Kategorier
Vardagstrams

Att vara en tjockis är inte ok

Tänkte att jag äntligen skulle lyssna igenom Katrin Z’s bantningsbok ”dags att bli smal”. I antropologiskt syfte alltså. Vill jag lära mig mer om lchf så läser jag såklart nåt vettigt i ämnet typ good calories bad calories eller vad fan den nu heter (nej stopp nu ska vi inte tipsa om bantningsböcker kära ni, fokusera nu)
 
Så jag tänkte iallafall att det var dags att plåga mig igenom Katrins bok, för att ha bättre koll när jag kritiserar den, och vet ni vad? Jag fick stänga av efter 5 minuter. Det var det värsta skit jag lyssnat på i hela mitt liv. Jag kunde fan inte fortsätta längre än så. Herre. Gud. HERREGUD. 
 
Så mkt hat och förakt mot den tjocka kroppen som hon lyckades vräka ur sig under den korta stunden är fan anmärkningsvärt. Tjocka är äckliga. Fläsk är äckligt. Feta kroppar är äckliga. ”Det är fakta”. Man blir lycklig när man blir smal. ”Att vara en tjockis är inte ok. Det är ofräscht.” ”Jag hatar fläskiga människor.” Osv. 
 
På plussidan: hon är iallafall ärlig med att det hon prånglar ut är bantning. Inte livsstil eller kosthållning. Bantning. Ja jag ska försöka lyssna klart sen. 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Att vara en tjockis är inte ok”

Jag jobbar som bibliotekarie och fick en dag till min förfäran syn på den boken i våra hyllor. Läste på baksidan och bara de raderna gjorde mig så djävla bedrövad. ..

Åh jag känner exakt samma när det gäller K. Försökt lyssna på hennes clean eating och läst hennes blogg för att i sak så är hon på rätt spår. Och hennes produkter är ganska intressanta. Men just detta förakt klarar jag inte heller av, och hon sprider en slags hets kan jag tycka. Synd, för hon är häftig i sin kompromisslöshet samtidigt som det slår fel för mycket. Jag läser numer bara ibland och läser mellan raderna och fokuserar på det viktigaste isf 🙂

Jag är inte så säker på att hon hatar sig själv. Hon verkar ju väldigt nöjd och övertygad om att hon är en lyckad person iom att hon har mycket pengar, är smal, känd, osv. Men jag har också så väldigt svårt att förstå vad som driver henne, varför hon känner att hon måste vara så fruktansvärt elak hela tiden. Hon gör sig ju pengar på det förstås, men ändå.

Jag upplever mycket självhat från KZ. Det hon VILL utstråla är ju givetvis rik, smal, känd osv. Men jag tror hon på insidan tänker: Men vad FAN? Jag är ju rik, smal och känd varför ÄR jag inte lycklig? Jag tror hon lever i skräck att det ska komma ut att hon inte är lycklig. Jag tror inte det går en dag utan att hon tittat i spegeln, nyper i skinnet och undrar om kroppen verkligen duger. Inte en dag utan att hon tittar på sitt ansikte och förfärat letar efter dom första rynkorna. Inte en dag utan att hon tittar på dom som är rikare och kändare och undrar varför hon inte är mer lyckad. Tittar på sig själv och är övertygad om att hon inte duger någonstans. Jag tycker outsägligt synd om henne.

Att du ens orkade fem minuter av den dyngan låter ju som ett under. Jag tror inte jag skulle ha orkat lyssna ens en minut på någon som pratade om hur mycket hen hatar tjocka. Den boken borde verkligen få mer kritik än den fått för man ska inte kunna komma undan med att skriva en bok som bygger på tjockisförakt, eller någon typ av body shaming för den delen. Jag ska kolla om vi har boken i bokhandeln där jag jobbar, jag TROR inte att jag sett den men om vi har den måste jag bläddra lite i den så att också jag vet vad jag pratar om, sedan får jag gömma den längst in i något dammigt hörn. Låter också som att KZ behöver ett rejält pep talk! Möjligen terapi också?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *