Kategorier
Vardagstrams

Sigge och Alex går över gränsen

Apropå igen. Apropå podcast som pratar och dissekerar ens person på ett sätt som är obehagligt. 
 
Alex och Sigge pratar om Elaine Eksvärd i sitt senaste avsnitt. De läser även upp ett stycke ur min blogg i samband med detta, oklart varför och de nämner inte vad det är de ställer sig kritiska till förutom en liten del av texten. Transkript stulen från annan blogg: 
 

Sigge:
– Hon måste alltså hitta nya sätt att finnas med i den mediala flödet då hon verkar ha ett sådant behov men hon verkar inte alls lika säker som om hon pratar om retorik. Men hon tar ett ämne som är aktuellt – exempelvis rädslor – och varje gång hon återkommer i sofforna så är det ett nytt ”hot” hon pratar om.
Det finns ingenting att förlora på att ösa ur den källan som debattör. Det finns bara positiv respons att hämta på rädslospridande. Hon har ingenting att förlora på att pumpa ut rädslor kring bland annat pedofili.
Man man tar alla samhällsfrågor som hon engagerat sig i så är det samma ämne i grund och botten. Hot.
Folk tänker att riskerna med att gå runt och vara misstänksamma mot evetuella pedofiler är obetydligt jämfört med fördelarna.

Jag är inte så säker på det för när jag hör henne prata om detta och när jag läser hennes blogg där hon skriver om sitt eget barn och hur hennes egna pedofiliskräck är närvarande hela tiden så känner jag att det finns risker med att leva under det här tänkta hotet hela tiden. Och med att låta sitt eget barn växa upp omslutet av rädslor.

Jag förstår att hon är väldigt präglad av att vara ett offer själv. Klart, hon är fri att uppfostra sitt barn hur som helst men det problematiska är här att hon bjuds in till varenda tv-soffan och har blivit någon slags ”Sveriges expert” på hur man pratar med barn om övergrepp.

Det är som att hennes erfarenheter har givit henne en trovärdighet som jag inte är helt säker på att hon har. 
Man blir ju inte barnpsykolog eller expert bara för att man blivit utsatt för ett trauma själv i barndomen. 
En person som Elaine ofta citerar är bloggaren Lady Dahmer och Elaine rekommenderar föräldrar att prata med sina barn på det sättet som LD har gjort. 

 – Sigge läser stycken ur detta inlägg från min blogg

– Jag är ännu mindre en expert än Elaine Eksvärd men jag undrar om det verkligen är bra att hon ska få sitta i tv-soffa efter tv-soffa och utbilda svenskarna i hur de lär sina barn om övergrepp när jag gissar på att det här är en hel vetenskap i sig.

Alex:
– Jag har inte tänkt på det på det sättet men har ibland känt att Elaine är på tunn is i olika ämnen men aldrig känt att det är någon fara, men när man ser på det på det sättet så är det ju ganska allvarliga ämnen som hon ger sig in i.

Sigge:
– Det ÄR fel sätt som hon propagerar för, men eftersom hon inte ÄR någon expert så är det ju riskfyllt att låta henne få så stort utrymme. Det finns ju andra sätt att utbilda barn på, tex att berätta för barnen att det aldrig är tillåtet att låta en annan vuxen på er, punkt slut, utan att smeka barnet och berätta att så här kan man smeka osv.

Elaine har i sitt engagemang startat en organisation som heter treskablinoll. Det är en organisation med återigen ett lovvärt syfte men det som gör mig konfunderad är när jag går in på siten och läser:
”Att göra en anmälan när man misstänker att ett barn inte har det bra kan kräva mod. 

Det jag reagerar på är meningen ”Kom ihåg att inte vara rädda för att skada en vuxens heder.” eftersom jag sett ett fall på nära håll där en förskola, skolad av just Elaine Eksvärd, förstörde en familjs liv.
Några nära vänner till mig och Malin var med om detta för ungefär ett halvår sedan, då deras barn gick på en förskola där verksamhetschefen har berättat att hon var djupt präglad av experten Elaine Eksvärd och att förskolan nu bestämt sig för att delta i Elaines program för förskolor.

Jag gick in på sidan och läste en intervju med Elaine där hon svarar på frågan:
Hur ska man bemöta en förskolechef som säger att hens förskola redan jobbar mot sexuella övergrepp?
Elaine svara då att man ska presentera statistiken som visar att 3 barn i varje klass i en grupp på 30 blir sexuellt utnyttjade.

Det betyder rent statistiskt 10% av barnen på din förskola.
Jag kommer ihåg att jag reagerade då för att bara för att 10% av barn under 18 utsatts för övergrepp så betyder ju inte det att 10% av barnen på en förskola lider av risken att bli utsatta på förskolan.
Det kanske låter som en detalj men det är ändå viktigt för man vill ju inte skapa rädslor, inte minst för att människor som jobbar på förskolor inte ska behöva känna sig attackerade i onödan.

Alex:
– Hon använder sig alltså av statistik som inte är sann. Och hävdar då att det främsta argumentet är för att hon ska få med sig förskolorna i det här initiativet är att titta på den här statistiken som alltså inte stämmer.

Sigge
:
– Nej, precis. Om de här siffrorna handlar om övergrepp ändå upp till 18 års ålder och som handlar om övergrepp som görs av pojkvänner, gymnasielärare, eller av en släkting när de är 17 osv då är ju inte det samma sak som att ”så här många barn riskerar att bli utsatta på förskolan”.
Hur som helst, det kändes ändå som en viktig fråga. Alltså, det är ju bra att den här förskolan engagerade sig med hjälp av Elaine Eksvärd men då visste jag ju inte att det skulle komma att krossa en familj.

 – Här berätta Sigge om vad som hände familjen han berättar om här ovan. – 
 – Klipp med Elaine där hon säger barnen först, vuxna sekundärt – 

Sigge:
 Det som Elaine inte förstår är att även barnet blir skadat av falska anklagelser. I syfte att skydda barnet så har barnet skadats. Det här barnet kommer ju aldrig glömma polisbilsresan från förskolan, kommer aldrig glömma de här långa förhören, hon kommer aldrig glömma att hon tvingades sluta på den här förskolan för de kunde ju aldrig återvända dit. Hon kommer aldrig glömma att hennes föräldrar inte jobbade på två månader och att de genomgick en utredning på socialen.

Och Elaine menar då att det är ett pris som vi måste vara villiga att betala och det är ett förslag som passar vår tid – att fokusera på hotet. Att identifiera hotet, straffa hotet och sätta hårt mot hårt. Skalpera hotet.
Nu har jag den här bakgrunden med den här historien men jag kände redan innan att, när jag hörde Elaine och Caroline Dahlman och Batra (som de pratat om tidigare i podden på tal om hot) så hör jag i deras röster att de får energi av hotet. Att de känner att ”nu behövs JAG. Jag räddar svenska folket, jag räddar de svenska barnen.”

Men Elaine Ekvärd är ju inte mer rädd än jag, jag är väl exakt lika rädd att min dotter ska utsättas för pedofili som hon. Så varför ägnar inte jag mina dagar åt att vältra mig i hotet då?
Jo, för vi måste också börja tänka på samhället som en kropp, som också kan ta skada av för mycket rädsla. Och att alla som går ut i samhället och påstår saker om samhället som kan väcka rädslor, att de ska tänka efter först.

Jag förstår att det känns bra i Elaines kropp när hon är gäst hos Tilde och Peter Jidhe och jag förstår att det känns bra för henne när hundratals svenska mammor tackar henne för att hon gick ut och varnade dem så att de kunde utbilda sina barn så att deras barn kunde vara rustade mot pedofilerna. 

Men man borde kanske fråga sig hur det känns för barnen när de får höra föräldrarna berätta de här skräckhistorierna om pedofilerna.

– Slut på diskussionen – 

Det är så obehagligt?!
 
Asså klart saklig kritik är väntad och ok. Så är det ju, det man gör kanske kan ha negativa effekter som man inte tänker på själv eller är kanske på andra sätt problematisk eller så håller folk inte med och vill säga det. Helt ok. Men Alex och Sigge blir personliga. På ett sätt som liksom är… jag vet inte. Jag kan inte förklara, men det känns lika unket som det gjorde när Bingo och Katrin diskuterade mig. Liksom inkräktande. Gränslöst.
 
Hur de spekulerar kring hennes behov. Lägger ord och tankar i hennes mun och huvud. Förminskar hennes engagemang till att handla om bekräftelsebehov. Självklart kan man ju tänka det ena och det andra om folk, det gör jag också, men att i en sån stor podd sitta och dissekera en person på det sätt som de gör tycker inte jag är ok. 
 
Kritiken jag fick var iallafall saklig ”Det finns ju andra sätt att utbilda barn på, tex att berätta för barnen att det aldrig är tillåtet att låta en annan vuxen på er, punkt slut, utan att smeka barnet och berätta att så här kan man smeka osv.” Sen kan man ju önska att de presenterade ett förslag på hur det skulle se ut, inte bara kritiserar. Förstår liksom inte varför det är ett problem att jag smekte mitt barn över ryggen? Rör de inte vid sina barn? Men jaja. 
 
Elaine svarar iallafall utförligt på kritiken här

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Sigge och Alex går över gränsen”

Finns inga ord för vilket jävla övertramp dessa två osköna män begick. Vad gör de själva för barn som far illa i vårt samhälle? Har svårt att tro att två kvinnor i en podd skulle sitta och prata skit samt hitta på lögner om en man vars engagemang är i utsatta barns rätt till rätt till trygghet.
Det är bara män som kan ta fram sådana otrevliga sidor av sig själva. Sitta och håna en kvinnas viktiga arbete. Tack men nej tack Sigge, din mansplaining är inte bara osann utan också smaklös och pinsam.

"Det finns ju andra sätt att utbilda barn på, tex att berätta för barnen att det aldrig är tillåtet att låta en annan vuxen på er,"
Det är faktiskt precis det som barnen får utbildning i

Josefin Öberg: Delar din åsikt helt och hållet. Jag förstår inte hur man kan välja att lägga sin kraft på att på detta smaklösa vis diskutera person som lägger sitt engagemang i barns rättigheter. Framhäva hennes egna motiv och önskan om att stå i rampljuset. Jobbar som barnpsykolog och vet vilken skada bland annat sexuella övergrepp kan leda till längre fram i livet. Blir både förbannad och uppgiven över att män som har en en så stor plattform väljer att använda denna på detta vis.

Dåligt insatt i vad Elaine säger och gör men av att läsa transkriberingen så är det ganska solklart att denna Sigges agenda är att få något slags utlopp för frustration över vad hans vänner varit med om. Han får det att låta som att Elaines inverkan på förskolan fått dem att fylla någon slags anmälningskvot genom slumpmässig lottdragning.

Övertramp? De diskuterar och kritiserar sakligt hur de tror att en person, med väldigt stor plattform inom ett område där prat om rädsla tveklöst fungerar som drivmedel och incitament, resonerar och motiveras. Hennes 10 % statistiska argument ÄR helt felaktigt, och det är ingen "liten detalj" att inför en stor publik lägga fram en felaktig rekommendation som kraftigt levlar upp hotbilden och omfattningen av övergrepp mot barn. Och det ÄR en växande trend att människor som utsätts för något anser sig vara betydligt större auktoriteter på området än dom faktiskt är, och det som är mest skrämmande är att media gärna ger den kejsaren kläder och att tittarna/lyssnarna köper det med hull och hår.
Har hon ens rekommenderat att föräldrar som vill öka kunskapen och stilla rädslan för övergrepp mot barn kontaktar en barnpsykolog och/eller polis som arbetar med och mot detta gissel? Alltså: är det bara bara sina egna åsikter och teorier som hon pushar för eller guidar hon människor till faktiska experter?

Och att de anser att hon till viss del drivs av önskan att få uppmärksamhet och känna sig behövd, betyder ju naturligtvis inte att de förminskar henne till en person som bara drivs av den motivationen; hon kan ju självfallet både brinna för att fightas mot detta alldeles för utbredda och vidriga gissel OCH vilja få uppmärksamhet och erkännande för just det. Att man krigar för en ädel och viktig sak, oavsett området man verkar inom, innebär ju inte att man INTE skulle älska att tilldelas medaljer för det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *