Kategorier
Vardagstrams

Mens och igenfettad hjärna

Så jävla trött att jag håller på att krevera.
 
Är det nu Bingo Rimér tycker att detta beror på att jag är tjock och äter så dåligt? Själv tror jag att det beror på att jag knappt får sova och att detta varit ett kroniskt problem sen jag började samsova med barn för cirka 9 år sen. (Har alltså inte haft en paus mellan barnen) MEN VAD VET JAG? Jag är ju tjock och då får hjärnan inte riktigt plats i huvudet och det försvårar tänkandet. 
 
Idag är det poddinspelningsdags igen. Vi ska träffa Clara Henry och snacka mens och eftersom att jag bor åt helvete så måste jag kliva upp i ottan för att hinna in i tid. Det tar en halvtimme (i min takt pga vägrar stressa) att gå till pendeltåget och sen en timme att åka till stan. 
 
Jag längtar så jävla mycket efter dessa dagar. Även om Oskar är hemma på helgerna så är ju barnen som frimärken, speciellt den minsta. Det lämnar inte mycket rum för att andas. Eller sova. Den där evigheten på tåget och timmarna i studion är liksom pausen. 
 
Aja. Dags att förbereda mig.
 
Först frukost: (Sån som tjocka människor äter)
 
 
Alltså livet är ju pecanpaj? Har ni ätit denna himmelska skapelse nån gång? Det har jag. För jag bakar den själv. 
 
Nu ska jag göra er en tjänst och det är dela med mig av receptet: 
 

Ingredienser: 

Pajdeg (Om du inte kör färdigdeg från affären) 
5 dl vetemjöl
200 gram smör
1 kryddmått salt
1 dl kallt vatten

Fyllningen:
125 gram smör
2 dl ljus sirap
1 dl mörk sirap
(Går att ta tre dl av en sirap om man bara har en sort)
1 dl farinsocker
1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
Massa pecannötter. Minst 3 dl. Men jag tar mer. Jag tar tre små påsar. Det är dyrt men värt. 

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader

Mät upp mjöl i en bunke, tärna ner smöret, och rör ner vatten och salt.
arbeta ihop detta till en deg, och tryck ut i en pajform. 

Förgrädda i ca 10 minuter.

Under tiden gör du fyllningen: Smält smör i en kastrull.  Vispa ihop ägg, sirap, socker, vetemjöl, vaniljsocker, salt och så i med smöret. Blanda i nötterna. Antingen hela eller krossade lätt. 

Häll sedan över fyllningen i det förgräddade skalet – och ställ in i ugnen på 175 grader i ca 35- 40 minnuter.

När pajen är färdiggräddad, ställ den kallt i kylskåpet och låt den svalna innan servering.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Mens och igenfettad hjärna”

Hej kära du
Har aldrig kommenterat på din blogg förut men tänkte testa och även se om jag får svar för det är några saker jag funderat på. Jag bär själv på övervikt, anser mig inte tjock, men det verkar ligga i betraktarens öga. Vad jag dock konkret märker är att jag på "vanliga" klädkedjor får handla deras "XLNT"-storlekar, jag har ont i mina knän vid längre tids belastning, jag blir lätt andfådd och svettig vid aktivitet och jag har högt blodtryck och höga blodfetter. Vi kan konstatera att jag bär på ohälsosamma kilon helt enkelt. Min doktor påstår att så är fallet och jag kan vara benägen att hålla med efter lite egen forskning på nätet.
Men, trots att det är svårt och jobbigt och tråkigt, vill jag inte utsätta mig för en högre risk för sjukdomar och ohälsa som påverkas negativt av fetma, oavsett fetmans vara eller icke vara. Det är den högre risken jag vill undvika oavsett vad det gäller. På samma sätt som jag inte kör utan bilbälte (eller smsar när jag kör), jag inte äter det mest svartbrända när jag grillar (fast det är gott) eller dricker två-tre groggar varje dag (även om jobbet blir roligare).
Jag inser att för att minska risken för sjukdomarna (och i förlängningen bespara mig lidande, mina barn lidande och inte behöva belasta sjukvården) och också kanske få en drägligare tillvaro vad gäller mina redan nu ovannämnda ohälsa så måste jag, sakta men säkert, göra livsstilsförändringar. Jag tror inte på dieter och hårdträning. Jag tror på sunt förnuft. Vad som stoppas in måste ut igen. Enkelt ekvation. Med goda fördelar av normal motion, gärna vardagsmotion. Jag försöker därför ändra en dålig vana i taget och även lägga till en god. INTE äta sött bröd till frukost t.ex. utan ägg, gröt eller annat som gör gott för insidan. Inte buffé till lunch. Inte pannkaka varje middag. En liten längre promenad med hunden varje dag. Testa nån ny sport då och då. Ta trappan iaf två gånger i vecka.
Och se på fan, det har effekt. Inget banbrytande, men lite mindre ont i knäna. Lite bättre värden hos doktorn. Något bättre sömn med mindre snarkningar som indirekt påverkar hela familjen.
Mina tankar efter att påbörjat resan mot ett liv med mindre späck på kroppen (jag kallar det skämtsamt så för mitt fett är hårt, envist och isolerande) har ju bara fördelar, med den lilla reservationen om att det inte är roligt i exakt varje ögonblick. För mig (minskade besvär och mindre risk för besvär), för min familj och för samhället (jag minskar ju trots allt risken att dö ifrån dom för just besvär som har en ökad risk vid just fetman och även fortsätta belasta vården).
Vad jag vill säga och fråga är således, gör ovanstående reflektioner dig upprörd och i så fall varför?
Och hur kommer det sig att du inte vill minska dina risker när det faktiskt är en ökad risk med ohälsosam övervikt precis som det är ökad trafikrisk om du kör och samtidigt spelar in film till instagram? Eller om du röker cigaretter?
Vad är det som är så provocerande med att iaf försöka dra sitt strå till stacken för att undvika att vara till en belastning på ett samhällssystem som vi alla borde värna om?
Tack för din tid och jag hoppas på svar!
Du gör ett fint jobb i Penntricket, jag lär mig massor varje avsnitt!
//Jana

Jana, allt det du beskriver är ju dock väldigt vanligt även hos smala och "normal"viktiga sån det behöver ju inte hänga ihop med övervikt.
Känner SÅ många icketjocka med både kass kondition, värk i kroppen och dåliga värden.
Så länge vi inte känner LD personligen eller typ jobbar som hennes läkar är det väldigt att dumt att anta att hon lider av nåt av det här.

Jana. Jag förstår att du inte har läst LD:s blogg tidigare. Om du anstränger dig lite så ser du att du har fått fel uppfattning av henne. Om du själv äter pannkaka ibland och mår dåligt av det har du säkert gjort gott i att sluta, fantastiskt jobbat! Att röra på sig är också riktigt duktigt av dig det kunde vi alla göra mer av. Men det har ju inget med vikt att göra. Att dina knän mår bättre betyder att du blivit starkare, inte smalare. Dina kilon sitter hårt åt skriver du och sanningen är att du säkert lyckas gå ner men går upp igen efter fem år. Och blir ännu tjockare än du är nu. Om du mår dåligt kan du äta bättre och träna så du blir starkare, det är mitt tips till dig och det ända som kommer att funka är att du accepterar dig själv. Jag är själv tjock men har bra värden, låg vilopuls och bra kondis. Ner går jag inte men det är helt ok. Belastar sjuksystemet gör jag inte heller. Tips: fokusera på nåt annat som är viktigare än fläsket: miljön? Frivilligverksamhet? Sånt som lyfter samhället och världen på riktigt.

Tack kära medsystrar! Tänk att man får mothugg på allt, fast jag ställer frågor till en person, i hennes blogg! Ville jag fråga er, hade jag gjort det!
Jag är faktiskt genuint intresserad av LDs svar! Hon skriver att hon har ångest.
Därav mina konkreta frågor till henne, inte fancluben 😀 Låt henne svara själv vettja!
Kram och fin lördag! Och snälla, hugg inte på detta oxå (tänk att man ska behöva be om det?!)
Kärlek i massor och lugna fingrarna! Jag är verkligen genuint inte ond 😘

Jana: själv är jag tjock men är hälsosam i övrigt. Alla är vi olika. Alla vill vi olika. Vill du gå ner i vikt? Fine. Det är ok. Något som inte är ok dock är att hetsa andra att må dåligt med hälso-propagerade och uppmuntra folk att bli ätstörda/tjata på överviktiga att banta osv. Mat-glädje är mycket hälsosammare. 🙂

Jana
Det låter som att du behöver motionera mer. 1-1½ timmes promenad om dagen kommer med största sannolikhet förbättra dina värden. Kanske behöver du dra ner på sockret och äta mer grönsaker också. Däremot lär du inte gå ner något av det och i såna fall ytterst marginellt. För att gå ner i vikt måste man ha ett kraftigt underskott på kaloriintag och vill man behålla den lägre vikten måste man leva på svältgränsen resten av sitt liv. Har man väl fått fetma så finns det dessvärre inget att göra åt det. Sina värden kan man alltid förbättra däremot.

Jana
Vill du endast ha svar av LD så rekommenderar dig att skicka ett mail. Skriver du i ett kommentarsfält kommer folk ge mothugg, kritisera och reagera. Det är så det fungerar i kommentarsfält, särskilt på stora offentliga bloggar och konton som bjuder in till diskussion. Lugna fingrarna lite i fortsättningen Jana och ta dina frågor privat med folk om det är menat att vara en privat konversation. Lycka till!

Jag förstår dina frågeställningar Jana 🙂 jag skrev en liknande lång kommentar för ett tag sen mobilen dog och sen har jag inte pallat! Men min fråga va samma, hur hon ser på min livsstilsförändring. Och även att jag ibland skäms för att jag gjorde den och borde jag göra det? Gjorde jag fel som övergav oss fetas sida😛 Då: 157 cm och 90kg. Jag tränar inte, lever inte på svältkost, äter godis, kakor och chips. Men jag hittade mig själv och mitt intresse för natur och odling. Det tog sina år, nu ligger jag typ på 62-65 kg, äger ingen våg och bryr mig inte om vikten utan mitt inre. Men ibland när jag läser dahmers blogg så blir jag lite skamsen över mitt val, även fast det är bra för mig. Jag va inte fulare eller sämre när jag va fet. Jag har alltid älskat mig själv och så är jag uppfostrad av min mamma. Men mina överviktiga vänner såg min förändring och det kickstartade dom. Jag fann ett intresse för att va snäll mot min kropp och kost blev sjukt roligt, "hur kan jag laga så god mat som möjligt fast så nyttig som möjligt" typ. (nej jag menar inte att andra Är elaka mot sin kropp, men jag va det trots att mina värden va bra så fanns det andra problem). En läkare sa en gång att det är bättre att va aktiv och rund än smal och stillasittande. Vi får inte glömma att många smala har fett, men inte på magen eller under huden utan i organen!
Jag hetsar inte någon som är fet, men bara för att jag är mindre nu så betyder inte det att jag inte har tankar och funderingar. Och det betyder inte att jag vill att andra ska följa min väg. Vi alla ska må bra och älska oss själva och varandra oavsett hur vi ser ut. Man får tillexempel inte skulda en kvinna med bröstcancer om hon är rökare! För mig är det samma sak som att skamma överviktiga om dom får hälsoproblem. Jag hade cancervirus nr16 och hade ett helvete i två år med operation på operation på livmoderhalsen, mina läkare sa inte ens nånting om att jag rökade, och att läkningsprocessen halveras med 50% pga det. Näst sista gången va det en som förklarade och frågade om jag kunde röka två cigg mindre om dagen bara. När jag fattade allvaret valde jag att sluta helt, det va skitsvårt och jag har trillat dit igen haha. Men gången efter va viruset borta och jag hoppas att nästa kontroll ser bra ut trots att jag nu har börjat igen, och jag hoppas inte läkarna skammar mig ifall det skulle se dåligt ut.
Alla har "problem", och ingen ska bli kränkt på grund av dom! Så tycker jag och det va mina tankar. Tack:)

Efter att ha läst dina kommentarer så tycker jag att du fokuserar för mycket på vikt och kilon, även fast du inte säger det så är det som att du kopplar ihop din tidigare feta kropp med ohälsosamt leverne och att du idag, när du äter bättre och rör på dig, kopplar det med din smala kropp. Det antyder ju också att du kopplar det så generellt, dvs att du utgår från att jag eller andra feta är feta för att vi inte tar hand om våra kroppar. Jag fattar att du menar att du inte vill skamma nån och jag tror dig, men jag tror också du har fördomar som kan upplevas tröttande och kränkande för många av oss som hela tiden får slåss mot den fördomen.
Grejen är att många av oss äter nyttigt och tränar och gör allt "rätt" men är ändå tjocka. Att du mådde skit tidigare hade ju ingenting med din vikt att göra alls.

Anonym
Jag förstår dina frågeställningar! Min fråga är också, hur gör man bra livsstilsförändringar? Och även att jag ibland skäms för att jag gjorde dem och borde jag göra det? Gjorde jag fel som övergav de icke-kreativas sida Då: uttråkad och rastlös. Jag skapade inget med mina händer, använde aldrig min fantasi. Men jag hittade mig själv och mitt intresse för paper crafting. Det tog sina år, nu gör jag väl fem kort i veckan, jämför mig inte med andra utan bryr mig om mitt inre och hur bra jag mår. Men ibland när jag läser bloggar från de som inte skapar så blir jag lite skamsen över mitt val, även fast det är bra för mig. Jag va inte sämre när jag inte använde min kreativitet. Jag har alltid älskat mig själv och så är jag uppfostrad av min mamma. Men mina icke-skapande vänner såg min förändring och det kickstartade dom. Jag fann ett intresse för att va snäll mot min hjärna och kortskapande blev sjukt roligt, "hur kan jag tillverka så fina kort som möjligt fast så billigt som möjligt" typ. (nej jag menar inte att andra Är elaka mot sig själva för att de inte tillverkar kort, men jag va det för jag utnyttjade inte min fulla potential).
Jag hetsar inte någon som struntar i sin kreativa sida, men bara för att jag jag tar tillvara på den nu så betyder inte det att jag inte har tankar och funderingar. Och det betyder inte att jag vill att andra ska följa min väg. Vi alla ska må bra och älska oss själva och varandra oavsett vad vi ägnar oss åt. Man får tillexempel inte skulda en person som mår dåligt för att de inte blir matematiker! För mig är det samma sak som att skamma icke-skapande för att de inte tar tag i sin kreativitet.
Alla har "problem" och många vill inte bli kreativa trots att det skulle vara bättre för dem, men det ska ingen känna sig kränkt av att jag tycker. Tack för ordet! Och glöm inte: Alla får lov att ranta loss om sig själva och sina preferenser och intressen och otaliga åsikter om ditten och datten hur mycket de vill oavsett hur andra kan tänkas ta det och oavsett hur irrelevant eller ointressant det än är! 👍☺😘

Jag får skicka mail ist! Så jag inte råkar sprida fettföraktet, skamma och hälsohetsa.
Till alla jag råkade hinna trampa på tårna och kränka med vad jag trodde skulle öka förståelsen för mitt resonemang (genom att bjuda på egen erfarenhet) ber jag om ursäkt! Ni duger som ni är och detta var inte till er 💗
Kort kort tillägg, sen jag påbörjade förändringarna (vilka framförallt drevs av min rädsla för att ha av en förhöjd risk för vissa sjukdomar pga min övervikt) har jag INTE gått ner i vikt!!! Men jag har nog bytt en del av dom mot muskler! Jag som tycker jag är fin som jag är struntar i siffran på vågen, det är min och framtida hälsa jag jobbar för 👍
Hoppas jag nu igen inte spred öppenbart förakt och annat otrevligt för det var inte meningen iaf!

@Jana – jag tycker du skrev ett inlägg med intressanta och relevanta frågeställningar och ser inte varför du skulle behöva ursäkta dig för det! Är också intresserad av svar på dina frågor och hoppas du får ett konstruktivt svar här. Ha en fortsatt bra dag!

En arg kvinna:
Va bra:) alla är vi olika! För dig kanske det ointressant, men för någon annan som känner igen sig är det kanske inte det. Du missförstår hela inebörden. Jag tycker till exempel att det är tråkigt att du är så arg och passivt-aggressiv mot folk, istället för att för att vara vänlig, och ha en trevlig dialog tillsammans. Min kropp må va mindre nu, men i sinnet är jag fortfarande tjock. Köper till exempel fortfarande större stl. Och när jag ser att dom inte passar förstår jag inte varför eftersom min hjärna fortfarande är inställd på min gamla kropp. Iallafall kan jag ibland tvivla på mig själv när jag läser dahmers texter, inte för att hon får mig att skämmas, det har enbart med mig att göra. Gjorde jag det för mig själv, eller gjorde jag det för samhällets normer? Alla är vi svaga ibland. Dahmer är en superbra mamma, men t om hon tvivlar ibland och ställer frågeställningar angående det.
Mina intressen sen barndomen kom automatiskt tillbaka för att jag fann en annan väg. Men kommentaren handlade inte om dom, det va bara ett tillägg för att det är en stor del av min person. Förr kunde jag inte leva utan fester, nu kan jag inte leva utan odling , natur och naturmedinintresset. Det kom ganska nyligen och hjälpte mig med min livsstilsförändring. Jag kanske missförstod din intention totalt. Och isåfall får jag be om ursäkt. Jag vill inte bråka, jag vill lära. Jag har brutit mig ur ett förhållande med en man som har hjärntvättat mig, misshandlat fysiskt, psykiskt och sexuellt. Ville bara prova att hitta ett "forum" där likasinnade personer finns och där jag kan få ställa mina frågor som jag funderar på. Min förändring gjorde jag innan jag träffade honom, han dödade det. Jag va inte bra nog. Jag ful, ointelligent, värdelös. Jag försöker hitta tillbaka till personen jag va innan. Jag vet inte längre vems ord det är som är i mitt huvud. Hans eller mina. Mina eller. Samhället, hans eller samhället, godas eller ondas.
Du får tycka och tänka om mig och mina ord och att jag kanske inte är så bra på att förmedla det. Men säg det sakligt till mig så jag kan få chansen att uttrycka mig på ett förståligt sätt. Fredfullt, det är det jag behöver för att kunna möta dina behov. Ömsesidigt.

Finns ingen anledning att ens para ihop rökning och övervikt på annat sätt än att puckon flockas runt dem för att förklara hur dessa rökare och tjockisar bäst ska leva sina liv.

fast det stämmer ju inte att man måste leva på svältgränsen hela sitt liv för att behålla en viktnedgång eller måste ha ett kraftigt kaloriunderskott för att kunna gå ner i vikt. Tvärtom, om man äter för lite och kroppen tror att det är svält på gång så lagrar den all energi istället och gör inte av med något. Alla förändringar man gör påverkar. Säg att man äter exakt samma som idag men börjar aktivera sig mer, bara den förändringen kommer bidra till något liksom. Det hela beror på hur snabbt man vill gå ner i vikt och hur mycket, och självfallet hur ens genetik ser ut. Vissa måste jobba 20 ggr så hårt som nån annan och allt får ju ställas i proportion och rimlighet. Det kanske inte är rimligt att försöka ens gå ned i vikt om ens genetik är sådan så att det krävs orimliga insatser, osv.

Känner igen den där känslan av att sätta sig på tåget UTAN barn. Helt ny dimension av lycka, som bara småbarnsföräldrar kan relatera till. Er podd Penntricket förgyller just nu mina stunder av egentid och jag blir så inspirerad och peppad. Ni sätter ord på tankar och känslor och upplevelser som jag länge trott har varit helt normala när de i själva verket har varit så jävla skeva.

PS igen:) min psykolog har semester, men jag ska ta upp den här ordväxlingen med henne när hon kommer tillbaka, hon är den enda jag för tillfället litar på, jag återkommer med hennes syn på det hela. Det kunde väl va intressant? Hon är specialist på kvinnovåld, ptsd och allt som hör där till. eftersom det är det som har skadat mig, jag delar gärna med mig av mina lärdomar.

PS igen:) min psykolog har semester, men jag ska ta upp den här ordväxlingen med henne när hon kommer tillbaka, hon är den enda jag för tillfället litar på, jag återkommer med hennes syn på det hela. Det kunde väl va intressant? Hon är specialist på kvinnovåld, ptsd och allt som hör där till. eftersom det är det som har skadat mig, jag delar gärna med mig av mina lärdomar.

Amanda: om det va riktat till mig så har du missförstått varför jag tog upp det i kommentaren. Jag menade skam som skam, oavsett vilket område det handlar om så är det fel att utsätta någon för det. Det är psykisk misshandel, och tjänar ingenting till förutom att bryta ner någon. Jag vet flera som har rökat i 40 år, och när dom slutade så får dom helt plötslig lungcancer. Man kan aldrig veta. Livets vägar är outgrundliga eller hur det nu låter.

Anonym
Ja, jag är irriterad. För hur dåligt folk än mår, vilka hemskheter de än gått igenom, så är det feta (och andra väldigt utsatta samhällsgrupper) som får ta smällarna. Det är inte de antifeministiska kvinnohatarmännen som ifrågasätts. Det är inte de rasistiska skitstövlarna som dillar om skäggbarn och rashygien som angrips. Nej, det är personer med fetma (i det här fallet). Varför känner du behov av att skriva en lång kommentar där du pratar om livsstil ihop med fetma och hälsa som ett intresse som endast smala kan ha? Har du funderat över det? Samhället indoktrinerar oss att tro att hälsa och omtanke om sin kropp enbart är förbehållet smala och att tjocka struntar i hur de mår, på ren jävulskap t o m. Jag är trött på att det ses som normalt att skriva en kommentar som din. Jag hoppades att det skulle framgå hur underligt det blir när man pratar om i stort sett vilket annat ämne som helst på samma sätt. Därför tog jag din kommentar och bytte ut vissa ord. För att hälsa ses som en hobby som vilken som helst. En hobby man dessutom _bör_ odla för annars är man en dålig människa. Det har blivit ens moraliska skyldighet att vara intresserad av träning och kost, och feta anses automatiskt inte kunna vara det. Jag önskar att fokuset ska ligga på hälsohetsen och fettföraktet och inte på ännu fler berättelser om hur mycket folk har gått ner i vikt och hur mycket de tränar/hur nyttigt de äter.

e
Det stämmer visst. Inte för varje enskild individ kanske men för den övervägande majoriteten. Feta går inte ner i vikt, förutom ett par kilo kanske, genom att "äta lite mindre och röra sig lite mer". Jag vill VERKLIGEN ha svar på det här: Varför tror du att folk fortsätter vara tjocka om det inte vore väldigt plågsamt att hålla sig smal? Är det för att vi är obegåvade, lata, inte har någon disciplin, struntar i vårt mående? För jag menar, de flesta kan faktiskt äta lite mindre onyttigheter och ta någon extra promenad. Så vad beror det på tror du, om det inte är att det är så fruktansvärt obehagligt att gå hungrig resten av sitt liv?

Hungern är klurig! Lixom sötsuget. Vet inte om det finns någon universallösning, dom som vill hitta en sätt att hantera det måste nog hitta sin egen variant och nått som kommer hålla på sikt för att just inte hamna på ruta ett eller minus igen.
Jag kan ju givetvis berätta om mina sätt att stoppa hungern genom att fylla ut magsäcken med så kalorifattiga alternativ som finns. Men som sagt, mina erfarenheter gäller ju för mig och riskerar påhopp om jag berättar 😊 Men det är inte lätt, och det tror jag ingen med konstant hunger och sug påstår.
Men det var/är inte lätt för mig att gå omkring med en passiv rädsla för t.ex diabetes, hjärt-kärlsjukdom, cancer och stroke heller (läs inte på Livsmedelsverkets sida, det är ångestskapande för en överviktig som jag). JAG mår bättre av att nu iaf vara proaktiv och göra vad jag kan.

diabetes, hjärtkärlsjukdom, cancer och stroke får du inte av hög vikt. Om du hade vägt detsamma fast i muskler, hade du funderat på om du skulle dö eller behövde gå ner i vikt? Hälsa har inget med kilon att göra. Se över din kost om du upplever att du äter inflammatoriskt och nedbrytande. Rör på dig mer om du känner att du saknar ork i kroppen. Hjärtat är en muskel som behöver tränas. Kilon spelar ingen roll. Ät bra och rör mycket på dig så kommer du må bättre. Lyssna på kroppen. Ät när du är hungrig. Så länge du har fokus på dina kilon så har du fel fokus. Det första du bör göra är att faktiskt kasta ut vågen. Den säger inget om hur du mår. Har du svårt med sug och hunger så borde du fundera på low carb. Antningen lchf eller en liberal variant av den. Men banta aldrig. (dvs ät mindre än du vill)

Jana
Men varför detta oombedda informerande till främmande människor om hur mycket man har gått ner i vikt, hur mycket man tränar och hur lite/nyttigt man äter som du och andra håller på med? Vad handlar det om? Att visa hur duktig man är? Hur är det relevant till det här inlägget? Hur fick ni ens för er att skriva långa kommentarer om er vikt och hur ni lever nu när ni är smala och hälsosamma? Jag begriper mig inte på det här beteendet.

Förlåt, mina frågor skulle vara under inlägget från 16 juni där LD skriver om sin dödsångest. Råkade skriva under fel inlägg. Hoppas du LD har överseende och kopplar ihop mina funderingar till inlägget om ångest.
Tack för att somliga förbannade kvinnor uppmärksammade missen! 👍

Jana: varför tror du att någon är intresserad av din vikt?? Ingen bryr sig att du gått ned x-antal kilon, går i Jesus sandaler och odlar morötter i öronen ! Fattar inte hur det ska vara så jävla svårt att sköta sitt istället för att bjäbba om andras vikt *suck* hälsa hit och hälsa dit, stress och psykisk ohälsa och mäns våld dödar miljoner mer människor än övervikt!🎂🌭🍕🍟🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍩 Tröttna nån jävla gång !

Men, vad tror ni att LD ska säga om era nya motions- och matvanor? Varför skulle hon ha en synpunkt på det överhuvudtaget?
@Jana – jag tror inte alls att du vill ha Lds synpunkter. Jag tror att du bara vill tala om att du är duktig och andra fetton inte är det. "Ta trappan två gånger i veckan", "inte äta buffé varje dag" "fylla ut magsäcken med kalorifattiga alternativ" – hör du inte hur det låter, hur dina kommentarer skammar tjocka människor och visar att du tycker de är ointelligenta? Tror du verkligen att det finns en enda överviktig person som inte hört detta två miljoner gånger förr? Varför tror du att alla överviktiga äter buffé, pannkakor och sött bröd varje dag?
Och ditt "belasta samhället och vården" – så jävla obehagligt! Jag får associationer till "närande och tärande" och utrotande av människor som "belastar samhället". Vad tycker du att vi ska göra med alla människor som belastar samhälle och vård och som inte kan bli bättre (dvs mindre kostnadskrävande) genom att sluta äta pannkakor?
@SFK: I love you!

Oj… nej ingen är nog intresserad av min vikt mer än mina närmaste. Det är sant 😊 Men om nån mot förmodan är det så får man fråga, jag är inte den som är den!
Vet inte riktigt vad som är bra och artig hållning i ett kommentarsfält, hjälp mig! Ska man svara på motinlägg och frågor? Mina fundering till LD (med vad jag nu lärt mig är helt onödiga bakgrundsfakta om min egen situation) har växt till en jättegrej, hätsk stämning och annat. Inte avsikten, men hur gör man då?

Dock kändes de som att jag inte riktigt fick svar på frågorna jag ursprungligen ställde dock?
Men nu räcker nog denna erfarenhet av kommentarsfält, den var inte odelat angenäm, men onekligen lärorikt om hur det fungerar på sociala medier 😊
Kram från en fet och äcklig jävel 💕

SFK – du frågar varför jag tror personer som gått ner i vikt inte kan behålla den på sikt. Jag tror det kan ha två orsaker. Som jag skrev så är det olika svårt för människor att gå ner i vikt beroende på genetiska faktorer, så vissa måste kämpa 20 ggr hårdare och det kan jag verkligen förstå att man inte pallar. Hade jag haft en annan genetik exempelvis så kanske jag hade varit jätteöverviktig med tanke på vad jag proppar i mig (trots att jag tränar mycket då). Frågan är om jag hade pallat ha en extremt strikt kost för att vara normalviktig som idag. Högst troligt inte kan jag säga, så jag förstår absolut det.
Sedan finns det dom som inte har gått upp i vikt pga genetiska faktorer utan andra faktorer, som exempelvis att man ändrat sin kost väldigt mycket och minskat sin aktivitet väldigt mycket. Det är bara att titta på gamla elitidrottare tex som går upp extremt mycket i vikt när de lägger ner karriären för att de börjar äta och röra på sig på helt andra sätt. Varför sådana personer inte lyckas gå ner i vikt tror jag beror på psykologiska faktorer. Många ggr är ätande förknippat med känslor, man kan äta för att man är uttråkad, för att döva ångest, för att man är stressad, ja vad som. Det räcker liksom inte bara att förändra kosten för att bibehålla vikten, utan ens förhållande till kost och aktivitet måste förändras för att det ska hålla över tid. Och sådant kan ta lång tid och är inget man gör genom att lägga upp ett kostschema och träningsschema direkt.
Men håller med om att man verkligen inte ska stirra sig blind på några siffror eller hur kroppen ser ut. Som redan sagts är det 1000 ggr bättre att vara överviktig och vara fysiskt aktiv än smal och stillasittande. Det är läkarkåren och vetenskapen rörande överens om. Hur stark en person är och hur bra värden den har syns ju inte heller på kroppsformen. Finns många som tävlar exempelvis i styrkelyft som är överviktiga och är sjukt starka och har grym fysisk hälsa, jag är ju övertygad att de har mycket bättre hälsa än pinnsmala fitness-bloggtjejer som lyfter något kilo här och där, knappt det.

Fast nu lägger du ord i min mun. Jag har aldrig pratat om att man är en dålig människa. Det är inte mina värderingar. När jag pratar om hälsa så pratar inte jag vikt och omfång. Hälsa för mig är både Psykiskt och fysiskt.
När du tog min kommentar och bytte ut ord så gjorde det egentligen ingen skillnad. Jag tycker det är superbra om man hittar ett intresse även om det är att göra kort, det tycker jag också är roligt och gör varje jul eller till någons födelsedag. Det betyder att man ger sitt inre något den vill ha. Men det va din mening att förlöjliga mig som sårade. Att du skammade mig och mina intressen.
Jag har jobbat med psykiskt sjuka, så vad det än handlar om för intresse så ska det uppmuntras. Odling, kort, fotografi, baka, laga mat, inredning, sport och fritid, skönhet, tv-serier/film, datorspel, djur och natur, dansa, måla, intressera sig i olika samhällsfrågor med mera med mera.
Jag föraktar inte större människor. jag har inte heller gjort drastiska åtgärder för att gå ner i vikt, och det va inte ens viktnedgång det handlade om. Jag sökte i mig själv och fann saker jag inte visste om. Med det kom enviktminskning.
Det är ingen moralisk skyldighet alls. När jag va 13 år tyckte jsg det va roligt att smeta yoghurt och avokado i ansiktet på mig och mina vänner på våra tjejkvällar, men det va inte förens jag va 28 år som jag förstod varför. Det va kul med naturliga saker, hur ämnen fungerar och hur vi kan nyttja dom. Mina kompisar eller andra människor behöver inte tycka det är roligt, dom har sina intressen som fotografi och dansband. Dom föraktar inte mig och jag föraktar inte dom. Andra behöver inte tycka att det är kul att springa runt i skogen och plocka blommor och bär. Andra behöver inte tycka att det är kul att gå ut
med min hund, eller leka med sina grannbarn bara för att jag tycker det. Andra behöver inte njuta av att trycka i sig 25 bullar på en kväll för att jag gillar det, eller vakna upp mitt i natten och öppna en 300gram chipspåse och äta halvsovande för att jag mår bra av det. Folk behöver inte göra saft av blommor för att jag tycker det är kul/ eller äta en hel plåt smörgåstårta på två dagar för att jag älskar det.
Och du har ingen rätt att fritolka det jag säger. När du får det så säger jag till, det lovar jag. Mina ord är mina ord, inte dina. Mina känslor är mina känslor och dom kan inte någon ta ifrån mig längre, inte ens du arga kvinna eller man.
Man missar så många människor när man har en mur och vill vräka ner den över någon annan, istället för att öppna grinden och bjuda på en kopp kaffe/te/saft/grogg/glas oboy eller vad man än nu tycker om. Bara för att jag är kaffenarkoman så anser jag inte att ickekaffedrickare är dåliga människor.
Det är fruktansvärt fult av dig att bestämma över vad andra menar och sen sätta dumatrut på dom.
Du läste inte tydligen inte hela min kommentar utan valde att plocka dom delar du kunde göra ramaskri om. Du borde be mig om ursäkt. Men eftersom ödmjukhet inte verkar ligga dig till hands så kommer du inte ens reflektera över vad du gjorde mot mig när du inte mötte mig på ett vänligt sätt och ödmjukade dig så pass att fråga mig vad jag egentligen menade genom att säga att du inte förstod, du bara antog.

Anonym
Det här handlar inte om vad du menar (tror inte din avsikt var illvillig alls) utan om vad du bidrar till. Du pratar inte enbart om livsstilsförändringar. Du pratar om dem i samband med vikt:" Men min fråga va samma, hur hon ser på min livsstilsförändring. Och även att jag ibland skäms för att jag gjorde den och borde jag göra det? Gjorde jag fel som övergav oss fetas sida Då: 157 cm och 90kg." Du berättar att du lämnade de fetas sida och sen började du må bra. Det här är internaliserat fettförakt med en rejäl portion okunskap, vare sig du förstår det eller ej. Och som någon annan sa: Varför skulle LD eller nån öht ha åsikter om dina livsstilsförändringar? Varför vill du veta vad vi tycker om det? Hur är det relevant under det här inlägget? Jag tror nog de flesta hade upplevt det som väldigt udda om jag dök upp här och där och helt orelaterat började berätta om mina intressen och att jag absolut inte menar att andra borde ägna sig åt dem men jag mår iaf bättre nu än när jag höll på som er andra- Ganska nedlåtande tror jag de skulle tycka att det var dessutom.

Hoppas dahmer kan förstå vad jag menade, att jag har problem med mig själv och söker kvinnor som kan bolla mina tankar. Tänkte på inlägget hon skrev om sin vän som hade levt med en man som misshandlade henne. Omen tjej söker vägledning som har varit offer för misshandel, så borde FEMINSTER bemöta henne på ett bättre sätt en psykopat.
Lyssna på henne, fråga henne, acceptera henne, stötta henne. Jag vill inte bli besviken mer. Antagligen passar jag inte in någonstans.

För att diskussionen redan va igång. Jag läser kommentarer. När man har ptsd så är koncentrationen störd. Ser du något som påminner, då hamnar du i det läget och hjärnan blir upptagen av det.
Det va min resa, min berättelse, den påminde om det DU och andra redan diskuterade. Det är ditt ansvar, inte mitt. Jag påbörjade inte denna tråden, jag gjorde ett inflik.

@Anonym
"Och hallå, vadå bara smala kan ha???? Min mormor va fet och det va hon som tog ut mig i skogen som barm, hon va fet jag va fet. Fy på dig argbigga."
Var det där riktigt till mig? I såna fall: 1. Det är inte jag som tycker att bara smala kan bry sig om sin hälsa. Det är samhället och gemene person som tycker det. Det är en del av förtrycket mot feta, att vi anses inte vara intelligenta nog att förstå att man inte ska äta 5 pizzor varje kväll samt att vi struntar i vår hälsa på ren jävulskap. Du har missförstått min kommentar. Och 2. Kalla inte kvinnor för "argbigga" är du snäll. Det är en typisk kvinnoförolämpning som bygger på att arga kvinnor är irrationella och behöver lugna ner sig, hysteriska och känslostyrda som vi är.

Jag mådde inte bra, jag hittade en annan sida av mig själv, intressen jag kastade bort för att tonåren och samhällets normer sa åt mig att det va fel. Man kan må bra, samtidigt som man mår dåligt i andra aspekter i livet. Inget är svart eller vitt.
Åter igen fritolkar du och antar, istället för att föra en ödmjuk dialog. Det finns mer av mig än vad som ryms i en kommentar, den må va lång, men för mig va den otroligt kortfattad.

Jag mådde inte bra, jag hittade en annan sida av mig själv, intressen jag kastade bort för att tonåren och samhällets normer sa åt mig att det va fel. Man kan må bra, samtidigt som man mår dåligt i andra aspekter i livet. Inget är svart eller vitt.
Åter igen fritolkar du och antar, istället för att föra en ödmjuk dialog. Det finns mer av mig än vad som ryms i en kommentar, den må va lång, men för mig va den otroligt kortfattad.

Anonym
Vad vill du ha stötning i? Jag kan bara tala för mig men jag stöttar inte människors fettförakt. Jag informerar de om att de håller på med det och uppmanar dem att göra något åt det. Sen kan jag förstå att man inte vill bli besviken men det är en del av livet. Tror knappast att det går att komma ifrån.

För mig är du en argbigga utifrån hur du har bemött mig: ditt ansvar inte mitt.
Vad har intelligens med vikt att göra på det sättet du stämplar mig med? Jag är klassad som ointelligent ju. mina intressen har inget med andra att göra.
Det jag beskrev i mina kommentarer va att jag äter så. Ska jag förakta mig själv för det även fast jag inte ser det som något fel? Jag förstår inte riktigt. Menar du att jag tycker att jag är ointelligent för att jag äter upp alla bullar på en kväll, hela sockerkakan under dagen, 15 bitar smörgåstårta på 1"ett dygn, 1 kg godis på samma kväll?
Du förstår inte att vi är på samma sida, för du har fritolkat mig för att jag har råkat gå ner i vikt pga MINA nygamla intressen. Jag skiter fullständigt i hur du ser ut och vilken stl på kläder du har. Jag skiter i vad som står på en våg: jag skulle aldrig ställa mig på en. Visst det är lite störigt att min självbild inte matchar stl på kläderna, men det gör mig inte till en bättre, smartare, mer hälsosam människa än vad du är.

Men jag har inget fettförakt. Det är något du vill stämpla mig med. Det är din åsikt inte min. Min bästa vän sen 2 års ålder väger 150 kg nu, jag föraktade varken mig eller henne. Hon mår bra, jag lägger ingen värdering i hennes kropp. Jag har inget fettförakt. Enligt samhället är jag isåfall världens sämsta vän som uppmuntrar att vi ska unna oss och äta pizza, tårta, McDonalds. Hon driver med mig "det är fan konstigare att du inte är tjockare än vad du är! Man kan inte köpa en bakelse och lägga på egenvispad grädde! Vadå ska du köpa en familjepizza själv?! Du är ju helt störd". Det är väl hon som föraktar mig isåfall.

Haha argbigga. Be om ursäkt och erkänn att du missförstod istället. Jag må ha mina problem, men det betyder inte att du inte har dina. Vilket blev ganska tydligt här:) knäck-(och jag menar inte julgodiset… Som jag btw äter året om)t.

Du väljer om det ska bli gott eller inte föresten. Det är ditt ansvar inte mitt. Om du har maktbehov och vill bestämma över andras röster så kommer det för evigt smaka ruttet, oavsett vem "du äter middag" med.
Du påminner om tjejer som blev nedknuffad av sin babydaddy, efter jag hjälpte henne gav jag mitt kort och sa kort och gott "ring när som helst, jag jobbar med folk som är utsatta och behöver hjälp", den tjejen valde att stämpla mig som en socarbetare som hade tagit hennes barn. Förstår om du inte förstår "arga kvinnan", det har du tyvärr redan visat.

Tack så mycket❤️ Det jag har går att bota, men än en personlighetsststörning blir man aldrig av med den kan man bara lära sig att hantera😘 Som sagt kommer jag visa denna konversation för min psykolog, och kommer återkomma med hennes tankar angående detta, både mitt och erat bemötande. Skulle va kul om ni höll utkik så vi kan diskutera det då:) sov gott!

Jag har aldrig skrivit en kommentar här men jag måste säga att det uppskattas att du kämpar för oss tjocka. Jag har de senaste 5 åren gått upp 25 kg och känner verkligen att bemötandet från allmänheten har förändrats till det sämre. Varje gång man går in i en affär och personalen kommer fram och frågar ”behöver du hjälp?” känner jag att de egentligen undrar vad fan jag gör därinne. (som i filmen pretty woman fast skillnaden är inte klass utan vikt).
Jag går ett program inom farmaci och när vi talar om läkemedel som kan hjälpa till med sjuklig fetma så utbrister ofta studenter (självklart naturligt pinnsmala), ”varför ska man ta fram sådana läkemedel, det uppmuntrar bara fetma, de borde gå ner i vikt naturligt” men de fattar inte att det inte beror på lathet utan alla har inte samma biologiska förutsättningar. Man skulle tro att docenterna skulle säga att det inte alltid går att äta ”rätt” och gå ner i vikt på grund av vissa syndrom som försvårar det ex PCOS. Men nej. Så sitter man där själv och bara tänker, vafan, lätt för er att säga ni har ju inte dem problemen. Jag vill gå ner vikten igen, inte för att jag känner att jag fysiskt mår dåligt utan för att jag är trött på hur omgivningen ser på en och behandlar en utifrån vikten.

hmm: antar att du menar mig.
Therese: som sagt inget fettförakt. Kan tyvärr inte göra så jag går upp i vikt, om jag inte börjar dricka alkohol igen och slutar med mina bär-blomplock, och gör mig av med den enda kärleken jag har(min lilla hund). Min kropp va mycket finare innan om man ska se det estetiskt, och samma värden som innan. Fick bara ett nytt liv.
Ni har svarat bra på min
Fråga som dyker upp på dåliga dagar. jag gjorde fel. Ingenting man gör blir bra. Skämmas borde jag göra.

Hej LD, tack för ett vänligt svar! Min vikt hängde ihop med ett dåligt mående. Jag blev misshandlad som barn, och för att få tröst när jag va barn/ungdom så hetsåt jag i smyg, jag tröståt, det va då jag började gå upp i vikt som barn. sen slutade jag tröstätare och tog till alkoholen istället, när jag blev fri från våld första gången så slutade jag med det, det va inget aktivt val heller. När hjärnan är i 1000bitar så vill man lappa ihop den. Och jag litar inte på mig själv längre, jag vet inte vems ord det är i mitt huvud. Jag är mycket väl medveten om att alla som är tjocka inte är ohälsosamma. Mina vänner lever ett mycket mer "hälsosamt" liv än vad jag gör, men dom är större. Jag vill inte träna som dom gör, för min del handlar det om det psykiska, jag finner sinnesro ute i skogen. Ville bara bolla tankar med dig efter att jag läste ditt inlägg om din vän som hade levt i ett kontrollerande förhållande. Du skrev nån gång något i stil med om man gör det för sig själv eller för samhällets normer och det va egentligen min fundering, jag blir kluven vissa dagar eftersom andra människor har tagit makten över min hjärna och intalat mig saker om mig själv, och just nu försöker jag lära mig på nytt, vad som är mitt inre och vad som är andras projektioner på mig. Dina texter är intressanta för mig som inte alltid kan se "verkligheten", eller lita på mina egna tankar, känslor och upplevelser. Jag har inga fördomar. Som sagt så glömmer folk att smala kan ha mer fett än tjocka men i organen, vilket är mycket farligare än hull runt om, så omfånget av kroppen spelar ingen roll hälsomässigt. Jag har heller ingen våg och tror att kvinnor skulle må mycket bättre om dom slutade stirra sig blinda på en siffra.
Tack för ditt svar iallafall!

Hej LD, tack för ett vänligt svar! Min vikt hängde ihop med ett dåligt mående. Jag blev misshandlad som barn, och för att få tröst när jag va barn/ungdom så hetsåt jag i smyg, jag tröståt, det va då jag började gå upp i vikt som barn. sen slutade jag tröstätare och tog till alkoholen istället, när jag blev fri från våld första gången så slutade jag med det, det va inget aktivt val heller. När hjärnan är i 1000bitar så vill man lappa ihop den. Och jag litar inte på mig själv längre, jag vet inte vems ord det är i mitt huvud. Jag är mycket väl medveten om att alla som är tjocka inte är ohälsosamma. Mina vänner lever ett mycket mer "hälsosamt" liv än vad jag gör, men dom är större. Jag vill inte träna som dom gör, för min del handlar det om det psykiska, jag finner sinnesro ute i skogen. Ville bara bolla tankar med dig efter att jag läste ditt inlägg om din vän som hade levt i ett kontrollerande förhållande. Du skrev nån gång något i stil med om man gör det för sig själv eller för samhällets normer och det va egentligen min fundering, jag blir kluven vissa dagar eftersom andra människor har tagit makten över min hjärna och intalat mig saker om mig själv, och just nu försöker jag lära mig på nytt, vad som är mitt inre och vad som är andras projektioner på mig. Dina texter är intressanta för mig som inte alltid kan se "verkligheten", eller lita på mina egna tankar, känslor och upplevelser. Jag har inga fördomar. Som sagt så glömmer folk att smala kan ha mer fett än tjocka men i organen, vilket är mycket farligare än hull runt om, så omfånget av kroppen spelar ingen roll hälsomässigt. Jag har heller ingen våg och tror att kvinnor skulle må mycket bättre om dom slutade stirra sig blinda på en siffra.
Tack för ditt svar iallafall!

Glömde tillägga, att hormonsjukdomar är en jättestor anledning till att man kan va överviktig. När jag fick reda på min ptsd så ville jag veta mer om det, när jag gjorde mina eftersökningar så ramlade jag in på vad som egentligen händer i kroppen. När man har det så utsöndras stora mängder adrenalin hela tiden, och för att kroppen ska motverka det så bildas även mängder av kortisol i kroppen. det är hormoner. Kortisol gör så man får fett på specifika ställen på kroppen, och där har jag mitt. I stressiga perioder blir det mer, trots att jag inte äter mer eller är mindre aktiv. Det får va där då, och jag mår inte dåligt av det heller. Det är en del av min kropp, men i mitt fall hänger faktiskt det fysiska och det psykiska ihop. Och det handlar inte om vikten, det handlar om mitt psykiska mående vilket påverkar min kropp. Vi alla har olika kroppar och knoppar. Alla är unika.

josse – zlatan är (enligt mig) en av de mest överskattade och ointressanta personerna så eh, kunde inte bry mig mindre om vad han är bra eller dålig på. Vad det nu har med saken att göra

Anonym
Du kan tro och säga hur mycket du vill att du inte har fettförakt
Men det du skriver här ger uttryck för fettförakt, att du inte ser det är förståeligt, men gör det inte mindre sant, hoppas du en dag kan se just precis vad de är du ger uttryck för och vad det betyder :/

@e
Det jag menar är att du klankar ner på "pinnsmala fitness-bloggtjejer som lyfter något kilo här och där" för att de inte är lika starka eller hälsosamma som de som tävlar i styrkelyft. Klart som korvspad att de inte är, en tjej som tävlar i ex bikini fitness (för det var väl det du menade? Att du jämför två olika atleter med varandra, och inte en som tränar några gånger i veckan jämfört med en på elitnivå?) är en helt annan sport än en som tävlar i styrkelyft. Det är samma som att klaga på att Zlatan inte är bra på handboll. Eller att Kajsa Bergkvist inte är bra på innebandy. (Tog bara dessa namn som exempel för att de flesta känner till dessa individer och deras respektive sporter). Så istället för att gnälla på att smala tjejer är ohälsosamma, så kan du väl hålla dig saklig och till fakta som faktiskt stämmer.

Josse – nej jag menade inte de som tävlar i bikini fitness. Jag menar det här fenomenet "fitnesstjejer" på Instagram/bloggar som mest står och posar hårt i träningskläder på diverse femton miljoner bilder. De är pinnsmala och har knappt en muskel på kroppen och väldigt lite fett (eftersom de antagligen äter extremt lite och inte tränar så mkt för den delen heller). De som hashtaggar under #fitspo osv och marknadsför sig själva som vältränade. Jag menar på att det är sjukt att bilden som finns i samhället idag av vältränad och hälsosam är det där fast de varken är särskilt vältränade eller hälsosamma. Menar då att många har bilden att de skulle ha bättre fysisk hälsa än överviktiga, exempelvis överviktiga styrkelyftare, det behöver inte vara just de som tävlar, tog det som exempel bara.

@e
Men du kan ju inte jämföra atleter med amatörer som har en bra kamera och snygga kläder (i princip). Det blir inte rättvist. De som tävlar i ex styrkelyft har säkert en superbra hälsa, som alla andra elitidrottare, och säkerligen lika många skador. Och går på likadana dieter, som inte heller är hälsosamt. Kan vi inte enas om att sluta klanka ner på en viss grupp och höja en annan till skyarna? Vikten, som vi har kommit fram till här inne, speglar ju INTE din hälsa! Så sluta såga tjejer som DU tror väger mindre till fördel för en som ser ut att väga mer. Jag passar säkert in på din beskrivning av "pinnsmala tjejer som knappt lyfter" rent utseendemässigt (nu har jag inte instagram iofs) men jag är överviktig enligt mitt BMI och enligt mätningar som jag gjort på mitt gym. Men vet du? Jag mår toppen! Jag ser väldigt nätt ut pga att jag har en hel del muskler men jag ser inte ut som en strongman typ. Alla är byggda olika och vikten är totalt irrelevant. Så snälla, sluta ha förutfattade meningar och spy galla på folk du inte ens känner.

Åh! Pecanpaj har jag varit nyfiken på länge och här blir man serverad med recept och allt! Fråga angående servering:
Är den bäst som den är eller rekommenderas något tillbehör som grädde, vaniljsås, ganache eller annat?
Är inte så förtjust i nötter annars men upptäckte just pekannöt för ett tag sedan och tyckte om. Synd att de är så dyra, men det får det vara värt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *