Kategorier
Vardagstrams

Ens feministiska engagemang står och faller inte med närvaro på enskilda events

Jag har fått en del kommentarer och DM om varför jag inte var på demonstrationen i söndags. Och i efterföljande diskussioner inne hos bland annat bloggbevakning så har många ondgjort sig över detta. Nån menar att jag iallafall borde dykt upp för att stötta Cissi. Flera andra tycker att jag är lat och bekväm och att jag inte anstränger mig när det gäller. Att jag är fejk. En usel feminist SÅKLART som bara sitter hemma och gör cirka ingenting. Att jag inte dök upp för att jag är avundsjuk på att Cissi får fokus. Att det inte går att ta mig på allvar längre. Ja ni vet ju hur snacket går om mig generellt. 
 
Jag vet ju att jag inte är kass som stannar hemma men det är ändå svårt att värja sig mot sånt här. Jag påverkas. Tvivlar på mig själv. Sätter upp en massa egna krav på mig själv och mitt engagemang och värderar sen mig själv utifrån att jag inte står på barrikaderna tillräckligt mycket. Borde jag ha gått? 
 
Jag ville gå. Inte för att jag tror att just manifestationer i sig förändrar en massa. Det är oftast arbetet bakom kulisserna som gör den stora skillnaden. Som BB-manifestationen nu i höstas, den var ju slutfinalen av ett långt och enträget arbete av Födelsevrålet som outtröttligt skrivit, pressat, gått på möten, träffat politiker, tjata och lyft frågan under två års tid. Det gav resultat. Innan manifestationen för övrigt.
 
Men manifestationer och demonstrationer för oss ju såklart samman. De skapar gemeskap och får oss att känna styrka i gruppen och kan man gå så borde man. De ger ju även uppmärksamhet åt frågor som stora massan kanske missat eller skiter i. Men även i denna fråga, #metoo, så har ju arbetet bakom kulisserna (och framför dem!) gjort den stora skillnaden. De avslöjanden och det synliggörande som flera modiga kvinnor gjort i sociala medier de senaste dagarna har lett till att saker händer. Oavsett demo eller ej. 
 
Men ni som undrar: Jag lider av social fobi och får svår ångest av sådana sammanhang. Ibland funkar det. Oftast funkar det inte. Dessutom bor jag väldigt långt ifrån stan och har tre barn och det funkar inte alltid att dra och lämna allt med Oskar. Hade jag bott fem minuter ifrån så hade jag säkert valt att svänga förbi, men det blir ju ett heldagsprojekt som kräver mycket av mina mentala resurser och jag pallade inte. (Jag kan även erkänna att jag är rädd för just city. Jag är ju övertygad om att nåt snart kommer hända där igen. Det ökar ju på min ångest.)
 
Men grejen är att, iallafall jag tycker så här, det är helt ok att stanna hemma oavsett anledning. Även om det bara handlar om att man inte vill eller orkar eller har nåt roligare för sig. Feminismen står och faller inte på att man samlas i grupp vid ett tillfälle nere på plattan. Och din feministiska aktivism eller engagemang står och faller inte med detaljer.  Du behöver inte gå på demonstrationer för att vara solidarisk eller systerlig. Ni gör tillräckligt ändå. Jag lovar. Och jag också. Jag vet ju det även om hatarna får mig att tvivla på mig själv. 
 
Gick ni? Om inte, varför? 
 
Jag skulle för övrigt vilja fråga dessa haters varför de inte sitter och producerar feministiska opinionstexter x antal timmar om dagen eller hur många feministiska plattformar de startat och sköter. KASSA FEMINISTER. 
 
 
För övrigt så stöttar jag Cissi privat via telefon. Det funkar också. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Ens feministiska engagemang står och faller inte med närvaro på enskilda events”

Gud så dumt att du ens ska behöva förklara dig! Beundrar dig som ens orkar göra det arbetet du gör. Jag har ETT barn och orkar knappt något, hehe.
Då är jag väl en superdålig feminist för jag och min vän kom fram till att skita i manifestationen (i Göteborg) för att det regnade 😂 Men jag är ju ingen offentlig person så jag slipper få skit.
Nu hamnade jag dock där ändå med min familj, då vi vart på biblioteket med vår lille och på vägen passerade vi stället där manifestationen hölls. Inte så mkt folk (antar att vi då är rätt kassa generellt i gbg) men det var en fin stämning och jag blev gråtig- kvinnokraft alltså 👊🏼❤️
Till alla som sitter hemma med popcorn och filar på en teori att du ch Cissi är rivaler- skaffa en hobby!!!
P.s Kul att se dig i rutan igår!

Fattar inte riktigt hur folk kan med att ha åsikter om vad du gör med din egen tid. Vilka tror de att de är?! Du borde absolut inte känna dig tvungen att förklara varför du inte gick, det är verkligen bara din ensak.

Väl rutet, bra! Blir galen på detta skuldbeläggande. Vi alla gör det vi mäktar med i den situation vi är just där och då. Sedan får man se till att utvärdera och ev förändra till nästa gång. Om man vill.
Det är aldrig upp till andra att skuldbelägga någon utifrån ett påklistrat ideal andra satt upp spelreglerna för.
Heja dig! (Och alla andra fab kvinnor som gör så mycket fantastiskt i tillvaron, stort som smått).

Jag gick inte, på grund av att det regnade jättemycket och jag ville gå på en outlet för VELOUR och fika med min syster och pojkvän. Värdelösa skäl i sammanhanget, men helt okej i mitt sammanhang. Håller med dig om att det största jobbet görs bakom kulisserna, och för mig så skänker demonstrationer och manifestationer (Även om jag inte medverkar på dem själv alla gånger!) mig ibland den extra glöd och inspiration jag behöver för att orka fortsätta jobba med dessa frågor i min vardag och på mitt jobb.

Jag läste på bloggbevakning. Att kalla manifestationen spektakel som du gjorde klingade väl illa kanske? Sen om man går eller inte är upp till var och en och ingenting man behöver förklara.

Jag hade inte lagt in i min kalender att kvinnor helt plötsligt skulle samla mod och göra sina röster hörda hösten 2017. Så den var liksom redan full med annat livsnödvändigt. Känner jag mig som en sämre feminist för det? Nej! Så varför skulle LD göra det?

Satt tyvärr hemma och förblödde (eller ja nästan kanske..) istället..
Såna grejer har en obehaglig och jobbig tillfällighet att vara just då jag har mens, och ja jag ska söka hjälp för de är fan inte normalt men just nu orkar jag inte för det är så mycket med kommande navelbråck operationen och barnen
Varken känner mig som en eller är en dålig feminist för de!

Inte från manifestationer iallafall, förstår dock inte vad det har med saken att göra. Jag avstår från mkt saker som skulle kunna ”dra in pengar”. Dels för att jag knte gör det här för pengar och dels för att min sociala fobi knappast minskar beroende på hur mkt jag tjänar på det.

Alltså, blir helt vansinnig av folks dömande och konspiratoriska reaktioner på hur _andra_ för kampen (så ledsen också över att Sandra B blivit anklagad för att ’hålla mediemännen om ryggen’ bara för att hon inte delat under #metoo) och självklart ska man inte behöva förklara precis allt och/eller tvingas outa anledningar (för att sedan få dessa nagelfarna och ev ’godkända’) – allt stöd till dig och alla andra kvinnor som ens orkar gå upp på morgonen i patriarkatet! Och extra stöd till de som inte orkar..

Jag var inte där eftersom jag inte alls kan hantera att vara i stora folksamlingar med enhetlig agenda. Det gäller demonstrationer, fotbollsmatcher och annat där många människor har masskänslor. Jag börjar gråta och är negativt påverkad i flera dagar efteråt.
Men det betyder ju knappast att jag inte är engagerad i saker (eller ja, fotboll är jag väldigt inte engagerad i, men saker jag faktiskt stöder då).

Jag gick inte för jag var tvungen attt vara hemma med min 3 åriga bror eftersom min fina och duktiga moder sliter på sös natt och dag. Typiska kvinnoyrken som är så jävla viktiga. Då får vi kompromissa hemma och hjälpas åt. tyvärr blev det denna helg. Men jag tycker det är så sjukt osysterligt att hålla på att hacka på varandras feminism på vad man gör och inte. Usch.

Det är belt absurt tycker jag med de anklagelserna mot dig!
Däremot kan jag bli lite ledsen för din skull vad gäller din sociala fobi och den ångest du har som du ofta beskriver. Det låter jobbigt och begränsande (för vad du ev vill göra, inte för vad nån annan anser att du borde).
Vad gäller din ökade rädsla för city tycker jag den är ganska relevant. Jag känner lite likadant. Jag känner också en ökad rädsla runt joggingsspår. Jag tror också den rädslan är relevant. Återigen en mördad kvinna (ulricehamn)

Jag förstår dig och tycker förövrigt att aktivism i form av events, demonstrationer, och protester är svaga och når inte folk eller förändring. Fungerade och var den bästa metoden under 1900-talet, men inte längre. Idag kan vi undvika våld. Kvinnor kan publicera sina tankar på mer betydelsefulla och ändamålsenliga sätt idag. Kvinnor kan rösta och göra sig hörda genom radio, poddar osv. Det är mer framgångsrikt genom dessa metoder.

Jag gick inte för att jag inte har stöttat/gått med #metoo "kampanjen" riktigt. Hatar att det refereras till "kampanj" som om det här är en någon form av trend? När "kampanjen" startade tänkte jag – Really? Chock pga. Att jag verkligen trodde att folk visste om detta med tanke på Assange rörelsen, alla våldtäkter kring festivaler så sent som i somras och den tjejfestival som ska anordnas. Allt det här med Timell har man ju hört förut? Dessutom river kampanjen upp en hel del sår och brutala övergrepp som man varit med om och inte bearbetat sedan barnsben. Och när man läser om all "tafsande" börjar man undra om inte hela ens liv varit ett rent övergrepp? Är dock glad över de som känner sig bättre och stärkt ur allt detta som "kampanjen" bidragit/bidrar till. Dock har jag nog alldeles för kraftiga men och dessutom en hel del personer som skulle bli skadade över vetskapen om de som förgripit sig på mig från typ 25 år sedan och frammåt.

Jag tänker så att den styrkan som demos och events hämtar med sig är inte värdefull just för att den är tillfällig. Jag tänker mera som så att styrkan för att förbättra måste komma från en starkare grund som inte är tillfällig. Den tillfälliga tillfredställningen kan lätt vara vilseledande och göra hela verksamheten instabil, samt orsaka våld. Dialog och diskussion är att föredra.

Jag tänker så att den styrkan som demos och events hämtar med sig är inte värdefull just för att den är tillfällig. Jag tänker mera som så att styrkan för att förbättra måste komma från en starkare grund som inte är tillfällig. Den tillfälliga tillfredställningen kan lätt vara vilseledande och göra hela verksamheten instabil, samt orsaka våld. Dialog och diskussion är att föredra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *