Kategorier
Vardagstrams

Vilka plattformar funkar bäst?

Såg att Elaine spekulerade kring bloggens framtid och eventuella överlevnad. Det har ju pratats många år nu om bloggens död och andra mediers framfart.
Jag har själv funderat mycket på det i och med mitt egna ganska så aktiva instagramanvändande som i sin tur har påverkat mitt eget bloggande negativt. Dvs jag bloggar ju mycket mindre när jag instagrammar mycket. I dag, alltså senaste månaderna, har jag försökt ändra på det dock då jag vet att många – mig själv inkluderad – faktiskt tycker om att läsa bloggar också. Men det kräver verkligen att jag medvetet tvingar mig själv att sitta ner och skriva ihop nåt mer substantiellt än vad jag skriver om på instagram. Och jag tycker ändå att jag skriver just jävligt substantiellt på instagram.
Elaine skriver:

”Jag kan tycka att eftersom instagram mer skriva i studens hetta så kan det många gånger bli mer autentiskt.”

Och ja precis. Så tänker jag också. Det är direkt. Instant. Jag är impulsiv och att vara genuin och autentisk är viktigt för mig så då passar instagram mig bra.
Men en av hennes läsare skriver att ”ibland kan jag bli så less på att det är sådant tempo där och så lite plats för text och bättre konversationer.” och där håller jag inte riktigt med, men jag tror det beror på vem man följer kanske. De konton jag följer, inklusive mitt egna, är fullpackade av mycket text, viktiga diskussioner och debatter och långa fina och utvecklande samtal läsarna emellan.
Visst, bloggformatet är enklare att hänga med i och samtidigt bättre för mer utvecklande och långa utläggningar, men instagram är verkligen, för mig, instant debatt. Instant samtal. Instant diskussion. Och ett snabbt sätt att nå ut direkt med mina tankar och funderingar. Jag får snabbare respons där än här. Diskussionerna och samtalen drar igång direkt liksom.
Men jag tror inte, till skillnad från många andra, att nya medier slår ut andra medier, bloggar fyller ett behov, instagram ett annat, twitter ett tredje. Vissa plattformar funkar bättre för vissa helt enkelt. Alla pallar inte att blogga. Alla pallar inte instagram heller. Alla pallar ej att läsa bloggar medan vissa vill ha långa texter att stimuleras av. Man får väl hitta det som funkar bäst. Själv gillar jag att vara med där det händer och jag upplever att mina olika plattformar (jag har ju massor haha) ger mig olika saker och fyller olika behov.
Vad tror ni?

Förresten, vilka bloggar läser ni? Jag är ganska dålig på att läsa bloggar men följer cirka en miljon via bloglovin så jag ej glömmer bort dem. Jag brukar försöka läsa Elaines, Cissi Wallins, Bloggbevakning, Bloggkommentatorerna, Underbara Clara och Blondinbella. Oftast när jag ligger i sängen och ska sova. Jag får ofta bra ideer från andras bloggar också. Alltså om vad jag ska blogga. Eller ideer är fel ord. Tankar. Massa tankar och känslor och tyckanden.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Vilka plattformar funkar bäst?”

Din. Underbara claras tills nyligen. Andra korta perioder (några dagar).
Andra sociala medier håller jag kort (som i obefintliga) för med typ tre, fyra mailkonton (pga jobb) samt wrike så räcker det mer än väl.

Jag föredrar instagram, en bild och oftast mindre text och kommentarer, man kan svara varandra och får en enkel notis im det på skärmen. Enklare och roligare för man kan samtidigt lära känna varandra via konton.

Det jag inte gillar med IG är dels den senaste uppdateringen där de baserar mitt flöde på hur mycket jag gillat någons bild – missar en hel del av mina vänner då de inte lägger upp 10 bilder/dag. Jag tycker heller inte om att en inte kan läsa alla kommentarer. Händer ofta på ditt konto att det är en diskussion och någon har kanske tre emot sig, men för många kommentarer för att kunna se hur det hela började. Bloggen över IG!

Jag gillar instagram men har supersvårt att komma ihåg att kolla flödet mer än några gånger per vecka. Eftersom flödet inte längre är kronologiskt så missar jag massvis och tycker det är SUPERSVÅRT att följa diskussionerna i efterhand. Ibland får man inte ens fram alla kommentarer.
Twitter går fet-bort. Alldeles för rörigt och ”internt”.
Bloggar är bäst. För mig som jobbar på nätet är det lätt att använda bloglovin när jag får en stund över, och oftast är kommentarsfälten grymt mycket lättare att hänga med i, särskilt när man jobbar och inte hinner kolla i realtid som jag upplever att instagram kräver.
Jag följer din blogg, bloggkommentatorerna, Tyra när hon bloggar, Cissi Wallin, Underbara Clara, Sandra Beijer, Elsa Billgren, Knivlisa, TramsFrans, Fredrik Backman. Ibland kikar jag in på Bloggbevakning och får lite blandad kompott också. Hittar sällan nya röster att följa, dock. :/

Jag föredrar absolut bloggar framför instagram. Tycker om formatet mer och att det är hemtrevligare på något vis. De bloggar jag läser förutom din och de du nämnde själv (läser alla du nämnde) är SAndra Beijers, Flora Wikströms, Tramsfrans, Hannapees, Barasaras, hejhejvardags, Rockfotoemmas, Elsa Billgrens och HannaMarie Fiddelis blogg. Finns säkert några jg kollar in på bland som jag inte minns just nu 🙂

På instagram vill jag egentligen bara ha bilder, vill ha det snabbt kort och enkelt. Älskar att läsa bloggar, det är något jag aktivt gör och tar mig tid till. Lite som att läsa en bok eller ta fram dagens tidning. Instagram mer susar förbi när man väntar i en kö eller går på toa ha!
Läser din, Cissis, BB, hej hej vardag, hormoner o hemorrojder och Cecilia blankens.

Bloggar framför instagram tycker jag, precis som någon annan skrev så är det liksom hemtrevligt och mysigt. Förutom din blogg läser jag Jonna Jinton, Atilio, underbara Clara, Elsa Billgren.

Jag laser alla dom bloggarna du namner plus kanske 10 till och din da. Att läsa svenska bloggar när jag bor utomlands far mig att kanna mig hemma pa nat satt, hemma i Sverige.
Jag tycker om bloggar bättre an Instagram. Tycker att man kan förmedla mera i bloggar och fa en bättre diskussion. Tycker att manga Insta konton bara ar skryt och photoshop, typ som Katta beskriver det ovan.
Jag marker ibland när ni bloggare far inspiration av varandra, for ofta hakar flera bloggare pa samma amne och skriver om det.
Jag haller inte med manga av bloggarna jag laser men tycker anda att det ar underhallande att läsa.
Du kanns som mest arlig tycker jag, rakt pa, inget skryt och fjant. Sen älskar jag Frans (Tramsfrans), han ar ett geni, helt fantastisk.

Jag föredrar också bloggar. Är en textmänniska, och IG är lite svårt med kommentarsfunktionen tycker jag, det går t ex inte att svara på andras kommentarer.
Jag läser din, Blondinbella, Underbaraclara, Vimmelmamman, Elaine, Cissi, Ungafrukajson, lite sådär sporadiskt.
Ps: länken till Cissis blogg har blivit fel, den länkar till Elaines blogg.

Jag konsumerar nog bloggar och Instagram på olika sätt. Bloggar vill jag ha gott med tid när jag ska läsa, så att jag riktigt kan götta ned mig i kommentarsfält och kanske klicka in på lite bloggar en hittar där. Instagram läsar jag ofta i farten, när jag väntar på något eller bara vill distrahera hjärnan med något en snabbis.
Bloggar är som böcker, Instagram är som tidningar typ. Bloggen är ett mer långsiktigt engagemang där jag lägger ned mer tid och tanke när jag läser, Instagram är typ lite skval.

Jag läser bloggar via Bloglovin när bebisen kvällsammar. Totalt är det kanske 10 bloggar som jag läser men jag följer inte alla samtidigt utan de flesta får vila någon månad åt gången. De jag är trognast är hejhej vardag, du, niotillfem, och kanske någon mer. De jag pausar mest ifrån men ändå återkommer till är underbaraclara, Cecilia blankens och Elsa Billgren. Jag har slutat följa IG-konton som bara går ut på att publicera text. Kvinnohat till exempel, skitbra upplägg men min hjärna klarar inte långa utläggningar i det formatet. Det vore bättre i bloggform tycker jag. Gillar när du puffar för blogginlägg på insta!

Jag föredrar absolut bloggar, där resonemangen får lov att ta lite mer plats. Tycker att det är lite tråkigt när längre stycken kopieras från insta till bloggen. Men förstår varför det blir så.

Mig spelar det ingen större roll, jag hoppas bara att du får betalt för all tid du lägger ner och där har jag fått för mig att bloggande ger mer pengar än tex instagram, men jag kanske har fel? Hade gärna sett mer vloggar från dig också!

Gillar bäst bloggar för där blir texten lite mer utförlig. Instagram blir lite snuttifierat. Sen har jag aldrig skaffat mig nån smartphone för jag vill inte fastna i den. När jag inte sitter vid datorn så kan jag helt enkelt inte vara med i flödet utan kan helt koncentrera mig på annat utan att bli störd. Jätteskönt.

Föredrar bloggar för längre texter och instagram för bilder och kortare texter. Tycker det är dels svårt att skriva mycket på instagram i deras lilla ruta och dels hänga med i långa texter i det lilla formatet. Blir snabbt uttråkad också om det är för långt. Jag vill mest kolla på bilder och gilla dom. Dessutom är jag inte där så ofta.

Jag använder instagram mest, men älskar att läsa bloggar också. Håller med Malin ovan som skrev att bloggar är ”Lite som att läsa en bok eller ta fram dagens tidning. Instagram mer susar förbi när man väntar i en kö eller går på toa ha!”. Tycker att långa texter passar bättre i bloggformat, är bara jobbigt att läsa på instagram – då scrollar jag förbi.
Jag läser förutom din, Bloggkommentatorerna, Tramsfrans, UnderbaraClara, Tess Montgomery, Anna Hibbs, och några små bloggar.

Jag använder inte instagram själv men kan tycka att det är kul att kolla in ibland när det länkas. Går det inte att omvandla en bra instagam-story (heter det story i instagram?) till ett blogginlägg? Blir lite som en serietidning tänker jag, hehe.

Tycker bloggar ger mer innehåll. Instagram är för mig foton, nu gillar jag ju iofs foto 😉 Läser förutom din blogg: – bloggkommentatorerna/bloggbevakning för att få nån slags tips/sammanfattning
– callmecupcake för de underbara fotona (och jo recepten också, men jag blir typ mätt av bara hennes bilder)
– localmilk vacker amerikanska som skriver mjuk och vackert om mat och resor (och ja, nu baby). Recept och vackra miljöer på foton
– the-equestrian.net /Linnea Aarlfot, till att börja med så är det så snyggt! 🙂 Stilrent och elegant. Men det är främst hennes tankar kring hästhållning och ridning jag fastnat för.
– Fru Sederblad. Tycker om hennes stil på foton. Hennes fina relation med hunden. Lite modetips. Finurliga raka tankar om livet. Och så himla fränt med alla galopphästarna hon rider.
– Att vara någons fru. Jag började läsa och sen blev det liksom en vana. En värld väldigt olik min egen. Pudriga foton och blandat innehåll.
– Ingvarssonochpersson, sveriges uppkäftigaste par inom travsporten, det behövs.
– den enarmade banditen, får mig att känna mig mindre ensam i att ha värk, små söta hundar, modetips, tv-serier och inredningsprojekt
– i princip alla bloggarna på portalen lovely life, tycker de ger en fin blandning, både ytligt och djuplodande
– Hannu Sarenström, för att jag gillade trädgård en gång i tiden, finns också många mindre trädgårdsbloggar som är både fina, intressanta och välgjorda
– Mokkasin, för foton som är som sagor och för att få tips
– Jonna Jinton, för fotografierna främst, för att hon behandlar sin känslighet på ett fint vis och för livet norröver
– Vakentimmar, Oscar som skriver har ett eget språk, poetiskt och eftertänksamt men modernt. Gillar intervjuerna och rescensionerna han gör om musik och böcker
– Bokhora, för att få tips om böcker
-Madebymary, har inte läst så länge men började kika in för att få tips kring mat
-Emma Svensson, fd Rockfotoemma, ja för fotorelaterade grejer främst
-Amateur.blogg.se och Martin Widlund photography är två favoriter inom UE
På instagram följer jag en hel del fotografer, ett par konstnärer och så ett gäng djurkonton. Diehardcowboy tar helt fantastiska actionbilder på hästar och människor i natur man knappt trodde fanns längre, Crusoe the celebrity dachshound, Harlowandsage och ogdoris är rara vovvar som gör att man blir varm om hjärtat ^_^

Och även om den av förklarliga skäl inte uppdateras längre går jag in och läser ” i kroppen min” nån gång emellanåt. Vackrare blogg tror jag inte kommer finnas. En röst som tystnade alldeles för tidigt. Ord så välbehövliga då och nu och framåt också tror jag.

Läser din med jämna mellanrum och tycker absolut att du ska ha kvar den, du skriver så bra och jag gillar att det får plats mer text och lite djupare resonemang. Annars kollar jag mest theannaedit, lily pebbles, a model recommends och caroline hirons, beauty-youtubers som även har bloggar.

Jag har ett kombinerat vardags/träningskonto på instagram. Jag lägger ut många videoklipp om pilates tex. Sådant som är smidigt att att filma med telefon. Dessa klipp kan jag inte lägga ut på bloggen. Filmade klipp till bloggen kräver lite mer tid och planering så för mig kompletterar instagram och bloggen varandra.
Bloggar jag läser är Underbara Clara, Bloggkommentatorerna, Englas Showroom och ett gäng träningsbloggar eftersom jag verkligen brinner för träning och hälsa. Fast utan fokus på viktminskning och pekpinnar. Jag fick en liten ahaupplevelse när en kvinna skrev i sin blogg om en stor viktminskning på kort tid och jag fick ångest av att läsa det. Då fattade jag på riktigt vad text påverkar oavsett vad avsändaren tänkte med sin bild eller inlägg. Den känslan som jag fick av det inlägget vill inte jag att andra ska få av min blogg eller mitt instagramkonto. (@hannafialotta heter jag där).

Jag gillar bloggar och instagram men i och med att dert inte är kronologiskt blir det rörigt, jag tror jag börjar tröttna. Fb är för politiskt just nu och jag använder mest grupper. Twitter tycker jag folk mest verkar använda för att gnälla.
Har återupptäckt tumblr. Som ett mekka med ungt, smart, internationellt deltagande. Roliga gif:ar, en massa populärkulturella referenser och memes. Blir glad av min feed varje morgon 🙂
De bloggar jag verkligen läser är din, Hejhejvardag, Cornucopia?, Förlossningspodden och Atilio. Sen följer jag en massa, men läser sällan.

Jag tycker båda fyller en funktion! Jag är väldigt förtjust i att läsa bloggar och att djupdyka, men det är när jag sitter vid datorn. På mobilen är bloggar mest jobbiga. Så när jag är på mobilen är det Instagram jag gillar mest. Det där direkta. Och det kan bli intressant där med 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *