Kategorier
Vardagstrams

Det ÄR ok att vara tjock!

Varje gång jag skriver fina och peppiga saker om överviktiga eller bara nåt om att överviktiga också ska få finnas och tycka om sig själva så dräller det in folk som måste påpeka hur FARLIGT och ohälsosamt det är med övervikt. De kan liksom inte hålla sig. Till och med de som påstår sig vara för allas rätt att trivas och må bra i sina kroppar. Typ ”Ja jag håller med om att man inte ska hata sig själv MEN ….” och så nåt om att man inte får glömma att övervikt är faaaaarligt, som om det nånsin var nåt nån glömt bort.

Men jag vill klargöra nåt här som är skitviktigt och som ni måste komma ihåg, framförallt ni som hela tiden känner att ni måste ursäkta er vikt eller kropp. Lyssna noga: Min och din hälsa inte är någon annans jävla ensak

När ska fatshamers och tjockisföraktare fatta att man till och med har rätt att sitta på röven och trycka i sig chips och glass och pizza, fet som en jävla sjöko tills man dör om man nu skulle vilja det? Utan kommentarer och missplacerad ”välvilja”.

Försök inte inte inbilla mig att det är tjockas hälsa de bryr sig om. För det gör de inte. De bryr sig inte om dig eller mig för om de gjorde det så skulle de inte uppmuntra vårt självhat och ångest på det sätt som de faktiskt gör. De bryr sig inte. Det handlar BARA om att trycka till, om att få spy ur sig frustrationen över tjocka kroppar eller för att få känna sig som bättre, smartare människor. (Detta vet ju ni, så ta inte åt er när jag skäller, jag behöver vara avreagera mig lite i ett tryggt rum.) 

Det värsta är hur en del verkligen insisterar på att få säga vad de tycker på ett ganska så osunt och tvångsmässigt sätt. Trots att man undanber sig skiten. Folk är tamejfan helt jävla viktrabiata: ”TITTA EN TJOCK TJEJ SOM INTE BER OM URSÄKT FÖR SIN VIKT! MUST. DESTROY. MUST. BREAK. DOWN.” Man kan nästan lukta sig till paniken i deras kommentarer. Man kan tydligt känna det egna självhatet de bär på, typ hallå kommer det en ful jävla tjockis och påstår att man får känna sig bra och fin ändå när jag som smal och värdig människa inte känner så??!1

Och nej, jag förespråkar inte fetma genom att uppmana feta människor att tycka om sig själva – det funkar inte så, om nån återigen oroar sig över denna halmgubbe som aldrig resulterat i att nån bllir tjock. Men jag säger att det är ok att vara tjock för DET ÄR OK ATT VARA TJOCK!

 

Like’a detta inlägg nu så kanske det syns bättre på blogg.se’s framsida! 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Det ÄR ok att vara tjock!”

Jag själv är överviktig och har haft väldigt svårt att leva med det då det tryckt ner min självkänsla ganska så rejält, men sedan jag träffade min sambo (för ett år sedan) så har det stärkts på en gång. Att han varje dag, flera gånger om dagen kan säga till mig hur vacker jag är och att han älskar min kropp gör bara att denna övervikt blir lättare att leva med. MULLIGT ÄR GULLIGT! ♥

Älskar den här delen "Man kan tydligt känna det egna självhatet de bär på, typ hallå kommer det en ful jävla tjockis och påstår att man får känna sig bra och fin ändå när jag som smal och värdig människa inte känner så??!1" skrattade och grät samtidigt

Men jag tror inte på att det stämmer. Visst finns det en massa tjockisfobi och massor av ytliga tjockskallar som anser att allt handlar om hur man ser ut.
Men det finns också många som bryr sig om fetmaepidemin av hälsoskäl. Jag gör det t.ex. Jag struntar ju i huvudsak i DIN hälsa (inte för att jag vill dig något ont, men jag känner inte dig) men jag struntar också, ännu mer, i hur du ser ut.
Det är som med andra onyttiga saker, jag vill inte att mina barn ska röka eller knarka. Om du vill göra det är ditt val och det oroar mig inte egentligen. Men jag bryr mig heller inte om att man luktar illa och ser sämre ut när man röker. Om jag opponerar mig mot en rökare som hävdar att det är omöjligt att sluta röka och att folk bara är emot rökning av ytliga skäl så handlar det inte om hat, självhat eller rökningsfobi heller. Sen inte heller omsorg om just den personens hälsa.

Det här är så sjukt intressant!! Jag studerar till folkhälsovetare och ett ämne genom hela programmet har ju varit just folks hälsa på samhällsnivå. Där till har just fetma tillsammans med bland annat rökning varit något som det talats om och propagerat för att det är en hälsorisk. I samma program har vi läst om likabehandling och alla människors lika värde, samt rätten till självbestämmande. Balansen mellan detta är ju helt skev och beroende på vilket perspektiv man har så får de olika begreppen olika laddningar. Å ena sidan har man de som vill ha en frisk befolkning och ekonomer som vill inte vill lägga pengar på personer som blir sjuka till följd av rökning eller fetma. Å andra sidan har man de som vill att alla ska MÅ BRA- och då räkas den psykiska hälsan som mer värd. Jag är ju ingen expert (;) än) men den psykiska hälsan är så jäkla viktig, och att få vara den man är utan att folk ska dit och påpeka och peta i ens val av livssil är nog bra mycket viktigare än att ha nån slags propaganda för att en individ är osund. Vem kan avgöra vad som är bra för en annan? Jag tror man måste lägga vikten på att stärka ALLA individer att våga vara den man är och inte påpeka vad alla gör fel hela tiden. För som du säger, det är ju inte av välvilja eller omsorg för den andres hälsa man lägger sig, man tar sig bara rätten till att göra det.

Hur tycker du kring hetsen med att röra på sig? Jag vet ju att det ÄR viktigt för hälsan att röra på sig och att det inte har med utseende att göra, eftersom det är mer hälsosamt att vara tjock och röra på sig än att vara smal och inte röra på sig. På ett sätt tycker jag att folk ska ge fan i att lägga sig i, för min kropp-mitt beslut men samtidigt påverkar det ju samhället med allt vad inaktivitet kostar (OBS menar alltså inte att alla tjocka är inaktiva utan även de inaktiva smala) och jag kan ju inte låta bli att lägga mig i hur andra väljer att leva om det är ett leverne som bidrar till ökade samhällskostnader.. hehe lite rörigt men är du med? Är själv tjock och nöjd med det men rör på mig ganska mkt (för hälsans skull och för att jag tycker det är kul, INTE för utseendets skull då jag trivs att vara tjock). Blir du mer provocerad om någon smal uppmuntrar till rörelse än om någon tjock gör detsamma?

Att röra sig är viktigt för kropp och hjärta. Men den rörelse som uppmuntras är snarare hårda pass på gymet (ej bra för kroppen) än promenader och mer konstant rörelse i vardagen. Sen om vi ska snacka om samhällskostnader (unket, människor är inga kostnader) så kan vi ju även snacka om elitidrottare, män, bilförare osv. Varför ska du bry dig om människor som kostar? Alla kostar. Barn kostar. Män kostar. Sjuka kostar. Tjocka kostar. Människor som eliltidrottar kostar ännu mer än tjocka. osv. Vill du leva i ett samhälle där vi gemensamt betalar för varandra oavsett varför eller vill du leva i ett samhälle där man betalar för sig själv?

Jag har en fråga, och den grundar sig till fullo i nyfikenhet och inte för att försöka bevisa något. Jag har sett dig skriva att de flesta tjocka inte kan gå ner i vikt. Syftar du då enbart på de som klassas som feta, eller även de som "bara" är överviktiga?

Jag känner så här, att ditt budskap är så jävla tydligt. Hur kan man missförstå det undrar jag? Och har man inte missförstått det så håller man helt enkelt inte med, eller? D v s då är det inte ok att vara tjock?
För mig är det nämligen otänkbart att gå in på just din blogg och i första hand börja argumentera för saker jag inte håller med om, eller kan man säga komma in på sidospår till själva ämnet. I det här fallet ATT DET ÄR OK ATT VARA TJOCK. För antingen tycker man det, eller inte. Var åtminstone ärlig med det, kan jag tänka, när de som du bruka säga med "illa dolt tjockförakt" ska låtsas bry sig om oss tjockisars väl och ve, vår hälsa.
Det här innebär absolut inte att jag håller med dig i allt, som ex att man måste svälta, eller hårdbanta för att gå ner i vikt. (Har gjort det med väldigt långa mellanrum ett par gånger, utan att gå hungrig, men vi är förstås alla olika. Sedan har jag gått upp dessa kilon igen, men det berodde ej på ständig hunger. Så nu inget mer om det). Men min poäng är att antingen tar man till sig det du vill säga, eller så gör man inte det och byter plattform till en som passar en bättre.
Jag tackar enbart och tar emot peppen! Ja riktigt suger åt mig den, för snart är tvivlen där igen.

Går ej att svara direkt under kommentaren, så skriver här. Vem räknas som tjock? När det handlar om 30+ kg känns det ju rimligt, men jag har svårt att se att det skulle vara omöjligt för de flesta att gå ner 10-15 kg.

Helt rätt !!
Man kan vara smal och trycka i sig minst lika mycket skit som en tjockis. Så alla "hälsopoliser" där ute ska nog inte säga så mycket bara för att man har ett bildäck eller två runt magen. Så länge man är nöjd med sig själv och trivs i hur man är som person. Jag har alltid varit överviktig och har hjärtsjukdomar i min släkt som går i arv och på det sättet skulle jag vilja gå ner i vikt så jag får ett långt och lyckligt liv i framtiden. MEN under tiden jag kämpar på med det så behöver andra människor inte alls bry sig för jag är nöjd hur jag än ser ut! 😀
Vi är alla fina och kan bara ta hand om våra egna liv! 🙂

Visst kan man gå ner i vikt men det är att hålla vikten är problemet. När jag läste till sjuksköterska läste vi en kurs i folkhälsovetenskap och där fick vi ta del av stora studier som visade på att det är oerhört svårt, näst intill omöjligt (det finns givetvis undantag, det gör det alltid) att behålla vikten vid stor viktnedgång. Detta beror på att kroppen ställer in sig på ett viktläge när du haft en vikt under en längre period och försöker komma tillbaks till det vaneläget vid förändring. Så som överviktig måste man hänga all sin lediga tid på gymmet eller i löpspåret för att hålla vikten, en omöjlighet, för vem vill eller kan det. Det är inte livskvalitet att räkna kalorier och ständigt vara hungrig samt motionera konstant för att kroppen ska bli samhälleligt accepterad. Helt ärligt var vi många i klassen som tyckte det var skönt att höra att vi inte kan påverka kroppen hur mycket en önskar och att acceptans över den befintliga kroppen är något positivt. Vi fick även ta del av studier som visade att överviktiga inte alls är så hälsovådligt som så många ger uttryck för, precis som du gång på gång skrivit om.
Alltså, jag vill bara tacka dig för att du öppnat mina ögon för hur mycket fettförakt det finns i samhället och hur glad jag är att jag fått ta del av alla dina kloka ord, speciellt nu när jag jobbar inom vården och har ett enormt ansvar mot alla mina patienter att ge jämlik och rättvis vård, tack!!

Klart det är ok att vara tjock! (vet att folk inte känner så) Ingen vet vad som ligger bakom att vara tjock, och ingen vet hur hälsosam en tjock person är! All fatshaming bidrar till att minska det sociala utrymmet för tjocka människor och det gör att tjocka personer VERKLIGEN INTE kommer gå aspeppade och taggade till gymmet, eller springa runt i färgglada tights i löparspåret som ett exempel. All fatshaming främjar isolering och DET är inte hälsosamt om något!
Vill också säga att det finns ett roligt begrepp, pommes frites, det innebär att man är smalfet. Och DET är inte hälsosamt även om man kan klämma in sig i storlek xs. PLEASE, vidga vyerna people. Ps, det är ok att vara smalfet OCKSÅ!
Du är fab på att sprida ditt budskap, men ville bara säga något jag med 🙂

Tycker att den värsta kommentaren är "alla kan gå ner i vikt" och dylikt skitsnack. Håller med dig till 100% när du skriver att alla inte kan gå ner! Det är så jävla shamande att påstå något annat. Jag är själv inte fet, men ganska överviktig i samhällets ögon. Jag gör "allt rätt" enligt läkare och dietister, jag äter i princip aldrig socker eller vitt mjöl och tränar hårt minst 2 dagar i veckan. Jag "äter mindre än vad jag förbränner" enligt mätningar gjorda av experter. Men lik förbannat är jag överviktig. Att få höra ALLA KAN OM DOM VERKLIGEN VILL är som sagt ren och skär bullshit. Såna kommentarer bidrar bara till ännu mer kroppshets, skuld och självförakt. Är jag så jävla less på denna hysteri och kroppshets! Jag önskar jag hade lite mer av din styrka LD, att kunna stå rakt upp och ner och bara peka fingret åt samhällets sjuka ideal och säga "hej jag är tjock och jävlig grym!".
PS. Grymt poddavsnitt som vanligt

Jag ser att du skriver i ett svart till någon att "hårda pass på gymmet inte är bra för kroppen". Där generaliserar du något oerhört. Styrketräning på gymmet kan vara mycket bra för att stärka kroppen (för egen del min rygg). Styrketräning kan också vara bra konditionsträning.
Faran ligger i om man tränar med dålig teknik eller inte har vilodagar. Självklart inte heller bra om man utesluter vardagsmotion pga att man tränar på gymmet.
För min del har också styrketräningen varit en del i att "hitta" en bra hållning och bättre arbetsställningar.
Så- att det skulle vara farligt förstår jag inte riktigt.

Tack! Det finns så mycket lidande ändå i världen än att man ska hänga upp sig på att vara överviktig. Jag kämpar dagligen med min egen självkänsla – det är ok att vara mullig, det viktigaste är att kroppen mår bra och orkar göra det jag vill. Många tror att det räcker med att äta "rätt" och träna, men ju äldre man blir ju svårare blir det att få resultat utan att svälta sig själv. Man kan faktiskt vara sundare i mat och träning än en "naturligt smal" person fast det inte syns utanpå.
Min kropp, mina beslut!

Älskar dina inlägg, och försöker verkligen få in i huvudet att det är som du skriver: Det är okej att vara tjock.
Jag gick upp 20 kg under graviditeten med mitt efterlängtade barn, och alla kilon stannade kvar. Innan det så var jag redan lite överviktig. All smalhets har fått mej att inte kunna njuta av småbebistiden.. redan tre veckor efter förlossningen så försökte jag powerwalka med bebis innanför jackan, i -15.
Det ska mammatränas, få platt mage efter förlossning, få tillbaka rumpan..
Även fast jag vet att jag får se ut som jag vill, så känns det som om omgivningen dömmer mej om jag väljer att sova med barnet på dagen istället för att passa på att träna. Dömmer mej då det går snabbare att äta limpmacka än att laga "nyttig" lunch på dagarna..
Tack för att du finns, tack för att du fortsätter att nöta i oss att vi är okej ❤
(Rörigt inlägg, sover bredvid bebis)

Tycker det är sjukt när folk ba "DU UPPMUNTRAR OHÄLSA!!!!!" Öh, nä? Har du hört om psykisk hälsa? Att trivas med sig själv och få fucking existera utan påhopp är tydligen inte viktigt…

Ej relaterat (annat är att det har med tjocka att göra) men har tänkt på detta: varför är det inte "okej" för killar att älska tjocka tjejer? Inte alla osv, men har som "lagom tjock" tjej (dvs mer än kurvig men mindre än fet) under många många år funderat varför männen jag dejtade höll mig som nån dirty secret, trots att jag vet att jag är både smart och rolig och vi hade det bra ihop osv. Sen går dom och blir tillsammans med en smal tjej och fler än en gång har det skett att jag träffar dom senare i livet och dom erkänner att dom ångrar sig. En tillochmed erkände att hon "passade bättre in i bilden av en flickvän". På riktigt. En vän till mig fick "det vore bättre om du var lite smalare" kastat i ansiktet bara häromdagen. Och jag är liksom 29, det handlar inte om 17-åriga osäkra pojkar. Enda gången en kille stolt visat upp mig är när han också är av det större slaget. HUR STÖRT ÄR DETTA?!

Jag undrar hur du tänker kring en fråga jag funderar mycket på. Jag är själv mycket överviktig och har inte så värst mycket issues om det. Jag har alltid varit fet och vet inget annat. Jag gillar mig själv och den jag är, så jag har ingen ångest över den biten, men det jag ofta tänker på är mina barn. Jag vill ge dem ett sunt förhållande till mat. Jag vill att de ska känna sig ok i sina kroppar, jag vill ta bort kroppshets helt från dem. Men jag vet inte vad jag skulle göra om jag insåg att de började bli överviktiga….. det är ok att vara fet är plötsligt inte lika enkelt då. Jag är inte ok med mig själv riktigt i den här frågan. Hur tänker du?

Se till stt barnen får ordentligt med näringsrik hemlagad mat. Minimalt med socker. Se till stt de ser rörelse som kul. Blir de feta så blir de det. Det är till stor del genetiskt. Men vikten är oviktig. Huvudsaken är att de får bra mat och inte sitter stilla.

Du har några poänger. Men din okunskap när det gäller att gå ner i vikt och träning är pinsamt dålig. Läs på innan du uttalar dig. Skrattar så att jag gråter åt din inkompetens!
Hårda gympass gör mirakel för kroppen. Men man måste börja i enden med promenader och mer lågintensiv träning ja. Men styrketräning och mer intensiv träning är utmärkt sådan. Däremot är detta inte att likställa med elitidrott som hela tiden ligger på gränsen och inte är hälsosamt.

Pontus: Vem är du att uttala dig med en sån säkerhet om vikt och träning och samtidigt avfärda Natashjas teoretiska och praktiska erfarenheter av vikt och träning som "pinsamt dålig" okunskap? Du "skrattar så du gråter" skriver du. Det finns många auktoriteter på området som problematiserar viktnedgång och träning – inte kan du ha missat det?

Jag tycker att vad alla äter och vad dom gör med sig själva är deras ensak, och jag tycker att många kraftiga människor, framför allt kvinnor är vackra, för att det ger dom kurvor, och kvinnor ska ha kurvor. Jag vill dock inte att människor ska må dåligt av det, inte må dåligt av någonting i världen, för den delen, men så länge dom trivs och är glada, eller om dom inte vill trivas, vem bryr sig, deras liv.
Bra skrivet allting!!

Alexandra: erfarenheter? Visst, hon kan ha svårt att gå ner i vikt. Men att hon säger att alla har det så? Jag har utbildning och lång erfarenhet inom området. Så det mest hon säger är bara lögn och rappakalja. Bara en ursäkt för att fortsätta få vara överviktig.
Folk får göra (nästan, så länge det itne skadar någon annan) som dom vill. Men att sprida okunskap och lögn, det kan skada någon annan. Så det är inte okej!

Vad är det för "utbildning och lång erfarenhet inom området" du har Pontus? Jag har också en utbildning inom hälsa, på högskolan, är inne på andra året av tre, och jag håller med LD. Ser ingen anledning att skratta åt någon "okunskap" här, du får gärna förtydliga vad det är som är så lustigt?

LD, vill du skriva något om hur man ska bemöta någon som känner sig "tjock och ful" och ofta pratar om det? Någon som kanske är lite tjock och som tycker illa om sin kropp och klagar på den ofta. Om man är närstående till den personen, vad ska man säga eller göra i de situationerna?

Dean
Hur skulle du själv vilja bli behandlad i en sån här situation?
Pontus
Vad gör du på den här bloggen? Om du på något sätt har missat det sysslar LD med kroppspositivitet. Med din långa utbildning och erfarenhet inom området hoppas du vet vad det är. Du menar att det inte är OK. Vad är OK enligt dig då?

Det är så sant! Vill tacka dej för att du belyser detta och skriver om detta! Försöker pränta in det i min 11 åriga dotters skalle också men det är ju faan så svårt när så många, nästan alla talar om motsaten för henne.
Både barn o vuxna- barnen för att de hört det från vuxna och sett det överallt i övrigt i samhället! Tv,nätet, mamma, mammas kompisar,tidningar, klädaffärer, överallt! Det är så inflätat i samhälls strukturen att det finns inbakat in i minsta synaps och det är bara tack vare människor som du, som vi kan väckas upp ur vår masa psykotiska bild av hur man ska och inte ska se ut!
Det är nästan skrattretande hur inpräntat det är i oss! Behöver bara gå till mig själv! Och jag behöver höra och se människor som du och dina "systrar" på fb o Instagram varje dag!
(Ja, några "bröder" har jag inte sett……, de har kanske inte kommit så långt i tänkandet än..?!)

Försöker förklara en gång till. Kroppspositivitet som LD håller på med är väldigt viktigt. Det är extremt bra viktigt att man mår bra psykiskt. Vill säga att det är en nyckel för att (om man vill) kunna gå ned i vikt.
Men bara för att man håller på med det är det inte helt plötsligt okej att komma med faktafel och osanning. LD får det att låta som att träning är farligt. Nej det är det verkligen inte. Elitidrott ja. Men inte att träna hårt eller intensivt. Om du har felaktig teknik ja. Men det är som att säga att det är farligt att gå över vägen. Ja det är det om du inte ser dig för. Lär du dig att se dig för (tekniken) så är det inte farligt längre.

Skrattar så jag gråter åt Pontus läsförståelse. Lider lite av översittarstilen och den dryga och otrevliga attityden dock. Men det är ju vanligt med såna typer som ska berätta hur det minsann ligger till och klappa andra på huvudet vid såna här inlägg…

Du säger att du aldrig påstått att träning är farligt. Hur förklarar du då detta citat "Men den rörelse som uppmuntras är snarare hårda pass på gymet (ej bra för kroppen) än promenader och mer konstant rörelse i vardagen." ?
Visst farligt är kanske att ta i. Ej bra för kroppen är dock inte långt ifrån.
Det är sunt att man tycker om sig själv. Men man behöver inte bli hjärntvättad och nästan som en sekt för det.

Snarare din läsförståelse som är katastrof My.
Jag vill inte klappa någon på huvudet. Bara få bort faktafel. Så att ingen som är lättlurad (tydligen du bland annat) blir grundlurad.

Ett bra inlägg tycker jag. En stor del till att de som är överviktiga, inte nödvändigtvis jättetjocka, mår dåligt är pga samhället och den hets som är kring kost och träning. Olika dieter, man ska helt träna 7 dagar i veckan.
Jag har varit överviktig hela mitt liv, enligt BMI borde jag väga 70-75 kg. Jag väger väl snarare 10 kilo mer än det men har inte haft något problem med vare sig hälsa eller något annat. Har även mätt densiteten på benen i kroppen, skelettet väger mer än ’normalt’. Jag ibland hamna i perioder, då jag slappnar av med kost och träning, direkt börjar jag gå upp lite i vikt. Det ligger i generna tyvärr. Direkt när jag tar tag i det så går jag ner igen. Det är å andra sidan inget liv att aldrig unna sig något. Så jag har lärt mig att leva med perioder då jag väger lite mer tills jag tar tag i det igen och går ner. En gång när jag var extrem med både mat och träning en längre period och var nere på 79 kg så såg jag inte riktigt frisk ut faktiskt. Funderade på hur jag skulle se ut om jag skulle följa BMI. Är lite avis på min kompis som är supersmal och har alltid varit. Förra veckan åt hon en pizza, två chipspåsar och godis samt drack läsk samma kväll, det syns inte på henne men frågan är vem av oss som mår bäst på insidan. Men det är lätt att kolla på yta tyvärr. Alla har olika förutsättningar. Och ingen annan ska lägga sig i hur man vill leva sitt liv.

Lille plutten då Pontus *ledsen i ögat*
Sån tur du gled in här å ba förklarade allt så korrekt och pedagogiskt. Vad vore alla lättlurade obildade kvinnor här utan dig ❤

Marlene, jag tycker att det är jättesvårt. Jag vet inte vad som hjälper. Har inte själv direkt känt mig obekväm med mitt utseende i en utsträckningen att det är ett problem så jag har svårt att föreställa mig vad jag skulle vilja/behöva. Har däremot dåligt självförtroende i övrigt och det verkar inte hjälpa vad folk säger åt mig, jag tycker ändå att jag inte är något att hänga i granen. Men när det gäller att vara tjock blir det ju också svårt för att man inte ska svara nekande och försöka intala personen att hen INTE är tjock (särskilt inte om personen kanske faktiskt är lite rund).

Svårt ämne, själv smal har jag blivit mer ödmjuk med åren. Inte minst för att jag på djupet lärt känna fler människor som lider av olika ätrelaterade problem.
Grejen är att det inte bara är själva tendensen att lägga på sig vikt som är starkt påverkad av genetik, det är flera andra i hög grad genetiskt styrda egenskaper som spelar in och kan göra det svårare att undvika övervikt (om man nu vill undvika det). Och sin genetik rår man ju inte över.
En del människor har t ex uppenbart mycket längre till mättnadskänsla och har inte samma naturliga "stopp" som andra, oavsett om de äter middag eller bullar till fikat. Det är självklart mycket lättare att undvika att gå upp om ens kropp som i mitt fall aldrig skulle kunna tänka sig att t ex äta 4 muffins på raken – jag mår illa bara jag tänker på det (fast jag älskar muffins). Blodsockertolerans spelar säkert också en rätt viktig roll: Den som lätt får känning av lågt blodsocker är helt säkert mer benägen att småäta och därmed lättare få ett högre kaloriintag sett över hela dagen.
En annan grej är hur aptiten påverkas av att vi mår psykiskt dåligt – även om det kan finnas en inlärningseffekt här är jag övertygad om att det handlar om medfödd personlighet i stor utsträckning. Själv tappar jag mycket eller allt av aptiten om jag är stressad och ledsen över en viss nivå: Får tvinga i mig maten. Andra får det helt motsatta påslaget och får tröst och lindring av att äta. Eftersom de flesta av oss mår dåligt av och till är det naturligtvis lättare att lägga på sig vikten om man har den sistnämnda personligheten.
Apropå att röra sig så tror jag också att det är mycket genetik med i spelet. Man kan ha mycket nervös energi i kroppen som jag har – då far man runt mycket hit och dit även när man är hemma. Man vickar på tår, sparkar med ben, kliar sig, går ett varv i hemmet. Mycket sån rörelse under en dag bränner naturligtvis en del kalorier mer än en flegmatisk person som är mycket mer benägen att sitta mer eller mindre stilla under långa perioder.
Vad jag fattat – vilket jag inte gjorde som ung – är hur orättvist det är att som smal sitta och döma överviktiga när man råkar ha flera eller rentav alla egenskaperna ovan och därmed i stor utsträckning håller vikten av sig själv, utan egentlig ansträngning. Jag förstår också bättre hur svårt det måste vara att kämpa mot oddsen och dessutom mot självhat och känslan att man är misslyckad. Det kan inte heller vara lätt att vara normalviktig men tvingas utkämpa en ständig kamp mot hunger, längtan efter allt man måste försaka och insikten om att minsta lilla period av "slarv" snabbt visar sig på vågen. Det är sorgligt att livet ska vara så orättvist.

Helt rätt. Min kropp. Min. Din ångest. Din. Ditt självförakt. Ditt. Jag blir less och ledsen varje gång jag läser orden; "Är du redo för ett bättre liv?" illustrerade ihop med bilden av nån tunntunntunn på Instagram. Nej tack. Nej. Såg en bild på en nyförlöst kvinna som stolt visade upp sina tappade mamma-kilon i en före/efter-bild. Två veckor efter förlossningen -vs- tio veckor efter förlossningen. På första bilden var hon slapp och glad, på andra bilden deffad och !tio år äldre!. Hon hade nog behövt sova istället …

Alla är lika värda och man är inte mindre värd för att man är tjock. Eller smal. Eller tränad.
Däremot är det en hälsorisk, på alla plan rent fysiskt. Det är även bevisat att socker (ofta, men inte alltid, ingår socker i en fets diet) är bidragande faktor till psykisk ohälsa som ångest och depression.
Det är också irriterande att främja fetma (att främja att alla är bra är kanon, att man är fantastiskt oavsett) när det leder till dåliga ting. En rökare, knarkare, anorektiker osv är lika mycket värda som vem som helst. De ska inte känna sig dåliga. Men det är ett problem som man måste göra något åt. Och om någon med glädje är fet, överkonsumerar socker, inte rör sig osv så vill inte jag vara med och betala dennes sjukvård exempelvis.
Alla är lika värda och det kämpar jag för. Men jag vill göra något åt fetma, rökare, anorektiker osv för att de mår.bättre utan och för att jag inte vill stå för sjukvården när det är självförvållat 🙂

Vilka fler vill du inte betala sjukvård för? Är du fascist eller tänker du ett samhällssystem där alla betalar sin egen vård? Själv betalar jag glatt för rattfyllerister som kört åt helvete, killar som brutit benet när de gjort nåt dumdristigt, kriminella som skadat sig när de begått brott, pedofiler som behöver vård, bergsklättrare och hockeyspelare som brytit benen, alkisar eller narkomaner som har alkoholrelaterade sjukdomar, rökare med cancer osv. Men jag gillar å andra sidan den svenska modellen där vi tar hand om varandra.

Var stolt över mig själv innan jag gick ner 25kg. Är fortfarande stolt över mig själv men jag vill aldrig mer vara överviktig, kan inte hitta en enda sak som var bättre att vara överviktig.
Äter det jag tycker passar mig samt tränar för att jag tror att det ger mig förutsättning att leva längre. För det vill jag.
Hitta ert varför, er motivation, till en förändring OM ni vill. Inte för att du borde/tror du ska se ut på visst sätt. Och jag bryr mig om andra, vill dela med mig av min resa och blir överlycklig att få feedback när någon inspirerats av mig.
Att söka fakta om hur kroppen svarar på olika livsmedel och träning har varit min inspiration de senaste fem åren.
Jag har blivit föraktad som överviktig och jag blir nu provocerad för att jag tränar mycket och inte äter kolhydrater. Hur man än vänder och vrider sig så finns det alltid människor som inte vet vad respekt innebär.
Kärlek!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *