Kategorier
Vardagstrams

Idylljul i vanlig ordning

Vi är i Delsbo som vanligt. 

För mig blir det trettonde året i rad. Nej vänta, tolfte året! Förrförra året var ju en mardröm då resten av familjen åkte på herrgård och vi fick fira jul hemma själva pga för dyrt och knöligt. Kallar detta för ”jultraumat 2014” och blir arg varje gång Oskar säger att det var ganska mysigt att fira jul hemma. NEJ DET VAR DET INTE! 
Ni vet ju förmodligen vid det här laget att jag är en riktig jul- och traditionsfascist. Men julen är viktig för mig. Jag växte upp med en ensamstående mamma, inga syskon och ingen annan familj att tala om. De jular vi firade hos min mammas fosterföräldrar var de absolut bästa. Att vara omgiven av familj och paket och julstämning, sånt som aldrig riktigt blev lika bra de jular mamma jobbade mycket eller vi inte kunde åka bort. Jag tror detta har bidragit till mitt enorma behov av familjegemenskap och den sortens trygghet, att veta att man inte är ensam och att mina barn framförallt ska växa upp så. Omgiven av storfamiljen.
De senaste TOLV åren har vi alltså firat jul varje år tillsammans med Oskars hela familj. Hans föräldrar, hans tre syskon och deras respektive (och på senare år barn) uppe i hans föräldrahem i Delsbo. Det har varit tjockt med snö, svärmor har gjort risgrynsgröt som räcker till frukost en hel vecka, långpromenader och sparkåkning, mysiga fikor, julklappsinslagning ihop och dagen innan julafton hugger vi alltid en gran tillsammans som barnen sen klär och en låååång julklappsutdelning som får ta tid. (Och Oskar är tomte) Matlagning och julstök har vi gjort tillsammans och det är nästan bättre än själva julafton även om den också alltid är typ perfekt. Ni vet en sån där provocerande idyllisk familjejul som iallafall jag knappt kunde drömma om som mindre. Alltså verkligen IDYLL. 

Nu har vi dock lite smolk i bägaren för barna har blivit sjuka. Ligger på varsin soffa i vår del av gården och gråter. Feber och värk och slem i halsen och hosta. Vi får hoppas att de mår bra (och att ingen mer blir sjuk) lagom till julafton iallafall! Jag har isolerat mig och bubblas i ett eget rum. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Idylljul i vanlig ordning”

Har lite blandade julerfarenheter. Tills jag fyllde tolv firade vi med min styvpappas föräldrar, syskon och deras barn. För oss barn var det dödstråkigt fram till julklappsutdelningen, ingen teve eller något roligt fram tills dess förutom på sin höjd en kortlek. Julklapparna delades alltså ut typ kl. 19 och vi kom dit till lunch. Dom vuxna hade ju kul för för dom var det ju liksom okej att börja supa när som helst. Det var immig Skåne till frukostgröten som gällde. Men att barnen skulle sitta tysta och vänta var liksom tradition. Ändå saknade jag dom jularna när det tog slut mellan min styvpappa och mamma. Sedan var det lite blandat, några jular hos mammas syster som har fem barn, det var roligt. Någon jul kom vi överens om att skippa julen och åkte på skidsemester i januari för pengarna i stället bara jag, syrran och mamma. Sen jag flyttade hemifrån har det varit olika, särskilt sen jag träffade mannen som har svår motvilja mot allt religiöst. (Han trodde seriöst att alla familjer som firar jul läser evangelierna och pratar om Gud och grabbarna hela julen) Några gånger har vi åkt på Silja lines julkryssningar (och lärt oss undvika Vikings julkryssningar) för att komma undan hans religiösa familj. Sen fick vi nog av hans mammas mans rasistiska tirader så nu åker vi inte hem till dom över huvudtaget. Ett par jular har vi bjudit hem våra grannar när dom haft riktigt dåligt med pengar för att dom ska få ett rejält mål julmat. Senaste fem åren har det blivit hemma hos min syster och svåger med deras två barn, det har alltid varit jättemysigt och en tradition jag gärna velat fortsätta. Inte för mycket alkohol och glada barn. Tyvärr ska dom skiljas så jag vet inte hur julfirandet blir i fortsättningen. Kör ni alkoholfritt? Tittar ni på Kalle Ankas jul? Jag är dödstrött på Kalle jävla Anka!! Karl-Bertils jul kan jag däremot se år efter år, genialisk!

Grattis i efterskott på födelsedagen! Vi har samma födelsedag du och jag och fyllde båda 40 i lördags. Hoppas du också fick en riktigt fin dag – det är du värd! Tack för att du delar med dig av dina kloka tankar och glimtar från ert fina liv. Kram och God Jul!

God jul! Ser fantastiskt ut och så gött att ni får ha det så efter alla år utan.
Jag är lite likadan men vi firar inte sådär på någon ort med snö och hela grejen men myset! Är en mysfascist. Firat med alkoholiserad pappa och dysfunktionell familj tills jag flyttade hemifrån. Nu har vi skapat egna traditioner och ingen dricker någonting, det är bara mysigt och varmt. Men tyvärr så har vi också sjukt barn, yrvädret ligger på soffan och gråter att hon inte orkar leka ens. Jag är lite sjuk mammaaaa, med 39,5 grader trots alvedon. Synd om barnen men, tänk ändå att få bli ompysslad i kärleksfullt hem och ha vuxna som tar ansvar för allt, ligga på soffan och bli serverad och få lyssna på föräldrarna julstöka. Det hade inte jag alls, gissar att du inte heller hade det! Nåväl. God jul til dig, familjen och alla fina läsare. Till er som hatar och får ångest av julen: den är snart slut. Kram❤️❤️😂

Mysigt, vi firar varannat år hos makens familj och varannat hos min, önskar vi bara var hos min då alla firar under hela dagen och under samma tak ihop utan att åka bort och hälsa på ytterligare släkt som man aldrig träffar ändå. 🙄

Vi firar alltid hemma hos oss. Ibland kommer någon/några släktingar, ibland är det bara jag, mannen och dottern. Lika mysigt vilket som. Vi åker ingenstans på juldagen eller annandagen heller, utan är alltid hemma då med. Har ingen släkt i stan och vill inte ge oss ut i jultrafiken. Jag är också uppvuxen med ensamstående mamma och har en 14 år äldre bror. Tvärtemot dig så tyckte jag att de små jularna när det bara var vi 3 var de mysigaste när jag var liten. Ja huvudsaken är ju att man firar som man vill och att ingen som inte vill det måste sitta ensam.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *