Kategorier
Vardagstrams

Morgonrutiner som småbarnsförälder

Hur ser era morgonrutiner ut? Jag får påminna mig själv och barnas far att vi är lyckligt lottade med barn som iallafall lyssnar och är effektiva en gång per dugn för våra morgonrutiner sitter som en smäck.
Jag ställer klockan på 06.20, kliver upp – väcker barnen. De kliver upp direkt utan tjafs. Jag behöver kanske tjata lite i cirka en minut eller en halv men upp kliver de. Sen går de in i badrummet, kissar, borstar tänder. Sen går de till garderoben och klär på sig medan jag och lillstruten går ner och gör i ordning frukt och eventuella gympapåsar. Kl. 06.35 kommer barnen ner, gosar med struten i tio minuter. Sen klär de på sig ytterkläder och ryggsäck, säger hej då till pappa (och mig, men jag vinkar av dem) och så kl. 06.50 går de till skolbussen. (De äter frukost i skolan så vi slipper det momentet hemma)
Klart slut liksom. Inget tjafs. Inget tjat generellt. Vissa dagar kan det såklart bli nåt typ att T tappat bort sina skor eller nån vägrar ha stövlar fast det regnar, men för det mesta funkar detta helt smärtfritt.
Jag trodde faktiskt det skulle bli jobbigt när T började skolan, att ha två barn att jonglera på morgonen varav en av dessa är lite eh långsammare och tjafsigare än den andra. Inga namn nämnda. Men nej. Han har verkligen blivit stor.
Jag trodde även att han skulle glömma jackan i skolan, tappa bort mössor och vara slarvig. Är ju bortskämd med N som hållt reda på sina saker sen dagen hon föddes. Jag har aldrig behövt märka hennes kläder till exempel för hon vet exakt var hon har allt och har aldrig glömt att ta med sig sina grejer hem. T har uppenbarligen stepped up to the game som man säger sen han började skolan. Han kommer ihåg att ta med sig sina grejer och håller koll. Det har hänt att han glömt mössan på skolan men den har återfunnits. Det beror främst på att rutinerna i skolan har varit lite knepiga, iom att de äter frukost där och då har barnen från segersäng hängt av sig direkt i matsalen och då blir det lätt att glömma mössor. Nu ska de hänga av sig på sina platser innan frukosten som jag förstått det och då kommer detta funka bättre.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Morgonrutiner som småbarnsförälder”

Tidiga mornar! Bor ni långt från skolan eftersom barnen ”måste” åka så tidigt?
Våra morgonrutiner är lite ”flytande” beroende på om de ska till förskola och fritids eller om lilla barnet är ledigt och stora barnet ska till skolan. Men de brukar vakna tidigt och sedan roa sig själva med TV eller typ pyssel. Sedan frukost och påklädning. Är lilla ledig går den stora själv till skolan runt 8:20. Annars skjutsas de iväg allt mellan sju och åtta.

Vi har lyxiga morgonrutiner, bara tre dagar i veckan vi har en tid att passa – när storebror ska till föris kl 9. Då ställer vi klockan på halv åtta ifall vi inte vaknar själva. Han vill alltid in till mig & lillebror och mysa så fort jan vaknar. Blöjbyten och kläder på två små, sen frukost tillsammans och dansa i köket när det är bra musik på radion. Fast 2-åringen har sällan ro att stanna i köket så länge, så han drar iväg och leker. Sen en till check på blöjor, fånga in barn och på med ytterkläder. Pappan lämnar på föris och jag packar ner lillebror i bärsele efter lite amning och går ut med hunden.
Även om det ofta är påfrestande med två små och plånboken är mager av deltidsarbete resp föräldrapeng så försöker vi njuta av att vi ändå har mycket tid tillsammans. Det är faktiskt sjukt lyxigt och värt allt!

Jag har norra Europas mest morgonpigga barn. Har aldrig behövt väcka dem. Inte ens när vi öppnade förskolan 6 30. Så nu väljer vi och lägger fram kläder på kvällen. Jag kliver upp 6. Gör mig iordning och kommer ner 6.30. Då har barnen klätt sig och bäddat. Pysslar, ser på tv eller nått. Vi äter frukost tillsammans. Jag åker till jobbet och de klär sig och går till skolan. Oftast ganska drama- fritt. Det tar de igen på eftermiddagen och kvällen 😂

Våra morgonrutiner är också smidiga för det mesta. Barnen, 9år och 6år, går upp själva vid typ 7 tiden. Sen fixar de frukost själva, klär på sig borstar tänderna och sen så skjutsar jag iväg dom till skolan. Tack och lov att de klarar av allt själva då jag är världens sämsta morgonmänniska!

Alltså, jag bara måste få dela med mig.
Jag har en sexåring som är helt ointresserad av det där ”kan-själv”-konceptet så fort något är lite tråkigt. Som att klä på sig. Varje dag är det ett jäääääävla tjat och tjafs och han hittar en miljon saker att göra istället. Oftast har jag kapitulerat, och våra morgnar har sett ut så här:
5:20 jag går upp, ger hundarna mat, dricker kaffe och röker, går på muggen och går sen ut i stallet. Släpper ut hästarna, mockar, fyller på vatten, ger hö osv.
6:10 Går in och gör iordning mig själv
6:30 Väcker barnet, bäddar vår säng, klär på mig själv
6:35 KLÄR PÅ BARNET
6:45 Barnet äter frukost framför TVn, medan jag tömmer diskmaskin, packar skolväska, laddar tvättmaskin och liknande
7:30 Iväg till skolan
(Om det inte framgår så bor vi alltså på en hästgård ca 10 min bilresa från staden där skolan ligger.
Idag bestämde jag mig dock, nu fick det vara färdigcurlat. Så jag sa åt honom att klä på sig själv och när han började leka med grejer istället sa jag bara att ”om du inte klätt på dig när det är dags att åkafår du åka till skolan i pyamas”.
Efter 20 min kom han ner, PÅKLÄDD och bredde SIN EGEN SMÖRGÅS och vi kom iväg i tid!!!!
Jag vet att detta kan vara en engångshändelse, men nu är jag så jäkla hög av framgången att jag bara vill rida på den vågen en stund…

För oss går det ca 3000% bättre att låta barnen äta frukost först, i pyjamas / underkläder / inrullad i filt, och så klär de på sig efteråt. Jag gör faktiskt likadant, kan liksom inte fatta något som helst beslut om vad jag ska ha på mig innan jag fått mat, och tror att det är likadant för barnen. Bara de har fått sitta och mysa och äta lite så rullar de bara på sen med kläder och tandborstning.
Fast, insåg nu att du kanske inte ville ha tips pga presenterade ju en succéhistoria..!

Jag är jätteimponerad! Min son är 12 år och han har alltid glömt allt hela tiden. Mössa, jacka, vantar, gympakläder, läxböcker, viktiga papper, ryggsäcken (i skolan, hemma eller hos en kompis) när, hur och var saker ska ske, vad som ska packas och så vidare i all oändlighet.

Jag har 5 barn, 1-14 år. Tre barn i skolan, ett barn i förskola & yngsta hemma. Vardagar, klockan tjuter 06:30. Jag går upp, bebisen sover vidare. Väcker en & en, börjar göra frukost när dom vaknar till. Ställer fram frukost, dubbelkollar så att alla är uppe & klär på sig kläderna vi la fram kvällen innan. När alla sitter & äter börjar jag med min frukost, sätter mig sen också & äter. 06:50 är alla klara & det blir teve en stund. 07:15 kommer tonåringen upp från sitt rum & borstar tänder, går sen till skolbussen. 07:25 börjar dom andra två skolbarnen (går i en skola här i närheten) borsta tänder & klä sig, går sen tillsammans till skolan som börjar kvart i 8. 07:40 börjar det vara dags för mig att klä på mig & dom två yngsta för att lämna ena på förskolan kl 8. Sen runt 08:05 är jag hemma igen med 1-åringen, till kl 11 då förskolebarnet slutar för dagen. Varje morgon ser ut såhär.

Känner att jag hatar dig lite nu. Hos oss är det kaos varje morgon! Å ang. kläder så hjälper det inte ens att namna här.. det verkar vara nåt sorts svart hål som förföljer det ena barnet för att titt som tätt norpa åt sig nya p.o.p jackor, mormors handstickade vantar o.s.v..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *