Kategorier
Vardagstrams

Ser jag tjock ut i den här?

(null)
 
Ja det gör jag! Jag är ju tjock liksom. Klart det syns. 
 
Men har märkt att många har svårt att ta i det. Man liksom vill inte erkänna tjockhet hos andra, speciellt inte människor man gillar. Man märker nästan paniken. ”Nej du är inte tjock! Du är… öhhh… fyllig! Kurvig! Rund! Robust! (En favorit) Fluffig!” (Ingen favorit)
 
För mig är det viktigt att avdramatisera det. För min egen skull men kanske framförallt för barnen som jag vill ska ha en annan relation till sin kropp och vikt än vad jag och min generations kvinnor haft. Jag vill avdramatisera min kropp och min tjockhet. Och min syn på det. Jag kämpar ju liksom alla med känslor som är mindre sunda och jag faller också i fällor av självhat och kroppsångest. Vissa sammanhang är mer triggande än andra. (Typ när man hänger med smala familjen eller i festliga sammanhang) 
 
Men jag märker att det händer mer sällan nu. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Ser jag tjock ut i den här?”

Låter så enkelt för mina barn och jag är glad över att jag inte visar min egen osäkerhet inför dem. De hör mig aldrig klaga på vikt osv. De spelade sims härom veckan och hade skapat "vår" familj. Mamman hade tjock mage och tjocka lår (Ja så tjock som man nu kan göra en figur i sims dvs). Ena barnet säger: hon är tjock där (pekar på låren) som du mamma och har samma hår. Min spontana reaktion som jag lyckades hindra hade varit att skratta besvärat och prata bort det, Men jag lyckades hålla mig och sa nåt om att det var likt mig.

Min svärmor är tjock och brukar beklaga sej över det ibland, då brukar ja säga att tjock är bara en sätt att beskriva något och det är väl inget fel med att vara tjock. Det är varken fult eller ohälsosamt. Det är livsstilen som avgör det.
Nästan alla i min sambos familj är tjocka och vi ska ha barn nu och vill inte att den ska behöva må dåligt över sin vikt om den skulle ärva de generna.

Vore verkligen så skönt om det kunde avdramatiseras lite mer om att vara tjock. Typ som vad en har för hårfärg liksom.
Jag är gravid nu och tack vare dig har jag valt att inte väga mig på mvc, tycker bara det skapar massa ångest. Min barnmorska har respekterat det fullt ut, så skönt!
Tack för det du gör för oss kvinnor varje dag ❤ du är så viktig!!

Jag använder orden tjock, fet om mig själv och för mig är det en beskrivning, för mig är det neutralt. Det är snarare de som blir upprörda som lägger en negativ värdering i orden. Om du glatt använder ordet tjock och fet i övrigt, "det var tjockt med folk på IKEA", "fan vilken fet bas det är i den här låten" och blir helt nervös inför någon som använder dem om en kropp – ja då kanske det är dags att fundera över varför tjocka kroppar skrämmer dig så.

Jag såg bilden och frågan på IG och kände att "Ja, det gör du!" men på ett sätt och med en tanke/känsla bakom som är nåt helt annorlunda än för några år sedan – utan den automatiska negativa värderingen. Tjocka personer kunde tidigare provocera mig som fan, aldrig äckla mig direkt men gud så jag dömde dem och deras livsstil (som jag ju egentligen visste noll om) och fylldes av negativa tankar. Tack vare bland annat dig har jag förändrats till det bättre och det är så jäkla befriande – stort tack för att du hjälper mig bli en bättre människa, det känns som att jag lär mig något varje gång jag tar del av det du skriver här och på IG men också i podden. Du är helt fantastisk!

Jag vet inte om detta tilltalar dig. Men vad roligt det hade varit om du hade målat av feminister/historiska kvinnor. Alltifrån Schyman, Marie Curie, Mia Skäringer, Frida Koehlo. Sufragretterna. Drottning Kristina. I feministiska kontexter. Tror det hade sålt som smör.

LÄS!!!!
Hej har startat en swish grupp på fb endast för barnfamiljer.
Eftersom det inte finns några.
Vill ge barnfamiljer som har de tufft en utsträckt hand så gå gärna med och bjud in vänner bekanta enda krav är att ni har barn.
Gruppen heter
swish Barnfamiljer
Snälla hjälp mig sprid denna grupp
Kram

Så jävla bra skrivet! Önskar alla kunde avdramatisera det, jobbar med det varje dag men man är så programmerad med det s k "normala". Men skönt att kunna tycka om sig själv mer och mer hur man än ser ut för ingen ska bestämma vad jag är och det är sååå skönt att lägga fokus på annat än att oja sig över vad andra tycker. PROVA!!

Jag är tjock och använder orden mjuk, gosig och fin om mig själv. Med mitt barn framförallt. "Mamma din mage är såååå tjock!" "Mmmm visst är den gosig och härlig. Som en mjuk kudde." Det påverkar mig själv också faktiskt. Att se det positiva i att vara mjuk och pösig. "Kramig" säger mitt barn numera. Det känns bra. Överlag pratar vi mkt om att alla kroppar är olika, både i form och färg. Och hur känns en? Är det mjukt, hårt? Hur känns muskler, och hur känns ben? Och vad gör en med kroppen? Kan benen springa o hoppa? Kan magen kurra? Tur att en har snippa för annars går det inte att kissa! Osv. Kroppen är en kropp liksom.

Kan ni inte ge mig lite tips och stöd här?
Jag väger "för mycket". Skulle behöva gå ner drygt 20 kg efter två täta graviditeter. Är dock noga att aldrig prata om detta inför min 4-åriga dotter. Aldrig prata nedsättande om min kropp. Eller andras! Jag vet inte varifrån det kommer (men hur noga jag än är så måste det ju vara från mig!), men min tjeja har vid flera tillfällen påpekat att "mamma har en stor mage". Ibland som ett konstaterande och då svarar jag bara "Ja det har jag". Ingen värdering. Ibland frågar hon typ "varför har du så stor mage mamma?" Ibland jämför hon med andra. Ex "moster har inte så stor mage". Varför denna jävla besatthet?! Hur blev det så? Hon går inte på förskola och som sagt…
jag försöker att inte värdera kroppar högt. Och det kanske är jätte löjligt, men jag blir faktiskt ledsen. Och det försöker jag verkligen att inte visa. Hur prata med små barn om sånt här? Hur tänka? Göra?

Så bra inlägg!
Jag är mamma till en 2 årig son, har alltid sagt att jag ska ha öppetsinne med kläder och lekar osv till honom. Fram tills nu har han haft mycket blått, och han älskar grävmaskiner. Han är den typiska "grabben" och alla tycker de är så roligt att jag har sagt att han får ha klänning om han vill och så har jag fått värsta grabbiga grabben. Jag har nu börjat visa honom pippi och han älskar de!
Men nu till de jag vill säga, han har sett min lillasyster på 6 år ha klänning och då ville han givetvis också ha det. Jag tog på han ett av mina linnen som blev som en klänning och han blev så lycklig! Han snurrade massor och var glad. Min mamma blev riktigt jäkla arg, för pojkar kan inte ha det så. han är bög och transa. Jag blir ledsen över att ha någon i min närhet som pratar så, likaså min "bästa vän" har de åsikterna. Hon kallar tvååringar för transa, homosexuella osv för att de har nagellack. Pojkar då. Likaså om de vill ha klänning eller om en kille inte är "man". Hon tycker även det är tjejens fel att hon blir våldtagen (hon har en dotter som växer upp i dessa åsikter?!) Jag har sagt upp kontakten med henne nu, jag står inte ut med dessa åsikter.
Kan inte du snälla, lägga upp kläder du köper till dina barn? Berätta tankar och hur du tänker. Såg att du köpt på Monki till dina barn, berätta!! Jag behöver en grund att stå på, lite hur jag ska tänka och tips på hur man matchar. Han får välja själv i garderoben nu, och då kan de bli klänning, ibland motorcykel tröja osv.
Plz, vill så gärna bli mer medveten och tips hur jag ska bemöta dessa människor. Jag är inte rädd för att min son ska ha klänning, inte heller att han ska bli bög (precis som om han skulle bli de av ett plagg) utan jag är rädd för alla andra människor som kan vara elak mot min lilla son. Mitt hjärta går sönder av tanken att någon kommer prata illa och vara elak.

Jag undrar lite hur jag som normsmal ska uttrycka mig bäst. För mig som är helt med på det kroppspositiva tåget och lägger noll värdering i andra människors kroppsform är det lätt att vara neutral. Om min son säger om någon han ser att "hen är tjock" (tror inte just det har hänt, men han använder ibland ordet tjock i betydelsen stor och rund) så säger jag helst "ja det är hen. En del är tjocka, en del är smala, en del är korta, en del är långa. Alla ser olika ut." För att visa att kroppsform inte har någon betydelse för vem man är liksom. Men. Jag är rädd att hen vi isåfall skulle prata om skulle höra, bara skulle höra mitt "ja" och sen sluta lyssna och bli ledsen, för att hen kanske (förmodligen) är kvar i synen på tjock=dåligt och värdering av kroppar och att ett överhört "ja" skulle såra och spä på självhatet hos denne. Det vill jag ju absolut inte bidra till. Hur pratar jag bäst med barnen om detta?

Sofia med insamlingen: Så du vet kommer gåvor till barnfamiljer som går på ekonomiskt bistånd att minska biståndet i motsvarande mån. Swishinsättningar tas med som inkomster i beräkningarna. Spelar ingen roll om det är gåvor eller lån. Bara en varning så det inte blir ovälkomna överraskningar för dem.

Anna
Funderar på om en skulle kunna säga typ: ja och sen snabbt lägga till "visst är hen fin" eller liknande om ens barn säger att en person är tjock när denne hör.
Exempel:
Som: Titta vilken stor rumpa hen har
Du: Ja visst är den fin
Kanske, jag vet inte riktigt.

Emelie med fyra-åringen. Har du frågat din unge vad hen tänker om stora och små magar? Tror hen att du har en bebis i din tex? Osv. Tänker att prata om att ja moster har en liten mage, och blå ögon och är kort…Och morbror har bruna ögon och lång ben osv. Dvs sätta ord på att kroppar är olika. Fråga din unge vad hen tänker .

Anna, håller med Rebecka. Du behöver inte prata om tjock eller inte (liksom rynkig, krum el annat som kan kännas nedsättande) utan bara "ja hon var fin" eller vad det nu är. Min unge kommenterade en bebis som hade ett särskilt utseende, kanske något syndrom "Mamma den bebisen ser inte ut som vanliga bebisar". Högt. Jag fann mig och log mot bebisen och så "nej du var en ovanligt söt bebis" . Min unge: "Ja, precis. Lite finare än vanliga bebisar.".

Karolina
Jo jag vill egentligen också komma bort från värderingar men tänker att så länge tjock automatiskt innebär ful så är det kanske i alla fall bättre och prata om det som fint fast ändå så neutralt som möjligt.
Frida.f
Vad härligt med bebisen och fint av din son😊

Bra skrivet! Exakt så. För mig klingar ord som tjock otroligt dåligt bara för att jag alltid varit lärd och inkörd på att det är något dåligt. Det är vad man alltid har hört. Man måste lära sig själv, och den nya yngre generationen vad som är rätt..

När min dotter var liten kallade hon kärleksfullt mitt gäddhäng för mjuket. Jag tyckte att det var ett så fint och oförstört sätt att se på kroppen så jag försöker ha "mjuket" – glasögonen på när jag ser mig själv i spegeln. Att bestämma sig för att aldrig baktala sin kropp inför andra har också gjort att jag är mindre elak mot mig själv när jag är ensam också. Och mjuket har börjat få fladdra fritt i barärmat om sommaren.

Alltså behöver man inte ha päls för att vara fluffig? Och jag såg tyvärr samma tendens hos mig själv – alltså att besvara din fråga "nej, LD är absolut inte tjock". För att trots flera år av försök till en mer possitiv syn på min kropp har jag ändå svårt med det.
Och förresten så har jag en fråga till alla som kanske ser denna kommentar ( och förlåt om jag spammar, Natashja, du kan ta bort min kommentar om den är problematisk, opassande osv.) – är ni gravida med erat första barn och har ni lust att fylla i en enkät? Jag är nämligen en student i nöd som desperat söker gravida blivande mammor. Tyvärr inkluderar min enkät bara heterosexuella cis- personer ( tyvärr, det skulle vara enormt svårt annars, då jag försöker att jämföra Polen med Sverige och i Polen är det otroligt svårt att nå till gravida ickeheteronormativa personer, och jag har redan svårt att nå ut till heteronormativa gravida). Min examensarbete och forskning fokuseras på sexuell tillfredställerse och intimitet i gravida parets förhållande. Genom att besvara enkäten kan ni hjälpa till att utöka vår kunskap om ämnet. Allt är helt anonymt och jag kommer att vara oändligt tacksam för all hjälp!!! Så om ni vill hjälpa till – här är länken: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc8MibFTu-Fwb_GXY0rhsTefU90y3zrYIJmsTCfBqlYJrG3KQ/viewform

Är nyfiken på om ni stödjer samma typ av acceptans för underviktiga individer också… de som kommenterar så fint om att fetma ska avdramatiseras medans det istället dramatiseras så friskt runt undervikt och lägre hälsosam vikt som automatisk ätstörning.

Undervikt hyllas och premieras så jag vet inte riktigt vad du pratar om. Undervikt är idealet. Men undervikt är faktiskt farligt på riktigt. Till skillnad från övervikt. Underviktiga kan ändra sin vikt lika enkelt som överviktiga kan dock.

Håller absolut med om att det behöver avdramatiseras kring detta ämne! Även jag hör till dem som lite obekvämt kan skruva på mig av just frågan "ser jag tjock ut (…)?", framförallt om den kommer från någon som jag inte känner väl. Mycket för att ordet tjock kan vara just så känsloladdat för många och man inte alltid vet hur vissa svar tas emot…

Hej vännen!
Jag undrar när människor har definierat ordet tjock som fet och fult. Hur sträcker ut sig definitionerna och vart går gränserna.
Vi har själva skapat dessa definitioner av orden. Så låt oss inte bryr oss om det.
Om man är nöjd med sig oavsett storlek och
Hur man ser ut fr andras ögon då är man nöjd och inte bryr sig om andras tycke.
Besök gärna min blogg och mina memoarer,
Kan vara något för unga mammor!
Tjejer ni är bästa❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *