Kategorier
Vardagstrams

Får man fråga vad som helst?

Nu är det helg och då tar jag väl också helg på nåt sätt. Ska sitta och photoshoppa printar i helgen. 
Ang frågor om vad jag tjänar och vad jag drar in på crowdfunding så håller jag helt med Hmm. Det är en privat fråga som får mig att känna mig granskad och obehaglig till mods. 
Jag håller med om att man ska kunna prata löner med varandra. Men inte på de här premisserna. Om en annan bloggare jag har bra kontakt med emailar och frågar om jag vill bolla ekonomi med henne så har jag inga problem med att berätta exakt vad jag
drar in. Eller om nån som säljer konst vill kolla vad man kan tjäna, då är jag en öppen bok. Jag har pratat pengar med flera inom samma bransch. 
Men att anonyma människor efterfrågar en redogörelse är bara gränslöst tänker jag. Inte skulle ni väl gå fram till främlingar på gatan och fråga? Om en främling kom fram till er, skulle ni berätta? 
Jag vill inte behöva läxa upp nån här. Men nu vet ni var jag står. 
(null)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Får man fråga vad som helst?”

Om du bara kan tänka dig att donera om jag också redogör offentligt för hur min ekonomi ser ut så får det vara. Från ett inlägg där jag skriver om att jag känner frihet och absolut inte känner mig köpt av mina läsare till din respons som får man att känna precis tvärtom. Nej tack. Donera om du tycker om det jag gör, men förvänta dig inte fri tillgång till mitt privata. 👎🏼

Fast jag skulle eg vilja skicka över pengar, men är för velig och mesig för att veta vad som är "rätt" belopp. Så för mig hade det varit bra med att få en uppfattning om vad de flesta skickar. Typ så. Så det handlar inte lika mkt om att vara nyfiken på din personliga ekonomi som det handlar om mitt behov att göra som de andra i flocken, passa in, vara till lags, duktiga flickan etc.
För övrigt anser jag att det är för lite humor i kommentarsfälten. Mindre hack på varann, mer skoj! Vi kan förändra världen och ha roligt samtidigt hörni!

Skulle oxå kunna diskutera min lön med en kollega. Skulle ej diskutera det med kunder… dock är jag ju inte din "kund". Jag köper ju inte dina tankar o reflektioner liksom. Utom när jag köper prints då för då köper jag ju ek fysisk vara. Men är oftast en bloggläsare som uppskattar ditt arbete o swishar pengar. O de pengar jag donerar är ju inte din lön utan… lite mer som medel för att du ska kunna fortsätta ditt arbete. Lite som när forskare söker och beviljas anslag. Då ska dom ju kunna forska oberoende av företag o dyl som kan gynnas/missgynnas av forskningens resultat.

Bra att du säger ifrån! Mycket gränslöst beteende. (Sen kan jag förstå att man inte tänker sig för och ångrar att man bluddrade ur sig nåt spontant, tycker det obehagliga är de som framhärdar i att det är deras rätt att fråga personliga saker till offentliga personer oavsett hur det påverkar deras mående)

"Inte skulle väl ni gå fram till främlingar på gatan? ". Nu handlade ju förra inlägget om ditt sätt att dra in pengar på bloggande och varför du föredrar det framför sponsrade inlägg mm. Du känner dig mindre köpt då. I det sammanhanget blir ju din jämförelse lite haltande kan jag tycka. Mer träffande är väl om man tänker sig att du har öppet hus hemma hos dig där du drar fördelarna med ditt sätt att tjäna pengar och där någon efteråt frågar hur mycket du tjänar. Inte kan man då säga att frågan är konstig eller malplacerad? Tvärtom borde den ha varit väntad och du kunde med fördel redan i blogginlägget/föredragningen ha klargjort din inställning att du inte svarar på den typen av frågor.

Anonym
LD säger att frågan är konstig eller malplacerad. Hon säger att hon blir obehaglig till mods och känner sig granskad av den. De som frågade under förra inlägget kan med fördel tänka "Aha, det förstod inte jag. Då vet jag nu. Vad tråkigt att jag orsakade obehag, det var inte min avsikt".

Jag har swishat pengar och är inte nyfiken på din ekonomi överhuvudtaget. Om jag trodde att pengarna skulle gå till dåliga saker så hade jag ju inte swishat.
Jag är precis som du, om någon i min bransch vill prata ekonomi så berättar jag gärna vad jag tjänar, men inte annars. Min erfarenhet är att de som undrar, ofta har synpunkter på hur andra väljer att spendera sina pengar och jag tycker att alla får prioritera hur de vill.

Jag skulle gärna se full transparans överallt vad alla tjänar, det skulle underlätta diskussioner om hur pengar fördelas och vad vi väljer att stödja och inte stödja, vart pengarna går osv.
Tycker dock inte att enskilda bloggare ska behöva gå i bräschen för detta, särskilt inte när det inte sker på lika villkor.

Fast jag tycker det skulle kännas rätt naturligt att du talar om hur mycket du får in på våra donationer. Tänker på andra former av insamlingar där det är privatpersoner som står för gåvor, det är ju naturligt att vilja veta hur mycket som har samlats in när man själv bidragit. Det känns lite konstigt när du annars förespråkar öppenhet och transparens. Om man väljer att donera till ett ändamål kan det kännas bra att veta vad man bidragit till. Tyvärr tycker jag det känns som anledningen är en annan, håller inte med om att det skulle vara respektlöst/gränslöst att vi som faktiskt stöttar dig ekonomiskt (för att vi gillar det du gör) skulle vilja se redovisat vad det är vi har bidragit till. Tycker man måste kunna bemöta det på ett annat sätt. Vi måste visa varandra respekt i båda riktningarna, jag får en dålig känsla av att bidra ekonomiskt till någon som inte verkar ha respekt för att det faktiskt betyder något, även för mig som ger. Det är inte helt oberoende eller neutralt, man gör det utav kärlek till det du kämpar för och den investeringen bör hanteras med respekt tycker jag. Inte att du måste uttrycka tacksamhet, eller skulle vara ägd, det är så himla fel att dra det kortet – det är ju fan inte det det handlar om. men du ska iaf respektera att det betyder något när människor tar av sina egna pengar (en begränsad resurs) och vill ge det till dig. Nä fan, det här kändes inte okej att läsa, blir förbannad faktiskt.

Hej Jos!
Finns det något annat sammanhang där du frivilligt betalar för något du vill ha där du förväntar dig mer transparens än det du får via skatteverket?
Eller är skillnaden här för att du skulle kunna få allt från LD gratis men väljer att betala för dig? Inget du påstått utan bara jag som försöker förstå skillnaden om där finns någon.
Mao tycker du det är skillnad på att det rör sig om crowd fonding eller har du samma förväntan i alla sammanhang där du frivilligt skiljs från dina pengar?
Eller tycker du det LD får här är ett välgörenhetsbidrag och inte en lön? Dina liknelser skulle enligt mig kunna uppfattas som att det är så du ser det. Rätta mig gärna om jag uppfattar dig fel eller om det är något annat jag missat.
Jag tycker rent allmänt, inte du nu alltså, som att bloggläsare har mycket mer personliga förväntningar på dem de följer än de skulle ha tex på en musikant eller journalist. Som att de har någon form av äganderätt och att de är nästa lika mycket kompisar som med sina vanliga vänner. Det är ju iofs inte alltid fel då tex Foki och Elaine ser på dem som sina bloggvänner men jag tänker att det är en väldigt ojämnbördig relation där vi läsarna vet mycket mer om bloggaren än de vet om oss. Ja vi har t o m ett ansikte att knyta till de vi pratar med och en mycket mer sammansatt bild av bloggaren än den någonsin kan ha med oss såvida vi inte knyter ett insta konto eller fb konto till vår profil.
Kan ni se snedfördelningen i makt här och att den faktiskt tippar till oss läsares fördel och att det då kan bli än mer viktigt för bloggaren att hejda på hur mycket info vi får?
Och igen, alla som läser här är inte välvilliga och vissa mycket kreativa på hur de ska kunna sabba LDs liv.
Hoppas du får en bra helg!

Jos
Jag är väldigt nyfiken på vad du ska göra med informationen. Om jag förstår dig rätt så vill du inte bara veta hur mycket LD får i swish utan även vad hon använder pengarna till? Är det för att du inte vill att LD ska göra vissa saker med pengarna eller att de ska gå till vissa specifika saker som du undrar? Om det är så, tror du inte att det är fler som vill bestämma vad LD lägger pengarna på? Och tror du inte att det är många som kommer påstå att de skänkt för att få piska upp en storm mot LD pga att hon använt pengarna till fel saker? Det hände f ö för några månader sen då LD berättade att hon köpt en växt. Hon sa inte ens att hon köpte den för swish-pengarna men det räckte med att hon köpt något ej totalt livsuppehållande för att hundratals människor skulle skriva vidriga saker om henne. Hur tänker du dig att hon ska hantera detta? Väntar på svar!

Gränslöst? Det finns väl inget rätt eller fel här. Du är en offentlig person som många är nyfikna på och läser dagligen, inte en främling på stan. Självklart går inte samma personer fram till okända människor de inte känner och frågar om deras inkomst. Säg bara att du inte vill prata om det, det är okej.

A Nu var det en anonym som gjorde den jämförelsen med att fråga en främling på stan när hen tyckte det var fel av mig att berätta hur många ser på den typen av frågor. Och jo för LD så är vi lite av främlingar på stan. Vi tycker vi känner henne men hon känner inte oss. Nästan inte alls faktiskt.
Vidare så verkar det inte räcka med ett neutralt svar från LD utan det krävdes en mer utförlig förklaring om du läser det förra tråden. För även avsaknaden av ett svar är ett när man ser att hon har skrivit övrigt i tråden men lät bli stt svara på den frågan. Då är det väldigt lätt att tolka hennes tystnad som att hon inte vill svara, och ändå framhärdade flera långt efter det.
Jag är övertygad om att du vet att det aldrig är så enklet att folk nöjer sig med ett enklet nej.
Jag är bara så flabbergasted att folk är så oanandes om hur många ser på saker och ting och inte anpassar sig därefter. Emilia var inte en av dem. Hon backade direkt även om jag tycker att frågan aldrig skulle ställts från första början. Jag tycker det saknas mycket respekt för att alla inte är lika bekväma med deras sätt att se på saker och springer på med värsta ullstrumporna. Var har finkänsligheten tagit vägen?
För att citera Elaine, det är skillnad på att dela samt vara personligt och privat.

Somliga Harmoniska Husmödrar
Jag tycker att du skriver sant och bra men tycker ditt avslut var onödigt och sätter dessutom den du adresserar i defensiven.
Ett vänligt tanke bara. 💚

Somliga Harmoniska Husmödrar
Jag tycker att du skriver sant och bra men tycker ditt avslut var onödigt och sätter dessutom den du adresserar i defensiven.
Ett vänligt tanke bara. 💚

Hmm
Jag är uppriktigt nyfiken, därav frågan till Jos. Det kan ju vara så att personen i fråga inte tänkt igenom detta. Hen får då chansen att fundera och kan antingen upptäcka att förslaget hen presenterade inte kommer fungera eller så kommer hen på lösning. Ev så har hen redan en. Att du läser in attack har inget med min fråga att göra.

Hmm
I övrigt håller jag med dig i vad jag tycker är ett underligt resonemang, detta att man inte ska behöva ta hänsyn till socialt samspel. För det är vad det handlar om. Mellanmänsklig interaktion där vi lätt som en plätt kan låta bli att ställa frågor många uppfattar som integritetskränkande. Och ändå framhärdar somliga i sin rätt att få göra andra obekväma. Varför? (frågar inte dig nu utan en allmän undran) Vad ska folk göra med infon? Jaha, LD får in si och så mycket i månaden på swish. Sen då? Nej, finns det inte illvilliga motiv bakom så förstår jag inte alls. Och ingen av de som resonerar så här verkar vilja svara heller (därav min sista mening till Jos, jag skulle verkligen vilja ha ett svar).

Okej! Då vet vi. Donera gärna pengar till bloggverksamheten, för jag utgår från att det är den man donerar till, men ställ inga frågor som kan uppfattas för närgångna av LD. Vilka dessa är kan såklart vara svårt veta i förväg men Hmm, och kanske någon till som känner LD väl, vet och påtalar då detta ickemästrande i efterhand. Är det korrekt uppfattat? Gäller alltså frågor som är naturliga att ställa i samband med blogginläggen.

Eftersom frågan kom upp: Generellt när det gäller penninginsamlingar (vare sig det är till en skolresa, en 50-årspresent, en välgörenhetsgala eller privat crowdfunding) tycker jag att det hör till att man på något sätt redovisar summan, särskilt om någon efterfrågar den. Varför skall det vara hemligt? Jag deltog i en crowdfunding för ett katthem en gång och hade blivit väldigt förvånad om katthemsägaren hade vägrat svara på hur mycket insamlingen genererat. Sedan förväntar man ju sig som donator någonsorts resultat också och det gör man ju med råge med LDs blogg. Alla får ju definitivt valuta för pengarna här. Men att aktivt be om pengar och sedan inte svara på cirka hur mycket man får ihop, det finner jag konstigt. Vill man inte svara offentligt så kan man svara privat åt den som frågar.

Donationerna är min lön. Frivillig Ersättning för det jobb jag gör. Inte välgörenhet. Att jämföra med företag eller föreningar som samlar pengar till enskilda ändamål är befängt.

Anonym
Som riktlinje kan man ha att det man inte frågar främmande människor på stan frågar man inte främmande människor på nätet. Brukar man inte gå fram till folk man inte känner IRL och fråga vad de har för inkomst så frågar man inte folk man inte känner på nätet heller. Nästan alla människor verkar ha koll på vad man frågar främlingar IRL så det borde ju inte vara särskilt svårt.

Fast vad man tjänar är faktiskt offentliga uppgifter, så jag förstår inte grejen med att inte vilja avslöja det. För mig skulle det känns mer konstigt om folk började begära ut dessa uppgifter från skatteverket, då säger jag det hellre själv liksom…

Till Somliga HH. En uppenbar anledning till frågan om hur mycket LD drar in på sin verksamhet är att hon påstår i sitt blogginlägg att hon föredrar sitt sätt att finansiera sitt bloggande. Det väcker nyfikenhet om hur mycket hon tjänar relativt sponsrade inlägg tex. Eller har "lönen" inget med hennes val att göra menar du? Som sagt. Frågan är naturlig för sammanhanget.

Till Somliga HH. En uppenbar anledning till frågan om hur mycket LD drar in på sin verksamhet är att hon påstår i sitt blogginlägg att hon föredrar sitt sätt att finansiera sitt bloggande. Det väcker nyfikenhet om hur mycket hon tjänar relativt sponsrade inlägg tex. Eller har "lönen" inget med hennes val att göra menar du? Som sagt. Frågan är naturlig för sammanhanget.

Svar SHH. Gå fram till på stan? Ja om jag går fram till nån på stan som spelar gitarr och lägger en hundring i fodralet och denne säger tack, tack varpå hen förklarar hen föredrar sitt sätt finansiera sitt spelande så skulle jag mycket väl kunna fråga hur mycket han tjänar egentligen. Tycker du det vore en jättekonstig för närgången och integritetskränkande fråga?

Anonym
Ja, helt klart alldeles för närgånget. Bara för att en främmande människa berättar att den kan försörja sig på ett visst sätt betyder det inte att den inbjuder till privata frågor. Om du inte förstår det så har du med största sannolikhet problem med det sociala samspelet i ditt liv. Med andra ord är det inte andra som ska vara mindre känsla utan du som ska öva upp din känslighet.

Det framgår ju väldigt tydligt här att åsikterna gällande var gränsen går är vitt skilda. Därför är det så onödigt att kalla nån "gränslös" bara för att hen har en annan åsikt i frågan om var gränsen går. Det blir så dömande på en gång. Lika onödigt är det att fortsätta pusha när man mött någon annans gräns. En privatperson har inga skyldigheter att redovisa donationer hen tar emot och då får man acceptera ett nej. Och man har alltid rätt att avstå att donera om man inte är helt bekväm med mottagarens premisser.

Lisa
Nu är det så att det flesta människor (i Sverige iaf) inte är bekväma att prata med främlingar om hur mycket inkomst de har och vad de lägger sina pengar på. Jag är rätt säker på att de allra flesta vet det och att anledningen till att somliga här fortsätter fråga och protesterar mot att LD inte vill svara är att de anser att de anser att LD är skyldig dem detta. Och majoriteten av de som frågar/tycker att LD ska berätta har förmodligen inte skänkt en krona. Några av dem är jag säker på bara vill jävlas. Ytterligare ett sätt att trycka till LD på.

SHH: Ja, vad ska swisharna till LD egentligen användas till? Att sponsra hennes feministiska arbete trodde jag, men jag kanske har missförstått något. Är det därför frågan är så laddad?
Katthemmet jag nämnde var ingen förening, utan en privatperson som på volontärbasis tog hand om hemlösa katter i väntan på placering. Vad är skillnaden mot en privatperson som driver en blogg? Ingen alls. Båda har valt att ägna sin tid åt ett gott ändamål som dock inte ger någon direkt inkomst. Och båda har valt att be andra människor om pengar för att kunna fortsätta driva sin verksamhet.
Ingen är såklart tvingad att uppge den intjänade summan. Men om jag går till mig själv. Jag skulle tycka det var direkt pinsamt att be andra om kontanta medel och sedan bli kränkt av att de frågar hur mycket jag fått ihop. "Såhär mycket har jag fått ihop och jag är så himla glad!" skulle mitt svar vara.

En person som ber om pengar för att kunna ta hand om katter ber om pengar för att kunna ta hand om katter dvs pengarna går till katterna. Skulle personen som ber om pengar till katter sen lägga pengarna på annat än katterna så skulle det vara konstigt. Personer som ger för att katterna ska få mat och skötsel förväntar sig att det är dit pengarna går till. Jag å andra sidan har ingen sån verksamhet. Jag driver flera olika plattformar. Jag bloggar, sköter fb-sida, poddar, instagrammar, driver opinion osv och ber om donationer istället för annan slags lön. Som uppskattning för det jag gör. Dessa pengar är inte öronmärkta och behöver inte redovisas. Du får tycka det är pinsamt. Jag tycker din äganderätt och dina krav gentemot mig är pinsam. Jag är inte din eller nån annans hora.

SHH. Det där tror inte jag på. De allra flesta har inga problem berätta hur mycket dom tjänar Speciellt inte om dom innan sagt sig föredra ett visst sätt för intjänade. Men där skiljer vi oss åt. Du verkar lite överdrivet konflikträdd kan jag tycka nu när du börjat tycka saker om mig.

SHH
Förstår inte riktigt din poäng faktiskt? Har jag skrivit nåt som upprör dig? Jag vet mycket väl att många, de flesta tom, inte är bekväma med det och jag tillhör skaran som inte skulle fråga, jag anser att det är något jag inte har med att göra. Så jag förstår helt och hållet att LD inte vill svara. Det skulle jag inte heller vilja. Det betyder inte att jag tycker att de som inte håller med mig är gränslösa (jag tycker tvärtom att det är ett onödigt ord att använda, som nämnt ovan), särskilt som allt fler blir allt öppnare med sånt här. Jag bollar två tankar samtidigt här.

anna
Jo, fast hon lägger ju inte pengarna på sitt feministiska arbete. Precis som du inte lägger din lön på ditt jobb, får jag anta iaf. Du lägger väl dina pengar på hyra, mat, kläder , nöjen osv som vi andra? Så då frågar jag återigen: Vad tänker du dig att LD ska göra med pengarna?
Ang katthemmet. Pengarna som samlades in hade ett specifikt ändamål: Katterna. Vad har swisharna för specifikt ändamål?

Lisa
Nej, jag är inte upprörd. Är du? Eller upplever du alltid folk som inte håller med dig och argumenterar för varför som upprörda? Jo, det är gränslöst att fråga främmande människor om deras inkomst. Om människor vill prata om det med främlingar så gör de det utan att man behöver fråga. Gör de inte det så kan man utgå från att de inte vill berätta.

SHH
Jag frågade för att jag inte hängde med i det du skrev och inte fattade. Det var faktiskt så enkelt. Och vad som är gränslöst är inte en sanning huggen i sten. Det är subjektivt och åsikterna går av naturliga skäl då isär ibland. Det är också okej, man måste inte komna överens om en gemensam gräns, bara respektera varandras.

Jag skänker pengar till riktade ändamål, typ medicin, hyra, transvård och Libyen. Sen även till folk som LD och SSH för att jag uppskattar vad de gör för oss andra. Poddar, prints o härliga inlägg på instagram. Vad de jag skänker till gör med pengarna är deras ensak. Jag tänker att pengarna gör nytta hur de än används. Är överhuvudtaget inte intresserad av vad andra tjänar utan bara hur de verkar vara som människor.

@LD: Hoppsan. Hora?
Blir alla som arbetar för pengar någons hora så fort de får en fråga om hur mycket de tjänar?
Min lön finansieras av skattemedel. Är jag alla skattebetalares hora då?
Dessutom: INGEN här har efterfrågat en redovisning för vad swishpengarna går till! Någon (en person) har frågat hur mycket crowdfundingen genererat. Det är enorm skillnad mellan de två frågorna och många här verkar blanda ihop det.

Det är inte gränslöst att ställa en artigt formulerad fråga. Vilket trams.
Det vore gränslöst att kräva ett svar på den frågan men här borde det verkligen räcka med "Jag avböjer att besvara det då det gör mig obekväm".
Att själva frågan skulle vara problemet här tycker jag är löjligt. Och det handlar inte om att jag saknar finkänslighet. Det handlar om att det är ett samhällsproblem att frågan i sig ses som "intim" eller vad det nu gör som gör människor obekväma med den. Det är i så fall tabubeläggningen som ska bort. Inte frågan.
Det där sista behöver dock inte börja på just den här bloggen. Och när någon sagt nej till att svara bör ju det respekteras. Men att fortsätta insinuera att människor som inte tycker frågan är intim har fel, saknar finkänslighet och är allmänt kassa människor är så oerhört onödigt.

LD, du gör alldeles rätt i att hålla på din integritet här. Det är så uppenbart att somliga bara deltar i den här diskussionen för att trycka ner dig. Det är lite gaslightning över det hela. "Men vadå, vi frågar ju bara jättesnällt hur mycket du får in och och respekterar dig jättemycket och så blir du otrevlig och hemsk av ingen anledning alls 😪"

Nej SHH. Det är upp till den som ger att skaffa sig en uppfattning om hur mycket den vill ge. Och där kan pengarnas betydelse för den som får betyda nåt. Har du fler frågor så ställ dom helst inte. Tycker jag förklarat tillräckligt.

Jenn
Jag tycker det onödiga är att fråga främmande människor vad de har för inkomst. Alla (utom en här) verkar vara helt införstådda med att det är en känslig fråga för många. Så varför inte låta bli att ställa den till främmande människor på en blogg? Framhärdar man i sin rätt att få göra det är man både respektlös och oempatisk.

Somliga Harmoniska Husmödrar
Jag tycker inte det är onödigt tyvärr. Vi lever i ett samhälle där det verkligen verkligen verkligen är relevant att kunna förhålla sig till andras inkomst på ett bra sätt. T.ex. som någon tog upp i den tidigare tråden vad gäller fackligt arbete där det är betydligt lättare att upptäcka eventuella orättvisor vid lönesättning om folk inte var så onödigt rädda för att prata om pengar. Det gäller även vad gäller skillnader i lönesättning mellan yrkesgrupper samt vad olika influencers eventuellt tjänar på sponsrade blogginlägg. Just i det här fallet är det väl inte sådär jättenödvändigt eftersom LDs fall inte kan räknas som ett sådant, men det är fortfarande sjukt onödigt att mena att just frågor om inkomst är intima. För det bör de helt enkelt inte vara. Vi får ett bättre samhälle om de inte är det. Därför har det relevans i stort.
Absolut att en inte ska tvinga enskilda individer att redovisa sin inkomst om de avböjt svar på frågan. Som LD nu gjort och det ska naturligtvis respekteras. Men frågan är inte ett problem i sig själv och det är väl mer det jag ville diskutera men det verkar inte gå utan att få personangrepp mot sig.
Det är varken respektlöst eller oempatiskt att, som jag, mena att det är ett stort problem att vi som samhälle inte klarar av att diskutera de här frågorna även fast det behövs.

Anonym
Och jag förklarade varför den anledningen inte är relevant. Om LD berättar att hon får in 5000 i månaden på swish så säger det ingenting. För att det ska betyda nåt måste man sätta det i relation till utgifter, hela familjens inkomst, hur äktenskapet ser ut (det skulle ju kunna vara så att LD försöker lämna sin man och att han håller alla sina pengar ifrån henne så att hon inte ska kunna ta sig bort, bara som ett hypotetiskt exempel). Därför är summan i sig själv värdelös som måttstock på nånting.

LD: Okej, jag har inte hunnit djupläsa alla kommentarer och har tydligen missat krav på redovisning om VAD du gör med pengarna. Där håller jag med dig. Är du tydlig med att crowdfundingen syftar till att betala din lön så tycker inte jag heller att du ska behöva redogöra för vad du gör för pengarna. Och det har jag för tydlighetens skull heller aldrig påstått att du borde (och här en passus till dig, SHH, var inte så snabb på tangenterna när du svarar, utan håll reda på vem som sagt vad i kommentatorsfältet så blir diskussionerna lite mer begripliga)! Min personliga åsikt är fortfarande att den insamlade summan av en crowdfunding gärna ska vara transparent. Du tycker annorlunda och verkar ha tagit illa vid dig av min åsikt. Jag ber om ursäkt om jag fått dig att må dåligt på något sätt.

SHH: Du frågade mig helt apropå ingenting vad jag tycker swisharna till LD skall används till. Jag svarar att jag har uppfattningen att de går till att sponsra (=ekonomiskt understödja = bidra till lön) för det feministiska arbete hon gör. Du kontrar då med frågan om jag själv använder min lön till mitt arbete, vilket är en helt obegriplig fråga med tanke på mitt ursprungsinlägg. Både du och LD tillskrev mig åsikter ("LD borde redogöra för vad hon gör med de insamlade pengarna") jag aldrig uttryckt. Jag har endast och enbart sagt att jag tycker att en crowdfundad SUMMA borde vara transparent. Ingenting annat. Sedan att andra tydligen krävt redogörelse för VAD exakt pengarna går till kan inte jag lastas för.

anna
När du skrev att du trodde att pengarna skulle gå till att sponsra hennes feministiska arbete så trodde jag att du menade att pengarna skulle gå till det feministiska arbetet och inte till att köpa ett par skor för 5000 (som exempel). Då missförstod jag men jag läste allt du skrev och blandade inte ihop dig med nån annan kommentator.

Nej du förstår inte SHH. Om LD Drar in 5000 via donationer men lätt skulle kunna fixa 10000 via sponsrade inlägg så kan det uppfattas som att pengarna i sig inte har så stort värde för LD. Varför ska jag då som bloggläsare bidra med pengar hon egentligen inte sätter så stort värde på? Så kanske någon tänker och resonerar varför frågan ställs. Nu såg jag ett LDsvar här ovan att hon förlorar rejält på crowdfunding jämfört sponsrade inlägg. För många skulle säkert ett sånt svar räcka. På frågan hur mycket LD tjänar bestämmer såklart LD själv hur hon vill svara eller svara alls. Ingen dömer någon för att en fråga ställs.

anna
När jag frågade vad swisharna ska användas till var det för att du själv jämförde med andra insamlingar där pengarna skulle användas till ett specifikt ändamål. Annars finns det ju ingenting jämförbart mellan dina exempel och LD. Och då kvarstår frågan som jag fortfarande inte fått något svar på: Vad ska du göra med infon att LD får in si och så mycket i månaden?

SHH
Mitt problem är just ordet "gränslös", för när man slänger sig med det ordet antyder man, eller påstår rakt av, att en person är just det – i total avsaknad av gränser. Det är ett väldigt hårt påstående, och i min uppfattning för hårt. I princip ingen är gränslös och kastar man ut det ordet anser jag att det blir härskarteknik av det. Jag menar att det inte är upp till mig, dig, LD, eller nån, att avskriva den här frågan, eller den som ställer den, som gränslös. Det handlar om var gränserna går för individen, inte att nån saknar dem helt.
On that note, Anonym mfl;
Det är inte okej att vägra acceptera och respektera var den andras gräns går. Man kan rent krasst fråga vad som helst (vem kan hindra en liksom?), men man kan aldrig, aldrig kräva ett svar (och passerar man den andras gräns alltför långt kan man heller inte kräva att bli trevligt bemött). Det är att gå över en annan människas gräns (inte att förväxla med gränslös) och det är inte okej på nåt sätt. Jag har svårt att förstå varför man fortsätter att driva detta när LD är väldigt tydlig med att hon inte vill svara. Ett nej är ett nej och sen är det slutdiskuterat. Man behöver heller aldrig redogöra för varför man säger nej, så varför hon gör det är helt irrelevant. Hon vill inte, så släpp det. Visa respekt för hennes vilja.

Lisa
Nä vadå "total avsaknad av gränser"? Behöver det inte alls betyda. Vi är alla gränslösa ibland. Jag känner ingen som aldrig nånsin varit det. Vi har alla varit respektlösa, ljugit, brutit mot lagen osv utan att vi för den skull ALLTID är såna och utan att det definierar hela vår person. Frågan är gränslös. Integritetskränkande. Hela personens väsen är det inte.

Finns ingen anledning fråga nåt man redan vet. Eller hur SHH. Och vad frågeställare redan vet vet inte du.
LD. Konstigt eller inte. Resonemanget är logiskt vilket är det väsentliga. Faktum är väl att du klarar dig alldeles utmärkt bra helt utan inkomst från bloggandet. Den informationen kanske inte alla har men kan ha betydelse för att ge nåt alls.

SHH
Det är så jag ser på det. Det är väl också därför vi inte håller med varandra, för att vi inte har samma syn på ordets innebörd. Men jag ämnade mest att förklara vad det är jag menar när jag säger att jag tycker att det är ett onödigt ord.

Frågan i sig är inte integritetskränkande eller gränslös. Det blir integritetskränkande och gränslöst att pressa vidare efter ett nej. Men frågan är då absolut inget av dessa saker. Det är en fråga, och frågan ställdes både artigt och med respekt för integriteten eftersom den dessutom innehöll hedging (oklart vad det svenska begreppet är).
Förstår inte varför en automatiskt blir en dålig människa som är gränslös och integritetskränkande för att en anser att tabun som samhället har kring att diskutera pengar är skadligt för individ och samhälle.

SHH
Nu går du för långt. Jag har inte besvarat din fråga du ställde mig om LD, det var den andra kommentaren jag svarade på. Vad jag tänker om LD vet du ju såklart inget om. Jag tycker hon är helt fantastiskt, om du nu skulle undra. Det betyder inte att jag alltid håller med i allt hon säger eller alla ord eller uttryck hon använder.

Jenn
Du kan ju hålla dig till vad folk har sagt istället för att hitta på. Ingen har sagt att man automatiskt blir en dålig människa som är gränslös och integritetskränkande för att man anser att tabun som samhället har kring att diskutera pengar är skadligt för individ och samhälle. Precis noll personer här har uttryckt den åsikten. Diskutera åtminstone ärligt.

SHH
Kanske inte, men det är ju väldigt väldigt väldigt hårda ord från väldigt många i den här tråden till de som råkar inte hålla med. Jag kanske raljerade lite där men anklaga mig helst inte om att inte diskutera ärligt.
Hela den här diskussionen hade inte behövt uppstå till att börja med. Det hade kunnat gå till såhär:
Person 1: "Får man fråga hur mycket pengar du får in per månad (i genomsnitt) på crowdfunding?"
LD: "Jag vill helst inte svara på det för det gör mig obekväm"
Klart! Men istället spårade hela diskussionen ur och det flyger personangrepp hit och dit åt alla håll. Jag hade tyckt det var okej att tycka att frågan var "lite ofin" men det hade verkligen inte behövt bli såhär.

SHH
Jag har hela tiden hållit god ton mot dig och försökt förklara vad jag menar. Nu tillskriver du mig saker jag inte tycker, antagligen för att du missförstår mig. Nu har du däremot passerat min gräns, när du säger att jag är arg och inte står för vad jag säger, när det handlar om att du missuppfattar mig. Jag vill inte diskutera mer med dig.

Jenn
Det är inte för att nån "inte råkar hålla med" som somliga av oss reagerar. Vi reagerar på åsikterna. Och anledningen till att det "blev såhär" är för att somliga fortsätter kräva att LD ska redovisa sin inkomst långt efter att hon sagt ifrån både en, två och tre ggr.

Lisa
Tydligen förstod du att LD menade det jag förklarade. Så varför ta upp något som du inte ens tror själv? Du fattade vad hon menade men valde att bli upprörd (eller vad du nu blev) över nåt som du visste varken antytts eller påståtts rakt av, vilket du faktiskt skrev att LD gjort när hon använde ordet gränslös. Skriv inte saker du inte menar så slipper du bli ifrågasatt.

Jag uppfattar det inte alls så dock, jag uppfattar det som att flera personer ställer sig emot tanken om att det inte är okej att fråga andra människor om inkomst i ett sammanhang där just inkomst redan diskuteras och en sådan fråga således är helt naturlig i sammanhanget. Alternativt att en sådan fråga inte bör vara intim. Jag uppfattar att det blev såhär för att många gick i försvarsställning från allra första början trots att det efter den där första kommentaren inte kom en enda fråga eller krav på svar innan denna försvarsinställning tog vid och kommentarsfältet hade således redan spårat ur innan några sådana krav ens fanns.

SHH
Nej det gör jag inte, det har du helt rätt i. Jag ber dig trots det, att lämna mig utanför dina fortsatta kommentarer i den här tråden. För att jag inte vill mer. Jag hoppas att du väljer respektera det.

Jenn
Jag har läst allt och diskussionen uppstod efter att Becka och Rebecka ifrågasatte varför man inte kan fråga främmande människor om deras ekonomi offentligt. Efter det kunde debatten varit slut i o m att LD klargjorde vad hon tycker om såna frågor i det här inlägget. Den fortsatte efter att ett antal personer ifrågasatte hennes känslor och både krävde att hon ska redovisa hur mycket hon tjänar och vad hon gör med pengarna.

SHH
Jag har aldrig sagt att du inte får svara på mina kommentarer, tvärt om är du välkommen att göra det. Jag var bara genuint förundrad över vad jag gjort för att du skulle reagera på mig när jag inte gjort något av det du sa att du reagerade på.
Jag är inte ute efter dig. Jag försöker bara göra mig förstådd och känner inte att jag lyckas så bra.

SHH
Jag uppfattar det som att problemet med diskussionen uppstår redan i förra inlägget långt innan LD svarar på frågan men att vi uppfattat situationen olika har liksom inte gått mig förbi. Det är att du försöker motbevisa mig istället för att försöka förstå vad jag försöker säga som skapar problem för mig i vår interaktion.

Fast det är väl den där typen av formuleringar som gör att jag känner att du menar att mitt perspektiv är en fråga om tyckande och tolkning. Men du har den objektiva förklaringen till varför debatten drog igång. Jag tolkar det som försök till motbevis eftersom du inte erkänner att din bild är högst subjektiv också. Men det är svårt att samtala i textform ibland så jag kanske bara grovt missuppfattar dig.

Jenn. Du har uppfattat den här diskussionen helt rätt. Jag har varit med från början. Det började med att en viss Hmm "ickemästrande" gick in i tråden för att förklara hens fråga om LDs lön som för närgången. Nåt som bara LD kan svara på menade jag då. Men nej. Frågan är alltid för närgången, vilket senare utvecklats till respektlöst, gränslöst, integritetskränkande osv. Och de som framhärdar är oempatiska med sociala problem. Diskussionen har spårat som du säger. Vill nån betala för att läsa det här så är det väl snarast deras problem.

Jenn
Men du har rätt i att somliga anser att det är olämpligt att fråga främmande människor om deras inkomst och somliga anser att man ska kunna fråga vad man vill även om folk tycker det är obehagligt. Det är klart att det blir diskussion då med så olika åsikter om vad som är hänsyn till andras integritet och inte. Kraven kom framförallt under det här inlägget men började även på slutet av det andra. Det jag tycker är anmärkningsvärt är att folk fortsätter kräva att LD ska redovisa sin inkomst offentligt även efter att hon sagt ifrån flera ggr.

Men alltså, vad är det här? Att fråga saker i ett kommentarsfält är inte gränslöst – det är att fråga saker i ett kommentarsfält – o verkligen inte samma sak som att springa fram till en okänd människa på stan. Återigen. LD är nån som många följer o läser dagligen. Dessutom har hon ett kommentarsfält, vilket uppmanar till interaktion. Det finns inget gränslöst inbäddat i frågan över huvud taget – det är en fråga. Själen till varför man frågar detta kan vara många; att man är nyfiken, att man funderar på att dra igång en liknande verksamhet själv o söker inspiration, att man är intresserad av ekonomi, och så vidare. Så. Pratar vi om kontexten däremot eller att inte acceptera ett nej kan vi börja tala i mer negativa termer.

SHH. Om du menar att det är jag som tycker man ska kunna fråga folk som känner sig besvärade eller obekväma vad som helst så har du allvarliga problem med läsförståelsen. Jag utgår från att frågor jag ställer inte väcker obehag. Om jag ser dom gör det backar jag.

SHH
Fast jag är rätt tydlig med att det är min uppfattning, inte det som är sanningen. Jag uppfattar dig som att du tror att jag har en uppfattning men du har objektivt rätt? Men jag kanske bara läser dig för hårt som sagt.
Att det är ofint att fortsätta pressa efter att ha fått ett nej som svar är jag helt med på är helt fel. Vilket också var typ det första jag sa.
Sen upplever jag det som oerhört frustrerande att det inte riktigt gått att föra diskussionen "är det lämpligt att kunna fråga om inkomst" utan att få det insinuerat att en är det ena och det andra. Det kanske inte var så de som tycker det är 100% inte okej menade, men det är nog fler än jag som läst kommentarerna så och då är det väl lämpligt, kan jag tycka, att om en ska argumentera för finkänslighet även ha lite sådant för hur ens kommenterar uppfattas av de en skriver till?

Oj vad många kommentarer 😮 Skulle aldrig komma på tanken att fråga om hur mycket du fått/tjänat eller vad det kallas, men jag hoppas iallafall att det så pass mycket att det både räcker och blir över, för det är fan värd! ❤️

Jenn
Jag måste gå och lägga mig nu. Men jag tycker det låter som att vi är överens i stort. Man bör vara finkänslig när man ställer frågor som kan uppfattas som obehagliga och man bör absolut inte fortsätta pressa efter att personen sagt nej eller visat att den bli obekväm. Sov gott!

Jag deltog under förra inlägget (ser att jag redan har nämnts här).
Till att börja med är jag personligen inte särskilt nyfiken på vad LD tjänar (ställde aldrig frågan heller). Jag brukar tycka det är kul att veta vad mediaprofiler tjänar men eftersom crowdfunding inte är något som lockar mig (jag lockas mer av reklamsamarbeten) så är jag inte särskilt intresserad. Helt ointressant är det väl inte men inte så pass intressant att jag frågar om det eftersom jag redan märkte på LDs uteblivna svar i kommentarsfältet att hon inte ville svara. Det är ok. Man kan inte tvinga folk att prata om sin ekonomi, men mer om det här under.
Om vi ska diskutera frågan i allmänhet/till vardags så håller jag dock med folk som menar att frågan inte är eller bör vara "intim". Det är ett problem att vi inte kan diskutera mer öppet om lön och ekonomi. Att diskutera det betyder inte att man går runt och frågar random folk på stan (snacka om irrelevant?) men kanske främst inom jobbet. För det kan vara jävligt orättvisa löner. Sen kan man diskutera hemma också i diverse frågor, jämför yrke/lön kanske, planering/sparande osv. Vi måste sluta tabubelägga ämnet och samtidigt undra varför löner inom samma yrke kan skilja sig så mycket åt eller varför folk är så kassa på ekonomi. Den ekonomin man läser i skolan är fan inte tillräcklig.

Håller med dig Becka. Ämnet är alldeles för viktigt och tabubelagt för att man ska utgå från att frågan om lön ska vara sårande. Fråga på bara tycker jag om frågan är relevant i sammanhanget. Sen får man ju ta hänsyn till att många tycker det är jobbigt också och såna reaktioner måste man alltid vara beredd på och inte tycka vara konstiga på nåt sätt. Spelar ingen roll hur öppen man själv är eller hur naturligt man än tycker det var att fråga. Det är bara att backa, släta över, avleda, skratta bort eller hur man nu väljer att göra om man nu inte vill be om ursäkt för sig direkt. Bäst vore om folk bara kunde börja prata lite öppnare om sina löner. Det är många gånger viktig information som kan väcka följdfrågor av utvecklande karaktär.

Somliga Harmoniska Husmödrar
Det såklart det inte är, det var därför jag
skrev kontexten. Jag förstår om LD är trött på frågan och upplever det som gränslöst att höra den gång på gång, särskilt om hon har redogjort för var hon står. Jag läser dock inte bloggen dagligen och förstod inte detta. Hur mycket folk får in bryr jag mig inte särskilt mycket om, men hade jag undrat det lovar jag dig att det inte hade funnits någon bakomliggande tanke mer än en fundering på att dra igång ett liknande arbete själv. Nu vet jag dock var LD står i frågan och respekterar givetvis det, jag vill varken göra henne eller någon annan illa till mods. Det tycks dock vara två diskussioner som pågår samtidigt här. Flera verkar också mena att frågan är gränslös per se, vilket jag har svårt att se. Här tycker jag det är okej att gå in och prata för sin sak åtminstone och försöka nyansera diskussionen en aning. För precis som att jag kan förstå LD kan jag också förstå en människa som flera menar är gränslös i sitt beteende. Ja, ja. Det är min uppfattning. Sov gott allesammans.

Becka: Precis som jag skrev i förra tråden så är så klart frågan viktig men den behövs i stort sett aldrig bedrivas på individnivå utan det går utmärkt att göra det i generella drag och gärna då gruppvis utifrån olika parameters. Vad en enskild individ tjänar kan aldrig bli en rättvis måttstock för de diskussionerna som du vill bedriva, inte ens bland vänner, och blir då också helt ointressant att gå emot folks (de flestas då rå) naturliga instinkt att inte göra det lättare för någon att gå till attack mot dig. Din ekonomiska status som privatperson och infon om den kan användas på alla möjliga vis för att förstöra för dig. Jag börjar förstå att det råder en viss naivitet ang det. Detta gäller allt från organiserad brottslighet till vänner som plötsligt vänder sig mot dig. Ibland av så simpla orsaker som ren avund.
(<—även som en förklaring till dig Jen och även jag uppsakattade inte ditt sk raljerande där du helt klart tog i väl över gränsen för vad någon sagt eller menat)
Min analogi som jag gav till Rebecka är verkligen helt relevant. Jag personligen har noll och inga problem med att berätta vilken storlek jag har i mina kläder, men jag har så mycket insikt i vårt samhälle och hur andra människor resonerar i stort att jag inte har några problem att förstå att frågan är för närgången och direkt saknar takt och ton om den ställs och jag skulle bli tacksam om någon uppmärksammade mig vänligt på det om jag mot förmodan ställde den frågan till någon i ett olämpligt sammanhang. Och jag skulle inte alls bli kränkt om den förklaringen kom från någon annan än den jag i min tur kränkte med min brist på finkänslighet.
Jag känner inte att jag har fått någon rimlig anledning till att ta bort frågan som tabu och jag känner att flera av er inte inser allvaret som kan uppstå om vi gör det. Allt från illvilligt skvaller vid kaffebordet till rena sabotage. Tabun och taktkänsla finns i mångt och mycket också för att stoppa vad folk skvallrar om i folks frånvaro. Det finns så många bottnar här att jag omöjligt kan gå in på dem alla. Jag känner inte heller att det råder några tabun i vårt samhälle att generellt prata om olika löner och lönenivåer så jag känner att det skulle bli till en kampanj om en ickefråga.
Jag tycker också det är fel att fråga på individnivå om någons sexliv. Skulle säkert finnas någon samhällsnytta med att spräcka det tabutet men som om så mycket annat så tycker jag individens väl och ve går före samhällsnyttan. Även här är det info som kan användas mot dig.
Jag börjar misstänka att det här med att det finns saker som är och bör vara privata är en politisk inriktning. Kan det ligga något i det?

Anonym…”Det är upp till den som ger att skaffa sig en uppfattning om hur mycket den vill ge. Och där kan pengarnas betydelse för den som får betyda nåt. Har du fler frågor så ställ dom helst inte. Tycker jag förklarat tillräckligt.”
Men hur mycket arla tjänar på sin försäljning har ju inget att göra med hur mycket du är villig att betala för en liter mjölk, eller? I så fall är du ett undantag från flesta andra.
Jag börjar inse att du anser att de som donerar idkar välgörenhet till LD och inte bidrar till en lön. En rätt förnedrande inställlning kan jag tycka.
(Humorn i att du inte vill svara på fler frågor går mig inte förbi 😉)

Lisa: Fast nu finns det en rätt allmän konsensus i vårt samhälle att det är för närgånget att fråga vad någon tjänar, så nej inte särskilt subjektivt att det är gränslöst, och vidare kan jag verkligen inte hålla med om att det är ok att fråga vad som helst helt utan en tanke på vad folk vanligen blir obekväma av. ”Frågan är fri liksom”. Du har ingen rätt att göra någon obekväm och lida på din bekostnad för att du känner för att fråga någonting.
Den här idéen om att lägga ansvaret på den som får frågan om att hen enklet bara kan svara: detta vill jag inte berätta, är lika befängt som att tycka det är ok för en man att pröva att taffsa på dig och sedan är det upp till dig att tydligt säga att närmandet är ovälkommet. Tafsandet skulle aldrig gjorts från börja lika lite som att man ska ställa någon mot väggen med obekväma frågor.
Om jag hade dig framför mig så skulle jag på en minut kunna räkna ut något personligt som du skulle må direkt dåligt av att jag frågade dig. Jag kan garanterar dig detta. Men det skulle inte falla mig in att göra det även om jag frågade för en god anledning. Ditt välmående går alltid först.

Generellt då.
Jag tycker ordet härskarteknik här bland kommentarerna slängs in väldigt lättvindigt och ömtåat när det egentligen är en fråga om att tillrättavisa någon att den betett sig illa. Att tala om vad man tycker är dåligt beteende är inte synonymt med att härska.
Vidare så tycker jag rent generellt att vissa behöver bättre skilja på vad som är vad.

@Hmm. Var det där till mig, ”A”, eller till ”Anonym”? För bitvis tycks du återkoppla till mitt svar.
Hur som helst. Jag har inte läst det förra inlägget. Jag trodde att detta mer hade att med en känsla av att bli granskad att göra (o att folk därför var gränslösa) än att faktisk bli det. Att folk verkligen efterfrågar en redovisning o tjatar är självklart inte ok. O man får såklart känna att det känns som att man blir granskad också, o då får man som läsare sluta fråga. Det var väl mest bara det där ordet ”gränslös” jag hakade upp mig på men är det så, så är det så. Å då får man vänligen ta ett kliv tilllbaka.

MEN VA F-N!!! Va ni får?? Om ni inte fattar det så sluta läs bloggen och sluta swisha. N ger sååå mycket med sina insikter och kunskap. Hon sätter ord på så viktiga saker och man vet att det verkligen är grundat, betalar gärna för den kunskapen. Och det är peanuts, verkligen småpengar mot vad hon skulle få på annonser!

Hmm
Läs utan ond ton, det här är bara min ödmjuka syn på saken.
Om du inte uppskattar ett enstaka raljerande vid ett enstaka tillfälle kanske du bör se över vad du själv skriver. Det känns för mig som om du mest är ute efter att bara bråka om du känner ett behov att dra upp något som redan blivit hanterat betydligt tidigare i kommentarsfältet. Om folk i allmänhet upplever dig som härskande… är det inte då du som saknar finkänslighet snarare än att andra inte är läskunniga? Jag tar på mig att mitt raljerande påverkade hur jag fick svar. Som sagt, detta är redan avklarat sedan länge.
Din förklaring till varför du tycker det är rimligt att ha tabu i frågan tar jag till mig. Jag håller dock inte med. Organiserad brottslighet som ett direkt resultat av att samhället släpper en helt orimlig tanke om att det är intimt att diskutera inkomst i ett kapitalistiskt samhälle är en helt absurd förklaring. Att "vänner" vänder sig emot en i avund är verkligen inte ett problem heller i min åsikt. Att människor likställer en fråga om inkomst med tafsande är däremot ett oerhört stort problem. Jag vet inte ens vad jag ska säga, det är bara så oerhört orimligt, okänsligt och kränkande att göra den jämförelsen att jag mest känner att du kanske borde oroa dig mer över dig själv än om vad andra tycker om frågor kring ekonomi. Det ena är nämligen kränkande av ens person och det andra är en helt rimlig fråga att kunna konversera kring. På samma sätt som det är rimligt att även kunna prata om sex även om du verkar tycka det är helt orimligt också. Det är faktiskt inte kränkande att behöva svara "Jag vill inte prata om just det här" ibland. Det är däremot direkt skadligt att inte kunna prata om saker som påverkar våra liv.

Jenn: Det var avhandlat mellan dig och SHH men det var ju också direkt riktat mot mig och jag ville låta dig veta hur jag tog det. Inte bråka. Tyckte inte det jag skrev var så konfortativt utan enbart en åsikt om hur du adresserade oss. Dessutom så fortsatte du med frågan om finskänslighet efter er diskussion också, då med adress mig. 🕊
Att jag ibland kan upplevas som härskande har jag inga problem att förstå eller ta till mig (men ofta får nog den mottagaren fundera på vad som väckt den sidan hos mig tycker nog det är oerhört sällan som att det är jag som först har en dålig ton. Jag påstår inte i de fallen att någon är inte är läskunnig men har en dålig förmåga att se orsak verkan), men här var det inte så att jag gjorde en härskning och nu var det även LD som fick en känga med det avsändandet om härskarteknik.
Jag orkar inte gå in på djupare på problem som kan uppstå och hur folk kan utnyttja infon idag, så vi får ta det en annan gång.
Jag likställde inte en obekväm fråga med tafsande som fenomen utan med retoriken att det är mottagaren som sitter med ansvaret att få det att sluta istället för att det inte skulle ske från början. Det är upp till den utsatte att säga ifrån inte till förövaren att inte försätta någon i det.
Det här med en analogi är inte att exakt likställa två fenomen utan att måla upp ett scenarie för motdebattörerna att förstå ens synpunkt. Ofta tar man till med en ”värre” situation för att poängen ska gå fram.
Men….jag tycker inte det är upp till dig att avgöra vad någon kan bli mer obekväm av, en hand på rumpan eller en närgången fråga. Bägge kan leda till psykiskt lidande.
Att du är helt okänslig för vad som kan orsaka andra direkt obehag och att alla inte ser lika på vad som är okej att fråga som du gör tycker jag är ett stort problem. Skulle du också anse att det är ok att fråga en muslim eller jude varför de inte äter fläskkött? Lite så där till någon du inte riktigt känner? Fråga efter en motivering till det? Eller fråga en jude om hen har en släkting som suttit i koncentrationsläger? Eller till varför någon har valt att ha en näsring eller varför just rosa hår, eller…..
Det finns helt enklet frågor som jag tror även du kan komma överens om inte är kränkande att fråga, och saken får nog bli att du borde respektera att vad du tycker är ok är det inte för andra och det är inte upp till dig att bestämma hur de ska se på den frågan.
Och jag håller inte med om att det är direkt skadligt att inte prata om saker i vårt privatliv. Inte på individnivå. Inte så länge att det går alldeles utmärkt att diskutera i generella termer där ingen behöver redovisa hur det ser ut just hos hen.
PS Nej jag är inte rädd för frågan om min ekonomi. Men min syn på den som skulle ställa frågan skulle färga min åsikt om hen för lång tid framåt.
Tack för att du tog dig tid att skriva till mig. och höll en god ton. Det är enda sättet för att vi ska förstå varandra och DET tycker jag är viktigt. 💚

Ja visst finns det sådana frågor men jag tror det för mig handlar väldigt mycket mer om "hur" en frågar än "om vissa frågor alltid är off limits". Där det gäller att vissa saker alltid faktiskt är off limits bör det handla om saker som grundar sig i betydligt mer problematiska saker än pengar. Pengar är inte intimt, och bör inte heller vara det. Kropp och sådant som har förtyckande karaktär (t.ex. som i de av dina exempel som grundar sig i rasism) är intimt och det är sjukt stor skillnad på dina exempel och den helt ofarliga frågan som ställdes i förra kommentarsfältet.
Jag kan bara inte acceptera att någon som ställer en artigt formulerad fråga, med innehållande hegeing för att ge mottagaren en enkel möjlighet att avböja att svara (som faktiskt var fallet när den här diskussionen startade) är en förövare på samma sätt som någon som tar sig friheter med andra människors kroppar. Ditt sätt att argumentera här är det som gör att jag går igång och känner "Nej.. Skärp er…." och ordvalen som användes som jag upplever på det viset började långt innan brist god ton blev ett problem. Jag kan därför känna lite.. att det kanske ibland är du som får svar som du ropar och inte alltid i alla sammanhang tvärt om? (Även fast jag absolut förstår och ser att det i många fall är så att folk är onödigt arga på dig. I just det här fallet känner jag kanske lite att detta inte var ett av de fallen dock.)
Sen tycker jag inte det är rimligt att argumentera för att en närgången fråga skulle vara lika illa. Så även om du inte tycker det är upp till mig, så blir jag kränkt av att du menar att utsatthet jag blivit utsatt för av riktiga förövare inte nödvändigtvis är värre än att bli lite socialt obekväm. Vill du att jag ska slänga mina värderingar åt skogen för att undvika att göra andra människor obekväma (trots att det är för att jag genuint tror att vi får ett bättre samhälle om vi tar bort den här tabun) bör du rimligen kanske inte raljera om förövare hit och dit. Jag har svårt för att det argumenteras för att det är skadligt att fråga och att människor som gör det då (i det sammanhanget de gör det) är osympatiska när det samtidigt kommer så pass osympatiskt formulerande, raljanta inlägg från andra sidan.
Jag menar med andra ord, att jag sett mycket mer som jag upplever som osympatiskt, härskande, krävande och otrevligt i diskussionen som fördes efter än vad jag såg i orginalfrågeställningen som var både artig och gav en lätt möjlighet att säga "nej". Det var liksom till och med inbakat ett "är det okej?" ungefär i frågan. Sen urartade allt, i mitt tycke, helt i onödan.

Alltså jag tänker typ ungefär såhär:
Okej om en tycker frågan är lite ofin.
Okej om andra inte tycker det.
Inte okej att istället för ofin gå direkt till att frågan är kränkande för personlig integritet, osympatisk, gränslös och så vidare.
Ofin kan jag köpa liksom. De andra sakerna som tillskrivs människor som råkar tycka det är en helt okej sak att fråga om känns bara inte okej och är i mitt tycke mycket värre än frågan till att börja med.
Sen har jag faktiskt inte sett någon hävda att en absolut måste svara på dessa frågor på individnivå. Inte jag heller. Jag har tvärt om hela tiden pratat på en generell nivå. Men jag kanske inte lyckats göra mig förstådd.

Jenn
Andras känslor är inte för dig att köpa. Så här gör jag på min IG: Om nån dyker upp och frågar hur mycket jag väger (vilket har hänt flera ggr) så blockar jag den personen utan att varken svara eller diskutera. Pga att jag upplever det som obehagligt. Det är mina känslor: obehag. Jag vill inte ha folk i mitt liv som ger mig obehag det första de gör (med folk jag känner privat är jag mer tolerant såklart). Jag blockar inte för att min vikt är en hemlighet. Tror jag väger 110-120 kg. Jag blockar för att det här är en person som inte förstår eller bryr sig om socialt samspel. Den förstår inte eller bryr sig inte om att såna här frågor gör somliga/många obekväma. Och nu kan du såklart argumentera för att det här är en HELT annan sak. Ja, tycker DU ja. Jag har hört folk argumentera för sin rätt att få fråga om andras vikt, ursprung, sexliv, matvanor och hälsa på exakt samma sätt som du argumenterar för att man ska få fråga vem man vill var som helst när som helst om dens ekonomi. Poängen är att det är mottagarens känslor som är det viktiga. Och hittills har jag bara träffat en person (Anonym i det här k-fältet) som inte har en aning om vilken typ av frågor som tenderar att göra andra obekväma. Men folk struntar i andras känslor för DE tycker att man ska kunna fråga vem man vill när man vill. Precis som du gör här. Du förminskar obehaget många känner till att det är "lite ofint". Återigen, tycker DU ja. De som blir illa berörda tycker UPPENBARLIGEN inte det. Jag begriper ärligt talat inte hur det här kan vara så svårt att förstå. Ställ inte frågorna bara. Problem solved.

Hej Jenn. Tycker du resonerar klokt. De flesta frågor kan framställas ofint och misstänkt obekväma frågor kan framställas så sublimt och försiktigt att risken att bli obekväm minimeras. Min analogi med att gå fram till en gatumusikant kan utvecklas som exempel. Musikanten tackar för pengen jag just droppat. Slutar spela och börjar prata med mig om hur fantastiskt det är med alla givmilda människor och att hen lever sin dröm om att vara självförsörjande på sin musik. Good for you svarar jag och fortsätter med "Du är fantastisk och förtjänar varenda krona. Och det blir ju en del. (Sneglande menande ner i fodralet. )". Personligen skulle jag nog stannat där och gått vidare men ser absolut inget kränkande med fortsättningen. "Hur mycket blir det på ett dagsverke? (Tystnad 2 sekunder) Nej förtusan svara inte. Har inte jag med att göra. Ha en bra dag. Hej." Det är ungefär så jag tänker mig det hela. Inget fel att ställa frågan men väldigt lyhörd för responsen. Om en Hmm däremot smög fram bakom ryggen och påtalade att frågan var för närgången innan musikanten ens hunnit yttra sig skulle åtminstone jag reagera negativt på.

Är man extremt nyfiken på vad en person tjänar går det ju ringa Skatteverket och fråga om senast taxerad årsinkomst….personligen har jag noll intresse i vad LD drar in.
För egen del har jag mer och mer valt att inte prata om min ekonomi med de som är i min närhet på exempelvis jobbet. Jag gillat att gå på behandlingar såsom ansiktsbehandlingar och massage och det kan sticka i ögonen på vissa (ffa om man går för ofta, vad nu för ofta är).
Den stora skillnaden på mig och de som retar sig på att jag ofta går på behandlingar är att de har barn och jag inte har det. Det är ju självklart så att jag kan ”spara” pengar som inte behöver lägga pengar på exempelvis en ny vinterjacka till ett barn. Trist att ens livsval inte fullt ska respekterar utan det finns de som gärna sticker in en giftpil….

Jenn: Nä men nu blir jag faktiskt trött.
Vad var härskande i …..
”Emelie: Läs utan sur och mästrande ton utan enbart med min syn på det…
Det där tycker jag är en för närgången fråga. Du frågar väl inte någon annan vad de får i lön?
Är du riktigt nyfiken så kan du begära ut de offentliga uppgifterna om LD förutom då att du inte kommer kunna skilja på vad som kommer från vilken inkomst, tex tavlor.
Väl mött!”
Och…..
”Rebecka: Klart att du kan. Det var ju inte det jag skrev eller hur?
Jag skrev att jag tycker det är för närgånget. Ungefär lika ofint som att fråga vilken storlek du har i kläder.
Men om man vill vara närgången samt uppfattas som påträngande så går det så klart bra att fråga.
Jag skrev för att ge LD en utväg att slippa svara ifall hon inte kände för det.
Ha en fin kväll!”
På riktigt förklara det för mig. Ang svar till Lisa, Lia och anonym så får du nog se deras första kommentar till mig innan jag svarade dem.
Och LD svarade inte enbart i detta inlägget utifrån Emelies kommentar utan ifrån allt dravel som förekom bland kommentarerna i förra tråden.
I övrigt så har Somliga Humoristska Husmödrar sagt det jag ville säga i stort och känner inte att du kommer förstå vad jag vill få fram. Inte när du hävdar tex att jag är raljant när jag är allt annat än.

Anonym: *strök ett helt stycke*
Vidare tycker jag du är oerhört osolidariskt och oförstående för LDs situation där hon dagligen måsta ta i olika saker som är konfotrerande mot henne. Misstänker att den där gatumusikanten också ofta får många saker dagligen som hen måste bemöta från mängder med förbipasserande och alltså inte enbart dig och hade nog blivit oerhört tacksam att någon såg hen och förstod hens utsatta sitasion och pratade i dennes sak så att hen slapp just den gången. Lyfte på bördan lite så att säga.
Tycker att SHH har summerat dig rätt bra så det får räcka med det.

SHH
Okej fine. Jag ger upp. Jag har inte argumenterat för något av det du nu tillskriver mig. Jag tar illa upp över att bli påhoppad för saker jag aldrig sagt eller gjort. Jag förväntar mig att du blir minst lika upprörd för det övertrampet som du just nu gjorde som du blev över vad det nu vad du läst in i mina inlägg som inte fanns där. Jag brukar tycka du är sansad och kommer med bra inlägg. Just nu blir jag bara ledsen för att du bara vägrar förstå vad mitt problem med hela situationen är och tillskriver mig negativa egenskaper utifrån något du själv hittat på. Jag begriper inte varför det ska vara så svårt att förstå vad jag menar men du har ju redan bestämt dig för att bli upprörd på mig och för att jag är okänslig och inte bryr mig om det sociala samspelet så det är lite hopplöst att försöka förklara något då. Var inte otrevlig bara och försök förstå så är det problem solved.
HMM
Fler än mig läste de kommenterar du citerade som dryga och sarkastiska snarare än som genuina och ödmjuka. Antagligen för att det var ofint att gå in emellan och bete dig som om personen som frågade gjort ett jättestort övertramp när denne var fullt artig i sättet frågan ställdes på. Jag har förstått att du inte menade så. Men du måste ju också kunna förstå att det är svårt att läsa av ton i text?

Jenn: håller helt med dig och tycker du har en sansad ton. Du är definitivt inte ensam om att uppfatta Hmm som uppläxande och överlägsen. Är helt ärligt trött på att hen får härja fritt i bloggens kommentarsfält utan att LD säger ifrån.

Jenn: Skilnad på att ha svårt att läsa en ton i text och kalla vare sig mig eller LD för att använda härskartekniker.
Men du liksom jag skrev med vilken ton jag skulle läsa din kommentar. Jag valde att ta dig på orden, du och andra ang mig not so much.
Och jag vet vilka och varför du har medhåll ang min ton. Lämnar med det.
ida: Jag kommer ihåg dig.

Dina pengar är dina LD och håller verkligen med dig om att ingen har med dem att göra! Bra att du verkligen står upp för din frihet och integritet! I slutändan står du ju upp för oss alla igen som vanligt, visar genom ditt exempel hur man gör självrespekt 💪

Hmm. Varför tror du en gatumusikant måste bemöta massa "saker", vad nu det är? Du menar sexuella ofredanden, rån och mord och annat som du tycker passar i den här diskussionen? Fast nej jag tror inte en gatumusikant besväras nämnvärt av folk med massa frågor om inkomst eller annat jämförbart. Jag tror gatumusikanten med lätthet glider undan trakasserier av den verbala sorten genom sitt spelande. Hen sitter inte där för att besvara frågor liksom och normala människor fattar det. Därför ställs heller inga frågor normalt sett eller dagligen som du skrev. Och sen "osolidarisk mot LD". Verkligen. Jag trodde LD hade det rätt bra och lever ett gott liv som hon till stora delar valt själv. Solidaritet är nåt jag ibland kan visa människor som har det jobbigt ur mitt perspektiv. Gatumusikanten var en av dem tills jag såg alla pengar hen fått. LD tillhör liksom inte gruppen jag kan visa solidaritet mot. Arbetarklassens folk visar ingen solidaritet med privilegierad medelklass. Men du tycker förstås det vore på sin plats. Jag tycker du och SHH ska skicka LD rejält med solidaritet i form av hennes "lön". Så känner ni er solidariska och LD sig som en riktig löntagare. Alla nöjda.

Jenn
Jag har faktiskt bemött precis vad du har sagt och inte ett dugg mer. Här förminskar du de som känner obehag över frågor om inkomst: "Okej om en tycker frågan är lite ofin. Okej om andra inte tycker det. Inte okej att istället för ofin gå direkt till att frågan är kränkande för personlig integritet, osympatisk, gränslös och så vidare."
Det är okej att tycka frågan är lite ofin men det är inte okej att tycka att frågan är kränker ens integritet, är osympatisk och gränslös. Men om man känner så då? Vilket många uppenbarligen gör. Då är det inte okej enligt dig. Du tar dig alltså rätten att bestämma vad som är okej för andra att känna. Du tycker t o m att andras känslor är nåt du kan köpa eller inte (jag fattar att du inte menar med pengar så har vi det ur världen). Vem tror du att du är? Folk känner det de känner oavsett vad du okejar och köper. Andras känslor är inte för dig att godkänna. Så jo, du har argumenterat för precis det jag skriver i förra kommentaren och här: Du struntar i andras känslor när du säger att det inte är okej att uppleva vissa frågor som integritetskränkande, osympatiska och gränslösa. Varför tror du folk tycker att frågorna är det? För att människor känner obehag när de får dem. Och det är det enda du och andra behöver tänka på innan ni ställer frågorna, om ni bryr er om andras känslor vill säga.

Jag tycker det beror på varför man frågar. Jag har läst marknadsföring och har haft ett par personer som frågat mig om min inkomst då de funderat på att själva börja studera samma. Då tycker jag frågan är befogad. Men om någon främling hade frågat mig helt random om min inkomst så hade jag nog tyckt det var märkligt och iaf ifrågasatt varför de vill veta det. Hade inte blivit förbannad över frågan men hade tagit för givet att diskussionen avslutas om jag inte vill svara på frågan.

Empati (sökande till kärlek) betecknar förmågan att uppleva och förstå andra personers känslor. Empatibegreppet är nära besläktat med inlevelse och medkänsla. Empati handlar om en psykisk förmåga att förstå och känna med andra, vare sig personen håller med eller inte; till exempel en psykolog kan ha empati med en brottsling utan att bli likadan eller vara likadan.
Inom empatiforskningen finns en bred konsensus om att empati är ett komplext fenomen som saknar en enkel definition. Empati studeras inom socialpsykologi, kognitionspsykologi och neurovetenskap.
Empati är en komplex psykisk process som innebär (1) att känna vad den andre känner (affektiv empati) (2) att förstå vad den andre känner (kognitiv empati) och (3) en mekanism som kan avgöra från vem (själv/annan) känslan härrör (empatisk precision). De här tre mekanismerna anses vara tätt sammanflätade och beroende av varandra för att empati ska ske. Ibland inkluderas även en fjärde aspekt av empati – att besvara den andre med en medkänsla och vänlig intention (empatisk omtanke). Om du t.ex. ser ditt barn ramla och skrapa upp benet så väcks en automatisk smärtsam respons inom dig (affektiv empati), du kan förstå att ditt barn har ont och kan minnas gånger du själv råkade ut för samma smärta (kognitiv empati) och du är tillräckligt emotionellt medveten för att förstå att det är ditt barn och inte du som har ont (empatisk precision). Detta kan sägas vara komponenterna som är involverade i det empatiska systemet.
Empatisystemet aktiveras däremot endast om du är intresserad av och värdesätter den andres välmående. Du behöver också uppfatta att den andra är i ett smärtsamt tillstånd. Det första, att värdesätta den andres välmående, innebär att om du av någon anledning inte skulle värdesätta barnet som föll och fick ont i exemplet ovan, som t.ex. en nazist som inte är intresserad av ett icke-ariskt barns välmående, eller kanske till och med vill se barnet lida, så kommer empatisystemet inte att aktiveras även om nazisten ser att barnet är i smärta. En sådan person kommer framför allt ha svårigheter att känna med barnet (affektiv empati) och kan eventuellt också få svårare med att förstå barnets upplevelse av smärta (kognitiv empati). Ibland kan dock kognitivt perspektivtagande vara intakt men utan att vi känner med någon annan, som t.ex. i krig när man försöker lista ut fiendens taktik. Man tror att psykopater lider av just ett sådant handikapp, försämrad affektiv empati där man har svårigheter att värdesätta andras upplevelser. Enkla fördomar kan dock effektivt också blockera empati, så som om vi har fördomar mot vissa folkgrupper. Det är relaterat till att vi inte värdesätter den andres välmående. Vi kan med andra ord placera ett positivt värde på någon annan (ditt välmående är viktigt för mig), ett neutralt värde (ditt välmående är oviktigt för mig) eller ett negativt värde (ditt illabefinnande är viktigt för mig), vilket kommer att påverka vår empati för just den personen. Detta styrs av våra fördomar, åsikter eller värderingar om den andre eller dennes etnicitet, kön eller sexuella läggning. Hur starkt vi upplever att den andre är i smärta kommer sedan att avgöra kraften i vår respons. En sådan respons kallas medkänsla och är ett affektivt tillstånd som produceras med hjälp av ditt empatisystem. Medkänsla involverar en stark önskan att lindra någon annans smärta. En sådan önskan, innebär sannolikt ett motsvarande beteende. T.ex. kanske du automatiskt rusar fram för att lindra ditt barns smärta och ger tröstför saken och avfärdar allt som förklarats för henne.
Anonym: Måste vara skönt att leva i din bubbla där du inte ser andra människor för vad de är och hur deras livs förutsättningar. Det gör dig dock till någon väldigt nedlåtande och som jag tidigare påpekat arrogant, men du verkar vara imun mot din omvärld så hur de och den uppfattar dig berör dig förmodligen inte. För det är nog inte enbart nyfikna frågor som tillhör en gatumusikants vardag utan betydligt mer besvärande frågor, kommentarer eller kanske tom spottloskor.
Tänke ge dig definitionen av v

Tänkte ge dig definitionen av empati skulle där stå, och sedan hade jag kopierat in text.
Märkt att den här bloggen inte tar emot kopierad tex från nätet så du får själv googla på vad empati är och sedan begrunda hur mycket av det du har Anonym.
sv.m.wikipedia.org/wiki/Empati

He he Men det här blev ju knasigt. Den kopierade texten kom visst med men inte det jag skrivit.
Försöker igen…
SHH
Du har ett annat citat från Jenn som säger exat det du menar.
”Pengar är inte intimt, och bör inte heller vara det.”
Här avfärdar hon alla precis andras åsikter som verkliga och hon dikterar vad och hur andra ska se på saken.
Anonym: Måste vara skönt att leva i din bubbla där du inte ser andra människor för vad de är och hur deras livs förutsättningar. Det gör dig dock till någon väldigt nedlåtande och som jag tidigare påpekat arrogant, men du verkar vara imun mot din omvärld så hur de och den uppfattar dig berör dig förmodligen inte. För det är nog inte enbart nyfikna frågor som tillhör en gatumusikants vardag utan betydligt mer besvärande frågor, kommentarer eller kanske tom spottloskor.
Jag gav dig definsionen av empati ovan. Läs och fundera på om det är något du borde jobba på. Risken är dock att din mysiga bubbla kommer brista.

Hmm
"SHH
Du har ett annat citat från Jenn som säger exat det du menar.
”Pengar är inte intimt, och bör inte heller vara det.” "
Japp. Det är inte upp till Jenn att avgöra vad som är intimt. Jag vet iofs inte om det är nån som tycker att pengar är "intimt" men väldigt många (de flesta?) tycker att det är privat och det har de all rätt i världen att tycka. Och visst har andra rätt att tycka annorlunda men bryr man sig om andras känslor så frågar man inte om andras pengar om man har minsta misstanke om att de kommer bli obekväma. Hur vi än förklarar så verkar vi dock inte få varken Jenn, Anonym eller nån annan med samma åsikter att förstå det grundläggande i vad som underlättar för mellanmänskliga interaktioner. Jag kan inte ens börja föreställa mig vilka problem de skapar på sina arbetsplatser, i sin bekantskapskrets osv om de verkligen agerar som de säger att de gör här.

SHH
"Det är okej att tycka frågan är lite ofin men det är inte okej att tycka att frågan är kränker ens integritet, är osympatisk och gränslös. Men om man känner så då? Vilket många uppenbarligen gör. Då är det inte okej enligt dig. Du tar dig alltså rätten att bestämma vad som är okej för andra att känna."
Så enkelt är det menar du? Folk får känna vad de vill (vilket de givetvis gör oavsett) utan att ifrågasättas eller kunna diskutera varför de känner som de gör? Givetvis är det upp till var och en med vem eller var man vill diskutera det.
Att alla ha rätt till sina känslor och kunna uttrycka dem, men man får samtidigt räkna med att bli "ifrågasatt" om man uttrycker dem. Om vi inte får göra det, hur i helvete ska vi då kunna ifrågasätter mäns känslor för kvinnor? Ja, deras unkna känslor, de måste fram och motarbetas/diskuteras eller de har också rätt till sina känslor? Försök inte få det till att jag "försvara män" nu för det gör jag INTE. Däremot ifrågasätter jag folks "rätt" att uttrycka känslor utan att bli ifrågasatta (som i VARFÖR de känner så, inte att de inte FÅR känna som de gör).
När man ska prata med en psykolog eller dylikt så får man t ex dela med sig av sina känslor, men syftet är att gå till botten med varför man känner som man gör. Sen visst, man ska inte behöva (måste) eller kanske känner för att diskutera med vem som helst om något som man upplever jobbigt. Då bör man dock INTE slänga ur sig ord som "kränkt" eller dylikt och samtidigt förvänta sig att motparten inte ska reagera. Säg bara "nej tack" eller "det angår inte dig" och sen slut på det.
Sen tror jag inte det är bra för ens egen psykiska hälsa att ta åt sig av allt. Får jag frågan vad jag tjänar (kan ju vara besvärligt för någon i min sits som tjänar noll kronor, men nu är det inte det) eller om min vikt (skulle inte svara på det heller men skulle inte bli kränkt av frågan heller). Jag tror man kommer få jävligt jobbigt i livet om man låter känslor av obehag, kränkt osv. ta över så fort man får frågor som av någon anledning känns privat/intimt/jobbigt. Man får liksom komma på svar, och vill man kunna slinka undan utan debatt så ha smidiga och artiga svar. Desto spydigare man är ju mer intresse skapar det. Sen är det bra att faktiskt ha nån eller några man kan prata med jobbiga saker om. För de måste få komma ut, annars gör det kanske det under olyckliga sammanhang.

Becka: ”Sen är det bra att faktiskt ha nån eller några man kan prata med jobbiga saker om. För de måste få komma ut, annars gör det kanske det under olyckliga sammanhang.”
Tror inte någon säger emot dig. Frågan är vem eller när samt vem av samtalspartnerna som ska lyfta frågan.

Jag tänker som så att finns det minska risk att någon skulle ta illa upp av att man copy pastar en wikipediaartikel om empati i ett kommentarsfält på nätet så ska man låta bli. Annars har man oerhörda sociala samspelssvårigheter.

Becka
Alla kan ifrågasätta allting, hos alla, men samtidigt är det väl också så att varje individs integritet kan bygga upp lusten att säga/känna "men nu får det fan vara nog!" eller "ge dig nu för helvete", speciellt om de blir ifrågasatta (utan att bjuda in till det) kontinuerligt. I vissa fall kan det bli som om någon petar dig på axeln. En gång, någon gång, då och då är väl inte hela världen. Men sker det stup i kvarten blir man ganska öm och nött där på axeln, man kanske till och med känner att "nu får det vara bra" och sopar tillbaka på den andras axel. Det får man också räkna om man nu envisas med att inte acceptera andras gränser. Kan du förstå den aspekten av det hela? Ja eller nej?

Oj vad många kommentarer. Pallar icke läsa alla men nej, man får inte fråga vad som helst. De flesta av oss har dessa spärrar.
Man frågar inte någon om dennes lön. Inte heller om en kvinna är gravid. Man frågar inte när det planeras syskon till någon som nyss fött barn och man frågar inte vad för sorts sexställningar folk föredrar mest. Man frågar inte hur det gick på toa för den som gått dit mitt i en middag osv osv osv. Finns massor en inte frågar om just pga man får inte fråga om vad som helst ☺️

Hej My. De flesta ex. du tog upp här är av karaktären personliga intimitetsfrågor. För att ställa såna frågor bör man känna personen ifråga väl tycker jag Däremot frågan om lön så finns det väl många sammanhang där den naturligt kan tas upp. Tex om den som frågan ställs till själv talar om sitt jobb, hur bra det är och varför hen föredrar sitt försörjningssätt framför andras. Är man då en närgången oempatisk psykopat utan solidaritet om lönefrågan ite försynt tas upp?

För er som missat vad som tände den här helt oproportionerliga diskussionen med två sekundkränkta läsare i spetsen så var det alltså denna kommentar under ett inlägg som specifikt handlade om olika sätt att tjäna pengar på en blogg:
"Får man fråga hur mycket pengar du får in per månad (i genomsnitt) på crowdfunding?".

anna1 : Ja och hon fick ett artigt svar att dom flesta tycker det är närgånget att fråga men det råkade bara inte komma från en som ni godkänt.
Ni är så pinsamt uppenbara vad ni håller på med. Börja om i förskolan så ni kan växa upp.

Väldigt lätt räknat i huvudet. Varje person donerar allt mellan 20:- och 200:- och om hon då har 55.000 följare på tex Instagram. Självklart kommer inte alla donera så kan säga att han tjänar allt mellan 2.000:- – 100.000:-
Och det är säkerligen utanför föräldrapeng.
Om hon går ut med att hon tjänar 100.000:- på crowdfunding i månaden. Tror ni verkligen att folk skulle fortsätta donera då? Nej såklart den siffran skulle sjunka drastisk. Men jag bryr mig inte, hon skulle kunna tjäna låt oss säga 55.000×200 alltså 11miljoner i månaden och jag skulle fortsätta donera, då hennes åsikter är viktigare än löjliga manliga fotbollsspelare som tjänar bra mycket mer än så…

Jag får ingen FP. Jag har tagit ut min del redan. Men tänk om jag kunde få alla att donera! Wow då skulle jag bli helt oberoende min mans pengar! 😬🙌🏼
Tycker det är konstigt att man donerar beroende på vad andra ger eller vad mottagaren får sammanlagt. När jag donerar så skiter jag i sånt. Jag hoppas snarare att personen jag donerar till får snuskigt mkt pengar sammanlagt. (Donerar bland annat till svarta kvinnor med plattformar i USA som gör ett fantastiskt feministiskt och pro black arbete! De förtjänar varje krona.)

Ida: Men go du e. Du vet mycket väl att dom flesta tycker att frågor om pengar är privat men att ingen tycker det om inklippta artiklar och du fattar hoppas jag iaf vad hela tråden gått ut på. Du gör dig bara dum i dina försök att leka smart när du trycker till hmm.

Jeg synes det er trist at det blir en så lang diskusjon under er innlegg som på en fin måte sier at "her er min grense". Det er ikke en grense som går ut over andre, den skader ingen. LD tar ansvar for å beskytte seg selv. Hvorfor kan ikke flere/alle respektere det?
Innspill om at dette må være greit å spørre om – oppfatter jeg som en form for moralisme. (Jeg ser ironien i at jeg selv moraliserer her). Dette er en form for moralisme jeg nesten utelukkende ser rammer kvinner (og kanskje fattige). Kvinner skal ikke tjene "for mye". De må ikke verdsette seg selv for høyt. Ikke synes at de har rett til å ta godt betalt for det de gjør. De skal være takknemmelige for at noen hjelper de – og gi tilbake med ydmykhet og åpenhet.
LD tar ikke en gang "godt" betalt. Hun sier ikke at det hun legger ut må betales for, hun sier at hun setter pris på støtte slik at hun kan fortsette å gi så mye ut til så mange. Hun gir de som har mulighet til å være med å støtte frihet til å selv bestemme hvor mye de vil gi. Jeg oppfatter det som utrolig generøst og respektfult.
Hvorfor har noen behov for å vite hva hun får inn fra andre/alle – for å vite hva de selv ønsker å gi? Blir det hun lager mindre verdt om hun i noens oppfatning ikke bar behov for mere penger? Hvorfor gjelder i så fall ikke den tankegangen for andre produkter?
Kjøper jeg et par sko så vurderer jeg om de er verdt pengene for meg, og om jeg har råd til det. Om skoene er produsert av noen jeg IKKE ønsker å støtte, så kjøper jeg de jo ikke uansett pris. Går jeg på teater for å se et stykke jeg har lyst å oppleve, så blir ikke prisen lavere fordi at salen er utsolgt. Vanligvis så er det jo omvendt i samfunnet – jo fler som ønsker noe jo høyere pris kan man ta. Uten at det blir så store diskusjoner av det. I alle fall ikke på personnivå.
Jeg oppfatter slike spørsmål som et behov for å sette seg selv på en pidestall. Et behov for å føle at man selv er snill som gir penger til en som" trenger det". Eller som om man beskytter andre som gir penger de kanskje "kunne/burde" brukt på "bedre/mer nødvendige" ting. Uansett så tolker jeg det som et behov for å få lov til å bedømme om LD er verdig nok til å få andres penger.
Det virker som om det er samme mekanismen som slår inn om kvinner ønsker å selge egne produkter. Enten det er strikketøy, malerier, heklede produkter eller noe annet. De må forsvare prisen og helst be om unnskyldning for at de i det hele tatt sier at det koster noe. Kvinner skal jo gi uten å forvente noe tilbake?

Det jag tror att folk kan störa sig på dock är att låt oss säga att LD har fått in 55.000:- via crowdfunding (vilket är mycket högre än genomsnittlönen i Sverige) är det då rätt att gå ut och fråga om mer pengar för att tex skaffa en dator? Jag tror att de flesta skulle svara nej på den frågan men om LD "bara" skulle få 2.000:- så skulle jag tro att de flesta skulle svara att det är okej att fråga om mer pengar för att köpa en dyr proffsig dator som hon kan skriva massa grymt bra saker på. Jag tror det handlar om ekonomi, tex om man får in 55.000:- på en månad och sedan ber om tex en dator så skulle nog de flesta se det som oansvarigt då 55.000:- är väldigt mycket pengar, inte alls samma sak om det skulle vara 2.000:- då det är väldigt mycket under medelinkomsten i Sverige och kan därför be om mer pengar. Tror då att det finns en risk att folk då tror att hon kan få in 55.000:- i månaden då hon inte väljer att berätta hur mycket i månaden hon får in via crowdfunding. Men återigen jag skulle donera fästen hennes konto sa en miljon då jag donerar för hennes arbete och inte för något annat. Fyfan jag menar bankdirektörer får ju sjuka stora löner utan att göra nått!

Vi lever i ett transparent samhälle. Vad folk tjänar som egna företagare syns på ratsit etc. Hade jag varit du LD , hade jag berättat på ett ungefär. T ex valde du patreon, där syns inte hur mycket man får in. Dålig strategi. Allt kommer ändå fram i april, när bokslut blir offentliga. Det är alltid bättre att ta initiativet själv omman vill slippa kritik. Re alla kommentarer: ärligt hmm och shh:försök vara lite hyggligare i tonen.

Tryitonce: Kritik? Vad menar du? Oavsett vad LD får in är det ju belopp som ges frivilligt? Kan man kalla det kritik då? Angrepp av illasinnade individer vore väl ett lämpligare ordval, om nu någon väljer att ge sig på henne för vad hon får in genom frivilliga donationer och frivilliga köp av hennes konstverk? Förhoppningsvis är givarna av det vettiga slaget som förstår att de inte har rätt att kräva något av en person som de ger pengar till av egen fri vilja. Det är ju inte som när man som skattebetalare tvingas betala skatt – i den situationen är det ju tvärtom helt berättigat att ställa krav på att pengarna används "vettigt". Så kritik … Nä. Bättre om folk låter bli att ge om de vet med sig att de inte kommer att kunna låta bli att ställa krav eller känna sig på något sätt lurade om det skulle visa sig att mottagaren får in mer än de tycker mottagaren behöver.

Tryitonce: Men lägg ner. SHH och Hmm har haft ett under av tålamod och inte gett efter för dom grova personangreppen och dumma påståenden om saker dom inte sagt eller menat, från Anonym och några andra.

LD: Ok, med kritik syftade jag på dina egna påståenden om att du inte vill uppge lön/bidrag pga ”flertalet vill en illa” Jag tror i alla fall det är bättre att du styr det här istället för att låta andra gör det. Signing out, har ingenting emot dig LD men det är som en sekt här bland dina följare.

My: Exakt behöver väl ingen allmän fråga om lön tolkas som? Vet knappt själv vad jag tjänar exakt. När det gäller crowdfounding,donationer och försäljning kan en frågeställate ha än mindre förhoppning om få ett exakt svar. Det varierar väl kraftigt från månad till månad föreställer jag mig. Och om det inte gör det så är det väl bekvämt för mottagaren av frågan hävda det. Så frågan om inkomst blir mindre "ofin" ju mindre exakt inkomsten kan antas vara. LD har i den här tråden svarat att hon tjänar betydligt mindre än vad hon skulle få från sponsrade inlägg. Ett svar så gott som något. Eventuella följdfrågor om att vara mer exakt skulle t.o.m jag reagera på. Kanske göra en halv HMM, gå in och snäsa ickehärskande, "LD har svarat! Du får nöja dig med det." Men som sagt i första läget finns ingen anledning göra det som jag ser det. Omotiverade tillrättavisningar från tredje part är alltid kränkande. Dessutom fråntar man LD sin agens i frågeställningen vilket inte minst hon själv borde reagera på. Känsliga frågor till en själv vill man väl själv bemöta och ta hand om eller helt ignorera utan att tredje part lägger sig i. Så tänker jag.

Hej Lady Dahmer! Hoppas att det är OK att komma med en önskning här, hittade inget annat bra sätt att kontakta dig. Har ibland hört/läst dig nämna att du tycker att (heterosexuella cis-) kvinnor kan tjäna på att leva som singlar/välja bort fasta förhållanden till män. Jag är nybliven singel efter att ha levt väldigt länge i en heterorelation, där jag förstås stod för alla uppoffringar, och håller nu på att försöka hitta min egen person. Väldigt nyfiken på det här med att leva lyckligt och länge som singel och skulle så gärna vilja höra lite mer resonemang kring det. Finner så mycket stöd och tröst i det du säger, så om du har tid, lust och möjlighet skulle jag så gärna vilja läsa/lyssna på mer om det ämnet. Tack! <3

Anonym och Ida: Bjälken i era ögon är enorm och ni är en bra studie av härskartekniker. Hmm har inte snäst och det vet du också och dom som hållit en låg nivå är ni och inte dom.
Det blir mer och mer tydligt att ni trodde ni hade en ingång att ge igen för gamal ost men ni bet istället er själva i häcken.
Du får tycka vad du vill och det är uppenbart att du skiter att andra inte tycker som du gör och inte heller verkar du tycka att dom ska få det eller att du ska behöva respektera det.

LD är väl absolut i sin fulla rätt att inte svara, precis som de som frågar är i sin fulla rätt att göra det.
Med det sagt så tycker jag att hennes inställning till en nyfiken fråga är oförskämd, barnslig och maktfullkomlig på en och samma gång.

Inkomstuppgifter är ju offentliga handlingar så det är bara att höra av sig till Skatteverket och begära ut om någon nu är nyfiken.
Generellt tror jag kvinnor tjänar på att prata mer om vad de tjänar, för att veta vad de borde kunna kräva, för att veta vad andra (typ män med samma erfarenhet och kompetens) får och då kunna kräva samma eller mer av sin arbetsgivare.

Att en kvinna ber om pengar för sitt jobb är tydligen skambelagt som fan idag. Fortfarande. Om allt ändå kommer fram i ett senare skede, varför hetsa över det nu? Är ni avundsjuka, starta en egen jävla blogg och jobba. Donera eller inte donera. Jag kommer att donera i nåt skede om det går från finland.

Om du vill svara på frågor så har jag en fråga. Det är så att jag väldigt ofta får komplimanger om mitt utseende som jag inte ens bett om. Så om någon säger ex ”vad fint hår” brukar jag bara svara jag vet. Eftersom jag vet ju att jag har fint hår. Är det otrevligt? Undrar eftersom de oftast blir sura.:P

Mikaela
Tycker du inte det är ohövligt att be en person redovisa sin inkomst på en stor blogg? Jag hade tyckt det var jätteoartigt om någon hade frågat om min lön och bett mig lägga ut det på facebook (jag har ingen blogg så fb är närmaste jämförelsen för mig). Lön är något privat som jag diskuterar med väldigt få. Ska jag känna mig maktfullkomlig, barnslig och oförskänd för att jag inte vill prata offentligt om min lön?

Nina
Nej inte per automatik. Som sagt, du är i din fulla rätt att inte svara. Däremot så finns det väl en risk att den du nekar uppfattar dig som oförskämd, barnslig och maktfullkomlig – men det beror kanske på din attityd och framförande än själva sakfrågan? Det var så jag menade – jag accepterar och respekterar LDs svar. Men finner ändå hennes attityd oförskämd, barnslig och maktfullkomlig.
Hoppas jag inte var alltför luddig i mitt resonemang och gjorde mig förstådd. Ta hand om dig!

Natasha, du har väl inte tappat sugen av ovanstående diskussion?
Shrug it off och gå vidare.
Längtar efter dina inlägg och jaja du vet att jag håller inte med om allt men jag gillar verkligen dig och tycker det är intressant det du skriver.

Tycker absolut man ska få ställa frågan, på ett vänligt sätt. Men med det sagt så får man också acceptera ett vänligt men bestämt nej – jag är inte bekväm med att berätta. Du har absolut ingen skyldighet att redovisa dina inkomster för oss LD. Det vore ett helt orimligt krav på dig.
Men alltså ärligt. Vad händer mellan vissa i denna tråd? Finns inga andra forum där ni kan hårklyva varandras formuleringar in i absurdum istället för att sänka nivån i detta viktiga forum? Suck!

LD. "Som all inkomst". Inkomst av tjänst alltså. Vem utför du tjänst åt och vem är din arbetsgivare? Det ska också uppges i deklarationen. Tycker mer det låter som du ska beskattas som egen firma. Och då måste duvregistrera ett firmanamn. Värt kolla upp kanske vadsomhelst gäller för dig. Nån lön är det definitivt inte du får i vart fall. Rent skattetekniskt.

Emma: jag är inte LD. Och jag lever med en man. Men min mamma har sedan hon och pappa gick isär för 30 år sedan valt att leva singel (med ett kort undantag). Och hon är mycket lycklig och säger att hon aldrig vill bo med någon karl igen, möjligtvis kan tänka sig ett särboförhållande men hitintills har hon avstått detta. Tyvärr händer det enligt henne att andra ser hennes singelskap som något negativt. Men själv lever hon som hon vill.

Eftersom LD inte vill redogöra för "lönen" så görs nog nu många antagande att hon tjänar väldigt bra, annars hade hon ju bara sagt hur mycket det är. Jag tycker det är en bra grej att swisha å hon har helt rätt i att inte låta sig köpas. Däremot tycker jag det blir lite skevt och "spelar offer" aktigt när hon beklagar sig över pengar, typ "buhuuuu jag måste skriva på en gammal dator som nu är sönder å har inte råd att köpa nu"… De bor fint å ungarna springer omkring i pop å mini rodini grejer liksom. Sånt gnäll är bara trams om man ser till hur en del männislor i vårt och andra länder har det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *