Kategorier
Vardagstrams

TV4 hatar tjocka

När jag läser sånt här så är jag extra glad att mina barn inte kollade Lets Dance förra veckan. 
 

”Under resultatshowen fick Johannes Brost frågan om vad det skulle betyda att tvingas lämna ”Let’s dance”. -Jag skulle bli väldigt ledsen för att sluta dansa, det skulle vara fruktansvärt för då skulle jag gå upp 5 kg igen, sa skådespelaren då.

-Ja usch vad du skulle se ut. Tjocka, tjocka, Johannes, skämtade David Hellenius.”

 
Mmm usch. Tjock. Usch. Hur hade jag förklarat det för mina barn? Ja att det finns människor som tycker det är usch att vara tjock. Hur förklarar andra föräldrar det? Eller får det passera? Förmodligen. Garanterat. Av samma föräldrar som försäkrar sina döttrar och väninnor om att de absoluuuut inte är tjocka för nej de är ju fina. 
 
Stina Wollter reagerade såklart och sa ifrån. Hon har varit öppen med att hennes syster dog i anorexi, svalt sig själv till döds av rädsla för att bli tjock, och detta har Stina pratat om i programmet och så händer detta. 
 

”Det fick Stina Wollter, som är känd för sin kroppsaktivism, att reagera mycket starkt.

-Ja, det är jättetråkigt när man använder ordet ”tjock” som det mest förfärliga som man kan vara med om. Det tycker jag är helt åt helskotta helt enkelt. Så får man inte göra. Enligt BMI är jag en av de tjocka och jag stod där. Det är inte okej.

-Jag tror inte det är någon som försöker vara elak utan så är det med smalhetsnormen, det bara slinker ur. Folk pratar så. Och det är fruktansvärt beklagligt helt enkelt, att det absolut finaste är att vara smal. Det går att vara fantastisk på miljarder olika sätt.”

 
Ingen känsla för ansvar. Ingen som tar hänsyn till alla barn som tittar och lär sig att tjock är dåligt, ingen ansvarskänsla för alla unga tjejer med kroppsångest som tittar eller ens nån som bryr sig om de överviktiga som ser på programmet och får höra ”usch!” om sin typ av kropp. 
 
Eller det sistnämnda är kanske med meningen. För usch för tjocka som får för sig att de duger. 
 
TV4 var inte sen med att bemöta Stinas kritik och jag skäms av okunskapen och hur de totalt slår ifrån sig: 
 

”Anika Beclijevski är exekutiv producent för ”Let’s dance” i TV4: I ’Let’s dance tränar många av våra deltagare mycket mer än vad de gör i vanliga fall. Det i in tur leder ibland till att de tappar i vikt, något som Johannes själv valde att skoja om i kvällens program”, skriver hon i ett sms till Expressen.

Vad säger du om Stinas kritik?

”Det är jättetråkigt om Stina upplever det på det viset. Vi tycker dock inte att inslaget bidrar till kroppshets”.”

 
”Va trååååkigt att Stina UPPLEVDE detta så här helt feeeeel”. Alltså folk är fan dumma i huvudet.
 
Men fetthat och hån mot den tjocka kroppen är så normaliserat. Och så här pratas det ju. Och när en person som Stina ifrågasätter och säger ifrån då UPPLEVER hon och man slår ifrån sig, vägrar ta till sig, vägrar erkänna att man är del av ett jävligt stort problem som får tusentals att hata sina men också varandras kroppar. 
 
Fan alltså. Det här är inte ok.
 
Men som sagt, jag är så glad att mina barn inte tittar på TV och att de slapp se den här skiten. Så jävla glad. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”TV4 hatar tjocka”

Så jäkla trist, inte minst hur tv 4 "försvarar" det hela. Man kan verkligen känna sig uppgiven när man märker hur tjockhatet sitter i ryggmärgen på människor. Tack för att du gjort mig uppmärksam på detta!

Enligt en kommentar på din instagram, har tydligen Hellenius också gjort sig lustig över en kvinna i publiken. "Du gillar att fika va?" eller nåt liknande lär han ha sagt. Fy f-n vad obehagligt för den kvinnan. Nä usch han har verkligen sjunkit i mina ögon, detsamma gäller för tv 4.

Älskar Stina <3
TV4 är vidriga hycklare i denna fråga! De fyller sitt morgonprogram med träningstips, hälsohets, löpningsspecial och "hälsosam lunch" på 128 kcal. Sedan gör de ett inslag om ätstörningar och hur det är fruktansvärt med alla krav som gör folk sjuka, varpå de går över till Paolo Roberto som säger att det bara är att gå ut och springa tio i sex varje morgon. Alla kan!! Inga ursäkter. Dessutom är alla programledare smala, alla tränar fast många verkar hata det och jag får ont i magen av jävla TV4. Blä.

Sånt där kan säkert lätt slinka ur en person som David, speciellt när han improviserar och inte tänker till, men extra trist då att TV4 inte bara tar åt sig kritiken och säger något i stil med att de håller med om att det var olyckligt och att kroppsform inte har något med dansmomentet eller programmet att göra. Men det krävs nog tyvärr mer än något sånt här…

Var tvungen att gå ifrån ett tag från vårt "påskfirande" med släkten. Vi lekte en lek där någon säger ett tema, tex "djur i svenska skogar" och så ska alla säga något som passar tex "hare" osv, och om någon tvekar för länge eller säger fel eller säger något någon redan sagt så börjar man om med nytt tema.
I vilket fall. Snubbe med dottern på 11 år som sitter jämte honom, snubbe som är rektor, säger "saker man inte ska äta" och ger själv exemplet "godis". och jag ba: "alltså nej, detta känns som fatshame" så säger min kusin "grisskinn" helt okej, tredje personen fortsätter med "kaka" alltså…
Så jag gick iväg för att checka somligaförbannadekvinnors och din insta och blogg. Känns mycket bättre, men fan jag sörjer att en 11årig tjej ska växa upp med sånt. som om hon inte får tillräckligt ändå. jag hade / har själv en sådan pappa. Och jag vet hur jag led, sju år av bulimi och självhat. Var ej nöjd förrän jag tränat så mycket och ätit så lite att jag var när att svimma, kände svindel, ibland blev sekundärt BLIND och spydde galla. För då var jag ren och fin och hade inte ätit något man inte SKA.
Sorry för ranten amen jag vill kunna gå tillbaks till sällskapet utan att ha gråtit av ilska och onda minnen. och jag är på väg tillbaks. tränat varje dag (förutom fyra) i tre veckor, två av dagarna dubbelpass, ett på morgon ett på kväll, och känner nu ångesten krypa på över att jag drukit två öl och ätit en kärleksmums och tre dumle och kanske inte skulle tagit så mycket sås till maten och…
Fyfan.

Jag var inte ett lyckligt barn. Som vuxen vet jag varför:
1. Dålig anknytning. Min mamma hade många obearbetade problem. Hon hade svårt att visa kärlek. Vi har bra relation idag !
2. Mina föräldrars skilsmässa. Blev bra i slutändan men var såklart ett trauma för en 7-åring.
Men förklaringen till mitt mående och beteende som jag av vuxna i min närhet fick var min vikt. Att jag var fet. Det var problemet. Min kropp. Hela min barndom handlade om att jag var fet och därför mådde sämre. Var sämre. Jag ville alltid ändra på min kropp. Ta tag i det. Bli smal. Låg hemma i soffan och tittade på TV-shops reklamfilmer för träningsprylar och drömde om lyckan som fanns där i den smala kroppen. Nu gick jag ner i vikt. Försökte inte aktivt men i slutet av tonåren rasade kilona av mig. Wow vilka reaktioner. Jag lyftes plötsligt och alla var så stolta över mig. De skämdes väl inte längre och jag skämdes inte längre för deras skull. Som liten och tonåring gjorde jag ju det. Stackars min familj som har feta fula mig i släptåg. Fet och fel .
Efter 25 drabbades jag av ätstörning och träningsstörning. Men ingen märkte nåt för jag var ju bara hälsosam och duktig. Jag är fortfarande inte fri. Efter mina graviditeter har jag gått ner raskt och med folks ivriga påpekanden har demonerna väckts och jag måste kämpa för att inte låta dem ta över igen.
Fy FAN rent ut sagt. "Aaa man ska inte lyssna på och låta sig påverkas av vad andra tror,tänker och tycker" osv. Nej eller så börjar vi reflektera och tänka lite innan vi reproducerar och håller vid liv förtryck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *