Kategorier
Vardagstrams

Man kan vara oense utan att hata varandra

Jag tänkte lite på förra veckan och diskussionerna (och reaktionerna!) som uppstod i och med Elaine Eksvärds inlägg ”min man väljer porr framför mig” där hon svarade på en läsarfråga om en porrmissbrukande make. Ni minns detta gissar jag?
 
Men jag tänkte på hur mycket man lätt eldar upp sig över saker man läser eller sånt som andra skriver som egentligen inte är så jäkla farliga. 
 
Jag skrev ju ett inlägg som svar på Elaines inlägg just för att jag tyckte hon hade fel och uttryckte sig problematiskt. Ibland är det ju så att man tycker att nån uttrycker sig galet och så säger man ifrån, och sen är det inte mer med det liksom. Jag behöver inte sänka Elaine som människa eller tycka illa om henne eller gå till personangrepp. Eller ta det personligt. Inte ens när det skaver. 
 
Men jag upplever att det lätt blir så, att man skriver upp personen man är oense med på en mental shitlist och innan man vet ordet av så deltar man i en häxjakt. Så som det lätt blir på bloggar och diskussionsforum. Folk går igång som attans och stämningen piskas upp.
 
 
 
Ett bra exempel är ju bloggbevakning där det verkar som att blogginnehavaren har en personlig vendetta, inte bara mot Elaine som får motta knivhugg och pikar gång på gång eller mot mig, utan mot en utvald skara kvinnor som konstant hängs ut och kölhalas på löpande band. Pga de sagt nåt dumt eller man inte hållt med eller helt enkelt stör sig på dem. Det är sjukt obehagligt tycker jag. 
 
Nu är det här lite osamlade tankar om egentligen flera fenomen men jag hoppas ni hänger med på hur jag tänker? Och kanske att vi kan hjälpas åt att hålla tonen och inte hänge oss åt vårt agg när det uppstår gentemot enskilda kvinnor. Elaine är ju min vän och jag mår inte bra av att läsa att folk tycker att hon är dum i huvudet. Speciellt inte i min egna blogg. (Och hon ÄR ju inte dum i huvudet, även om jag förstår att man initialt kan tänka så om folk som skriver saker man tycker är jävligt dumma) 
 
Kram på er iallafall!
 
 
Elaine var helt ok med mitt inlägg förresten, det skrev hon både på bloggen samt privat till mig, men jag sms’ade faktiskt henne och bad om ursäkt för stormen efteråt, Jag var inte alls förberedd på folks reaktioner då jag själv inte tyckte hennes inlägg var speciellt hemskt eller farligt. 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Man kan vara oense utan att hata varandra”

Helt ärligt (om man nu ska få säga vad man tycker) så känns det lite hycklande att säga att hon är din vän och att du mår dåligt av att läsa att folk tycker hon är dum i huvudet när du själv inte höll speciellt god ton i ditt inlägg om henne.. Och du orsakade drevet mot henne. Känns faktiskt ganska falskt.. Och rätt oväntat då jag sett dig som en person som är genuin.

Och så kommer skuldbeläggandet som ett brev på posten av Emelie här ovanför. "Jag har sett dig som dittendatten innan men nu, nu har jag minsann genomskådat dig och ser vilken obehaglig typ du EGENTLIGEN är!" Fattas bara ett "usch, är så BESVIKEN!" också. Nej, helt ärligt så behöver man inte säga allt man tycker. Hjärnan är en PR-maskin vars uppgift är att spruta ur sig åsikter som en kulspruta som hakat upp sig. Det mesta tycker man inte ens ett par veckor, ett par dagar eller ens en timme senare. Så är ens åsikt något som bara kommer såra andra kan man lika gärna vara tyst.

Natashja har aldrig orsakat ett drev mot mig, däremot Bloggbevaknings flitiga vinklingar och vida tolkningar av subjektiva svar orsakar det både mot mig, Natashja andra hon känner för att hårdtolka i sin mobbingblogg.

<3 <3 <3 Ibland kan det dock dra igång skit trots att man inte menade det, det var därför jag sms'ade dig efteråt för det var inte vad jag räknade med. Är ju bortskämd med så snälla följare liksom. <3

Är inte Bloggbevakning bara ett återgivande av vad ni bloggare själva skriver på era bloggar? Med lite fler och andra läsare än de "fans" ni har på era egna? Därav tuffare kommentarer. Tänker jag.

Du är en så jäkla förebild! Så klok när det kommer till att möta åsikter som avviker från dina egna. Fattar ju att du också blir provocerad ibland såklart men det känns ändå som att du kommit så enormt långt i ditt tänk. Keep up!

Hum vill skriva en sak som behöver tänkas på innan svar för jag vet att jag själv i samma sits hade avskytt att erkänna det om det stämde. Har inte det här med hela fan -kulturen runt bloggar att göra? Du har ju extremt hängivna fans, elaine o kanske cissi med (upplever det dock lite annorkunda hos henne) amanda och hanna och Katrin Z har definitivt egna skaror av det och bloggbevakning med. Liksom fans måste ju vara fantastiskt men det blir ju som vargflockar som bussas mot varandra och som vill försvara sin "ledare"(raljerar lite men bare w me) till varje pris, kanske ofta utan eftertanke? När du skrev om Elaines txt och när du tidigare gjirt det mot cissi så tänkte jag att fan va modigt, ni måste ha en relation som klarar att ni öppet erkänner att ni tycker olika. Men det som sätts igång är ju liksom fans mot fans. Eller digitala vänner mot andra digitala vänner som inte alls har relationer som klarar att tycka olika, bara försvara sig själv och sin grupp, nästan aggressivt direkt. I verkliga livet är det hu mer och mer så också, liksom personpolitik istället för åsikter och knappast sakliga samtal mellan olika grupper utan hårt mot hårt direkt det går att lukta sig till olika åsikter. Även mer på micronivå där t.ex. ett kompisgäng sätter lojaliteten först och aldrig utåt yttar att de tycker olika eller gud förbjude tycker olika OCH lika från nån som hör till ett annat gäng. Vad tror du?

Tja, att hetsa lite lagom i ett blogginlägg och sedan låta "drevet" gå är ju numer ett sätt att tjäna pengar – direkt eller indirekt. Jag uppfattar det som en slags naturlag att bloggaren X och skriver om bloggaren Y får medhåll eller mer än så av sina följare. Och hos den bloggare som blir "utsatt" går drevet mot bloggare ett o s v, o s v…

Det jag tycker är problematiskt är hon ändå har en så pass stor blogg, med så många följare, att det hon skriver påverkar folk. Även om hon gärna trycker på att det är "hennes åsikt" och att folk gärna får tycka annorlunda. Det fungerar inte riktigt så, det vet väl alla? Se på kändiskulturen, folk gör/tycker som dom även om det är ren idioti. Det är samma princip som gäller här. Har man en så stor blogg måste man kunna ta ansvar för det man skriver och inse att dennes åsikter faktiskt blir den sanna verkligheten för vissa. Det är farligt. Speciellt när den faktiskt sprider fördomar om andras sätt att leva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *