Kategorier
Vardagstrams

I alla delar av världen förtrycks du ju svartare du är

Förlåt, jag vet att det inte är min plats som vit och privilegierad men jag mår så ofantligt dåligt av att svarta fortfarande förslavas. Asså läste ni ordentligt? FÖRSLAVAS.
 
Inte nog med att de förtrycks brutalt även i västvärlden och det är ju illa illa ILLA nog men att de säljs som slavar är för svårt att ta in. Att – oavsett vart man befinner sig på jorden – så behandlas människor sämre ju svartare de är och att det inte blir nån bättring. Att svarta barn växer upp och ser sig själva som sämre, att de liksom internaliserar det hat och den rasism som hela vårt samhälle är byggt på och gör till sitt eget. Att vi andra är delaktiga i detta, att vi möjliggör det, att vi står vid sidan och låter det ske för att vi gagnas av det. Det går inte att hantera.
 
Rasism i all ära. Men anti blackness och det förtryck som svarta utsätts för är på helt andra nivåer. 
 
Minns att jag läste nåt vansinnigt i aporna-gruppen på FB om att rasifierade absolut inte kan vara rasister för att rasism bara kan utövas strukturellt av vita. Det utbröt ett gräl när några sa emot för nehepp, inte då.
 
(Och nej att ”omvänd rasism” inte existerar är jag helt med på. Vita kan inte förtryckas i egenskap av vit.) Det man ofta glömmer bort är att det finns en rangordning och att i den rangordningen så befinner sig folk på olika platser och de som är över de andra har positionen att förtrycka. Och längst ner på stegen hittar vi alltid svarta människor och här ser vi ett tydligt bevis på detta. 
 
På lördag är det demonstrationer iallafall, om man vill komma och visa stöd. Ju fler som kommer desto mer uppmärksamhet får det så om ni har vägarna förbi så joina gärna:
 
Göteborg
 
Stockholm

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”I alla delar av världen förtrycks du ju svartare du är”

Det finns slavar med alla sorters hudpigmentering, tex vita kvinnor från öst som hålls som sexslavar eller från Bulgarien och Rumänien som tiggare, folk från Indien och Pakistan som bygger lyxhotell i Mellanöstern etc etc, förutom det som sker i Libyen.
Dessutom så är vi alla människor och då finns det ingen orsak att vi inte alla oavsett hur ljust eller mörkt vårt skinn är, ska höja våra röster som alla saknar färg.
Så be inte om ursäkt LD.

PS Nej det finns inte omvänd rasism. Det finns rasism, punkt.
Rasism är när man anser att någon är mindre värd än du är pga att du tillhör ett annat folkslag och att någon har mörk pigmentering skyddar dig inte från att vara rasist. Och det finns absolut dem som har en något mörkare pigmentering som anser att de med en ljusare är mindre värda än de är.
Jag tycker det är en otroligt kolonial syn på omvärlden där man tror att väst och vita alltid är det som är normen i hela världen och rent ut sagt ren ignorans. Att tro för att du är vit så kommer resten av världen anse att du är överordnad alla andra… kliv ner från era höga hästar tack.

PS 2 Det ”intressanta” är att kvinnor alltid uppmärksammas mindre, för var är alla protester och marscher för alla kvinnor som säljs som sexslavar från öst?
I Libyen så handlar det så klart om unga män….
#feministen i mig

LD: Du har rätt. Det pågår anti mörkare hy överallt. Men det pågår även annat. Det mot dem med ljusare hy. Det finns mer än en sorts rörelser och tankesätt i världen samtidigt.
Och det är inte enbart väst och vita som har haft kolonier eller ockuperat andra länder. Och orsaken är dessutom inte brist på vilja utan slumpen där de starkaste vapnen uppfanns.
Asien och Mellanöstern är två områden som det i Europa has externt dålig koll på vad som försiggår och vilka tankar som florerar.
Jag tycker det är enormt självgott att tro att som vit anses man som bättre överallt och högre i rang. Så är det inte.

LD Nja det beror på vad du anser är vit. Ljusare ja men inte vit i Japan tex.
Sedan så undrar jag vad du kallar när det är farligare för någon med ljus hy att vistas i vissa stadsdelar än det är för dem med mörkare hy, samt vad du kallar alla dem som inte är tillräckligt mörka för att passera som ”black” i USA? Allt det de får utstå?
Världen är bokstavligt talat inte svart/vit.

Sedan har du tex himbafolket som tycker att vita är så fula och har dåliga gener att de inte skulle gifta sig med en.
Världen är full av exempel där vita inte är normen. Tror på allvar att det är dags att vita slutar att tro det och först då kan utan med en överlägsen attityd närma dig resten av världen.

I staden där jag bor finns en grundskola (F-6) där det går ca 80 % barn med invandrarbakgrund och ca 20 % svenska barn. Personalen vittnar om en tydlig rangordning bland barnen. Rangordningen är:
1. Arabisktalande barn
2. Svenska barn
3. Resten av barnen
Eftersom att det alltid enligt dig anses bäst att vara vit är alltså personalens uppfattning fel gällande detta och de borde inte jobba nått med det?

Du är fri att starta ett upprop. In på Facebook och dra igång en manifestation! Kör på! Hojta till så hjälper jag till att sprida det. 👍🏻
Men undvik gärna att kapa andras frågor för att lyfta det du tycker är viktigt.

Fruktansvärt med slavhandel! Sjukt och så sorgligt att vi inte kommit längre…
Här i Kapstaden där jag bor just nu syns tydligt exempel på denna maktindelning av hudfärger tyvärr… Här är extremt segregerat forfarande och rangordning och uppdelning av hudfärg sker hela tiden. (Jag har flera gånger själv fått fylla i min hudfärg i formulär vid ansökningar, vilket känns väldigt märkligt som svensk att göra, men här är det dessvärre normalt.)

Ja du, jag vet inte riktigt hur jag ska uttrycka mig här. Vilka kommentarer…
Pratar vi hudfärg så förvandlas alla vita kvinnor till män. Det tar ett tag att sjunka in.
Men försök applicera det till allting ni tänker, säger och gör.
Och gör precis som du önskar att män gör i frågor om kön.
Typ lyssna på vad de som upplever förtrycket har att säga.
/Vit kvinna som snubblade över nåt sjysst aktivistkonton på IG (minns inte vilka pga internetbantat).
Kanske du kan ge lite följa-tips LD?

Asså skyll gärna allt på "vita". Vad som räknas som vit beror helt på vad frågan gäller tydligen. Araber har sysslat med slavhandel av svarta i århundraden, nu handlar de (is) även med kvinnor och barn som knullslavar också. Sverige är inte ett land fyllt med före detta slavar som tex USA, Sverige är ett land där bostäder, bidrag och barnvagnar delas ut, som folk från afrikanska länder gör allt för att få komma till.
Med det sagt så är det självklart rätt och viktigt att demonstrera mot slavhandeln i Libyen, men jag känner mig ej skyldig till den.
Angående ovanstående kommentar om rangordningen av barn i skolan, kan bara intyga. Bekant med thailändska barn fick flytta från Bagarbyvägen i Sollentuna pga hackande elaka arab-barn.

Alltså det där med att svarta hamnar längst ner på rangordningen är så sant. Eftersom det inte berör mig personligen så reagerar jag inte alltid tyvärr, men min man som är från västafrika brukar reagera direkt. Till exempel på hur man ser på hudfärg i Indien, och ursprungsbefolkningen i typ Australien och Sydamerika.

Faktiskt så finns det platser i världen där en ljusare hudfärg betyder att du är fattig och kan utnyttjas.
Jag har bott i södra Europa i många år, och det var definitivt ingen fördel att vara en blond blåögd person. I stort sett alla andra ljusa personer var fattiga prostituerade från Ukraina, Ryssland eller Vitryssland, och blond betydde i lokalbefolkningens ögon "fattig desperat tjej som gör allt för pengar". Jag blev så illa behandlad för mitt utseende, fick glåpord efter mig och sexuella förslag vid typ alla interaktioner med okända. Så jag håller inte med om att desto mörkare hudfärg alltid betyder desto mer förtryck. Allt beror på kontexten.

Hmm: håller med totalt.
Som blond i ett sydeuropeiskt land blev jag utsattt för så mycket fördomar pga min hudfärg, eftersom alla andra blonda var fattiga tjejer från öst, och alla trodde att jag var en fattig tjej från öst, och jag behandlades som sopor pga det, av lokalbefolkningen men även av andra invandrare från länder med mörkare hudfärg än jag. Enligt mig är ekonomi en stor del av bilden. Blond är bra om du kan förutsättas vara rik. Mörk är bra om du kan förutsättas vara rik. Tror folk att du är blond fattig prostituerad får du inte ett enda privilegium.

Maria
Du har helt rätt och jag blir lika förbluffad varje gång detta sker, att någon tar upp eller påpekar det enorma privilegiet det är att födas vit och att globala strukturer premierar vita, medan svarta alltid hamnar längst ner. Och in kommer vita kvinnor och beklagar sig och slår ifrån sig kollektivt ansvar. Det är exakt samma som att skrika "inte alla män" och jag begriper inte att man inte ser detta.

Att vita inte kan utsättas för rasism är ungefär lika trovärdigt som att en kille inte kan misshandlas av en tjej. Det må inte hända särskilt ofta (iaf i vår del av världen) men det hjälper ju inte den som är utsatt.
Jag håller med om att svarta oftast tycks hamna längst ned i hackordningen och det är förjävligt. Men situationen blir inte bättre av att förneka att andra kan utsättas också. Tror snarast det bygger på motsättningarna.

Lisa
Fattar hur du menar men det är långt ifrån alla svarta som håller med dig. Man har inte en viss åsikt för att man har en viss hudfärg och det är viktigt att komma ihåg: argumentera mot någons åsikt med argument, inte deras hudfärg, kön eller läggning (menar att alla borde göra det).

Lisa och Maria: Och jag är fascinerad över vilka antagande det görs över någon som det inte ens finns ett riktigt namn på att ta fasta på, även om tex namnet Maria är vanligt även på kvinnor med mörkare hudpigmentering.
Vidare läser ni dåligt. Jag förnekar inte att det finns anti mörk hudpigmentering. Jag försöker vidga den vita förmätenheten som villigt tagit till sig av denna analys och sedan förkastar att det kan finnas andra vid sidan av samtidigt som är helt annorlunda.
Ska jag anta att ni är vita och smygtrivs lite av att veta att ni har fötts in till ett världsomspännande privilegium? Ni gillar lite så där hemligt att ni sitter på makt och triv väldigt bra med den teorin som presterats er?
Så för att påminna er då, vilket jag inte borde behöva. Ni vet inget om mig annat än att jag är kvinna. Men i vilket fall så har min utsida inget att göra med huruvida jag är kapabel att presentera faktum för er och gör mina ord varken till mer eller minsta sanna liksom en yrkestitel inte heller har någon egentlig relevans utan fakta kan alltid stå för sig själv oavsett vem som är budbäraren.

Jag fattar inte varför alla håller på med så mycket faked outrage kring detta? Tex att du skriver: "Asså läste ni ordentligt? FÖRSLAVAS". Eh, alltså, ja? Miljoner och åter miljoner människor världen om lever som slavar idag. Alla vet väl det? Allt från traffickingoffer, sexslavar, slavar som producerar de varor vi går och köper billigt i affärerna, slavar som bygger flashiga byggnader och dör i mängder när byggen rasar, osv osv.
Varför låtsas folk som om det här är någon slags unik ondska? Varför är man en hemsk person om man inte skriver om just det här (tänker tex på skiten Cissi fick ta häromdagen) men det spelar ingen roll om man struntar i resterande 40 miljoner människor som lever i slaveri världen över? Folk kommer väl svara nåt om att man har rätt att engagera sig i en sak och att man inte måste engagera sig i allt, och visst, fine, sant. Men när alla helt plötsligt går från 0 till 100 och engagerar sig i precis samma sak så är det något annat underliggande än bara personligt intresse. Exempel jag har funderat på: det är för att det här är män, det är för att det här är män som försökt fly till europa och det är lite på modet att tycka extra synd om folk som försöker komma hit men som inte lyckas, det är för att det är ett ypperligt tillfälle att bota lite dåligt samvete över ens eget softa liv, det är för att man har lyssnat för mycket på en viss grupp högljudda internetaktivister och köpt allt de säger rakt av, det är för att internetaktivismen är väldigt USA-centrerad och man blandar ihop sitt eget lands historia med USAs historia och tror att analyser som är sanna i USA även är sanna här, det är för att man helt enkelt är så pass okunnig att man tror att det här är den enda formen av slaveri i världen idag, det är för att man kopplar ihop slavar och svarta och blundar för att människor av andra etniciteter hålls som slavar, det är för att man tycker det är lite värre om en svart person förslavas än om en ljusare person förslavas för att den ljusa slaven är ju i alla fall inte svart så den är ju automatiskt priviligerad och sålänge man är en priviligerad slav så är det ju okej.
Oavsett så känns det så jävla jävla falskt. Och den grupp som nu kräver backning av alla backar fan aldrig själva. Tex när ISIS sålde kvinnor på auktion som sexslavar och vi ville ha backning och fick svaret att "man ska inte peka ut muslimer på det sättet för det är rasism". Jo tjena. Men nu minsann passar det. Och därför köper jag fan inte att en svart man värderas lägre än exempelvis en kvinna från mellanöstern som är ljusare. Icke!! Här är beviset.

Lisa/Maria: jag håller också med. Blir helt dum i huvudet av att läsa vissa kommentarer. Det är inte så svårt att förstå egentligen – åtminstone om man vill förstå. Att inte enbart det faktum att man blir utsatt i någon form, p.g.a. sin hudfärg spelar roll. Utan att det man kommer ur också spelar in. Som svart är du alltid längst ner i hierarkin och du befinner dig därmed i ett kraftigt underläge, både som människa och strukturellt. Om du Malin, blir utsatt i ett sydeuropeiskt land så vågar jag hävda att det inte är att likställa – du kommer ur helt andra strukturer och är privilegierad långt över öronen. I ditt fall hävdar du att det handlar om pengar – i svartas fall handlar det om hudfärg. Bara där är det en stor skillnad. Det måste vara den ultimata skammen för en person i västvärlden att bli ansedd fattig….(ja, jag är ironisk).
/Linda

Intressanta kommentarer här. LD tar upp förtrycket som svarta får utstå – rangordningen som finns i större delen av världen – pratar om hur svarta SÄLJS SOM SLAVAR ÅR 2017 (!!!). Och in kommer ett gäng och bara "inte ALLA vita!". Tar upp anekdoter om när de mött förtryck (det har alla kvinnor i egenskap av att vara kvinna) och pratar om att araber är minsann värre! Alltså TA IN det LD skriver istället – förfäras över det som sker, rasismen och anti-blacknessen som FORTFARANDE FINNS! Helt sjukt.

LD, du verkar förvånad? Varför?
Givetvis finns det slavar idag, det trodde jag alla visste. Det är väl allmänt känt? Titta bara hur det ser ut i Mellanöstern med alla domestic workers från Afrika.
Alla vitas enorma förvåning känns så märklig. Var har ni varit någonstans? Har ni missat all skit som sker?

Jag uppmanar alla att lyssna på raserietpoddens senaste avsnitt, där de pratar om bland annat detta.
(Jag uppmanar överhuvudtaget alla att lyssna på den podden, jag har fått så viktiga insikter tack vare den)

Vi pratar om strukturella förtryck. Precis som kvinnor förtrycks på en strukturell nivå så gör mörkhyade det. Men precis som många män ropar "inte alla män" och "män kan också bli misshandlade", så kommer det vita människor och ropar "inte alla vita" och "vita blir också utsatt för rasism". Kan inte vi vita och ljushyade lyssna på mörkhyades erfarenheter utan att känna behov av att ta plats?

En vit människa kan bli utsatt för rasism i några delar av världen, av människor som ser ner eller föraktar vita för deras privilegier eller för vad det nu kan vara. Svarta människor blir utsatta för rasism oavsett vart de befinner sig i världen, även i Afrika lär de sig att känna skam över sin hudfärg. Det finns tyvärr ingen plats i världen för svarta. Världen tillhör vita män. Fatta det o sluta vara så jävla kränkta. Det är synd om er oxå, bara inte lika mycket!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *