Kategorier
Vardagstrams

Övervikt är ärftligt

Ett argument mot att tjocka skulle vara utsatta för riktigt förtryck är att vi som är överviktiga kan gå ner i vikt. Som svart eller homosexuell kan du inte förändra dig själv och därför är förtrycket verkligt eftersom att det är oföränderligt. Typ så. På den nivån alltså: slippa förtryck genom anpassning. Låter lite som när nån röv på migrationsverket föreslog att de homosexuella asylsökanden inte behövde leva ut sin läggning i hemlandet och därför var utom fara. Nu likställ jag såklart inte homosexuella asylsökanden med tjocka västerlänningar men ni fattar poängen va?

Övervikt är ärftligt. Genetiskt betingat. Mellan 50 – 80% beroende på vilken studie man tar hänsyn till. Vetenskapliga studier visar dessutom att de flesta människor inte kan uppnå en långsiktigt hållbar viktminskning. De flesta kan faktiskt inte gå ner i vikt alls och jag skiter i om du, din morsa eller grannen på andra sidan gatan lyckades med viktväktarna, lcfh eller 5:2-metoden (ni kommer förmodligen gå upp igen inom fem år för det gör nästan alla som gått ner).

Tro inte på bantningsindustrins lögner, det finns ingen quickfix för feta. 

Att påstå att tjocka kan gå ner och därför får skylla sig själv, därför väljer att vara tjocka och således är medskyldiga till sitt eget förtryck är inte bara en lögn utan ett empatilöst okunnigt påstående. De som påstår detta är i regel själva smala. De saknar insikt som såväl kunskap om hur kroppen och viktnedgång funkar.

“There are two indisputable facts regarding dietary treatment of obesity. The first is that virtually all programs appear to be able to demonstrate moderate success in promoting at least some short-term weight loss. The second is that there is virtually no evidence that clinically significant weight loss can be maintained over the long-term by the vast majority of people.”Confronting the failure of behavioral and dietary treatments for obesity, Garner & Wooley, 1991 “Although weight loss can usually be achieved through dietary restriction and/or increased physical activity, the overwhelming majority of people regain the weight that they have lost over the long-term.”The Defence of Body Weight: A physiological basis for weight regain after weight loss, Sumithran & Proietto, 2013 “Of course, we can all endorse the call for a healthier lifestyle, but we must be realistic about what it can and cannot accomplish – including that it is not by itself an effective approach to long-term obesity treatment.”An Inconvenient Truth about Obesity, Schwartz, 2012

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Övervikt är ärftligt”

Läste faktiskt rätt nyss om det i den utmärkta boken "Charmen med tarmen" att det visats i studier att vissa människors kroppar är bättre på att tillgodogöra sig näring. Vilket kan leda till övervikt även om de äter samma mat som en annan person inte går upp i vikt av, trots att maten man äter anses som hälsosam och nyttig och minskad på kalorier.
Och i förlängningen har dessa då naturligt svårt att gå ned i vikt eftersom deras kroppar är så himla duktiga på att ta upp allt som finns i födan. Mer mat mindre bajs typ 🙂
Godis, kakor och glass går väl nästan alla upp i vikt av vid regelbundet användande, så där kan man inte skylla på genetiken…

Ja, det är sant förstås!
Men att andelen överviktiga ökar och att barnfetma (usch, hatar ordet) blir vanligare och kryper längre ner i åldrarna måste ju ändå bero på förändrad livsstil? Alltså miljö, inte arv.

Jag är helt övertygad om att ärftligheten är stor när det gäller övervikt, men den kan inte förklara allt. För om det vore så skulle inte antalet överviktiga öka så kraftigt som det gör. Det tyder på att matvanor och livsstil är lika viktigt. Man har ju sett att t.ex. östasiater som flyttar till väst även blir överviktiga om de anpassar sina matvanor till väst. Man kan också se en kraftig ökning av övervikt efter att USA:s livsmedelsverk på 70-talet började propagera för en kolhydratrik kost.
De flesta som bantar ner sig går upp i vikt, men det beror nog oftast på att de återgår till en kost baserad på snabba kolhydrater. Alltså det som orsakat deras övervikt. Jag har (peppar-peppar) lyckats hålla min viktnedgång i 10 år nu utan att jag upplevt det som en späkning eller uppoffring. Jag äter gott utan att fanatiskt bannlysa viss mat. Så man är inte dömd att misslyckas.

Tycker folk gärna får sluta vara "övertygade", "tro" och dra egna slutsatser för att det verkar logiskt och istället läsa på. Orkar/kan/vill man inte det kan man vara tyst. Spekulationer och "jag tror faktiskt" är fullständigt irrelevant när det gäller fetma. det enda som spelar roll är hårda fakta från vetenskap.

Sara
Som sagt, vad bra det vore om vi slutar tro och kollar upp om det stämmer innan vi skriver saker som om de vore sanningar. En googling bort finns denna fakta:
"Den stora ökningen finns bland personer i åldrarna 45–64 år, där andelen personer med fetma och övervikt ökat från 55 till 62 procent. För kvinnor inom denna åldersgrupp har ökningen gått från 45 till 53 procent, och bland männen från 65 till 70 procent.
I den äldsta åldersgruppen, 65–84 år, kan en ökning ses bland männen. Andelen män med ett BMI över 25 har ökat med 8 procentenheter, från 57 till 65 procent. Motsvarande ökning kan inte ses bland kvinnor i samma åldersgrupp.
Andelen unga vuxna, 16–29 år, som har fetma eller övervikt har inte förändrats under de senaste tio åren, utan ligger stadigt på 26 procent. Det finns inte heller någon skillnad bland 30–40 åringar, där andelen varit mellan 44 och 47 procent sedan undersökningens start 2004."
https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2014/februari/fler-har-fetma-och-overvikt/
Barnfetman ökar alltså INTE. Punkt.

Och här är mer:
"Enligt en studie från Sahlgrenska akademin i Göteborg är andelen överviktiga och feta 8-åriga pojkar på den lägsta nivån sedan början av 1990-talet.
– Det är naturligtvis viktigt eftersom bland vuxna i världen ser vi mycket fetmarelaterad sjukdom och det är viktigt att det förbättras säger Jenny Kindblom, docent vid Sahlgrenska universitetsjukhuset, till Sveriges Radio.
Studien baseras på uppgifter om längd och vikt på pojkar födda från 1946 och framåt från skolhälsovården. I studien kunde man se att fetmaepidemin bland barn började på 1960-talet och hade en topp på 1990-talet innan det sakta började gå neråt igen.
– Vi blev först ganska förvånade. Det var därför vi valde att ta in mer material och göra grupperna större för att vi skulle vara säkra på de här fynden säger Jenny Kindblom."
http://www.hemmets.se/ny-studie-barnfetman-i-sverige-minskar/

Tack för era svar! Intressant!
Jag som hade googlat innan jag skrev mitt inlägg, men jag hade tittat på internationella studier. Där ser man! Tack för att ni delade med er, både Lady D och Somliga Förbannade Kvinnor.

Tack för era svar! Intressant!
Jag som hade googlat innan jag skrev mitt inlägg, men jag hade tittat på internationella studier. Där ser man! Tack för att ni delade med er, både Lady D och Somliga Förbannade Kvinnor.

Tycker att man får tro och tycka och dra egna slutsatser hur mycket man vill. (VARFÖR kan man inte svara under inläggen här, blir ju supermeckigt…) Annars blir ju diskussionen genast aptrist, om alla ska sitta och googla efter studier och statistik och kopiera och klistra in. Viktiga fakta i fetma-debatten tycker jag är allt som visar på att övervikt ger sjukdomar och skador i hög utsträckning, det handlar verkligen inte bara om utseende och kroppsfixering. Ett annat intressant fakta är att för mycket stillasittande också är mycket farligt för hälsan. Vilket man inte hade en susning om för 5 år sen. Därav faran att bara förlita sig till fakta och studier. Det ändras och det kommer nytt. Hela tiden.

Ellen
Vad tråkigt för dig att jag inte tycker att förtrycket och avskyn jag utsätts för ska vara underhållning åt dig så du ska slippa det ha aptrist. Tips: Skaffa dig en hobby. Och jo forskarna har vetat länge att stillasittande inte är bra för hälsan. Sen fungerar inte vetenskap så att den förändrar sig i all oändlighet på vilket sätt som helst. Ytterligare en grej man får kunskap om när man tycker vetenskap är viktigare än att få ha kvar sina fördomar om feta pga aptrist för mig annars ju.

Suck – har sett kommentarer av dig förut och du är alltid aggressiv, snabb på att missförstå och elak. Känner dig inte, läser inget av dig och har inte en susning om vem som utsätter dig för vad. Om du vill bli mindre avskydd så är ett tips att sluta med dina konstanta påhopp. Helt meningslöst att vara kvar på ett ställe dit du hittat. Ha en fin dag! Hej.

Kroppen ändras genom livet. Den är föränderlig. Att vara hälsosam och att vara smal är inte samma sak ju. Det är bättre att vara överviktig och fysiskt aktiv än att vara smal och inaktiv, sa min syrra till mig en kväll när jag var ledsen. Hon är sjukgymnast.
Men ändå kan man bli ledsen över att kvinnomagens värde ändras så otroligt när barnet väl är fött. Jag skrev om det en gång. Läs om ni vill: http://tovetankar.blogspot.se/2017/04/kvinnomagen.html

Istället för att skriva att långt inlägg så lägger jag en länk…
http://www.rikshandboken-bhv.se/Texter/Barns-tillvaxt-0-6-ar/Overvikt/
Somliga kvinnor. Ja det är en VISS minskning idag, men det var en kraftig uppgång på -90. Det var när vardagskosten kraftigt förändrades i hushållen. Idag har en viss motverkan och medvetenhet gjort att trenden minskat. Vilka som ligger i risk, se länk.
Att inte inse att dagens mat förutom att barnen är mer stillasittande är galet. Att det sedan finns dem som i ung ålder lättare klara av att motverka kosten i förhållande tiil motion tar inte bort faktum att kosten till största delen är orsaken.
Glöms bör man inte heller att man tidigt lägger grunden i ett barn till deras metabolism. Se länk.
Överviktiga unga löper en betydligt större risk att vara det resten an livet. Se länk för hur föräldrar ser på sina barns vikt.
Etc.

Ellen
Jag har tamefan en ängels tålamod med er fettahatare. Ni förtjänar så mycket mer skit än jag nånsin kommer ha tid och energi att ge er. Folk avskyr den feta kroppen, inte mig personligen. Ditt jäkla flarn. (Det var en MYCKET behärskad förolämpning, klapp på axeln till mig)

Jag blir väldigt förvånad när man försöker förneka att kost och barn stillasittande framför ipads och dator inte skulle påverka? Jag vet precis varför jag blev tjock – jag åt mer, jag slutade träna, jag drack mer alkohol och myste hemma med min man konstant. Varför ska man hymla med det? Liksom få det till att det handlar om massa annat?

Vem förnekar? Grejen är dock att tjocka barn inte är mer stillasittande eller äter sämre än smala. Generellt. Sen finns det såklart undantag men att just tjocka barn skulle var tjocka för att bara sitter med paddan o trycker chokladkakor är inte sant. Det är en farlig myt som stigmatiserar.
Och personligen så blev jag inte tjock av att sitta stilla eller äta skit eller dricka. Att DU blev det har ju bara med dig att göra.

Fast Hmm att unga överviktiga löper större risk att bli överviktiga senare i livet kan ju lika gärna ha med gener att göra som med matvanor. Jag har själv ett barn som har lätt för att gå upp i vikt och jag känner få barn som äter så nyttigt och tränar så mycket som hen. Trots det är hen lite större än de flesta kompisar. Det stör mig inte, det gör däremot alla vuxna (ofta överviktiga och totalt otränade själva) som anser sig ha rätt att kommentera det.

Ellen, gäller det alla diskussioner generellt tycker du?
Att man inte skall bry sig om fakta och forskning för att då blir alla diskussioner så himla "aptrista"?
Tycker du det på allvar så blir jag fan i mig mörkrädd…

Jag vet inte hur man svarar på Lady D:s svar, så det blir så här istället. Jag håller med dig i det mesta du skriver, men jag är övertygad om att förändringar i kostvanorna i västvärlden har gjort att många av oss som är bra på att lagra fett har blivit överviktiga. Förmågan att lagra fett i goda tider har varit en evolutionär fördel under större delen av människans historia. Vikt, fettlagring och diet är en mycket komplex fråga. Det handlar om både ärftlighet och hur hormonbalansen påverkas av det vi äter. Det pågår forskning och kunskapen ökar, men det viktigaste är ändå att skammandet och skuldbeläggandet upphör.

FT: Du skriver: "Jag åt mer, jag slutade träna, jag drack mer alkohol och myste hemma med min man konstant". Ok, precis som LD skriver, det är DIN historia. Min historia är depression som sedan ledde till mer ätande, mer drickande, mer stillasittande. Utbrändhet pga mycket jobb som sedan ledde till trötthet, mindre ork, you name it. Så då har vi sagt det. Frågan är då, är det någon vits med att späka sig själv, att svälta sig själv, till en viktnedgång som nästan ingen (är det 5 procent?) lyckas hålla? Är det värt det? I stället borde man väl ta reda på vad man själv mår bra av och acceptera sin kropp, träna upp konditionen, äta som en vanlig människa och må bättre psykiskt. Inte hetsa till självsvält – bantning – gå upp i vikt igen – gå ner i vikt igen -ständigt gå upp och ner – ständigt tänka på kroppen – lida.

Till Sara: jo arvet spelar visst roll. Hur du lever idag påverkar dina nästkommande. Dvs dina barn, deras barn osv. Det har visat sig genom ny forskning av telomererna som sitter på varsin ände om vårt dna. Men inte enbart arv såklart.

Just nu läser jag en del om vikt, då jag har "viktproblem" hos ett av mina tre barn. Är ju livrädd för att "en gång tjock alltid tjock" faktiskt stämmer. Vill ju tro att det går att undvika om vi nu får in barnet på rätt spår. Alla barnen får samma mat både hemma och i skolan, men ett av barnen prioriterar att äta annorlunda av det som serveras. Och i och med vikten kan (vill?) hen inte heller vara lika aktiv.
Känns hemsk jobbigt att behöva "banta" ett barn. Men man vill ju som förälder försöka ge den bästa förutsättningarna. Ifall att "en gång tjock alltid tjock" stämmer (för majoriteten). Så svårt det här! Tack för en bra och ögonöppnande blogg! 🙂

Eller så ärver barn sina matvanor och livsstil efter hur de har vuxit upp.
Barn som lever i en familj med överviktiga kommer ju äta och leva som resten av familjen.

Min mamma ojade sig över sin mage hon hade fått sen hon började med mediciner, hon gick upp kraftigt under kort tid, jag ville hjälpa henne eftersom hon började få värre ont i kroppen, så med små medel ändrade hon sitt levnadssätt, hon vräker fortfarande i sig kakor nästan varje dag, men magen är borta nu igen efter 1.5 år och värken i ryggen har minskat.
Hon mådde inte dåligt av den här förändringen, eller tvingade sig själv till något, hon dansar i vardagsrummet och dricker mer vatten bara, mer vitaminer i form av lite ingefära och citron. Nu måste jag bara få henne att förstå att fett inte är farligt:D

Varför jag vill att barnet ska vara smalt? Nja, jag vill försöka undvika en övervikt som hen får dras med resten av livet. Av hälsoskäl såklart i första hand. Smal är inte liksom rätt benämning. Icke-överviktig är bättre beskrivning.
Och såklart påverkas man ju av "samhällsidealet" också. Men när barnets övervikt redan nu leder till en inaktivitet och passivisering känns det mest oroande för hälsan. Hur ska man fokusera..?!

problemet är ju att han är inaktiv och passiv, inte att han väger mycket. Det är dit du ska rikta fokus: hur får du honom aktiv? God hälsa har heller inget med vikten att göra utan handlar om livsstil: vad äter han? näring? rörelse? stress? osv. 🙂

Sara jag förstår dig precis. Har också ett barn som har lätt för att gå upp i vikt och i många sporter är det tyvärr ett hinder att vara tjock. Jag försöker lägga in så mycket vardagsmotion som möjligt. Hen går till skolan (20-25 min), vi cyklar tillsammans till aktiviteter plus att vi försöker hitta på någon familjeaktivitet på helgerna där man rör på sig tex. en cykeltur, simning vandring … . Det är ju bra för oss vuxna också :). Om barnen vill äta något mer på vardagskvällar efter middagen får de frukt eller grönsaker. Godis, glass osv. är ok, men jag begränsar mängden. Det fungerar bra för oss.

breakuntil – hur tolkar du det till att jag tycker att man ska "banta och svälta sig"? Jag bara menar att det känns märkligt att skylla på saker och ting när både jag och alla överviktiga jag känner är tjocka pga samma anledningar som jag räknade upp? Jag vet att det är "mitt fel" att jag blev tjock – jag åt mer, tränade inte alls osv – med det sagt – jag tänker inte banta eller svälta mig? Varför tror du det? Jag både hade och har det gött. Men jag tror inte det är bra för mig.

Äh! Man är tjock för att man äter för mycket/fel! Jag är själv tjock och det beror på att jag stoppar i mig för mycket och fel mat. När jag äter mindre och bättre går jag ner. En del kanske har svårare att gå ner men ALLA kan gå ner annars skulle det ju inte finnas svältande människor som är tunna. Ursäkter bara! Jag gillar mat i för stora mängder därför är jag tjock.

Jag tror inte att det finns någon universallösning som funkar för alla. Vi behöver alla hitta våra sätt att hjälpa våra kroppar att må bra. Och att må bra handlar om många saker. Att stressa kroppen med bantning/svältkost och hårdintensiv träning är inte bra, tror jag. Jag vill också passa på att flika in att forskning estimerar att 10-11% av alla kvinnor har lipödem. Lipödem är en störning i den subkutana fettvävnaden med en nedsatt funktion i lymfsystemet och microcirkulationen. Många kvinnor med (eller utan övervikt) som upplever att de har svårt att gå ned i vikt, har en oproportionerlig kroppsform eller att deras fett gör ont vid beröring, kan i många fall ha symptom på lipödem utan att de vet om det. Lipödem är ju idag en "dold kvinnosjukdom" som nu börjar uppmärksammas alltmer (liknande endometrios för några år sedan).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *