Kategorier
Vardagstrams

Hur ofräscha är vi?

Såg att Cissi Wallin skrivit en lista på hur fräscha eller ofräscha de är hemma hos henne och jag skrattade rakt ut (samt skämdes en aning) pga är en sån jävla gris i jämförelse med henne och de som kommenterade. Alltså på riktigt. En sån jävla gris. Jaja läs hennes inlägg iallafall innan ni läser mitt.
Handdukar och sängkläder: 

Handdukar delas. Man tar den som ligger framme. Är den ren? Luktar den illa? Vem vet, jag orkar inte kolla efter. Jag torkar mig ändå. Ligger den på golvet kanske jag luktar. Kanske inte. Förmodligen inte. De enda handdukar jag faktiskt kollar ordentligt är de jag skickar med barnen till gympan pga vill ej att de ska typ bli mobbade för att ha sunkig handduk. Samt de som hänger vid handfatet. Men det är för att de alltid hamnar i nån lek samt hänger nära toaletten.

Sängkläderna byter jag kanske en gång i månaden. Om jag är duktig. Just nu har barnen inga sängkläder alls pga i somras sov de med bara lakan och jag har glömt klä deras vanliga täcken.

Köket: 

Tvättar och kokar disktrasan när den börjar kännas slemmig. Har kanske två framme samtidigt. Tå diskborstar också. Som också körs i maskinen när de är riktigt sunkiga. Handdukar byter jag ofta, pga de försvinner alltid in i nån lek hos barnen plus att jag använder den att torka mat med ibland. Köket är väl ett kaos. Jag diskar i maskin och den plockar jag ur varje morgon och i under dagen, framförallt när jag lagar middagen.

Älskar dock rengöringsmedel. Använder allt från såpa till klorin. Ytdesinfektion vid sjukdom.

Leksaker: 

Cissi diskar sina i maskin tydligen. Det gjorde vi ofta när jag jobbade på förskola. Bra för att slippa bakteriehärdar framförallt efter sjukdom. Jag har dock aldrig gjort detta hemma. Vid magsjukor får barnen inte leka i lekrummet. Då tvättas också alla tyger de kommer i kontakt med.

Telefoner och plattor:

Har aldrig rengjorts. Slickar på telefonen och gnuggar av mot tröjan ibland när det är nåt skit på skärmen som försvårar skrollandet eller synen. Men annars nej.

Personlig hygien:

Duschar en gång i veckan. Jag och Oskar alltså. Då tvättar jag också håret. Barnen badar kanske en gång i månaden. Om de inte är uppenbart skitiga. De duschar ju på gympan och i badhuset. Innan de var kanske fyra fem så tvättade jag aldrig deras hår. Bara med vatten. Nu så tvättar jag ordentligt nån gång då och då.

Tvättar händerna? Oskar är noga. När han kommer hem så tvättar han av sig pga bakterier utifrån (?). Min gräns går personligen vid att äta saker från offentliga hissgolv annars är jag ganska obrydd. Lite skit är bra för kroppen resonerar jag och lät barnen slicka på allt som små. (De är väldigt friska generellt) Men efter att man skitit så tvättar man iallafall händerna. Det är alla noga med.

Byte av underkläder? Barnen byter kanske varje dag. Den yngre varianten är väl mindre noggrann. Hur ofta Oskar byter har jag aldrig kontrollerat. Jag? Jag byter inte varje dag. Inte ens varannan. Jag vet inte? Varför ska man ens byta varje dag? Finns det nån rimlig anledning annat än att man har nån slags fobi (eller extremt stora mängder av) flytningar?

Jag använder ingen deo. Det gör Oskar dock. Nu när bebisen är bebis så använder jag inte heller parfym eller parfymerade krämer. Mamma ska lukta mamma tycker jag! Annars gillar jag oljor med doft, musk, nag champa osv.

Sa jag att vi är jävligt friska i denna familj? Ja det är vi faktiskt.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Hur ofräscha är vi?”

åh vad gött att nån annan oxå har ordentligt med flytningar! höll på att få lite panik över om det bara är jag som behöver byta trosor varje dag pga typ.. stela trosor annars…? 😐

Åh, du har precis beskrivit exakt min hygien! Ändå (tror jag iaf) inte att någon reagerar på att varken jag eller mitt hem är särskilt ofräscht. Även vi i vår familj är väldigt friska, men vad som är hönan och ägget ska jag låta vara osagt (hade vi alltid varit sjuka hade jag kanske varit mer noggrann).
Hur som helst tycker jag det är befriande att inte lägga en massa tid och resurser på sånt som känns överflödigt som att duscha och byta underkläder varje dag bara för att.

Jag tycker du har ett hygieniskt tänk hemma till typ 80%. Agnes Wold kanske tycker till 100%. Visst är det så att lite skit rensar magen. De saker jag tydligen ”måste anmärka på”, är avsaknad av påslakan. Det tycker jag är blä :-D. Sen är det ju inte bara bakterier man ska sanera bort. Glöm inte virus. Det är alldeles utmärkt att Oskar tvättar händerna när han kommer hem. Han har tagit på stänger på tåget, dörrhandtag. De allra snuskigaste ytorna faktiskt. Att då tvätta händerna (samt låta bli att peta sig i ansiktet) är ett bra sätt att i denna säsong undvika magsjuka och förkylningar. Som man även får ändå, titt som tätt. Men ändå. Det är ett bra tänk. Inget hysteriskt tänk, ett sunt tänk.
I övrigt, håller jag med dig. Du håller på hygienen. Det räcker så.
Ps. Hur mår magen?

Sen är det ju skillnad på renlighet och hygien. Hur rent man har omkring sig, speglas ju av tidsandan. När jag gick i gymnasiet i början på 90-talet så var man ju ofräsch och sunkig om man inte duschade varje dag. Sen att det är totalt fel ur ett hygieniskt perspektiv, det tänker inte gemene man på. Det är som med mode, det går trender inom renlighet med.

Byter också lakan ”för sällan” (oftare nu dock eftersom det är skitigt ute och hunden sover i sängen), använder inte deo längre och anser att lite skit rensar magen. Egentligen skulle jag vilja ha ett stökfritt hem som var lättare att städa men jag orkar inte. Handdukar byter jag när de antingen ser skitiga ut (köket) eller luktar funky (badrummet). Tror inte det är bra att vara sådär superduper squeeky ren faktiskt. 🙂

Jag låter mitt förnuft och min näsa avgöra hur ofta saker behöver rengöras, sen använder jag så lite rengöringsmedel som möjligt för jag tänker på miljön. Förkylda är vi kanske en gång var femte år och jag kommer inte ens ihåg när vi var magsjuka sist. Nånting som jag är hysteriskt dålig på är att dammtorka för det är såååå in i döden tråkigt att göra så det struntar jag oftast i.

Åh s skönt att slippa känna mig ensam som ”lortgris”. Tänker i stort sett exakt som du, handdukar på toa och kök byts väldigt ofta medan duschbadlakan väldigt sällan. Dock sköljer jag av mig nästan varje dag, inte om jag är hemma iofs, men det är mest för att vakna.
Utan sängkläder skulle jag aldrig låta någon sova men det är inte av renlighetsskäl utan för att våra täcken har så läskig kvalité på yttertyget.

Fick typ panik när jag läste Ciccis inlägg och sen gick jag till ditt inlägg och känner mig helt plötsligt ”normal”! Jag tycker inte det är så petnoga. Känns det smutsigt så tvättar man. Känns det inte smutsigt så får det vara…

Låter sunt och normalt! Mycket av sånt där är ju strikt känslomässigt och har inte så mycket med praktisk hygien att göra (hygien betyder ju bara hälsofrämjande åtgärd). Däremot kan man ju absolut göra grejer för att det KÄNNS bättre. Typ som att jag är uppvuxen med att man använder sånt där sidenreselakan inuti sovsäck när man sover i sovsäck. Det är klart att det känns ”fräschare” pga sovsäckar tvättas ju typ aldrig, men rent praktiskt har det ju cirka noll betydelse för hälsan. Så vill man leva hygieniskt så är det nog smartare att lägga lite mindre tid på tvätt och kanske skölja näsan istället (faktiskt rätt effektivt mot typ förkylningar).

Jag prioriterar handdukar, byter varje dag eller varannan och sängkläder som jag byter en gång i veckan. Sen tvättar vi i familjen alltid händerna när vi kommer hem (panik annars 😱). Det är typ vad jag är nitisk med, allt annat ät det sisådär med 😂

Alltså, jag är nog exakt likadan som du (kanske duschar några fler gånger i veckan, men tvättar bara håret 1-2 gånger). Brukar tvätta händerna innan jag lagar mat också. Men har ärligt talat aldrig ens reflekterat över att jag skulle vara ofräsch. Antagligen för att jag själv har vuxit upp med lite mer avslappnade föräldrar.

Vet inte om jag kan förklara hur glad jag blev av att läsa det här. Alltså andas ut och nästan börja gråta-glad. Jag har sen tidiga tonåren varit livrädd för smuts och lukt, började i samband med mina ätstörningar och har hållt i sig. Duschar absolut varje dag, ibland två eller till och med tre gånger, får panik av att lukta svett (gör jag det ute får jag kämpa för att inte bara gå hem) min hud är så torr att den blöder. Så tack, det här hjälpte mig enormt faktiskt.

Åh! Har inte ens tänkt på att min ”renlighetsmani” kan ha med mina tidigare ätstörningar att göra.. Men jag har sen tonåren varit superäcklad av ex bussar och offentliga utrymmen, får panik av att trycka på bussknappen om man inte har handsprit till hands efter..! Duschar också minst en gång/dag, tvättar händerna vet inte hur många gånger (kruttorra!!) och vill för allt i världen inte uppfattas som äcklig av andra. Börjar bli lite mer avslappnad dock, och som du skrev otroligt befriande att läsa detta inlägg!!

Jag duschar väl lite oftare pga av träning men går jag bara hemma låter jag lätt bli.
Är inte så superbrydd och tror inte att jag uppfattas som varken skitig eller illaluktande. Det som fascinerar mig mest är de som byter handduk varje dag. Man är ju ren när man duschat och torkar sig?

Jag byter handdukar varje dag eftersom badrummet är ett ställe där mycket fukt och bakterier frodas och det suger frottén åt sig som en svamp, plus att varje gång man torkar sig fastnar en rejäl mängd döda hudceller på tyget, vilket kan leda till att mögel börjar gro i handdukarna.
Det är kanske inte hela världen, men jag föredrar att byta handdukar varje dag.

Det där med att byta handdukar varje dag känns inte friskt. Hos oss kör alla samma handdukar och alla handdukar tvättas en gång i veckan. Sängkläderna byts också en gång i veckan, inte för att de är äckliga då men för att det är bästa känslan i världen att lägga sig i nybäddad säng!

Duschar varje morgon om jag typ ska till plugget pga svettas som fan av min adhd-medicin, men är jag bara hemma själv i flera dagar skiter jag i det, typ ringer min kompis och så luktar jag mig i armhålan och sägar ’fyfan’ och så skrattar vi. Tvättar håret kanske en gång i veckan trots flottigt, i med bikarbonat bara. Bygger diskberg, orkar inte gå ut med soporna trots att de stinker och att soprummet ligger 2 meter bort, har fulla kylen med gammal möglig mat, mjölk som gick ut för 2 månader sen och den där jävla brunsåsiga grönsakslådan med mosig gurka och morötter, stänger bara kylskåksdörren och låtsas att det inte finns hehe. Byter sällan sängkläder och ibland hittar jag dammigt chips och godis bakom madrassen, tänker ’nämen!’ och stoppar in det i munnen. Städar bara när jag får besök, dvs i panik, trycker in allt jag hittar i garderober och lådor, dammsuger upp de största dammråttorna, om jag inte hinner diska gömmer jag disken i köksskåpen och hoppas att gästen inte ska rota runt. Kan tillägga att jag ytterst sällan är förkyld och har aldrig någonsin varit varken magsjuk eller blivit matförgiftad.

Skönt att höra, fick lite stresspåslag av att läsa Cissis kommentarsfält!
Jag tvingas byta lakan en gång i veckan numera pga klimakteriesvettningar, tidigare bytte jag inte alls så ofta. Duschar efter träning tre ggr i veckan. Har tyvärr ultrafett hår som måste tvättas varannan dag. Annars inte särskilt petig, dammsuger/dammar högst en gång i månaden. Men då har jag varken barn eller djur och bor på tredje våningen, så det kommer inte in så mycket grus osv.

Hehehe… dör om jag inte får ha en egen (ren!) badhandduk (och om den nuddat golvet är den besudlad = tvättas). Dock handdukar som man bara torkar rena händerna på kan man ju dela hursomhelst, och behöver inte tvättas lika ofta.
Koka disktrasa? Lol. Den är som den är tills den ser typ grå ut (efter typ… 2 månader), då slänger jag och tar en ny.
Duschar och tvättar håret varannan dag, resterande dagar körs armhåletvätt (använder ej deo).
Tvättar händerna alldeles för ofta, typ varje gång jag tar i något. Ätit macka? Tvätta händer. Hållit i ett mjölkpaket? Tvätta händer. Varit ute? Definitivt tvätta händer.

Jag duschar varje dag men inte ur ett hygiensikt perspektiv(eller jo nu när jag är gravid och kissar på mig varje dag samt vider-äckliga flytningar) men också för att lindra min kroppsvärk. min man byter hand-dukar och badlakan så fort de använts vilketg gör mig tokig. Jag tvättar bad-lakan lika ofta som jag stökar ur diskmaskinen pga detta. ..
Barnet får duscha när hon vill(men använder väldigt väldigt sällan schampo på henne) nu vägrar hon typ duscha och vill inte ens att mamma dushchar xD Dammtorkar nästan aldrig och orkar inte heller dammsuga(har utmattningssyndrom) Min man får dammsuga men han dammsugar endast där det syns…Jag mår egentligen dåligt när det ej är städat men jag orkar inte längre…jag jobbar dessutom heltid för min psykolog ”ser det ej som en lösning med sjukskrivning” så här hemma förfaller det.
Jaghar typ aldrig haft magsjuka vad jag kan minnas…dock blir jag förkyld men de säger att jag drar på mig saker pga min utmattning(sämre immunförsvar osv)
säng-överdrag och lakan byter vi typ när ungen kissat i sängen eller ngt xD Kan byta också om jag har lust men det är sällan – tycker det är sjuuuukt jobbigt att göra.

Äcklig for lajf. <3 Då känner man sig ju så jävla fräsh sen när man väl fräshar upp sig liksom, dessutom är svettdoft underskattat (färsk svett då alltså, inte ingrodd gammal gubbsvett)

Får nästan panik av att folk torkar sig EN gång på ett stort badlakan, när de kommer ur duschen och alltså är RENA, och sedan lägger handduken i tvätten!
Så sjukt.
Jag vet ju att det inte hjälper där just nu vad vi gör med vårt vatten här, men så skakande att läsa @miemile om vattenbristen i La Paz de senaste veckorna, tillsammans med kampen för dricksvattnet i Standing Rock och många andra platser i världen blir det vattenslösarbeteendet så fruktansvärt osmakligt.
Det här är ju inte bara en ’hygienfråga’ (som om vi som använder samma handduk i en vecka skulle vara ’ofräscha’) utan en miljöfråga: Hur mycket vatten (och andra resurser) kan och vill vi slösa? Vilka kemikalier vill och kan vi med att spola ut i naturen? Vems ärende går vi om vi tror att ’fräsch’ = deo / parfym / sköljmedel / klorin / antibac-everything – samt skammar de som inte parfymerar / schamponerar / deodiserar / antibakteriserar
Vi är noga med handtvätt: när man kommer hem, före mat/matlagning, efter toabesök – med tvål. Har mest ull/silkekläder på både vuxna och barn, vädrar dessa eller handtvättar fläckvis vid behov – kan gå flera veckor mellan tvättmaskinstvättarna. Handduk har vi varsin, byts ca en gång i veckan (tar med den som är i omlopp till badhuset och lägger till tvätt efter det). Duschar varje morgon, nästan ingen tvål, aldrig schampo – mest för att vakna.. Barnen duschar/badar vid behov, ibland bara en gång i veckan på simträning, ibland någon gång hemma också, knappt tvål på dem, aldrig schampo. Jag byter väl trosor varje dag, det mesta annat går i rundgång tills det är skitigt. Barnen byter underkläder typ när de vill ha annat mönster/färg på trosorna: ibland tre ggr per dag ibland nån gång i veckan (favvotrosorna behåller man gärna på!). Tycker inte nån liten fläck på en tröja per automatik är ’smuts’ eller ’ofräscht’ – tänker mest på att vi ev är lite alternativa när jag är i hem där allt och alla luktar sköljmedel (och får ont i både huvud och hjärta då).
Vi är aldrig sjuka.

Byter handdukar och badlakan varje dag eftersom de drar åt sig fukt och bakterier av att hänga i ett badrum länge… plus att jag tycker de blir äckliga 😉
Sängkläder varannan vecka typ, för jag älskar känslan av nytvättade lakan 😀
Mitt kök är kliniskt rent men så stökigt att jag vill gråta. Jag rymmer helt enkelt inte alla mina fancy grytor och designporslin. Försöker hitta en lösning.
Telefon, dator, surfplatta rengörs några gånger i veckan med screen cleaner.
Jag både duschar och tvättar händerna lite för ofta för vad som ska ses som hälsosamt. Jag försöker dra ner på det. Använder lite för mycket handsprit också. Underkläder byter jag typ två gånger om dagen, varje gång jag har duschat.
Sen hatar jag alla sorters starka dofter. Deo fritt från parfym, alkohol, aluminium och konserveringsmedel från Life använder jag och nästan bara oparfymerade tvålar, duschcremer, bodylotion, schampoo osv. Använder typ aldrig parfym eftersom det knappt finns några parfymer som jag gillar. Jag gillar doften av vaniljstång t ex men när någon stinker vaniljparfym blir jag bara illamående. Naturliga dofter ska det vara! (Ja jag vet att bajs är en naturlig doft men jag får åtminstone inte astma och migrän av bajslukt, som jag får av parfym 😉 )

Som här då… Vi är dessutom jättedåliga på att ta hand om disken. Så det är konstant diskberg hemma oss. Jag duschar när jag har tränat men inte alltid…
Vi försöker byta handdukar en gång i veckan men ibland glömmer vi. Ibland byts det oftare än en gång i veckan.
Sängkläder borde bytas en gång i veckan, vi har katter som pälsar ner precis allt. Det blir dock varannan vecka eller en gång i månaden ungefär.
Jag hatar att tvätta händerna och hatar att bli blöt för då blir jag torr och det tycker jag är äckligt och obehagligt så jag undviker att tvätta händerna in i det längsta.
Dammsuga händer sällan, sopar ibland.
Jag är i princip aldrig sjuk. Blir förkyld nån gång per år men inte så ofta. Aldrig magsjuk och aldrig något annat.
Får vi besök brukar vi rycka upp oss och göra rent och fint dock. Borde ha folk på besök oftare…

Jag använder det inte på grund av att jag inte vill ha aluminium (antiperspirant). Vanligt deo fungerar inte på mig ich har också ofta skit i sig. Jag använder ett organiskt deo utan aluminium med kokosolja och bikarbonat. Brukar göra egen också genom att blanda citronsaft och äppelcidervinäger som jag ”tvättar” armhålorna med och sen tvättar av med varmt vatten och torkar. Hur som helst, vill inte ha aluminium i armhålorna..

Ojoj, jag hade aldrig pallat att inte duscha iaf varannan dag! Duschar helst varje kväll, tvättar håret varannan duschning. Byter underkläder 2 ggr per dag. Dammsuger varje dag, oftast även våttorkar eller kör med ångtvätten på golvet. Byter lakan 2 ggr per vecka, disktrasa och kökshanddukar dagligen och handdukar i badrum 2-4 ggr per vecka. Jag och maken delar handdukar, barnet har en egen. Barnet duschas/badar typ 1, max 2 ggr per vecka. Dammtorkar och storstädar hela huset varje vecka, får total panik över damm och klibbiga golv.
Använder dock inte deo, krämer, sköljmedel eller parfymer. Städar med såpa och ekologiska produkter fullt ut. Så försöker väl rättfärdiga städandet och tvättandet på det viset 😂

Sambon och jag duschar varje dag pga träningsfreak, vilket också medför byte av underkläder minst varje dag. Trosor som luktar rövsvett är ju inte så kul. Vi är dock rätt dåliga på städning och vi tvättar golvet och putsar fönster jättesällan. Kanske..två gånger om året.
Jag jobbar på förskola och tvättar händerna typ en miljon gånger om dagen, pga bajs, snor, gegga, färg osv

lmao folk som byter handdukar varje dag??? hur många handdukar har ni? eller hur ofta tvättar ni? som nyligen hemifrånflyttad student har jag ett set handdukar och ett set sängkläder. dessa tvättas typ var tredje vecka då jag får slut på strumpor och trosor och passar på att tvätta allting helt enkelt. detta gäller även kökshandduken :–) den är jättesmutsig lol. lärde mig nyligen att man kan(//ska) koka disktrasor och diskborstar hahahaha. tvättar händerna efter toalettbesök eller om jag fått nå skit på dem typ under matlagning. är förkyld typ 1-2 gånger om året och har spytt en gång de senaste tolv åren, då pga bakis hehe (dock mostly pga veganmat-svårt att bli matförgiftad och emetofobi så jag vägrar helt enkelt spy lmao)

Hah, och min sambo tycker att jag är en gris!
Jag duscar inte varje dag. Mitt hår blir kaos om jag vistas i regn med paraply eller dusch utan att tvätta det. Alltså platt, burrigt, flottigt och ser smutsigt ut. Så jag duschar när jag tvättar håret, om jag inte gjort något oplanerat eller så. Huden blir ju så förbannat torr om man duschar dagligen.
Tvättar händerna efter toalettbesök. Byter lakan varannan vecka, byter trosor vid behov. Byter typ aldrig handdukar, tvättar dem när de är fläckiga eller luktar.

Alltså min mun hänger på vid gavel. Hur sjutton klarar ni att gå runt med samma underkläder i flera dagar? Det känns som så himla basic hygien att man byter tyget som sitter vid anus (bajs och prutt) och underliv (kiss, mens, svett) minst en gång var 24e timme? Jag tror ni luktar utan att veta det själva. Men det finns ju värre saker än att lukta lite rövsvett eller sur mus såklart.

Byter handdukar när de känns smutsiga, har ingen speciell dag men vi har individuella handdukar och jag är stenhård med att det inte slarvas med. Jag skulle idealt byta sängkläder varannan veckan men min man är ganska lat och då det är enklast att göra ihop blir det nog snarare varje månad. Diskbänk och spis försöker jag hålla ganska rent för att där hanterar jag mat och även toastol och handfat samt skötbordet. Jag skiter normalt i om det är dammigt och stökigt men tar några rejäla städningar ibland då jag är ganska noga. Egentligen hatar jag alltid att städa halvbra men har sedan jag fått barn insett att det är det sätt jag oftast kan städa. Helst vill jag röra upp allt från grunden och städa helt igenom och sedan njuta in någon vecka innan allt får helt förfalla igen.
Handtvätt är jag noga med, alltid efter alla toabesök men speciellt noga efter bajs. Alltid innan matlagning och ofta flera gånger igen under samma matlagning för att vara så ren som möjligt.
Vi hade 5 magsjukor en vinter och då på riktigt bröt jag ihop och hade ett mentalt sammanbrott när det hände igen för 5:e gången. Jag hade då redan blivit så stissig av alla sjukdomsperioder att jag klorintvättat och tvättat det mesta i vårt hus flera gånger om och bara inte orkade en gång till. I efterhand så visade det sig nog vara matförgiftning för min man var den enda som blev sjuk och han var sjuk väldigt kort tid. Nu om det är magsjuka så tvättar jag närmast psykotiskt allt som varit i kontakt med den sjuka och tar bort alla handdukar och kör engångs. Jag klorintvättar toaletten så fort ”toppen” av sjukdomen är över och städar sedan toan varje dag på vanligt sätt för att avsluta med klorintvätt igen när alla är friska och har gått igenom de två karensdagarna. Därefter tvättar jag toan extra noga i ytterligare 1-2 veckor. Jag klorintvättar även alla handtag och kanterna på dörrarna samtidigt som jag klorintvättar toaletterna. Vi kör engångs till alla gått igenom karensdagarna plus ytterligare 2-3 dagar, därefter byter jag handduk lite extra ofta. Efter magsjuka har jag både diskat och tvättat leksaker men jag brukar begränsa tillgången på leksaker under sjukdomsfasen för enkelhetens skull. Efter förkylning brukar jag byta sängkläder men inget annat.

Det där med att byta underkläder är ett känsligt ämne för mig och min mamma. Jag resonerar som så att man byter när man duschar, om de inte känns äckliga eller luktar lite funky innan dess. Och ibland duschar jag bara varannan/var tredje dag. Min mamma duschar alltid varje dag innan jobbet, och byter därför underkläder varje morgon. Vi undviker detta ämne just därför 😛

Hemma hos oss byter vi lakan varannan vecka, handdukar tvättas en gång i veckan. Tvättar händerna direkt när jag kommer hem, pga vill inte få kräkis/bli sjuk osv. Tvättar även med tvål innan matlagning, efter toabesök osv. Duschar varje dag, tvättar även håret varje dag … Byter underkläder varje dag (bh efter två dagar) men kläder däremot mer sällan, vädrar istället. Dammtorkar och dammsuger en gång i veckan. Har trott jag är typ ”medel-hygiensk” men nu vetefan, kanske jag håller på och grejar för mycket?!
…. ska nog skita i att tvätta ikväll 🙂 🙂 hehe. skönt!

Å jag duschar helst två gånger om dagen och tvättar helst håret varje dag för jag 1. Älskar att duscha 2. Älskar att ha nytvättat hår 3. Tränar nästan varje dag. Men eftersom jag försöker vara mer sansad så blir det att jag duschar varje dag och tvättar håret varannan, det får vara bra så.
Jag tvättar händerna alldeles för ofta. Har nog mild OCD. Tvättar händerna kanske 20-30 gånger om dagen hähä
Tvättar alla kläder efter en använding. Handdukar efter två användingar.
Sängkläder borde jag tvätta oftare. Nu blir det var tredje vecka men det är ju också så jävla jobbigt att trä av och på och tvätta skiten. Hur gör man för att inte lakan och kuddvar ska hamna i påslakanet och skapa en boll?!

Jag tänker att när du skriver att ni tvättar händerna efter att ni har skitit så menar du överlag när man varit på toa?
För det lan jag få lite panik av! Folk som går på toa och INTE tvättar händerna? Varför?! Vet folk som inte tvättar händerna utan bara drar dem på handduken typ? Dör lite av äckel.😅

Det roliga är att jag inte har några barn, jag har en flock med djur hemma som räcker och blir över men som inte påverkar min ”fräschness” något större så sett att jag inte har ork till att göra kliniskt rent runt mig.
Min sambo är mycket mer renlig av sig än vad jag är men han kan däremot leva i totalt smutsmayhem. Han gillar inte att vara ”kladdig” och kan inte ens ta isär en färdiggrillad kyckling utan att han spyr lite. Jag är dock så äcklig av mig som det bara går egentligen och har alltid varit, även om jag trivs bättre när det är rent omkring mig. Brukar säga att är det kaos i huvudet så är det skönt om NÅGONTING är iordning. Jag är den där äckliga hundägaren som kan dela glass med hunden och inte förstå varför folk tittar på mig med avsky.
Dreggel är livet!

Byter handduk och badlakan när de börjar kännas mjuka (de blir styva efter tvätt då jag vägrar sköljmedel)/lukta konstigt, ca en ggn i veckan, kanske? Sängkläder varannan vecka, ca. Ibland oftare (på sommaren om det varit varma nätter t ex), ibland mer sällan.
Bygger ofta diskberg, tyvärr, men har perioder när jag är duktig. Rensar ut kylen… aldrig? Torkar bara av skåp och dörrar när jag ser att det behövs… inte alltid då heller. Gillar när det är rent men orkar sällan motivera mig ändå – har aldrig gäster. Spisen blir iaf aldrig riktigt igengrodd och jag torkar alltid upp konkret spill direkt – minsta droppe och smula.
Telefonens skärm torkar jag av rätt ofta, men tvättar bara (med tvål el rengöringsmedel) om den ser skitig ut eller om jag typ tagit i den innan jag tvättat händerna efter toabesök etc. Använder inte min platta och har inga leksaker.
Duschar varje morgon. Har blivit en vana och ett sätt att vakna och jag känner mig skitig om jag inte gör det. (Började med det när min första pojkvän ifrågasatte mina mindre regelbundna duschvanor hemifrån.) Använder duscholja. Tvättar ansikte och kropp men inte håret. Håret tvättar jag en gång i veckan – torrschampo mellan varven. Tvättar händerna efter toabesök, innan jag ska hantera/laga mat och ibland, om jag kommer ihåg det, när jag kommit hem från jobbet p g a kollektivtrafiks- och kortterminalsbakterier etc.
Byter trosor varje dag, vill alltid ha ett par nya efter att jag duschat. Nu tränar jag inte men när jag gör det blir det fler byten. Använder deo. Paryfymerade krämer eftersom jag tycker att de oparfymerade ofta luktar illa. Skulle inte ha några problem med om de inte luktade något alls. Använder inte parfym längre… även om jag har sådan perioder också – men skulle önska att de kom hälften så mycket parfym som det gör när man låter flaskan dosera. Tvättar ansiktet om kvällen också. Har problemhy och är noga med det.
Putsar aldrig fönster. Torkar nästan aldrig golven. Robotdammsugaren går över de öppna ytorna ca en ggn i veckan, sen tar jag råttor som den inte kommit åt (med vanliga dammsugaren,)när/om jag ser dem. Dammtorkar bara om jag måste. Om någon ska hälsa på (mkt, mkt sällan) eller om jag råkar se ett allför provocerande tjockt lager nånstans.
Jag bor själv så mina förutsättningar är ju lite annorlunda än för barnfamiljer. Min mamma var pedant så jag har länge trott att jag är extremt grisig, men har ju fått perspektiv med tiden. Blir nästan aldrig sjuk. Småförkyld däremot – ofta.

Vi använder inte heller sköljmedel, men upplever bara att handdukarna blir styva av torkskåp /hänga på tork. Kör vi dom i torktumlare blir dom mjuka och gosiga. Tvärt om med mysiga hoodies. (vi har gemensam tvättstuga i huset, så vi tumlar och torkskåpar typ allt för att hinna)

Jag och sambon duschar varje dag, jag oftast både morgon och kväll samt tvättar håret varje dag.
Använder deo men har slutat raka både ben och armhålor pga orkar inte med stubb och kli längre, bästa beslutet!
Byter handukar och badlakan varje/varannan vecka i samband med tvättning, samma sak med sängkläder.
I den bästa av världar hade sängkläderna gärna fått bytas varje dag pga finns inget skönare än att lägga sig nyduschad i rena gärna kalla lakan, men vem orkar det?
Dammsuger varje dag, har två katter och de drar runt päls, damm och kattsand och grusiga golv är det värsta jag vet.

Jag duschar varje dag, ibland två gånger om jag tränar. Har hyfsat fräscht omkring mig, rena diskbänkar och rent i köket. Dammsuger varje-varannan vecka. Kan lämna gammal mat i kylen i flera veckor, oops. Byter också lakan ganska sällan, samt handdukar. Kanske var tredje vecka eller så.

Precis som andra har kommenterat så blev jag lite bestört över Cissis kommentarsfält. Dels över att kvinnor fortfarande 2016 verkar tävla om vem som är fräschast/ har fräschast hem och dessutom att något så ökentrist som städning och tvätt engagerar så mycket. Skönt att kommenterarna här är lite softare.

Handdukar har vi egna och de tvättas en gång per vecka. Alla byter underkläder varje dag. Lakan varannan vecka. Jag duschar varannan dag. Jag har OCD och kan inte ha stökigt alls, inget får stå framme eller på fel plats. Har dessutom mycket regler för matchning och balans samt raka linjer men det kan vi ta en annan gång…

Min farmor är extremt pedantisk, hon storstädar hela huset (vilket är ett tvåvåningsradhus) minst en (1) gång i veckan, även nu när hennes kropp inte riktigt orkar längre. Med andra ord kommer min pappa från en väldigt pedantisk familj. Min mormor är inte riktigt lika extrem, men hon är också väldigt renlig av sig. Således har mina föräldrar samma regler i vårt hus. Pga katt dammsuger vi badrummet nästan varje dag, för att hon skottar ut så satans mycket kattsand på golvet. Vi dammsuger hela huset en gång i veckan, byter ut handdukar och badlakan en gång i veckan, samt byter sängkläder varannan vecka. Diskar gör vi efter varje måltid, alltså in med disken i diskmaskinen och startar den. Vi torkar av köksbänk, spis och matbord efter varje måltid också. Alla i familjen duschar varannan dag, både kropp och hår. Mamma är väldigt noga med att vi tvättar händerna ofta också. Sedan kan jag inte svara på hur exakt noga de andra i familjen är med sin hygien. Jag vet att min bror slarvar mycket, han hade en period där han vägrade att duscha, och han har alltid varit slarvig med tandborstning och sina egna kläder. Det är väldigt äckligt enligt mig, särskilt eftersom han är en tonårskille.
Jag byter underkläder varje dag om jag inte är oförmögen till att göra det (när jag var sängliggandes efter operation var jag inte så noga pga orkade inte), samt byter linne/tröja/skjorta/whatever varannan dag. Jeans har jag ofta på mig en till två veckor innan jag tvättar dem. Jag använder både deodorant och parfym. Jag svettas dock egentligen väldigt sällan och det är inte alltid min svett luktar heller, så egentligen är det väl onödigt, men jag har alltid fått beröm för hur gott jag luktar så jag fortsätter väl med parfymen pga det.

Anledningen till att man rekommenderas att byta trosor varje dag är att man får urinvägsinfektion om nog många E-colibakterier (tarmbakterier) tar sig in i urinvägarna. Byter man varje dag blir de inte tillräckligt många för att kunna få fäste, men teorin är att ju längre trosor sitter på desto större risk (män har längre urinrör och har mycket mindre risk för UVI).

men alltså va?
urinröret sitter ju mellan blygdläpparna och inte i direkt kontakt med trosorna väl?
eller exakt hur tajta trosor har folk!? och analen sitter ju längre bak mellan skinkorna, om man har trosor och inte string så kommer ju inte tyget i kontakt med analen och man torkar väl ändå bort bajset och ev. tvättar av eller duschar även om man inte byter trosor varje dag..
exakt vart kan man läsa källa på det där?

Jag växte upp i ett hem som du beskriver. Köket och badrummet var liksom lite fettiga just för att det aldrig städades ordentligt. Mamma hade massor av saker som aldrig dammtorkades heller. Och byta handduk osv, tvätta händer normalt mycket osv, sällsynt. På ytan helt okej hem, men köket och badrum sunkigt. Vad resulterade det i? Jag fick ocd som 14 år, tvättade mig frenetiskt. Utvecklade allergier. Sen många år tillbaka bor jag inte hemma längre. Pojkvänner hae sagt att mammas hem är ofräscht. Inte ocd längre men förstörde ändå mycket såsom allergier. Idag normalstädar, tvättar händer mer än en vanlig person men inte alls hysteriskt. Aldrig varit magsjuk och förkyld kanske en gång var tredje år. Jobbar med skolbarn i lägre ålder.

Jösses så folk byter sängkläder och handdukar ofta 😀 Jag byter handduken kanske varannan vecka och sängkläder typ var tredje månad, beroende på omständigheterna. Jag kan gå och dra fingrarna längs med golvkanterna för att samla upp damm och katthår, så slipper jag ta fram dammsugaren. Kylskåpet rensar jag ofta, har känsligt luktsinne och hatar när det luktar ruttet. Disktrasan klarar sig länge om man vrider ur den ordentligt och hänger den på tork mellan användningarna. Jag får kväljningar hemma hos folk om de torkar av bordet så det luktar sur disktrasa efter 😀 Är heller inget kul om folk har massa bananflugor. Ett tips är att förvara kompostpåsen med fruktskal i kylskåpet så får man inga bananflugor!

Haha, roligt att läsa alla kommentarer. Här hemma har vi varsitt badlakan men delar på handdukarna. Vi är två vuxna och ett barn. Alla handdukar i hushållet byts en gång i veckan samtidigt som vi storstädar (dammtorkar, dammsuger och våttorkar golv, tar toaletten osv). Vi vuxna duschar varannan dag pga träning. Men jag tvättar håret var tredje dag ungefär. Vår son badas max två ggr i veckan. Sängkläder byts en gång i månaden. Tvättar alltid händer efter toabesök och innan matlagning. OCH efter städning av kattlådan. Annars aldrig. Spritar aldrig händerna. Använder deo men är inne på att sluta med det. BITER på mina naglar, haha. Spelar ingen roll hur renlig jag är för det är ju det äckligaste man kan göra. Är ALDRIG sjuk och arbetar som förskollärare så vistas bland snoriga små barn varje dag. Är ordentlig härdad och har aldrig varit magsjuk. Disktrasa byt en gång i veckan och diskborste körs i diskmaskinen ibland men byts en gång i månaden. Byter alltid strumpor på min son efter föris. Sjukt äckliga golv på förskolor, där mycket bakterier hamnar.

Hos mamma finns risken att någon (min styvpappa) tar ens badlakan för att den är närmast…. så när jag är där tar jag en ny varje gång. Jag VILL INTE gnida in mig i andras hudavlagringar och sånt ;(. Hemma har jag badlakan i en vecka. De man torkar händerna på har jag bara för syns skull så dom byter jag typ en gång i kvartalet eller något. Trosor byter jag minst en gång om dagen, ibland två. Även en frisk fitta har ju flytningar, och kroppen har ju gjort sig av med det av en anledning tänker jag, inte vill jag fortsätta gnida upp det mot fitty. Sover naken och har hund i sängen + att jag lever (äter, pluggar, ser på tv) där och att jag aldrig duschar på kvällen så lakan vill jag byta ganska ofta.. en gång i veckan blir det. Det är så ofta jag bokar tvättid. När jag bodde i lägenhet med köksbord och sån lyx så tvättade jag dom kanske varannan månad…….. så det är skillnad. Hehe. Sen tvättar jag allt som går i 95. Handdukar, lakan, underkläder, mysbyxor. Började med det när jag hade svinkoppor och blev manisk med att döda alla bakterier. Fattar att man inte behöver tvätta allt så varmt egentligen. Ursäktar mig med att jag läst att det är bra för maskinen att gå sådär varmt ibland..

Jag vet inte om jag räknas som ”fräsch” eller inte. Jag har vänner som knappt tittar på tvålen och andra som alltid har mjukt nyduschat hår som doftar blomstermarräng.
Jag tror att jag är någonstans mitt emellan, men jag är livrädd för att lukta kropp. Hårbotten, sur svett och dagsgammal instängd fitta.
Mitt luktsinne är för bra för mitt eget bästa. Jag vill inte bry mig, men jag gör det ändå. Jag gillar inte när det luktar människa, vilket på sätt och vis känns som en sorg.
Trots det så duschar jag ”bara” två gånger i veckan. Dels blir jag torr som fnöske och kliar sönder min hud om den tvättas för ofta, dels är jag lat och dels är jag uppfostrad med att lite skit rensar magen (så länge skiten inte luktar eller kladdar är jag nöjd).
Jag tär rätt säker på att jag inte luktar särskilt mycket naturligt, och eventuell lukt täcker jag över med deodorant och torrschampo. Lättare parfymer går tydligen bra för min ”känsliga” näsa.
Händerna tvättar jag så fort jag kliver innanför dörren efter en arbetsdag, på morgonen, noga efter toalettbesök och alltid innan matlagning, gärna också när jag tagit i andra människors händer (förutom de närmsta och inte så nitiskt som det kan framstå).
Det är det där med kroppsodörer men också kroppsvätskor, ja kroppsavfall generellt som stör mig. Jag ser framför mig hur människa efter människa har kladdat av sitt snor, saliv, urin, sin flensost, svett eller vad nu folk kan tänkas utsöndra, på varenda grej ute i offentligheten. Jag tvingar mig att hålla i stängerna på tunnelbanan för att inte ge efter helt för nojan, men händerna måste tvättas efteråt.
Disktrasan byts när den börjar lukta surt men det där med att koka låter ju bra. Badlakan har jag och min partner varsina och de kanske slängs på tvätthögen varannan vecka om de inte varit på badhus eller luktar illa. Golven svabbas aldrig fast jag önskar att jag orkade, men det dammsugs ibland och diskbänken är oftast ren.
Min partner dammsuger bara det som han kommer åt utan att behöva krångla vilket gör mig galen, men samtidigt dammsuger jag ju aldrig nu för tiden, så jag får väl hålla mun.
Jag städar sällan men extremt noggrant när andan väl faller på. Det går inte att göra halvhjärtat, det är som att all smuts plötsligt blir så tydlig och äcklig att jag gnuggar tills fingrarna blöder.
Jag gillar inte gegg och kladd och flott, men avlastningshyllor har jag många.
Trosor och strumpor byts varje dag, för jag tycker att det börjar lukta instängt eller dammigt och min fitta börjar faktiskt klia om jag har på mig samma trosor för länge.
Sängkläder byts vid tvätt (vilket är högst en gång varannan vecka då vi bor i lägenhet utan tvättmaskin) eller när de luktar för mycket prutt. Jag försöker vädra ibland, men nu regnar det ju fan hela tiden.
Så, jag är kroppsavfallsfobiker men skitig i övrig… Och oj vad långt det här blev, men det var så intressant att läsa folks kommentarer och få inblick i andras smutsiga och rena liv att jag inte kunde låta bli att dela med mig.

Hahaha jag är nog ca 60% lady dahmer och 40% Cissi Wallin 🙂 Smått störd vad gäller vissa saker (typ sängkläder och rena underkläder) men lite mer layed back vad gäller andra. Har dock blivit betydligt mindre städfreak med städmani de sista åren, tidigare hade jag alltid kliniskt rent och aldrig så mycket som en dammråtta.. 🙂 Min man säger att jag kommit en bra bit på vägen men att jag fortfarande är liiiiite för pedant för mitt eget bästa, haha 🙂

Nu har vi inga barn men hundar, och de skitar nog ner mer. De sover dessutom i sängen så underlakan byter vi ca två ggr i veckan, påslakan och örngott en gång i veckan.
Jag duschar ca varannan dag, min sambo lite mer sällan, och jag tvättar håret ca två ggr i veckan. Vi har varsin handduk som jag hystar i tvätten varje vecka. Likaså handhandukarna. Jag tvättar händerna så fort jag har varit utanför dörren, det sitter i sedan jag fick cellgifter, och gillar när handuken är torr och ren.
Jag avskyr sunkiga disktrasor. Jag tvättar ur den så fort jag har använt den och slänger ofta. Det är verkligen min slösagrej.
Telefonen däremot, där jag nog rätt sunkig, det är sällan jag torkar av den :-/ Golven dammsugs väl inte heller så ofta som skulle behövas med tre stora hundar. Men dammråttorna ska ju bo någonstans de med!
Jag byter trosor varje dag och jag anväder deo! Jag svettas sällan och lite, men gillar att lukta gott och känna mig extra fräsch.
Jag har som sagt lite bacillskräck när det gäller händerna, men konstigt nog inte när det gäller att äta saker. Jag skiter fullständigt i om jag har tappat det på golvet eller om datumet gått ut 😀

Sjukt kul att läsa om andras vanor! Jag byter lakan minst en gång i veckan, handdukar lika ofta. Har någon slags tvångstanke om att jag _måste_ lukta på händerna direkt efter jag tagit i en disktrasa så den byts ut hyfsat ofta. Tvättar alltid händerna så fort jag kommer hem, känns alltid som jag tallat på massa ollade grejer ute. För att balansera lite så tvättar jag mina jeans ungefär två gånger om året (har däremot förbjudit mig själv att ha på samma jeans inomhus som utomhus, måste byta om direkt när jag kommer hem). Om går jag till simhallen och simmar och blir törstig så tar jag gärna en klunk bassängvatten, perfekt!

Byter trosor när jag känner för det, luktar dem så byter jag. Har inte lätt för att få uvi tack och lov. Spolar av mig varje dag med sambon (typ enda tiden vi har tid att umgås) men annars så är det ren lättja. Enda anledningen till att jag byter sängkläder en gång i månaden är för att jag får mensfläckar på lakan och påslakan och brukar vakna upp dyblöt i svett lite då och då. Handdukar byts när de börjat lukta funky.
Dammråttorna frodas och så även disken, skulle vilja ha det annorlunda men orkar fan inte engagera mig när jag inte får gehör från sambon. Har jag haft migrän en, två dagar så ser det lika ut som ett bombnedslag i köket igen om jag mot förmodan lyckats komma ikapp innan. Trasor och disksvampar byts lite då och då och tvättas. Diskar inte diskborsten eftersom jag föredrar disksvampen.
Stryker för övrigt aldrig gardiner och ytterst sällan dukar, det är ju bara att fukta och sträcka ut om det är lite skrynkligt. Har inte putsat fönstren sedan vi flyttade in i huset vi bor i sedan typ 6 år tillbaka. Det är inte ett projekt jag vill ta itu med på egen hand, för jobbiga gamla fönster med puts som bara flyger av så fort man petar i närheten.
Det enda jag är noga med är att tvätta händerna efter att ha varit ute bland folk, har skurat toaletten eller skottat i kattlådan och förstås innan matlagning och efter toalettbesök.

Men alltså jag förstår inte hur familjer med småbarn orkar vara så renliga 🙁 Jag har försökt hålla på vad jag tycker verkar vara normal renlighet och då höll jag (på riktigt) på att bli utbränd! Jag är inte en renlighetspedant av något slag, men måste ändå tvinga mig till att bara låta skiten vara för jag ORKAR inte springa omkring och städa och sanera och bädda. Med tre små barn är det en omöjlighet att hinna med det utan att jag tröttar ut mig själv till max. Jag hinner göra basicabasic resten av tiden försöker jag vara med barnen eller vila.

Jag mår lite illa både av Cissi som är superpedant och snäppet till galen enligt mig 😀 och av ditt inlägg som är för smutsigt enligt mig igen då 😀 😛
Att ens överväga att använda en handduk som legat på golvet ger mig panik och skulle min man röra min handduk skulle jag bli vansinnig – blä! Och att inte byta trosor varje dag… Jag har aldrig hört talas om någon som inte gör det! Det är ju skönt att ta på sig nya varje morgon – varför skulle man inte göra det????

Byta sängkläder varje vecka? Guud nej! Bara mecket med den extra tvätten… Barnens sängkläder byter jag mer sällan än mina, men deras känns typ aldrig smutsiga om de inte är förkylda och snorat ner kuddvaret… Delar säng med stor katt som släpar med allt från grus till barr och grenar in i sängen så ingen idé att hålla på och byta jämt.
Handdukar… ja.. nä.. Man tar den som är torr. Känns den väldigt använd eller luktar surt så åker den i tvätten. Jag har ingen koll på hur ofta de används, alla är i omlopp jämt känns det som och ligger aldrig på sin plats i skåpet.
Underkläder bytes varje dag. Uppenbarligen har jag mastdontflytningar eller hur det nu beskrevs, men det känns inte fräscht annars. Inte bra att inte byta heller om man som jag ofta har svamptendenser. Ibland byter jag flera ggr per dag. Duschar varannan till var tredje dag. Barnen badar vi 1-2 ggr per vecka… Ja det var väl det. Alltid komplex för att det aldrig känns riktigt rent hemma…

Vi har egna badlakan och egna handhanddukar. Fan ta den som torkar på min. Speciella gästhanddukar. Hatar när folk inte har det hemma hos sig! Byter varje söndag eller om vi får gäster.
Städar en gång i veckan, men ibland behöver man dammsuga två gånger. Blonda personer och mörkt golv är ingen hit. Städar varje söndag eller om vi får gäster.
Hänger ut sängkläderna på vädring varannan söndag och tvättar varannan söndag.
Duschar varje kväll. Vill duscha bort dagen innan jag lägger mig i sängen. Byter trosor varje morgon eller efter dusch. Bh byts varje dag, tvättas dock efter 3-5 användningar. Vädrar kläder för att slippa tvätta efter varje användning. Vem orkar tvätta jeans efter en dag?

Här har alla i familjen var sitt badlakan och var sin handduk. Gubben duschar varje vardag och oftast en gång på helgen, barnen duschar/badar 1-2 ggr per vecka och själv duschar jag 2-3 ggr per vecka men försöker att endast tvätta håret 1 gång per vecka då det ser mycket finare ut när jag inte tvättat sönder det. Deo använder jag endast om jag ska gå med bara armhålor i linne på sommaren. Trosor tar jag nya varje morgon då jag sover naken. Badlakan/handdukar tvättas 1 gång/vecka , barnen och gubbens kläder läggs till tvätt efter en dag men jag använde mina i två dagar innan tvätt om jag inte fått någon fläck. Städar gör vi ”aldrig” enlig min gubbe och i verkligheten så städar vi genom hela huset 1 gång varannan månad och där i mellan dammsuger vi vid behöv och torkar av sådant som är kladdigt. Vi är ytterst sällan sjuka här hemma och håller tummarna för att vi klarar även denna vinter utan större problem.

Duschar varje dag efter träning och måste då tvätta mitt långa hår också eftersom det annars luktar precis som en gammal gymnastikmatta i skolan. När det gäller städning har jag aldrig varit pedant och jag har minskat betydligt på städfrekvensen de senaste åren. Alltså, man kommer ju aldrig att sitta på hemmet som gammal och ångra att man inte städade mer… men kanske kan man tvärtom vara ledsen för att man städade bort livet.

Renlighet är liksom min vardagslyx. Duschar i princip varje dag, mycket för att det är ett effektivt sätt att vakna på. Håret tvättas för det mesta av bara farten. Ej så bra för hårstråna kanske, men sånt är livet. Har lugg och den måste definitivt tvättas varje dag, när jag sovit på den står den åt alla håll.
Lakan: En gång varje vecka. Minst. Ej mycket slår känslan av att lägga sig nyduschad i renbäddad säng, som många redan skrivit.
Handdukar: Den jag torkar ansiktet med, som väl mer är som en tvättlapp, byter jag ofta. Annars minst en gång i veckan.
Trosor: Eh, har ni andra inga utsöndringar tänker jag…? Alltid rena på morgonen, byter till sovtrosor på kvällen. Kan väl hända ibland att jag byter mer än en gång om jag ska göra nåt och vill känna mig ren och fräsch. Eller om det är nån tid i månaden när jag har rikligare flytningar än annars. Som ägglossning. Alltid efter jag tvättat av mig.
Deo, japp, tvättar händer så fort jag kommer innanför dörren, efter toa såklart, vid matlagning.
(Skitar sen ner dem på tangentbord/telefon omedelbart antar jag, torkar ej av så värst ofta…).
Disktrasor, skursvampar och sånt åker i maskinen när det verkar sunkigt, nån gång i veckan.
Dock tillhör jag ej kategorin som blir hysterisk om det inte skulle bli som jag skrivit ovan, överlever utan att duscha och har hänt att jag använt samma trosor två dagar i rad (men då har jag haft trosskydd, annars funkar det liksom inte).
Jaha, det var det.

Vi tvättar händerna när vi kommer hem och efter toabesök.
Duschar flera ggr i veckan. Byter handdukar för händerna varannan dag. Byter underkläder och strumpor varje dag, alla i familjen. Använder deodorant varje dag och ja jag veeet att det är onaturligt och farligt för kroppen…men jag har inte levt perfekt på andra sätt heller och dör väl ung medan ni andra naturliga lever till 120 år!
Och jag är helt beredd på att kallas neurotisk eftersom normen i Sverige är att stoltsera med hur naturlig och lortig man är. Tack för mig!

Så härligt inlägg! Min partner och jag är liksom i varsin ända av spektrat (där jag är den lilla lortgrisen), så jag resonerar liksom som att det går jämnt ut på något sätt. Jag duschar kanske en gång i veckan om jag inte blivit svettig på grund av motion eller dylikt, men tvättar håret gör jag max en gång per vecka med no poo- metoden. Ingen tvål då duschar mig heller och gör min egen deo av kokosolja och bikarbonat. That’s it! Men händerna är jag däremot löjligt noga med, tvättar dem konstant och troligen alldeles för mycket, men det är min noja och alla har väl någon. 🙂

Jag instämmer i det andra varit inne på.
Att byta underkläder varje dag eller att tvåtta underlivet med vatten varje dag har ofta betydligt mer med de könsneutrala kroppsutsöndringarna kiss och bajs att göra än att fittan respektive kuken i sig skulle avge några mystiska äckliga och skrämmande lukter och kroppsavsöndringar.
Har jobbat mycket i vården och kan säga att den absolut mest framträdande doften från både manliga och kvinnliga könsorgan är urin och ingenting annat. Och under alla år jag varit heterosexuellt aktiv har jag aldrig någonsin stört mig på att någon kuk luktar äckligt på grund av ”könsdoft ” i sig, däremot har en och annan luktat så starkt av piss att jag fått be personen i fråga att spola av kuken med vatten om vi ska ha en 69:a.
När det gäller mitt eget könsorgan har jag aldrig någonsin stört mig på någon annan lukt än urin. Den naturliga doften från könet är mycket svagare och inte på något sätt frånstötande. Fittan rengör sig själv i stor utsträckning, men det innebär inte att den kan ta bort rester av urin och lukt av urin.Om jag skulle ha samma trosor i en vecka skulle de ändå inte lukta illa av någon av patriarkatet uppfunnen skrämmande könsdoft – men de skulle formligen stinka av piss.
När det gäller bajs finns det synliga spår av att en tarmtömning ägt rum i väldigt många människors underkläder om underkläderna ifråga är ljusa. Det är ingenting man automatiskt undviker bara genom att torka sig med toalettpapper. Självklart spelar det roll hur man är skapt rent kroppsligt .Har man ”mycket” skinkor och anuset högt upp mellan skinkorna kanske det sällan eller aldrig blir några bromsspår och då har man kanske inte heller något behov av att byta underkläder varje dygn.
Många från andra kulturer och delar av världen tycker förmodligen att folk här i västvärldens i- länder är extremt märkliga och fokuserar på fel saker när det gäller hygien. Duschar flera gånger om dagen och sprutar och gnuggar in kemikalier i underlivet för att eliminera en doft som i de flesta fall är ganska svag och inte upplevs som frånstötande men tvättar inte anus med vatten efter toalettbesök och än mindre sköljer av området kring urinröret med vanligt hederligt vatten efter att vi har kissat.

För att undvika bromsspår torkar jag med omväxlande torrt och blött papper, efter bajsande, tills toapappret inte längre får några spår av bajs. Det tycker jag är basal hygien. Bromsspår är skitäckligt.
Jag har rätt mycket flytningar och det kan bli rätt geggigt i trosorna, så jag tycker det är skönare att byta varje dag även om jag inte har något emot lukten. Någon kisslukt har jag inte märkt av utom om jag varit ute i skogen utan toapapper, men det kanske skulle uppstå efter en vecka med samma trosor.

En liten hint om tvål och handdukar; tvättar du händerna med tvål i syfte att få bort bakterier ska du veta att det är inte tvålen som får bort smuts utan det faktum att du ”drar av bakterierna” med handduken. Därav är det bra att byta HANDduk ofta om man är många som delar/har samma till ansiktet osv.
Det är det enda jag är noga med, städar när det ser ut som det behövs och duschar när jag luktar illa (håret tvättas en gång i veckan, tack och lov för torrschampo!), bytat underkläder varannan dag och strumpor var tredje dag kanske?! Byter duschhandduk en gång i veckan och byter sängkläder en gång i veckan (mest för att det är så skönt att krypa ner i en nybäddad säng), har nog ALDRIG torkat av telefonen med handsprit.
Upplever att de flesta människor är väldigt ”renliga” av sig, tycker inte att det är speciellt ofta man möter någon som luktar illa eller känns ofresh! 🙂

Duschar såklart varje dag..älskar vatten! Alla i familjen duschar/badar dagligen. Byter underkläder dagligen. Det gör barnen också. Tycker det är viktigt med god hygien. Byter lakan varje vecka. Handdukarna tvättas 2-3 ggr i veckan.

God hygien har inget med dusch att göra. Tvärtom faktiskt. Om du är nån om sin hygien så bör du duscha mer sällan då vatten torkar ur o sabbar din huds pH-värde som i sin tur skyddar din hud mot smuts och bakterier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *