Kategorier
Vardagstrams

Barn ska ej ha tillgång Jocke och Jonnas mentala haveri

Mina barn kollar mycket på youtube. Med mycket menar jag inte att de sitter vid tuben fem timmar om dagen men att när de sitter där så föredrar de just youtube. De älskar att kolla på konstiga pysselfilmer, eller sminkvideos (när nån sminkar sig till monster) eller miniatyrgrejer.
 
Men ibland har jag kommit på dem, när de haft vänner här, med att kolla på Jocke och Jonna. Denna absoluta spya till youtube-kanal som jag inser att jag behöver granska ännu mer för att kunna förekomma att barnen kollar.
 
Jag kanske behöver be er om hjälp till att sammanställa alla hundra sätt deras videos inte är lämpliga för barn men det som jag tycker är allra vidrigast är den emotionella utpressning av barn som detta trasiga och psykiskt instabila par ägnar sig åt (Obs använder ej ”psykiskt instabil” som skällsord! De lider av psykisk ohälsa och det är inte deras fel men det är ett faktum och det beteende de uppvisar som ett resultat av detta är väldigt problematiskt )
 
Jag nämde detta för Oskar och inte ens han hade greppat detta. Han ba ”men de kör väl bara pranks?” (Visserligen pranks som jag tycker lär barn att vara taskiga mot varandra men men) Och då fick jag förklara ett och annat. Men jag har bestämt mig för att sätta mig ner och kolla igenom och skriva ner vad de gör. Jag tror att Bloggbevakning har sammanställt väldigt mycket också så får väl sätta mig och bläddra igenom där.
 
Tanken med detta är att informera andra föräldrar men framförallt att ha matnyttig information att ge mina barns vänners föräldrar så att iallafall mina barn inte utsätts för detta haveri. Har ni några tips på värst videoklipp? Har ni några tankar kring detta alls? Får era barn se på skiten? 
 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Barn ska ej ha tillgång Jocke och Jonnas mentala haveri”

Eftersom jag inte är hemma med mina barn efter skolan, så kan jag inte styra vad de ser och inte. Det vi gör i stället är att diskutera vad de ser, samt diskutera de personer (tex jocke och Jonna) de kollar på. Jag vill inte bara fördöma och förbjuda (även om jag rakt ut också sagt att j&j är skit) eftersom jag vill att barnen ska prata om vad de ser.

Om jag skulle förbjuda barnen att titta så tror jag inte att de skulle vilja berätta vad de sett. Nu kan de i stället diskutera och resonera runt vad de ser. Just Jocke och Jonna har de många åsikter och j och j är liksom inga idoler att se upp till.

Mina barn får inte se på Jocke och Jonna (har en 8-åring och en 10-åring). Jag har sagt åt dem att jag inte tycker att det är bra för dem att se det. Däremot kollar de mycket på youtube (väljer det istället för tv på kvällarna), framförallt videos där folk spelar deras favoritdataspel, pysselvideos och folk som testar grejer och gör utmaningar (typ testar sura godisar, klär på sig 100 lager kläder och liknande eller testar olika lifehacks). Jag har kollat en del på vilka de följer och det verkar som harmlösa grejer även om det såklart aldrig är 100 säkert. Det är verkligen superviktigt att ta ansvaret som vuxen att hålla koll på vad ens barn kollar på, och vad de gör på nätet. Fattar inte att så många fortfarande inte fattar? Så mycket hemska videos det finns som är totalt olämpligt, och folk som släpper loss barn på insta, snapchat osv utan att kontrollera (min äldsta har snap, hon använder det med sina kompisar och med mig, bägge barnen har musically, (privat konto där de lagt till sina kompisar och jag kollar regelbundet så att inget mysko pågår).

Barn revolterar, basic. Förbjuder du nåt vill de se det mer. Ju mer du trycker på dem dina åsikter desto mer kommer de vända sig emot det i tonåren. Många (95%) av alla unga nynazister kommer från vänsterföräldrar. Många killar som växer upp med feministiska vänsterföräldrar blir t.ex sverigedemokratsympatisörer som vuxna har jag läst. Jag har alltid undrat över detta problem, och skulle väldigt gärna vilja höra några mammors svar på hur man bör tänka om detta.

Tyvärr mkt skit på snapchat (som dina barn kanske inte använder) vilket är problematiskt eftersom det är så direkt och svårspårat på något sätt. Alltså barn och unga matas med skiten utan att göra ett lika aktivt beslut som att gå in på youtube upplever jag, och då har vuxna inte heller lika bra koll eftersom det går lite obemärkt förbi och sedan försvinner. Deras "vi har gjort slut"-video var helt förkastlig där de explicit beskyller barnen, fansen, för att de mår dåligt och ska "göra slut", Jonna trycks ned etc, samt en massa annat korkat motsägelsefullt babbel.

Skulle titta på Bråvalla-videon och hamnade hos J&J. Reagerade på hur Jocke, över 30 år, retar Jonna, något över 20 år, att hon haft så många killar innan honom. Då klarade jag inte av att se mer. Så jävla töntigt. Kändes som slutshame.

Ingenting är"fritt fram" och jag tycker att porr är värre än j och j. När den dagen kommer, att barnen väljer att titta på porr och våld, om de gör det, så kommer det sannerligen också att problematiseras och diskuteras. Barn blir större och större och min möjlighet att förbjuda blir mindre och mindre. Jag tycker att det viktiga är en diskussion runt allt , för när allt kommer omkring så vill jag att ungarna blir stora och har lärt sig att sålla på vägen.

Jag har inte förbjudit något egentligen. Vi har sagt vad de får titta på och då är det andra alltså inte ok att titta på. Funkar nu. Så gör vi med det mesta faktiskt. Säger vad vi tycker är bra och barnen tycks hålla sig till det. Det kommer väl en tid då det ändrar sig…

Förbud är ett tveeggat svärd. Växte upp i en frireligiös familj som förbjöd skräck, My Little Pony och allt möjligt rimligt och orimligt men jag och syskonen såg ju ändå på skräck som små barn på 80-talet (runt 6-års ålder för mig men min yngre bror var bara 4 år första gången han kollade på skräck med mig och min äldre bror). Men vi vågade inte berätta för föräldrarna om vad vi sett men skulle nog ha mått bra av att kunna diskutera vad vi sett med dem istället för att hålla det för oss själva. Beror väl mycket på hur relationen mellan barnen och föräldrarna är i övrigt. När förbudet blir ett tabu blir det farligt för barnen som gör det förbjudna. Finns säkert vettigare sätt att skapa förbud på än vad mina föräldrar gjorde.
Apropå ingenting, Sarah Palmers reaktion på snubben i baren i Twin Peaks var oerhört rimlig. Hur många gånger har man inte önskat att man kunnat reagera så!

Jocke har ju diskuterar allt från självmord till droger och diverse familjekonflikter. Tunga ämnen som kan vara svårt – om inte omöjligt – för unga och barn att förstå, och då speciellt i den kontext som detta diskuteras på en youtubekanal. Ofta försvarar han sitt beteende med att han "inte driver en barnkanal". Unga tar ju del av hans beteende utan vuxet stöd som kan ge en rimlig bild av den verklighet som visas på deras kanal. Det är skrämmande hur mycket inverkan youtubers har fått. Bland annat har jag träffat många unga som vill bli veganer på grund av vad Ida Warg säger i sina videos.
Nu är mitt barn för ungt för att vilja kolla dessa typer av videos, men kommer i framtiden inte få ta del av sådant innehåll. Är även mycket förundrad över att fler inte uppmärksammar det ätstörda ideal som uppmuntras av flera youtubers.

Jocke har ju diskuterar allt från självmord till droger och diverse familjekonflikter. Tunga ämnen som kan vara svårt – om inte omöjligt – för unga och barn att förstå, och då speciellt i den kontext som detta diskuteras på en youtubekanal. Ofta försvarar han sitt beteende med att han "inte driver en barnkanal". Unga tar ju del av hans beteende utan vuxet stöd som kan ge en rimlig bild av den verklighet som visas på deras kanal. Det är skrämmande hur mycket inverkan youtubers har fått. Bland annat har jag träffat många unga som vill bli veganer på grund av vad Ida Warg säger i sina videos.
Nu är mitt barn för ungt för att vilja kolla dessa typer av videos, men kommer i framtiden inte få ta del av sådant innehåll. Är även mycket förundrad över att fler inte uppmärksammar det ätstörda ideal som uppmuntras av flera youtubers.

Vi har förbjudit vissa saker som skräck (när barnen var yngre, är 13 o 15 nu) och porr. Risken är såklart att de inte vågar berätta om de sett ngt de inte får och sen mår dåligt över. Jag vet inte om det är fel o dubbelmoraliskt, men för att få dem att ändå berätta om de sett ngt de mår dåligt över har jag sagt att det är viktigt att de kan berätta om hur de mår osv och att man ju ibland kan RÅKA se ngt man inte vill, en kompis kan visa fast man inte vill osv. Kanske är det att uppmuntra dem att ljuga o skita i förbudet, men… kan för övrigt tillägga att de kan våga berätta även om de gör ngt man inte får. När min son var ca elva o nyss fått tillgång till en padda kom han en kväll gråtande o berättade ATG han tittade på snusk på paddan nästan varje dag o mådde dåligt över det. Sen pratade vi om det och hjälpte honom att spärra paddan så han inte kunde se allt.

Vill bara varna alla som har lite äldre barn som lärt sig engelska. Det finns en ganska stor och populär kanal som heter OnisionSpeaks. En kille som bland annat laddar upp videos där han bedömer tonårstjejers utseenden och kroppar. Han är ganska positiv i sina bedömningar i många fall tills det kommer till tjejer som har minsta lilla kroppsfett. Folk kallar honom för "ärlig och rak".

Jag är barnlös men skulle förbjuda J&J utan att tveka. Såg två minuter nu av det senaste (tror jag) klippet, och några sekunder in kommer den första kränkningen från Jocke mot Jonna. Han uttrycker sig översittaraktigt mot henne för att hon tvekar innan hon säger namnet på orten där de befinner sig. Sånt skit är inte okej som underhållning – men självklart skulle jag föra diskussion kring varför, om det går och behövs.

Vi problematiserar jättemycket kring J&J här hemma (har barn i samma ålder som du). Framförallt sjuåringen älskar det och vi försöker hänga med. Nu har även Therese-nånting dykt upp när hon recenserar (läs: berättar hur töntig och ful hon var) på sina gamla bilder från tonåren. Man vill ju slänga ut paddan genom fönstret (ibland åker sen faktiskt upp på en hög hylla i ren affekt).
En annan grupp som dyker upp på youtube är de vet du och visst, vissa låtar/pranks är väl ok men när jah fick höra låten "din syrra" och "hon var en han" blev det förbud mot skiten. Dessa konflikter kring innehåll på nätet ovanpå alla vanliga diskussioner i en föräldra-barnrelation är inte alltid vad man behöver… men de MÅSTE ju tas och ju tidigare desto bättre kanske? Och förbud är väl det enda rätta? Det ska vara tydligt vad som är ok och vad som inte är det.

Och att helt hålla barnen borta från skiten? Dvs ej ge 10-åringar fri tillgång till mobil och paddor? Den tanken verkar inte så många föräldrar få… jag blir alldeles bedrövad när jag ser sommarlovslediga små 8-åringar slött gå omkring med mobilen under näsan dagarna i enda. Mina barn verkar vara de enda i hela vårt område som inte har tillgång till skärmar. De kan å andra sidan fortfarande leka, bygga lego, bygga kojor och har aldrig hört talas om j&ej och annat trams. Såklart ser de en del över axeln på kompisars mobiler, men det går att hålla sånt här på armlängds avstånd bara man vill. Man måste inte göra som alla, kom ihåg det.

Japp. Vi har tagit bort mobil och platta under större delen av sommaren. Tycker det är så jävla sorgligt att en del barn väljer bort att vara ute och leka och väljer bort kompisar för att sitta med paddan.

Idag, inte en chans att de får kolla på porr ens i studiesyfte. Men de blir äldre och jag fattar att porr blir en del av deras verklighet en dag. Antingen att ta avstånd från (vilket är mitt mål) eller att på något sätt förhålla sig till. Som sagt så tycker jag inte att j och j är jämförbara med porr (av det jag sett, ska tilläggas). Jag tycker att j och j är kvalificerad skit, i gott sällskap av en massa annat.

Vi har nyligen tagit bort youtube från åttaåringens padda. Hon tittade förvisso också helst på konstiga sminkningar, håruppsättningar och sånt men ibland slinker Jocke och Jonna in (oftast då när hon hade kompisar på besök). Vi föräldrar kan förvisso inte styra över vad hon tittar på på fritids eller hos kompisar, men här hemma är det nu bara youtube om någon av oss vuxna sitter med (och då på vår padda).

LD- för mig är det kopplat till ålder och det är egentligen inte så att jag har något generellt emot förbud. Så konsekvent är jag inte i mina uppfostringsmetoder;)

Analysera: Nej du har fel.
Tex så finns det gott om studier där föräldrar tillåter att deras barn drick om de är hemma, då i syfte att de inte ska dricka för mycket, ha kontroll och att förbud inte fungerar.
Beslutat. De barnen dricker mer än de barn som har förbud mot alkohol hemma. Tricket är inte att tillåta. Tricket är att låta dem veta att VAD DU ÄN GÖR så kommer jag alltid hjälpa dig och inte de första jag gör skälla på dig. Samtalet får komma efter att citationen är löst, inte när den är pågående. Trygga barn som vet att de alltid kan komma till sina föräldrar oavsett hur mycket de än dabbar sig eller bryter förbud.
Det finns ju förbud som vi som samhälle också satt upp. Tror du det skulle funka bättre om vi tog bort dem också? Att de skull vara lättare att "samtala" om det då? Nej, eller hur. Så är det ju inte.

Då man inte kan kontrollera vad de tittar på ständigt och då barn struntat i förbud om de verkligen vill se/göra någonting är det bättre att inte låta dem ha padda alls tycker jag. Det kan man gott vänta med.

Min mamma förbjöd big brother när jag växte upp.
Var fett störigt, men gick ju inte direkt och blev nazist för det.
Barn ogillar förbud men konstigt med alla som tro att det kommer skada dom långsiktigt (när det gillar vanliga rimliga förbud dvs, som att inte se vissa program)

Jag har tittat på en del videos och det är svårt att peka ut konkreta saker men jag tycker alltid att man får känslan av att Joakim har ett övertag över Jonna. Det är något med deras relation som inte känns hälsosam och jag tycker att det lyser igenom. Det känns som att han trycker ner henne och lyfter sig själv. "Det är så kämpigt pga Jonnas sjukdom" "det är så psykiskt påfrestande att Jonna inte kan bli gravid" Jag hade känt mig helt förkrossad om min sambo spädde på och fick mig att känna mig dålig för att inte kunna bli gravid. Det är så himla svårt att sätta fingret på det men jag får bara en kraftig känsla av att något inte är helt hundra.

Vet inte om det är så många som vet om det men YouTube la hyfsat nyligen till ett begränsat läge så att "olämpliga" videos inte visas alls. Provade själv att aktivera det och när jag gick in på Jocke och Jonnas kanal så fanns inga videos att se. Filtret är förstås inte perfekt men det kan vara skönt att veta att barnen då inte kan se exakt ALLT som finns på Youtube för mycket är ju skit. Länk för mer info: https://support.google.com/youtube/answer/174084?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=sv

E: Jag är själv vegetarian sedan tioårsåldern som varit vegan stora delar av mitt liv. Veganism har dock varit en stor del av min ätstörning. Att vara vegan av etiska skäl är inte samma sak som att vara det av påstådda hälsoskäl, och då exempelvis Ida Warg pratar om mat på det sätt som hon gör tror jag att hon kan bidra till många osunda tankar om mat och kropp hos barn och unga.

F: Att vara vegan av endast hälsoskäl är omöjligt eftersom veganism omfattar allt i livet (djurtestade produkter, kläder av animaliskt urprung osv). Men jag förstår hur du menar och håller absolut med. Det finns så många anledningar att bli vegan att hälsoskälen inte ens behöver nämnas.

Men för att vara allvarlig. Alla barn revolterar i tonåren och det trotset (att man kallar det den andra trotsåldern är liksom ingen slump) ser ungefär likadan ut för alla. Man testar gränser och gör sånt man inte får. Det är när barnen blir vuxna som man ser effekterna av sitt föräldraskap. Barn som vuxit upp med stabila, empatiska, känslomässigt närvarande föräldrar som visat barnet respekt och hänsyn löper mindre risk att bli trasiga vuxna med destruktivt beteende mot sig själv eller andra. Det finns inga garantier såklart eftersom barn inte föds som oskrivna blad som man kan fylla med vad som helst för att få förväntat resultat. Och just politisk hemvist har mer med vår medfödda personlighet att göra än något annat. Enligt forskning. Men oavsett hur barnet kommer bli som vuxen så är det väl jäkligt bra att inte utsätta sina barn för jobbiga upplevelser som bidrar till ångest och som de inte kan hantera. Och i det ingår att sätta gränser för vad barn får göra. Fullkomligt rimligt och ansvarsfullt.

måste bara säga att jag tycker att det är löjligt att påstå att det ä dåligt att folk blir veganer då är ni helt enkelt inte tillräckligt pålästa om de positiva vs negativa effekterna av veganism

E: Precis är det som du säger. Att vara vegan är en livsstil, därav att det blir fel då man förespråkar det av – som tidigare nämt påstådda – hälsoskäl. Det är även inte per automatik mer hälsosamt att äta veganskt, vilket många av de barn och ungdomar som jag träffar verkar tro.
Vegan: Jag har aldrig hävdat att det är dåligt att vara vegan. Du kanske syftade på någon annan dock?

Aldrig förstått fascinationen med Jocke och Jonna. Följer knappt några svenska youtubers men jag följer Therese Lindgren och Helen Torsgården. Är helt förälskad i Helens vloggar där man får följa med på gården, fixa och dona, ta hand om getterna, katterna osv. /Stadsbo som vill bli lantbo
Therese Lindgren var faktiskt den första jag började följa på YouTube, förr använde jag bara YouTube för söka efter en låt, ett klipp, roliga klipp osv. Nu följer jag alla möjliga människor men ytterst få svenskar som sagt. Jo, Matgeek började jag iofs följa men har avföljt. Kanske börjar följa honom igen men just nu finner jag hans videos tråkiga. Mina favoriter var receptvideos och smaktest-videos (speciellt de han gjorde ihop med sin son). Det var kul att få följa med till producenter också för se hur djuren har det men gärna lite mindre reklamsnack (upplevde besöken lite för opersonliga och ej djupa).

Är dock inget barn och har inga barn så har inte riktigt tänkt på den delen. Ser absolut inte varför barn ska titta på Jocke och Jonna. Ungefär lika lite som de ska titta på idiotiska dokusåpor på TV. Förstår absolut inte vad det skulle tillföra barnen.

Appråpå förbud så tänker jag att fokus ändå bör ligga på hur barnen accepterar det? Om barnen förstår varför de inte får och är med på tåget så tror jag det är skitbra. Förbud där barnen inte är med på tåget har väl en förmåga att sluta med att barnet gör det ändå men inte vågar berätta om det. Jag hade stenhårt skräckförbud som liten, men kollade ändå hos en kompis och var helt traumatiserad av detta (var typ 8år) men vågade inte säga något. Hade ju säkert haft porrförbud om det hade kommit upp, men satt ju ändå på Aftonbladets chatt och sextade med snubbar som 13åring, jag sa det bara aldrig. Hade också en kompis i tidiga tonåren med alkoholförbud, vilket resulterade i att hon inte vågade gå hem utan alltid sov borta alternativt sov i ett dike tills hon var nykter nog att kunna passera som "bara lite trött".

Vill börja med att understryka att nu har jag inga egna barn, men jag har en syster på 9år och har själv väldigt bra koll på youtube världen. Jag skulle definitivt förbjuda både Jocke och Jonna, men även Tova Helgesson. Nu är det inte precis jämförbart, då Tovas samtalsämnen är mildare, men det är två kanaler jag anser inte är passande för barn under 18 (eller människor över huvud taget..). Jocke slutshamear, fatshamear och skämtar om alldeles för opassande ämnen. SAMT sprider okunskap och babblar goja.

Faktumet att POLISEN själva skrev att barn måste sluta ringa 112 för att berätta att Jockiboi mår dåligt när hans bröder utpressar honom säger ju det mesta. De använder barnen emot varandra, andra människor, involverar dom. Lägger upp videos när de gråter hysteriskt och säger att de inte vill leva något mer.

Jag har helt enkelt valt att begränsa mina barns iPad och iPhone. Finns lätt att fixa på inställningar. Gällande annat skit de ser hos vänner kommer de alltid hem och berättar vad dom sett och så har vi en diskussion kring det. Gällande att sätta förbud har jag inga problem med det. Att gå runt och oroa sig för att barnen kommer göra saker i smyg, kom igen nu. Hur många av oss har inte gjort saker i smyg? Ibland känns det som pressen att vara så perfekt som förälder och således producera perfekta barn kväver oss alla. Öppna upp för möjligheten att göra bort oss och visa oss mänskliga för att sedan ta diskussionen kring våra val som ledde fram till konsekvensen.

Jag har inga kids så jag har väl ett annat perspektiv, men något jag reagerade starkt på var när Jonna snackade om hur hon gått upp i vikt och hur hemskt det är att hon inte kommer kunna gå ner i vikt så lätt framöver pga hypotyreos. Efter det började hon med någon sorts bantning och filmade även det. Jocke berättade i samma video (tror jag) att han alltid har solglasögon på sig för att han skäms över sina rynkor, så utséende-hetsen blev väldigt påtaglig.
De verkar dock få utstå mycket hat från unga tittare så det känns viktigt att ta upp med barnen hur man beter sig på nätet också. Mycket på youtube bygger på drama och hatstormar, så för många blir det säkerligen normaliserat att bete sig illa tyvärr. Deras idoler gör ju det.. :/

Har inte barn men tittar en del på Youtube. Följer tre svenska Sabina Deciree, Therese Lindgren och Helene Torsgården. Dom tre lägger upp snälla och vettiga videos som jag tror kan vara bra för barn men kanske inte hur unga barn som helst. Har inte kollat mycket alls på Jocke och Jonna men av det lilla jag sett tycker jag det borde finnas en åldersspam på dom. Har reagerat på att Jocke pratat om Jonna i tredje person och att han i en prank video varit våldsam och lotsas påbörja en misshandel på Jonna och hotat en kille med kniv. Han ska även ha "råkat" läcka ut en porrfilm med henne och nyligen sagt att han vill slå barn som hotar Jonna om jag uppfattat det rätt. Förstår inte hur dom kan vara så populära på yt…

Hej!
Jag har aldrig sett Jocke och Jonna.
Jag vill inte sponsra detta (enligt allt jag hört och läst genomsjuka) projekt genom att gå in på YouTube och aktivt söka upp det , men jag undrar uppriktigt och seriöst något som jag hoppas att LD eller någon annan kan hjälpa mig med:
Vad får VUXNA ut av att titta på Jocke och Jonna?
När det gäller en mängd andra saker som en inte vill att barnen ska se är det åtminstone lätt att se vad vuxna får ut av det hela.
När det gäller skräck kan det vara intrigen, spänningen, ljudeffekterna, att en läst boken skräckfilmen bygger på, att en är tänd på någon av skådisarna, att det kan vara härligt att bli lagom skrämd hemma i soffan och så vidare.
När det gäller porr får jag personligen, som i stor utsträckning är demisexuell inte ut särskilt mycket. Men jag har inga problem att på ett rent intellektuellt plan förstå att väldigt många människor helt enkelt blir kåta och inspirerade av att se andra människor knulla, även om många förhoppningsvis åtminstone i någon grad inser att porrbranschen är rätt vidrig och smutsig, och att porrfilmerna reproducerar en massa skit som att ett Nej egentligen betyder Ja och så vidare.
Men detta? Vad lockar? Vad är grejen? Har försökt ta reda på så mycket jag kan utan att titta på klippen eftersom jag som sagt inte vill sponsra och Jocke och Jonna verkar ju vara de mest ointressanta människor man kan tänka sig. Är någon av dem på något sett känd eller berömd för något annat innan bortsett från Kungarna i Tylösand? Den mest banala dokusåpa verkar ju oemåtståndligt spännande och rafflande jämfört med Jocke och Jonna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *