Kategorier
Vardagstrams

Livet just nu

De tre senaste dagarna har jag alltså haft fem stycken gallstensanfall. Två av anfallen varade väldigt länge också. Jag vet att jag tjatar men detta upptar mitt liv just nu då jag inte vågar äta nånting alls då absolut allt kan ge besvär. Jag kan inte undvika vissa saker för det verkar inte spela nån roll alls. Jag verkar inte kunna äta värktabletter heller för det verkar som att det blir värre då??
Och innan ni skäller på mig, ja jag har sökt vård igen. Första gången så tog vi ju blodprov och ultraljud men ingen följande plan sattes upp. ”Åk in akut om du blir gul eller får feber” sa läkaren och så var det med det.
Så nu har jag kontaktat vårdcentralen igen. Väntar på att få en tid med läkare nu. Jag sa att jag vill ha en remiss till kirurgen men jag har hört så mycket skit om den biten så jag har inga förhoppningar. Att släpa mig till akuten med en ammande bebis varje gång jag har ett anfall är inte realistiskt men det är tydligen det som krävs för att bli tagen på allvar. Vi bor dels väldigt långt ifrån sjukhus samt saknar körkort båda två. (Och nån måste ju ta hand om de andra barnen)
Just nu känner jag att jag är på väg in i en depression igen. Ångest konstant inför nästa anfall. Ingen ljus i tunneln.
Och så jävla hungrig.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Livet just nu”

Usch, känner med dig.
Just nu är toaletten och jag bästa kompisar då allt kommer ut i konvulsioner av kramper från bägge håll.
Skillnaden är att jag vet att mitt går över av sig själv, men jag är ändå svag och darrig och kan knappt stå på benen då jag har så lite att ta av när jag blir sjuk. Så jag är inte så tuff just nu.
Iaf, kan sympatisera med dig då jag om tillfälligt har samma som du har det, så karm på dig.

Fy fan va jobbigt det låter 🙁 hoppas du får en läkare som tar dig på allvar. Gallstensanfall flera gånger om dagen är inte normalt, och påverkar det dig i sån grad att du inte ens kan ta värktabletter ska de bort! *cyberkram*

Gallans funktion är att finfördela fettet i maten vi äter så att den lättare sedan kan brytas ner och tas upp av tarmen. Eftersom att det är fettet som tas upp och finfördelas i gallblåsan är löper du mycket större risker att få gallsten om du äter mycket fet mat eller om du är överviktig.

fel. Fett motverkar gallsten. Gallsten får man av en fettsnål kost, sen när man börjar äta fett igen så sköljs gallan ur och då fastnar stenarna = gallstensanfall
gallans funktion är att spjälka fett så den delen hade du rätt i. Men det är inte fettet som orsakar stenarna. Men har man stenar så kan alltså fettet orsaka anfallen.

Jag vet inte hur det är i ditt landsting, men där jag bor går det att få s.k. sjuktaxi till/från sjukhuset i vissa fall då man inte kan ta sig in själv. Jag tror att det går att beställa genom landstingets växel och kostar typ 80-100 kr som fast pris. Kan vara värt att kolla upp?

Funkar Diklofenak när en ammar? Det fick jag mot mina gallstensanfall. Önskar att du hade lika bra VC som här. Jag gick dit och sa att jag inte stod ut med anfallen längre. Ok jag skriver en remiss sa läkaren. Tre månader senare var gallblåsan ute!

Vet inte hur det funkar hos er men där jag bor kan man i vissa fall skriva en egen remiss för specialistvård vid ett sjukhus, det kanske hade varit något? Du vet ju att du har stenar och kanske att du på så sätt kan komma i kontakt med någon som kan hjälpa dig mer direkt. Min svärfar gjorde så när han behövde operera sin hand. Vet inte hur det är med väntetider dock men så här kan du ju inte ha det! 🙁

Ja, det kan man göra i hela Sverige. Väntetiden är samma som om en läkare skrivit remissen. Man gör en medicinsk prioritering av remissen helt enkelt. Håll det kort ”x antal gallstensanfall dagligen sedan x antal månader, ultraljud är gjort och visar sten. Ammar x antal månader gammal bebis därav svårt med smärtlindring. Ingen som helst effekt av diklofenak” mer än så behövs inte.

Hade grymt med gallstensanfall direkt efter förlossningen ungen var bara 5 veckor jag låg inne med dropp, morfin och en sänka på över 200…ammade och fick ingen hjälp att pumpa ur. Ville ju behålla mjölken. Hoppas det går bra för dig!!

Tänkte också tipsa om egenvårdsremiss, alltså att man remitterar sig själv för specialistvård, till en kirurgmottagning i ditt fall. Känns ju verkligen motiverat med en second opinion för din del (får verkligen intryck av att läkaren på vårdcentralen inte har koll alls) och förklara din situation. Bor i ett helt annat län och vet inte hur det funkar i Stockholm, men kanske är värt att kolla upp.

Har aldrig kommenterat här förr men nu kan jag inte låta bli! Tycker så synd om dig som ska lida så! Du borde få njuta av babyn o inte oroa dig för sådant här. Personligen fick jag mitt första gallstensanfall på julen för knappt 2 år sedan. Åkte in akut för hade ingen aning om vad jag hade för del Levervärdena var skyhöga o ultra gjordes någon dag senare som visade många små stenar. Sattes genast i kö för operation. Vågade inte heller äta något så gick ner massor i vikt. Klara mig 1,5månad o fick sedan ett nytt anfall. Rigde sjukhuset då o dom hade fått in en annulerad op tid så fick operation 2 veckor efter det. Aldrig haft några problem efter det. Hoppas verkligen du får en op så fort som möjligt så du blir av med dina besvär. Sköt om dig!

Eftersom du har ultraljudsverifierade gallstenar och så pass frekventa besvär (som en av mina favoritkirurger skulle uttryckt det) så tycker jag absolut att de borde operera dig och det snart också. De måste skicka en remiss från vårdcentralen där det verkligen framgår hur ont du har och hur ofta, eller så får du åka in akut och på det viset få till en uppföljning av det i form av besök till kirurgmottagningen. Det sistnämnda är nog effektivare. Eftersom de redan gjort ultraljud så vet de ju vad felet är och de behöver inte utreda fullt lika mycket innan de kan operationsanmäla dig.

Hej, har själv haft gallstensanfall och det tog mig flera år att ens gå till läkaren med detta, men var till sist tvungen eftersom anfallen blev mer frekventa – för mig är det ett släktdrag så jag visste exakt vad det handlade om – det sjuka är ju att det är så individuellt vad man kan och inte kan äta. Jag kunde äta ägg tex men min syster (som också led av gallstensanfall) kunde det inte. Men hursomhelst, efter att ha varit på vårdcentralen och fått diklofenak som supp så fick jag remiss till sjukhuset för ultraljud och efter det konstaterats gallsten, eller mer en massa grus så fick jag op-tid och nu är det två år sedan jag opererades och har inga besvär längre. Det verkar som om det är världens skillnad mellan olika län, västra götaland för mig. Vet inte om detta egentligen hjälper dig men jag hoppas på en snar lösning för dig för att ha dessa anfallen tar fan död på en, jag försökte undvika fet och ”kraftig” mat och att äta sådant sent på kvällen/eftermiddag och klunkade vatten under själva anfallet.

Jag blir galen! Jag jobbar som läkare och kan för mitt liv inte förstå varför det inte skrevs en remiss till kirurgen! I din situation skulle jag: 1.ringa vc igen och berätta att det bara blir värre och värre och att du vill att de skickar remiss nu, ofta behövs inte ett extra vc besök, de vet ju redan vad som är fel.
2. Om ovan inte funkar (eller om du vill hoppa över steg 1 helt) skulle jag ringa direkt till kirurgen och höra vad de säger. På min arbetsplats (inom en helt annan specialitet) kan sköterskorna boka in läkartider direkt om det är något som helt uppenbart ska till oss.
3. Skriv en egenvårdremiss till kirurgen, jag har formulerat den som svar i ett inlägg ovanför.

Be om recept på Papaverin Rccip, de är kramplösande och köp Naproxen. Tips från en som är gallopererad 1999 och sen 7 år har fått tillbaka skiten :-/ Tacka Eleine, det var tack vare henne jag hittade hit 😛

Jag fick Naproxen, funkar helt ok. Ibland efter tredubbel dos (läkare skrev recept på dubbel dos), ibland efter bara vanlig. Jag har bara en sten men den är fucking 2 cm! Har bara besvär nån gång varannan månad så den får bo kvar ett tag till.

Det är viktigt att värktabletten du tar är i suppform. För mig fungerade det inte att ta något genom munnen och in i magsäcken när jag hade ett anfall, inte ens alvedon och absolut inte i brusform. Dikloflenak fungerade inte för mig tyvärr, så det var spasmofen som gällde men det fungerar ju inte för dig när du ammar som du skrev. Men det kanske finns någon annan värktablett som man får ta när man ammar men kom ihåg att det ska vara en supp.

Jag vet hur det känns, har också haft skiten, sen gick det över så de kanske passerade självmant eller nåt. Jag fick gallstensanfall som var i typ 12-17 timmar, inga smärtstillande hjälpte, inte ens skiten jag fick på sjukhuset och jag hade så jävla ont att det enda jag gjorde var typ att ligga i badkaret och böla eller att spy av smärta, jag ville bara dö, det sög. Det som kan hjälpa är att äta mindre och flera gånger istället (alltså tex dela upp middagen på 3, haha) och att inte äta för mycket fett på en gång, folk säger äpplen men jag kunde äta hur mkt äpplen som helst utan konsekvenser.

Min dotter var knappt fyra månader nör jag får ett gallstensanfall så illa att jag ringer ambulans. Dom tar med mig men skickar hem mig efter några timmar. Knappt två dygn senare var det dags igen. Så ont att jag spydde och kunde knappt få fram mitt namn till 112 men ambulans på plats igen. Gallstenar hade vandrat iväg och inflammerat bukspottskörteln. Inlagd på akutvårdsavdelning en vecka och några dagar senare bar sänkan så pass låg att gallblåsan kunde opereras bort. Denna vecka kunde jag inte gå på toa själv men gav mig fan på att pumpa iaf (fick inte amma pga dotter ej kunde vara på plats och dessutom var jag ju fullpumpad med mediciner) Nu är tjejen nio månader och har inga men av att varit ifrån amning och sin mamma i dryga veckan 😉
Värktabletter (och inte ens morfin) hade någon verkan på mig. Det enda var kramplösande, men det får du ju som sagt inte amma på. Lider med dig! Dom säger att gallsten och njursten är den absolut värsta smärtan och jag är benägen att hålla med. Dom två anfallen var det sjukaste jag har varit med om!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *