Kategorier
Vardagstrams

RECENSION: WEN® hair care / tvättbalsam

Jag har tvättat med Wen vid två omgångar. Första var för cirka två år sedan. Då var mitt hår fortfarande väldigt slitet efter upprepade blekningar och jag hade precis börjat använda silikoner igen för att försöka rädda det.
Först vill jag berätta HUR jag tvättar.
Ni som är vana vid balsammetoden kommer känna igen er. Jag ville ge Wen en ärlig chans, se om den kunde ersätta vanligt silikonfritt balsam som balsammetod.

Så här tvättar jag: 

  • Jag spär ut balsamet i en separat flaska med kanske en tredjedel vatten. (Ruskar om). Detta fördelar jag i hela håret men koncentrerar mig på hårbotten som dränks in.
  • Sen masserar jag noga noga och ganska kraftigt i minst två minuter.
  • Jag låter det sitta i minst tio minuter innan jag sköljer. Först tillsätter jag vatten och masserar upp igen. Nån minut. Hårt och bestämt. Drar lite i håret vid hårbotten.
  • Sen sköljer jag noga. Och med noga menar jag att när ni vanliga shampooanvändare tror att ni är klara så ska ni skölja två gånger till, lika noga. Hård stråle och massage brukar funka. Håret ska gnissla när du är klar.
  • Sen upprepar jag processen en gång till. Låter det ej sitta i lika länge dock. Nån minut bara. Sköljer lika noga.
  • Sen avslutas tvätten med en liten klick balsam som en leave-in i längder och toppar.

Så här såg håret ut efter första tvätten med Wen hösten 2014:
wen
Jag tvättade ur alla silikoner med diskmedel för att som sagt ge wen en ärlig chans på helt rent silikonfritt hår.  Så wen på nyavtvättat silikonfritt hår = funkade bra. Glansigt, lättkammat, mjukt. Mitt hår blev något plattare efter tvätt vilket var bra för mig pga hade så tjockt och buskigt risigt hår. Men för nån med tunnare hår kanske det blir dåligt?
Slutsats efter en tvätt: funkade som ett vanligt bra balsam vid shampootvätt.
Men jag körde vidare, två flaskor användes upp. Det blev väl cirka tio tvättar för mig. Jag var orolig att det skulle bli buildup (beläggning) på strået pga alla silikoner och ingen sulfat men efter varje tvätt blev jag lika förvånad.
På mitt då slitna hår var Wen helt fantastiskt. Det kändes fantastiskt. Det såg fantastiskt ut. När man får beläggning kan håret bete sig segt, lite tovigt eller trögt. Lite klibbigt på nåt sätt. Inget sådant med wen. Det var glidigt och slirigt, lättkammat, lätt att dra fingrarna genom utan att fastna (vilket annars var omöjligt för mig), glansigt och välmående. Det kändes nytvättat fram till nästa tvätt.
Min slutsats efter denna period:
Wen var det absolut bästa mitt hår nånsin upplevt. Jag var helt övertygad. 
Jag fortsatte dock inte använda det då produkten är hiskeligt dyr och jag behöver mycket. Tyvärr.
Så här såg mitt hår ut vid avslut:
wen2

Andra omgången: 

Nu har det gått två år och jag har under den tiden använt Elvitals gula serie samt Aussie för torrt hår religiöst. Det är de bästa vanliga silikonbalsamen som jag kunnat hitta som funkar bra för mitt hår. Ger ungefär samma effekt som jag upplevde att wen gav första omgången. Mitt hår är sällan tovigt och mår bra.
Nu är däremot det slitna nästan bortväxt och mitt hår har ett annat utgångsläge. Det är friskt och välmående.

Så hur funkar wen då, på ett friskt hår?

Det funkar bra. Men till skillnad från första gången så upplever jag ingen förbättring. Tvärtom så blir mitt hår lite mindre lättskött denna gång. Jag får ingen build-up men känslan av att det finns där. Det är inte lika enkelt att dra fingrarna genom håret och det känns inte lika slirigt som när jag använder mina vanliga balsam speciellt efter nån dag. Jag upplever även att det snabbare blir fett. Normalt får jag aldrig fett hår. Men nu fick jag fet hårbotten efter ett par dar. Det känns även tyngre men det är ju bra för en del, mitt hår är dock redan tungt pga långt så behöver ej mer av den varan. Och nu när så mycket av mitt ofärgade jungfruhår växt ut så vill jag ha lite volym. 

Slutsats:

Wen funkar på vissa hårtyper. Och kanske beroende på vad man är van sen tidigare. Är du van vid skitbalsam så kommer wen vara en revolution. Är du van vid balsam som är som manna från himlen så kommer du kanske bli besviken.
Så här ser mitt hår ut efter andra omgången med wen:

Rekommenderar jag wen? Om man vill undvika sulfater (shampoo) och ändå vill ha silikon kan det vara ett bra alternativ. Och även om det blir buildup till slut så kan man få ner shamponeringarna.
Dock så det så jäkla dyrt och inte speciellt drygt. Så om är förmögen kanske.
Samt om man vågar! Wen har dragit på sig stämningar i USA från folk som tappat håret. Jag vet inte vad detta beror på, eftersom produkten inte innehåller nåt ovanligt eller konstigt. Jag har tvärtom inte tappat så mycket alls. Däremot kan många uppleva att man tappar mycket med balsammetoden men detta beror på att man masserar håret så hårt att de strån som annars ramlar av under dagarna, ramlar av direkt. Man tappar alltså inte mer hår utan allt på en gång som man ändå skulle tappa. 
Jag kommer dock fortsätta med elvitals shampoo och silikonbalsam. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”RECENSION: WEN® hair care / tvättbalsam”

alltså du är så bra! Bra skriven recension också 🙂
Skulle vilja tipsa dig om Maria Nilla’s schampoo och balsam som ska vara fri från silikoner och parabener. Har älskat deras volym-serie, är du nyfiken så hittar du bästa paketpriset hos Ginos.se
Ha det bra! 🙂

Jag är inte så insatt i det här, så jag undrar varför du har kört bara balsam när du tvättat? Har det nåt att göra med att det sliter mindre på håret? Och varför skulle man vilja undvika sulfater som du säger finns i schampoo? Är det dåligt för håret? Är helt clueless i dessa frågor, så är bara nyfiken 🙂

Du säger ju att du inte vill klippa håret osv men om du skulle klippa PYTTELITE så det hamnar knappt ovanför rumpan så skulle du ju fortfarande ha jätte,jättelångt hår?

Så här efter graviditet så konstaterar jag att mitt hår är ..konstigt.
Jag tappar sjuka mängder hår och har gjort nu i nästan 7 mån så det börjar bli lite väl tunt.
Testat Maria nilas volym schampo+balsam men hårbotten blir sjukt fettig. Har använt morroccan oil schampo/balsam innan grav o håret svarade bra på det men nu funkar inte det heller längre.
Hårbottnen blir glansig o flottig så fort.
Har emellanåt sjuk klåda i hårbotten(bakhuvudet) men vet inte vad jag ska göra.
Har hår ned till skuldrorna men är nu så trött på det att jag har lust att kapa av skiten ( fast det vill jag egentligen inte).
Har testat balsammetoden förr men känner att det funkar inte riktigt på mitt hår.
Hjälp! ?

Jag har gått med klåda i två år typ, håravfall från och till, med torr hårbotten (dvs mjäll) och sedan början på veckan kör jag Fungoral-schampo, mot svamp i hårbotten. Klådan försvann direkt! Och har börjat äta b-vitamin för att håret ska börja växa tillbaka..

Å vilken välskriven recension! Jag har liknande hår som du, i både längd och kvalitet vad det verkar och vill så gärna höra mig dig vad ’den gula Elvital’ heter? Såg att det finns någon anti-breakage och så någon som är mer av en olja. Båda är en nyans av gul :/ Är jättetacksam för svar 🙂 Du är bäst!

Kollade innehållsförteckningen och den låter inte trevlig, näe, ni som kör balsammetoden, ta nåt annat alternativ istället. Varför betala dyrt när man inte behöver? 🙂
Ett exempel bara – Butylene Glycol, ett ämne som används som lösningsmedel (löser upp produkter i vatten) och som förtunningsmedel. Plus då i balsam, för den där mjuka känslan 😉

Behöver hårhjälp, och gärna utan att ”skamma” mitt hårbeteende som en del kommentarsfältet kan göra! 🙂
Problem ett: fet hårbotten. Jag tror att jag alltid har haft fet hårbotten men inte brytt mig förens de senaste sju åren. Jag har alltid tvättat håret tre ggr/vecka, även när jag elittränade och när jag slutade med det. Jag har varit stenhård på det eftersom jag läste att det skulle hjälpa. Men håret blev ändå fett på en gång. Testade produkter speciellt för fett hår, coop xtra, dyrare, billigare och ungefär noll skillnad. Med sulfater, parabener osv. Och utan. Jag har även låtit bli torrschampo då jag vill låta håret andas, och använder inte hårsprej eller styling produkter. Jag har även fet hy, och pannan är värst så jag antar att det hänger ihop. Nu är jag trött på detta och sedan jag började plugga tvättar jag håret dagligen med ett milt schampo+balsam från Rituals Cosmetics. Eller ja, de dagar jag har skola+söndagar så fem ggr/vecka. Mitt hår blir inte fett på måndagen som det blev förut, men tvättar jag det inte på måndagen är det fett på tisdag runt lunch.
Problem två: jag tappar sjukt mycket hår. Jag jar mycket hår, men jag börjar själv känna att håret är tunnare än vad det var förut. Kan dra med handen genom håret och massor av hår följer med – drar alltså försiktigt. Mitt hår var långt, tjockt och självlockigt med tendens till volym vid hårbotten. Nu är det tunt, platt vid huvudet och tendenser till självlockigt. Saknar mitt gamla hår.
Kanske är jag för gammal för mitt hår. Jag är 22, har ett par grå strån och tre rynkor i pannan, haha.

Tar du p-piller? Jag tappade håret av det. Hormonfärändringar som graviditet, p-piller, stress och kost kan påverka håravfall. Har inte så mycket med produkter att göra.
Jag har alltid haft fet hårbotten, men det blev mindre fett av balsammetod och avvänjning vid tvättar. Så nu tvättar jag med silikonfritt balsam Max 1 gång i veckan. Första 3 månader ska det tilläggas att de var riktigt äckligt. Men med tiden var det bättre. Men ibland vill man ju vara snygg också, så lite potatismjöl o kakao kan fungera som nödlösning på torrschampo.

Eftersom du är min nopoo guru typ så tänkte jag fråga om något helt annat, vet att du skrev om gurkmeja mot akneärr i ansisktet. Undrar om det kanske skulle funka på sånna små röda bristningar? Eller vet du/nån något annat effektivt?
Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *