Kategorier
Vardagstrams

Hur får ni mysig kvalitetstid ihop som familj?

Hjälp, nu är hösten här på riktigt med mörker och rusk och Den Årliga Depressionen som snart rullar in! 

Dessa två små stjärnor gick så långsamt till skolbussen imorse att jag hann i kapp dem. Japp jag lever förresten. Har lite mindre ångest nu. Längtar efter min lilla bebis. Är hungrig och har fortfarande känningar av gallsten sen inatt. Är kanske lite deppig redan när jag tänker efter. Ska försöka andas och carpa in hösten. Äta zink och magnesium och d-vitamin. Äta god mat. Mys-pynta hemma. Göra höst och förbereda för jul och vinter.
Jag minns när jag var nyinflyttad i Stockholm, nykär i Oskar och vi bodde på Brännkyrkagatan i Zinkensdamm och jag för första gången INTE hade ångest inför hösten. Varje kväll lyssnade vi på mysmusik (Merlins Magic), drack ört- och kanelte i sängen, tände massvis med doftljus och rökelser och verkligen njöt av höst och vinter. Och glögg! Varje jul och vinter. Och så spelade vi Heroes of might and magic och såg på 4400. Vi har alltid varit hemmamänniskor som gärna hänger i soffan ihop.
Men sen har ju vardag rullat på, barn rullat in, trötthet och utbrändhet avlöst varandra och vi har liksom tappat bort myset. Så projekt höstmys är igång. På planeringsstadiet. Nu med barn och familjeliv i fokus. Vi är trötta på höstdepp och trötta på sura mammor och pappor och bråk innan läggdags så vi vill få lite ordning på torpet nu.
Så.

– Levande ljus, Alltid varje middag. Detta kör vi året runt.
– Alltid middag ihop.
– Sällskapsspel
– Pyssla klart vardagsrummet uppe med målade hyllor och tavlor och blommor och krimskrams.
– Ljusslingor! Instant mys. Året om.

Parkoursöndagarna ska kombineras med utflykt och matsäck, oavsett väder.
Vad mer? Vad är era mystips? Hur hanterar ni hösten? Hur får ni mysig kvalitetstid ihop som familj? Vilka sällskapsspel spelar ni?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Hur får ni mysig kvalitetstid ihop som familj?”

När vi lagt vår lilla trea (våra barn är i nästan exakt samma åldrar som era), dukar vi fram te och smörgåsar, tänder ljus, sätter på lugn musik och spelar Uno, memory eller finns-i-sjön. Såå mysig tradition!! Lugnet lägger sig och oftast inga problem att sen gå upp och läsa saga. Oftast är barnen lite hungriga då, vi äter middag vid halv sex typ, så detta (ca 19:30-20) passar bra ur alla aspekter. Lycka till 🙂

Allt låter klokt och mysigt!
Utom det sista, utflykt och matsäck- oavsett väder. Även om det inte finns dåligt väder utan bara dåliga kläder, så fy för tvångsmysfika när den varma chokladen blåser ur koppen och bränns eller kanelbullen mjuknar av regn. Då är det inte mysigt även om man egentligen varken är blöt eller kall.
Fast kanske bara jag som tänker utflykt + matsäck = utomhus. Inomhus är det najs:0)

Tar du några kosttillskott eller medicineras för depression/ångest? Min mamma märkte att jag började förändras på vinterhalvåren redan vid tre års ålder, och har själv lidit av depression som sedan utvecklat extrem ångest dem mörkaste tiderna på året. Blev först diagnoserad återkommande depressioner, sen bipolär typ 2, sen PMDS och slutligen säsongsbunden depression. Jag har vägrat all typ av medicin för att jag varit övertygad att det har en annan koppling. Tog blodprov på D-vitamin som visade ”normala” värden enligt vårdcentral, pratade med en psykiatriker som sa att de värdena är alldeles för låga och fick D-vitamin utskrivet. Samma vecka fick jag ny energi och ork som jag aldrig hade kunnat föreställa mig, men framför allt försvann all ångest och nedstämdhet. Min pms förövrigt gick från 14 dagar av ångest och självhat till att gå igenom HELT obemärkt. Hormonbalansen regleras av bl.a. D-vitamin.

Nu har jag inget hemmavarande barn men titta på filmer eller serier tillsammans jag och sambon.
Äta ute då och då. Inte bara beställa hem utan äta ute också.
Tända ljus är mysigt och all typ av mysbelysning.
Lyssnar på musik eller sambon spelar musik (han spelar gitarr och piano).
Går runt i köket och pratar och dricker Minttu (på helger eller ledighet)
Försöker att umgås med varandra och kramas mycket.

Jag brukar dubbla dosen antidepressiva, köpa dyra d-vitamintilskott, äta ostbågar och inte få mycket vettigt gjort. Jag har inte kommit i underfund med mina höstdeppar alls! Någon som har återkommande deppar som fått bukt på det? Jag är av karaktären att det blir svårt att ta sig upp ur sängen och försöker vara disciplinerad nog att följa rutiner.

Har fyra barn i spridda åldrar, men det som (förutom allt som nämnts om spel och levande ljus) har höjt mysfaktorn är att hitta en bok som passar alla (minsting kan vara svårt att hitta till, men triv oftast i myset oavsett bok) och läsa högt (även om barnen ”blivit för stora”). Vi har gjort detta vid höst, jul, lov och resor. Fantastiskt…krypa ihop, tända ljus och läsa ”bara ett kapitel till, snäääälla.”
Bra böcker som passat för oss: sandvargen, Astrid Lindgren, Singers melodi, Roald dhal, det susar i säven, klassiska sagor…

Jag tycker att viss mat är mys. Pannkakor eller våfflor, varma mackor eller toast om man har ett sånt järn. Blir otroligt nostalgisk nu när jag tänker på myskvällar med mamma när jag var liten. Ensamstående var hon och hade inte en spänn men hon fick alltid till mys. Vi brukade tända ljus och massera varandra minns jag. Mamma är bäst.

Högläsning de allra regnigaste dagarna (Zackarina och sandvargen är en favorit), tillåta sig själv lägre tempo, baka bröd, kakor eller bullar med barnen (behöver inte vara särskilt ambitiöst en sockerkaka typ), måla fingerfärg med alla barn (i badrummet), göra egen play dooh eller trolldeg med karmellfärg…

Sen jag lärde mig virka älskar jag (well, tillräckligt nära älska åtminstone) den mörka årstiden, så mysigt att sitta i soffan framför ett halvbra teveprogram och virka! Inte så noga vad, men helst något man inte behöver tänka så mycket! Så det har blivit ganska många virkade filtar dom senaste vintrarna :):) I år blir det dock kanske mindre virkat med en halvårsbebis. . . Hoppas att hon lär sig sova som en stock från klockan åtta 🙂

Läs böcker eller serier tillsammans. Eller lyssna på ljudbok eller pod. Jag älskar att göra det tillsammans med min sambo (vi har inga barn), jag tycker bara det är otroligt mysigt att lyssna 🙂

Härligt med levande ljus! Det är verkligen uppväxt för mig. Mina föräldrar kom aldrig till att skaffa en lampa över matbordet på sex år så det var stearinljus för hela slanten! Mamma hade gått på kyrkans barntimme i pingstkyrkan och där fått veta att om man tittade in i ljuslågan såg tillräckligt länge såg man Jesus på korset. Sex år var tydligen inte tillräckligt länge dock..

Oj, du frågar efter vad mer. I min värld gör ni as mkt! Positivt förvånad. Fan nu blir jag lite stressad, träffar knappt min man, umgås aldrig. Ska ta del av tipsen här tänker jag ?

Bland ungdomar är det en sällskapsspeltrend just nu. Mina barn är större och min dotter och hennes pojkvän kommer hem bara för att få spela spel som finns här!
Favoriterna är dixit (går ut på att hitta på ett ord eller en mening till en bild, så ska de andra gissa bilden, jättetrevligt), Carcassonne och Ticket to ride, men de är alla från 8 år.

Jag förstår att det för dig handlar om något annat än maten i sig själv, med din bakgrund. Men rent konkret behöver vi människor mat för att fungera, mat är socialt viktigt, så att förknippa mat med mys och positiva upplevelser tänker jag bara är hälsosamt – det borde alltså inte vara något oroande.
Det är också visat att barn som deltar i matlagning har tendens att ’våga’ smaka på fler saker, samt att det är viktig kunskap, och härligt att göra tillsammans.
En av våra främsta ’familjeaktiviteter’ är att vara ute tillsammans: plocka bär, cykeltur, skogsvandring, skidåkning, stranden etc och självklart vet våra barn att det är viktigt att äta för att orka – samt myset i att ta paus, tända eld, grilla, se på utsikten, som kompletterar ’aktiviteten’ och rörelsen, och gör att man så tydligt känner att man får ny energi för att orka vidare. Detta är några av mina bästa stunder, och för mig så himla mycket att vara människa: vara i naturen, vara tillsammans, använda kroppen, bli trött/sliten, äta/fika/dricka och känna hur vila och mat gör att kraften och lusten till att gå vidare återkommer – och något jag blir glad av att se mina barn uppleva och uppskatta.
Långt svammel, men nej – det är inget att vara orolig för att barn förknippar mat med härliga stunder tillsammans med sin familj!
Jag tänker också att genom att ha ett naturligt och öppet (socialt) förhållande till att äta kanske man märker tidigare om något av barnen utvecklar svårigheter när det gäller mat, men detta vet jag väldigt lite om..
Självklart finns det också andra former för mys, som kanske passar dig och dina barn bättre om du känner ångest inför just detta – eller så kan det vara en chans att normalisera sociala och positiva ätupplevelser att introducera något litet av detta tillsammans med barnen?

Absolut mysigast är egentligen när vi inte gör något särskilt eller ens något tillsammans, men alla är samlade i samma rum (dvs rätt ofta pga trångbodda), någon läser, ett par spelar spel, en unge gör läxor, någon pysslar/handarbetar. Ger otroligt fin känsla av gemenskap och närhet trots att var och en grejar med sitt.

Middag äter vi ihop varje dag, jätteviktigt enligt mig.. fredagsmys, då hjälps vi alla åt med att laga maten, vi spelar musik o har roligt i köket..
Vardagsmyset är att tända eld i brasan, spela spel/kort med barnen.. ibland fjantar vi oss å spelar in töntiga videos på ipaden, barnen gillar när jag pillar/fixar i deras hår, så när vi sitter framför tv:n gör jag massa frisyrer på dom..

Åhh. sällskapsspel!
Är riktigt förtjust i co-op spel, där man spelar mot spelet. Favoriter (som kanske inte passar åldersmässigt, men tipsar ändå) är Zombicide och Mysterium. Förstnämnda är zombieapokalyps och man ska klara olika uppdrag medan det andra går ut på att lista ut en mordgåta med hjälp av visioner i form av (SUPERFINA!) kort.

Nu kommer jag här lite sent och lite underligt..
MEN måste bara säga att den bilden på ungarna hade blivit en helgrym tavla! Och speciellt med din målar-stil!
Speciellt det lite halvsura’ längsta barnet med den grymma mössan! Det bara ser så rätt ut! Bara såg det framför mig och tänkte ”wooooh”!
Ha d gött!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *