Kategorier
Vardagstrams

Alla har dåliga egenskaper som nykterheten håller i shack

Alltså det som skaver med hela den här Anders Borg-historian är egentligen inte vad han gjorde även om vi måste måste MÅSTE fortsätta prata om mäns beteenden och våra reaktioner på mäns beteenden. 
 
Att han tog sig en snedfylla är en sak. Där kan jag säga been there done that. Och nej jag har inte heller alltid betett mig kosher under sådana. Jag har kallat kvinnor för hora. Jo jag har det. Jag minns en gång när jag blev skitfull och ramlade runt och mitt ex boxade till mig så jag ramlade omkull och en tjej vi båda känner sa att nä han är inte sån när jag grät och berättade och jag kallade henne för en jävla hora. (Ringde upp henne dagen efter och bad på knäna om förlåtelse) Jag har slagits och hotats. (En tjej som dansade med mitt ex. Jag tror jag kallade henne hora också. Förmodligen. Vi är vänner idag, jag bad nog så jävla mycket om ursäkt efteråt att hon blev trött på mig och resignerade.) (Obs detta är 20 år sen, jag är ju förhoppningsvis en bättre människa idag FÖRLÅT!) 
 
Jag har inte visat fittan men handen på hjärtat: jag hade mycket väl kunnat göra det. Ackompanjerat med ett WOOOOOOOO!!! (Jag är en wooooo-tjej när jag dricker) Iallafall förr i tiden, när jag hängde med mest hårdrockare och på lokala MC-klubben, det var liksom standard då.
 
Tafsat har jag däremot aldrig gjort. Aldrig heller uttryckt rasism eller homofobi eller annat, därför att det – som jag påpekade under tidigare inlägg – inte är nåt jag bär omkring på. Mest spyr jag, gråter och bråkar när jag snear. Jag bli också en argare feminist och mer manshatare än vanligt. Det liksom förstärker det jag är och tycker. Tar bort alla spärrar. 
 
Men det finns inga ursäkter för detta beteende. Inga alls. 
 
 
(Inte så mycket woooo just här. Mest brööööl.
Ingen snedfylla heller. Detta var en bra fylla. Jag har mest bra fyllor.)
 
Men jag fattar. Jag skulle säkert kunna spåra ur idag också en dålig dag med mycket alkohol i kroppen. Jag är verkligen inte så mycket bättre. Jag har massa dåliga egenskaper mitt nyktra tillstånd håller i shack. Latent och internaliserat kvinnohat är tyvärr en av dessa. Jag jobbar på det, men det ligger fortfarande och osar en del under ytan. 
 
Men här kommer det som skaver mest:
 
 
1. Anders bortförklaringar och ickeursäkt. Kanske var det inte så illa som ryktet säger. Kanske svor han lite, var otrevlig och gjorde helikoptern. (Jaja det är illa jag veeeeet men ni hajjar) Eller råkade blotta sig på väg till toaletten. Men problemet är att han inte tar nåt ansvar alls. Han skjuter det ifrån sig. Pratar om det som nåt han drabbats av. Om han nu ”bad om ursäkt för säkerhets skull” som hans sambo påstår, varför tog han inte tillfället i akt och gjorde det ordentligt och med ansvarskänsla? Han är liksom inte Anders Anonym utan en man i maktposition med mycket inflytande. 
 
2. Reaktionerna han fick. Alltså reaktionerna. Försvaret och bortviftandet av de förmodade sexuella trakasserierna och kvinnohatet. Att det han gjort förminskas och skrattas åt. Fattar ni, hundratals nyktra som inte bara tycker att Anders beteende var harmlöst utan som till och med tycker han är hedersvärd, cool, bra, gentleman och borde väljas till stadsminister. Han får godkännanden. Applåder och hejjarop. När jag kallade Linda och Regat för horor så fick jag inga applåder av mina vänner. Jag fick skäll. Jag fick skämmas. 
 
3. Bristen på bemötande från Anders ang männen som hyllar honom okritiskt. Inte ett pip från hans sida. Inte ett endaste problematiserade. Det är så jäkla viktigt att vi säger ifrån när vårt kvinnohat, vår rasism, vår homofobi (eller vad det nu må vara vi bär omkring på och förhoppningsvis har både vett att skämmas för och vett att ta ansvar för dvs jobba med.) viftas bort eller ursäktas. Annars upprätthåller och bidrar vi bara till mer. En person i Borgs position behöver vara extra noggrann med denna bit. Det han säger bidrar till ett cementerande av ett tyvärr redan normaliserat beteende. 
 
 
 
Marianne Djudic, PR-expert, säger till Aftonbladet att: ”Har man varit på fest, vaknar upp och inte minns något men börjar ana att det inte var något bra – då ser man till att skaffa sig kunskap först och främst. Man ringer upp värden och säger: ”Nu vill jag veta vad jag har gjort”. Sedan hanterar man det man ställt till med. Nu gjorde Anders Borg tvärtom. Först bad han om ursäkt och ett drygt dygn senare skriver hans sambo att ”vi bad om ursäkt för säkerhets skull, utan att ha en bild av det som hänt. Nu har bilden klarnat.”
 
Jag håller helt med här. Han behöver även ta ansvar för sin hantering av detta. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Alla har dåliga egenskaper som nykterheten håller i shack”

Det är oerhört sorgligt att folk inte kan hålla sig till sakfrågan. De som känner honom, i egenskap av att exempelvis ha jobbat med honom, kan väl fortsätta gilla honom, men ta tydligt avstånd från det han gjorde på fyllan. Det finns liksom massvis av schysta personer (i nyktert tillstånd), som beter sig som idioter när de har druckit. Been there done that! Har dock heller aldrig tafsat på någon, uttryckt rasism, eller varit hotfull mot någon.
Sedan är det ju helt omöjligt för någon annan än de inblandade som var på festen att veta vad som verkligen hände. Om det enbart skulle handla om ryktesspridning, tycks dock lite märkligt. I så fall skulle det vara en konspiration mot Borg i syfte att skada honom och det verkar minst sagt inte troligt. Han är ju ingen Palme direkt. Denna exklusiva skara av människor som Borg och hans sambo tillhör är väl mer ute efter att slicka varandras arslen, tänker jag och få fördelar av att "känna" de rätta personerna.

Jag satt precis och lyssnade på penntricket om Fuck off kapital. Ni kom in på att era män tjänar multum och att Cissi har så sjukt mycket pengar. Det jag inte förstod var gällde det er familj också? Lite förvirrad med tanke på att du sagt så många gånger att du inte har pengar att köpa dig något. Vill bara ha lite klarhet 🙂

Jag vet inte riktigt vad som stör mig mest. "Been there, done that"-svaren är äckliga. Men jag tycker också att de är irrelevanta. Vanliga Svenne eller Jocke som har been there, done that är liksom just vanliga Svenne och Jocke. Men Anders Borg har haft stor makt i Sverige i många år. Då förväntar jag mig faktiskt att han till exempel slutar dricka om det här är hur det blir när han är full. Jag förväntar mig att han lever upp till sina titlar och sin lön.
Ja, jag kräver faktiskt av våra mest privilegierade att de INTE är som folk är mest. Man kan inte både äta kakan och ha den kvar.
Jag förstår om jag får mothugg eftersom många i Sverige vill ha politiker som är som folk är mest. Jag vill inte det, jag vill att de ska föregå med gott exempel. Och klarar de inte det ska de åtminstone inte bete sig ännu svinigare än vanligt folk. Det är inte okej.

Det som är värst är ju att han visat fult sätt mot andra människor. Han har inte respekterat andra pga fyllan. Då är det något som man behöver få hjälp med så det inte händer igen. människor som ville ha en rolig kväll och istället blev dåligt behandlade. Man mår inte bra om man gör så. Men varit med om att män ropar horor efter kvinnor när dom är fulla. Förskräckligt. Han får ta tag i varför det blev så här. Kram.

Det jag inte förstår är VARFÖR han "ber om ursäkt" offentligt när han inte verkar veta vad han har gjort? Med den blackout han säger sig ha fått borde han väl FÖRST ha tagit reda på vad som hänt och sedan (vid behov) bett om ursäkt till berörda och därefter, om han ansåg det nödvändigt, även gått ut med en mer offentlig ursäkt. Mycket märkligt agerande från en strategiskt skolad fd politiker.

Bra sammanfattat, vad skönt det känns att reda ut det hela lite.. Snefyllor kan faktiskt vara mänskligt, och även att säga saker som man inte kan stå för (när jag blir arg kan jag också vräka ur mig saker som jag i efterhand inte kan stå för).. Egentligen är det själva efterspelet som är mest problematiskt som du säger, framförallt förlåtelsen och hyllningarna, som jag tror aldrig hade gällt om det var en kvinna som gjort samma sak.. Att allt som skrivs är baserat på oklar information från tredjepart är ju också stort problem.. Men det borde ha konstaterats tidigare i processen, gissar att Anders ändå kommer ihåg något, annars hade han väl inte gått med på att be om ursäkt.. Men knepigt med mediedrev, det är skrämmande vilka krafter som sätts igång av människor i grupp..

20 år gammal, första riktiga jobbet inom offentlig sektor. En kollega ska snart pensioneras och firas av sina kollegor på krogen. Fackrepresentaten är med på festen. Han är i övre medelåldern, kommunist, sympatiserar med kvinnorörelsen, uttrycker ofta feministiska åsikter, kämpar för jämställdhet på arbetsplatsen och har en dotter i min ålder. Han blir full, tar tag i mig, stoppar handen under min tröja, tar mig på brösten och skrattar när jag försöker
knuffa bort honom. Alkohol är ett sanningsserum. Sen den dagen har jag aldrig litat på en man som uttrycker sig feministiskt.

LD:
Precis. Ser heller inte fackrepresentatens intag av alkohol som en förmildrande omständighet. Det var hans spärrar som släppte och hans riktiga jag som kom fram där.
Angående AB och andra brott som ursäktas med alkohol. Folks dubbelmoral gällande brottsliga handlingar beroende på om den som begår dem är nykter eller full upphör aldrig att förvåna.
Olaga hot och sexuellt ofredande i nyktert tillstånd = brott, anmäl och straffa
Olaga hot och sexuellt ofredande i onyktert tillstånd = snefylla, mänskligt, det händer alla
Det finns ett talesätt som lyder ungefär "Där spriten går in går vettet ut". Det borde istället vara "Där spriten går in går ansvaret ut" för det är precis så som folk ser på saken. Är du full är det inte ditt fel. Precis som att någon under pistolhot tvingat i AB spriten som innehöll nån slags svart magi som ändrade hans personlighet från ängel till demon. Alkohol ändrar inte någon. Den gör bara att det sociala filtret blir lite mer grovmaskigt och fler av våra ruttna egenskaper slinker igenom.

A:
Men om en kvinna är full när hon blir våldtagen, trakasserad eller annat, DÅÅ borde hon ha vetat bättre, inte druckit så mycket och "känt till konsekvenserna av alkohol" (oavsett om förövaren var full eller ej).
Folk har endast överseende med mäns brist på ansvar i kombination med alkohol, ej kvinnors.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *