Kategorier
Vardagstrams

Penntricket #15 ”Fuck off-kapitalet”

Äntligen Tisdag och äntligen ett nytt avsnitt av Penntricket! Denna gång pratar vi om pengar och en sak tycker jag sammanfattar hela samtalet och det är att för män räcker det att vara lyckade karriärsmässigt. Tjänar de massa pengar eller har en häftig titel eller ett bra jobb så får de status. De behöver inte prestera mer än så.
 
Men kvinnor måste vara bäst på allt. Vi måste vara den bästa frun, bästa vännen, bästa mamman, bästa feministen, ha ett städat hem, ett polerat yttre OCH ha en karriär och tjäna massa pengar och vara selfmade och ha ett sparkonto på 100k så att vi inte är ekonomiskt beroende. Och vi bränner ju ut oss på kuppen. 
 
Jaja. Lyssna där poddar finns!
 
Måste man kunna försörja sig själv för att ens ha mage att kalla sig feminist? Ska man följa Birgitta Ohlssons råd och skaffa 100 lök i fuck off-kapital? Hur då, i så fall? Och till vilket pris? Varför tjänar kvinnor generellt sämre? Nöjer vi oss med för lite? Kommer vi någonsin komma ikapp ekonomiskt? Natashja och Cissi dryftar makt, cash och påstådd dubbelmoral. Lyssna, brinn till och lär.
 
 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Penntricket #15 ”Fuck off-kapitalet””

Gud vad jag behöver era röster idag!
De senaste månaderna har jag börjat följa massa grymma qvinns på instagram, bloggar och lyssnar mig nu igenom eran podd.
Jag har väll svalt det röda pillret som ni pratar om och på riktigt fått upp ögonen för hur sjuk världen är och allt kvinnohat som finns ÖVERALLT.
Hur bär man sig åt för att inte bli galen och gå in i väggen? Jag är så psykiskt trött och det värsta är alla gånger jag får bita mig i tungan i min familjs närhet för annars känns det som att livet skulle vara 100% konflikt och diskussion HELA tiden.
Typ som när pappa tycker synd om stackars män som blir anklagade för tafs "för idag har det ju gått så långt att det är sexuella trakasserier om man ens kommer för nära en kvinna".
Eller min farmor som sa att de kvinnor som blir våldtagna på festivaler säkert ville ha sex men skämdes dagen efter och då skulle gjort våldtäcktsanmälan.
Eller min mamma som tyckte jag var en dålig flickvän för att jag inte tog ansvaret för att fixa hembakat när min pojkvän fyllde år och bjöd hem sin familj på fika. Vi är alltså särbos och bor 10 mil ifrån varandra (lång promenad till stationen, en tågresa och en bussresa för att ta sig dit) och hans ugn var trasig just då så jag skulle stått hemma och bakat för att sen släpa med mig till honom. Men nej, tydligen hade jag ett dåligt "förhållandetänk".
Och nu har jag precis haft ett gräl med min pojkvän om att han gillade nåt machoutbrott från Paolo Roberto om att män är män och kvinnor är kvinnor och jag måste helt enkelt sluta bry mig om saker jag inte kan påverka tex att USA har ett sexistiskt svin till president som tycker att man får ta kvinnor på fittan och anser det rimligt att kommentera Birgitte Macrons kropp det första han gör.
Min familj är ändå rimliga människor men de fattar helt enkelt inte och jag förstår inte hur man inte kan fatta??
Känns som jag dunkar huvudet i väggen mest hela tiden och jag är helt slut.
Aja, lång osammanhängande rant men jag var tvungen att får ur mig lite frustration och ville väll egentligen bara säga att ni är så himla bra!
Nu ska jag lyssna på era ljuva stämmor och bli lite lugnare i själen.

Jag har det där fuck off- kapitalet (och mer därtill). Har aldrig tänkt i banorna att det skulle göra mig till en "duktig kvinna" eller för den skull "bra feminist".
Jag kanske till och med är en "sämre feminist" för att jag har det mkt ekonomiskt förspänt…

Tycker iofs inte det är något fel att uppmuntra kvinnor till att skaffa sig ett fuck off-kapital i den mån det går, som Birgitta Ohlsson gör. Det är ju skillnad på att anse att kvinnor SKA fixa detta eller att det är något att sträva efter. Att göra sig fri och oberoende från män rent ekonomiskt öppnar ju upp en hel massa fördelar och friheter, som ni själva pratar om i podden är det mycket enklare att lämna en dålig relation och dessutom utvärdera sin relation nyktert om det inte finns någon beroendeställning att ta med i bilden, och att sträva efter att kvinnor ska vara ekonomiskt självständiga gör att utvecklingen för kvinnor gå framåt. Att fortsätta vara beroende av män för att leva och ta hand om barn är ju så kvinnor har levt i alla århundraden, det är väl inget att fortsätta vilja upprätthålla.

Jag har nyligen börjat spara till ett fuck off konto, dock inte för att vara ekonomiskt oberoende från en man utan snarare för att om 15 år kunna bli oberoende av arbetsgivare. Sparar man i 15 år ett par tusen i månaden i medel till högrisk fonder så kan man lätt gå ner till deltid eller till och med säga upp sig om man inte trivs på arbetsplatsen eller för att man helt enkelt vill ha lite mer livsnjutning. Det strävar jag efter, att kunna leva mitt liv hur jag vill långsiktigt eftersom man inte hade turen att bli Beyonce och Jay-Zs dotter som hade ett fuck off konto redan innan hon föddes 😛

Bra att ni tar upp kulturella/sociala privilegier också! Haft mycket frustrerade diskussioner med medsystrar (samt många jobbiga uppvaknanden själv) som väldigt gärna vill framstå som att vi alla came from nothing och kämpat till sig tillvaron, men att faktumet kvarstår att om en är vit/inte har någon form av funktionsvariation/någorlunda normsnygg/normsmal/socialt talför osv, samt öht har det ekonomiska privilegiet att kunna ta bostadslån på banken så har en det extremt jävla förspänt. Det känns som att folk allmänt inte riktigt vill erkänna (eller kan för sig själva men inte inför andra) hur sjukt bra en har det om det faktiskt går att lägga undan pengar på banken. Och det är ju såklart ingen skam i att göra det om en kan! Men det känns som att fler kanske behöver få det uppvaknande som ni berör i podden, för att vi ska kunna få ett mer inkluderande samhälle.
Dessutom, ju mer jag läser om medborgarlön desto mer fantastiskt verkar det, fatta friheten för människor. https://arbetet.se/2017/02/27/fler-lander-infor-medborgarlon/

Håller med ovanstående om att Cissi tar för mycket plats relativt dig, när det egentligen är du som är "experten" i mångas ögon. Och så tycker jag att hon pratar över dig och avbryter dig alldeles för mycket. Älskar podden men blir irriterad, du är typ min Jesus.

Skulle velat höra mer från dig LD! Du som ändå gjort en "klassresa" till skillnad från Cissi. Jag upplever det som att Cissi hela tiden trillar tillbaka i samma fälla, trots att hon försöker ta sig ur den, det här med att "hårt arbete lönar sig alltid" typ. Jag skulle vilja ha hört mer om hinder som faktiskt finns, som klasskillnader, etnicitet, kön, etc. Ni nämner ju att alla inte har samma förutsättningar ett par gånger, men jag skulle vilja att ni gått mer på djupet där! Mer intersektionalitetstänk.

Hallå typ starstrucked över att du svara på min kommentar. Hade älskat att lyssna på en podd där bara du svamlar iväg BTW, allt som kommer ur dig är så jävla klockrent ändå.

Jag tycker detta avsnitt var ett av de sämre, eller vänta…alla avsnitt har varit sjukt bra! Jag har lärt mig så mycket genom att lyssna på er.
Men denna gången kände jag att jag inte fick ut så mycket. Det kändes rätt analyslöst och svamligt.
Ser dock att de som kommenterat hittills älskat det som vanligt.
Så har jag kanske missat poängen?

Då får jag väl gå in och försvara Cissi då. Är inte hela poängen att det ska vara en diskussion och det blir bättre om de som pratar inte tycker exakt lika i allt? Frågan är ställd till de som skriver alltså. Jag tycker ni balanserar varandra väldigt bra och kan tycka många ggr att du är mer fast i dina agugment och inte beredd att tänka om medan Cissi känns mer diplomatisk. Det är ju just olikheterna som blir bra!

Jag skulle vilja höra mycket mer om visioner och hur det s k u l l e kunna vara! Som när du pratar om medborgarlön, Natashja. Vill också höra mer av dig generellt!
Funderade på det där med att det ändå inte går att göra något (inte behöva sträva efter att jobba lika mycket som män gör, leva i nuet och inte orka oroa sig för pensionen osv) för att saker behöver förändras strukturellt – menar ni att det bara är politiskt det går att förändra?

Började spara till ett Fuck off konto för flera år sen, efter att min dåvarande sambo gärna påpekade att det var han som ägde lägenheten och jag hade tur som hade tak över huvudet och kom undan så lätt då jag "bara betala hälften av hyran" och inte räntan på hans lån. Varför jag skulle betala av hans lån på lägenheten har jag aldrig greppat, eftersom jag inte skulle få en enda smula av ev vinst vid försäljning. Men det tog mig 4 år att komma upp i summan! Denna mannen hade också väldiga problem med att jag hade diplom från högskolan och inte han! Funderat lite mer på det där.. hur ser det ut i relationer? Är det så att män hellre vill vara med en kvinna med lägre utbildning än de själva?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *