Kategorier
Vardagstrams

Jag vill ha många klappar under granen!

Såg att Cissi Wallin skrivit om julklappar och eftersom att vi tillhör samma familj och firar jul tillsammans så blir hennes tänk relevant för oss. Vi lägger ju julklappar under samma gran liksom.

I år får vår jättepriviligerade tvååring en klapp av sina jättepriviligerade föräldrar. Som kanske till och med är något icke-nytt. Är jag ond nu?? Den hemska mamman som förvägrar sitt barn ”det bästa” Det heter ju ofta så – att man ”vill ge sitt barn det bästa!”. Som att det per automatik är materialism i stora lass.

Cissi skriver som sagt att hon ger honom en julklapp i år. (Lugn nu alla, resten av familjen kommer fylla hans kvot gott och väl) Hon tänker att hon inte vill dränka honom i materialism och konsumtion och så tänker ju vi också även om vi köper fler julklappar.
Därför är julen en jäkla utmaning i att lyckas fylla utrymmet under granen till max utan att tillföra en massa skit till lekrummet. Ja jag vet det låter som en riktig motsägelse.
Jag vet inte med er men jag vill gärna köpa mycket julklappar till barnen. Inte för att jag tror saker är ”det bästa” för barnen, tvärtom, och inte heller för att jag tycker att julen handlar om konsumtionen men för att det på nåt sätt alltid känts magiskt med massa paket under granen som barnen får sukta och längta efter. En gång om året när alla önskningar slår in typ. Den känslan vill jag ge dem. 
Men jo visst sliter de upp paketen med iver och extas och skyndar vidare till nästa som om de inte kan nöja sig, mycket vill ha mer mer och mer men vet ni, jag tror inte det beror på bortskämdhet eller att de är otacksamma. Inte alls. Jag tror det handlar om att detta överflöd bara är så omtumlande för dem, för alla barn, så klart de tappar det totalt.
Och mina barn blir verkligen skitglada åt allt. ”Hurra! Titta! Vi fick TEJP!!!” Och de kommande dagarna så upptäcker de sakerna på nytt. Det är underbart att se och uppleva. Tycker jag alltså.
Cissi barn är ju dock i den där åldern då de allra helst gräver i kökslådor och river ner växter och då är det inte lika frestande att köpa. Vår bebis kommer jag inte köpa en endaste pinal till liksom. Han får väl gnaga på paketsnören.
Jag frågade iallafall N och T vad de önskade sig och N sa att hon ville ha en drake (leksak, inte sån som flyger) och T ville ha en till Frost-klänning. Sen visste de inte. De är liksom nöjda med det de har och det känns bra. Jag låter dem visserligen aldrig kolla i leksakskataloger, eller se reklam eller gå på leksaksaffärer mer än nån gång om året. Men de har ju å andra sidan vänner med lekrummen fylla av skoj men de verkar vara nöjda med att leka hemma hos dem med deras grejer.
Men jag köper ju såklart ändå. Försöker fylla på det de redan har. Två nya barbiedockor till deras barbielåda. En garderob till barbiesarnas kläder. Lite fler schleich-hästar. Målargrejer, pannåer och pennor och färg och massa sånt. Böcker. Kanske köper vi en robot eller en radiostyrd bil som de kan leka med ute. Och så pyssel pyssel pyssel. Sånt som används upp men också bidrar till berget under granen. Många klappar ska det vara. Vi har ju två klapp-öppningar till och med. En i Delsbo vid jul och en när vi kommer hem (med allt sånt som vi inte pallar släpa med oss fram och tillbaka).
Hur tänker ni kring det här? Och framförallt, vad köper ni till ungarna?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Jag vill ha många klappar under granen!”

Jag har alltid gett barnen ganska mycket julklappar. Men, vi har ingen stor släkt så de har inte fått mycket i övrigt. Egentligen ganska bra, tycker jag, att de inte fått en massa pliktskyldiga klappar med oönskade prylar i halvtaskig kvalité! Det är väl då det kan bli lite osmakligt, när det blir ett överdåd av onödig och oönskad konsumtion.

Jag tänker på samma sätt! En dag om året med överdåd! Många klappar! Vi är inte såna som slösar och kastar saker på barnen under resten av året. Uppvuxen med föräldrar som är riktigt dåliga på att ge presenter (alltså på riktigt så är mina föräldrar kassa på att ge presenter, fick flera paket men de flesta innehöll praktiska saker som långkalsonger, husgeråd inför flytt hemifrån och nån enstaka leksak som nästan, men bara nästan var sånt jag önskade mig). Så vi slår på stort nu med våra kids (som är i lågstadieåldern). I år får de: lego, mjukisdjur, pysselgrejer, dagbok med kodlås, sällskapsspel, böcker, kläder (de älskar att få kläder), radiostyrd bil, discolampa mm mm mm….

Eller så är du kanske dålig på att ta emot presenter?
Jag skulle precis skriva här att vi som barn fick sånt vi kanske skulle fått ändå: strumpbyxor, schampo, pennor/tejp/klister, böcker, och en del som vi behövde för att utöva våra fritidsaktiviteter: dansskor, pianonoter, hjälm etc – det blev många paket och det var härligt att få öppna! Skulle aldrig falla mig in att säga att något som någon tänkt ut, inhandlat, packat in och gett mig är en ’kass present’.. Av mormor och morfar, som hade det ganska knapert, fick jag alltid saker till hemifrånflytt: lakan, handdukar, skålar, kastruller etc och hade som tur är vett nog till att uppskatta och visa glädje och tacksamhet för det. Det kändes vuxet och fint att samla på sig saker till sitt eget hem (och när man väl flyttade hemifrån förstod man ju verkligen hur mycket det var värt att inte behöva köpa allt detta på en gång!).
Mina barn är likadana – allt som kommer inpackat i paket är magiska gåvor som de visar stor uppskattning för, vilket gör det roligt att ge dem saker och se förväntan och glädjen!

Jag gillar också många julklappar! Men jag brukar försöka tänka att hälften ska vara sånt barnet behöver (strumpor, vantar etc.) och hälften roliga saker. Bland de roliga sakerna brukar jag tänka att minst hälften ska bara pyssel, böcker, ritgrejer medan resten ska vara sånt barnet kan leka med direkt på julafton.

Våra barn ska absolut inte få för många paket, de är inte av sorten som sliter upp, kastar i från sig grejen för att kasta sig över nästa paket – utan de kan öppna ett paket, hitta målargrejer i det och sätta i gång och måla utan att bry sig om att det ligger 10 julklappar till och väntar. Vi har dessutom paketöppning där en och en läser rimmet, öppnar och visar vad man fått och tackar givaren, så alla gläds liksom med alla och ooohar och aaahar över också det som andra får (tips för härlig, generös och mindre ego-stämning vid julklappsöppningen, i stället för allmän kaosöppning där alla bara kastar sig över sin egen hög, vackra inpackningar bara trashas och inte ens bryr sig om vem paketen kommer ifrån).
Annars kör vi ca efter ramsan:
something they WANT; something they NEED; something to WEAR; something to READ
De ska få det de behöver i större storlek av vintergrejer (skidor, skridskor etc), böcker och spel (sällskaps- och kortspel alltså), pysselgrejer (målarfärg, dukar, riktiga akvarellfärger och -papper som gör det såå mycket roligare att måla) kläder (både vanliga basic som de behöver men alltid också något extra fint: en härlig tröja, fin klänning, skojig mössa), utklädningskläder (gör det mesta själv, väldigt enkelt: typ sy stora färgglada fickor på enkel klänning + två olika långa strumpor = Pippidräkt, randig t-shirt + snusnäsduk + ögonlapp = pirat etc).
Vi har gett ca ett instrument var jul och det är succé! Riktiga, fina men enkla instrument som ger bra ljud, inte vidriga plasttrumpeter/trummor/låtsassyntar, utan våra har fått ukulele, (riktigt) munspel, blockflöjt, maracas, tamburin, klockspel och rörtrumma (se http://www.waldorfbutiken.se/ + riktiga musikbutiker). När de får riktiga instrument är de uppriktigt intresserade av att hantera dem riktigt och få fram fina toner. Barnet som nu går i musikskolan visade sig kunna noter utan att vi visste pga kunde koppla tonerna från klockspelet och bokstäverna som står på till notskriften. Alla barn som är på besök hos oss vill leka orkester/rockband!
Det de önskar sig mest är en hund och ett småsyskon, det kommer de inte få.. får klura lite mer på want-delen, hmm.

Mina barn är 4,5 och 2 år, och de får i princip aldrig något (förutom sådant som behövs förstås), utöver födelsedagar och julafton, jag köper under hela året saker som sedan sparas till julafton/födelsedagar, därför blir det en hel del klappar till dem. De är långt ifrån bortskämda och är också väldigt tacksamma över varenda liten pryl.
Vi ger också gemensamma klappar och nu i år konmer de att få ett dockhus samt en familj och möbler till det, leksaksmat, filmer, tofflor, varsin my little pony klänning, pyssellåda, playdoh, sällskapsspel, och böcker. Samt att de får sisådär 10 paket sammanlagt av mina föräldrar.. (Enda barnbarnen och vi träffas sällan pga bor på andra sidan landet).
Vi har verkligen inte pengar i överflöd, då jag studerar just nu.. Men jag sparar ihop pengar hela året för att kunna ge dem det här. Dockhus, plus familj och möbler till varje rum, är inte direkt billigt, om man säger så!

Har inga egna barn, men när jag ger till systerungar, gudbarn osv. så brukar jag oftast ge dem ett äventyr (med mig, alltså). Typ åka till Furuvik, Gröna Lund eller en trampolinpark har det blivit de senaste gångerna. Dels för att jag själv tycker det är kul, och så känns det svårt ibland att ge materialistiska saker till barn med andra föräldrar. Jag vet ju inte riktigt exakt hur mycket plats de har, vad de har för tanke kring plastgrejer, om leksaker får låta etc.

Våra barn älskar att få typ besök på simhallen/teatern/fotbollsmatch etc tillsammans med storkusinerna som present – ca också den bästabästa presenten du kan ge barnens föräldrar, haha!

Jag tänker ungefär som du 🙂 Är allergisk mot skitsaker som bara är till för att fylla ut så det ska vara saker som används och nyttjas.
I år fick dottern en stor och dyr present (hon fick en mini-snöskoter) och eftersom hon nyss fyllt år (slutet av november) blir det inte så många julklappar. Det blir dock mycket sådant billigare krafs som faktiskt behövs, typ pyssla med bokstäver och liknande 🙂

Jag har en tanke med det där med ”föräldrar som är kassa på att ge presenter”. Jag tror jag vet var du menar, min pappa är kass på det. Han köper alltid praktiska saker, och det kan ju vara bra, men det finns liksom ingen specifik tanke bakom valet av present. Ingen som han förmedlar i alla fall. Förra året fick jag och mina två syskon varsin brandfilt. Det är ju praktiskt, men kanske inte en så rolig present. Det kändes mer som han kommit över tre brandfiltar och tyckte det var toppen för då behöver han inte fixa nån annan julklapp till sina vuxna barn. OBS! Han är ganska välbärgad men utpräglat snål. En annan jul fick jag en pyamas, jag använder inte pyamas. Lite så, oigenomtänkt.
Att ge en dag tilllsammans med barn är perfekt om man har en relation där man inte ses så ofta men ändå vill umgås. Min moster gav mig alltid en dag med henne på stan när jag fyllde år. Vi fikade/åt mat och sen fick jag välja en grej på leksaksaffären till ett pris som hon bestämt. Jättekul tyckte jag!
Mina barn är små än 2 och 6 mån. De får ett par presenter var av mig och min man och kommer få av släkten så det räcker och blir över.

Våran unge är snart 2,5 år. Han ska få en gul plastbuss som man kan öppna dörrarna på (viktigt), en plasthelikopter, ett skällande/låtande hoppande batteridrivet djur, en liten studsmatta för inomhusbruk, förgreningsbitar till Briojärnvägen, Prussiluskan, Kling och Klang till Pippihuset, några filmer etc. Orkar inte vara pretto runt jul.

När jag växte upp så gav min mamma det som önskades, av mig, till en av mina systrar 🙁
Jag önskade ett docksminkhuvud, så det fick hon.. jag önskade mig en barbie häst, så de fick hon, jag önskade mig en häst, min syster fick en ponny (egentligen hade vi inte råd alls med hästar, men min mamma prioriterade djur och prylar framför oss barn.. och nej jag fick inte dela på hästen utan förväntades bara ta hand om den och kanske muta min syster med min veckopeng för att få rida en stund..)
Jag önskade mig en hund, en liten ras (vi hade schäfrar annars) min syster fick en mellanstor hund, som hon inte kunde ta hand om för han var för stor och stark för henne, så jag fick betalt 50kr/v för att rasta honom flera gånger om dagen, ouppfostrad som fan och trivdes inte hos oss alls, min syster sket i honom om de inte var för att skryta om att de var hennes hund..
Jag fick samma jul överta en gammal kanin och en gammal katt som var min storesysters för hon skulle flytta till en studentlägenhet och fick inte ta med dom, kaninen dog knappt 1år efter och katten rymde på sommaren..
En jul fick jag ljus.. tyckte inte särskilt mycket om ljus men de var vad jag fick, 25-30 olika små ljus, bara! var väl 11-13år då, hade hellre velat ha nått klädesplagg eller cd skiva..
Nu låter väl jag otacksam, för jag fick ju växa upp med djur och fick ändå prylar, men fan de var för mycket djur, som inte passade in, kostade för mycket och dessutom är min mamma och flera av mina syskon allergiska och har astma..
och prylar, yay! Men samtidigt hade jag bara ärvda illasittande slitna kläder, bara 1 par skor (1 par tygskor alltså, fick inte köpa nya förren de var hål i dom, oavsett årstid.. var lite bättre när jag var yngre, då kunde jag ha 1 par vinterskor också men i tonåren hade jag bara 1 par tygskor året om..) vi åt ofta ketchup och makaroner dagarna innan bidrag..
Hade mycket hellre haft riktiga kläder, mat hela månaden och fått bara dom få sakerna jag önskade på julen (eller kompromiss! Men se sin syster gång på gång få det en själv önskar.. gör ont!) än ett hem fullt med djur och prylar i mängder..
Superviktigt för mig nu att ge det mitt barn önskar sig! Han säger inte vad han önskar sig än då han inte säger så mycket men de märks iaf vad han gillar och de tar vi tillvara och köper utifrån
Han gillar kläder och behöver de nu när han ska byta storlek, så han kommer få de men i färger och med mönster som han gillar, så inte bara praktiskt
Målarfärg, några musikinstrument, brio tågbana och en docka ska han få iaf ^^ och något med brandbilar!
Vi har inte så mycket pengar som jag önskar men det mesta är redan köpt under året, lillesyskonet som kommer när som helst kommer bara få en snutte och lite kläder, behövs inget mer och allt annat finns redan.
När barnen blir större vill jag göra de vi kan för att ge det dom önskar, både upplevelser, lite dyrare saker ibland men också små praktiska grejer som ändå är i deras smak (strumpor kan ju vara tråkigt, men strumpor med tigrar är ju jättehäftigt!)

”Problemet” i vår familj är att farföräldrarna köper dyra julklappar…för 1000 lappar per barn.
Vi har inte råd med det så vi köper några bra grejer och lite godis 🙂 Vilket vi alltid har gjort, vi prioriterar att köpa julmat, göra julgodis med barnen, pepparkakor m.m. Vi vill inte att julen bara ska handla om en summa att köpa julklappar för…men svärmor gillar att handla så hon får hållas 😉

Min dotter är 3,5 år i år och i år är första gången jag och min man kommer köpa EN julklapp till henne. Vi har hellre aldrig köpt någon födelsedagspresent till henne. Hon får ändå säkert 25 julklappar varje år av släkt och vänner, oftast saker som jag har önskat åt henne som hon vill ha/behöver. Födelsedagspresenter har det heller aldrig varit brist på. Jag och min man prioriterar istället deltidsarbete och lägger istället pengarna på roliga aktiviteter året runt, bra och fina kläder till henne, samt en bra säng och vettiga möbler till hennes rum. Hon lever som en prinsessa i totalt överflöd med mer än hon någonsin skulle kunna önska. Utan att få en enda julklapp från sina föräldrar.

Jag tänker att lagom är bäst 🙂 min unge är bara ett och ett halvt men vi köper aldrig saker till honom under året utan sparar det vi faktiskt tycker att han ska få till jul och födelsedag. I år ska han få en docka, en dockvagn, kläder till dockan och en trampbil av oss. Av mormor och morfar får han en skottkärra och spadar och krattor att leka med ute och av farmor får han en liten stol. Det räcker så och samtidigt kommer vi att rensa undan en del bebissaker som han inte leker med längre. Lite leksaker tycker jag självklart att barn ska ha men jag tror inte att det blir roligare att leka ju mer saker de har, tvärt om. Hellre få men ordentliga grejer resonerar vi.

På tal om hemska julklappar. En alkoliserad släkting brukade köpa 3 starköl till min man. ”Inslagen” i en systemetpåse som ställdes under granen bredvid alla andra vanliga julklappar. Ska tilläggas att min man knappt dricker och ingen av oss ville väl att släktingen skulle ränna på systemet…

Mitt barn är 3 år hon älskar att öppna paket och säger alltid ”woah!” när hon öppnar och ”tack så mycket” xD Älskar att se henne öppna.
I år får hon en mjukis-kanin, ett spel(hoppande fiskar) ett memory, ett pussel, klistermärken, samt en mjukis-dress med isbjörnar på.
Jag vet att hon kommer bli super-glad och jag tycker själv inte att hon ”får för mycket och bara skit”

Kan inte du skriva ett inlägg om barnkalas? Det är ett så hett ämne om man ska bjuda hela klassen, bara tjejer/killar eller bara dom man vill! Skulle vara jätte intressant att läsa hur du ser på saken😊

Våre barn får en gave hver. (I år får de nye telefoner alle tre) I tillegg får de ting de trenger under treet, som klær, sko etc. Vi arver mye klær og jeg kjøper også endel brukt, så vi bruker ikke mye penger på klær og utstyr. Når vi kjøper leker så prøver jeg å tenke at det skal være holdbart og kunne brukes til forskjellige ting. Som f.eks lego, briotog, byggeklosser i tre etc. Barna ønsker seg også ofte bøker og samler bl.a på Astrid Lindgrens klassikere. Mine to yngste (jente på 7 og gutt på 9) deler rom og har mye felles leker og bøker. Det funker kjempefint.

Jul och födelsedag ska vara mycket presenter. Både billiga och dyra i en salig röra. Paketen ska delas ut så barnet kan se alla presenterna men sen öppnar vi en present i taget en person i tager och tittar vad personen fick. Vi drar ut på öppnandet helt enkelt.
Födelsedag kan vara många eller en stor! I år blir det en ny studsmatta.
Och jag anser inte att man alltid måste bli glad för en present. Man kan tacka och vara artig ändå. Som när jag fyllde 15 år och farmor gav som enda present ett set med kaffekoppar och fat. Jag drack och dricker 20 år senare inte kaffe. Men det som var mest underligt var att hälften av kopparna var kantstötta. Farmor berättade att hon hittat dem på vinden och farfars näsa var för stor för att dricka ut dem. Den presenten var faktiskt inte alls rolig att få för den visade bara skillnaden farmor gjorde mellan mig och mina bröder och (pojk)kusiner (enda flickan).
Eller det år alla andra barnbarn fick en skrivbordslampa av farmor i julklapp men inte jag. Så presenter kan användas att göra ont med.

Ifjol då min dotter var 2,5 fick hon inte så många paket av oss. Fick från släkten.. öppnade första som innehöll leklera och började leka direkt. När jag efter en stund sa att hon kunde ju öppna ett till paket då sa hon – Mamma, jag vill ju leka en stund till! Hade räckt med ett paket till henne i den åldern.

Hej o god jul till dig o din familj 🙂 När mina kids var små så köpte jag alltid pyssel lådor så de hade nåt kreativt att göra , sedan köpte vi en dyrare klapp var typ något dom verkligen hade suktat efter hela året , köpte även äventyrspaket då en heldag på kolmården kunde ingå…anser inte att man behöver överkonsumera till barnen , de får ju i regel högar av släkt o vänner …Ha en fantastisk jul nu mvh saga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *