Kategorier
Vardagstrams

Kommer snart: Recension av WEN tvättbalsam!

Som ni har väntat va?!
wen-balsam
Wen marknadsför sig själva som nåt slags revolutionerande tvättbalsam/no poo-tvätt som låter lovande tills man granskar innehållsförteckningen och hittar både silikoner och paraffin. Jag blir mörkrädd och skräckslagen. Och förundrad då jag vet att dessa produkter går alldeles utmärkt att producera UTAN skit i. Varför trycker de i en massa silikon? Vill de inte ha återkommande kunder?
Den förföriska reklamen med vackra skådisar och böljande hår gör ju i och för sig sitt, till och med jag blir nyfiken och ha-galen även fast jag borde veta bättre.
Men vi som är bevandrade i balsammetodens och no poo’s förlovade land vet nämligen att det krävs arga elaka sulfater (shampoo) för att tvätta bort just silikon och paraffin och i Wen finns inga sulfater alls. Så vad händer då? Blir det buildup av silikonet? Blir håret ens rent? Funkar det? Funkar det om man rengör med tuffare grejer ibland? Försöker de lura oss eller har tvättbalsamet nåt magiskt trick?
Detta ville jag ta reda på en gång för alla för två år och utlovade en recension. Den blev aldrig av pga eh life men nu har jag gjort ett nytt försök!
 

Kika in imorgon så ska ni få svaret
dvs recensionen!
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Kommer snart: Recension av WEN tvättbalsam!”

Hej LD!
Jag har en fråga orealaterat till inlägget men jag visste inte vart jag skulle vända mig. Min fyraåring har börjat kommentera på folks utseende. Häromdagen sa han att vår granne är tjock (hon var nästan inom hörhåll). På reflex sa jag; nej det är hon inte och så säger man inte. Man säger inte att någon är tjock.
Efteråt kändes det konstigt. Jag har direkt lärt min son att tjockt är något man inte säger och att det inte är bra. Hade han sagt ”hon är väldigt lång” hade jag ju hållt med om så var fallet.
Vad ska jag svara nästa gång?
Vad ska jag svara om vederbörande är rakt framför oss?
Tack för ett grymt jobb med allt du gör! ?

Man kan säga att man inte ska eller bör kommentera hur människor ser ut. Och på påståendet ”hon är tjock” så säger du att ja det är hon. Lägg inga värderingar i det. Än så länge är han liten också men i takt med att han blir äldre så kan ni prata mer ingående om varför en del kan ta illa upp av vissa kommentarer och om samhällets syn på tjocka exempelvis. Man kan också prata om hur fantastiskt det är att det finns människor i alla storlekar.
Men nu räcker det med ”ja hon är tjock! Hon är säkert mjuk att krama, tror du inte? Men människor tycker inte om när man pratar om hur de ser ut!”
Om hon hör så är det ju knappast nyheter för henne så svara likadant. Med ett leende för att ordentligt understryka att det är helt ok att vara tjock. Lägg till att ”ja det är hon! Människor kommer ju i alla storlekar och alla är lika bra, visst är det väl härligt?!”

Kan lägga till att barn ibland inte förstår att man kan låta bli att säga vad man ser. Man kan liksom få säga åt dem att ”Du behöver inte berätta om allt du ser, hör och tänker. Jag säger inte allt jag tänker”. Jag fattade inte att man kunde behöva säga det till barn, min dotter visade tydligt att det var som en uppenbarelse när jag sa så lite sådär oreflekterat en gång när jag blev less ”Där är en pinne! Och där! Där, där där! Mamma! En pinne!” Hon återkom till detta om att inte säga allt man tänker med frågor flera gånger efteråt dessutom.
Jag gör samma som Lady Dahmer om utseendekommentarer. Standardfrasen är ”De flesta vet precis hur de ser ut så man behöver inte berätta det för dem”. Om hon säger att personen är tjock/har blå mössa/är brun/går konstigt så säger jag ”Ja, jag ser det” och upprepar detta om att man inte behöver berätta hur folk ser ut eller så använder jag detta till att prata om annat. ”Ja, pappa har också en blå mössa. Vad tror du pappa gör nu? Ja, han har brunt skinn som T som går på din förskola. Lekte ni med varandra idag?”

Jag slutade med schampo för ett år sedan. Jag har rätt tjockt hår och färgar det, så håret var alltid sprött, fett och flygit. Så fort det var lite fukt utomhus fick jag världens fluff på håret, såg ut som att jag alltid hade gått genom en orkan typ. Dessutom kliade min hårbotten nåt infernaliskt!
Så jag började använda honung istället. Märkte skillnad redan efter första tvätten. Håret blev glansigare, blev inte fluffigt, blev inte sprött och jag behövde inte färga håret varannan månad, utan kunde gott vänta i 4 månader mellan färgningarna. Håret har även växt som ogräs (känns det som. Snarare kvalitén som förbättrats så håret inte går av lika snabbt som förr). Nu använder jag mest vatten och balsam samt hårinpackningar. När det är extra skitet tar jag en klick honung i. Behöver dessutom inte tvätta håret oftare än 1-2 gånger/vecka. Har aldrig fått så många komplimanger om mitt hår som det senaste året!
Men ska ändå bli spännande att läsa din recension och se om Wen verkligen håller vad de lovar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *