såhär:

1. Jag har i egenskap av admin i facebook-gruppen ”Varför apor aldrig har rosa klänning” blockat och kastat ut transpersoner (även rasifierade, därav anklagelser om rasism) ur gruppen samt stått bakom mina medadmins när de har gjort detsamma.

Inte för att de är trans såklart, herregud vad tror ni om mig, men för att de inte kunnat följa reglerna. Vi är inte ense om hur reglerna ska vara utformade helt enkelt, medlemmarna och admins, vilket är bland annat kravet på ”God ton” (obs, bara inom forumets väggar, är team ond ton själv generellt och skulle aldrig drömma att ifrågasätta tonen hos en förtryckt grupp, men det funkar inte i grupper som aporna där många ska komma överens)

Detta rykte började under en konflikt där flera transpersoner sökte medlemsskap i gruppen påhejjade av varandra i ett annat forum med syfte att just starta bråk. (detta händer då och då) När vi  fick nys om detta så slängde vi ut dem.

Screens från detta tillfälle med kommentarer från mig som gjort transpersoner upprörda:

natta 3 natta 2 natta

Krav på god ton upprör, med all rätt eftersom att god ton generellt inte ska avkrävas av förtryckta grupper, men i ett diskussionsforum där flera grupper ska samsas (i detta fall runt 12000 medlemmar) så funkar det inte att alla skriker åt varandra. Kravet på god ton på MINA egna plattformar är därför både viktigt och nödvändigt för att alla ska kunna komma till tals. Jag skulle däremot aldrig gå in på andras domäner och rum och kräva att de anpassade tonen för sin publik och ni vet att jag är den första att vråla dra åt helvete om nån annan gör det. Förstår ni skillnaden?

Det händer också att jag blockar eller raderar kommentarer från transpersoner på mina andra plattformar. Detta för att de är dumma i huvudet eller beter sig illa, inte för att de är trans. Aldrig för att de är trans! Men även transpersoner kan bete sig illa. 

Jag har för övrigt inte koll på vem som är trans eller cis, till skillnad från vad vissa verkar tro så står det inte i pannan på folk och på internet så är det ofta ännu mer otydligt. Maken till självupptagenhet är väl att anta att människor man inte känner ska ha full koll på vem man är.

2. Jag har tagit tolkningsföreträde:

10645243_346735392162667_4236711382594746905_n

Nu kan jag ha fel i sak i diskussioner kring transfrågor, såklart, och DET diskuterar jag gärna. Men att man har tolkningsföreträde innebär inte att man har rätt heller. Det innebär dock att man har rätt att äga sin upplevelse och känslor kring den. Det borde jag såklart inte förminska men jag är trött på att TF används för att tysta varandra och på att viktiga begrepp som transfobi devalveras.

Min kommentar riktades dock inte till en enskild transperson i syfte att förminska dennes upplevelse. Jag skulle aldrig vända mig till enskilda på det sättet eller ifrågasätta enskildas upplevelser. Det hade inte varit ok alls. Jag lyssnar när andra berättar, tyst och med respekt och ödmjukhet. Detta tillfälle var inte ett sådant dock, utan detta var i en diskussion i facebookgruppen ”varför apor aldrig bär rosa klänning” (var annars?) Kommentaren var riktat till medlemmarna som grupp som för tusende gången startat bråk i en tråd som handlade om nåt helt annat.

Där har vi min kommentar om de spexiga hårfärgerna och ja det var väl taskigt sagt, det medger jag. Respektlös och elakt till och med. Onödigt definitivt. Jag skulle ha avstått från att skriva alls då det inte tillförde nåt annat än att människor blev ledsna. 

Rykten startar ofta med en sån liten grej och byggs upp till gigantiska halmgubbar, här är återigen ett par screens från de senaste dagarna inne hos personen jag skrev om i förra inlägget. )

Som ni själva kan se så ljuger hon ganska friskt. En kommentar om spexiga hårfärger på transpersoner blir till att jag vill förbjuda transpersoner att färga håret alternativt att jag tycker si eller så om dessa hårfärger på transpersoner. (Hallå har ni inte sett att jag själv haft en spexig hårfärg i flera år?)

Men lögner blir till sanningar i människors munnar. Det upprepas tillräckligt ofta och i tillräckligt många sammanhang att det till slut blir vedertaget.

3. Jag skrev på twitter att jag tyckte drevet och hoten mot Leelah Acorns föräldrar var fel.

Samt spekulerade i deras eventuella relation och känslor gentemot sin dotter vilket jag inser var fel efter mycket bra kritik från mina följare. Jag bad om ursäkt utan krusiduller när jag insåg detta.

leelah

Jag tänker mycket och snabbt och har ofta ett behov av att ohämmat häva ur mig dessa tankar men vet ni, man måste inte säga allt man tänker speciellt inte när det går ut över andra. Detta har jag lärt mig nu. Men inte just den här gången. Det var bara dumt. Fel tillfälle. Fanns inget syfte alls, ledde inte till nåt gott för nån samt gav legitimitet till Leelahs föräldrars vidriga beteende före och efter Leelahs död. Vilket absolut inte var det jag tänkte. Jag tänkte inte alls.

Men jag reproducerade transfobi och det var inte ok. Det var också helt onödigt och irrelevant att överhuvudtaget att spekulera i relationen mellan Leelah och hennes föräldrar. Reflekterade mest över föräldraskap in general men den diskussionen kunde jag typ spara till ett annat tillfälle och utan att prata om Leelah överhuvudtaget.

Jag har inga screenshots på detta pga tog bort tweetsen på begäran efter att jag bett om ursäkt. Jag försvarar inte detta beteende och ångrar det. Jättedåligt gjort av mig. Förlåt, ärligt. Förlåt för detta.

4. Jag har försvarat min kompis Anna när hon skrev ett problematiskt inlägg med transfoba formuleringar.

Det som startade allt:

Del 1: Anna gästspelade för instagramkontot Kvinnohat. Där skrev hon bland annat ett inlägg där hon berättade om hur hennes mamma lärt henne att vara accepterande och drog en anekdot från sin barndom där Anna okunnigt sagt att en transvestit var äcklig varpå hennes mamma gett henne en ordentlig utskällning. Inlägget handlade om tolerans och om hennes mammas lärdomar som hon burit med sig genom livet.

I samma inlägg citerade hon bland annar RFSL’s beskrivning av trans samt skrev att transkvinnor var ”män som vill leva som samt vara kvinnor”. Fett problematiskt såklart. (!!) Både att hon reproducerade transfobi och framförallt transhat genom att citera sitt okunniga själv som barn men också genom att referera till transkvinnor som män.

Nu menade hon inte riktigt att de var män utan uttryckte sig okunnigt och klumpigt (jag pratade med henne om detta efteråt i flera timmar, hon vet att transkvinnor är kvinnor). Helvetet bröt loss, hon fick mycket bra och rimlig kritik men också mycket hat och ilska riktad mot sig själv. Anna är ej van vid den här typen av debattklimat och blev chockad, ledsen och rädd och ringde genast upp mig med panik i rösten. (Ni hade reagerat lika, jag lovar)

Del 2: Hon ber om ursäkt. Säger att hon gjort fel och att hon förstår att folk blev upprörda. I samma inlägg säger hon även att hon tycker debattklimatet är trist och att hon tappar lusten att skriva när hennes misstag bemöts så aggressivt. Helvetet bryter lös igen. Att hon ”tycker synd om sig själv” samt förminskar kritiken (enligt kritikerna). Hon kallas transfob och bråket fortsätter.

Del 3: Hon ber om ursäkt igen och tar bort de gamla inläggen.

Del 4: På sin egna Instagram berättar hon att hon (hon är lärare) pratat trans med sina elever (eftersom att det är en viktig fråga ) och länkat till bland annat transiarkatet som hon tycker är ett bra konto. Detta får hon massa skit för. För att hon 1. Ej gett ersättning (??) till de som driver kontot. 2. Ej frågat om lov för att använda deras texter i sin undervisning. Helvete bryter loss igen och Anna hängs ut på olika instakonton.

Kvinnohat får kritik för att de ej stängt av Anna.

Obs! Jag försvarade såklart INTE det hon skrev för det var fett problematiskt och vi hade som sagt långa samtal om det de följande dagarna där jag förklarade varför och hon förstod varför, men hon är min vän och hon fick mycket skit och jag reagerade känslosamt och ville stötta henne. Jag skrev då detta:

Känner mig så uppgiven över hur samtalen ser ut på nätet. På ena sidan har vi en sorglig massa som vill göra illa, som vill skada kränka få folk att må dåligt. Där når man inte fram alls. Inget samtal kan föras. Men på andra sidan har vi våra medsystrar som oförlåtandes sparkar sidledes och skrämmer varandra till tystnad. Ve den som gör fel, ve den som saknar kunskap. Fuck god ton säger jag alltid men hur långt får man dra det? Var går gränsen mellan att säga ifrån och att bete sig illa? Vilka utesluter vi med våra krav på insikt och analys? Är det skillnad på att medvetet kränka och på att omedvetet göra det? Hur ska vi nå varandra? Jag vill hålla handen när det blåser men vem får vara med och vem lämnar vi ute i kylan? Jag orkar hålla ihop mot hatet jag får, mig kan de aldrig tysta. Men jag vet inte hur länge jag orkar hålla ihop när vi hugger varandra i ryggen inom systerskapets väggar.

Kritiken mot detta inlägg ser ut som så att jag förminskar transförtryck och ja, jag kan se hur det gör det och jag borde kanske istället ha hållt handen på Anna medan hon red ut stormen själv, inte fan vet jag. Lätt att vara efterklok när man reagerat i affekt men jag vet själv av erfarenhet hur jävla läskigt och ensamt det är att stå i skottlinjen helt själv med vänner tysta bakom och vill inte vara den vännen heller som låter mina vänner ta all skit själv. Jag sticker gärna ut hakan för människor jag tycker om även fast det betyder att jag får en släng av yxan. Det är liksom då de behöver det mest. Så nej när jag tänker efter så tycker jag fan inte att jag gjorde fel här! Jag tycker inte det alls. Jag gjorde precis helt rätt som stod upp för en kompis. Folk får väl tycka att jag förminskar eller är dum i huvudet isåfall. Jag bjuder på det.

Obs igen! När jag hänvisar till de som sparkar sidledes så menar jag INTE transpersoner utan de allierade som approprierar transpersoners utsatthet och ilska och för deras talan på ett aggressivt och drevande sätt. Tyvärr vanligt och de som får skiten i slutänden är gruppen dessa allierade säger sig vilja försvara. 

 

5. Jag retweetade Paula från vardagsrasismens tweets om lady boys och män som bär klänning.

Paula är själv trans och har mycket kunskap i ämnet. Vet inte hur detta är transfobt dock. Kanske nån kan förklara det. Tror folk hakat upp sig på ”man i klänning” som om en man i klänning alltid är en transkvinna som blivit felkönad. Men som Paula säger så är transvestiter män i klänning. (eller kjol eller byxdress eller vad de nu gillar för plagg)

man i klänning transvestit2 transvestit katoyes 2

 

 

6. Jag har felkönat.

Ja det har hänt att jag felkönat i okunskap. Sagt hon till nån som inte var kvinna osv. Antagit utifrån attribut. Så fort jag får veta att jag gjort det så har jag bett om ursäkt ordentligt och inte gjort om det. Det är omöjligt att veta och jag har ingen lust att fråga heller eftersom att det kan tvinga en person till outning. Men jag felkönar aldrig medvetet.

 

7. Jag har använt fel pronomen samt argumenterat emot alternativa könsneutrala pronomen till hen. 

Jag har använt fel pronomen om personer vars pronomen jag ej känt till. Tror det kan ha hänt en eller två gånger, men när rykten tar fart så blir det gärna nåt folk tror att jag gjort kontinuerligt.

Hen är mitt default vid osäkerhet eller irrelevans. Det är könsneutralt och inkluderar alla oavsett kön. Men ibland har folk valt nåt annat eget. Som hin eller hyn. En del vill att man säger den eller dem. osv. Men att förvänta sig att folk ska veta just ditt speciella personliga pronomen är lika orimligt som att förvänta sig att folk ska kunna gissa sig till ditt förnamn. Det är nästan omöjligt.

Dessa kommentarer har också gjort folk förbannade. Håll till godo:

pronomen4pronomem pronomen22

Pronomen är en grammatisk kategori. Det är en ordklass med funktionen ”ersätta substantiv”. Det är en stängd ordklass – det finns alltså bara ett visst antal ord som är pronomen, och rent grammatiskt är det en ascool revolution att ”hen” de senaste typ fem åren blivit allmänt accepterat som ett könsneutralt pronomen.

Pronomen är ingenting man har. Pronomen är någonting som används språkligt för att slippa säga hela ditt namn, ”personen”, ”vederbörande” eller liknande. Pronomen och könsidentitet är inte samma sak. Pronomen och identitet är generellt inte samma sak alls. Det finns språk som helt saknar könskodade pronomen (som finska, eftersom språket helt saknar grammatiska genus) och språk som har jättemånga.

Läs! –> Skola om pronomen

Läs mer om transfobi här. (Bra sajt, inte wikipedia)

Ja så här ser det alltså ut. Detta är anledningen till att jag utmålas som cisfeminismens Voldemort, den hemska transfoben som förtrycker och kränker transpersoner åt höger och vänster. Ni får väl avgöra själva vad ni tycker. Jag vet att vissa saker som sagts har varit fel och problematiska, men som de flesta av er vet redan så är detta inget jag går runt och upprepar i tid och otid. Uppfattningen om mig som transfob är baserat på dessa isolerade händelser och sen överdrifter och lögner kring dem. Samt eventuella bråk jag haft med personer som också råkat vara transpersoner kan jag gissa – men det blir väl så man tolkar saker – om man tror att en person är transfob så kommer man tolka alla konflikter och alla andra saker som sägs ur det filtret.

Men jag har bemött allt detta redan, flera flera gånger, bett om ursäkt, vänt ut och in på mig själv och försökt gottgöra på olika sätt. Det är allt jag kan göra.

Kolla, alla är problematiska på olika sätt. Transfrågan är så ny för oss cis’ar och det är lätt att trampa i klaveret. Det har såklart jag gjort som ni ser. Men att uttrycka sig fel betyder såklart inte att man går runt och hatar transpersoner. Att uttrycka sig fel kan däremot bidra till föreställningar om transpersoner och i förlängningen bidra till just transfobi – oavsett om det var meningen eller ej. Denna förställning om att jag hatar transpersoner, vill dem illa, medvetet förtrycker och kränker dem är dock helt absurd. Men nu förstår ni kanske var den bottnar i och att det inte är så svart eller vitt, inte heller från min sida. 

Jag har ägnat mycket av min aktivism genom åren till att dels lyfta deras röster (jag för aldrig andra gruppers talan), länka till viktiga artiklar, blogginlägg, lyfta fram andra transpersoner i sociala medier. Jag har alltid ALLTID tagit fajten när jag sett transfobi i vardagen IRL och online. Jag har alltid ALLTID sagt ifrån när folk uttryckt sig dumt eller hatiskt. Jag har till och med hjälpt till att samla pengar till personen jag skrev om tidigare och hennes namnbyte. Detta trots konflikt.

Detta är såklart självklart för mig och borde vara det för er också. För att transfrågan är så jävla viktig.

Bubblare: Tycker jag att transpersoner är pedofiler?

Nåt litet rykte om att jag jämfört transpersoner med pedofiler och annat, oklart vad ryktet består av men det dyker upp ibland i debatter ”LD kallar transpersoner för pedofiler!” och folk förfasar sig. Ryktet kommer ifrån ett bråk jag hade med två personer i mitt kommentarsfält på Facebook. En Daniel hade startat en hat-sida om mig ”Vi som vill se Ranelid och Lady Dahmer i en cage-fight”. Jag blev förbannad, hängde ut sidan och de blev ledsna på ögat och hävdade att det minsann var ett skämt och att jag var en kändis som måste tåla detta.

Då skrev jag det här:

edofil

Tydligen var dessa två, Daniel och Samuel, transpersoner. Det har jag själv ingen aning om. Hur detta är relevant vet jag dock inte men nu görs alltså kopplingen att jag kallar dem pedofiler för att de är trans.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Min ökända transfobi // en redogörelse”

Faan vad jobbigt!
Att behöva förklara sig, om det man tycker är självklart samt försvara sig emot sådant som ej existerar.
Starkt av dig att orka, och superbra inlägg där du tagit dig tid att reda ut detta påhitt.
All styrka till dig, och önskan om att detta reds ut och att folk slutar att blint tro på saker om folk utan att veta!
Du är bäst!
Kärlek ?

”Så, gläd er, Fuckers
Ni lyckades dreva mig till ångest och dåligt mående, hoppas ni är nöjda nu i era villor, era feta bankkonton och er vita transhatande överklassfeminism”
Hmm det verkar som att en viss person har fått smaka på sin egen beska medicin. Det känns så tydligt att den här personen drivs av sitt hat mot dessa grupper. Tycker inte att det är ok att alltid ta för givet att folk är avundsjuka, så snart de ex kritiserar, men här osar det verkligen avundsjuka och ja rent hat lång väg. Otäckt. Obehagligt som sjutton.
Håller också med så många föregående talare, det att du är en så otroligt bra förebild på många sätt och vis. Du har verkligen gett mig såväl en ögonöppnare, som konkreta verktyg att sätta ord på olika känslor kring ex tjockhet. Tack för det! <3

Och nu har Hon satt sig i största offepositionen igen på insta (jag lämnar jag är förföljd) och således lyckats manipulera även smarta personer att utbrista ”usch vad hemskt vad händer”. Som vanligt. Tyvärr tror jag detta ger ett uppsving till det där skitinstakontot som hade fyra följare innan hallabaloot.

Jag beundrar dig och andra som trots enormt hat orkar skriva saker öppet om och om och om igen. Själv är jag sjukt rädd för att bli missförstådd och hatad på att jag sällan vågar skriva något alls om något förutom några personliga anekdoter. Ibland kliar det i mig som sjutton eftersom jag har mycket åsikter och tankar, men jag pallar inte det minsta hat trots att jag kan vara ganska anonym.
OCH framförallt vågar jag inte skriva om något där jag riskerar att få hat av medfeminister på grund av okunskap eller helt enkelt en annan syn på ”interna” grejer.
Så alla kärlek och styrka till dig som orkar fortsätta. Jag har lärt mig så mycket om mycket. Framför allt om tjockas förtryck (är själv smal) ❤️❤️❤️

Jag tror att problemet är att du är en stark feministisk röst. Det är inte alla som gillar det.
Bara för att en är transperson betyder det INTE att en är feminist. Bara för att en kallar sig feminist betyder det inte att en är det. Det handlar om att se patriarkatets förtryckande strukturer – inte BARA ett ord.
Det är förvirrad debatt i Sverige där man tycks utgå ifrån att transpersoner är feminister endast för att de är transpersoner, det är fel, transpersoner kan vara antifeminister precis som män och kvinnor (cis) kan vara det.

Det finns många nyanser. Ibland har du trampat snett, ibland har du blivit misstolkad. Lätt hänt att trampa snett och lätt hänt att misstolka folk. Jag är ju själv ickebinär och vet både hur jobbigt det är att leva med det förtrycket (vilket gör att jag har förståelse för tendensen att ställa höga krav på andras medvetenhet, jag gör det själv och kan bli jättearg pga sårad fastän personen inte menade något illa, och tendensen att misstolka för att en är så van att få skit och det är svårt att skilja äpplen från päron) och att jag vet att det kan vara en del taggarna-utåt-trustnocis-stämning inom transrörelsen (vilket är fullt förståeligt med tanke på både historien och nutiden, precis som feminism och manshat, men som inte alltid konstruktivt). Tråkigt att det har blivit en sån stor konflikt av allt detta, men jag antar att även det är lätt hänt med så mycket sårande känslor.
Jag kan se missförstånden som blivit i dina utläggningar här. Kan även se när det trampats snett och uppskattar att du ber om ursäkt. Något jag inte håller med om (och där jag inte fick någon uppfattning om var du står, eftersom förklaringen under printscreenen fokuserade på det där med spexigt hår) gäller att ickebinära födda med snippa och femme klädstil inte är utsatta för transfobi. Jag vet som sagt inte var du står i frågan och förutsätter inget, men eftersom jag ofta hört detta från både cis-feminister och en del binära transpersoner så känner jag att det kan vara värt en liten utläggning.
Jag är ickebinär född med snippa och har väl ett traditionellt ”manligt” könsuttryck. Jag har blivit utsatt för våld i tunnelbanan, har fått min bil nedklottrad med kukar och ord som ”snopp eller snippa?” och har fått hotbrev hem till min dörr (lever dessutom med barn = extra läskigt att folk plingar på och lämnar hotbrev vid dörren). Detta kan såklart vara för att jag tolkas som tjej men klär mig ”som en kille” (eller kanske är svårplacerad i könsbinären vilket provocerar) och för att jag lever med en kvinna (homofobi snarare än transfobi). Hade jag haft en femme klädstil och levt med en kille hade jag kanske inte råkat ut för något av detta pga hade tolkats som cis-hetero-tjej. Dock är jag öppen på nätet och har skrivit en del saker om trans som fått stor spridning. Har fått kommentarer på nätet, bland annat om att jag är inte borde finnas och att könsneutrala toaletter inte borde finnas för det är under en toaletts värdighet att få transbajs i sig. Jag kan förstås inte utesluta att det inte är någon av dessa stollar som tagit reda på min adress. Och de vet ju inte mitt könsuttryck utan går på mig pga trans. Alltså, om en är öppen med sin identitet får en transhat mot sig oavsett stil. Och även om ickebinära födda med snippa med femme klädstil kanske inte löper lika stor risk att få stryk i tunnelbanan så kan de få en jäkla massa psykiskt hat och det vet vi ju kan bryta ner folk. Och väljer de att inte vara öppna med sin identitet för att passera som cis så slipper de visserligen det öppna hatet, men de tvingas leva i en lögn vilket bryter ner människor inifrån istället. Så att leva som öppen transperson innebär alltid att en utsätts för transfobi, och att leva som hemlig innebär psykiskt lidande. Och även inom transrörelsen är ickebinära ofta ifrågasatta, plus att folk utanför rörelsen har ännu sämre kunskap om oss än om binära transpersoner, och även om kommentarer som säger att vi inte finns inte dödar oss direkt (som ett slag i huvudet tex gör) så är det en enorm påfrestning att alltid få sin existens ifrågasatt.
Som sagt, detta var en generell utläggning. Jag har ingen aning om var du står i frågan och förutsätter ingenting.

Tack för att du både berättar. Att du orkar förklara ännu en gång (kan tänka mig att du gjort det många gånger). Det ger mig en synvinkel för något jag hittills inte haft möjlighet att se och förstå. Tack <3

Riktigt bra inlägg! Jag har aldrig förstått vart dessa rykten kommit ifrån eftersom de som följt dig under en längre tid vet att du backar när du har fel, aldrig medvetet skulle såra eller tala över någon och allmänt bete dig som ett arsle. Tycker det är väldigt bra att se dig skriva om felkönande vs att inte veta, ser ofta i olika fb-grupper att det är så transfob stämning för att människor blir felkönade men som du skriver är det ju inte orimligt att anta att en person med stereotypt kvinnligt utseende samt kvinnligt namn är kvinna. Sen att hen på något sätt skulle vara att felköna blir jag också irriterad över, det är som du säger inte möjligt eftersom det är neutralt! Åh, så bra det här inlägget var

Men så fruktansvärt jävla tröttsamt. För dessa hatare. Att hela tiden leta rätt på någon att lägga drevet på. Hoppas att du inte faller till föga och lägger av. Därtill har du alldeles för mycket att dela med dig av. Gissar att det inte är lätt men ibland måste man ta på sig de där ögonskärmarna som hästar har. Fokusera på vad man vill uppnå. Det finns så otroligt många lättkränkta människor. Kränkta – som om de ens visste vad ordet betydde. Jag skulle kunna tassa fram, känna mig för, titta åt sidorna, framåt och bakåt. Allt för att inte säga eller göra något fel. Men va fan. Vad blir det för liv. Nää, ge er, ni som bara har som mål att utse nya hatobjekt. Det finns så mycket att förbättra i världen så jobba på sånt istället, inte små skitsaker som ett jävla pronomen, hårfärger deluxe etc.

Jag förstår inte hur du orkar bemöta allt detta hatet. Jag orkar inte ens läsa mer än inledningen. Lägg inte mer energi på att bemöta dessa människor som bara söker konflikt! Fokusera på att fortsätta förmedla vad du tycker är rätt och riktigt här och skit i alla dumma sidospår och förvrängningar folk skapar för att provocera och missleda dig, tycker jag.

Alltså, jag har ”följt” den här debatten(?) sen det där hatkontot dök upp på instagram och tror jag har bilden ganska klar för mig. Men en sak jag undrar över är att cis ofta verkar användas som ett skällsord.
Jag visste inte ens vad cis betydde för några månader sen utan snubblade över det på olika instagram konton och då stod det alltid saker i stil med ”jävla cis” och ” fuck cis” osv osv. Så jag tänkte direkt att DET måste ju vara något dåligt och googlade det. Det var då jag blev lite förvånad.. jag är ju cis?! Och jag är varken rasist, homo eller- transfob. Så min fråga är: Är det fel att vara cis? Och rätta mig snälla om jag har fel, men är det inte lika illa att säga ”jävla cis” eller ”fuck cis” som att säga detsamma om trans och ickebinära personer?
Och för att klargöra, jag är INTE ute efter att kränka eller förminska någon, det är en ärlig fråga.

Jag tror inte det är lika illa pga cis = norm. Vi som är cis är vad hela samhället utgår från så vi blir inte diskriminerade på något sätt. Att säga ”fuck cis” skadar inte någon alls annat än kanske nån individ som tar åt sig. I jämförelse: Att säga ”jävla svenne” skadar inte vita – vi står i maktposition som vita och som cis. Icke cis och icke vita är i underläge.
Nej det är inte fel att vara cis. Jag tycker dock att det är viktigt, efter att ha lärt mig vad jag tror att jag lärt mig, att man som cis förstår sina privilegier pga cis. Liksom en del feminister står bakom manshat pga att patriarkatet systematiskt diskriminerar kvinnor har jag förstått att det finns ett hat mot cis som grupp också pga att icke cis systematiskt diskrimineras.
Men jag kan ha helt fel. Jag har aldrig vågat ställa frågor kring detta ämne pga säger man minsta sak fel slaktas man totalt i kommentarsfält.

Kan vi alla inte bara få tillåtas vara människor? Man felar så lätt, säger ibland tokiga saker, försöker göra gott, snubblar. Viktigaste är väl att man vill gott? Och strävar dit?
Så fort någon kallar sig feminist (eller sätter någon annan titel på sig) så ska man därför vara 100% felfri och perfekt. Allt ska politiskt korrekt. Ser feminister uttala sig om andra kvinnor, att de inte ”är riktiga feminister” osv. Såg tex en feminist skriva detta om bloggaren Kissie. Vad vill dessa uppnå med detta? Att dra ner andra kvinnor? Bara för att de kanske gör val du själv inte skulle göra?
Och hur orkar någon då? För man kommer fela, klanta sig, folk kommer missuppfatta en (som de gjort i ditt fall). Och framförallt, så kommer man tänka olika, tycka olika och göra olika val. OCH det borde få vara okej! Att tex vilja vara hemmafru och välja bort karriär, raka sig eller inte. En del verkar bara vilja sätta dit en, vilja medvetet misstolka och vrida på allt till sin egna fördel.
Alla feminister vill vi ju uppnå detsamma. DET är väl de viktiga? Istället så ägnar sig en del feminister till att dra ner andra feminister. Som om det inte var svårt nog redan. Istället för att lägga den energin på att tex uppmärksamma och prata om människor som verkligen hatar.

Ifall du missat. Tredje screenshot uppifrån? Är det ett namn som bör blurras kanske? Har jag fel ber jag om ursäkt. Men eftersom du tagit Thh high road hittills så tänkte jag att du kanske missat det.
All styrka till dig! Du är så jävla faktisk <3

du tänker på namnet johanna? Det är anonymt. Finns säkert hundra johannor i aporna! Och det var en bara en diskussion om god ton, inget känslig eller uthängande. .-) men tack för att du sa till, ibland har jag missat nåt!

Efter att ha läst kommentarer här tänker jag att ett drev är nåt som sätts igång för att försöka tysta nån. Det tycks inte spela nån roll att i botten på allt finns en samsyn på samma kamp att bedriva. Det kan bara härröra ur avundsjuka. Vad annars? Men jag skulle bara bli mer taggad att fortsätta. Om ni för samma kamp dessutom- gå vidare. Det är en bra sak att veta var man har människor. Det är en bra sak att veta att bara för man är för samma kamp finns det folk som försöker slå undan benen på en. Då vet du att du inte tar med dig henne i kriget. Man ska passa sig för falska vänner och det är bra veta vilka dom är. Låt inte andras skit dra ner dig. Att bli arg är bara bra. Ta den energin och gör det du kan bäst – din grej.

Jag är cis och kan inte veta hur det är att vara trans men jag försöker läsa på och lära mig. Det jag upptäcker är att jag när jag tror att jag har förstått något har missat 1000 andra saker och att det hela tiden finns nya lärdomar. Jag försöker då införliva dessa nya lärdomar i mitt språk och mitt sätt att tänka, vilket jag upplever att LD och andra också försöker. Man kan inte göra mer än att försöka då man som cis omöjligt kan veta vad de som är trans går igenom. Risken med den typen av drevande och hackande, med hårklyverier och ordmärkande som förekommer från LD s hatare är att folk som vill väl blir tysta och inte vågar öppna käften om något då de riskerar att säga fel eller att någon ska känna sig utanför. Då kommer de som verkligen har transfobi att få ännu större samtalsutrymme. Att tysta folk som försöker hjälper inte ett dugg utan gör så att utvecklingen går långsammare. Säg gärna till om och när jag gör och säger fel så att jag lär mig och kan bättra mig, men gör det med tålamod och kärlek, inte med hat.

Jag beundrar verkligen ditt tålamod!!! Har följt personen du talar om sen långt tillbaka men har på senare tid haft allt svårare att ta till mig hennes texter.. De gör mig illa till mods, nånting med tonläget och den uppskruvade retoriken får mig att ifrågasätta verklighetsförankringen. Du är en av det vettigaste och mest transparenta skribenterna jag vet. Jag hoppas du aldrig tvivlar på vad du har betytt och fortsätter betyda för det feministiska samtalet.

Nu kommer jag här med mina tankar och funderingar, som kan te sig lite förvirrande ibland, men ska försöka få fram det på ett logiskt sätt:
Det här känns lite som att det härrör ur dels missförstånd och dels patriarkatet. Och hur menar jag då? Jo, som någon annan nämnt här; är man feminist förväntas man på nåt sätt vara perfekt. Man får aldrig göra fel och man borde alltid veta bättre. Speciellt när det gäller kvinnor (cis, trans osv). Vi får aldrig göra fel men också; vi har lärt oss sen barnsben att tävla mot varandra. Så är det inte då väldigt enkelt att gå på varandra? Istället för att hålla varandra om ryggen och kämpa tillsammans, så bråkar vi. Är inte det lite vad patriarkatet går ut på?
Sedan förstår jag så klart kritik om man gjort fel och på nätet blir det en shitstorm på nolltid. Tyvärr. Folk blir som galna när det debatteras på nätet. Är inte det också typiskt svenskt? Vi är så hårt hållna socialt IRL att vi tar ut vår ilska inom hemmets skyddade väggar? Det är lätt att skriva hatiska grejer till folk på nätet, fast man aldrig skulle säga det till folk IRL. Vi som svenskar har inte heller lärt oss att debattera och visa känslor ute bland folk. Jag debatterar en del med amerikanska vänner och de blir lätt lite aggressiva i tonen, nåt som jag inte är van vid som svensk. Så jag uppfattar dom som arga, medan de inte fattar vad jag menar med det. Jag kan börja ursäkta mig för att jag tror att jag har förolämpat någon, medan de säger att de bara diskuterar med mig. Jag hoppas att nån förstår vad jag menar.
Alla gör fel. Vi är inte perfekta och jag som vit ciskvinna vet ingenting om hur det är att vara trans, homo, bi, pan osv. Jag vet inte hur det är att bli bemött med hat pga den jag är och jag lär mig om hur det är för de som inte är cis. Samtidigt måste det finnas nån sorts gräns, där en person som ber om ursäkt, blir ursäktad. Eller, inte att man MÅSTE godta en ursäkt bara för att nån ger en det, men vi måste ändå ha nåt utrymme till att fela. Det är inte ok att hata eller utesluta grupper, men om man inte vet hur det är måste man ju få lära sig det utan att bli påhoppad och bombarderad. Konstruktiv kritik är ett måste för att utvecklas, men hur lär man sig från sina misstag om man inte ens får begå några från början? Jag vet inte om jag är lite för flummig för att bli förstådd, det märks väl 🙂
Sedan tänker jag som så, om dig personligen LD, att om du har ADD (som du väl misstänker?) är det tyvärr en vanlig sak att man blir missförstådd. Jag är själv där och slänger ur mig saker innan jag hinner tänka igenom det ordentligt. Det är ibland en del av den diagnosen (alla är ju olika, även med samma diagnos) och ofta hamnar man i en sits där man sagt nåt jävlig dumt och folk blir väldigt sårade/arga fast man egentligen inte menade det. Jag är en typisk ADD:are, jag går rakt på sak och kan låta väldigt kall och hård, vilket har skapat en hel del problem för mig. Mest för att folk inte vet eller förstår hur jag är och jag har fått lära mig (i vuxen ålder) hur jag bör hantera sånt på bästa sätt. Jag har fått lära mig hur man ”bör” säga saker, som är socialt accepterat och skapar minst konflikt. Tråkigt men sant. Är man sån IRL så brukar man vara det ännu mer på nätet, vilket också skapar konflikter. Också nåt jag lär mig… Jag brukar vara övertydlig i text, om det inte är riktat till/mot vänner, familj och släkt (de vet ju hur jag är), för det skapar minst missförstånd. Hur som, bara ett litet tips.

Tänker, att även fast man är övertydlig, så finns det tyvärr människor som på något sätt vill missförstå. De har lixsom redan bestämt sig och vill inte mötas, vill inte förstå. Då de anser sig ha rätt, och därför endast vill visa hur fel den andre har :/ Hur tydlig denne än är. Ser tex Lady dahmer, och andra feminister vara övertydliga många gånger, sen så läser man kommentarerna och så är det alltid någon som helt missuppfattat poängen/budskapet. Trots att personen var just övertydlig. Att vara övertydlig kan vara bra absolut. Men kanske borde också människor bli bättre på att inte vara så snabba och hårda på att döma och tolka in saker, speciellt det som skrivs i text på internet? (Då ju text är väldigt lätt att just missförstå än om man möter människan och för ett samtal öga mot öga) 🙂
Vet vem det är som är personen som ligger bakom mycket här då hon själv tog upp detta på sin instagram. Annars hade jag omöjligt kunna veta vem hon var. Och har sett hur hon uttryckt sig om Lady dahmer och allt detta på olika sidor hon har. Och personen verkar ha bestämt sig för att saker är på ett visst sätt, tex att Lady Dahmer är transfob. Jag har iaf inte sett någon tendens till att personen skulle vilja förstå. Lady Dahmer har ju försökt förklara sig, bett om ursäkt då hon felat (oohh vem gör inte det typ tusen gånger om dagen)? Ja vi alla är ju människor. Med brister och styrkor och en del vill iaf bättre sig, göra om göra rätt, medans andra inte vill det. En del går det inte att nå fram till, hur övertydlig man en är.

Inlägget som postades på priviliged_white_cis_feminists för fyra timmar sedan tolkar jag då inte som något annat än ett suicidhot mot LD. Att antyda att en person ska ta sitt liv på grund av någon annan är hotfullt. Det kan låta hårt då somliga säkert tycker att en människa som mår dåligt och kanske till och med har ett självskadebeteende eller suicidtankar har rätt att uttrycka sig som den vill. Det tycker inte jag. Att vara öppen med ett psykiskt illabefinnande och vad en konflikt gör med ens mående är en sak men att dra det så långt som att dra in någon i ett suicidhot, då har det gått för långt.

Jag håller med. Att hota en annan privatperson med att ta sitt liv är ofta en härskarteknik och för övrigt vanligt i misshandelsförhållanden.
Eftersom kvinnor ofta uppfostras och socialiseras till att ta ansvar för andras känslor även när det är absurt och orimligt att göra det är det tyvärr också ofta ett effektivt sätt att styra någon annans handlingar, att komma med självmordshot.
Det är ofta riktigt obehagligt för den som blir utsatt och ingen människa som inte är totalt känslokall vill vara ens en bidragande orsak till att någon annan tar sitt liv även om man intellektuellt fattar att personen med stor sannolikhet hade gjort det ändå.
Men jag tror ändå på att stenhårt sätta ned foten och helt enkelt klart och tydligt säga ifrån att NEJ, det är inte på minsta sätt mitt ansvar om du tar livet av dig eller att du funderar på att ta livet av dig.
Väger bära skuld man inte har någon som helst anledning att ta på sig helt enkelt.
För övrigt behöver personer som den som självmordshotar en gång för alla få klart för sig att det faktum att man tillhör en förtryckt grupp inte är något jävla frikort för att bete sig hur fan man vill.
Det har aldrig varit det intersektionalitet handlar om och det är för övrigt stor skillnad på att hata sina förtryckare och på att tro att man har rätt att bete sig hur man vill mot enskilda medlemmar i den grupp som förtrycker
Jag hatar i likhet med ganska många andra feministiska kvinnor män och söker mig ofta till kvinnoseparatistiska sammanhang. Men jag skulle aldrig komma på tanken att jag har någon rätt att gå ut och hota enskilda medlemmar av gruppen män enbart för att de ingår i den grupp som förtrycker.

Om det nu inte är den som många trott som skapat Priviliged…. så måste det ju vara någon som också vill den alla misstänkte väldigt väldigt illa. För de har ju använt exakt de utryck som hon brukar använda, samma rant samma skärmdumpar (tagit bort endel i beskrivningen nu). Så; hur mkt ansvar tar de? Eller den (den skrev alltid Jag i början så tror på en liten stackare). Som mkt medvetet har fått en person den anser sig försvara misstänkt? En person som uppenbarligen mår dåligt och har problem med paranoia.
Priveliged började ju exakt när den misstänka personen börjat hata på LD och SFK (igen). Så rått av skaparna isf. Allt är så satans skumt. Och hatkontot fortsätter. Och den misstänkta forsätter (i sin favoritpositon för största möjliga manipulativt fixade sympati).

Du har så rätt i att ingen hade blivit ”godkänd”, alla människor människor gör tankevurpor och trampar snett. Förhoppningsvis utvecklar en dock sitt tankesätt med åren – herregud, jag fick tex upp ett inlägg jag skrev på Facebook för åtta år sedan idag – jag skrev tydligen att jag hatade tjejer, att man inte kunde lita på någon annan än en man.
Så tacksam att jag fann feminismen och ett helt gäng med kloka, bloggande kvinnor strax efter – dig bland annat. Jag visste inte bättre, men det gör jag nu. Vi lär oss alla mer och mer för varje dag som går, och jag är glad att du orkar och vill dela med dig av dina tankar. Det har öppnat mina ögon, och hjälpt mig att utvecklas 🙂 såå… Tack LD, för att du finns och gör världen till en bättre plats ❤️

Sorry för dåligt stavat privilgierade. Och tack för svaren senast.
Om någon vet vem som är hatkontot borde de outa. De gör er så illa men också den misstänkte och jag börjar undra (om det ej är hon) om de gjort det för att skada henne också. Inte bara dig, sinoes och Maria. Någon ännu mer manipulativ än den misstänka. Någon psykopat.

Jesus christ! Bra inlägg, måste vara skönt att försvara sig och ge din sida av saken, men nu önskar jag att du fick styrkan att bara ignorera drevet och ta hand om dig själv och din familj!
Du är grym, jag älskar din insta & blogg (jag fick bebis dagen efter dig!). Du har självinsikt och är reflekterande men du kommer aldrig kunna göra hatarna nöjda, för de vill inte bli nöjda. De vill hata, det föder dem. Vi är många som tycker att du är bra, du är en människa (precis som alla vi andra) och vem fan gillar perfekta pretton? Det går ju inte att säga ”hej på er” i de där forumen ens, för då har man väl exkluderar någon utan att man fattat det och eftersom man är vit cis-feminist så kan man aldrig förstå, och ingen vill förklara heller. Ditt avsnitt om pronomen är klockrent.
Lång kommentar, möjligen rörigt, ammar min lilla just nu och har inte sovit på länge. Dina amningsinlägg är toppen! Inte såna där man lägger i bh:n alltså utan dina inlägg på nätet, haha fattar att du fattade men försökte va roligt. Pöss på’rä från Karlstad!

Jo hon tjänar ju på det. Men nu har av henne betrodda personer som Intersexxy och Yenny-med-Y kommenterat på hatkontot (förförra inlägget) och skrivit om hur anti-feministiskt och galet det är. Borde inte både hon och hatkontot lyssna på det.
Alla måste ju se hur hon brukar förvränga överdriva och förändra verkligheten så hon är mest utsatt ever. Det borde ringa klockor hos alla som gillar när hon (inte hatkontot utan HON) slänger skit på er på sitt eget insta men sin ständiga upprepning av ”vita välbärgade cis-kvinnor” etc. Skumt att hon är betrodd med politiska uppdrag och att hålla föredrag. Men bra att hon inte fick hålla trans-läger för det hade inte funkat.

Å andra sidan kanske hon kommer kasta dem under bussen som hon gjorde med sina tidigare transvänner (kattrevolution mfl) 20-30 år yngre än henne. Det verkade ju inte betyda något. Alla skall trashas. Skum skum ”politik”. Skumt att folk gillar den. Det är ju fan kvinnohat.

att du orkar ta debatt med dem ens! jag tror såhär: de letar minsta fel och blåser upp till en jätteballong, det är nämligen tusen ggr säkrare att hata på andra feminister än patriarkatet i stort, det kan nämligen slå tillbaka så otroligt mycket hårdare (vilket såklart är fel, ingen skall behöva misshandlas rånas etc pga trans).
det här kravet på perfektion är fan sjukligt. sen kan man inte be om ursäkt tillräckligt nog.
och så det här med välbärgade och ”feta” bankkonton. vi som läser här vet att ni ”har det bra” men så jävla rika är ni ju inte…

Jag blir helt ärligt alldeles beklämd över dagens politiska samtal som äger rum på internet. Alltså istället för att olika grupper pekar ut uppfattade ”privilegier” hos varandra kan vi istället fokusera på vad vi gemensamt behöver???? Alltså inte för att vara sån, men tolkningsföreträde är ju gött att ha men det torkar fan inte dig i röven på ålderdomshemmet, eller passar dina barn för att du behöver jobba, och det kan heller inte fungera som tak över huvudet eller mat på bordet. Dessa är saker som i stort sett alla behöver oavsett om man är cis, trans eller rasifierad. I ljuset av kontot priviledged_white_cis… så vill iaf jag understryka (med fyra feta sträck) sluta använda ordet priviligerad för att beskriva mänskliga rättigheter.

Jag önskar att folk kunde skilja på riktigt hat och så att säga medvetna och inarbetade fördomar och på god vilja men viss okunskap och omedvetna fördomar. Vi har dem allihopa och man kan inte vara expert på allt. Nu förtjänar jag väl att dö, men jag associerar till mitt jobb med barn/ungdomar med neuropsykiatriska diagnoser. Föräldrar kan kalla dessa diagnoser för sjukdomar, handikapp och allt möjligt som man inte säger längre. Jag antar att de i och med det borde anmälas till soc. och bli fråntagna vårdnaden.

Jag håller inte alltid med om allt du skriver, men detta var typ det bästa någonsin!!! Så sjukt imponerad över hur du lyckas möta det så öppet och sansat. Hade hatat människor for life om jag fått gå igenom det du fått gå igenom. Det hade ju inte funnit krig i världen om alla varit så här. Känns som att om drevet hade läst det här hade det varit svårt att dreva mer.
Allt gott!

Oj, jag trodde inte att drevet mot dig var berättigat (det är ju aldrig ett drev men kritiken då, om man säger så). Men nu när jag har läst det här känner jag att du verkligen skrivit saker som är….. ja. jag förstår verkligen om folk tagit illa vid sig. Det känns som att du vid vissa tillfällen formulerat dig mot t. ex. transpersoner så som män formulerar sig mot kvinnor, och då på det sätt du brukar kritisera män för. Att du tex anklagar folk för att "bara vilja starta bråk" och att du avgör vad som är rimligt att bli kränkt för osv.

Inget av det där var transfobiskt, alla dina resonemang kring detta är rimliga. Det är dina motståndare som försöker höja upp sig själva genom att demonisera andra och tävla om vem som kan vara mest kritisk och bajnödig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *