Kategorier
Vardagstrams

Penntricket #12 ”Femtio nyanser av kontroll”

Jag har ju skrivit ganska mycket om mitt kontrollerande och våldsamma ex och i veckans Penntricket så tar vi upp just detta: kontroll. Hur det ofta inleder destruktiva relationer som inte sällan faktiskt också slutar med våld. Vi pratar även om hur misshandel kan se ut utan slag, när man gaslightas eller på andra sätt trycks ner i relationen.
 
Jag har en väninna som först efter att hon lämnat en relation som inte kändes bra förstod att hon utsatts för en omfattande psykisk misshandel. Vi andra såg ju och hade fullt upp med att förklara för henne att han hade fel, att hon inte var dum eller dålig eller fel, att han var oschysst. För henne var det liksom vardag. Han slog ju inte och sa inte direkt elaka saker, men hela tiden pikar och förminskanden och ”Men Annika du vet ju att du är si och så” eller ”Har du glömt ta din medicin idag?” (hon åt medicin som påverkade hennes humör)
 
Gick hon på toaletten så kontrollerade han hur mycket toalettpapper hon hade använt. Diskade hon fick hon utskällningar för att hon stoppat saker fel i maskinen. På helgerna fick hon inte blogga, kolla sociala medier eller prata i telefon och det var liksom inga konstigheter tyckte hon.  Eller bjuda över kompisar. ”Kalle gillar inte det”.
 
Det var liksom vardag för henne. 
 
Efter att hon hade lämnat så tog det säkert två år innan hon kunde landa i sig själv. Alla beslut som skulle tas var hon tvungen att ringa vänner om för hon hade liksom noll tillit till sin egen förmåga. Hon visste inte vad hon ville eller vad hon tyckte eller hur hon skulle hantera till och med de minsta vanligaste vardagssysslorna typ, vilket kaffe hon skulle köpa, om hon borde blogga vidare eller vem hon skulle dejta. 
 
Men lyssna på dagens avsnitt: ”femtio nyanser av kontroll”.
 
 
Alla har vi mött honom – den kontrollerande mannen. Han som är orimligt svartsjuk, säger att han vill ”skydda en” (omskrivning för ”äga en”)… Antingen har man  själv haft en sån relation, eller så känner man kvinnor som varit eller ännu är i helvetet. Cissi och Natashja berättar om sina kontrollerande ex, tar upp begreppet ”gaslighting” och sågar romantiserandet av våldsamma snubbar i var- och varannan Hollywood-film.
 
Finns där poddar finns: 
 
Itunes
 
Soundcloud 
(kan lyssnas på via dator)
 
Acast
(kan också lyssnas på dator om man vill)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Penntricket #12 ”Femtio nyanser av kontroll””

Oj, detta avsnitt berörde mig på ett sätt som jag inte hade väntat mig att det skulle göra. Jag var inte bekant med begreppet gaslighting innan och inser nu när jag läst på lite mer att jag troligtvis fallit offer för det.

Du har säkert besvarat detta någon annanstans, men vad hände med det ursprungliga Acast-kontot? Blev väldigt förvirrad när jag googlade Penntricket för att lyssna på Acast och alla de senaste avsnitten saknades. Sen gick jag in via din länk och kom rätt! T o m Cissi länkar dock till fel konto i sitt inlägg om avsnitt 12.

vi hostades av acast innan. Sen bytte vi till soundcloud. Acast funkar dock som en vanlig poddapp också så nu delar de vår rss-feed från soundcloud i sina appar, men inte via den feed vi hade när vi hostades av dem.

Hej! Du har väl antagligen kollat med din väninna så texten är okej, men vill bara skriva att ett specifikt exempel på kontrollen har hon diskuterat innan på sociala medier så det känns som att det blir lätt att förstå vem hon är. Ville bara skriva så det inte blir nån dum miss, menar inte att kritisera eller så. (Duharsäkertfullkollmeniallafall)
För övrigt så viktigt ämne att lyfta! Och hur det smyger sig på… hade ett ex som stod och väntade på mig i flera timmar utanför krogen när jag var där med mina vänner, som att det skulle vara romantiskt. Var inte ihop länge efter det, men har funderat på hur den relationen kunde ha blivit.

För att knyta an till Elin – Jag drar alltid öronen till mig när man hör om folks pojkvänner som prompt ska hämta upp dem överallt efter de varit på fest eller middag osv, sammanhang han inte varit med och pojkvänner som uttryckt att de inte får gå hem själv någonstans. Detta ses också på som gulligt och romantiskt, och visst det är farligt för kvinnor att gå ensamma, sena mörka kvällar osv, men det är ju ändå någon form av kontroll. Skulle också bli provocerad av att han inte ansåg att jag kunde klara mig själv.
Har varit med om allt ni pratar om i podden men orkar inte rota i det. Däremot vill jag säga – känner inte ni ibland er gaslightade i er feminism? Kan uppleva om man dejtar killar och uttrycker sina feministiska åsikter, och påpekar beteenden de gör som är typiskt när de känner makten hotad och vill trycka ner, bli så dumförklarad och ifrågasatt att man börjar tvivla själv. Alltså inte att de explicit säger "dina åsikter är dumma i huvudet!!" Men liksom ifrågasätter det på sådant självsäkert subtilt sätt att man blir helt knäpp och tänker att man kanske överdrev, är lättkränkt, överanalyserar, för känslig, för rabiat och arg, vad de nu vill insinuera.

Konstant! Inte av min man, men det tog ju ett antal år att komma dit, men av omgivningen och män framförallt som vägrar erkänna eller se det vi ser. "Jaaaaag känner inga killar som…..", "Tror du inte att du överdriver nu?" "Jag har aaaaaaldrig hört talas om…." osv.

Jag kan väl inte direkt säga att det var enbart din förtjänst att jag kom ut ur mitt förhållande med mitt ex, min man har också del i det, men du gav mig mod och insikt.
Kommer ihåg att han sa att jag blivit jobbig sen jag började läsa din blogg och fått "idéer". Den där ständiga ångesten att väga sina ord och rädslan för att säga fel har släppt nu men insikten hur det känns kommer alltid finnas kvar.
Jag ska inte förminska andras upplevelser men för mig hade det varit bättre om han hade slagit mig, då hade jag fattat att gå därifrån. Så hade jag sluppit bli nedtryckt i backen och plocka upp småpengar som han kastade över golvet när jag var gravid eller se honom förstöra mina saker för att han var arg. Slippa bli kallad fittluder och inte behöva vara rädd att lämna barnen med honom när jag jobbade natt. Slippa få blod smetat i ansiktet för att jag skulle lyssna och vara hans psykiater när jag bara ville sova för att orka ta hand om barnen på morgonen.
Så tack. Och tack för att det pratas om. Så fler får insikt i vad de är med om och att man kan ta sig ur det.

En sak jag osökt kom att tänka på är hur samhället med sexologerna i spetsen inte problematiserar mäns fantasier om att våldta, kontrollera, binda fast, förnedra, skada och låsa in kvinnor så länge det handlar om sexfantasier. Tvärtom så lägger sexologerna huvudet på sned och säger att "i fantasin är allt tillåtet och alla fantasier är okej så länge man inte gör det i verkligheten". Fantasier om våldshandlingar i sexuella sammanhang är helt normalt anser man.
Men om en person fantiserar om att misshandla random människor i kön på ICA så är det helt plötsligt problematiskt och något som personen kanske borde söka hjälp för. De flesta skulle reagera om de fick veta att någon fantiserade om att misshandla folk, men när det handlar om sexfantasier är våldsinslag helt plötsligt normala och okej och inget som ska problematiseras.
Varför gör vi sån skillnad på våldsfantasier där det ena anses vara helt okej och till och med normalt, men det andra är sjukt och otäckt?

A- du tar upp något väldigt viktigt. spontant tänker jag att medan BDSM fantasier bygger på consent från alla parter så bygger knappast misshandel på det.
om människor sexuellt fantiserar om att VÅLDTA (alltså ej om att leka ’våldtäktslekar’) känns det betydligt mer oroväckande.
har lite svårt att ta ställning till detta då jag själv är extremt submissive vad gäller sex och mina sexuella fantasier är extremt förnedrande. är feminist men tänder ändå på så ’sjuka’ saker?? funderar ofta om roten bakom mina sexuella fantasier bottnar i mitt självhat vilket ytterligare problematiserar min sexualitet.
random rant end

L:
Allt verkar vara tillåtet i fantasin, men bara så länge det handlar om sexfantasier. Jag bryr mig inte om folk fantiserar om BDSM och liknande med en villig partner. Däremot tycker jag det är oroväckande att även fantasier om rena våldtäkter, kidnappningar och att hålla kvinnor som ovilliga sexslavar anses vara normalt så länge man inte gör det i verkligheten.
En person som fantiserar om att slå andra på käften i kön på ICA får inte höra att hens fantasi är "okej och normalt så länge hen inte tänker göra det i verkligheten". Den fantasin problematiseras redan som fantasi innan någonting ens har hänt. Fantasier om att utsätta andra för våldsamma sexhandlingar däremot problematiseras inte förrän mannen (oftast är det en man) sitter i rättssalen. Först då ska det grävas i hans historik och rotas i hans skalle efter diverse fantasier som kan förklara hans handlande.
Jag tror många (framförallt kvinnor) lär sig att erotisera sin egen smärta. Sex är så starkt sammankopplat med våld i många kulturer. Sex är ju faktiskt också en av våra mest destruktiva krafter i samhället. Det är många som lider och till och med dör in the name of sex.

A:
Ja, det är sant, det är ju ingen som ba "jag fantiserar om att stycka personer" och omvärlden typ "ja men skönt att du är så frigjord och öppen med det, ALLT är tillåtet i fantasin" liksom…
En del i det här med sexfantasier har nog mycket att göra med frigörelse och att inte känna skam över sex generellt. Sociala normer är ofta förtryckande och saker som sågs som "sjuka" för 100 år sedan är socialt accepterade nu. Jag har personligen själv fått jobba mycket med att se mig själv som en sexuell person tillexempel, vilket jag vet att många andra kvinnor också upplever. Men det är intressant det du tar upp, och min personliga åsikt är att såklart att det finns sjuka sexfantasier också (även om det bara är fantasier som inte lett till agerande).

Detta avsnittet berörde mig väldigt djupt. När Lady Dahmer berättar om sitt ex är det på pricken min relation till mitt ex. Jag har aldrig "kunnat med" att säga att han misshandlade mig just för att han aldrig slogs. Han skrek, hotades, slog sönder saker, och vid några tillfällen slängde han omkull mig eller kastade ut mig ur lägenheten handgripligen men han slog mig aldrig. Än idag kan jag känna att jag "provocerade" fram hans beteende på många sätt. Ja, jag var otrogen en gång och då måste man ju förstå att han gör så här och såhär. Sådär sitter jag och tänker hela tiden. Försvarar honom i huvudet. När LD berättade att hennes ex brukade "vilja få henne att gråta för att han tyckte om att trösta henne" kände jag också igen mig så väl, för sån var han väldigt ofta. Ibland känns det som att han ville skrämma upp mig och skrika på mig bara för att jag skulle bli ledsen och rädd och ty mig till honom. Tack för ett bra avsnitt och ett bidrag till att jag känner lite mer samhörighet och mindre skam inför vad jag gått igenom 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *