Kategorier
Vardagstrams

Krabben

”Mamma, vad betyder krabb?”
”Vad? Ingen aning? Var har du hört det?”
”Det var en tjej dududududududu, det var en krabb dududududududu…”
krabben

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Krabben”

Haha! Jag jobbar i Danmark, och har en liknande historia från en kollega:
”Anna, vad betyder grappa på svenska?”
”Eh, va, det är ju en italiensk spritsort typ, det heter väl samma på danska…?”
”Jaha, vad skumt för jag och mina polare stötte ihop med en svensk snubbe häromdagen och då sa han ’hej grappa!’ ”

Påminner om när min son frågade mig vad ”krabbisk” betyder.
-Det vet jag inte, var har du hört det? svarade jag.
-I Aladdin, så sjunger dom ju ”Oh krabbiska natt, oh krabbiska dag, där hettan blir het skonas så vitt jag vet varken stark eller svag”.
Aha. ARABISKA. Inte krabbiska. ?

Kan inte du gå in på Metro Sverige på Facebook och läsa kommentarsfältet till artikeln ”Adele: ”Pressen på oss är löjlig”? Kvinnohatet från främst andra kvinnor bara flödar där… Jag läste varenda kommentar ikväll och det kokar i mig av ilska. Jag vet att du förespråkar amning och samsovning MEN jag vet också att du ännu mer förespråkar kvinnans eget val. Det handlar inte om att om kvinnan inte kan amma av fysiska skäl men har försökt så är det okej att sluta amma, utan det handlar om att kvinnor ska kunna säga att de helt enkelt inte vill och sedan ska de slippa känslan av att behöva förklara varför. Finns inga bättre eller sämre skäl, finns inga fel i att vägra amning pga att en inte vill förändra brösten, finns inga fel i att sluta amma pga att det helt enkelt kändes obehagligt men inte ont. En kvinna skrev att kvinnor som väljer bort amning utan medicinskt eller fysiskt skäl (dvs räknas inte psykiska skäl in) är ”tappade”. Jag tar åt mig av sådana omänskliga och oempatiska kommentarer eftersom jag valde bort amning pga just psykiska skäl. Amningen funkade utmärkt rent fysiskt men jag mådde inte bra av det. Mycket kopplade jag till våldtäkt som jag varit med om utan att gå in mer i detalj för det klarar jag inte. Varför är inte våra psykiska skäl okej? Och om det plötsligt blev okej för att den hatande kvinnan (eller mannen!) fick medkänsla nu, varför ska en ens behöva förklara sig varför en väljer bort amning av annat skäl än att det inte funkade fysiskt? Jag blir faktiskt riktigt ledsen. Forskning går inte att hänvisa till eftersom den har visat att både och fungerar och att vare sig amning eller njölkersättning är bättre än den andra. Det handlar om gener och vad barnet utsätts för som ger hen dåligt immunförsvar eller diabetes typ 2 osv.
Snälla, jag har läst din blogg i flera år och du har en röst som räcker ut till många på ett skarpt och tydligt sätt. Snälla hjälp oss att slippa skuldbeläggas när det finns fullgoda alternativ till amning och flaskmatning kan vara och ÄR lika intimt som amning eftersom en kan ligga hud mot hud även då och få samma närhet. Komiskt också att samma personer som hänvisar till forskning i sitt hat mot kvinnor som väljer bort amning, är också ofta samma personer som väljer att inte tro på forskningen när det kommer till hur barn mår bättre av genusmedvetna föräldrar eftersom det förebygger problemen som uppstår om barnet inte är som föräldrarna ”önskade” eller trodde och de skambelägger barnet istället för att från början lära barnet att hen får vara och se ut exakt som hen mår bra av och att det är barnets personlighet och barnets jag som är det fantastiska och inte könet.
Snälla, kan du nå ut till Sverige om detta? 🙁

Okej – behöver er hjälp nu. Jag lyssnade på låten (tack youtube) och det KÄNNS som att jag minns den här låten men det minnet ligger begravt så himla djupt någonstans i hjärnan att jag inte kan relatera till hur, var, när..
När kom den här låten ut, vem sjöng den och hur skulle jag kunna ha hört den? (föddes -88)
Speciellt ”refrängen” (och pappa haj, dududud, och mamma haj, dudududu) väcker något slags igenkännande inom mig. Svårt det här! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *