Kategorier
Vardagstrams

Att bo där det inte finns nån mataffär när man planerat att laga favoritrecepten

Och så trodde man att dagen inte kunde bli värre men så fick jag ett sms från coop, som levererar vår mat varje vecka.

Vi har inga mataffärer i Segersäng och coop kör bara ut en gång i veckan, onsdagar, så det är viktigt att vi inte glömmer beställa senast på tisdag kväll. Men denna vecka kommer alltså ingen mat så imorgon måste jag packa med mig bebis och barnvagn och åka tåg till ösmo för att handla. Vi får hoppas tågen går och att vägarna är tillräckligt snöfria för att köra vagn.
Och när vi ändå snackar mat: Kan inte ni posta länk till det godaste eller bästa receptet ni kan komma på? Glöm ej skriva vad det är i kommentaren också så jag får bra översikt! Kanska kan vi inspirera varandra?

Här är mina favoritrecept,
dvs mat som vi lagar ofta härhemma:

Smörstekt gnocchi med ugnsrostade grönsaker

gnocchi

Barnens baconlindade kyckling i ugn med mango chutney

kyckl

Biff à la Asien

biff

Het chorizogryta med paprika

chorizo

Torsk med ingefära och lime i kokosmjölk

torsk

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Att bo där det inte finns nån mataffär när man planerat att laga favoritrecepten”

En återkommande favorit här hemma är denna bulgursallad med räkor.
Man blandar följande efter behag
* bulgur (brukar koka den i lite buljong + curry)
* räkor (msc-märkta såklart)
* tärnad squash
* ruccola
* avocado
* mango (brukar köpa färdigtärnad i fryspåse pga lat)
* pressad lime
* olivolja
* salt
Ät med ett gott bröd.

Grön ärtsoppa är ju också supergott och enkelt.
Till 4 pers:
* 7 dl vatten + grönsaksbuljong
* 1 stor gul lök
* 500 g frysta ärtor
* 2,5 dl matlagningsgrädde
* salt, peppar, timjan
Koka upp vattnet. Hacka lök och häll i grytan tillsammans med ärtorna. Låt koka upp och koka i 5 min. Mixa med stavmixer. Häll i matlagningsgrädde och låt koka upp. Smaka av med kryddor. Ät med t ex ostmackor.

Isterband med vita bönor och stekt lök.
Börja med att steka hackad lök, när den är brynt lägger du den på en tallrik.
Stek isterbanden och mosa dem så de blir ungefär som köttfärssås, i med
löken och vita bönorna… låt det bli varmt och sen serverar du med potatis
och lingon… och kanske en god sallad.
Mina barnbarn och jag älskar den rätten..

Och förlåt mitt spammande, men en rätt som jag gärna skulle vilja exportera till Sverige (bor i DK) är stekta fiskbullar. Supergott, barnvänligt och så är det ju nyttigt med firre :-).
Till 4 personer:
600 g torsk eller liknande
1/2 tsk salt
2 msk vetemjöl
1 ägg
1 dl mjölk
smör att steka i
Hacka fisken för hand eller i matberedare till en färs. Rör ihop färsen med saltet. Blanda i ägg och mjöl, och till sist mjölken, lite i taget. Smaka till med salt och peppar.
Klicka ut små bullar med en sked i varm stekpanna. Stek på bägge sidor tills de är genomstekta. Jag brukar servera med potatisklyftor och remouladsås eller guacamole.

Oh, gnocchi lät ljuvligt gott!
Några av våra favoriter:
* Halloumi stroganoff med ris: http://www.meravego.se/halloumi-stroganoff
* Vegetarisk korma http://www.ica.se/recept/vegetarisk-korma-717304/
* Ugnsbakad lax i hummersås (vi skippar romen i receptet) http://www.tasteline.com/recept/ugnsbakad-lax-i-hummersas/
* Vegetarisk lasagne, kör random recept ur typ Rutiga kokboken men byter köttfärs mot qornfärs
* Linssoppa av improvisationstyp. Basen är vanligtvis ett par dl röda linser, en burk krossade tomater, grönsaksbuljong, rårivna morötter och purjolök. Kryddas antingen med gul curry och krossad kardemumma, eller med dill och apelsinsaft, då låter jag ofta också en eller ett par potatisar koka med i bitar. Runda av med matgrädde, servera med creme fraiche. Mums!

”Skala” skinnet av salsicciakorvar och smula sönder innehållet.
Hacka lök, vitlök, svamp och lite chili och fräs i en panna.
Mixa hela skalade tomater från burk till slät smet.
Koka penne al dente
Ta en dl av pastavattnet och blanda med 0.5g saffran.
Häll i tomatsmet, penne och saffransvatten (i den ordningen) i pannan
Låt puttra, häll på 30g riven parmesan för krämighet
Smaklig spis

I sådana tillfällen kan det vara bra att rensa upp i skåpen, äta hur det som finns. Annars så är fläsklägg med rotmos och massor med senap fantastisk. Surkål och bönor och bratwurst! ”Osexig mat” är riktigt gott.

Halloumistroganoff á Karins konstgrepp är vår life saver. Gott, enkelt, lätt att göra matlådor av, går finfint att frysa in. Kanske inte den mest lyxiga maten men vi blir glada varje gång vi äter det!
(Vi har även alltid halloumi hemma pga allt med halloumi är gott, enkelt och med lite vad som i skåpen blir det bra!)

Brukar marinera kycklingbitar i honung och paprikakrydda, steka bitarna i smör, blanda i lite sweet and soursås och två matskedar örtcreme fraiche. Kokar pasta eller ris till, och blandar ihop kyckling+pasta/ris+resten av créme fraicheburken och majs eller champinjoner i en stor skål. Oförskämt gott fastän det inte låter så kanske, haha.

Svamptacos!
Portobellosvamp eller annan ”matig” svamp i generös mängd och rätt stora skivor, blandas med rejält med vitlök, olja och limejuice och in i ugn tills mjuka. Äts med traditionella och valfria tacotillbehör men också görgott med stekt/grillad halloumiost till. Varsågoda för tips!

Torsk med kokosolja lät intressant. Älskar fisk och äter nästan uteslutande fisk och skaldjur. Ska verkligen testa det receptet. Mejerifritt och allt. Köpt på mig hela 4 limes redan också.
Har inga bra recept att tipsa om dock. Har noll ork och motivation i dagsläget. Blir nästan bara kokt fisk, fet sås (hollandaise/remoulad) och olika grönsaker. När jag inte orkar detta äter jag kokt eller stekt ägg…

Vi har några favoriter som vi återvänder till, det här är de jag kommer på just nu:
Pasta med kalkon och mozzarella (http://www.ica.se/recept/pasta-med-kalkon-mozzarella-och-valnotter-i-tomatsas-713508/), perfekt eftersom alla kan välja vad de vill ha av de olika delarna.
Halloumiburgare (http://www.ica.se/recept/halloumiburgare-med-mango-chutney-dressing-718576/)
Chicken tikka masala (http://www.ica.se/recept/chicken-tikka-masala-714087/), det här receptet tycker vi slår de flesta versioner av denna rätt vi provat på indiska restauranger här i Sverige.

Jag gillar enkel mat som går snabbt att göra… igår åt jag bakad potatis, knaperstekt bacon och en grönsallad.
Sen har jag snöat in på ungsrostad broccoli med olivolja, flingsalt och svartpeppar, och guldsalami nedstoppad kring buketterna (blir krispig och god). Till det pasta och en sås med strimlade soltorkade tomater, gul lök och matlagningsgrädde (vegansk brukar det bli, för jag tål inte mjölk).
Soppa med nötfärs, potatis, lök, purjolök, morot och en massa buljong 🙂
Pasta med sås av salami, lök, oliver, tomater och tomatpure.
Nötfärs och rödlök – kryddade med spiskummin, paprikapulver och dylikt – kokt blomkål och gurkmeja-ris, rör ihop allt!
Bouef Bourginion vill jag verkligen lära mig att göra men hitills har jag inte orkat. Men det borde vara ljuvligt såhär på hösten!

hade svårt att återfinna receptet pga har det handskrivet på papper nuförtiden, men tror detta är rätt, kycklinggratäng med dijonsenap:
http://www.tasteline.com/recept/kycklinggratang-med-dijonsenap-och-basilika/
grön ärtsoppa, så enkel och snabb men god
http://www.tasteline.com/recept/gron-artsoppa-med-pepparrotsklick/
om du ska ha efterrätt är chokladkolapaj med lingon fantastisk
http://www.arla.se/recept/chokladkolapaj-med-lingon/
lite andra tips:
ta valfri fiskfile(helst lax) och bre på philadelphia i nån god smak typ örter, lägg i ugnen.
om du gör chili con carne eller dylik tomatgryta med bönor och grejs, skippa köttet och tärna halloumi och lägg i.
ta valfria grönsaker/rotsaker, tex aubergine, morot, lök, potatis, vitlök, butternut. skär i munsbitar och lägg i form eller plåt, häll på olivolja, timjan, salt, peppar, rosmarin. blanda runt och lägg i ugnen ca 30min (beror på ugnen och vilka grönsaker/storlek). stek halloumi och servera med grönsakerna.
mitt eget recept på räksås(har inga exakta mått tyvärr):
värm fryst spenat och grädde och fiskbuljong i en gryta. krydda med citronpeppar, vitpeppar, cayennepeppar. lägg i räkor, frysta eller färska, sedan majskorn på slutet.

Nu är jag väl för sen men mitt typ all time favorite-recept eftersom det är så SJUKT gott och inte tar mer än typ 20 minuter att laga – Pastasås med lax och spenat:
Pastasåsen innehåller 1 paket ekologisk lax (tror det är typ typ 250 g) skuren i småbitar, frusen spenat och frusna gröna ärter, 1 burk creme fraiche, salt, peppar och en massa basilika (helst färsk) som man blandar ihop i en stekpanna, späder med lite mjölk eller grädde och sen kokar ihop tills spenaten tinat och blandat sig. Under tiden som man kokar pastan. Sen är det KLART! Ingredienserna går att höfta ganska mycket med efter smak och vad man har hemma. Och sen är grejen också att ha ost-tortellini till istället för vanliga pasta. SÅ JÄVLA GOTT.
Over and out.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *