Kategorier
Vardagstrams

Mota Olle aka gallstensanfallet i grind

Morgontankar:
När ni känner att ett gallstensanfall är på väg, kan ni mota det i grind genom att snabbt kasta er in i duschen för en het dusch? Finns det nåt sätt för er att mota det i grind när det är på väg? Eller förkorta det? Eller på nåt sätt påverka det till det bättre, utan tabletter dvs. Eller är det bara att rida på vågen och hoppas det går över snart?
Det jobbigaste med gallstensbesvären är att jag alltid varit oförskämt frisk. Lite kass rygg och så men inget allvarlig. Men nu, när åldern kryper på, och man inser att man inte är ung längre så har iallafall jag börjat på ångest. (Alltså säg nåt jag inte har ångest över) Det här är väl liksom bara början? Snart kommer resten av krämporna. Värk. Förfall. Sjukdom.
Är ni också oroliga?
Jag känner att jag måste 1. börja yoga och svinga kettlebells och jogga igen, jag älskade att jogga… men får man jogga med framfall? (obs oroa er inte, jag kommer ej belasta er med inlägg om träning) 2. sluta äta mjöl och stärkelse, min kropp klarar inte av det längre. Och i och med de eskalerande gallstensbesvären har jag blivit cirka tusen gånger känsligare (????) FAN FAN FAAAAAAAAAAAAAN liksom. Hur lever man ett rimligt liv utan mjöl? Utan mackor, bullar, kladdkaka, pasta? Jaja jag vet att det finns ost. Men bullar??? Pasta??
Orelaterad tanke:
Hur lång tid efter en sterilisering (manlig) räknas man som steril dvs kan sluta ha sex med skydd?
Orelaterad bild:
skarmavbild-2016-10-10-kl-06-59-15
When you gotta go you gotta go, oavsett om du har en skrikig liten bebis som inte vill läggas ner.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Mota Olle aka gallstensanfallet i grind”

Rekommenderar att ta bort gallblåsan. Hade sviniga problem förra hösten (lyckades aldrig förebygga anfallen) och fick operera bort skiten och har inte haft problem sen dess.
Åh, fick du framfall i samband med förlossningen? Får du någon hjälp för det? Hur överlever du vardagen? Bara kniper? (Fick också framfall, tror jag, kommer inte få det bekräftat förrän på efterkontrollen om en vecka men vet!, att det är vad jag fått. Men jag vill typ gråta varje gång pga jobbigt med långa promenader, som jag måste ta pga förskola långt bort och ej körkort.)

Är själv vegan och glutenfri och hade exakt samma tankesätt,liksom VAD SKA JAG ÄTA NU????
Finns dock fett mycket substitut för nästan allt idag, glutenfri pasta, fler kaféer och restauranger serverar glutenfria/snälla bakelser och mat som samtidigt är jävligt god. Försök typ sätta dig in lite i det, googla runt lite recept osv. (Bakade förövrigt världens fetaste veganska/glutenfria kanelbulle kladdkaka för några dagar sedan, trodde ej de va sant)

Jag mår jättemycket bättre när jag äter Lchf (OBS ej för bantning) magen blir så jäkla mycket lugnare. MEN jag älskar bullar, choklad, bröd osv…. så ett tips är att börja kolla runt på nätet, oftast finns liknande fast med andra ingredienser. Och när man väl har kommit in i de så är det inte så svårt längre ? Första veckan för mig utan bröd, choklad och bullar var en plåga, men sen när jag märkte hur lugn magen blev så var de värt de ?? Har iofs för mig att du själv har testat Lchf så du har nog koll.
Lchf pannkakor med bär och grädde till är minst lika gott som ”vanliga” pannkakor.
Tack för en bra blogg!

Det är en av dom jobbiga grejerna med att bli äldre, man kan inte bara lita på att kroppen sköter sig som den ska utan man måste hjälpa den lite på traven. Urtrist. 🙁 Jag märkte oxå att efter 40 var jag tvungen att tänka mer på hur jag skötte om mig med kost o motion. Jag har helt skippat godis, snacks och kaffebröd och mår så mycket bättre av det. Kan inte jogga pga utslitna knän och höftleder men promenader räcker långt det med.

Orolig över kroppsliga symtom, skojar du? ?
Hos mig avlöser de varandra, alla presumtivt livshotande. Dvs jag tror lätt det värsta, och så kommer panikångesten som ett brev på posten. Det är extremt påfrestande. Dock inga gallstensanfall än, det verkar jättejobbigt.
Kan förresten rekommendera rawfood-kladdkaka, utan mjöl men kan vara precis lika god som vanlig!

Maken steriliserade sig och efter det fick han vid 3 tillfällen under 3 månader lämna in spermaprov som då förhoppningsvis inte visade några spermier. Så efter dessa prov kunde vi börja ha oskyddat sex . Vi fick ett brev när det var ”go”

” Kvarvarande spermier i utlösningen är rapporterat i ungefär 2/1000 fall. Detta är ett tecken på att spermiegångarna har vuxit ihop och att operationen måste upprepas. På grund av denna risk ska man alltid, ca 3 månader efter operationen, lämna ett spermaprov för att bekräfta att alla spermierna är borta. Det har även rapporterats att spermier har återkommit i utlösningen flera år efter operationen. Detta är extremt sällsynt och ingenting man egentligen behöver räkna med.”
https://www.regionorebrolan.se/sv/uso/patientinformation/kliniker-och-enheter/urologiska-kliniken/patientinformation/manlig-sterilisering/

Nej. Du bör inte jogga med framfall.
Jogging påfrestar orecia de muskler som gör att en får fram fall och skapar stor belastning på även inre muskulatur när en joggar fram.
Yoga och styrketräning är de way to go.

Samma för min man som för någon ovan.
Tre månader efter ingreppet fick han lämna ett spermaprov och sen kom det ett svar om det var lyckat eller om det behövdes längre tid eller ett nytt ingrepp. Sjukt smidigt ingrepp, väldigt snabbt övergående smärta för honom och bara fördelar för oss som par med tanke på att jag slipper hormoner eller ett krångligare ingrepp.

Kikärtspastan är jättegod och jag som annars kan få ont i magen av de flesta pastasorter äter den utan problem. Är dessutom jättegod, på riktigt! Sojabönspastan är däremot rena rama Pruttbränslet.
Bovete brukar vara bättre än mjöl och även jag som lätt blir förstoppad kan äta det i pannkakor osv. Blir gott bröd på bovete och havremjöl med. Och fröknäcke, tex Leilas är ju sjukt gott.
Rekommenderar också att dra ner på mjölk. Finns ju mycket goda substitut där, älskar också Oatlys havregrädde och Ikaffe. Probiotika är fint för ledsna magar med.

Ack ja, led av hemska gallstensanfall i flera år – timmar av tortyrliknande plågor med jämna mellanrum, och en liten, konstant molande känsla i gallpartiet. Blev bara sämre och sämre.
I dag kan jag till och med äta hårdkokta ÄGG. Utan operation.
Mirakelmedlet heter: ZINK. I höga doser. Började själv med 10 gånger rekommenderad dagsdos, och efter en vecka ungefär klingade smärtorna av.
Det måste finnas balans mellan zink och koppar i kroppen. Zink är manligt, koppar kvinnligt. (En man som lider av zinkbrist kan bli infertil.) Östrogenbaserade preventivmedel och kopparspiral höjer kopparnivån i kroppen, liksom graviditet och en vegetarisk/vegansk kost, och slår ut zinken. Vid stress förbrukas också mycket zink. Symtomen på zinkbrist/kopparöverskott är många, bland annat försämrad sårläkning, infektionskämslighet, gallproblem, försämrat psykiskt mående (oro, ångest, och depressioner), problem med slemhinnorna (torra ögon, irritation i underlivet), trötthet, förvärrad PMS. Dessutom påverkas sköldkörteln – det blir nästan omöjlig att gå ner i vikt. Samtidigt som man får avsmak för kött (zinkrikt) och blir mer sugen på socker och snabba kolhydrater.
Trodde själv att det här var hokuspokus när jag googlade på mina symtom – det är en obalans som i princip bara drabbar kvinnor, och ganska okänt territorium för vetenskapen nämligen. På Da Internetz rekommenderades bland annat zinktillskott + C-vitamin, och att man kollar kopparnivåerna i sitt vatten.
Det skadar ju inte att prova, tänkte lätt desperata jag, införskaffade zinktabletter och C-vitamin och petade i mig massor. Och gallstensanfallen upphörde, som sagt, efter ett par veckor. Plus har inte mått så här bra psykiskt sedan puberteten – vilket är en bonus förstås. 🙂 🙂 Det här tillståndet är för övrigt något man kan ärva; en mamma med kraftig pms är en riskfaktor, kopparöverskott ackumuleras och överförs till fostret när man är gravid. P-piller har funnits sedan 60-talet. Alla kan ju dra sina egna slutsatser om varför många kvinnor i dag verkar må så dåligt …
Mer info om man googlar: ”copper toxicity syndrome” eller ”kopparöverskott”.
P.S. Vid ett akut gallanfall hjälper det att trycka hårt, med ett jämnt tryck så länge man klarar, på zonterapipunkten för gallan, mellan fjärde och femte tån/fingret, en bit in.

Hej! Vi har bakat massor med gott (kladdkaka, mjuk pepparkaka, morotskaka hittills) där vi ersätter vetemjölet med hälften bovetemjöl och hälften durra (tror jag det heter), det är tydligen något sorts gräs (som även används som djurfoder…?). Vi halverar även sockret. Blir superduper gott!

Hm fattar inte riktigt. Alltså det är ju stärkelse i alla kolhydrater? Grönsaker med? Varför eliminera sådant man inte är allergisk emot? Eller kolla hos en läkare om man har någon allergi kanske? Jo, de lär väl säkert gå på om att roten till världens ondo och alla krig är ens fetma, men ändå. Kunde vara bra att veta?
Har inga bra tips om gallsten. Ligger i fosterställning tills det går över oftast…

Alltså den stärkelse som är i grönsaker är ju försumbar. Jämfört med t.ex ris, mjöl och potatis. Tror ej jag är allergisk per se. Jag tror jag är överkänslig. Ju äldre man blir desto mer skada hinner skiten göra i kroppen och till slut tål man mindre.

Har aldrig haft problem med ångest eller noja över kroppsliga krämpor förutom när jag började få problem med gallsten. Skit jobbigt, fick sån ångest bara av tanken på smärtan så att det kunde gå två tre dagar utan att jag åt efter ett anfall bara för att slippa smärtan av ett nytt gallstensanfall.
Det som ibland funkade för mig var att röra på mig så mycket som möjligt när jag kände att det var på g. Hände några gånger att det släppte. Inte träning utan typ flaxa runt med armar och ben och böja sig framåt och åt sidorna. Kan också få stenen att släppa. Har haft två skitjobbiga förlossningar men när det var som värst med gallstenen kände jag att jag hellre skulle gå igenom en förlossning än ett till anfall.

Bakingbabies.se är en så jävla bra blogg om alla möjliga graviditetsrelaterade krämpor och vad man kan göra åt dem. Skriven av en fysioterapeut (sjukgymnast) med kvinnohälsa som specialintresse och med träningtips helt utan bantningstips!

Åh ja! Hälsoångest kom efter första barnet. Tror det värsta vid minsta krämpa. Det tar massa energi, och kan förstöra mycket i vardagen. Träningen är mitt bästa botemedel, det ger mig någon slags kontroll av kroppen.. en kropp som absolut känner av mer krämpor med åldern! Hua!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *