Kategorier
Vardagstrams

Tror man att föräldraledighet innebär semester så har man inga egna barn

 

Ny dag, nya möjligheter… att låta tiden passera och inte få ett endaste jävla dugg gjort. Jag behöver sortera upp mina texter, gå igenom allt jag skrivit och spara ner det som är bra och utbildande och sånt som man kanske kan ha i en framtida bok fast så ska man ha tid till det också och det har man fan inte. *sliter mitt hår’

 
Nu när N inte går på fritids längre och kommer hem klockan 13 med tre kompisar i släptåg (obs jag vill att de ska komma hit så ingen tror nåt annat! Älskar att ha huset fullt med ungar och så känns det tryggt att ha koll på dem) så har tiden minskat markant.
 
Känns för övrigt så skönt att jag har möjlighet att vara hemma, för hade jag jobbat på annan plats så hade den här biten blivit svår att rodda då hon hade fått gå på fritids i ösmo istället och det är halvtimmeståg dit och fy fan vilket helvete det hade varit att jonglera efter en arbetsdag. 
 
Läser för övrigt ofta att jag är lat. För att jag ”bara går hemma” och ”lever på min man” och inte gör nåt av värde (kan iofs diskuteras) och bara vill ha swishpengar istället för att jobba. De kan ju inte ha några barn alls om de tror att det är att slappa när man är hemma med dem. Att gå till jobbet är fan semester. (Sen så har ju hemmamammandet också fördelar såklart, det sticker jag inte under stolen med.) 
 
Och jobbar? Det gör jag ju för fullt! 
 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Tror man att föräldraledighet innebär semester så har man inga egna barn”

Eller så är de helt enkelt avis för att de själva inte har ekonomiska förutsättningar att få vara hemma med sina barn.
Kul också att Peg Parnevik gillar dig! Hon verkar vara en helskön ung tjej ned massor av begåvning och skinn på näsan. 💪💗💙💚💛

Jag var hemma-mamma med mina fyra barn i Tyskland i 8 år, delvis för att det inte fanns förskola för barn under tre år, inte heller lunch i skolan eller fritids, men också för att det är så mycket att göra ändå med fyra barn. Jag låg verkligen inte på latsidan, utan var en viktig resurs i samhället. Jag passade grannarnas barn när någon annan förälder skulle på läkarbesök eller annat viktigt, jag lagade mat åt familjer som var sjuka, tog emot folks paket när de inte var hemma, sydde kläder till skolteatern, planterade i rabatterna på förskolan, skottade trottoaren – arbete som annars hade behövt betalas eller inte blivit utfört. Allt går inte att lösa med pengar. Det kan inte vara vårt mål i samhället att ENBART förvärvsarbete är värdefullt.

Jag har ett (1) barn. Hon är 4 mån och jag har fullt upp! Om jag vill tillgodose hennes behov, dvs inte låta henne skrika eller gråta i onödan, finns knappt tid för mig att äta. Vem sa något om ledighet?

Det är självklart ett privilegium att ha så bra ekonomi att man inte behöver arbeta. Det är sant som du säger att det är ändå rätt mycket att göra när man har barn. Det du slipper är ju den där speciella jobbstressen och att tvingas gå utanför din comfort zone, jag måste ofta utmana mig själv i mitt jobb och det skapar en alldeles särskild stress.
Men det är samtidigt skönt med folk som du som kan stanna hemma och faktiskt gör det. I Sverige är det så viktigt med ett jobb för att "vara någon". Folk pratar om sina jobb på privata middagar! Herreguuud vad tråkigt sånt är, då vill jag bara gråta när folk på sin lediga tid envisas med att tjata om sitt trökiga jävla jobb!
Så jag uppskattar att du inte dragits med i den hysterin. Å andra sidan tycker jag det är viktigt som förälder att inte leva för stereotypt och med en hemmamamma hamnar man ju nära den stereotypen, pappa jobbar och mamma lagar mat liksom. Men alla medaljer har sin baksida.

Att säga att det är en semester att arbeta känns som en spottloska i ansiktet på oss som kämpar med KASS ekonomi, tunga jobb OCH barn. Du är privilegierad även om det också är ett arbete att vara hemma med barn. Att jobba heltid som uska och stressa hem från jobbet för att hämta barn, orka laga mat, städa fixa ta hand om allt är fan ingen semester.

Det är ju ett heltidsjobb att sköta ett hushåll, speciellt med tre barn. Kommentarer som att man inte gör något när man "bara är hemma" visar ju bara att hushållsgörat inte har något värde i samhällets ögon. Och vem gör det mesta av hemarbete, jo kvinnor…
Jag hade för övrigt slutat jobba direkt om jag hade möjlighet, inte för att jag har ett tråkigt förvärvsarbete men för att det finns roligare saker i livet. Jag jobbar bara för att jag måste. Men när jag säger det tittar folk på mig och ba men vad skulle du göra hela dagarna? Ja, jag har barn, hus, trädgård och andra intressen. Lönearbetet kommer skitlångt ner på min lista.

Då kan man vända på det och säga att om man anser att det är semester att jobba har man inte förvärvsarbetat någon längre tid alternativt inte haft ett seriöst jobb med ansvarskrav.
Håller med Z, det finns många som inte har sådana privilegier att de kan vara hemma på heltid för de har en partner som har ekonomin att försörja båda utan de flesta bollar heltidsjobb och barn samtidigt. Vissa till och med ensamstående. All heder åt er! <3

På tal om swish. Jag tycker det är svårt att hitta din, måste scrolla massa inlägg innan. Kan du inte he upp på hemsidan vid sidan om blogginläggen eller så?
Älskar dig så har lagt som favvo på swish.. men iaf.

Lite synd att det inte finns ett svarsalternativ vid varje inlägg. Men i alla fall. Z Och E: det är inte semester att gå till jobbet men ett välbehövligt avbrott från hemlivet. Om min man tjänade miljoner skulle jag inte välja att gå hemma med barn, hade inte fixat det. Alls! Jag har grymt jobbiga arbetsdagar ibland (arbetar med personer som har högfungerande autism) men för det mesta givande, intressanta och lärorika dagar. Kommer hem trött men sugen på att vara med de mina. CUDOS till er som fixar att rodda med barn och samtidigt jobba hemifrån ❤️.

Hade mycket hellre varit hemma med mina barn än att jobba som förskollärare på en småbarnsavdelning, det är INTE semester att gå till jobbet för mig. Det är ett hårt krävande jobb med mycket olika uppgifter och tidvis slitsamt.

Jag skulle då inte kalla det semester att gå till jobbet. Var hemma flera år med mina barn och det var tufft på många sätt, men ingenting mot att arbeta heltid och sen hämta barn och sköta allt i hushållet när man kommer hem kl 18. När jag var hemma med barnen kunde jag fixa allt under dagen i långsam takt. Det var en riktig chock att börja arbeta efter lång föräldraledighet.

Lite synd att det inte finns ett svarsalternativ vid varje inlägg. Men i alla fall. Z Och E: det är inte semester att gå till jobbet men ett välbehövligt avbrott från hemlivet. Om min man tjänade miljoner skulle jag inte välja att gå hemma med barn, hade inte fixat det. Alls! Jag har grymt jobbiga arbetsdagar ibland (arbetar med personer som har högfungerande autism) men för det mesta givande, intressanta och lärorika dagar. Kommer hem trött men sugen på att vara med de mina. CUDOS till er som fixar att rodda med barn och samtidigt jobba hemifrån ❤️.

Det är ju inte så att det är antingen jobb eller hemma som gäller för oss som förvärvsarbetar utan snarare både och. Tycker dagarna hemma med barn där jag kan gå hem och "bara hänga" med tvååring efter att sambo eller jag lämnat övriga på deras ställen är lyx! Ekorrhjulet med upp kl 05-lämna- jobba med kniviga uppgifter samt vara chef 8 timmar – hämta – mat – duscha barn – lägga barn- sova och så samma sak om och om igen är för mig betydligt mer krävande! Tilläggas ska då att vi är två vuxna lika ansvarstagande i vår familj. Alla de som roddar samma pussel själva är hjältar.

Anna, jag delar din upplevelse! Samtidigt tycker jag att vi alla ska akta oss för att värdera det ena eller det andra för mycket. Vi gör olika val utifrån olika förutsättningar och vi (och FEMINISMEN) tjänar ingenting på att vi hamnar i nån "tävling" om vem som har det jobbigast. Vi gör det jävligt bra, allihopa!

Jag tycker att vi ska vara försiktiga med att värdera hur jobbiga andras jobb är. Kämpar gör vi allihopa. Faktum är dock att hushållsarbete och barnuppfostran måste göras, oavsett om en arbetar eller inte. Det är få som lever med en partner och lägger all tid på bara det ena eller det andra. Är det ens möjligt?

Jag tycker att du saknar ödmjukhet i den här frågan Natashja. Flera läsare har här påpekat att de gör både och. Dvs vaknar, väcker sina barn, roddar stressiga mornar, lämnar, jobbar 8-9 timmar (jag själv är sjuksköterska och har oftast ingen rast och hinner knappt gå på toaletten), hämtar, lagar mat, leker, tröstat, medlar, nattar… Sen börjar allt om igen. Dubbelarbete. Jag har också varit mycket hemma med mina små och tycker verkligen inte att det är någon semester. Men du vet faktiskt inte vad det innebär att jobba på en arbetsplats och ha barn samtidigt, så visa lite ödmjukhet när vi som har det försöker förklara hur det kan upplevas.

Skulle inte säga att det är semester att gå till jobbet men jag skulle heller inte vilja vara hemma på heltid. Kan på ett sätt önska att jag skulle vilja det, skulle kanske känna mig som en bättre mamma om jag åtminstone skulle VILJA vara hemma på heltid. Jag har dock svårt att förlika mig med tanken på att jag ska hamna efter i arbetslivet men min sambo i lugn och ro gör karriär. Det mest önskvärda vore i alla fall att alla hade möjligheten att välja. Kan förstå att en blir provocerad av texten då det antagligen är tufft att arbeta heltid och ha små barn, speciellt som ensamstående.
Vet inte vad jag vill ha sagt men önskvärt vore som sagt att alla hade möjligheten att välja och att samhället gjorde det enklare att kombinera familjeliv med yrkesliv.

Jag arbetade förr med ett tungt jobb men inget slår att vara hemma med barn, shit vad trött man blir 😅 Dock väldigt mysigt..
Lustigt att du nämner en framtida bok.. När jag skulle sova med min son i förmiddags kunde jag fasen inte somna, låg och tänkte på att du borde skriva en bok ❤️😊

Jag jobbar på kontor och för mig är det definitivt "Semester" att gå till jobbet. Börjar längta redan på söndageftermiddag. Få dricka te i lugn och ro, kolla på telefonen, snacka med vuxna, gå på toa ifred, slippa plocka grejer hela tiden listan kan göras lång

Precis jag fattar inte hur folk kan anklaga dig för att vara lat, va fan du har TRE barn, e mkt enligt mig iaf. Ett stort hus, trädgård, är ju hur mycket jobb som helst. Mitt i allt detta lyckas du (och jag fattar inte HUR) klämma in att använda din hjärna till fullo och skriva djupgående och reflekterande inlägg, insta osv osv.. galet! Respect säger jag bara! 😎

Anni – tror du missuppfattade mitt inlägg iaf. Jag förespråkar inte att vara hemmafru och skulle aldrig vara det heller om min man tjänade miljoner. Tror att få ha en annan identitet än bara mamma är superviktigt och att på en arbetsplats få känna att sin kompetens uppskattas och att utvecklas är enormt givande! Däremot tycker jag att det är ett privilegie att bli försörjd av någon annan och ville säga att de flesta blir inte det.
Och sen (inte till dig anni) Klart att man drar ett enormt tungt lass om man jobbar inom vården men att säga att man jobbar på kontor är semester är ju också sjukt drygt. Då undrar jag vad för kontor man jobbar på. Det finns jobb där man kan gå hem efter sina timmar men i många tex akademikerjobb är man ständigt uppkopplad och ska vara nåbar även när man inte är på kontoret. Jag jobbar som jurist och jag har x antal timmar jag måste debitera inom en viss tid och redovisa för chefen hur mycket jag gjort och deadlines osv och det ligger på mig att hinna utföra allt efter det. Utöver det har jag en specialistroll där människor inom andra yrkeskategorier ska komma och bolla med mig innan de fattar beslut vilket gör att min arbetsdag bryts upp ideligen för att hjälpa dom vilket genererar sjuk stress och tar från mina andra uppgifter. Sedan om man vill ha löneförhöjning och en bra sådan gäller det dessutom att prestera utöver vad som förväntas. Men jag klagar inte, jag älskar att känna att jag bidrar och får tillämpa lagstiftningen och se till att myndigheter är rättssäkra. Sedan är det jävligt nice när lönen kommer in på kontot också och känna att det här är 100% pga mig och det är bara mina pengar som jag kan göra vad jag vill med. Men nej ngn semester är det
Verkligen inte

Det är ju mitt jobb så jag måste ta mig tid. Skriver inlägg i förväg och tidsinställer. Skriver på kvällstid. På morgonen och efter vilan har jag också ett tidsfönster, då sitter jag i samma rum som lillplutten som härjar runt och river i allt.

Jag och min man säger det ofta: det är den största lögnen patriarkatet ha lyckats göra till sanning: den att det är lönearbetet som är jobbig, och föräldraledighet som är lugn. Ser framför mig de män som "måste vila lite" när de kommer hem till familjen efter jobbet. GAAAH! Den som varit hemma ska fan få sova tre timmar på kvällen, slippa ta nätterna och inte behöva städa, typ. Har skrivit det förr, förstår inte hur du får ihop frilansande och tre barn…

Det beror ju såklart på vilket yrke du har och vilken klass du tillhör. Arbetar som förskollärare, har två kids varav den ena har autism och nej, jobbet är fan ingen semester men det är inte livet med kidsen hemma heller. Snarare är det tufft på olika sätt så jag fattar din poäng även om jag inte kan hålla med eftersom jag inte heller på jobbet kan dricka kaffe ifred, ta en toalettpaus utan stress och när jag kommer hem är det barn som ska hämtas, läxor som ska läsas, dagsscheman som ska förberedas pga ena barnens särskilda behov, träningar, hushållssysslor… För det flesta är det ju inte antingen eller, vi gör båda.

Jag har ett kontorsarbete med svåra matematiska beräkningar. Det kräver att jag är utvilad och klar i huvudet. Ovanpå arbetsdagen reser jag två timmar till jobbet. Min man och jag delar lika på hemarbetet. Trots det måste vi båda slita 2-3 timmar varje dag efter jobbet med matlagning, tvätt, städning, läxläsning etc. Livet var mkt enklare när jag var föräldraledig med tre barn.

@johanna – inte min mening eller poäng att göra det till en tävling. Ber om ursäkt om det kan uppfattas så. Tycker dock det är provocerande att LD gör ett antagande att hennes vardag är tuffare än vad vardagen för oss yrkesarbetande mammor och kvinnor är då hon gör detta antagande utan egen erfarenhet. Tycker inte det är just mot gemene kvinnor!

För mig är föräldraledighet och semester samma sak sedan jag fick barn. Dvs jag är inte på jobbet utan hemma hela dagarna med barnen. Det är härligt men slitigt. Skillnaden är om jag får lön eller fp. Så är jag föräldraledig en sommar är det som att ha semester hela sommaren. På jobbet har jag (i mitt yrke) ofta möjlighet att slappa en stund varje dag. Jag kan dricka förmiddagskaffet medan det är varmt och prata med kollegor utan att någon skriker/klänger/tjatar, jag kan luncha med en kompis på stan eller kolla Facebook samtidigt som jag äter utan att känna mig kass som inte fokuserar på mitt barn. Det är på jobbet jag kan göra det jag brukade förknippa med semester, dvs koppla av. Korta stunder såklart men det är mer än jag får hemma en vanlig dag.

Vet inte om du skrivit om det tidigare, men hur gör du/ tänker kring pension? Jag hade gärna varit hemma mer nu och sluppit livspusslet men hur ska jag då klara mig när jag blir gammal. Det är ju också en stor kvinnofälla att göra hemarbetet och inte få betalt för det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *