Kategorier
Vardagstrams

Vecka 26

Ny vecka, vardag, mitt första mvc-besök sen inskrivningen. Undra hur socker, järn och blodtryck ser ut? Minns förra gången jag hetsåt en snickers innan jag skulle på mvc och sockret slog i taket.
Nu har jag konstant mjölksyra i kroppen. Blir liksom helt matt i kroppen bara av att röra mig. Får ont i armen när jag hållit mobilen för länge. Osv. Tänker kanske järnbrist? Jag har alltid haft järnbrist och under graviditeterna blir det värre. Inte heller kan jag äta tabletter pga får magkramper och diarré. 
Men bebisen bökar och sparkar på. Full rulle. 
  
Är även deprimerad, kan knappt gå pga foglossning och allmänt miserabel.
Nä nu måste jag sluta knappa för nu är axeln och högerarmen helt slut. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Vecka 26”

Har just fått mitt andra barn och har nu fått bli fri från den helvetiska foglossningen som startade i typ vecka 20. Jag lider med dig!
Ang järnbrist så blir min mage helt paj när jag äter tabletter. Tycker att ferronol (finns på hälsokosten) inte förstör magen lika mycket och att den faktiskt funkar till skillnad från äckel-blutsaft!
Hoppas du får må så bra som det bara går!

Järnbrist ja – ett säkert graviditetstecken 🙁
Jag skulle rekommendera att du testar något whole foods järntillskott t.ex. Garden of life – raw iron. Jag äter nu båden den och innates trimester III som ska vara bättre och lättare för kroppen att ta upp. Svindyrt men värt det om det hjälper min järnbrist – det får nästa mvc besök utröna dock…

Håller inte med om att Blutsaft inte fungerar, jag hade järnbrist under båda mina graviditeter och Blutsaft funkade perfekt för mig. Äckligt absolut, men hellre det än en mage som är paj.

Med blutsaft + chiafrön gick jag från superlåga järnvärden (bm ville att jag skulle ta specialstarka järntabletter som jag inte ville ta pga gris i dem) till mer än väl godkända på rekordtid (bm var säker på att jag tagit gristabletterna, trodde nästan inte på mig..).

Magen växer och frodas, så fint. Du kan inte få järn via injektion eller dropp? Det får inte magen att bli arg iaf. Hoppas du får bra hjälp iaf. Ha en fin dag. Sara – Soya

Älskar mitt barn och barnet i magen men hatar att vara gravid. Mår också dåligt psykiskt även om jag än så länge *peppar peppar* har klarat mig från några stora kroppsliga symptom. Foglossningen har så här långt nästan inte känts av. Järnvärdet är jättebra och var det även förra graviditeten men denna gång har jag varit hemskt trött ändå. Går hos psykolog nu för att se om jag kan må bättre på det sättet. Jag har bara varit en gång men det känns bra. Det jobbiga är att det känns som barnmorskan letar efter tecken på att jag är sjuk, hon verkar ha fastnat i att det finns genetisk risk för hjärtsjukdom och i att jag är överviktig trots att prover är bra och jag själv mår bra. Hon har åtminstone inte varit otrevlig om min vikt utan mer konstaterat att jag väger mycket och att fysisk rörelse under graviditeten är bra för alla. Förra barnmorskan gav mig viktångest, det har denna inte lyckats med, än i alla fall.
Jag gillar kortet, kraftfullt och vackert, ditt mående till trots. Jag blir sugen att imitera dig lite och ta ett kort med flätor, gör det kanske nästa gång jag ska ta magkort. Lycka till med besöket, jag hoppas de kan ge dig någon hjälp med dina besvär.

Funderar på om du kanske har några roliga historier om ngt smidigt som Oskar ville transportera hem från Delsbo. Skrattar fortf åt ägghistorien! F’låt om det är känsligt!

Testa att äta järnrik mat om det fungerar. Typ, mörk choklad, berikade bars, pumpafrön, solrosfrön, jordgubbar, mfl. Ät gärna med c-vitamin som ökar upptaget.
Fast det här vet du ju säkert.
Men att låta Oskar mata dig med chokladdoppade jordgubbar kanske kan var något ändå? Med alkoholfria mimosas till?

Önskar dig allt gott! Foglossning är ett h-vete 🙁 Brukar mycket sällan ta till sådana uttryck, men det är vad gäller detta, det enda som ens är i närheten. Mina barn är vuxna – men jag har (pga sjukdom) foglossningen kvar fortfarande! Jag levde med den från graviditeternas början, och lever med den ännu och kommer att så få göra. En gravid mage må vara stor och tjock – men jag tycker den är vacker – oavsett hur kvinnan ser ut är det växande livet vackert. Tjock, smal, kort, lång spelar ingen roll!
Jag hoppas för din skull att du får all hjälp du behöver i form av både träning och hjälpmedel, såsom t ex S/I-ledsbälten, kryckor, ev rullstol eller vad som är aktuellt för dig.
Lycka till!
//P-L

Du kanske har testat det, men jag blev tipsad av min bm när jag var gravid att testa järn i brustablettform. Kanske inte lika effektivt, men bättre än inget! Det funka bra för min mage iaf 🙂 klarar inte heller järntabletter, får superont i magen.

För mig var matthetskänslan pga lågt blodtryck å fick tipset om stödstrumpor, det fungerar för mig 🙂
Angående foglossningen så fick jag i vecka 22 en remiss för akupunktur och det hjälper verkligen mig! Känner inte av den alls vissa dagar !

Fick järndropp mot min brist (HB på 97) och vilken skillnad! Snällt mot magen också, men det ser ju ut som man får lakritsshots intravenöst…
Min andra graviditet var hag sängliggande pga foglossning, men fick fr v 20 gå till sjukgymnast för akupunktur och vilken skillnad! Från vecka 25 var jag inte sängliggande längre tack vare akupunkturen ☺️ Se till att sjukgymnasten har utb i akupunktur för gravida eller vänd dig till en BM med sådan utb ☺️

Hej!
Jag undrar hur sjukvården/mödravården bemött dig angående vikten vid dina besök?
Är själv gravid nu (efter att nyligen genomgått ett missfall) och var på ultraljud idag för att datera graviditeten – trodde jag. Läkaren hade ett helt annat syfte med besöket vilket var att informera mig om vilken genomrutten person jag är som är tjock och gravid och utsätter barnet för alla dessa risker (inte ordagrant, men i sak så). Så nu när jag idag fick se ett levande foster på ultraljudet som jag så längtat efter kan jag inte glädjas det minsta, sitter bara och gråter och känner mig usel som person. Och hur ska jag kunna ta hand om ett barn med övervikt?? (läkarens ord). Har du råkat ut för liknande och har du några tips på hur man ska hantera det?

Jag fick hemskt bemötande förra gången med en väldigt fat-shaming barnmorska som fick mig att må dåligt över min vikt och mig själv under större delen av graviditeten. Mot slutet så hade hon väl sett att jag inte verkade gå upp så mycket, hade fina värden och kroppsligt tolererade graviditeten bra så då blev väl även hon lugnare och slutade prata om mat och viktviktvikt.
Den jag har denna gång verkar istället ha fixerat sig vid att det finns hjärtsjukdom i min familj och ville skicka mig på en massa koller och genetisk testning. Jag bröt faktiskt ihop totalt första besöket över detta men samlade mod till nästa gång och stod på mig att jag inte ville göra detta utan någon indikation på att jag personligen är sjuk. Jag har haft en frisk graviditet innan och ingen i min släkt har fått en blodpropp under graviditet eller p-pilleranvändning och dessutom så är de genetiska testerna väldigt trubbiga eftersom de flesta med genetisk risk ändå inte blir sjuka. Hon accepterade till sist detta men det var uppenbart att hon inte riktigt gillade att jag sa ifrån. Hon har även erbjudit mig glukosbelastning och extra ultraljud. Jag har sagt ja till glukosbelastning och kanske till ytterligare ultraljud men jag kommer nog bara gå på det ultraljudet om det känns bra för mig då det är dags. Just nu känner jag att jag inte vill. Glukosbelastning gjorde jag förra gången och det var inte kul men då det finns graviditetsdiabetes i släkten känns det ändå som ett rimligt test.
Det som har varit bra denna gång är att än så länge så har barnmorskan inte varit så på om vikten, kanske beror det på att de kan se i mina tidigare journaler att jag inte gick upp mycket förra gången och de vågar lita på mig lite mer… Det som varit jättebra med denna barnmorska är att hon tog mitt dåliga psykiska mående på allvar och sa inte bara att det är normalt att vara orolig när man är gravid när jag försökte förklara att detta inte kändes normalt alls. Nu får jag gå till en psykolog som än så länge verkar rätt vettig men jag har bara gått en gång än så vi får se om det fortsätter så. Både denna barnmorska och psykologen verkar också vara mer öppen för att jag kanske ska bli sjukskriven, förra barnmorskan var mer av ”graviditet är inte en sjukdom”-skolan så jag fick inte så mycket gehör när jag pratade med henne om detta heller. Denna gång är det nästan så att jag inte vill vara sjukskriven lika mycket som vårdpersonalen vill att jag ska vara det. Jag blev jätteförvånad när både barnmorskan och psykologen verkar vilja att jag ska vara hemma minst 75% så snart som möjligt och eventuellt gå ned till 50% därefter. Jag själv var mest ute efter 75% i några veckor på slutet…
Överlag känns det bättre att vara gravid andra gången för det förutsätts att man kan en del nu och får inte så många föreläsningar. Kostråd tex frågade hon inte ens om jag läst på om. Jag mår dåligt precis som förra gången men denna gång var jag åtminstone förberedd så lite av det hindrades bara av det.

Jag är gravid (yay!) och min mamma tiapsade mig om att äta persilja för blodvärdet. Hon knaprade tydligen i sig ett stort knippe om dagen när hon var gravid. Låter ju lite… mnja… men smaken är ju olika. Jag ska iaf köpa hem ett par krukor och klippa ner i maten.
Hoppas de sista veckorna blir bättre för dig. Tack för en bra blogg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *