Kategorier
Vardagstrams

Vi har förlorat en medsyster

Att Katerina Janouch bytt riktning senaste året har nog inte gått många feminister förbi. Jag har med sorg i hjärtat kunnat bevittna denna färgstarka och passionerade medfeminist och medsyster anta en mer och mer rasistisk retorik. 
 
Den kulminerade förra året när hon kallade marockanska barn för slödder och uppmuntrade högerextremt våld mot dessa. Hon tog senare tillbaka detta och menade att hon inte förstått vad det handlat om. Alla kan såklart begå misstag och i affekt kläcka ur sig grodor men det stannade inte där och vi har sedan dess kunnat se en mer extrem och aggressiv retorik som påminner mycket om just de högerextrema hon tidigare tagit avstånd från. Under valet 2014 uppmanade hon sina följare att kasta SD’s valsedlar i soporna men nu går hon deras ärende. 
 
Jag har hoppats att det handlat om rädsla. Att Janouch ska ta sitt förnuft till fånga. Att hon agerat i panik och frustration över de ökade gruppvåldtäkter som uppmärksammats. Även om det aldrig kan ursäkta hennes återkommande rasistiska utspel.
 
Men det råder inga tvivel om att vi förlorat en medsyster. 
 
Häromdagen twittrade hon ut en smygtagen bild på Vänsterpartiets Rossana Dinamarca som medverkade i en sittdemonstration för afghanska ensamkommande barn. Bilden var tagen i en vinkel så att man kunde se rakt upp i skrevet på Dinamarca. ”Trappan är mer effektiv än Tinder” skrev Janouch, antydandes att Dinamarca var där för att ragga.
 
En tydlig pass till den myt som sprids av högerextrema att kvinnor som engagerar sig i flyktingpojkar gör det för att de vill ligga. 
 
 
Att som feminist sexualisera och slutshame’a en kvinna så grovt är under all kritik och om det inte vore illa nog så avfärdade Janouch kritiken med att det var ”ett skämt”. En klassisk ursäkt sexister använder sig av. Jag trodde aldrig jag skulle se en feminist säga detsamma. 
 
Hon bad om ursäkt och tog bort bilden men skrev ändå ett blogginlägg där hon fortsatte att ifrågasätta Dinamarcas närvaro på sittdemonstrationen. Hon menade att Dinamarca utnyttjar ensamkommande  (för sexuella kontakter?) och jämförde henne med Arbogakvinnan. 
 
 

Sen, och man hoppas desperat att hon ska sluta och backa och inse att hon gjort bort sig så postar hon denna bild:

 
Här anklagar hon Dinamarca för dubbelmoral. Om det är ok för Dinamarca att ”sexualisera sig själv” då är der väl fritt fram för andra att göra det samt slutshame’a och antyda att hon utnyttjar tonåringar sexuellt. Vadå samma sak, eller???
 
Jag tycker att det är beklagligt att Janouch, med tanke på att hon har jobbat som sexualrådgivare och relationsexpert i över tjugo år, inte förstår skillnaden mellan att själv bestämma över sin kropp och att ta sig friheten att bestämma över andras. Dinamarca får klä sig som hon vill och känna sig sexig hur mycket hon vill utan att andra ska ta sig rätten att sexualisera henne.
 
Samtycke kallas det. Ett begrepp jag trodde Janouch var väl förtrogen med. 
 
Det ironiska är att Katerina Janouch på uppdrag av Viking Line jobbar mot sexuella trakasserier. Ett uppdrag hon nu blivit uppsagd ifrån. Generellt brukar jag vara emot att man avskedar människor, för alla behöver överleva, men i detta fall så stöttar jag beslutet. Det är inte förenligt med uppdraget att kränka kvinnor sexuellt eller upplåta plattform för män att göra detsamma. Att hon överhuvudtaget fått uppdraget är ett mysterium.  
 
Att hon får stöttning av Ingrid Carlqvist säger allt. 
 
 

Jag känner sorg. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Vi har förlorat en medsyster”

Att sexualisera sig själv när man själv vill och bestämmer är inte samma sak som att ofrivilligt sexualiseras av någon annan i ett sammanhang som inte har något med sex att göra.
Det är Janouch själv som i sin egen skalle har sexualiserat Dinamarca på den där trapp-bilden. Allt sitter i Janouch egna huvud och har ingenting med Dinamarca eller verkligheten att göra. Nej, det är ingen dubbelmoral. Det är Dinamarca som sexualiserar sig själv på en bild och sen Janouch som sexualiserar Dinamarca på den andra. Det kan inte vara dubbelmoral om det kommer från två olika personer.

Är inte på twitter och har inte följt med på KJs sorgliga ’utveckling’, men gick in och läste lite nu.. ALLT i hennes flöde är ju vänster- och feministhat och -hån?!
Cirkeldiagram som visar att svenska feminister bryr sig 1% om könsstympning och barnvåldtäkt och ca 97% om Anders Borgs snoppaffär, om att Dinamarca (genom att polisanmäla för förtal) ’kraftigt vill begränsa yttrandefriheten’, om att ’svenska vänstern är mer upprörda över @katjanouch skämt än den kraftiga ökningen av våldtäkter på barn’ – ALLT jämförs här med hedersvåld, barnvåldtäkt och ’havererad migrationspolitik’. ALLT här är unket och bajsbrunt..

En blir ledsen. Inte bara av att hon är en förlorad medsyster, utan att hon som en känd kvinna genom sina plattformar når ut till tusentals människor med sitt budskap av vilka tusentals får "insikter" och sprider vidare eländet. Bra att du uppmärksammar detta.

MEN VAKNA UPP NÅGON GÅNG DÅ!
”En örfil sätter stämningen”, och ”tack vare slagen kommer hon aldrig att glömma dig”. Det sjunger den marockanska sångerskan Imane Bent El Howat i en ny låt som skapat rubriker i Marocko.
– Det är chockerande, men jag är inte förvånad, säger Nassera Bouazzaoui, initiativtagare till nätverket WMM, Women in MENA Media.
Klippet publicerades av webbtv-kanalen Chouf TV, dit sångerskan Imane Bent El Howat var inbjuden för att framföra sin nya låt, Lbnat Kamouniat.
Ordet kamouniat syftar på processen där kryddan kummin gnuggas för att extrahera doften. Formuleringen har tolkats som en metafor för, just det – att kvinnor måste behandlas illa för att de ska komma till sin rätt.
I låttexten sjunger sångerskan bland annat att ”en örfil sätter stämningen” och ”min man slår mig men han låter ingen annan slå mig”.
– Hur ska en kvinna veta att hennes man är svartsjuk och att han älskar henne om han inte slår henne då och då? Många kvinnor blir slagna av sina män och är nöjda med det, säger sångerskan i en intervju efter framförandet.
”Fler håller med än säger emot”
– Det är chockerande, men jag är inte förvånad, säger Nazzera Bouazzaoui till SVT Nyheter.
Hon är initiativtagare till ett nätverk i Nordafrika och Mellanöstern som arbetar för att förbättra bilden av kvinnor i media, WMM.
– Många håller med henne, helt klart. Det märks i kommentarsfälten på Facebook och Youtube – de som håller med är betydligt fler än de som säger emot, säger Nassera Bouazzaoui.
Gav sminktips för blåmärken
Marockanska mediers problem att hantera ämnet mäns våld mot kvinnor har tidigare skapat stora rubriker. Förra året var det TV-kanalen 2M, ett av Marockos största mediahus och delvis ägt av den marockanska staten, som hamnade i blåsväder.
I samband med FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor, den 25 november, gav en programledare då kvinnor tips på hur de kan sminka över blåmärken i ansiktet.
Programmet väckte en kritikstorm, och tv-kanalen bad senare om ursäkt.
Sex av tio kvinnor utsatta för våld
Våld mot kvinnor är ett utbrett problem i kungadömet Marocko och en del andra länder i Nordafrika och Mellanöstern. I en rapport utförd av den marockanska regeringen 2009 -2010 svarade mer än 6 av 10 kvinnor mellan 18 och 64 år gamla att de hade utsatts för våld under det senaste året. I 55 procent av fallen var kvinnorna gifta med sina förövare.
Vissa framsteg har gjorts under de senaste åren, och flera lagförslag som kriminaliserar våld och trakasserier mot kvinnor har lagts fram sedan den nya konstitutionen infördes 2011.
Men förslagen kritiseras av människorättsorganisationer för att vara otillräckliga, dels eftersom de sällan når kvinnor som lever i våldsamma äktenskap.
Justitieministern: ”Lättare att skilja sig”
Och det finns anledning att ifrågasätta den politiska viljan.
När justitieminister Mustapha Ramid intervjuades av franska Mediapart förra året, sa han bland annat att han inte ser hur våldtäkt mellan man och hustru skulle kunna behandlas av rättssystemet.
– Om en kvinna inte accepterar sin mans önskan är det lättare för henne att skilja sig istället för att rapportera det till polisen, sa justitieministern.
”Guds lag står över människans lag”
Nassera Bouazzaoui ser liknande attityder överallt i det marockanska samhället, och menar att sångerskan Imane Bent El Howats nya låt sätter fingret på ett av landets stora problem – banaliseringen av mäns våld mot kvinnor.
– Guds lag står fortfarande över människans lag, och i koranen finns en vers som tydligt talar om att bestraffa kvinnor om de inte lyder sina män. Vi är många kvinnonätverk i Marocko som försöker ändra tolkningen av den versen, men det tar lång tid att ändra attityder, säger hon.

Läste hennes sexrådgivningsspalt i Veckorevyn på 90-talet. En tjej skrev och berättade att hennes kille ville ha analsex och att hon skulle stå på alla fyra när de hade det. Tjejen gick med på analsex men ville ha det bröst/mage mot rygg/rumpa. Killen tjatade om doggy style. Vad göra? Janouchs svar var ungefär att om han nu ville det fick hon väl vara bussig och ställa upp. Som om det inte var någon skillnad. Som om tjejens känslor inte räknades. Jag tappade tron på Janouch redan då.

Det har varit en brant backe utför för henne ganska länge, men nu verkar hon fullständigt tappat det.
Jag undrar så vad som kan ha hänt henne?
Oavsett så gör det mig så ledsen att se detta. Att hon sedan avfärdar det med att det är ett skämt är bara så fegt. Hon vet precis vad hon gjorde. Om man någonsin tvekade om detta så är det bara att läsa hennes kommentarsfält på FB där hon tillåter sådan brun smörja och kvinnohat att det är helt sjukt.

Hon har ju gjort en sån tväromvändning att man nästan undrar om någon har en hake på henne och tvingar henne att säga och skriva en massa skit. Det bara bubblar fram osorterad dynga!

En annan sak som jag funderar på efter att ha skummat igenom KJ’s blogginlägg är att den bild som man matas med angående flyktingsitutionern är antingen "brunhögerns" där ingen flykting är här för "rätt" skäl, eller som KJ uttrycker sig "extremvänstern" där alla är välkomna oavsett om du är terrorist eller ej..
Det hela känns så onyanserat och bara spär på all fördomar.. Det handlar ju om människor. Är så trött på politikens pajkastning att jag spyr, allt man läser känns så långt ifrån sanningen alltid.. ALLA har statistik till höger och vänster men de är alltid helt olika varandra..
Vet inte riktigt vad jag vill få sagt med detta, blev mest svammel, haha.

Att Rossana Dinamarca, en av de politiker jag ser upp till allra mest, får ta emot så mycket skit är för mig obegripligt. Speciellt från en annan kvinna. Att Janouch ens "skämtar" om det visar verkligen att samhällets sexualiserade syn på kvinnor även trängt in hos kvinnorna själva, så djupt rotat är det, och det är ju fruktansvärt.

Jag förstår inte på vilket sätt Dinamarca skulle ha betett sig "opolitiskt" när hon gick och satte sig på trappen? Tror Janouch alltså på allvar att Dinamarca var där för att ragga på ensamkommande unga killar?

Håller med M:et, KJ hade ibland väldigt märkliga svar i när hon var rådgivare i Veckorevyn. Svar som jag inte velat att min egen dotter skulle ha fått. Hur som helst är väl uppträdandet extra märkligt pga av KJ:s bakgrund som s k samlevnadsexpert.

Jag blir också ledsen, det är ju tydligt att KJ inte mår bra och jag kan inte annat än tycka synd om henne.
Tråkigt bara att hon har möjlighet att såra människor och ställa till det så!
Tror inte hennes image kommer kunna byggas upp igen även om hon skulle tillfriskna för en kvinnas brister/misstag/haveri glöms liksom aldrig bort, vi måste ofta vara dubbelt så noga för att få hälften så mycket cred som en man.
Föreställ er om KJ tex gjort som "Byx-Anders"…
…hyllningar, någon? Gå på party igen två veckor senare? Nope, neva eva (som Trillville så klockrent uttryckte saken 2002)!

Jag blir verkligen rädd när jag läser KJ,s tweets och ser hennes blogg. Hon har tappat allt vad gäller medmänsklighet. Och så många som håller med! Jag ryser av obehag i hela kroppen. Så jävla mycket skitsnack och snedvriden fakta. Och jag blir så tvärförbannad på att kvinnor som vill hjälpa andra blir kallade batikhäxor och anklagas för att bara vilja ha sex med dessa ungdomar. Så förnedrande. Det är verkligen att ta till härskarteknik.

Jag undrar om Katerina någonsin kommer att inse hur nära hon i själva verket står de militanta islamister hon säger sig avsky över allt annat. Att en kvinna som en av de ytterst få riktigt varma dagar vi haft i sommar bär korta shorts ute på stan gör detta för att visa de män hon sitter eller står bredvid just då att hon vill knulla är ju ett tankesätt som anstår Irans piskrappande moralpoliser Basji!
Här i Sverige 2017 får man "bara" mentala piskrapp på nätet . Vad fan, även om tjejer och kvinnor sextrakasseras varje dag också här så har vi ändå kommit så pass långt att relativt många insett att korta shorts och bararmad topp på stan en varm dag inte behöver ha en sexuell laddning och inte innebära en sexuell invit.
Då kommer Katerina av alla människor och gör en koppling knappt ens reaktionära kristdemokrater skulle komma på.
Och vad menar hon med "sexualisera sig själv"? Vad är det för jävla tramsuttryck?
Jag är helt övertygas om att Rossana drev både med sig själv och med den flamsiga tävlingen "Sveriges sexigaste politiker" när hon la ut bikinibilden på FB. Att det var något hon gjorde med glimten i ögat i självironiskt syfte.
Hur som helst går det helt enkelt inte att jämföra en bild kan själv lagt upp med en bild någon annan tagit utan att man kanske ens var medveten om det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *