Kategorier
Vardagstrams

Lamslagen av skräck inför detta

Jag har fått en kallelse till mammografi. Min första. Jag är en sån där person som brukar avboka sådana viktiga grejer, jag går sällan på cellprov, jajajaja jag vet att jag är dum men jag får sån jävla ångest, men jag fattar att detta är skitviktigt och att jag måste kolla läget men jag är fan livrädd. Tänk om de hittar nåt? 
 
Jag är ju en sån där person som tror att jag kommer dö relativt ung. Fast iofs, vem fan är inte det? Jag har varit hypokondrisk sen jag var liten, helt jävla lamslagen av skräck inför sjukdomar. 
 
Jag har dock fått en tid på lite olämpligt datum så jag måste iallafall boka om. Jag ska spela in podd just den dagen och det vore ju jävligt trist om jag fick ett dåligt besked då. Fast alltså hur går jag ens vidare med vardagen som vanligt om jag får ett dåligt besked? Då spelar det kanske ingen roll vilken dag jag spelar in podd? Äh jag vet inte. Jag får hoppas på det bästa. 
 
Har ni gjort mammografi? 
 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Lamslagen av skräck inför detta”

Men du?
Jag vet att du vet att det inte är bra att skippa viktiga undersökningar, men just eftersom du ÄR hypokondrisk så är det väl EXTRA viktigt? då har du ju ett kvitto på att du är frisk. ELLER så kan de upptäcka eventuell sjukdom i TID och sätta in lämplig behandling. De flesta sjukdomar är ju lättare att bota ju tidigare man börjar behandla.
Ha en fin dag! Kram

Jag gjorde min första mammografi för knappt en månad sen. Det var en onsdag. På måndagen efter fick jag en ny kallelse. Jag hade fått en tid till torsdagen. De behövde fler bilder. Det spelade ingen roll att de försäkrade att de flesta förändringar som de vill kolla upp är godartade, hjärtat sjönk som en sten ändå. Det var hemska dagar i väntan på att få ta nya bilder. Det blev fler bilder på ena bröstet och ultraljud av båda. Jag var frisk! Enligt läkaren är det svårt att få bra bilder när man har stora bröst. Det är för mycket massa att lysa igenom. Därför ville de kolla en gång till och sen var det tydligen nån liten förtätning. Men gå och gör din mammografi och dina cellprov. Det är viktigt!

Har gjort två gånger pga hittat knölar. Tack o lov har de varit den ofarliga sorten båda gångerna. Men andra gången jag gjorde så hade de nya maskiner som inte alls gjorde lika ont när brösten skulle klämmas ihop. Så jag håller tummarna att allt går bra och att du får den snälla nya maskinen!!!

Ja, tre gånger. Tycker att värsta tiden är när man väntar på svaret. Men det har blivit bättre efter att jag accepterat min rädsla och hypokondri. Förut försökte jag låtsas att jag inte var rädd men nu har jag börjat vara öppen med sjukvårdspersonalen hur jobbigt jag tycker att det är och har bara fått jättefint bemötande. Var snäll mot dig själv, som om du var din kompis som var jätterädd, då blir det lättare tycker jag.

Men alltså, man gör väl undersökningen en dag och sedan går det en tid innan man får svar, för att bilderna ska bedömas av läkare (som alltså inte är den som gör själva undersökningen. Den utförs nog av en sköterska). Precis som med cellprov alltså. Du får inget besked direkt vid själva provtagningstillfället. Så du bör lugnt kunna gå mammografi och sedan spela in pod.

Jag känner igen mig, jag avskyr också allt vad sådan undersökning heter.
Under alla mina år (är snart 65 år) så har jag aldrig gått på någon
mammografi. Jag är för feg, och nu känner jag bara: Skit samma.

Gå på mammografin.
Men glöm inte det viktigaste, kolla dina bröst regelbundet. Själv gör jag det ett par gånger i månaden. Jag har iofs små bröst så det är kanske enklare att känna förändringar då.
https://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Undersokningar/Sjalvundersokning-av-brosten/
En av mina vänner fick bröstcancer och det var hon själv som upptäckte det ett år efter mammografi. Hon klarade sig men behandlingen var kämpig.

Hej LD!
Jag gjorde min första mammografi för två år sedan(kallelsen kom 1 vecka efter 40-årsdagen) ,hej 40-årskris. Jag bad en kompis möta mig i väntrummet. Eftersom jag annars brukar avboka läskiga grejer så som tandläkaren. När jag har bestämt tid med en vän brukar jag aldrig banga. Hon höll mig sällskap i väntrummet. Sen berättade jag för personalen som skulle göra undersökningen att jag var nervös. Då tig de sig lite extra tid och prata med mig. Så skönt och undersökningen gick bra och resultatet var bra. Både mamma och mormor har haft bröstcancer och mår nu bra och därför känns det ännu viktigare att undersöka mig. Gå dit LD! Heja dig!

Jag har varit tre gånger på mammografi. Själva undersökningen tycker jag inte var något, men sedan finns viss oro fram till kuvertet kommer på posten och man ser att det är "grönt".
Tänker återigen på den ångest och oro du brottas med. Får du hjälp med den tror jag att även sådana här saker "lindras".
Du är värd så mycket mer än att ständigt (?) leva i ett krig med/ mot ångesten.

Jag har gjort mammografi flertalet gånger (är 32 år) pga knölar i bröstet, de har alltid varit godartade men ändå så pass "illa" att jag har behövt operera 2 gånger. GÅ PÅ MAMMOGRAFIN! Och känn på bröna, helst jämt, det gör jag.
Cellprov har jag tagit otaliga gånger pga cellförändringar som jag också har behövt operera. Om det nu skulle vara nåt så är det toppen om det upptäcks tidigt, blir liksom inte så farligt då. Gå på dina kontroller LD!

Jag fyller 30 nu och har gjort det två gånger, en gång när jag var 20 och en när jag var 29. Då gjorde jag det på grund av en knöl som visade sig vara en inflammerad körtel jag fick operera bort. Det var verkligen en lättnad att det inte var värre. Jag har vuxit upp med en mamma med bröstcancer som sedan gick bort när jag var 18. Det har påverkat mig så att jag känner att jag kommer gå samma öde tillmötes. Därför är det så viktigt att kolla och jag vet hellre än att tiden ska gå och risken att det ska gå riktigt illa (om det skulle finnas någon cancer) blir ju mindre då. Jag vill inte köra på strutsbeteendet, utan ta tjuren vid hornen. Sen är det bara att hålla tummarna. Cellprovet strutsade jag mig ifrån flera gånger och sen när jag väl gick dit hade jag cellförändringar, vilket fick mig att skärpa till mig och det gick tack och lov bra. Skickar styrka till dig ❤

Like på Melli:s kommentar! Vet inte hur det är med mammografi men när det gäller cellprov så består en stor del av "skyddet" i att gå på kontroller regelbundet! Förstår att det är jobbigt men tillslut får man beskedet vare sig man vill eller inte och då är det skönt att veta att man gjorde allt rätt tänker jag.. 🙂

Man MÅSTE gå på sin mammografi. Man får bita ihop och "Just do it". Bröstcancer är för övrigt en av de cancerformer som numera har störst överlevnad, 80% efter 10 år. Och allt hänger på hur tidigt det upptäcks. Känner flera som haft bröstcancer med tidig upptäckt: operation, liten bit tas bort samt lymfkörtel i armhålan för att kolla spridning. Har man tur och det är så tidigt att ingen spridning finns blir det strålning i tre veckor. Thats it. Möjligtvis också medicinering en tid efteråt beroende på vilket slag tumören var av. Och ALLT hänger på hur tidigt det upptäcks, så gå på mammografi för sjutton. Beskedet brukar komma i posten efter ett par veckor.

Åh, relaterar så! Är extremt hypokondrisk, tror att jag ska dö så fort nåt känns lite konstigt i kroppen och avskyr läkarbesök. Hoppade över min första cellprovstagning, men gick året efter när jag fick en ny kallelse. Är så himla tacksam och stolt att jag samlade mod och gick dit för det visade sig att jag hade cellförändringar. Det kändes som ett dödsbesked och jag grät och grät och målade fan på vägen. Fick genomgå en konisering, gå på tätare cellprovskontroller därefter och nu är allt finfint. Är inte gammal nog för mammografi än men förstår din ångest! Men det är sååå viktigt att du går, även om det känns skit. Du fixar det, LD! <3

Jag är ju lika välutrustad som du å bröstens vägnar och det går inte att känna knölar i så stora bröst åtminstone inte om de sitter långt in.
De hittade en tumör på mig en gång som satt långt in, 1,5 cm var den och hade inte hunnit sprida sig. Fick operera tårtbit och stråla och äta östrogendämpande medicin, och nu är det bra. Jag är jättetacksam för mammografi! Rekommenderar alla att göra den och hoppas du gör det med!

Hej! Har också gjort min första mammografi, bara någon månad efter jag fyllt 40. Själva undersökningen gick jättefort, kände ingenting direkt – och sköterskan var väldigt noga med att poängtera att jag kunde få en kallelse att göra om undersökningen men pga av att läkaren kanske eventuellt behövde bättre bilder eftersom just för att det var min första så har de ingenting att jämföra med.
Tanken slog mig självklart "men tänk om de hittar något!?" Men å andra sida så brukar jag känna genom mig själv med jämna mellanrum och jag har aldrig haft problem med brösten på något sätt så.

Jag har aldrig gått på cellprov och är 27 år. Vet inte hur länge jag har fått kallelser hemskickade men jag avbokar de bara. När jag fick de i början stod det att om man inte haft sex så behöver man inte ta cellprov. Några år senare stod inte det med längre men jag använder det fortfarande som ursäkt för mig själv att jag inte behöver ta ett cellprov.
Till skillnad från dig är jag inte rädd för att dö eller dö ung dock. Bara rädd att någon i min närhet ska dö.

Mammografi har jag aldrig gjort eller blivit kallad till men det är kanske bara äldre eller personer med bröstcancer i släkten som blir kallad till mammografi?
För många år sedan (tidig 20-årsålder) så upptäckte jag en knöl men inte ens då behövde jag genomgå mammografi. Jag var tydligen för ung för få bröstcancer, skulle bara vara en fettkörtel som skulle försvinna om jag slutade pilla på den. Tog kontakt med Cancerfonden tror jag det var som för fråga om det stämmer och de bad mig anmäla läkaren – vilket jag gjorde. Krävde dock aldrig att få genomgå mammografi och knölen försvann så läkaren hade troligen rätt i att det var en fettkörtel. Hade tydligen täta bröst enligt läkaren något yngre kvinnor har.

Gjorde min första förra året (39 år). Hade också haft överjävlig ångest över det, speciellt som min mamma gick bort i cancer och att vi även haft bröstcancer i andra delar av släkten. Panikångesten lurade precis bakom pannbenet hela vägen dit. Sen mötte man världens gulligaste sjuksköterska, som jag direkt berättade allt för om mina känslor för att vara där. Mitt sätt att lätta lite på det. Hon var så jäkla förstående, som typ alla inom vården har varit när jag har berättat om paniken det första jag gör istället för att sitta och skaka och svettas utan att de fattar varför. Hur som helst, det tog typ 30 sekunder per bröst och sen var det klart. Gör det bara!

Svar till Anonym: Alla kvinnor blir kallade till mammografi från det man har fyllt 40.
Har man mycket bröstcancer i släkten kan man få börja tidigare. Men då krävs en ärftlighetsutredning. Bröstcancer innan 30 är väldigt ovanligt. Har man en mutation i BRCA1 eller BRCA2 börjar man dock kontroller från 25 år för att vara på säkra sidan.

Det måste var olika för här Uddevalla får man normalt svar samma dag. Först mammografi, sen ultraljud och om man ser nått tar dom en biopsi direkt, svar efter nån timme. Och om jag förstod det så var det så dom gjorde normalt, jag har inte åldern inne utan åkte in för en knöl. Och det var nån storhelg så det fanns ingen patolog och då bad dom om ursäkt över att jag fick vänta på patologens svar i 3 dagar, tror jag det var. det var runt nyår tror jag. Men det är väl olika delar av landet. =)
Har du inte känt nått själv så är det säkert lugnt. Och gå på kontrollerna det är viktigt!!

"Tänk om de hittar nåt"
Tänk om de hade hittat något och du inte gick!!!
Det är inte dagen man får veta att man har cancer som man blir sjuk, även om det känns så. Det är då man börjar resan mot att bli frisk! Sjuk är man redan, bara att man inte vet.

Jadå, jag går på alla undersökningar jag blir kallad till, men jag försöker vara effektiv och praktisk… Senaste mammografin sambokade jag med halkbana och byte av spiral och tog hela dan ledig från jobbet. Började med halkbanan. Åt dålig frukost p g a skitnervös. Det gick bra, men jag var helt slut efteråt. Till barnmorskan som fick dra ut gammal spiral. Gjorde ont. Hon skulle sätta in en ny men då krampade min livmoder p g a misshandlat efter utdragningen, den blev stenhård. Snälla barnmorskan förklarade pedagogiskt att den måste vila och vi får vänta till en annan dag. Jag bara: nej, jag är ledig idag, tryck in den! Jag fick ipren och vänta i trekvart, sen tryckte hon in den. Nu bråttom till mammografin. Kom fram helt svettig i sista minuten. Insåg att jag mådde illa p g a ingen mat och smärta och nervositet. Försökte ignorera det och lät den späda sköterskan placera mig i maskinen. Precis när hon skulle ta första bilden kände jag att jag skulle svimma. Skrek, hon tog loss mig och jag la mig på golvet. Hon helt nervös: vi tar det en annan dag. Jag: nej jag är ledig idag. Hon: men du får inte svimma i maskinen, du sitter fast i den och kan slita sönder dig. Jag kan inte lyfta dig. Helt komisk situation p g a minimal sköterska. Hursom: bilderna togs, en i taget med mig vilandes på golvet emellan… Mitt råd: gå absolut på mammografi, men ta det lugnt och boka inte in nåt annat den dagen 🙂

Hannah, det är säkert skillnad på om det är screening (koll av alla) eller en mammografi gjord på grund av knöl.
Natashja, det som finns i din kropp finns i din kropp. Mammografin är bara ett sätt att se efter om det finns något i kroppen i så god tid att det finns en bra chans att behandla det. Fattar att det är jobbigt när man är hypokondriker, men är det bättre att upptäcka långt gången cancer? Nä.

Man kan inte göra mammografi om man helammar tror jag. Jag fick i alla fall boka om min tid för att jag hade en liten bebis som jag ammade. Ring och kolla!
Någon kanske redan har skrivit detta, jag har inte läst alla kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *