Kategorier
Vardagstrams

Hur många aktiviteter ska barna ha egentligen?

Parkoursöndag!
Barnen är taggade. T verkar vara mest taggad, och stolt! Han pratar om parkouren på veckorna och kommer till och med ihåg att det är parkour på söndagar (Detta är barnet som frågar när han fyller år cirka varje vecka. ”Imorgon?”) (Han fyller år i juli)
Jag tror båda känner sig stolta förresten. De berättar ofta för sina kompisar att de går på parkour. Och N att hon går på fotboll fast det var länge sen vi gick på den. (I segersäng har de en egen fotbollslekis som vi kallar det. Mest lekfullt spel på måndagar med en fotbollstokig förälder och en kvinna som varit med i landslaget som leder detta helt gratis.)
Jag skulle vilja låta N börja med nån kampsport. Egentligen tycker jag att barn ska slippa massa aktiviteter och har väl tänkt att EN räcker men känns som att kampsport vore bra ändå. Ger lite fysiskt självförtroende och bra kroppsuppfattning osv. Jag tränade karate för eoner sen. Lärde mig massvis och hade jätteroligt och blev stark.
Det är här körkortet kommer in dock. Jag måste kunna skjutsa och hämta men fy fan vilken ångest jag får när jag tänker på det.
Nu när jag tänker efter förresten så kommer jag ihåg att jag sökt piano för båda barnen. Då kommer läraren till skolan och så får barnen spela på lektionstid. Håller jag på att bli den där hetsiga morsan ändå? Som sätter sina barn i örti olika aktiviteter hela veckan och aldrig låter dem andas och vara? Fy fan asså. Aja.
skarmavbild-2016-10-09-kl-07-39-18
Gårdagens födelsedagssushi. Barna mulåt. Jag åt sansat pga får ju ont av allt utom typ äppelmos och mjölk. Men det var gott. Idag blir det tydligen kräftor och räkor och paj och fika med kladdkaka.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Hur många aktiviteter ska barna ha egentligen?”

Parkour ger även det kroppskontroll och självförtroende. Vi tycker två aktiviteter per vecka är lagom i lågstadiet, tre i mellan osv. Ändå har vårt lågstadiebarn 2,5 aktivitet och vårt dagisbarn 1,5 aktivitet.

Tänker på bikarbonat när jag hör om att du får ont av att äta. Jag har också katarr och det lindrar alltid att dricka en tsk bikarbonat i ett glas vatten några gånger om dagen i några dagar. Verkligen tips om du inte har provat.
Mvh / P

Jag tror man märker på barnen när det blir ”för mycket”. Självfallet måste man sätta gränser som förälder men… tror att det är skitviktigt att dom får testa runt. Dom kommer hitta sin grej och då faller väl mycket annat naturligt bort.
Men det är klart – i takt med ålder skall det hinnas med läxor, vänner, familj..Det är en balansgång!
Talibarnet som förra terminen var 7 år hade 4 aktiviter. Dans, blockflöjt, sång och kör. Lägg då till att allt förrutom blockflöjt more or less låg runt 17.30 på kvällen och varar en timme. Sedan bodde vi 3 mil utanför staden. Så sex mil fram och tillbaka. Och skola på det. DET var för mycket. Vi var Aldrig hemma. Åkte vid 7 på morgonen. Hemma 19 på kvällen. Så skall man hinna laga vettig mat, läsa läxor och mysa.
Ungen var trött och mamman med på slutet av terminen. Denna terminen är det endast En aktivitet. Så får vi se nästa termin helt enkelt.
Men jag tror som sagt att ni kommer känna av det! Brukar vara gratis att prova tre gånger. Go for it 😉

Vi satte våra i aktivitet tidigt. Typ bamsegympa . De har även provat dans. Ridning. Brottning. Innebandy. Fotboll. Gymnastik osv. Det enda ”kravet” från oss föräldrar – när ev utrustning är inköpt och terminsavgiften är betald, då går man inte hoppa av efter 2 veckor.
D gillar att hålla igång. Nu har de funnit den idrott de vill satsa på, just nu. Träning 4 dagar i veckan med tävlingar och träningsläger nästan varje helg. Och så länge de tycker det är roligt. De inte skadar sig under träning/ tävling,då får de hålla på. Kan också tillägga att deras skolresulat förbättrats (enl fröken. De får inga betyg än) De koncentrerar sig bättre på lektionerna.
Kan tillägga att jag Varje dag är tacksam över mitt körkort och bil. Annars skulle jag inte hinna med dessa träningar

Jag tycker inte man ska räkna aktiviteter på det sättet. Tycker barnen att det är kul så kör man. Tids nog kommer de att ledsna. Och jag tänker att det är bra att de får testa olika saker och se vad de fastnar för. När det är så olika saker som att sporta och spela instrument så tror jag inte att barnen tycker att de bara gör samma sak hela tiden, typ sporta.

Mitt barn har 3 aktiviteter, en lagsport och en relaterat till djur och en simskola som ör tidsbegränsad. Vi tycker det är kul ? Gillar aktiviteter, bra för kropp och knopp som man säger.

Jag har gjort lite olika med mina barn dels pga deras förutsättningar och önskemål och dels efter min egna ork. Första barnet har haft massor med aktiviteter och älskat det och andra barnet bara en, men det är en lagsport med träning och match ibland uppåt 6 dar i veckan så totalt går det nog jämnt ut.
Ena barnet har avverkat en rad aktiviteter som innebär uppvisning och det tror jag verkligen är toppen. Det spelar liksom ingen roll att dom gnisslar med fiolen eller dansar lite fel utan det är erfarenheten av att ha vågat stå på en scen som jag tror är ovärderlig. Jag kan ångra att mitt andra barn inte har fått med sig det.

Jag tror så länge man tar in vad barnen vill och inte tvingar dem fortsätta om det blir för stressigt. Man måste vara lyhörd.
Jag hade en vän på låg- och mellanstadiet som hade massvis med grejer på fritiden (främst för att hennes mamma tyckte det var bra) vilket gjorde att hon började känna sig stressad att hinna med skolarbete och kunna ge sitt allt till de olika grejerna, hon ville därför plocka bort två-tre utav aktiviteterna som hon ändå inte riktigt tyckte om (och då var det ändå rätt späckat schema) vilket det blev storbråk i familjen om. Till slut accepterades det men jag vet hur stressad och pressad hon var för att prestera bra på allting och hennes mamma skulle tagit hänsyn till det (pappan var okej med att hon skulle sluta några av aktiviteterna).

Förstår inte riktigt varför man ska begränsa antalet aktiviteter som barnet håller på med, framförallt i unga år. Det är väl bra om de får testa på så så många sporter som möjligt så de får chansen att hitta de fysiska aktiviteterna de verkligen tycker är roliga och kanske kan fortsätta med även i vuxen ålder! Som sagt, inga problem med et så länge inta föräldrarna hetsar och tvingar!

Vi har och kommer tyvärr nog ha rätt långa dagar för våra barn både i förskola och sedan på fritids och då känns flera aktiviteter inte som en bra grej. För ett barn som inte går så länge och som trivs med mycket aktiviteter tror jag att 2-3 aktiviteter kan funka bra åtminstone om två av dem är mindre krävande. Genomsnittsbarnet bör nog ha en aktivitet eller möjligen två om båda är lite mindre krävande. En aktivitet som även kräver att man tränar i hemmet eller en med flera tillfällen per vecka är vad jag klassar som krävande. En aktivitet där man dyker upp och gör allt klart en gång i veckan anser jag vara mindre krävande. Jag spelade instrument vilket jag skulle säga är en mer krävande aktivitet om man är seriös vilket jag var i perioder men annars höll jag på med scouting och teater som var mindre krävande. Teatern krävde mer tid omkring ett uppträdande och scouting ibland i samband med läger men överlag var de inte något som upptog mycket tid.
Min dotter är fyra och får klara sig utan aktiviteter än så länge men hon drömmer om fotboll och hästar (sista är uteslutet pga min allergi tyvärr) men verkar inte helt negativ till friidrott, brottning eller parkour när jag berättat om det och jag tror det passar henne och vår familj bättre. Kampsport är jag heller inte helt negativ till men jag känner inte riktigt till vad som finns i vår stad. Capoeira fanns förr och det tror jag skulle kunna passa min dotter också men det är inget jag ens kollat på rent hypotetiskt.

Jag tror det märks på barnen om det är tråkigt eller blir för mycket. Klart att man inte ska proppa veckorna fulla (de måste ju få vila nån gång och bara ha tråkigt och använda sin fantasi), men ett par aktiviteter är nog inte dåligt. De får testa på olika saker och se vad de gillar.
Själv prövade jag både fotboll (men det var tidigt på lördagarna och det gillade jag inte), frivolt, jazzbalett och ridning. Ridningen var det enda jag höll på med i flera år (typ 10) , de andra testade jag bara några gånger. Det enda jag ångrar att min morsa inte satte mig på var musiklektioner. Hon tyckte att det var för dyrt, när jag bad om att få lära mig spela fiol i lågstadiet.

Sen kan kampsport föra med sig egna problem då det är en extremt sexistisk miljö med mycket bröliga ”snubbar”.
Personligen rekomenderar jag ändå kampsport om det finns eb bra klubb då det hjälper unge tjejer/kvinnor med kroppsmedvetenhet, självförsvar och fokus på vad ens kropp klarar av och inte på vikt. (så länge det inte är tävlingssammanhang)

Detta med aktiviteter tror jag bara är nyttigt för barn. Min 6 åring har två aktiviteter ( båda på helgen) och min 10 åring har fyra stycken. 10 åringen vägrar sluta säger att allt är superskoj. Han tycker att skolan är enkel, men jag känner att vi kommer få skala ner när det blir mer läxor. Aktiviteter är viktigt för att få ett samnanhang utanför förskola/skola. Social kompetens, andningspaus mm. Självklart är alla barn olika och jag tror inte på att pressa barn till något. Men det jag skulle komma till är att så länge de vill kommer vi att köra på. Mina föräldrar satte mig knappt på någon aktivitet ( lathet eller vad det beror på) men idag är jag lite smått bitter över det.

Jag är glad att mina föräldrar hade råd att låta oss barn göra alla aktiviteter vi ville. Som barn spelade jag fiol och piano och det har jag glädje av än idag, även om jag inte spelar aktivt längre. Jag testade alla möjliga sporter och fastnade för krav maga, taekwondo, streetdance, gymnastik och parkour. Jag testade även bollsporter men de gjorde inte lika mycket för mitt självförtroende, det var såna prestationskrav och tråkig jargong tyckte jag. I kamp/försvarssporterna fick jag mycket mer självförtroende. Jag kunde inte använda det jag lärde mig i bråk på skolan men jag visste åtminstone att jag kunde försvara mig, och jag fick ta ut ilskan på ett hälsosamt sätt i träningssalen istället för att gå runt och vara arg hela tiden. Parkour, gymnastik och dans var också jättekul, jag fick sånt självförtroende av att lära mig alla ”coola tricks” 🙂
Alla tre barn hade aktiviteter nästan varje dag och det funkade jättebra för oss. Vi var energiska och våra föräldrar var sällan hemma, så vi slapp sitta hemma ensamma framför våra datorer. Jag tror att våra föräldrar lät oss gå på så många aktiviteter för att slippa ha oss hemma, men gärna för oss liksom 🙂 Som sagt hade ju mina föräldrar ekonomin för det, det skulle inte ha funkat att ha tre barn på olika sporter/musikskolor flera dagar i veckan annars.
En sak jag skulle ha velat göra var att rida. Tyvärr är majoriteten i min familj allergiska, så jag har bara fått testa när jag kunnat tvätta kläderna någon annanstans än hemma.

Random fråga, men du är min amnings-guru?…. Jag har bara vänner som ger ersättning å får ofta höra: ” ska du amma nu igen?, ”sover hon inte på natten?”, ”hon blir nog inte mätt”… mm mm. Otroligt stressande upplever jag. Min bebbe är 4 månader å vägrar napp, så jag ger henne bröstet. Bör jag sluta med det nu när hon är lite äldre? Hur gör du med Juno på kvällen när han ska läggas? Jag ammar typ en timme i sträck mellan 20.00-21.00 innan hon somnar och vill hon snutta hela natten så får hon det. Inför du någonsin amningsrutiner eller så? Eller ska man bara låta dem snutta på hur mycket du vill?
JÄTTETACKSAM FÖR SVAR❤

Din lilla är ba 4 månader. Rutinerna kring amningen kommer din bebis införa själv inom rimlig tid så det är ba att haka på så länge du trivs och själv vill. Vid fyra månader behöver bebisar också ofta extra snutt ☺️ och som LD säger. Spädbarn SKA vakna ofta… Det finns orsaker till det ☺️

Jag tror att man som förälder vet om det är för mycket aktiviteter. Man känner det i magen så att säga. Kanske barnet har svårt att varva ner? Är trött om dagarna? Inte hänger med i skolan?
Inte är så sugen på matcher osv.
Eller så känner man själv att man inte ses tillräkligt kanske. Då får man pausa tänker jag.

Under veckan har jag regeln max en aktivitet per dag och minst en eftermiddag hemma helt utan planerade aktiviteter (hen får naturligtvis gärna leka med kompisar den dagen). Sen är det matcher ibland på helgerna.
Så länge mitt barn håller på med någon sport och inte bara hänger framför tv:n/spelar tycker jag inte att det är så viktigt om hen går på organiserade aktiviteter eller ”bara” hänger med kompisar. Sen går skolan naturligtvis först.

Jag tror att det är viktigt att sätta gränserna som förälder. Det är klart att barn vill testa en massa aktiviteter och det är klart att de tycker att det är roligt. Men dygnet har ju ett begränsat antal timmar och barn måste få tid för återhämtning, för att leka fritt och för att bara vara hemma. Att som förälder låta barnet hoppa på alla aktiviteter som verkar kul och säga nej först när barnet visar att det inte orkar tycker jag är fel väg att gå. Det är inte schysst att utsätta barn för den stressen, barn (liksom många vuxna) har inte själva förmåga att avgöra när det blir för mycket.
Sen tror jag inte det går att säga hur många aktiviteter som är lagom. Alla barn och familjer är olika och aktiviteterna ställer olika krav.

alltså de där beror väl på barnen, hur de är, va de gillar, hur mkt de behöver aktiveras? min åttaåring har hockey innebandy och simning, byt ut hockey mot fotboll på sommarhalvåret. nån veckas golfläger o sen golf med farfar då o då, han är sugen på friidrott men de va visst kö där. tyvärr ligger träningarna lite tokigt nu för de blir tors fre sön sön. hade ju hellre haft spridning över hela veckan. märker tydligt på hans mående under veckan att aktiviteter är bra för honom. Mån-ons sur o grining allt är tråkigt har inget att göööööö. tors – sön IDAG ÄR DET (Insert aktivitet) tjohooooo, eller visst ibland
är de blööö vill inte men fysiska o mentala utloppet han får där behövs. sjukt olika från barn till barn dock kan ja tänka mig. shit va ja svamlar haha

Vårt barn har en aktivitet just nu. Han är 6 år och går på balett. Det har han gjort i 1,5 år nu och han älskar det. Han har testat andra grejer, men han har inte fallit för nåt mer. Nästa år har han åldern inne så då ska han få prova karate för det har han pratat mycket på. Max 2 aktiviteter tänker jag. Allra helst 1 i denna ålder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *