Kategorier
Vardagstrams

Om man ser på tjocka som en sjukdom så slutar vi vara människor

Har läst ytterligare ett kommentarsfält som inte modereras där jag och min vikt och eventuella livsstil och hälsa dissekeras. Jag vet att jag tjatar lite väl mycket om dessa enskilda diskussioner men jag tar illa vid mig. Det ÄR obehagligt som fan att så mycket hat och förakt riktas mot min person och inte bara tjocka som grupp även om det sistnämnda är skit också. 
 
 
 
 
Men sen är det ju inte bara jag som drabbas heller. Det är liksom som att världen är till för smala bara. Att allt som finns här är för smala och att alla samtal, debatter, blogginlägg, filmer, böcker är gjorda för och riktas till smala. Alltså det är ju så. Det är ju det som kallas norm. Smala är normen och tjocka är undantagen man inte tar hänsyn till alls. Vi finns inte. Vi står vid sidan av, utanför festen och tittar in liksom. Så när folk sitter i diskussioner i kommentarsfält så talar de med andra smala. Tanken på att det sitter tjocka och läser slår dem inte. 
 
Men vi är ju här. Massor av oss. En hel epidemi av oss tydligen och där är också en bov i sammanhanget: pratar man om feta som en sjukdom så slutar vi vara människor. Vi avhumaniseras och då är det enklare att prata om oss som djur. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Om man ser på tjocka som en sjukdom så slutar vi vara människor”

Urk vilka as. Ett sidospår: En av mina kvinnliga chefer talar ofta om hur mycket hon äter och att hon borde banta… hon är oxå den jag kommer sämst överens med och hon blir ofta provocerad av mig, att jag den där tjockisen är så ointresserad av att diskutera bantning och att äta mycket (dvs att äta normalt?!). Sen påtalar hon ofta hur "ung" jag är (strax under 30) och försöker trycka ner mig på andra diskreta sätt. Samtidigt som väna söta tjejer som skrattar mycket och är sjukligt magra och sött klädda får sjukt mycket beröm och glada utrop. Ja inget nytt under solen detta beteende, hon känner sig säkert hotad och osäker, möjligen även bitter. Smalmakt at its finest moment typ. Fast i patriarkatet forever, över 50 år gammal. (Och jo, även män på jobbet provoceras av mig, med mera)

Alltså denna propaganda om den livsfarliga "epidemin" av fetma och överviktiga har ju fått folk att helt tappa greppet. Jag arbetar som specialist utbildad undersköterska och arbetar både inom sjukhus,boende och hemtjänst (med ålder från 40-105). Den verkligt livsfarliga EPIDEMIN som pågår det är epidemin av UNDERVIKT och då särskilt bland våra äldre men detta bryr sig ingen om? Jag Hör ingen skrika om detta hälsoproblem i vårt samhälle?
Undervikt är det som är livsfarligt och orsakar sjukdomar, irreversibla skador, smärta, lidande och ofta död (och detta kan direkt kopplas till just undervikt). Att ens påstå att övervikt skulle vara livsfarligt är bara så löjligt.

Människor är så jäkla korkade idag. De tror på allvar att sjukdom är något självförvållat. Bara man håller sig smal, äter rätt (= någon extrem diet) och tränar så fortsätter man vara frisk. Hälsohysterin gör folk så förbannat rädda för att bli sjuka att de använder extrema metoder för att kontrollera eller förändra sina kroppar. Det har hänt att människor sneglat på min tallrik och frågat om jag verkligen ska äta "det där". Har lust att skrika: "Jamen, om du tror att JAG blir sjuk av detta, varför äter du det själv då?". Då snackar jag inte ens bullar utan potatis, mejerier, kött eller annat som ingår i en normal kost. Har man inte blivit sjuk själv så fattar man nog inte att sjukdom kan drabba precis vem som helst och att man inte kan ducka för det genom att gå ner i vikt.

Jag är uppväxt med ett gäng runda kvinnor omkring mig, det är liksom min norm. Visst bantade både mamma, moster 1 och moster 2, mormor, farmor and so on. Men nä, de förblev runda! De såg ut exakt mer eller mindre som dig i kroppen! Ville bara säga att du alltså ingår i min norm!
Men likförbannat mår jag dåligt när jag själv är rund-vill alltid bli smal, trots att jag aldrig har varit det! Jag tackar dig för att du fått upp ögonen på mig varför jag känner som jag gör över min egna 35-åriga kropp. Jag kämpar som tusan med att vara nöjd över mig själv nu❤ tack!

Jag vet att problem inte försvinner när man talar om dem. De växer oftast bara. 99,9999 procent av den svenska befolkningen har inga åsikter om din kropp. Varför skriva ett inlägg om de ynka få som har det?

Jag tycker att det är jättemärkligt att folk skriver sådär för att jag anser inte ens att du är tjock. Lite rundare kanske men inte tjock. Min kropp är typ likadan (ganska mjuk och skön sådär. Mycket tuttar och en mage. Kanske några kilo extra, men inte konstigt mycket. Ganska sexigt även).
Inte att folk har rätt att vara hatiska mot tjocka människor. Men att bli helt förstörda sådär när man ser en "mamma kropp" är märkligt. Troligtvis har de själva problem med att vara nöjda med sin kropp och personlighet (är hatiska mot sig själva) så att de tar ut det på andra människor. Syns om dem.

Hm, hur börjar man? Long time reader, first time commenter?
Började läsa inlägget med de där glasögonen som har rosa skimmer på sig, du vet – de brukar försköna hur jag ser min världsbild. Efter några ord är jag tvungen att ta av mig dem och då ser jag världen med mina smått bittra ögon… Läser allt du skriver och kan inte annat än få vatten på min kvarn; världen är full av onda människor. Sitter man bakom en skärm är man tydligen "för långt borta" för att kunna skada någon.
Kan inte annat än att skaka på huvudet åt de skärmdumpar som följer med detta inlägg.

Du verkar ha en förkärlek till att trycka i dig gifflar och pucko och annat onyttigt och sedan lägga ut det för att få reaktioner på instagram. Kan ju vara därför sitt giffelätande nämndes?! Du provocerar med osmakliga filmer och bilder, när du sedan får kommentarer blir du sårad eller går i taket.. alltså Va?? Haha.
-och i nästa andetag SKÄMS du för att du är tjock? Men du ser inget fel i att pressa en påse gifflar istället för lunch? Och just ja, enligt dig är det visst hälsosamt att vara fet också.
Dubbla budskap, man blir mest förvirrad faktiskt -och provocerad! 😅

Ovan kommentar är helt oacceptabel.
Det hemska är att det komponerades ett inlägg angående denna kommentar, ett inlägg som länkades via pingback. En pingback som ganska omedelbart gav effekt, och sedan lika snabbt togs bort. Det är antagligen känsligt att vara ett medium där elaka kommentarer frodas, man vill gärna att kommentarerna ska frodas, men är rädd för vad som kan hända om man låter en annan synpunkt komma in i sitt flöde. Censur åt fel håll (och då pratar jag om den blogg där detta kunde få hända, dvs. därifrån kommentarerna som skärmklippet visar kommer ifrån).

Jag är själv stor men trott att jag "inte bryr mig vad andra tänker".. jag är nöjd liksom. Men härom dagen så var jag i centrumet där jag bor, med mina två barn.. och två medelålders män satt vid ett fik, varpå den ena pekar på mig och dom skrattar… gick förbi där två gånger och dom skrattade andra gången också. Det gjorde oerhört ont! Hörde nåt tisseltassel om "tjock" osv.. det satte sig djupt, trots att jag egentligen är nöjd med mig själv. Jag tycker jag är FETT bra 😉

Blir så förbannad när det talas om att LD’s bilder är osmakliga. Fy fan. Tänk om en smal person stod i bara trosor, eller visade magen, eller åt en bulle. ååhhhh, fiiiiinis, skulle det stå. När en tjock person gör det får denne skylla sig själv om glåporden haglar. Så är det. En tjock kropp är provocerande. En smal kropp är det inte. Sa jag att jag var förbannad???!!

Håller helt med. Vill bara påpeka en liten grej. Jag tror vi båda håller med om att det är de små sakerna i vardagen som (b.l.a) leder till de stora konsekvenserna? Uttrycket "lättare att göra oss till djur" är ett väldigt vanligt uttryck i dagens samhälle. Att använda andra djurarter som nedvärderande är något som jag anser är viktigt att vi tänker över. Det uttrycket leder till en omänsklig djursyn som har bidragit till att vi har en djurindustri idag till exempel. Det är ett bevis på att vi människor anser oss vara högre ställda och det enda intelligenta djuret på jorden. Också det enda djuret som inte är ett djur. Mycket av denna inställning kommer från de tre vanligaste religionerna (vi pratar om), judendom, kristendom och islam men det ligger ju ändå hos oss som personer att göra de små sakerna i vardagen som motverkar detta. En bra början är att inte använda djur som själsord.
Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *