Kategorier
Vardagstrams

Det tar tid att bli tjock så bäst ni börjar!

Här sitter jag och min dyra planta och uppmuntrar fetma helt skamlöst.
 
 
Det är fredag hörrni! Fredagsmys med andra ord. Jag beordrar ALLA att köpa med sig nåt riktigt onyttigt hem eller springa ut till kiosken nu på en gång. Chips. Gifflar. En kebab. Eller två. Vad som helst bara det får hälsohetsarna att sätta chiapuddingen i halsen i ren skräck. 
 
Själv äter jag äpple-bananpaj med knäckigt täcke dvs extra mycket sirap och socker på. Det tar lång tid att grunda en övervikt så bäst ni börjar nu om ni ska komma ikapp!

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Det tar tid att bli tjock så bäst ni börjar!”

Jag vill egentligen inte skriva någon kritik, för jag tycker du får alldeles för mycket sådan. Och jag blir helt galen när folk skriver att du uppmanar till fetma bara för att du är tjock och typ finns. För det verkar ju som att om en tjock kvinna lägger upp bilder på sig själv så är det tydligen att uppmana till "ohälsa".
Till min kritik. Du skriver att dina bilder på mat och skämtsamma uppmaningar som den ovanför inte triggar eller påverkar någon negativt. Men det gör det, iallafall mig. Jag har kämpat med ätstörningar hela mitt liv. Just nu är det en värre period. Jag skulle aldrig kunna njuta av en bit äppelpaj då det skulle sluta med att jag hetsåt hela pajen och därefter massa annat. Om jag skulle springa ut till en kiosk och köpa med mig något sockrigt, fett och gott skulle jag inte kunna sluta äta förrän jag spydde. Så jo, även sådana här inlägg som ska vara peppande triggar en del. Jag menar absolut inte att säga att dina inlägg är skadliga som de som hetsar till bantning. Men det är inte helt harmlöst att på skoj uppmana folk att köpa onyttigheter, då vissa av oss helt enkelt inte kan hantera det.

Jag tror många blir så provocerade av LD för att det är obehagligt att inse att vi är ofria och lurade. Lurade sedan barnsben att tro att en normal kvinnokropp är äcklig, skamlig och behöver ändras, ansas, sminkas och fixas för att duga. Ätstörningarna som handlar om att banta, överträna eller överäta är ju symptom på kraven och fokuset som finns på kvinnokroppen. När man då lyckats späka bort sina mammakilon och tränat astråkiga pass samt intalat sig själv att detta gör jag för min egen skull vill man ju ha beröm och känna sig bäst i klassen. Ska då nån annan slippa undan med att vara tjock och inte ens be om ursäkt eller i värsta fall tycka att det är ok att andra är tjocka också. Sjukt orättvist! Jag tycker vi ska kämpa för att nästa generation killar o tjejer ska veta att de duger som de är och försöka att inte överföra våra egna sjuka idéer. Då kommer viktrelaterade problem och psykisk ohälsa säkert minska. Och vi som redan blivit Fucked up kan försöka jobba med att vara snälla mot oss själva och andra för att få mer livsglädje . Känna efter och göra det som gör oss glada. Sorry lång kommentar men tycker LD gör ett bra jobb med att belysa kärnfrågan dvs fokuset på hur kvinnor ska se ut. Om jag förstår detta rätt, LD dömer ingen som är smal, snygg, tränad osv men föreslår att vi tar ansvar för nästa generations kvinnosyn genom att reflektera över vad vi förmedlar. Hur kan någon tycka det är fel och med lite motvikt i form av giflar utan skam. Detta behövs och hoppas LD kan stå ut i motvinden så får vi andra mer anonyma jobba med att vara vettiga förebilder till våra barn och kanske tom lyckas hitta lite frihet själva. Tycker jag.

OBS tråkig info:
vi är även lurade till att överkonsumera överprestera och jobba jättemycket för att ha råd till det. Även lurade till att i stor utsträckning bo i stora städer som packade sillar nära konsumtionen och fast i t-bana el bilköer. Även till att lägga massa energi o pengar på att riva ut kök som funkar bara för att marmor var hett osv. Juste att åldrasf ska man inte heller så på det kan man också spendera. Någon tjänar mkt pengar på vår osäkerhet, en lönsam business helt enkelt…

Det finns så många aspekter på detta ämne. Men hursom så är jag så glad och tacksam för att du orkar föra debatten vidare. Jag är så tacksam för att du tillför en välbehövlig dimension. Och ja fan, jag har börjat våga (!) tänka att "jag duger, jag är ok och behöver inte fixas". Tack för dig!

En bra sak med att vara tjock är att man inte fryser så lätt. Man har liksom dunjackan med sig överallt, ännu mer när man är lite klimakterisk som jag.
Sen sa en doktor till mig en gång att det är bra att ha lite hull för då blir man inte så lätt benskör. Hur det nu hänger ihop, kan inte mekanismerna för det men han sa så i alla fall.
Och blir man sjuk i cancer eller liknande så är det allt bra om man har lite hull att starta med. Dumt att vara avmagrad redan från början.
Just saying😋

Jag kan numera inte äta Pågens kanelgifflar utan att tänka på dig, LD. Här om dagen köpte jag en påse, som jag åt upp på en kväll, och skrev till min vän att jag hade "gjort en Lady Dahmer".

Jag håller med Linnea.
Jag tycker att det är så tråkigt när kroppspositivismrörelsen går över till att uppmuntra att äta mat som är så himla sjukt dålig för kroppen. Livsstilsrelaterade sjukdomar ÄR ett ENORMT problem och jag tycker inte att vi ska skoja bort det. Det handlar inte om övervikten i sig, utan vad skitmat gör inuti oss. Socker är helt vidrigt för kroppen. Jag är tjock (110 härliga kilon) och jag jobbar varje dag med att älska mig själv och sprida den bilden. Jag blir på riktigt arg och ledsen när jag ser människor, oavsett storlek, uppmuntra till att äta onyttigt "för att det är gott" och för att man "ska unna sig lite". For reals. Vilken kropp behöver socker, palmolja och mjöl? Det handlar inte om att banta men det handlar om att inte sprida osunda ideal som gör oss sjuka.
Det blir en ohälsohets. Och det är hemskt. Varför kan det inte handla mer om att älska och visa upp sin kropp och kämpa för att alla kroppar ska få ta plats? Många tror redan att vi tjocka är ohälsosamma och äter sånt som du uppmuntrar till nu. Det här stjälper och stärker stereotyper.
Utifrån egna erfarenheter möter jag varje dag mer fikahets än vad jag möter hälsohets. "MEN TAAA EN BULLE DÅ, MAN MÅSTE LEVA LITE OCKSÅ!!!" tjoar kvinnorna runt fikabordet på jobbet förmanande så att de också ska kunna ta en bulle till med gott samvete. Det är ju sååå hemskt och taskigt om inte alla tar när det bjuds. Om jag då tar en, trots att jag inte vill och trots att jag sagt nej för att jag inte orkar stå emot, kickar hetsätningen igång. Då tar jag fler sen när de inte ser, skyndar via Ica på vägen hem och köper på mig allt jag kan och sitter och äter tills jag nästan spyr. Kanske sticker jag och köper pizza efter också. Och då är karusellen igång, och jag vet inte när jag kan ta mig ur den igen. Det kan ta dagar och det kan ta månader. Det är också en ätstörning, men det nämns sällan. För herregud, "man måste ju leva lite också". Ta en bulle eller en tårtbit eller en paj som alla andra.

fast detta har ju absolut ingenting med vare sig mig eller tjocka att göra. Man kan absolut snacka om socker och framförallt fabriksgjord mat som är full av socker och skit. Men med tanke på att jag nästan aldrig skriver om mat eller säljer mat eller ger bort mat så tycker jag det är jävligt orättvist att jag ska bära nåt slags hundhuvud för svenska folkets osunda matvanor. Och med osund matvana menar jag inte att man äter godis eller bullar ibland.

Eline: Fast kikar du i medierna så är hälsohetsen – eller ska vi säga bantnings och svälthetsen – ungefär hundratusen ggr större. Det är tyvärr fakta. Att sockerbegäret slår över är normalt om man inte annars tillåter sig det eller har en ätstörning. Det är hemskt, men felet ligger inte hos nån som tycker det är ok med en bulle eller två. Felet ligger hos ett ätstört samhälle där bantning och smalhet blivit normen och där vanlig matglädje är sällsynt.

breakuntil: Ja, i medierna är det mycket hets. Där tänker jag att vi har en konsumentmakt att sluta köpa tidningarna som uppmuntrar till det osv, och att kämpa för kroppspositivism och att alla kroppar ska synas. Att föra diskussionen och lyfta problematiken. Men gör man det genom att uppmuntra till att äta skitmat som inte är bra för någon? Det tycker jag är fel väg att gå.
Sen är min hetsätning inte styrd av att jag "inte tillåter mig socker i vanliga fall" utan en ätstörning som hängt med hela livet, som hålls under kontroll genom att inte äta socker eller skitmat. Självklart ligger inte felet hos någon som tycker att det är okej med en bulle eller två och det sa jag inte heller. Däremot tycker jag att det är helt obegripligt att när man säger "nej tack" ska hetsas till att visst ta. Det är något jag möter HELA tiden.
Håller inte med dig om att vanlig matglädje är sällsynt, förresten. Om du inte menar att matglädje innebär att äta dålig mat? Var är glädjen i att äta skit?

Jag håller med Eline. Kunde varit mina ord. Jag väger också 110 ca gissar jag (väger inte mig). Vill tycka om min kropp och har följt LD m fl kroppsaktivister för att jag hoppades att det skulle hjälpa mig att gilla min egen kropp. Men nu börjar der gå överstyr med en massa uppmuntran att äta dålig mat och det blir ju liksom helt fel. Jag förstår inte av vilken anledning?

Eline, jag uppfattar LD mest som att hon småretas med de kritiker som menar att hon uppmuntrar till ohälsa p g a att hon postar, enstaka bilder, på sig själv när hon ex äter bullar. Folk som på riktigt tror (eller gör de det verkligen, hatar de inte bara feta?) att hon kommer få en massa unga tjejer att vilja bli feta, är ju ganska löjeväckande. Skulle hon alltså ha en sådan påverkanskraft på folk, att ideal och normer som sitter som berget, kommer att ändras? Ja i så fall då kommer jag nog börja tillbe henne ;).
Nej, det enda som jag kan se att LD kan påverka och gör så redan, är att få oss att känna att vi duger precis som vi är. Genom hennes kloka och väl genomtänkta analyser har hon också gett, i alla fall mig, verktyg för att få mod att stå på mig mot en omgivning, som inte alltid vill en väl.

Alltså jag håller med Linnea och Elaine (jag har också en ätstörning). Men jag ser inte riktigt problemet med att LD uppmuntrar till att ta efterrätt eller köpa gifflar. Bara för att någon på internet säger "köp kakor" så är jag inte tvungen att göra det, jag kan tänka själv liksom, ang att socker är skadligt för hälsan osv osv osv. Den kunskapen har jag redan, och om jag inte vet om det så är det något jag själv har möjlighet att googla och ta reda på. Att någon skriver att jag ska köpa kakor betyder inte att jag nu glömmer negativa effekter av socker. Och jag tar det inte superseriöst heller, jag ser det som lite skämtsamt "och du, ta en bulle nu för fan" som en avslappnad motpol i hela denna hälsohetsen där alla ska tycka och tänka om andras val. Om hundra pers hetsar för smalhet och en hetsar för tjockhet, betyder det inte att det är 100% superbra att hetsa för tjockhet MEN alla andra som hetsar för smalhet då? Balansen? Då får man väl lägga lika mycket kritik på den andra sidan, och då till var och en av de 100.
Jag som person kan välja att hoppa över inlägg med bilder på kakor och godis, jag kan välja att sluta läsa och jag har möjlighet att tänka själv. Det finns jättemånga på internet som tycker och uppmuntrar och dikterar men det påverkar inte min förmåga att välja själv.

Håller med Felicia. Och som LD, vilket påtalats många många gånger råkar vara EN bloggare med annat att visa och säga än dom som likt resten av hela världen ägnar sig åt samna sak. Det är klart att det skall kommas hit in också och raljeras och tryckas ner. På slutet av dagen är vi alla människor med egna val hur vi vill leva vårt liv. Om LD som en stackars blogg sticker ut bland övriga hjärntvättade – får alla som vill ha världen på endast ett sätt fan lära sig att förhålla sig till det. Det är ju inte klokt om man tänker på det. Vuxet folk borde veta att man inte kan ändra på andra människor. Om folk funnit sitt Halleluja statment med att banta "jag är feminist fast jag bantar ! Jag gör det inte för någon man" bla bla jamen fint! Vem hindrar ? Vad ska ni in hit likt Jehovas vittnen för? Man kan säga till er till slut som man kan göra till Jehovas för att bli av med er- jag är en häxa och jag tillber Hin Håle! Eller…jag är tjock! Jag duger! Jag kan till och med äta vad fan jag vill! Ska vi sätta LD likt hon i The Games of Thrones där hon får gå naken genom staden och nu nu nu nunnorna skriker efter henne oavbrutet "skäms! Skäms! Skäms!skäms!" Och folket slänger ägg och dkit på henne? Skulle det kännas bättre?

Tycker inte att hon uppmuntrar till att äta onyttigt utan mer ät vad du vill tanken. Jag är en 33 årig kvinna som aldrig har bantat gått på diet eller räknat grammen. Och gissa vad jag har överlevt ändå. 🙂 Gissar på att jag väger mellan 80 och 90 kg har inte haft en våg på över 5 år så har ingen aning. Friheten att inte väga sig själv och må dåligt över vart enda tugga är kanon. Alla ni som klagar på att hon visar vad hon äter ni har flera val , 1 sluta följ bloggen man kan faktiskt göra det.
2 Gå förbi bilden om det är så hemskt att titta på.
Själv tycker jag det är tristare att se alla bloggar om hur viktigt det är att äta nyttigt så att vi ska vara mer attraktiva ,inte för män utan för oss själva vilket är skitsnack i mina ögon. All handlar om att vi ska vara sexigare och mer attraktivare för mannen och är du inte det så är du en fet kärring.
Har många vänner som har svält sig själv, jojo bantat allt för att bli snyggare så att de kan bli mer. En del är anorektiska och mår så dåligt att de försöker begå självmord. Många av dem har hållit på sen barnsben med detta. Allt för att bli vackrare. Fy farao.
Vad jag försöker säga är att försök att leva erat liv som ni vill. Ät, ät inte men det är era liv, gör det ni mår bäst av och om du hellre efter att ha varit ute en vacker vårdag med era barn eller vänner vill ha en glass eller en iskall cola ta det. När du är 75 år gammal kommer du minnas de glada sakerna skrattet inte att vad du vägde för 20 år sen den 22 april.

Jag har så många läsare som inte vågar äta nåt onyttigt alls utan att få en massa ångest och känna att de behöver straffa sig själva. Jag tror att jag hjälper dem att kunna släppa det genom inlägg som dessa.

Kan du inte uppmuntra folk till att köpa något gott istället för något onyttigt? Måste god mat vara onyttig mat? Det här inlägget är ju trams och LDs svar i kommentarerna är ju pinsamma. Om vi ska köpa något onyttigt kan vi väl isåfall go all in och köpa knark? Köp något som är gott, oavsett om det är chiapudding, en köttbit eller panpizza!

Sluta tramsa
Räcker det inte med dom övriga sex miljarder bloggarna som uppmuntrar något gott- men är inte smaken som baken? Men ok. Nyttiga bloggar som är goda. Alltså hallå. Kan onyttigt vara gott? Diskutera i smågrupper.

Marlene !!!! Isolering håller huset varmt !
Men isoleringen ( fettet) runt kroppen behöver den inte …det sköter kroppen fint själv. Och kan det vara så att "vissa människor som ser LD och andra bloggare (som är fettaktivister) ofta säger …. alla kan inte gå ner i vikt , då svälter man ihjäl , det är generna och ingen vill vara frivilligt fet. Samtidigt som man visar upp lunch som tex består av godis och bullar . Kan omöjligt finnas en enda människa som då inte förstår att man tyvärr måste offra vissa saker. Som LD överskrift
Det tar lång tid att bli fet ….. ja och då borde man förstå att det tar lika lång tid att gå ner kilorna du lagt på dig. Är man nöjd med sin övervikt och mår bra varför ska man då bry sig i vad andra tycker ? Folk har åsikter om allt i dag .Men att säga … att man inte kan gå ner i vikt av diverse orsaker och samtidigt berätta att lunch/middag består av chips,godis,nötkrämer,bullar så vet jag inte hur man ska kunna få den personen att förstå. Och att säga att minska i vikt /banta eller kalla det vad du vill )är lika med svält diet tyder bara på okunskap! Snabba kalorier håller dig inte mätt .Sedan att jag gör bara bra mat hemma till middag ? Ingen tror väl något annat hoppas jag ? Men äter man massa onyttiga .snabba kolhydrater mellan målen så spelar middagen tyvärr ingen roll … Alla (som inte är sjuka ) kan minska i vikt men självklart måste man offra sig Antligen gör man det eller inte …Fråga en rökare om det var lätt att sluta röka ? Kan tala om att det var ett helvete. Men jag kan förstå "feta
när någon sa till mig sluta rök ,farligt,kol bla bla ja då rökte jag mer … så ju mer påhopp desto mer tjurig blir man .Människor ska inte bedömas för utseende ,vikt,kön,läggning men tyvärr uppmuntra fetma och skräpmat (inte du då LD eftersom du hävdar att du inte gör det) men det finns andra …. är inte ok skolor, skolsköterskor jobbar mycket ute i skolorna med fokus på bra nyttig mat och hälsa och motion ! Hur viktigt det är och hur socker och för mycket fett påverkar kärl och hjärtat och ökad risk för diabetes .

M- jag måste fråga dig om du vill svara ärligt? Kommer du från den där groteska sinnessjuka bloggen bloggbevakning.se? Kommenterar du skit där också om LD?
Om så är fallet- hur orkar du? Jag är inte säker på om jag vill varken läsa eller skriva en enda kommentar till att ha sett denna skit.
Skäms ! Förmodligen blir detta min sista kommentar skrivet. Och slutläst blir det här. Inte LD:s blogginlägg! Men alla IDIOTER som kommenterar. Är nu vuxna? Är ni skapta troll från nån jävla trollfabtik i Ryssland? Orka!!!!!!
FY FAN!!!!

M
Hahaha Antar att det är jag som "ätit nötcreme till middag"? Kan berätta att jag aldrig ersätter middag eller några andra mål med godis. Inte för att du har med det att göra. Jag äter mat när jag är hungrig. Nötcreme äter jag för att det är gott. Antar att du också äter mindre nyttiga saker ibland för att det är gott? Du kanske ska göra upp med dina fördomar om feta istället för att blurra ur dig dem? Och din fördom i det här fallet är att du ser en fet person äta (eller hålla i, det räcker liksom med det) något onyttigt och drar slutsatsen att det händer varje dag och ersätter alla andra mål. Finns miljoner smala som visar upp både chips, godis, pizza, rökning och alkohol på bilder varje dag, men det är när jag eller LD skriver att vi ätit gifflar och nötcreme som du reagerar. Du kan ju fundera på vad det beror på.

Vet du vad jag tycker t stört? Det här svart/vitt tänkandet. Antingen är en tjock, därför äter onyttigt och per defininition ohälsosam. (Svart som ondskan) eller så är man smal, nyttig och per definition hälsosam, (Gidheten).
Sitter detta så djupt alltså att folk blir som tex Sanna Lundell helt uttröttad till gränsen utmattad kanske svimfärdig med tanken på att en smal kan vräka i sig godis och bara godis och inget annat en godis en hel dag tillsammans med sina barn (en jag pratade med berättade att hon gjort det en gång) och att en tjock som tex LD här äter nyttigt och riktig mat med tända ljus med sin familj? Man får inte ÄNDRA detta. Folk tycker det blir jobbigt! Herregud. Dom som vill ha det svart vita tänkandet bestående och ständigt tycks göra sits up i det…alltså det är hotfullt verkar det som. Likt barn står dom där och skriker att så kan det inte vara! En tjock får inte tycka hon är ok. Det är farligt! Hon ÄR farlig, hennes kropp. Vem är det egentligen som pratar här? Mannen ? Skönhetsidealet? Vår utseendefixerade värld? Och kvinnan som svalt budskapet och vill se resten av världens kvinnor ställa sig i ledet. Varför då? Och sen kräver man varken eller tänkandet. Det får inte finnas någon utvecklande process i detta, det ska vara som produktivitet , också en spegling av vårt samhälle. Det ska alltså vara antingen älskar du din kropp helt och hållet om du vill komma med någon kroppspositivismen eller! Så håller du käften. Är vi robotar? Tryck på en knapp och bete sig exakt som världen vill? Eller är vi människor som gör misstag, och misstag vad fan är det då? Det är dom vi lär oss av. Perfektionisterna verkar ha ett jobbigt liv. Är det såna förebilder vi vill ha? Vi är människor. Visa lite ödmjukhet. Ibland hatar vi vår kropp. Ibland är den ok. Vi går inte på räls där allt ser likadant hela tiden. Bara för att andra inte ska bli uttröttade annars. Dom som blir trött- kanske är det deras eget behov dom tröttar ut dom. Kravet att andra ska vara perfekta maskiner om dom har nåt att säga. Kanske kräver det dom av sig själva också . Bara det att det finns inga perfekta människor. Lev med det, som Markus Krunegård skulle sjungit. "Ibland gör man rätt, ibland gör man fel. Lev mef det". Tack LD för vad du gör. Hade du varit den där perfektionisten andra verkar kräva att du ska vara hade jag aldrig läst din blogg . Du hade varit perfekt och ingen som läst dig hade någonsin blivit "TRÖTT TRÖTT TRÖTT" . Men jag är ganska säker på att du varit det. Och visst – att vara en arg kvinna är också tröttsamt. Men det finns mycket kraft också i ilska. Ilskan är alltid en sann vän som talar om när man blivit orättvist behandlad. Man kan lita på den. Var hellre ärlig en snäll, LD.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *