Kategorier
Vardagstrams

Allergisk mot choklad? Kan man vara det?

Ok nu byter jag ämne här men jag kan väl inte vara den enda som får rännskita (och mår illa) av choklad? Alltså om jag äter lite för mycket som t.ex en hel marabou eller en halv kladdkaka (ja en halv av en helt tårta) som jag gjorde i morse? 
 
Och nej jag är inte allergisk mot mjölk. Tvärtom tror jag att jag, i egenskap av svenne, har tre gånger mer mjölkenzymer i min mage för den ÄLSKAR mjölk och mejerier i alla former. Jag kan till och med dricka mjölk när jag är magsjuk, många kan inte det då de tydligen blir tillfälligt laktosintoleranta vid just magsjuka. 
 
Men choklad alltså. Ska det vara så här nu? Jag har googlat detta men inte hittat nånting. 
 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

36 svar på ”Allergisk mot choklad? Kan man vara det?”

Åh just ja men du skickade en treo! Glömde tacka dig! Den räddade mig!!! (min var slut och jag bor långt från affärer och kan inte beställa treo via coop som vi annars beställer hem mat från)

Min mamma reagerar så på choklad med hög kakaohalt, utöver redan nämnda sympton får hon också hjärtklappning. Vi har dock inte kommit fram till varför… Men ljus choklad i små mängder funkar, vit choklad funkar bäst. Kan det vara kakon som är boven? Obs endast spekulation.

kakao har en milt laxerande effekt men borde inte vara i den utsträckning som det är för dig. kan vara att du klarar vanligt godis för att det är enbart socker, och du klarar mejerier för de är enbart fett+protein men att just kombon av hög fetthalt+socker är jobbigt för magen?

Du kan vara överkänslig mot histamin! Kakao kan frigöra histaminer inte kroppen och en reaktion är magproblem. Testa att ta antihistamin före du äter choklad nästa gång och se om det hjälper.

Det finns ett ämne i kakao som är toxiskt (det som gör att hundar typ dör om de äter choklad). Människan tål detta men i stora mängder av mörk choklad så kan vissa reagera på det. Åt 200 g 90% choklad en gång och det är inte att rekommendera.

aldrig hört. det där med hundar och choklad är så sjukt, för vi hade en hund som hoppade upp på bordet en gång och åt upp en HEL chokladtårta som min mamma ställt där och gått iväg, och hon blev inte ens sjuk. sån himla tur såklart men så himla märkligt, undrar om det var fel på hunden eller tårtan (hon dog av ålder långt senare)

jag älskar choklad. Men nu sedan ett par veckor försöker jag minska betydligt på mitt sockerintag. Vi får väl se hur det går. jag behöver justera min hälsa och vikt. ha en god kväll

@ e
Samma erfarenhet. Min hund hoppade upp på bordet för en herrans massa år sedan och tryckte fort som fan i sig ca 150g mjölkchoklad. Blev inte det minsta sjuk. Det är en liten hund på ca 4 kg. Han lever än.

Jag blir väldigt snabbt illamående av choklad. Det kan faktiskt räcka med en "normalstor" bit kladdkaka så blir jag illamående. Det räcker också med bara några rutor av en chokladkaka för att jag ska må illa.
Har aldrig känt så av en bakelse, exempelvis en Napoeon och inte heller av godis som inte är choklad.

Kan det inte ha med att du opererat bort gallblåsan att göra?
Gallan hjälper ju till med att bearbeta fettet i maten, om du fick/haft problem med de ett tag så kan de ju vart att gallblåsan var lite inflammerad/inte fungerade optimalt och har de blivit mycket värre efter den blivit borttagen så kan de ju vara så att din kropp inte kan hantera så mycket fett på en gång, som ju smörjer tarmarna och kan vara laxerande i större mängd?
Kombinationen fett + kakao kanske triggar nåt med tarmarna då
Bara gissar!
Jag blev av någon anledning illamående, ont i magen och fick diarre om jag åt pannkakor/våfflor, trots att jag tål alla ingredienser, nu tål jag de bättre
Hört att många blir dåliga i magen/lös av fettig pizza, jag blir tvärtom normal i magen om jag äter de när jag varit lös ^^
Jag tål inte färsk ananas (om den inte är jätte!!! Söt) men tål de om det tillagas eller läggs in i sockerlag, kiwi tål jag inte alls men kan inte låta bli att slicka på en bit ibland haha, måste ha handskar för att röra dom, och äter jag mer än 10 clementiner så får jag små röda prickar i armvecken ^^
Jag älskar liksom citrus! Men tål tydligen inte i varierande grad

@Emma @ e
100% av alla hundar får såklart inte förgiftningssymtom (det är dessutom skillnad om hunden ätit kladdkaka med kakao i, mjölkchoklad eller mörk choklad), men man ska ändå alltid se till att hunden inte kommer åt choklad. En hund kan ju faktiskt dö av choklad om oturen är framme (i "bästa" fall bara bli allvarligt sjuk), även om det
tack och lov gick bra i era hundars fall.

Instämmer med anna1 här uppe. Tårta och mjölkchoklad är inte detsamma som säg mörk choklad. Dock bör man inte utmana ödet.
Angående inlägget. Aldrig märkt av problem med magen efter choklad. Doc märker jag att jag snabbt blir känslig för mejerier om jag dragit ner på det rejält en period eller efter varit vegan. Försöker undvika mejerier just nu för gillar det inte riktigt men det återstår att se.

@Therese: citrusfrukter eller annat med mycket C-vitamin, typ tomat, är det många som inte tål! En gång gjorde jag misstaget att röra vid en tomatplanta medan jag redan hade handeksem. Å. fy. helvete. vad det sved och kliade. Länge!!
@LD: Oh no! Kan du ha drabbats av detta? Min kropp muppade på så vis att vid första graviditeten tappade jag intresset för choklad (samt honung). Sen i samband med andra graviditeten fick jag tillbaka intresset för choklad, men inte alls lika starkt som innan. Honung är fortfarande ointressant. Och så blev jag av med min pälsdjurs- och pollenallergi, fast pollenallergin kom tillbaka lite efter att jag slutat amma andra gången. Weird stuff!

Kan ju vara så som någon nämnt tidigare med histamin fast då borde du märka av det av mer histamininnehållande matvaror, läs mer på Livsmedelsverket "Histamin, biogena aminer" men var försiktig på andra hemsidor, mycket "alternativ fakta" angående mat och hälsa.
Gallblåsan lagrar bara gallan och att man har tagit bort den brukar inte märkas så mycket, då skulle du känna det även om käkade en schysst gräddtårta eller en fet sås eftersom de innehåller bra mycket mer fett än choklad.
/läkarstudent

Choklad har ovanligt høg fett- och sockerhalt och eftersom saker som har vældigt høg fetthalt sætter igång tarmrørelserna (dvs flyttar innehåll snabbare mot utgången) och socker som kommer till tjocktarmen ger dålig-i-magensymptom så kan jag tænka mig att den kombon ær værre æn bara godis som mest innehåller socker och inte så mycket fett.
Hade du inte tagit bort gallblåsan också? Då blir høga fetthalter svårare att hantera! Så det kan vara fysiologiskt och inte en sjukdom/allergi 🙂 Kanske får æta lite mindre sjoklad i flera omgångar hehe

Jag har exakt samma allergi. Äter jag chokladglass, lite för mycket chokladkaka, chokladbollar eller kladdkaka så blir jag illamående och får springa på toa. Det där chokladsuget som en del har kan jag inte förstå eftersom jag nästan blir illamående av att stå i affären och titta på chokladkakorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *