Kategorier
Vardagstrams

Äntligen (??) sommarlov!

Två troll på skolavslutning. Första för T. Och första året jag handlade könat. Men jag vågade fan inte skicka T till skolan i balklänning. Jag kunde inte och fan vad det kändes svårt och jobbigt. Jag grämde mig för hur jag skulle hantera det. Vad skulle jag säga till barnen. 

Men jag löste det med att fråga honom vad han ville ha, liksom lämna över till honom och höll tummarna för att han inte ville ha ”samma som N”. Men puh, han ville ha ”en sån där klänning som Lova har som man kan dra upp och ner på”. Ok. Paljetter alltså. Supernöjd blev han. 
Det blev N också. Hon hade önskat ”en ny klänning”. Jag tog det pråligaste jag hittade. 
Deras kläder har hängt inne i min garderob i snart två månader och de har varit där varannan dag för att titta och oooh’a och aaaah’a och jag tycker att det är en del av magin kring avslutningen för jo det är ju magi för dem! 
Och idag fick de äntligen klä på sig. 
Nu är det iallafall sommarlov. Misstänker att vi inte kommer vara så glada för detta om en månad. Som jag sa när Oskar längtansfullt suckade ”snart är det semester!”: ”men de där två ska ju följa med oss?” 😂😬

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Äntligen (??) sommarlov!”

Linda!! Hoppas du skämtar..Jag jobbar på förskola och vet att barnen också behöver ledighet. Kanske längre än 4 veckor..varför som föräldrar inte ta 4 veckor var så barnen får ledigt i 8 veckor..??? annars den klassiska frågan "varför skaffa barn om du/ni inte vill vara med dem"???

Barnskötare: För att min son har ett mkt stort aktivitetsbehov. Han blir missnöjd och gnällig när det inte är full action mest hela tiden, vilket är sjukt påfrestande för alla. Jag och min man var hemma med honom så länge vi trivdes med det, tills han var 3 år. Det var några månader för länge. Och han går korta dagar på dagis fortfarande som 4 åring. Skulle ÁLDRIG få för mig dela upp semestern så som du föreslår. Men du kanske har bättre koll på vår familjesituation än jag?

Barnskötare: vilken skammande kommentar. När jag var liten tog mina föräldrar semestern samtidigt så jag och syskonen fick gå på fritids stora delar av sommaren. Hur mysigt som helst att både få vara med familjen och leka med kompisarna i mindre grupper (färre barn där) på sommaren. Dessutom fick jag glada och lyckliga föräldrar på köpet, eftersom de fick umgås med varandra (och oss barn) i några veckor. Kommer göra likadant själv om några år när det är dags för barn. Tänker inte skämmas över det heller.

Till barnskötare; mitt barn får 6 veckors sommarlov. Vi har tagit så vi har två veckor själva var med honom och två veckor tillsammans. Det är självklart att jag vill ha någon vecka tillsammans med min sambo också? Varför ens skaffa sambo om du inte vill umgås med hen? Vi ska bland annat åka till Finland och hälsa på hans familj. Men du kanske inte tänkte på att man vill hitta på saker hela familjen? Semesterdagarna är inte hur många som helst heller. Så sluta skamma föräldrar!

Barnskötare: Jag hoppas att du bara trollar. Annars gissar jag att du inte är ihop med någon och har barn. Skulle jag och min man inte ta gemensam semester skulle det nog betyda slutet på vårt äktenskap. Jag jobbar skift och varannan helg så vi hinner knappt ses i veckorna. Alltså längtar vi efter semestern så vi kan "catch up" och ha det skönt ihop, tillsammans med våra två barn. Tror inte för ett ögonblick att barnen tar skada av att "bara" ha 4 veckors semester.

10 veckor får mina hemma, plus de tre innan det pga sjukdom (orkade inte gå och lämna dom sista vecka). Kanske dom ska få gå 20h/veckan i höst. För se. Dom började nu i februari (4 och 3 år gamla). Det är ju SJUKT mkt jobbigare att lämna dom på förskolan, och hämta, än att bara vara hemma med mig och bebis 🙈

Hej!
Jag skriver absolut inte detta för att knäppa dig på näsan, vill bara upplysa dig eftersom du sprider en del felaktig information. På ditt Instagramkonto har du skrivit att det är ofarligt att vara överviktig och att man inte kan dö av det, men du har fel.
Faktum är att övervikt associeras med låggradig, kronisk inflammation som bidrar till patogenesen av insulinresistens (som i sin tur kan leda till typ 2-diabetes) och ateroskleros. Fettceller frisätter proinflammatoriska cytokiner, leptin (som har proinflammatoriska effekter) och adiponektin (antiinflammatoriska effekter samt sensitiserar vävnader för insulin). Överviktiga personer har en ökad sekretion av proinflammatoriska cytokiner och leptin samt minskad sekretion av adiponektin, vilket främjar inflammation, som i sin tur ökar risken för ateroskleros, typ 2-diabetes och kardiovaskulär sjukdom.
Övervikt/fetma är den vanligaste orsaken till insulinresistens och typ 2-diabetes. Detta beror på lite olika saker, bl.a. ökade nivåer av fria fettsyror (som förekommer vid övervikt) som kan bidra till utveckling av insulinresistens, samt en abnormal produktion av adiponektin och leptin, som kan bidra till utveckling av insulinresistens.
Övervikt kan också leda till dyslipidemi (i form av högt LDL och lågt HDL), vilket i sin tur främjar ateroskleros och kardiovaskulär sjukdom.
Det jag har berättat för dig nu är bara några få av många olika processer i en överviktig persons kropp som bidrar till ökad risk för kardiovaskulär sjukdom. Sammanfattningsvis skulle jag vilja säga att jag har full förståelse för att du och många andra överviktiga personer känner att ni mår bra, men övervikt medför väldigt stora risker, det ÄR så och det kan man bara inte förneka. Du säger att övervikt inte är ett akut tillstånd och det har du rätt i. Däremot framkallar övervikt definitivt en lång, utdragen dödsprocess. Du säger också att ingen människa har dött av sin vikt, men där har du däremot fel. Absolut, övervikt är ingen direkt orsak till att människor dör, men det är tveklöst en indirekt dödsorsak. Extremt många människor dör i sjukdomar som kommer till följd av övervikt, låt oss inte öka dödssiffrorna genom att sprida felaktig information.
Med vänlig hälsning
Emilia, läkarstudent

Emilia läkarstudent. The key word is "KAN". Det KAN leda till…. KAN. Det är inte = leder till.
Tips för din praktiserande tid senare som läkare. När en överviktig patient kliver in lyssna på hen istället för att avfärda hen som dum i huvudet pga överviktig. Allt hen lider av behöver inte ha med vikten att göra, alls.

My:
Inget i den medicinska världen är definitivt och man kan aldrig med 100 % säkerhet förutspå vad för sjukdomar en person kommer att utveckla. Däremot kan man genom forskning ta reda på vad det finns för riskfaktorer till olika sjukdomar och därmed fastställa vad som främjar respektive förebygger dessa sjukdomar. För överviktiga personer är förstahandsbehandling för hyperglykemi, aterogen dyslipidemi, hypertoni, protrombotiskt tillstånd m.m. viktminskning, så det är faktiskt allmänt vedertaget inom sjukvården att övervikt har en stark koppling till kardiovaskulär sjukdom och dess riskfaktorer.

Emilia
"Extremt många människor dör i sjukdomar som kommer till följd av övervikt, låt oss inte öka dödssiffrorna genom att sprida felaktig information."
Hur kan du som studerar till läkare uttala dig så här? "Extremt många människor" – det är ett fullständigt ovetenskapligt, oprecist uttalande som inte säger nånting eftersom det handlar om din uppfattning om vad som är extremt och inget annat. Sen borde du som läkarstuderande veta att fetma är en komplex och komplicerad kronisk sjukdom som beror på en rad samverkande faktorer och som varken uppstår eller botas/förvärras av vad någon säger på nätet. LD kan skriva tio inlägg om dagen där hon påstår att fetma är ofarligt och att alla borde väga 300 kg – ingen kommer varken bli smalare eller tjockare av det. Och det borde du sannerligen veta. Du borde dessutom veta den medicinska skillnaden mellan övervikt och fetma. Är du läkarstuderande på riktigt hoppas jag de kickar ut dig. Förhoppningsvis ljuger du på för att dina påhitt ska låta trovärdigare.

Emilia:
Jag fick luftrörskatarr i september förra året. Den skulle gå över av sig själv, sades det, så jag gick inte till läkaren. Tre månader (!) senare mådde jag fortfarande dåligt. Lungorna sved när jag andades, hjärtat gick ojämnt, jag hostade hela tiden och jag orkade knappt gå upp ur sängen. Så jag gick till läkaren och hoppades att jag skulle få hjälp. Lyssnade hon på lungorna? Nej. Lyssnade hon på hjärtat? Nej. Gav hon mig en remiss? Nej. Däremot fick jag tips om att gå till en dietist, och så tyckte hon jag skulle äta B-vitamin. Ett tag senare lades jag in på sjukhus för att lungorna inte orkade mer. Fick medicin. Blev bättre. Tack gode gud.
Såna som du kommer döda någon en dag, för att ni inte kan se förbi övervikten och se själva sjukdomen. Min luftrörskatarr var givetvis orelaterad till min övervikt, den börjar som en förkylning men går sedan över till luftrörskatarr. Innan dess mådde jag toppen på alla vis. Men jag kunde ha dött. Jag är fortfarande inte helt återställd.
Du skriver att övervikt leder till en lång dödsprocess. Jag tycker man kan säga det om hela livet, alla väntar vi ju bara på att dö.
Som tur väl är får jag fortsätta "lida av min övervikt" i många år till. Dock inte tack vare såna som du. Såna som är inställda på att alla smala ska få rätt hjälp, men tjocka människor ska bara få diettips.
Så tack. Tack för du hjälper mig att visa omvärlden hur orättvis sjukvården är för oss tjocka. Tack för du gav mig en anledning att berätta min historia.
Och du… tänk om. Läs på lite mer om hur tjocka patienter har det. Annars kanske det blir du som dödar någon istället för min läkare.

Maria
Jag skulle vilja fråga både dig och Emilia vad vi som är feta ska göra med informationen. Jaha, vi är dödssjuka, vad ska vi göra nu? Har du nåt svar på det? Och sen undrar jag om du/ni tror att det finns nån över 7 år i västvärlden som inte vet att fetma kan leda till mer eller mindre allvarliga följdsjukdomar?

Emilia, läkarstudent, varför tror alla normviktiga människor att det är deras plikt att predika om överviktsrisker för tjocka "dumma" människor? Vi kan tänka själva. Ja, det är sant! Det finns risker med att vara tjock, absolut, men att komma med pekpinnar och fina ord är tröttsamt. Vårt ätstörda samhälle är bra mycket mer riskfyllt än att en del av oss har mer eller mindre många kilon för mycket. Och vad är det som säger att det är "för mycket". Själv är jag tjock. Det är gött. Jag tränar bra, äter bra och är nästan aldrig sjuk.
Att utgå ifrån att tjocka människor inte kan tänka själva är en tröttsam inställning. Snälla, sluta med det. När jag hade stukad fot och kom till en läkare som med en gång började prata om min övervikt var det, i brist på bättre ord, jävligt irriterande. Snälla, bli inte en sån läkare.
Nej, här inne råder inte faktaresistens. Däremot är det en trygg zon om man vill slippa normalätstörda människor som alltid vet bäst.

Emilia: Jag arbetar som sjuksköterska på en hjärtavdelning och snälla, vad du än gör, bli inte som våra fatshamande överläkare. Alltså, de kränker på riktigt tjocka patienter. En man fick höra säkert fem gånger under ett läkarsamtal att han var FET (alltså rent ut: DU ÄR FET!!), att han skull DÖ osv. Läkarna förstår säkert inte själva hur de låter, men de behandlar tjocka patienter som mindre vetande.

Somliga Förbannade Kvinnor:
1. Absolut, det var klumpigt av mig att uttrycka mig på det viset. Ska omformulera mig! Fetma är en av de främsta orsakerna till ökad incidens av samt ökad dödlighet till följd av kardiovaskulär sjukdom.
2. Jag tror faktiskt att vissa personer på nätet, som t.ex. LD, har ett stort inflytande på människor och därför tycker jag att det är viktigt att rätt information framförs.
3. Jag vet mycket väl den medicinska skillnaden mellan övervikt och fetma, vad får får dig att tro att jag inte gör det? Om du syftar på att jag skrev "övervikt/fetma" vid ett tillfälle så var det inte ett likställande mellan de två, utan det betydde att övervikt såväl som fetma kan leda till insulinresistens och T2D.
4. Låt oss hålla en trevlig ton, det är inte snällt av dig att säga att du hoppas att de kickar mig från läkarutbildningen.
5. Vad finns det för anledning för mig att ljuga? Syftet med min kommentar var att sprida information, jag skulle inte vinna något på att ljuga.
6. En bra start är att bli normalviktig, det kan åtgärda många hälsoproblem.
7. Nej, jag tror att större delen av befolkningen är väl medveten om vilka hälsofaror fetma medför. Anledningen till att jag skrev min kommentar var att LD har konstaterat att fetma är ofarligt, vilket är fel.
Frida:
Har jag sagt att jag inte kan se förbi övervikten och se själva sjukdomen? Nej. Jag har sagt att övervikt är en bidragande faktor till många sjukdomstillstånd, that’s it. Jag är inte inställd på smala ska få "rätt hjälp" och att tjocka människor ska få diettips, jag anser att ALLA ska få den behandling de behöver. I vissa fall innebär det viktminskning för överviktiga människor, i andra fall inte. Det beror helt enkelt på vad patienten söker för. Jag tycker att det är väldigt ignorant av dig att formulera obefogade påståenden om mig. Sluta med det.
Fredrik:
Jag har aldrig hävdat att överviktiga personer är dumma, mängd kroppsfett och intelligensnivå korrelerar inte. Du får absolut tycka att det är tröttsamt med sådana som jag som berättar om riskerna med övervikt och fetma, det respekterar jag. Men du måste också respektera att jag tycker att det är viktigt att öka medvetenheten.
Såklart är alla typer av ätstörningar riskfyllda, dock vågar jag inte uttala mig om någon statistik gällande vad som är mest riskfyllt. Hur som helst, den här gången valde jag att diskutera just övervikt och fetma eftersom jag reagerade på LD’s uttalande om att det är ofarligt.
Du behöver inte oroa dig, jag ska verkligen anstränga mig för att bli en så bra läkare som möjligt och försöka tillgodose allas behov.
Anna:
Riktigt tråkigt att höra, men tyvärr finns det översittare överallt och det är inget jag kan rå för. Det enda jag kan göra är anstränga mig till mitt yttersta för att ge mina patienter ett gott bemötande!

Fredrik:
En till sak, jag såg vad LD hade skrivit på Instagram och valde bara att kommentera hennes senaste blogginlägg för enkelhetens skull, min kommentar hade ingenting med inläggets innehåll att göra.

LD:
Angående ditt svar på min första kommentar, du får gärna utveckla och berätta exakt vad jag har fått om bakfoten. Samtlig information är nämligen från kurslitteratur och föreläsningar på KI, så jag är väldigt nyfiken på vad du vet som inte de vet!

Emilia: Ingen här inne får ett aha-moment av ditt försök att vara snäll genom att sprida ’fakta’. Trevligt också hur du skriver att en bra lösning på övervikt är att bli normalviktig. Vad i hela friden är det som lärs ut på KI egentligen? Orkar inte ens ta diskussionen mer än såhär. Jag blir bara så genuint ledsen. Sure, ’öka medvetenheten’ du. Du är ju den första människan i heeeela vida världen som försökt berätta för tjocka människor att de är döende. Herregud…. *raderade några fula ord här av respekt för övriga*

Anonym:
Såklart, du har rätt. Vissa personer har svårt att gå ned i vikt och då måste man självklart utreda det vidare.
Precis, vissa vill inte gå ned i vikt och det respekterar jag.

Anonymkommentaren var från mig, glömde fylla i mitt namn:
Emilia: Jag som nästan dog för jag blev felbehandlad pga att jag är tjock, jag tar otroligt illa vid mig av att även ni framtida läkare har den här synen. Jag har oerhörda problem med mina benhinnor/fästen vid vadmusklen. Jag kan inte ens ta bussen till jobbet just nu istället för att gå, jag har för ont för att kunna gå 200 meter till hållplatsen. Jag vågar inte gå till läkaren igen. Jag vet vad de kommer säga. Grejen är att jag inte har ont för att jag är tjock, utan att jag är tjock för att jag haft dessa besvären till och från i hela mitt liv (har alltså varit smal förr). Ändå kommer jag få höra att lösningen är viktnedgång. Mm jätteenkelt. Ge mig några år av extrem smärta så går jag möjligtvis ner i vikt, men besvären kommer ändå finnas där. En smal person kanske hade fått en remiss eller medicin. Inte jag. Jag var hos läkaren för några år sedan med besvären och han ville ge mig remiss till dietist. Det är galet. Jag ber dig att snälla, lyssna på historier som denna och inte göra det ditt life goal att ’sprida medvetenhet’ om övervikt, utan att vara den där läkaren, 1 av 100, som faktiskt hjälper på riktigt, utan att ens nämna övervikten.

Frida:
Det gör mig ledsen att läsa att du har blivit så dåligt bemött av sjukvården. Jag har inte uppfattningen att alla besvär som överviktiga personer har är till följd av deras övervikt. Vissa saker beror på övervikten och vissa inte, det är jag fullt medveten om! Jag har inte som "life goal" att sprida medvetenhet om riskerna med övervikt och fetma, jag kände bara att det var nödvändigt när jag såg LD’s felaktiga uttalanden.

Emilia: Vi kan väl säga såhär, att inte en enda överviktig människa i Sverige går omkring utan vetskapen att övervikt kan orsaka hälsoproblem. Den som vill ha hjälp med övervikten, får det i Sverige idag. Satsningar görs på att få barn och unga att röra på sig mer. Men vi som inte orkar, vi som inte vill, vi som bara vill få leva ifred utan massa pekpinnar precis överallt… vi kan väl få göra det? Sök inte upp folk för att berätta hur det ligger till, lägg då den energin på den som faktiskt efterfrågar den. För den personen kommer din kunskap säkert vara guld värd.

Frida:
Ja, absolut, min ambition är verkligen inte att tvinga någon till något som hen inte vill. Som sagt, anledningen till att jag skrev min kommentar var för att LD uttryckte att det är ofarligt att vara överviktig och eftersom det inte stämmer överens med det jag har lärt mig så ville jag framföra det!

Emilia
Här ska du få lite gratis utbildning. De flesta kan gå ner i vikt med hjälp av svält, dvs kraftigt underskott av kalorier. Få kommer kunna behålla vikten däremot. Två tredjedelar av de som lyckas gå ner går upp alltihop inom ett år. Efter ytterligare tre år har nästan samtliga gått upp allt. Ditt antagande att bara folk vet att fetma kan vara farligt så kommer de vilja göra något åt det och lyckas är alltså felaktigt. Därför spelar det ingen roll om LD med alla sina läsare påstår att det är helt ofarligt att vara fet. Hon skulle kunna uppmuntra alla att bli smällfeta om hon vill och det skulle göra varken från eller till. Pga att väldigt få kan kontrollera sin vikt. Det är dessutom väldigt stigmatiserat att vara fet. Ingen vill bli tjock och få tjocka vill fortsätta vara det. Risken att LD skulle få folk att vilja bli feta är lika med noll. Vad som är viktigt med LD:s aktivism däremot är att hon uppmärksammar och belyser föraktet för feta människor, hur det uttrycks och vilka konsekvenser det får, som psykisk ohälsa, ångestproblematik och ätstörningar bl a. Hon hjälper feta människor att slita hata sig själva. För det finns bara två sätt att ha en kropp, oavsett vad den väger, hur den ser ut och hur funktionell den är: Med glädje och kärlek eller utan. Självhat har aldrig fått någon att gå ner i vikt och behålla den. Att informera om hur farligt det är med fetma får in te heller nån att gå ner i vikt. Nu tycker jag du ska läsa den här vetenskapsrapporten som riktar sig främst till sjukvårdspersonal: Widespread misconceptions about obesity . Varsågod.
http://www.cfp.ca/content/60/11/973.short

Somliga förbannade kvinnor:
Absolut, det är superviktigt att belysa föraktet mot feta människor. Det är aldrig okej att kränka någon och fettförakt är absolut något som vi måste uppmärksamma och försöka motverka, det håller jag med dig om och jag har aldrig sagt något annat om det. Dock tycker jag att gränsen går vid att förmedla felaktig information.

Emilia
Sen undrar jag om du skriver på andra bloggar också och informerar om vad som är farligt. Informerar du de som ligger i semesterstolen och solar mitt på dan om riskerna för hudcancer och att det är bättre att sitta i skuggan under ett parasoll? Informerar du de som röker på sina bilder om alla plågsamma och dödliga sjukdomar man kan få av det? Informerar du de som de poserar med ett glas vin på en uteservering om farorna med att dricka sig full och risken för beroende? Informerar du män som spänner sina svällande biceps om farorna med överträning och anabola steroider? Informerar du män som kör bil om att de borde lämna den hemma och ta cykeln istället eftersom 70 % av alla trafikolyckor begås av män och att en av de viktigaste orsakerna är deras riskfyllda beteende? Om du gör det vill jag dels att du länkar och sen vill jag be dig sluta trakassera människor på det här viset, precis som du gör när du letar upp feta människor för att informera med riskerna med fetma.

Emilia: Vad LD sa var att övervikt i sig inte är farligt. Följdsjukdomarna är det väl ändå ingen som har påstått att de inte finns. Du har själv skrivit här i kommentarsfältet "Du säger att övervikt inte är ett akut tillstånd och det har du rätt i" och "du säger också att ingen människa har dött av sin vikt, men där har du däremot fel. Absolut, övervikt är ingen direkt orsak till att människor dör". Jag tycker det är samma sak som LD sa från början.

Emilia
Var din gräns går är irrelevant eftersom det inte har någon påverkan på sjukdomen fetma om LD skriver att det är ofarligt, av de anledningar jag ingående förklarat för dig och även backat upp med vetenskaå och som du verkar ignorera totalt. Att du känner dig tillräckligt provocerad för att söka upp just feta och informera dem beror på dina omedvetna och obearbetade fördomar om feta människor. Läs artikeln jag länkade till, läs svaren du fått ett par ggr till och rannsaka dig själv. helst innan din utbildning är färdig. Du riskerar att skada dina patienter.

Somliga förbannade kvinnor:
Som sagt, jag reagerade på LD’s felaktiga uttalanden. Så nej, jag skriver inte på andra bloggar och informerar om vad som är farligt.
Frida:
Precis, själva övervikten utan allt som följer med på köpet utgör ingen fara, utan det är konsekvenserna av övervikten som är hälsofarliga. Därmed kan man säga att övervikt indirekt är farligt. Det må vara det LD menade när hon skrev att övervikt inte är farligt, men i så fall tycker jag att hon var något otydlig och vilseledande.

Läs artikeln Emilia! Jag skulle så gärna vilja att du börjar din läkargärning med vetskap om vad du begär av dina patienter när du rekommenderar viktnedgång och hur liten chansen är att de lyckas på lång sikt.

Somliga förbannade kvinnor:
Jag har inte aktivt sökt upp feta personer, jag såg LD’s inlägg på Instagram av en slump och kände mig då manad att skriva till henne här på bloggen. Jag har absolut inte några som helst fördomar om feta människor, varför påstår du det? Har du underlag för det? Tack för tipsen, men jag siktar på att hjälpa mina patienter istället för att skada dem och det tror jag att läkarutbildningen kommer att hjälpa mig med, det är ju trots allt det den är till för!

Emilia
Ja, du har sagt det några ggr nu. Det är inget argument för att få trakassera feta. Ditt behov av att söka upp oss och upplysa oss som om vi vore mindre begåvade och insatta än du har inget med oss att göra men allt med dig och dina fördomar. Fundera på det jag förklarat för dig, läs artikeln och var gärna tyst nu.

Emilia
Artikeln jag länkar till riktar sig främst till sjukvårdspersonal pga av den okunskap som finns om fetma både inom utbildningarna och inom sjukvården. Att du som går en läkarutbildning tackar nej till kunskap som kan bredda ditt vetande är anmärkningsvärt. Du kommer inte lyckas hjälpa en enda fet person att gå ner i vikt och behålla den. Statistiken talar sitt tydliga språk. Fakta trumfar alltid tro, hur stark den än är.

Somliga förbannade kvinnor:
Jag ber om ursäkt för att du har tolkat mina kommentarer som trakasserier, det var inte min mening. Som sagt, jag har inte aktivt sökt upp feta personer (och har inte heller ett behov av att göra det) utan jag såg LD’s inlägg av en slump. Som jag också nämnt tidigare så anser jag inte att överviktiga är mindre begåvade eller insatta än någon annan (ren fakta, intelligensnivå har inget att göra med vikten). Jag har inte heller några fördomar (som jag redan har förklarat). Jag har funderat på det du har skrivit, jag har läst artikeln men jag tänker inte sluta kommentera bara för att du befaller mig att göra det. Jag har lika stor rätt som du och alla andra att uttrycka mig i det här kommentarsfältet.

Somliga förbannade kvinnor:
Jag ber om ursäkt för att du har tolkat mina kommentarer som trakasserier, det var inte min mening. Som sagt, jag har inte aktivt sökt upp feta personer (och har inte heller ett behov av att göra det) utan jag såg LD’s inlägg av en slump. Som jag också nämnt tidigare så anser jag inte att överviktiga är mindre begåvade eller insatta än någon annan (ren fakta, intelligensnivå har inget att göra med vikten). Jag har inte heller några fördomar (som jag redan har förklarat). Jag har funderat på det du har skrivit, jag har läst artikeln men jag tänker inte sluta kommentera bara för att du befaller mig att göra det. Jag har lika stor rätt som du och alla andra att uttrycka mig i det här kommentarsfältet.

Tack, Emilia, för dina kloka ord. Jag tycker du gör ett jättebra jobb med att sakligt informera, upplysa och rätta. Hoppas du behåller din attityd och jag skulle gärna bli din patient. 🙂

Somliga förbannade kvinnor:
Jag ber om ursäkt för att du har tolkat mina kommentarer som trakasserier, det var inte min mening. Som sagt, jag har inte aktivt sökt upp feta personer (och har inte heller ett behov av att göra det) utan jag såg LD’s inlägg av en slump. Som jag också nämnt tidigare så anser jag inte att överviktiga är mindre begåvade eller insatta än någon annan (ren fakta, intelligensnivå har inget att göra med vikten). Jag har inte heller några fördomar (som jag redan har förklarat). Jag har funderat på det du har skrivit, jag har läst artikeln men jag tänker inte sluta kommentera bara för att du befaller mig att göra det. Jag har lika stor rätt som du och alla andra att uttrycka mig i det här kommentarsfältet.

Frida
Angående ditt problem med benhinnorna. Gå till en ortoped och be dom kika om du är plattfot och i sådana fall be om att få inlägg. Jag har alltid haft problem med benhinnorna och oftast får man problem med dom när man är plattfot. Snart ett år sen inläggen och har inte känt av benhinnorna sen dess. Håller tummarna att det kan vara så enkelt för dig också

Somliga förbannade kvinnor:
Jag ber om ursäkt för att du har tolkat mina kommentarer som trakasserier, det var inte min mening. Som sagt, jag har inte aktivt sökt upp feta personer (och har inte heller ett behov av att göra det) utan jag såg LD’s inlägg av en slump. Som jag också nämnt tidigare så anser jag inte att överviktiga är mindre begåvade eller insatta än någon annan (ren fakta, intelligensnivå har inget att göra med vikten). Jag har inte heller några fördomar (som jag redan har förklarat). Jag har funderat på det du har skrivit, jag har läst artikeln men jag tänker inte sluta kommentera bara för att du befaller mig att göra det. Jag har lika stor rätt som du och alla andra att uttrycka mig i det här kommentarsfältet.

Emilia, den här faktan du presenterar får alla uppkörda i nyllet var och varannan dag. Man behöver inte läsa på KI för att få den, räcker med en vanlig jävla tidning. Förstår inte varför du söker upp feta människor för att framföra din fakta? Det är ingen som här som har bett om dina kunskaper liksom "/

Somliga förbannade kvinnor:
Jag ber om ursäkt för att du har tolkat mina kommentarer som trakasserier, det var inte min mening. Som sagt, jag har inte aktivt sökt upp feta personer (och har inte heller ett behov av att göra det) utan jag såg LD’s inlägg av en slump. Som jag också nämnt tidigare så anser jag inte att överviktiga är mindre begåvade eller insatta än någon annan (ren fakta, intelligensnivå har inget att göra med vikten). Jag har inte heller några fördomar (som jag redan har förklarat). Jag har funderat på det du har skrivit, jag har läst artikeln men jag tänker inte sluta kommentera bara för att du befaller mig att göra det. Jag har lika stor rätt som du och alla andra att uttrycka mig i det här kommentarsfältet.

Somliga förbannade kvinnor:
Jag ber om ursäkt för att du har tolkat mina kommentarer som trakasserier, det var inte min mening. Som sagt, jag har inte aktivt sökt upp feta personer (och har inte heller ett behov av att göra det) utan jag såg LD’s inlägg av en slump. Som jag också nämnt tidigare så anser jag inte att överviktiga är mindre begåvade eller insatta än någon annan (ren fakta, intelligensnivå har inget att göra med vikten). Jag har inte heller några fördomar (som jag redan har förklarat). Jag har funderat på det du har skrivit, jag har läst artikeln men jag tänker inte sluta kommentera bara för att du befaller mig att göra det. Jag har lika stor rätt som du och alla andra att uttrycka mig i det här kommentarsfältet.

Bra att du läst! Jag blev lite orolig när jag läste punkt 6 i din lista ovan "En bra start är att bli normalviktig, det kan åtgärda många hälsoproblem.". Tänker att det kan bli lite tokigt om du rekommenderar bantning utan att vara medveten om att just denna lösning inte kommer att fungera för de flesta av dina patienter.

Maria: Tack för tips! Kanske är värt ett försök. Just nu är jag så desperat att jag gör vad som helst. Tror dock inte jag är plattfot men det kan ju vara värt en koll. 🙂

Somliga förbannade kvinnor:
Jag ber om ursäkt för att du har tolkat mina kommentarer som trakasserier, det var inte min mening. Som sagt, jag har inte aktivt sökt upp feta personer (och har inte heller ett behov av att göra det) utan jag såg LD’s inlägg av en slump. Som jag också nämnt tidigare så anser jag inte att överviktiga är mindre begåvade eller insatta än någon annan (ren fakta, intelligensnivå har inget att göra med vikten). Jag har inte heller några fördomar (som jag redan har förklarat). Jag har funderat på det du har skrivit, jag har läst artikeln men jag tänker inte sluta kommentera bara för att du befaller mig att göra det. Jag har lika stor rätt som du och alla andra att uttrycka mig i det här kommentarsfältet.
Som sagt, jag har läst artikeln och tackar alltså inte nej till kunskap som kan bredda mitt vetande. Om du tror att jag inte kommer lyckas hjälpa en enda överviktig person att gå ned i vikt och behålla den så får du tro det, det är inget jag kan bestrida eftersom jag helt enkelt inte vet det förrän jag har avslutat min karriär och har haft min sista patient.
Linnéa:
Tack, vad glad jag blir 🙂
V:
Som sagt, jag söker inte upp feta människor för att framföra fakta.
StinaS:
Yes, jag är såklart medveten om att vissa människor har svårt att gå ned i vikt och då är det som sagt något man får utreda vidare och försöka hitta en lösning till.

Sedan funderar jag på vad som skulle hända om LD:s följare började tro att övervikt är ofarligt? Tror du att alla hennes följare helt plötsligt skulle bli överviktiga hela bunten? Att du har en plikt som blivande läkare att rycka in och rädda alla dessa stackare som inte kan tänka själva? Jesus.

Emilia
Är du faktaresistent? Du kommer inte kunna hjälpa nån att gå ner i vikt och behålla den pga 1. fakta 2. Alla feta vet redan att de borde gå ner i vikt pga ej dumma i huvet och ditt påpekande om att de borde det kommer endast få¨dem att känna sig misslyckade för att de inte har lyckats. Så nej, du vet detta redan innan du försökt eftersom det är vetenskapliga fakta. Och jo, du har alldeles på egen hand och av fri vilja sökt upp den här bloggen med syftet att tala om för feta att det är farligt att vara fet =precis lika mycket trakasserier som om du skulle leta upp rökare, alkoholdrickare, övertränande och bilkörande män för att informera dem om hur farligt deras beteende är. Du verkar förstå det olämpliga med att informera dessa i tid och otid men inte när det gäller feta trots att den enda skillnaden är att du precis som så många andra anser att vår hälsa och vad vi gör är allmängods sm alla har rätt att tycka till om. Noll respekt för vår integritet med andra ord.

Emilia:
Läser ni bara om feta människor i din utbildning? Anledningen till att jag frågar är för att det verkar som att t.ex. kursen i bemötande fattas. Hur är mam ens funtad om man går in på någons blogg och skriver ett sådant raljerande inlägg under ett ämne som handlar om bloggarens barns skolavslutning? Om du inte varit så mån om att snabbast möjligast få ur dig ditt fettförakt och tagit dig tid att läsa tidigare inlägg kanske (verkligen kanske) du hade förstått varför LD skrev det på IG som hon skrev. Och hade du förstått så hade du med lite hopp haft vett att vara tyst.

Fast jag tänker att det kanske är bättre att fokusera på det patienten söker för än på vikten? Om man nu vet att det är osannolikt att patienten kommer att gå ner i vikt menar jag. Det finns ju även viss risk att patienten inte kommer att må bra psykiskt av viktfokus, bantning och misslyckande.

Emilia: vad för faror finns det med psykisk ohälsa, depression, ångest? Alltså rena hälsofaror?
Att skamma tjocka människor, som blivande läkare dessutom. Lär inte få människor smala, men däremot få dom att må psykiskt dåligt. Vad är tanken bakom det?

Hoppas inte någon tror att alla som läser till läkare blir som Emilia ovan. Av det språk hon använder gissar jag dessutom att hon är mycket tidigt i utbildningen. Jag läste inte på KI utan i Göteborg. Här forskas det på fetma och vi fick lära oss om hur otroligt svårt det är att gå ner i vikt när man är överviktig eftersom man så lätt går upp igen (ämnesomsättningen försämras och kroppen gör allt den kan för att samla på sig vikt igen efter snabb viktnedgång)
TILL ALLA ANDRA vill jag säga att INTE ALLA SOM är läkare delar Emilias uppfattning ovan.
Tack LD för att du orkar!

Emilia: Det är INGEN som har någon RÄTT att skriva kommentarer i detta kommentarsfält. Vi är gäster hos LD och det är hon som avgör vem som får skriva.
För övrigt tycker jag du ska tagga ner med din mästrande ton. Ingen har frågat dig, du bara klev in och krävde plats på ett ofint sätt. Hade du gjort likadant om du varit inbjuden till LDs fysiska hem? Om inte, tänk över ditt beteende på nätet och jämför med hur du beter dig IRL.

Emilia läkare. Livet är en utdragen dödsprocess för alla. Angående resten av ditt blablabla, håll ditt skammande för dig själv, ingen här är intresserad. Det enda du gör nu är att spä på hatet mot tjocka, och som blivande läkare kanske du bör fundera över om det är ett rimligt beteende. BTW är somliga förbannade bäst och hör sen.

Äsch..
Jo, ett välmenande råd från en kollega. Jag är ST-läkare i allmänmedicin.
Emilia: träd mycket varsamt fram när du träffar överviktiga eller feta människor i dit yrke. Alla, ALLA som är det vet om att de är överviktiga eller feta, och de vet också om de eventuella riskfaktorer som kan hänga samman med detta.
Ditt viktigaste redskap i ditt arbete är kontakten och förtroendet gentemot din patient. Känner patienten inget förtroende för dig spelar det ingen roll vad du säger.
Den där långa harangen med biokemiska termer kan jag faktiskt inte tänka mig att den var hälsosamt menad. Att vilja skina lite med sina kunskaper må vara en sak, men hjälpsamt är det inte. Dessutom visar flertal studier att en högre grad av aktivitet skyddar eller till och med släcker ut de negativa effekter som övervikt kan bidra till.
Detta är mitt bästa råd till dig: se dina patienter. Lyssna till vad de har att säga. Många överviktiga har blivit överkörda och så illa behandlade i vården att det krävs stort mod att söka upp vården igen. En mästrande kommentar om övervikt och du har raserat allt förtroende igen. Vi kan alla lära oss Lippincotts läror utantill, men att bemöta dina patienter på ett ödmjukt sätt, kommer öppna upp för er verkligt meningsfullt möte mellan dig och din patient.

Till Läkare: Fler såna som du behövs! Jag vet att min mamma (till skillnad från mig) har haft turen att stöta på en sån som du en gång. Hon är precis som jag tjock och avskyr att gå till läkaren, men gick till sist dit för ryggproblemen blev för svåra. Hon inledde allt med att säga "hej jag vet att jag är tjock men snälla jag vill inte prata om det". Doktorn svarade "eh nej varför ska vi det när du är här för din rygg??". Så fint. ❤️ Annat det än att gå till läkaren för lungorna höll på att ge sig och gå därifrån med tips om att byta kött mot kalkon som har mindre fett i sig. Suck. 😑

Gissar att Emilia, med sitt briljanta ordförråd är väldigt lycklig med sin kurslitteratur.
All vårdpersonal är inte fettföraktande. Här är en blivande sjuksköterska (och jag är smal som fan och backar feta! saaay whaaat?) som sitter på dela Emilias fakta och även fakta om att viktnedgång är sjuuuukt komplicerat och inte en enkel lösning. Myntet har två sidor. Fetma leder ofta till följdsjukdomar, japp. Ibland allvarliga, ibland inte. Lösningen kan vara att gå ner i vikt, japp. Ibland, ibland inte. Om det är att "bara" gå ner i vikt? Nej, då skulle folk inte vara feta eftersom att feta är så jävla hatade.
Hoppas dina barn hade en fin skolavslutning <3

Emilia: du skriver att du inte har fördomar, inte heller fördömer eller fördummar, men precis allt du skriver gör ju precis dessa saker. De dumförklarar tjocka och är fullt av fördomar. Du har dessutom missat hela kärnan i LD:s konto och är bara en i mängden som kommer med precis sånna här raljerande och skammande kommentarer. Passivt aggressiva som är fulla av dumheter och avslutas med en kramiz typ. Känns som du gått på läkarprogrammet i kanske en minut och läst dig blind på den utvalda fakta som presenterats – för ja, det är vanliga människor som väljer ut vad man ska läsa och de är selektiva. Det finns massor med forskning i ämnet som ni inte läser. Bara din kommentar ang lösning "att gå ner till att vara normalviktig" sammanfattar all okunskap och alla fördomar. Om det var så lätt, tror du någon skulle vara tjock då? Ta till dig av dessa kommentarer, läs relevant fakta och lär dig att ingen blir smal av dina ord och dina ord är knappast någon nyhet för någon som lärt sig läsa.

Emilia cheezes. Om du tror att det går stt läsa sig till all kunskap bör du omgående söka dig till ett annat yrke som inte involverar människor och empati, så som läkaryrket gör. Förstår du vad du håller på med här? Du går in under en bild på någons barn och kommenterar mammans övervikt och vill "informera" om den kunskap du läst dig till. Vad HÅLLER DU PÅ MED? Att läsa till läkare är till att börja med inte att vara läkare. Att ha kommit in på läkarprogrammet ger dig inte rätten till att tillrättavisa andra människor. Läkaryrket är ett av de viktigaste vi har i världen. Men till det yrket kommer även ett ansvar att använda sin kunskap man läst sig till på ett tillbörligt vis. Att möta människan i alla lägen och förstå helheten är ett av läkarens viktigaste uppgifter. För stt kunna göra det bör man som nyutbildad läkare hålla sig ödmjuk inför livserfarenhet yrkeserfarenhet. När jag ser dina kommentarer ser jag en människa som mycket väl är kunnig inom ett område men saknar insikt i hur man vanligtvis bemöter människor. Dina kommenterar får mig bara ännu mer övertygad om att man bör revidera antagningarna till läkarprogrammet. Och ta in fler människor som faktiskt klarar av att bemöta människor med empati och insikt i vad ens eget beteende som yrkesverksam läkare kan få för effekter. Stroppigare människor får man leta efter än de som håller till på KIs läkarprogram. Jesuskomplexet härjar i korridorerna och man får ducka för hur jävla viktiga studenterna tycker de är. Du bör omgående ta en runda kring din narcissim eller starta en egen karismatisk blogg där du "informerar folk" om allt du läser om. Du befäster just nu alla mina upplevelser kring 50% av läkare jag mött inom vården. Som förmodligen var ess i skolan och totalt institutionaliserade men glömde ta i tu med sin egen sociala kompetens. Du har inte informerat om ett jota här, som inte alla redan vet. Det du gjort är att visa vilka typer av människor de tar in på läkarprogrammet på KI. Helhet, empati och människovärde är inget de verkar lägga vikt på iallfall. Hjälpes. (Somliga förbannade kvinnor du har gjort mer för mig och mitt mående än någon läkare på 50 papp i månaden någonsin gjort, du förstår dig på alla de osynliga kunskaper som aldrig någonsin en läkarstudent eller annat självutnämnt geni klarat av att förstå, för det går inte att läsa sig till att klara av att hela folk, det måste göras med empati och livserfarenhet)

Emilia. Jag har befunnit mig inom "den medicinska världen" länge, det låter som om jag varit där en livstid längre än dig. Minns denna diskussion du för idag……. Du kommer att behöva den för personlig utveckling.

Emilia, två korta grjer bara:
1) vad håller du på med egentligen? 2) Det är inte sant att fetman varken direkt (eller indirekt) orsakar sjukdomar så som stroke och hjärtinfarkt.
"I en stor tvilling-studie kan nu forskare vid Umeå universitet bevisa att det är det genetiska arvet som styr om vi har en ökad risk att drabbas av sjukdomar som hjärtinfarkt och stroke.
– Våra resultat visar med väldigt stor säkerhet att fetma och risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar är genetisk, säger Peter Nordström som är professor i geriatrik vid Umeå universitet som i dag publicerar sina rön i medicintidskriften Jama Internal Medicin.
Det är alltså samma genetiska arv som orsakar både fetman och sjukdomar som stroke och hjärtinfarkt. Och det går inte att befria sig från det genetiska arvet genom att gå ner i vikt."
Och
"– Våra resultat talar för att den som lider av fetma och som anstränger sig för att gå ner i vikt inte minskar risken för att dö i de här sjukdomarna, eller att dö i förtid. Det här är kontroversiellt och jag blev otroligt förvånad av resultaten. "
Och
"– Våra resultat visar att om man blir överviktig på grund av sin livsstil och utan att ha någon ärftlig medverkan så orsakar inte fetman ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och för tidig död. "
Detta är alltså från en av de mest gedigna och trovärdiga studier som gjorts på ämnet:
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/fetma-okar-inte-risk-for-hjart-och-karlsjukdomar

Emilia
Du gör mig så ledsen med ditt människoförakt. Som skrevs till dig ovan, så bör du i konsekvensens namn ränna runt och varna alla för allt. Glöm inte att muntra upp personer med depression med kloka ord om att le och promenera så kommer allt att bli bra väldigt snart. Ditt agerande ligger på den nivån. Jag är en besvärlig patient, därför att jag inte vill acceptera att bli illa behandlad. Hade jag mött dig som läkare med ditt initiala resonemang till stor del på latin och med mästrande tonfall om ditten och datten som du läst i någon bok så hade du fått ha en rejält grundläggande diskussion med mig om bemötande. Sen hade jag kontaktat din chef för att informera om otrevligt irrelevant bemötande.

Emilia
Du gör mig så ledsen med ditt människoförakt. Som skrevs till dig ovan, så bör du i konsekvensens namn ränna runt och varna alla för allt. Glöm inte att muntra upp personer med depression med kloka ord om att le och promenera så kommer allt att bli bra väldigt snart. Ditt agerande ligger på den nivån. Jag är en besvärlig patient, därför att jag inte vill acceptera att bli illa behandlad. Hade jag mött dig som läkare med ditt initiala resonemang till stor del på latin och med mästrande tonfall om ditten och datten som du läst i någon bok så hade du fått ha en rejält grundläggande diskussion med mig om bemötande. Sen hade jag kontaktat din chef för att informera om otrevligt irrelevant bemötande.

Sfk-ÄLSKAR DIG! Tack för att du orkar!! EMILIA: Jag vet inte var jag ska börja.. att vårdutbildningarna brister i mkt, tvivlar jag inte på. Jag började själv läsa ssk på universitetet. Att se viktnedgång som räddningen på allt, kom igen!!! Som någon skrev ovan, min värk beror inte på övervikt utan tvärtom. Jag var skitsmal när min kroniska värk o ulcerös colit var som värst. Aldrig fick jag höra att d skulle hjälpa att gå upp/ner i vikt då. Men NU skulle jag helt plötsligt bli "botad"?? Fan, va nice ändå! Slipper jag stomin oxå?
Som "d var bättre förr" skrev, vet du hur illa d kan gå om ni läkare klämmer ur er vissa, dumma jävla saker? Jag lider av psykisk ohälsa o mår ju inte direkt bättre när jag får höra att min värk el likn skulle försvinna om jag gick ner i vikt. När jag själv vet att så inte är fallet.
Att dessutom kommentera random, under ett inlägg om barn o skolavslutning. Skäms!

Emilia, jag är också läkarstudent. På dig låter det som att allt redan är glasklart när det gäller övervikt, vilket ju inte alls är fallet. Du nämner några faktorer som de flesta läkarstudenter och läkare känner till, men de är sannolikt inte hela förklaringen till övervikt. Övervikt och exakt hur det påverkar är fortfarande lite av en gåta då det finns friska tjocka och sjuka smala och vice versa. Dessutom är det t.ex. snarare hälsosamt med övervikt på äldre dar, så man ska nog akta sig för att dra för snabba slutsatser i frågan…
Oavsett så känner jag att det är upp till varje individ hur man vill leva sitt liv. Givetvis ska info om fysisk aktivitet och bra kost finnas, men det finns det ju redan, i överflöd… Och precis som ST-läkaren skriver ovanför så är alla tjocka redan medvetna om att de är tjocka. Det som framförallt är viktigt är ju att vi lyssnar och bemöter tjocka med respekt, eftersom de så ofta blir diskriminerade inom vården.

Emilia:
Vilken fin värld du lever i! Det måste vara härligt där uppe i ditt elfenbenstorn där du kan titta ner på oss andra som lever i den kaosartade ordningen I like to call life.
Efter att ha växt upp i en familj där det ständigt pratades vikt och bantning och det ständigt förekom fettskamning så började mitt personliga helvete när jag vara ca 12 år. Nämn en ätstörning och jag har haft den. Fundera på självskadebeteende på denna feta äckliga kropp – been there, done it, got all the friggin t-shirts! Det tog mig närmare 25 år att få bukt på det. 25 år innan jag kunde hitta hem i mig själv. En av mycket få saker som triggat mig på senare är just såna läkare som du verkar kunna bli – de som påtalar ens vikt när en är inne för en bihåleinflammation. Då har jag gått hem, druckit nutrilett och spytt, tränat extra och funderat på om jag verkligen förtjänar att leva. Som tur är känner jag mina demoner väl. Det brukar gå några veckor och sen kan jag inse att läkaren är idiot och att hälsa, min hälsa, hänger på något annat än kroppsformen. Hälsa, att må bra, är så jävla mycket större och så jäkla mycket mer än vad du väger.
Emelie – det som håller mig vid liv i dag, det som får mig att vilja fortsätta, är att jag har frid inuti mig. Där inne. Jag trivs med mig, tjock, snygg, smart, rolig.
Jag vill säga en sak till, Emelie, som jag tycker du ska tänka på bland alla dessa goda råd och ord du fått på vägen.
LD har rätt – att vara tjock dödar inte. Att vara totalt undenärd eller att träna sjukt för mycket eller att vara så deprimerad att en inte ser utvägar – det dödar. Been there too, narrowly escaped och inte tack vare ännu en föreläsning om faran med diabetes.

Jag brukar aldrig kommentera inlägg, men nu kan jag inte hålla mig längre. Emilia, för mig är huvudproblemet att du har lämnat din kommentar på en privatpersons blogginlägg om hennes barns skolavslutning. Eftersom att det inte är 1177 eller någon annan form av medicinsk sida, så var din första kommentar helt onödig (och om du har någon koll på LD, inte heller "ny"). Emilia, du hade kunnat backa när du fick den första reaktionen. Du hade kunnat be om ursäkt och stanna vid det. Huruvida din kommentar är "fakta" eller inte tänker jag inte kommentera, eftersom att det är sekundärt för mig.

Emilia:
Hm. Innan en klampar in och börjar rapa "fakta om fetma" för att "förespråka hälsa" kan en ju ta sig en funderare på innan vad en rör upp. Psykisk hälsa borde inkluderas i begreppet hälsa även på KI och där finns riskfaktorer med katastrofala följder så det bara smäller om det, där yttersta konsekvensen är självmord. Så att ta sig en funderare gällande vilka som blir mottagare för ditt mästrande och vad konsekvenserna blir innan kan vara en god idé. Jojobantaren som ägnat 40 år av sitt liv på att räkna kalorier och gå upp och ner i vikt och till slut bestämt sig för att nu får det vara nog som triggas till ytterligare en bantning. Människor med ätstörningar. Personer som äntligen tagit mod till sig att i år ska jag bada för första gången på x antal år tack vare LD och andra kroppsaktivister men som faller tillbaka och inte vågar. Människor som börjat leva, vågar älska och älskas, har börjat dansa, slutat skämmas, hittat tillbaka till självvärde och livsglädje som läser det du skriver och drivs tillbaka i skuggorna. Jag kan lova att dina ord här bidrar till ångest, självhat och självtvivel så tro inte för en sekund att du bidrar till hälsa. Dessutom bidrar du till vidmakthållandet av fördomar om övervikt/fetma och fortsatt förtryck mot feta. Inte särskilt hälsosamt kan en tycka.

Emilia: Lär man ut källkritik på KI? Det finns ingen lärobok som har de exakta svaren på allt. En lärobok är en samling fakta som valts ut av några författare eller en redaktion. Det går alltid att läsa till sig annan kunskap ur en annan synvinkel någon annan stans. Dessutom, Lady D bad inte om att få bli överöst av din kunskap. Kanske kan du göra ett eget inlägg på ditt instagramkonto om farorna med övervikt.
Somligaförbannadekvinnor: Du är bäst, ingen protest! ❤

Jag hoppas jag får Emilia som läkare! Jag arbetar själv inom sjukvården, då inom psykiatrin och har ett personligt intresse för kost och hälsa. Emilia är nog en av de mest upplysta läkarstudenter jag läst en komme tar ifrån! Och verkar dessutom vara väldigt vass på att argumentera, märks på hennes sätt att hantera övriga kommenterares härskarteknik!
Jag ringer konungen direkt Emilia, du förtjänar en medalj!
Och ni andra. Det är inget fel att vara överviktig. Det är dock inte hälsosamt. Det är inte heller hälsosamt att väga för lite. Och det finns säkert hälsofaror med att vara medelmåttig också.
Till sist. Medicin botar inte. Medicin är symptomlindrande. Ex: en diabetiker blir inte frisk av insulin, hans symptom lindras (högt blodsocker). För högt kolesterol botas inte med medicin, utan man måste behandla orsaken till sjukdomstillståndet, i detta fall en livsstilsändring.

Jag läser och häpnar. Emilia, gumman… säger jag med uppriktig omtanke, inte för att vara nedlåtande. Snälla. Välj någon inriktning där du inte behöver ha så mycket patientkontakt. Tror inte det är din starka sida. Däremot är du säkert duktig på det rent tekniska, även om en del av tunnelseendet (som gränsar till neuropsykiatriskt symptom) tyder på att du har svårt att greppa avvikelser och variabler. Obducent är ju en väg att gå. Kirurger kan ju också få lov att vara lite socialt knepiga, men som vanlig låkare med direkta och vakna patientkontakter… nej. Inte efter vad vi läst här. Du rabblar upp en mängd fakta och som multisjuk med "oerhört komplicerad sjukdomshistoria" – enligt specialisterna, så kan jag tala om att ingenting av det du lärt dig stämmer. Inte på mig. Alla värden du tror ska vara höga är låga och tvärtom. Sambanden tycks inte finnas där. Och om du då hade mött mig någon av alla de gånger jag tvingas söka akut vård så hade du ju felbedömt och troligen felbehandlat mig direkt. För vad du än tror så har du fördomar. Ingen av oss går fria från den farsoten. Jag har kämpat i över tjugo år med min sjukdom och eftersom den är så sällsynt så är jag antagligen som min nuvarande överläkare säger, bättre lämpad att bedöma provsvar, undersökningar osv och fatta beslut än vad han själv är. Jag hade definitivt inte levt idag om jag hade lyssnat och gjort som doktorerna sagt rakt av. Jag är en mycket krävande patient, inte för att jag vill vara besvärlig men för att jag måste. Annars dör jag. Det är jag som vet att HB kan vara normalt men järndepåerna tomma, prover bekräftar det jag redan lärt mig känna igen. Det hjälper inte att någon överläkare står och säger att det inte är möjligt att ha ett blodtryck som varierar mellan 55/35 till 250/150 på minuter och samtidigt prata, gå och fungera. Tills de ser det. Enligt böckerna ska det inte gå. Medicin är ingen exakt vetenskap. Och som alla upprepat; vi som är tjocka vet om det. Vi vet också varför. Om det beror på kortison, dåliga matvanor, ärftlighet, tröstätande… vi vet. Vi vet dessutom alla knep, metoder och har alla fakta du kan tänka dig för att rent teoretiskt gå ned i vikt. Dietistbesöken är som ett "goddag yxskaft"-skämt. Åh fan, är det inte BRA att dricka Red Bull till frukost? Ska man äta fibrer? Är bacon ingen grönsak?
Emilia, jag gissar att du faktiskt menar väl och det gör jag också när jag säger att du inte bör ha för mycket patientkontakter. Din styrka ligger nog på ett helt annat plan. Den pedagogiska biten kan vi nog konstatera inte tillhör din starka sida. Jag har mött läkare som dig och ibland har det slutat i katastrof och livshotande situationer. Ibland har det resulterat i suveräna lösningar, men det är först när doktorn vågar släppa taget om sin egen ofelbarhet – och våga lita på att jag som patient kanske vet något som hen inte har lärt. Ännu. Då kan besatthet lik din vara till extremt stor nytta. Och då lyssnar jag också. Men snälla, tro inte att mästrande hjälper. Det gör det nästan aldrig. Lycka till.

Simon Stoltz
Du är inte fet du, det hör jag det. Och lika faktaresistent som Emilia. Ställer samma frågor till dig: Tror du att det får någon att gå ner i vikt genom att informera dem om att fetma kan vara farligt? Tror du att vi inte redan vet det och hört det tusen ggr? Och nu när vi fått infon – vad ska vi göra med den tycker du? Försöka gå ner i vikt? Tror du att vi inte redan försökt det, många ggr t o m? Har du läst vetenskapsartikeln jag länkar till? Här kommer den igen: http://www.cfp.ca/content/60/11/973.short
Eftersom du läst kommentarerna så vet du att av de som går ner i vikt så går två tredjedelar upp alltihop inom ett år och efter ytterligare tre år har nästan samtliga gått upp allt de lyckades gå ner. detta är fakta. Så vilka effekter tänker du dig att detta informerande ska få, konkret?

Simon Stoltz
Och ditt mansplainande LOL
"Och ni andra. Det är inget fel att vara överviktig. Det är dock inte hälsosamt. Det är inte heller hälsosamt att väga för lite. Och det finns säkert hälsofaror med att vara medelmåttig också."
NÄHÄ? Detta var helt ny information! Vilken tur att du dök upp för att i princip berätta att det är farligt att leva för man kan dö. Tror inte nån kände till det. Du måste vara en forskare på hög nivå för att besitta såna kunskaper. Tänk om vi andra inte fått reda på att man kan dö av det mesta, vilken hjälte du är!

Kristina: Jag har redan en gång gått igenom hur den studien misstolkas av vissa. Misstänker att det inte följde med när LD importerade bloggen hit. Samma med många andra studier som hänvisats till i den här bloggen. Man har läst sammanfattningen utan att då ta hänsyn till helheten och därför dragit felaktiga slutsatser.
Ni som är arga på Emilia. Jag misstänker att hon på samma sätt som jag aldrig skulle gått in här och skrivit i frågan om det inte var så att hon sett att det sprids direkta felaktigheter och möjligheter till missförstånd. Jag har flera gånger gått in och rättat tolkningar av studier och vem som stått bakom dem.
Jag tror inte Emilia skulle skrivit här annars för att mästra er till att gå ner i vikt så era påhopp på henne tycker jag är direkt otrevliga. Framförallt som jag själv reagerat på vad som skrivs här och tycker direkt att det kan vara farligt att sprida missuppfattatningar.
Ni säger på samma gång att ni redan vet hur farligt det är samtidigt som det avfärdas som att vara farligt. Det i sig finns det ju ingen logisk motsättning i, men faktamässigt stämmer det inte.

Emilia:
Du är fantastisk. Jag är gift med en läkarstudent och du ger ett mycket tålmodigt och pedagogiskt intryck (betydligt mer än min man haha). De som skriver här och kallar dig diverse öknamn, kritiserar din lämplighet för att du inte håller med deras ideologi samt önskar dig utkickad från utbildningen… fint systerskap va? Kan vara värt att tänka på. Och fakraresirent. Ingen kan bemöta dig i sak. Det är för att ingen är utbildad, och ingen vill överge sin ideologi. Du blir en fantastisk läkare och jag önskar dig allt gott.

Ingen jagar en rökare med information om hur lungorna förstörs av rökning, för alla vet att rökaren redan vet. Ingen jagar en alkoholdrickare med information om hur levern förstörs av spriten, för alla vet att alkoholdrickaren redan vet. Rökning dödar, passiv rökning dödar (!), alkohol dödar och bidrar till att alla möjliga människor påverkas negativt. Men alla jagar en överviktig person med information om hur kroppen förstörs av övervikten. Trots att ingen kan dö av passiv övervikt. Trots att den som är överviktig inte går ut och våldtar och mördar, bara för att vakna upp smal nästa dag och inse vad den gjort. Kan ni bara låta oss vara ifred? Ni är parasiter som livnär er på att tala om för andra hur de bäst ska leva sina liv. Ingen har efterfrågat er information. Om ni nu måste hålla på, ge er då på någon vars livsstilsval påverkar andra, t ex rökare (har själv en sambo som får astmaliknande attacker när folk röker, men inte får han några attacker av att jag är tjock). Eller så bara låter ni bli. Jag är hellre tjock än tvingas utstå en enda sekund med er om jag söker vård.

Hustrun: Fast det är ju flera, bl.a. SFK, som presenterat fakta? Du skriver "Ingen är utbildad", det är så jävla nedlåtande. Vad fan vet du om det? Och återigen, människor behöver ingen fin titel för att kunna läsa vetenskapliga artiklar och tillskansa sig den information som finns kring ämnet.

Hustrun: Du behöver nog googla systerskap. Att argumentera emot, inte hålla med eller inte anse att någon bör jobba med en viss inriktning har inget med systerskap att göra alls. Vi är många utbildade, också många med faktiskt erfarenhet, som bemött Emilia. Läkarstudent = student. Att veta mer och kunna mer än en student är ingen ideologi. Vi är många som suttit vid skolbänken och tyckt och tänkt som sen i praktiken förstått bättre. Bemöter Emilia en patient så som hon satte igång här, out of the blue, kommer hon inte hjälpa en människa.
Vidare är härskartekniker ett bra ord för många att googla.
Hmm: Du är bemött ggr flera i samma fråga men du, liksom många andra i denna fråga, lyssnar inte på svaren. LD och SFK som ofta bemöter dig ska ha en eloge för att dom orkar prata med en vägg. Nej. Man ska aldrig glida in hos en överviktig människa och tala om för den att den är fet och att det är farligt… Det är rent otrevligt, och faktamässigt fel.
Simon. Fantastisk fin info om att livet kan vara hälsofarligt 👌🏻 Den tackar vi för! I och med att du arbetar inom psykiatrin borde du verkligen förstå att bemötandet av patienter är det absolut viktigaste. Psykiatrin har dock extremt dåligt rykte i just bemötandefrågor.

Herregud, vilket drev! Tycker inte Emilia en enda gång använt härskartekniker eller framstått som något annat än ödmjuk, däremot kunde hon ju valt ett annat inlägg att kommentera under, än det om LD barns skolavslutning. Men att säga till någon som studerar att den kommer ha ihjäl folk, bli dålig på sin yrkesutövning, hoppas den blot kickad från utbildningen osv osv. Hur konstruktivt är det? Är inte det härskartekniker om något?
Förstår att det upprör och att folk tar det extremt personligt, men i sak har hon ju rätt. Det finns risker som kommer med att vara överviktig, vilka skulle försvinna om personen gick ned i vikt. Sedan är det en annan sak om personen kan eller vill det, som är en helt annan diskussion tycker jag.
Vet att många läkare har gudskomplex men det är också gudskomplex att anse att sin kunskap och erfarenhet står över vetenskapen och folk som studerat medicin i tiotals år (inte Emilia utan praktiserande läkare) för att "de vet bäst". För de känner sin kropp bäst. Det är lite samma som föräldrarna som vill smitta sina barn med mässling för de tror sig veta bäst och skiter blint i vad läkarkåren och vad vetenskapen säger. Så jag undrar verkligen vem det är som har problem med ödmjukheten och att ta till sig fakta egentligen.

e., håller verkligen med. Smaklöst drev med fruktansvärda påhopp här, LD borde klivit in och stoppat de mest rabiata på en gång. Man har ett ansvar för att ens kommentarsfält inte spårar ur och såhär får det bara inte se ut. Även fast det här gänget anser att de kan bete sig hur som helst för att de känner sig kränkta så är det naturligtvis bara strunt. Emilia har varit fantastisk och jag hoppas hon inte tar åt sig utan inser att det skriks pga en massa ömma tår hon trampat på vilket visar hur viktig hennes gärning är. Heja Emilia!
PS. Citatet "Huruvida din kommentar är "fakta" eller inte tänker jag inte kommentera, eftersom att det är sekundärt för mig." sammanfattar hela den här drevtråden och kommer citeras flitigt för att illustrera attityden hos det här communityt. DS.

Emelia har helt oombett gett sig in i en diskussion som bara får tjocka att må dåligt. Hon har behandlat och bemött oss som idioter. Som man ropar får man svar. Gissa att du också är en smal person som inte fattar varför man inte bara får säga till tjocka att de kommer att dö utan att få mothugg. Som du säger, du fattar inte varför det är problematiskt att bete sig som emilia gör för så länge hon kommer med "fakta" (nåja) så gör det inget att andra mår dåligt eller far illa av det.
Emilia är anonym och fri att lämna denna blogg.

Var och en väljer om den ska vara fet eller ej och det är varken fel eller rätt att vara fet.
Men alla har också rätt att känna till de risker man tar. Rökare, alkoholister m.m. har också rätt att känna till riskerna. Om någon sprider falsk information om att rökning skulle vara ofarligt, att rökning är genetiskt och att nästan ingen lyckas med att sluta röka och därför är det dåligt att försöka sluta röka samt att man inte borde informera om risker för att rökare kan må psykiskt dåligt då; ja då bör de argumenten bemötas med fakta.

Linnéa: Kränkta? Really? Du har ju ingen aning om hur det påverkar vårt/mitt mående. Jag var precis påväg att börja laga kvällsmat igår när Emilia drog igång. Det blev ingen mat. Det blev ingen frukost idag heller. Det blev inget jobb idag heller. Jag är ju ändå bara så ohälsosam och what not. Ni har fått mig, och säkert flera andra, att må fruktansvärt dåligt. Så tack för det. Tack för att ni sprider er "fakta" i all "välmening" och får oss att må psykiskt dåligt utöver den fysiska ohälsan ni påstår att vi har eller kommer få. Hoppas ni känner att ni uppnått era mål.

Anonym: Haha!! "En kommentar på nätet".. mm. Det är inte så att man får höra samma sak hela tiden från alla håll och kanter eller så. Jag kan koppla ner mig, absolut, men ska jag också då isolera mig för resten av livet så jag slipper se skiten? Jag kan erkänna att jag behöver hjälp. Hjälp med att förklara för er fetthatare varför det ni gör skadar mer än det hjälper. :))

Tja, väljer och väljer. Folk väljer oftast inte att vara alkoholister eller rökare heller. Det är naturligtvis svårt att sluta,mycket svårt.
Men som jag har uppfattat dig så väljer du att fortsätta med den livsstil som gjort dig tjock.
Min poäng är bara att folk har rätt att veta sanningen. Även om det är svårt att bryta destruktiva livsmönster så ska man inte lura i folk att det är riskfritt att fortsätta.
Att feta inte ska diskrimineras, att det inte ska skammbeläggas, att det inte ska bedömas av andra m.m. är något helt annat än att förneka riskerna.
(Sen är det inte onyttigt att VARA fet, fetman är ett symtom på samma livsstilsfaktorer som ger de olika sjukdomarna.)

Tja, väljer och väljer. Folk väljer oftast inte att vara alkoholister eller rökare heller. Det är naturligtvis svårt att sluta,mycket svårt.
Men som jag har uppfattat dig så väljer du att fortsätta med den livsstil som gjort dig tjock.
Min poäng är bara att folk har rätt att veta sanningen. Även om det är svårt att bryta destruktiva livsmönster så ska man inte lura i folk att det är riskfritt att fortsätta.
Att feta inte ska diskrimineras, att det inte ska skammbeläggas, att det inte ska bedömas av andra m.m. är något helt annat än att förneka riskerna.
(Sen är det inte onyttigt att VARA fet, fetman är ett symtom på samma livsstilsfaktorer som ger de olika sjukdomarna.)

Hustrun
Systerskap är inte att hålla med varandra i allt eller låta faktafel och okunskap stå oemotsagt. För tvärtom mot vad du påstår, så har jag bemött Emilia i sak. Jag har förklarat för henne varför hon inte kommer få några feta att gå ner i vikt och jag har backat upp det med vetenskap. Missade du det eller låtsas du att det att det var ett irrelevant påhopp för att det inte stödjer dina teorier om att feta kan gå ner i vikt och behålla den bara en läkare berättar att det är farligt att vara fet och att de ska banta? Det har dessutom varit (minst) två läkare här och bemött Emilias påståenden så att ingen här är utbildad är ju rent bullcrap. Dessutom kan man utbilda sig själv genom att läsa vetenskapsartiklar i ämnet vilket jag med flera gjort men när vi hänvisar till dem brukar folk svara "Fast JAG tror iaf att feta kan gå ner om de bara vill och JAG tror iaf att det beror på lathet och dålig disciplin!" Trots att all forskning säger något annat. lite som Emilia m fl bemött mina sakargument

Frida
Japp, samma här. Sitter med en sån jävla ångest nu. Det är vad detta "informerande" orsakar. Och det är betydligt mycket farligare för min (och andras) hälsa än om jag eller någon annan skulle gå omkring och tro att fetma är helt ofarligt och inte innebär några risker alls. Men det här med psykisk ohälsa – det är helt irrelevant i "upplysarnas" ögon, för det får bara inte finnas en fet person som inte har fattat att de ska dö vilken sekund som helst! Om jag inte varit bipolär och inte pga det inte kan arbeta så hade inte jag heller kunnat gå till jobbet i dag. Och jag kan inte heller äta när jag mår så här dåligt. Inte ett hekto går jag ber av det och så var det bra med det. med strålande jobbat alla "upplysare"! Hoppas ni ser vad ni ställer till med.

Linnéa
Sjukt att du tycker det är bra att trampa på andras tår. Att folk kan dö av fetma bekymrar dig uppenbarligen väldiga men att människor får ångest och inte kan klara sin vardag utan psykiatrisk hjälp, det struntar du i. Du tycker t o m att det är bra att fettonas tår blir ordentligt manglade så de fattar att de SKA DÖ SNART! Är du empatistörd?

Det Emilia har bemött är ju påståendet om att det skulle vara ofarligt att vara överviktig. Det är det enda hon har pratat om. Hon har med evidens och fakta bemött påståendet att det skulle vara ofarligt att vara överviktig. Hon har däremot inte pratat om att alla som är överviktiga varken borde eller kan gå ner i vikt, eller att det är fel och fult att vara tjock, att det är ett val att vara tjock osv yadayada. Det är ni själva som har lagt in de värderingarna i det hon har skrivit. (Om ni fortfarande anser att hon har skrivit dessa saker – citera gärna) VILKET JAG KAN FÖRSTÅ för jag förstår att tjocka bemöts med fettförakt i väldigt många sammanhang, kanske inte främst när de träffar läkare, jag är helt och hållet med på att det finns ett förakt för tjocka i samhället, MEN det här handlar ju ändå om vad Emilia har skrivit i det här kommentarsfältet och det är orättvist och felaktigt att låta henne stå till svars för allt förakt ni bemött under er livstid. Det är dessutom felaktigt och elakt att kasta sådana glåpord mot henne som inte alls står i paritet mot vad hon har skrivit eller hur hon har formulerat sig. Det är inte att vara saklig att bemöta hennes argument genom att säga att hon kommer att döda folk, eller att hon kommer att bli en skitdålig läkare. Det är ingen som har insikt i överhuvudtaget hur hon kommer att bemöta patienter i framtiden, huruvida hon är en socialt kompent person eller inte. Det är rena påhopp. Det är inte heller systerskap för fem öre när en kvinna har valt ett mansdominerat, högstatusyrke och får denna skit emot sig.
Jag tycker inte någonsin att överviktiga personer ska behöva känna sig dåliga eller förnedrade över sin övervikt och jag har full förståelse för att det är skitjobbigt att leva i ett smalhetssamhälle med övervikt. Jag har skrivit om det förut, jag är en normalviktig person som kommer undan med jävligt mycket just pga det. Jag kan äta vad jag vill när jag vill utan att en jävel lägger sig i och kommenterar syrligt på det. Jag är verkligen priviligierad i det avseendet. Däremot tycker jag man ska skilja på sak och sak. Och att rättvist ska vara rättvist. Om man ska bemöta det Emilia säger, så ska man faktiskt läsa det hon faktiskt säger och inte tolka in hundra andra saker. Det finns mycket evidens som talar för att det finns risker med övervikt (därmed inte sagt att det inte finns risker med massa andra saker – men hur är det ens relevant att dra upp att det finns risker med annat? Det utarmar liksom inte riskerna med övervikt).

Förresten, tack till alla som stöttat mig! Jag valde att inte föra diskussionen vidare för jag kände att det spårade ur och tog större proportioner än vad det faktiskt handlade om från början. Jag ber om ursäkt för att vissa känner sig kränkta, jag lade inga personliga värderingar i denna diskussion och det är synd att vissa tolkade det så. Hej svejs, ha det bra.

e
Nej, det är inte det enda hon har pratat om. Du är ju uppenbarligen läskunnig så du kan se läsa vad hon skrivit lika bra som oss andra. Men låt mig påminna dig.
1. "Däremot framkallar övervikt definitivt en lång, utdragen dödsprocess." Helt felaktigt. Fetma och övervikt är för det första inte samma sak. Övervikt är för de allra flesta ofarligt. Det är fetma som innebär förhöjda risker att drabbas av följdsjukdomar. Det betyder inte att alla kommer drabbas av detta. Det betyder inte heller att det för de flesta som får livshotande sjukdomar kommer handla om någon "lång och utdragen process" – om man inte anser att livet är en sån process. Så det finns inget definitivt med detta alls.
2. "Extremt många människor dör i sjukdomar som kommer till följd av övervikt, låt oss inte öka dödssiffrorna genom att sprida felaktig information." Extremt många människor säger ingenting om hur många det är eftersom extrem är en subjektiv bedömning. Att sprida felaktig information, dvs att fetma är ofarligt, kommer inte leda till att fler människor dör. Det Emilia säger är att LD dödar feta människor. Förutom att det är en vidrig sak att anklaga någon för så är det inte sant eftersom fetma inte beror på att människor inte har fattat att det kan vara farligt.
3. "Om du tror att jag inte kommer lyckas hjälpa en enda överviktig person att gå ned i vikt och behålla den så får du tro det, det är inget jag kan bestrida eftersom jag helt enkelt inte vet det förrän jag har avslutat min karriär och har haft min sista patient. " Fakta är att av de som lyckas gå ner i vikt så har två tredjedelar gått upp allt inom ett år och efter tre år har nästan samtliga gått upp alltihop. Emelias påstående att hon inte vet förrän hon försökt är alltså felaktigt. statistiken talar sitt tydliga språk. Att hon ändå som färdig läkare kommer försöka få sina feta patienter att gå ner i vikt är anmärkningsvärt, särskilt som jag och andra med fetma förklarat att läkare som påpekar att det är farligt att vara fet och att vi ska banta endast leder till att vi känner oss misslyckade och mår dåligt eftersom vi redan försökt otaliga ggr och inte lyckats. Forts följer.

Emilia
Att du älskar att jag har ångest för att folk berättar för mig varje dag att jag ska dö vilken dag som helst får stå för dig. Psykisk ohälsa kostar skattebetalarna åtskilliga miljarder varje dag så jag hoppas det svider i din plånbok när du önskar människor dåligt mående.

e: Vad är det du inte FÖRSTÅR??!! Ingen har bett om Emilias "goda råd", det är väl det som är problemet !!! inte hennes "fakta" om hur faaaarrrllliiigggtt det är med övervikt 😱 Lägg ned de förbannade "goda råden", det finns liksom ingen sim missat dem !!

Somliga förbannade kvinnor:
Jag drog mig ur denna diskussion för längesedan. Kommentaren "Älskar hur kränkt Somliga Förbannade Kvinnor blir. Samma person som gnäller om kränkta män blir nu så otroligt kränkt över en läkarstudent som presenterar fakta." är en väldigt okänslig kommentar och det var inte jag (läkarstudenten Emilia som startade diskussionen) som skrev den. Jag skrev de två kommentarerna under och de tillsammans med denna kommentar blir mina slutgiltiga ord i denna diskussion.

e
4." Som sagt, jag söker inte upp feta människor för att framföra fakta." Detta är precis vad Emilia har gjort. Hon läste ett inlägg av LD på IG, letade upp den här bloggen och utan att vara ombedd eller tillfrågad så satte hon igång att informera om hur farligt det är att vara fet. Under ett inlägg om LD:s barn skolavslutning dessutom. Ingen har bett om den här informationen, inget fet är intresserad av den för vi hör den redan många ggr varje dag. Inte ens de flesta smala orkar lyssna på "upplysarna" längre. Utöver detta så är vi många som försökt förklara för Emilia och de som håller med henne ("Bra att du trampar dem på tårna, heja!", "Älskar att tjockisarna mår dåligt!" samt "Men Emilia har ju bara sagt att det är farligt, nu överreagerar ni allt") att detta ständiga "informerande" om att vi ska dö snart i utdragna plågsamma processer skapar ångestproblematik, psykisk ohälsa och ätstörningar. Och det tas ingen hänsyn till för huvudsaken är att vi vet att VI SKA DÖ SNART!
Nåja, jag har väl slösat bort en timme till på döva öron och cementväggar som skiter i psykisk ohälsa, vetenskapliga fakta och vad de kan läsa med sina egna ögon.

Orkar inte heller med den här diskussionen, men till Emilia vill jag säga, lycka till med studierna! Hoppas det kommer gå bra. Och hoppas du inte tog åt dig av de personliga påhoppen. Jag skulle bli ledsen om någon skrev så elaka saker om mig iaf i den kontexten. En gång i tiden handlade kvinnokampen och vi kämpade för kvinnors rättighet till att utbilda sig, varje ung kvinna som väljer att bli läkare, något som varit mansdominerande så länge är fan en seger!

Åsidosatt vad olika studier ger och har gett för evidens, så är det ju fullt rubbat att på allvar ba "aa vet att tjocka e förtryckta", och samtidigt anse att tjocka i varje enskild händelse måste "bemöta med respekt" för att "en person inte kan stå till svars för hela samhällets förtryck".
Blir fan galen på det. Det är som såna som tycker att folk i olika serviceyrken varje sekund måste vara omänskligt skittrevliga och bejakande, fastän typ 20 kunder före dig på ett café har sagt samma sak till den i kassan, som kanske är skittrött, haft en hektisk dag och bara vill gå hem och göra sitt.
Att hävda tjockhet som en valfrihet är bara nonsens. Däremot kan privilegierad överväga möjligheten: istället för att till tjocka skriva en hel novell om tjockfara, låt bli att skriva novell om tjockfara.

e
Sa ju det. "Nu blev det för mycket saklig fakta som inte går att argumentera bort så nu låtsats jag att det var påhopp och elakheter istället som jag inte orkar bemöta." japp, döva öron och betongväggar. Huvudsaken är att alla feta vet att DE ÄR DÖENDE I ALLA FALL!

e: Numera får kvinnor utbilda sig och rösta osv. Ska vi fortsätta kämpa för dom sakerna ändå menar du? Jag är själv högutbildad och sjukt tacksam för det, men den tacksamheten kan inte väga upp den stora sorgen över att jag trots min utbildning blir diskriminerad när jag söker jobb pga tjock. Men jaja. Jag orkar inte heller med det här mer. Vill bara rikta ett stort grattis till alla er som kan ta helg med vetskapen att ni spridit fakta. Bra jobbat! Hoppas ni kommer må bra i helgen till skillnad från oss andra. 🙂
Till SFK: <3 heja!

Fina barn du har!
Undrar lite hur du tänker kring att du alltid varit så könsneutral med dina barn, men när de får välja själva väljer din dotter en supertjejig prinsessklänning och glitter? Visar inte det då på att vi i grund och botten är olika? Att könen påverkar oss ÄVEN om man växer upp med en så genusmedveten mor som du är?

mina barn har ju inte växt upp under en sten? De har ju påverkats av samhället utanför vår lilla bubbla där flickor uppmuntras att vara vackra. De lever ju i samma värld som alla andra. Sen ÄR fina klänningar roligare än trista pojkkläder. Min son väljer alltid tjejkläder också. Mycket glitter. Långa klänningar med frilligt tyg. Jämför jag min dotter med andra flickor så ser jag dock tydligt att min fostran satt spår och gett henne ett försprång som många andra flickor aldrig får.

Emilia, vill bara från en annan kollega säga bra sagt. Saklig presentation av fakta. Vi lever i ett samhälle som är helt faktaresistent numera, övervikt och grav övervikt är en av de största hälsorisker vi har att ta hand om i västvärlden i framtiden och alla patienter skall informeras om deras korrekta hälsostatus, precis som alla rökare skall informeras om riskera med det. Det ingår i läkaryrket, men även ockaå sjuksköterskeyrket. Givetvis med respekt för personens integritet. Att hävda att fetma inte är farligt är helt fel, då är man inte insatt i vetenskap och forskning. Sen måste man alltid kunna skilja på sak och person.
Mvh
Sofia
Narkosläkare

Linnea, jag menade inte att fakta är oväsentligt. Det jag menade var att jag tycker att den diskussionen hör hemma under en annan rubrik och helst också i ett forum där syftet är att diskutera medicinska frågeställningar/risker kopplade till vikt. Så vänligen citera mig inte, eftersom att jag var så otydlig att du tyvärr tolkade mig felaktigt.

RebeckaL, hon betedde sig inte "hur som helst". Hon var sjukt trevlig och saklig. Att hon sa saker som inte faller fetmagerillan på läppen är irrelevant. Det var ni som betedde er pinsamt.

En ganska ovidkommande fråga men varför är det så att om man tex får. cancer (annan valfri sjukdom) så blir alla så jävla överpeppade med sina hejarop typ "Du kommer klaaaraaaa dig" (trots att man typ har cancer i hela kroppen) medan man till överviktiga personer (som ju också är en sjukdom) talar om att "du kommer minsann dö"????

Linnéa
Då tycker jag att du kan bete dig som personen du försvarar, dvs trevligt och sakligt. För jag håller med dig, Emilia var inte otrevlig. Hon har bara fel i somliga av de sakerna hon påstod och riskerar med denna inställning att skada sina patienter. Det är problematiskt men hon var inte otrevlig. Du däremot kallar andra rabiata, kränkta, pinsamma och fetmagerilla samt tycker det är bra att feta blir trampade på tårna. Så istället för att diskutera Emilia kan vi ju diskutera ditt beteende här. Ta ansvar för ditt eget beteende istället för att använda Emilia som en sköld när du är otrevlig och slänger hånfulla epitet och tillmälen omkring dig.

Sofia
Förstår jag dig rätt nu? Du anser att läkare ska informera varje fet patient de kommer i kontakt med i sitt yrke om att fetma är farligt och att de bör gå ner i vikt, oavsett vad de söker för? Är det korrekt uppfattat? I såna fall, vad anser du att detta informerande ska resultera i?

Emilia: VAFAN?? "Jag älskar att sfk blir så kränkt"??????? Precis VAD är d du älskar m d???
Simon… omfg DU arbetar inom psykiatrin?? 😱
Frida: massor av kärlek till dig!!!! ❤
Sfk 😘😘❤ löööv

Färgglada barn 😀 Jag känner ett barn i Tamlins ålder som identifierar sig med ett annat kön än det barnet föddes in i biologiskt sätt. Barnet har även anammat sin könsidentitet fullt ut. Klass- och skolkamraterna accepterar barnet och det är fantastisk att se detta barn bekvämt och utan restriktioner. Barnet är sig själv, så mitt råd: våga. 😊
Till Emilia: Sluta, snälla sluta bara…

SFK du och dina riddare kan ju börja med ert beteende innan ni börjar kritisera andras. Bjälken i dina ögon och allt det där. Ni härjade som en hatarmé ett halvt dygn innan jag lackade.

Först: vilka finingar dina barn är!
Sen till alla läkare, förståsigpåare, blivande läkare mfl:
Jag är också medicinskt skolad (ssk) och har tagit del av forskning, både ny och gammal. Vet vilka risker det innebär med fetma respektive övervikt. Jag är också FET.
Jag tänker att ni alla självutnämnda experter har tagit del av all forskning gällande övervikt? Eller har ni verkligen det? Att sluta röka kan du göra utan att dö. Att leva ett liv utan alkohol är även det relativt riskfritt. Men det vi ska göra är att börja äta på gränsen till svält. Varje dag, för resten av våra liv. Vi har nog alla på ett eller annat sätt försökt gå ner i vikt. 20 kg ner, 30 kg upp osv. Ja, men vill man så kan man, menar ni. Ja visst. Själv har jag nog bantat bort ett par hundra kilon i omgångar under mitt liv, vilket nog gäller en stor del av oss. Men det är det som är kruxet. Hur behåller vi vår viktnedgång? Som det nu är, kära experter, så får vi vackert klara oss på svältkost för att klara det. Metabolism är knepigt och kroppen är inställd på en sak: överlevnad. Alltså svälter man, så läggs varje liten extra kalori på energireserven, dvs kroppsfettet. Så är den onda cirkeln igång. Förstår ni? Om inte, så föreslår jag er att läsa på mer om ämnet.
Så – och nu talar jag för mig själv – det finns därför två val. Fortsätta i vikthetsen, banta, gå upp, må skitdåligt i kropp men framförallt själ. Eller gilla läget. Äta så bra mat jag kan. Äta onyttigt någon gång ibland utan dåligt samvete. Röra på mig så mycket jag vill och orkar. Acceptera mina kilon och att jag aldrig kommer att bli sk normalviktig. Jag väljer det senare alternativet och om någon liten doktor kommer med fettpekpinnen när jag söker för halsont, så blir det stopp.
Usch o fy och stackars mig (eller skyll dig själv) tänker ni nu blivande doktorer mfl. Hon kommer att dö! Japp, det kommer jag. Ni med. Och hur och när har vi ingen aning om de flesta av oss. Jag är f.ö 51, har minst 30kg för mycket på kroppen, mina blodfetter är utmärkta, likaså mitt blodsocker, mitt blodtryck perfekt. Förklara det, den som kan.
Om ni verkligen är bekymrade och vill göra något åt den sk fettepidemin, så föreslår jag att ni börjar med att inte bidra till vikthets samt att ni jobbar för att avdramatisera mat.

SFK det räcker med att komma till ditt första inlägg här där du hoppas Emilia kickas från sin utbildning. Det är otrevligt, onödigt och inte någon sanning utan bara en onödig elakhet. Så det var inte så svårt. Varsågod och jag hoppas du lyckas med att vara trevligare i framtiden!

Linnéa
Det är min åsikt och den är grundad på fakta. Läkare som informerar sina patienter om att de är feta och bör gå ner i vikt när personen inte sökt för sin fetma riskerar 1. att fokusera på fetman och därmed missa de hälsoproblem som finns vilket kan leda till felbehandlingar och i värsta fall döden samt 2. att bidra till ångestproblematik, psykisk ohälsa och ätstörningar eftersom ytterst få som lyckas gå ner i vikt klarar att behålla sin viktminskning. Nästan samtliga har gått upp allt inom tre år. Därför anser jag att Emilia, om inte kickas, så självmant hoppar av sin utbildning ocg ägnar sig åt något där hon inte riskerar att skada och t o m döda andra människor. Se där, inte det minsta otrevligt men helt faktamässigt rätt och riktigt. Att du inte förstår det och famlar i blind0 efter argument samt misslyckas varje gång är en annan femma.

SFK, att du vägrar erkänna det äckliga drevet mot Emilia säger allt om din och dina kumpaners karaktär, med detta avslutar jag denna onödiga diskussion. Frodas du i ditt hat om du vill.

Anonym
Det är inte jag som kallar folk rabiata, kränkta, pinsamma och fetmagerilla samt tycker det är bra att de blir trampade på tårna. Det är du. Så frodas i ditt hat du om du vill och fortsätt ösa ur dig tillmälen och förlöjligande epitet så fort du inte kan argumentera för din sak. Du är den enda som förlorar på det. Du aldrig kommer lära dig något nytt eller få några nya insikter om dig själv med det beteendet. Och det får vara ditt problem.

överviktiga har större risk att dö av att de försummas av äckligt dömmande vårdpersonal än av sitt surplus av kroppsfett. är så jävla trött på fatshaming i medicinska sammanhang.

Kan den där "Emilia Läkarstudent" vara lite mänsklig och avsluta sitt försök att tömma hela sitt förråd av medicinska termer hon lärt sig på homoestaskursen?
Om du, Emilia, vill viga din läkarkarriär åt att omvandla feta människor till hälsogurus så är du på helt fel spår gällande metod. Den omvandling görs varken med hjälp av akademiska termer som LDL, leptin och cytokiner eller med sådana "duktig-flicka"-inlägg som du gör på främmande människors bloggar. Om människor ska förstå dig måste du nog först isåfall erbjuda gemene man en ordentlig genomgång av de livsviktiga första terminerna (och termerna) av läkarprogrammet – som du verkar tycka har de mest briljanta svaren på livets alla gåtor. Innan dess bör du rimligen tala klarspråk eller eventuellt sluta bry dig om andras val av hälsa.
Tillägg: Tråkigt att du, Emilia, ger sken av att alla läkare, blivande läkare eller andra medicinska specialitéer delar ditt fettförakt.
Det gör vi nämligen INTE!
Med vänlig hälsning,
Också läkarstudent; smal men utan fobi för feta människor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *