Kategorier
Vardagstrams

Datorn är mitt liv

Asså jag blir galen. Har haft så mycket datorproblem de senaste dagarna. Jag har försökt, i två dar, att formatera om den vilket misslyckades om och om igen men till slut gick det. Jag återställde till fabriksinställningar och rensade helt. Men den bråkar fortfarande. Har kört minnesdiagnostik och den enkla funkar men när jag försöker köra en extended så fastnar det. 
 
Grejen är att datorn har varit bråkig sen jag köpte den. Ni vet ju att jag körde en swishinsamling för att få in pengar till datorn och var så jävla glad och tacksam för er hjälp men sen sitter jag här med ett defekt fanskap och känner mig dum som en jävla idiot. Jag borde ha lyssnat på er och köpt en mac. 
 
Att reklamera är inte så enkelt som man tror heller. Den måste skickas till Tyskland och där KANSKE de lyckas laga den och om de inte gör det så får man skicka tillbaka den IGEN (tre gånger innan man får en ny dator eller pengarna tillbaka) och ja det hade väl inte varit några problem om jag bara nöjessurfade för då funkar ju mobilen tillfälligt eller vår gamla mac air (minns ni att jag vann den för typ åtta år sen? Den har funkat perfekt för övrigt men dels så är det en mac air med pytteminne så kan ej köra tunga program eller spara stora filer på och dels så har batteriet svällt upp och måste bytas) … 
 
Men datorn är mitt arbetsverktyg. Jag skriver blogginlägg bäst med dator men framförallt så gör jag annat som inte går att göra på mobilen, tex så klipper jag podden samt sparar den på min dator (stora filer) och så ska jag ju skriva en bok. Jag är så jävla arg, frustrerad, besviken och ledsen. 
 
Vi får se hur jag gör. Kanske köper jag en mac ändå. Och så skickar jag denna på lagning (eller lämnar in den hos nån i sverige) ändå och skänker den till en kvinnojour när jag får hem den. (Är det bäst? Eller finns det andra med större behov?) 
 
VAD FAN SKA JAG GÖRAAAAAAAA??????? 
 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Datorn är mitt liv”

Låter ju jättefint att skänka den till en kvinnojour eller någon fattiglapp som inte har råd med en dator (hur man nu försäkrar sig om det).
Ett tips om du vill komma undan lite billigare är att kolla på mtorget.se – de säljer begagnade Apple-produkter som är kontrollerade av en certifierad tekniker och medföljande garanti står på varje produktsida. Fri frakt och 14 dagar returrätt.
Direktlänkar här under:
https://www.mtorget.se/webshop/macbookpro/
https://www.mtorget.se/webshop/macbookair/
https://www.mtorget.se/webshop/macbook/
Skulle kanske inte rekommendera MacBook men MacBook Pro och kanske en nyare MacBook Air skulle kunna funka för bara skriva och enklare redigering (vet många som videoredigerar på MacBook Air även om MacBook Pro givetvis är bättre).

Påtal om skänka bort dator. Är det någon som vet var man kan vända sig om man vill ge en dator till någon med behov?
Tänker typ kvinnojour eller nyanländ kanske?
Jag håller till i Umeå och Uppsala så har någon tips på där jag kan lämna den tar jag gärna emot det 🙂

Utan att själv ha pillat på datorn så låter det ju som ett hårdvarufel, dvs, något har fysiskt gått sönder. Då har du inte så mycket val utan du måste lämna in den. Hårdvarufel kan alla datorer drabbas av, även mac.
För att väga upp mot alla mac-älskare som säger att deras mac aldrig strular. Jag har en bärbar fijutsu som har hängt med till både skola och utomlands och den fungerar utan problem. (~3 år gammal nu). Jag har en gammal, tung, otymplig compaq som jag hade i 4-5 år innan jag bytte för att den började låta illa och, som sagt, är sjukt tung. Dock så fungerar den fortfarande. Den var också med på otaliga resor och skuffades runt i både det ena och det andra.
Det jag skulle göra är att skicka den till dell, det är deras ansvar att fixa den om den är felande. Och så skulle jag höra runt i min bekantskapskrets om det finns någon som kan låna dig en dator under tiden. Hade det inte varit för att min gamla förmodligen inte klarar av den programvara du behöver för att redigera, hade du kunnat få den för att använda som slit och släng-dator under tiden den andra är på lagning.

Min förra dator åkte en sväng till Tyskland, var hur smidigt som helst, den hämtades och lämnades med UPS-bud vid huset. Och fungerade efter första lagningen. Du kan ju inte utgå från att de inte kommer kunna laga den. PC behöver inte vara sämre än mac men man får vad man betalar för.
Är lite ledsamt att se hur du hanterar ditt arbete, som att det är en liten hobby på sidan av och inte något som är värt att satsa på. Starta ett företag, ett AB helst, du kan säkert få andra att investera och bli delägare om du inte har hela startkapitalet. Eller samla in via swish, det verkar finnas många som gärna ger av sina pengar till dig. Med eget företag kan du köpa in arbetsmaterial mm med företagets pengar, det är mer ekonomiskt förmånligt. Släng in ett gäng SNI-koder som omfattar allt det du gör, från bloggandet till konsten mm.

oj kan jag få människor att investera? Berätta hur det ska gå till och vad jag kommer ha för skyldigheter, ekonomisk men också annat gentemot nån som har köpt en andel i lady dahmer ab. För jag tycker det låter ganska dumt ärligt talat men jag kan ha fel.
och ang. företag, kommer du hem till mig och ser till att 1. jag klarar av att hantera alla kvitto 2. ser till att jag skickar dem på bokföring för annars vet jag inte vem som ska betala den skattesmäll som kommer sen? Ursäkta den sura tonen men trött på att bli behandlad som att jag inte fattar nåt eller på att folk förutsätter att jag klarar av att starta eller hantera ett företag. En mac är för övrigt fortfarande snordyr även om man handlar utan moms för övrigt.
Vad betyder ens värt att satsa på? Jag har ju satsat genom att avstå vanligt jobb, det är en stor ekonomisk förlust varje månad som min man behöver täcka upp liksom.

Reklamera och lämna in. Låna en dator så länge?
Min dator hämtades av UPS gratis, skickades till Tyskland på lagning, kom hem efter ca 1,5-2 veckor och det gick finemang. Pluggade då sjuksköterskeutbildning på distans och använde datorn i snitt sex timmar om dagen men det gick bra ändå. Lånade dator på bibliotek och sambons när han inte var i plugget.
Har inte Cissi någon dator ni kan spara poddgrejer på? Din man? Blogga går ju att göra från mobilen även om det är lite krångligare. Boken kanske kan ligga på is i två veckor?

Nej jag känner ingen jag kan låna dator av. Jag kan knappast ta cissis heller för den behöver hon och jag kan inte förväntas pendla två timmar hem till henne för att klippa avsnitt. Och min mans dator är en sjukt dyr jobbdator han fått från avalanche med känsligt och konfidentiellt material på som han är extremt rädd om. Den har femtioelva säkerhetsinlogg och jag inte får ta del av. Han har ingen privat dator. Han har ej det behovet. Han använder den bara för jobb.

Är själv en inbiten PC användare (främst pga större utbud av spel) men kommer definitivt att ge till insamlingen av en Mac om du väljer att starta en. Gav även till insamlingen av din nuvarande trilskande dator men har inga åsikter om vad dess öde ska bli. Tycker ditt arbete är så pass viktigt att det är självklart att du ska ha fungerande verktyg utan att behöva vänta ett par veckor utan verktyg pga reparation.

Känner som Jj här. Känns lite fel att köra en insamling igen för att få spons på ännu en dator när det bara var några månader sedan du bad om en? Du har ju garanti och då är det upp till Dell att hjälpa dig. Jag swishar hellre till akuta situationer i flyktingläger än att swisha till någon som inte orkar lämna in sin dator för reparation.

Reklamera den ändå. Det kan gå snabbare än en tror! Jag fick höra "minst två veckor", tre dagar senare var den hemma igen. Det var 2009 och jag har samma laptop än idag 🙂

Lämnade in min smartphone eftersom den inte funkade som den skulle. Samma grej där, skickas iväg till lands ende för reperation i 20 dagar. Behöver ju en mobil i jobbet att ringa på. Bad om en lånetelefon (nja, det hade de inte… my ass) gav mig inte, till sist fick jag en "gammeltelfon" – absolut inget att läsa bloggar på, men ringa och nästan SMS:a. Blev både nöjd och avgiftad samtidigt.
Vad vill jag säga? De (Dell?) du köpte av borde i god serviceanda fixa en lånedator under tiden din är iväg. Det ska inte löna sig att sälja skit.
God tur.

LD: J skriver att du borde starta företag. Jag trodde du hade företag (enskild firma) registrerad redan? Har för mig du skrivit om det tidigare?
Om du inte har det, hur gör du med de intäkter du har av ditt bloggande eller pengar via swish? Det går väl inte skatta för dem om man inte har registrerad firma eller är anställd? Eller det kanske det gör, det kan vara jag som är dåligt påläst.

intäkterna för bloggen är skattade, jag får betalt av blogg.se. Antingen så räknas man som anställd (vilket jag gjort vid andra tillfällen) eller så använder man frilans finans eller annan fakturatjänst och då dras skatten automatiskt. Jag använder frilans finans. Swishen är svår, för gåvor är skattefria men det kan falla under nya regler ang. just bidrag från följare. Jag kommer deklarera dem och se vad skatteverket tycker att jag ska betala. Osäker på om skatten är 22 eller 30 procent då.

"LD
Svar: Att skicka tillbaka den till tyskland för reparation kan ta väldigt lång tid och jag behöver dator NU.
Lady Dahmer"
Kommenttar: Jo men ingen "skrotar" väl en nyinköpt dator bara sådär?
Det finns väl en försäkring åtminstone
för hårdvarufel?
Kolla om du kan få låna en dator när du lämnat in den.
Btw det är väl säljaren som skickar iväg den och inte du?

Klart du ska köpa en ny Mac bums om du känner för det! Du har väl aldrig påstått att du/ni ej har pengar, bara att du sett till att du nu får betalt för ditt arbete genom det ypperliga sättet crowdfunding?!:) Älskar btw detta inkomstsätt, från de som vill till den de vill efter förmåga! Kör bara, du behöver inte be om ursäkt eller redovisa dina inköp, det gör ingen annan<3

precis! Att jag är långt ifrån fattig är ju ingen hemlighet för nån liksom, men det är ju min man som tjänar alla pengar och jag som jobbat gratis i snart tio år. 🙂 Älskar också crowdfunding! Stöttar själv ett par skribenter (amerikanska) jag gillar.

Vill bara påpeka att du kan ha vilket operativsystem som helst på vilken dator som helst, och Dell har mer eller mindre kommit ikapp Apple i hårdvarukvalité (så om man är ute efter en bra dator bör man kolla på vad det är för hårdvara i datorn och inte vilket märke den är, och om man gillar ett specifikt OS så kan man alltid installera det man föredrar oavsett vilket datorn har när du köper den). Vill bara slänga in en liten ögonöppnare att Mac automatiskt inte är bättre än en PC utan det beror ju på vad det är för hårdvarudelar som datorn är byggd av (får känslan av att många tror att Mac automatiskt alltid är bättre än PC, därför jag skriver denna kommentar).
Men till saken! Du kan inte be att få låna en dator av företaget du köpte datorn av? Long shot, men när jag köpte min ritplatta och den plötsligt inte fungerade så krävde jag att de skulle låna mig en ersättningsplatta medan den jag köpt var på reparation, och vet du, det fungerade 🙂 Helt klart värt att fråga (och var bestämd med att du köpte denna dator för att utföra ditt arbete och det kan du inte göra sålänge den är på reparation osv osv)!

Ah! Men då låter det som att den kanske startar för många program vid uppstarten och liksom "kör fast"? Oufh. Svårt att förklara när en inte kan massa fina termer…
Så irriterande i alla fall! Dumt vi bor långt ifrån varandra. Jag har en dator som bara ligger som du gärna fått låna men ser inte hur vi skulle lösa lånandet pga jag åker aldrig in till stan 🙈

LD
Så… du köper en till dator i år.
Får problem med den du ķöpt och sen när den inte funkar som du tänkt så ger du bort en ickefungerande dator. Och köper en ny.
Och inga försök att lösa problemet

Jag har ägnat tre dagar åt att försöka lösa problemet. Skulle inte kalla det för "inga försök". Men att skicka iväg den innebär att jag står utan arbetsverktyg. Vet inte hur många gånger jag ska behöva säga detta för att det ska gå in. Jag känner ingen som kan låna ut en dator. Jag kan inte gå till dells butik och be om en lånedator. Inte heller tänker jag ge bort en ickefungerande dator. Om du läser inlägget och mina kommentarer så har jag sagt FLERA gånger att jag kommer se till att reparera den INNAN jag ger bort den. herregud

Vissa läser inte vad som skrivs, det är uppenbart.
Kör en insamling. Det är ju valfritt att swisha o då får du in det du får, köper en Mac & skickar sen den andra på lagning. Sälj den lagade datorn/ donera den.
Klart du måste ha en dator som funkar, det är ju ett arbetsverktyg.

Josse: Nej, du kan inte installera macOS på valfri dator. Du måste köpa en Mac (dator från Apple) för att få macOS. Däremot kan du installera Windows på Mac-datorer med Boot Camp. Därför har många utvecklare Mac eftersom de vill kunna utveckla både till Mac/iPhone och Windows samt Android.

Hmm.. jag hade enskild firma för ett par år sedan och bestämde mig för att sköta bokföringen själv. Det skulle jag inte gjort! Är alldeles för lat för att göra sådana saker även om jag till och med pluggat redovisning, men det finns en anledning till att jag kom på att det var alldeles för tråkigt för mig 😛
Men i alla fall, jag förstår vad du menar när du säger att du är orolig för att det inte kommer att skötas ordentligt av dig själv, det är vanligare än vad du tror. Så skulle du någon dag bestämma dig för att starta företag så skaffa en redovisningsekonom direkt!, du sliper mycket huvudvärk och tråkiga arbetsuppgifter, och som en liten företagare behöver det inte alls vara dyrt, finns firmor som endast arbetar mot småföretagare och därför inte tar ut särskilt höga avgifter.

Du säger att du behöver en dator NU, men din dator fungerar ju ändå inte så jag förstår inte varför du inte bara skickar iväg den nu när du försökt hemma utan framgång?

Jag tror att det är ett hårdvarufel. Det är ju inget specifikt för PC, det kan ju hända med Mac också. Om problemet är att det saknas lagringsutrymme på den gamla, är det inte bara bättre att köpa en extern hårddisk?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *