Kategorier
Vardagstrams

Att sova över hos varandra

 
Idag är dagen. Vi åker mot Stockholm igen. Men vi tänkte stanna till i stan, sova över i Oskars förädrars lägenhet som de har där på medis tillsammans med Oskars syster och hennes nya kille som också sover där för tillfället. Det blir trångt! Och mysigt! Vi har restaurangbesök planerade tillsammans och det blir säkert nån film och en varsin bytta Ben och Jerry på kvällen. 
 
Jag är ju uppväxt med trängre utrymmen, denna lyx vi har i Delsbo där alla syskonen har egna krypin är ju inte speciellt vanligt tror jag. Åker jag hem till morsan så får ju vi sova i hennes typ ”förråd” dvs ett extra sovrum där hon också trycker in allt som inte får plats på annan yta. Och sen har man vardagen nästan på varandra. Men jag är ju också van efter alla år med diverse polare och löst folk som konstant sov över. MYSIGT!
 
Är det bara jag som saknar sånt? Att sova över och se på film sent på natten och hänga i köket trötta tillsammans på morgonen? 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Att sova över hos varandra”

I Norrland där jag är uppvuxen ramlade det in folk titt som tätt och man sov över och hängde hit och dit. Flyttade sen till Skåne och där skulle allt planeras, man måste liksom ringa innan man glider förbi, och man förväntas bjuda igen. En gång hos dig nästa hos mig osv. Ingen knackar på oinbjuden och ingen stannar över trots att det vore smidigast och trevligast……. Är samma här utan Sthlm. All spontanitet borta. Livet blev bra tomt sen jag lämnade Norrland!

Älskar också det! Brukar bjuda hem vänner till mina föräldrars gård (där jag växte upp) hemma i Sverige (bor i Köpenhamn nu) till midsommar och kräftskiva. Vi var fyra barn så det är fyra sovrum plus en drängkammare i ladan plus några extra madrasser och sängar lite här och var, så det finns plats till många men det blir trångt och mysigt. Också äta middag och dricka hela natten lång också nästa morgon sätta sig ute i solen och käka frukost med alla trötta ansikten och spela kubb eller något. Det är verkligen idyll!

My: jag bor i Skåne och känner inte alls igen mig i det du skriver! Nu har vi småbarn och lite ont om plats men innan dess brukade vi ofta sova över hos varandra när vi inte orkade gå hem framåt natten. Så du har kanske bara hittat fel umgänge? ☺

Beror på sällskapet!
Växte upp hos mamma, vi sov 3-5 barn i samma rum (14kvm ungefär) de var okej när vi var små men sen när en kom upp i tonåren var de bara obekvämt, hatade att sova i övre sängen i våningssängen när jag fick mens 🙁 och så sov 2år äldre brorsan nedanför liksom..
Vi hade en stor källare som gick att inreda, och mamma fixade till slut till de lilla rummet, som storesyrran fick men största rummet som hade kunnit bli två, kastade hon in ALLT! Nerpissad gammal soffa, madrasser, kläder som var för små, grejer hon ärvt, hittat, köpt, fått m.m går inte ens att komma in i de rummet nu för alla saker och de har börjat spilla över i hela huset! Min mamma har tydligen samlarmani 🙁 är trasiga, halv trasiga, konstiga, udda och hemma byggen överallt, går knappt att gå inomhus och djur överallt också med all deras hår och skit..
Jag tog iaf storesyrrans rum i källaren när hon åkte och bodde på gymnasieskolan.
Hemma hos pappa var de inte bättre, jag fick ofta dela både säng och rum med en syster, inte för att de inte fanns rum och plats för fler sängar, utan för att en annan syster okuperade de största sovrummet och vägrade låta syrran sova där och pappa köpte ingen till säng och ett rum var länge fullt med prylar..
Ett tag sov jag och den schyssta lillsyrran då, i pappan gamla dubbelsäng, de var mysigt!
Ne jag önskade att jag hade fått större plats! Var fan inte kul när skitsyrran öppnade fönstret på natten för att släppa in myggor som gav mig panikångest (mygg gillar mig..!) Eller släppte in en katt som bet mig så jag blödde och inte vågade sova..
Däremot tyckte jag de var skitmysigt att sova över på ställen med klassen! Klassresa och sova 23 ungar i ett klassrum, 60 ungdomar sover över på ett ladloft
Eller med vänner, kryssningar och alla trycker in sig i en hytt trots att de finns 3 ^^
Kl.3-5 på natten samtal och bakisfrukost är mys!
Har samsovit med 3åringen 2,5år tills gravidmagen blev för stor och nu samsover jag med 7månaders barnet, älskar de! Pappan samsover med 3åringen i hans rum ^^

Vi bor i en trea, jag, min sambo, bonusdottern och vår ettåring och nu är svärföräldrarna här på besök 😝 Farfar får sova på soffan, får se hur kul det blir när den lille vaknar i ottan imon, haha

Ja så mysigt ju! Är 32 nu och tycker det är lite synd att det inte är lika vanligt längre att sova över hos kompisar. Gillar speciellt om man har haft eller varit på fest och så hänger man hela dagen efter och är bakis och äter pizza☺️

Är uppväxt med att släktingar kom och gick och alltid sov över. Sängplatser gick alltid att ordna. Vi barn älskade att ligga och lyssna på de vuxnas historier. Nu är jag mormor och har flyttat in i en mindre lägenhet här har vi sovit elva st ibland. När någon någon kommer droppar andra in och så blir det sent. Har madrasser soffor och golv och gott om sängkläder. Det behöver inte vara så komplicerat .

Till skillnad från er andra här så är jag precis tvärtom! Haha tycker inte alls om att ha folk sovandes hos mig eller sova över hos andra.. om det inte finns väldigt gott om plats. Kan tycka det är jobbigt att hela tiden behöva vara social och inte kunna göra vad jag vill när jag vill det!

@Moa
Håller med dig! Hatar både att ha nattgäster och själv sova över. Känner mig obekväm hemma hos andra och vill inte ha folk i min "privata sfär". Orkar inte vara social så intensivt och länge som krävs.

Det är skillnad där tycker jag. Om det är hyfsat neutral mark, t.ex. sommarstuga eller liknande festplats så är det helt OK. Men om det hemma hos någon, inkl. mej själv så blir det jobbigt, då måste någon agera värd och alla måste förhålla sej på ett annat sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *