Kategorier
Vardagstrams

Vadär det för fel på mig?

Mmmm, okej så jag åt. Gröt. Fick ont i magen. Typ känns som magkatarr. Ont i magsäcken alltså. Samt lite kurr och tyst muller. Detta händer varje gång jag äter oavsett vad jag äter. På morgnarna när jag vaknar är min mage glad och lugn. Sen förvärras den under dagen. Enda gången den inte blivit arg är när jag typ ätit äppelmos med mjölk. Det verkar den gilla. Och mellan måltiderna så är den lugnast. Ju mindre jag äter, desto bättre. 
Kan det vara pga antibiotikan jag åt vid förlossningen? Har jag utvecklat nån svår art av magkatarr? Nån ny sjukdom? Vad??? Jag är trött på att ha upprörd mage. Jag har liksom fått en miljon krämpor sen jag födde barn. Det kan ju inte vara en slump liksom. Och det enda jag kan komma på är annorlunda nu än innan är ju antibiotikan jag fick.. kan den ha banat vägen för massa skit?
Nu blev jag akut skitnödig också. Obs inte diarré.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Vadär det för fel på mig?”

Antibiotika slår ut allt i tarmen, även de goda bakterierna. Så din tarmflora är nog utslagen vilket påverkar hela kroppen! Boosta med massa probiotika och tex surkål! Var snäll mot tarmen och undvik mejeriprodukter ett tag är mitt tips.

Jag vill inte spekulera för mycket då jag inte är kunnig men en teori är att magen är lugnare på morgonen eftersom tarmarna är mer inaktiva på natten och kanske kan det vara så att du äter något under dagen som din mage inte kommer överens med?

Jag tänker att om du är så besvärad av din mage så är det väl bättre att kontakta vården för en ordentlig utredning istället för att få en massa lekmannaråd från dina följare. Dina krämpor kan ju bero på vad som helst, i din sits skulle i alla fall jag inte chansa.

Kanske är det stressmage? Har haft långa problem med min mage pga av stress . Bland annat det du beskriver , kanske ångesten över körkortet i samband med förlossning en till liten bäbis osv blir för mycket för kroppen att hantera på en och samma gång . Det är konstigt vad många symtom man kan få bara pågrund av stress .
En teori bara , men som de flesta andra säger här kanske det kan vara en god ide att kolla upp det ordentligt . Lycka till och hoppas du snart blir bättre !

Det kan säkert vara en bra idé att få hjälp av en expert, men oavsett orsaken så kan det hjälpa att tillfälligt undgå vissa matgrupper som är kända för att få bakterierna i tarmen att producera extra mycket gaser (=knip/förstoppning/diarré/svullen), tills du upptäcker vad orsaken är. –> https://en.wikipedia.org/wiki/FODMAP FODMAP är ingen trenddiet utan har utvecklats av av ett universitet i Australien. Det har hjälp mig massa, då jag har en bråkig och sensitiv mage a la IBS. 🙂 Sen har jag också märkt att för mig, i dåliga perioder, så hjälper det att vänta några timmar med frukost. Vet inte varför. Oavsett, lycka till!

Mitt tips är också att kolla upp IBS och FODMAP, det bästa vore förstås om du kunde komma i kontakt med en dietist som kan hjälpa dig med dina problem. FODMAP är som sagt inte en diet, men när jag hade stora problem med mag/tarmkanalen så fick jag hjälp av en dietist som introducerade mig för FODMAP. Jag har varit laktosintolerant sedan barnsben, men genom FODMAP har jag t.ex. slutat med gluten, lök, vitlök, sockeralkoholer, osv, och det hjälper mig väldigt mycket!

Det kan absolut vara antibiotikan. Jag fick en ordentlig kur i januari förra året och min mage är fortfarande känsligare än den var innan den kuren (dock inte i närheten så illa som den var precis efter så klart). Men det är inte helt dumt att kolla med vårdcentralen även om det är pest och pina att behöva ha kontakt med dem. För att kolla så det inte är något som behöver behandlas liksom. Jag fick lämna avföringsprov, de kör inte upp en kamera det första de gör ? Fick lära mig att magar tar lång tid att återhämta sig dock… Är som sagt fortfarande inte återställd sas, mer än ett och ett halvt år senare.

Nu vet jag ju inte vilket atibiotikum du fick, men förutsatt att du inte fick ett väldigt starkt, brett antibiotikum under en väldigt lång tid, så låter det konstigt att det fortfarande skulle vara det. Låter väl här mer som att det är gallstenarna som spökar?
Att magen är lugn på morgonen kan bero på, som flera ovan skrivit, att magen inte blir retad under natten eftersom man (oftast) inte äter i sömnen 😉
Kan tänka mig, eller tycker iaf att du borde fått, något kontaktnr att ringa om dina gallstensbesvär skulle bli värre?
Mvh, Trust-me-I’m-a-doctor-eller-iaf-halvvägs

Skrev inte du för ett litet tag sen att du hade gallsten? Sådär var det för mig när jag hade problem med gallan. Efter operation höll magproblemen i sig, fast minus smärtan. Tog ett par månade att bli ok. Men att operera bort gallan var kanon, så mycket besvär jag efter op insåg att jag haft utan att fatta!

Noooo! Ingen probiotika NÄR man tar antibiotika. Probiotikan slår ut vissa läkemedel däribland antibiotika. Däremot är det bra att köra en kur efter avslutad antibiotika-behandling.

Hej! Jag har också haft sån magkatarr, får ont av att äta. Också efter en antibiotika-kur. Det var så i flera månader och på vårdcentralen fick jag nån medicin som inte hjälpte alls. Det enda som tillslut hjälpte var att koka ris i extra mkt vatten salt och dricka kamomill-te, och inte äta/dricka nånting annat, speciellt inte nåt surt typ juice eller filmjölk eller kaffe osv. Det var sjukt tråkigt men det hjälpte redan efter ett par dagar.

Oavsett vilket problem du kan ha är det super viktigt att du blir ordentligt utredd! Efter drygt 4 års smärtor kräkningar och en mage i kaos fick jag äntligen komma till en specialist som rätt snabbt konstaterade att jag hade en kroniskt inflammerad tarm. Fick rätt mediciner och nu kan jag hantera min sjukdom rätt bra. En fullständig checkup ska inkludera blodprover, avföringsprov, ultraljud och ev gastroskopi/koloskopi. Oftast får man även göra magnetrötgen Om man är jätterädd kan man få lugnande/bli sövd. Jag försåt helt din oro för kameror som ska in överallt då jag själv har den skräcken (känns som ett övergrepp) men med lugnande o vissa ggr sövning och förstående personal går det att hantera. Det viktigaste är ju att du får må bra, det är en mänsklig rättighet ! Ett steg i taget! Men va rädd om dig. Varje människa är unik och ska inte behöva lida i onödan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *