Kategorier
Vardagstrams

Här kommer alla orden på en och samma gång

J är en sån liten fröjd (på dagtid). Han liksom struttar runt härhemma, liten och söt, och pysslar med sitt. Och pratar. Hela tiden! Munnen går i ett, inte för att man begriper en tiondel av vad han faktiskt säger, men talet är där. Vissa ord kan han ju faktiskt och det är helt magiskt att se (höra). Att han liksom greppar och förstår och vet att han kan göra sig själv förstådd genom att använda rätt kombination av ljud. Förutom mamma och pappa alltså. 
 
Som nu på morgonen när han gick in i skafferiet och sa ”Gacka!” med eftertryck. Macka alltså. Han vill ha en macka. Och då får han ju det såklart. Eller när han bakat en rejäl blöjbrownie och kommer springandes och säger ”BA!” högt och tydligt.
 
Häromdagen satt han och pinkade på golvet bland bunkarna som han dragit ut ur kökslådorna. ”Jaha kissar du nu?” frågade jag och han svarade ”BA!” och jag ba mmmm bra men du har KISSAT och han fortsatte insistera att ”BA!!!” (för fan morsan) och så går jag fram och där, bakom en bunke, ligger faktiskt en liten liten korv. Häromdagen sa han ju även ”diss” om sitt kiss men det kan ha varit en lyckträff. 
 
Välling är ”Nanna”. Blöja, tröja och Ninja har han koll på. ”JJJJJJA!” säger han. Långt J. Jjjjjjjjjjjjja. Svåra är att veta vad av de tre han syftar på. Och katter ropar han kssssss efter. Och babblarna. Han har koll på Babba och Doddo. (alltså han kan säga det och han prickar rätt) Och så ”Tutt tutt tutt tutt” om pattarna. 
 
Han är även väldigt bra på att berätta saker som händer och visar med kropp och händer och ljud och pekar. När han ramlar eller nån varit taskig (ok han har en kompis som råkade ta ett grytunderlägg från honom en gång och detta var tydligen traumatiskt och han skrekgrät när han berättade).
 
Vi pratar mycket om att vara arg för övrigt, för arg är han ofta. När han inte får kasta muminkoppen ner från trappen och när han inte får äta ur komposten eller när det är slut på det roliga dvs läggdags. Då skriker han och stampar hårt med fötterna i golvet. Och så slåss han. Slår på mig eller pappa som utsatte honom för kränkningen eller slår på saken eller golvet om han råkade slå sig eller ramla. Vi försöker såklart avleda våldet och ger honom ord och ljud istället. ”Du är ARG nu” och så morr och arga ljud typ. (Hur gör ni?) (Eller du är ”ledsen” för ibland blir man ju ledsen när man blev arg.) 
 
Alltså jag fattar att det här egentligen är helt ointressant för er. Och J är antagligen inte alls en exeptionell liten ettåring MEN hallå mammabubblan här va. Allt kretsar kring denna lilla människa och hans lilla.. nej stora personlighet och egenskaper och allt som liksom avslöjar sig pö om pö as we go along. 
 
Det här är livet. 
 
 
Drogögon mitt i ansiktet skulle man kunna tro men denna lilla människa kan inte stå stilla när man tar fram kameran. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Här kommer alla orden på en och samma gång”

Jag är intresserad! Min sista bebis, nummer 3, fyller ett år nu i oktober. Också en arg och bestämd variant som ibland bajsar potta/toa och ibland överallt annars 🙈 Hon pratar också sju stugor fulla. Jag är enormt intresserad av Juno! Gärna mer Juno 😍

Jag älskar att läsa om dina barn! Så mer av den varan, på dina premisser såklart. 🙂
Min yngsta fyller två år om några veckor och här ramlar också orden ut ett efter ett. Hon kan kommunicera ut vad hon vill väldigt bra, men ändå kan jag inte låta bli att jämföra med hennes storasyster. Hon pratade i fyraords- meningar vid 1.5 år så jämförelsevis är minstingen sen. Å andra sidan är hon tidigare med både grovmotorik och finmotorik. Jag måste sluta jämföra helt enkelt.

Hahaha. Orkar aldrig lyssna på er ömma mödrar som är så stolta när era barn kluckar fram något som ingen annan förstår eller blir imponerad av (ger barnet Nobelpris när den säger pung till hund osv)… ännu mindre ungens bajskonsistens men förstår att det är spännande för föräldrar att prata om…? Blir man sån automatiskt om man får ett barn? Jag avvaktar.

Jag tycker att det är intressant och läsa hur andra gör/har det jag tycker om att läsa om både dina stora barn och om juno:) du har gett mig många bra insikter som jag har gjort om till mina delvis och använder mig av i vardagen i framförallt genustänket och det tackar jag för 🙂

Åh det är alltid så fantastiskt roligt att höra barn lära sig prata! Minns när jag jobbade på förskola och jag fick följa minstingarna i deras utveckling <3 Hur kul som helst! Jag blev ju också alldeles vurmig i hjärtat när de lärt sig bilda meningar osv, haha.

Haha men vadå det här är ju stora grejer:) Jag tycker om att läsa om det! Men vet att innan jag hade fått egna barn så jäspade jag slött när nån berättade att deras unge vänt sig från mage till rygg tex. Men när det händer ens egna barn så är det WOW EN NY ERA AV LIVET HAR PÅBÖRJATS *fyrverkerier mot norrsken*
Och det är så det ska vara! Tycker jag i alla fall 🙂

Jaa, mer bebisprat! ☺️👍 Har själv en ettåring nyss fyllda 😍
En fråga, om du orkar/har lust att svara, tog Juno välling från första gången? För han ammar väl också? 😊
Jag får inte min lilla att vilja ha välling, eller gröt 🙄 så hon snuttar på mig hela kvällarna och nätterna 😴

Emma:
Även om du skulle råka få din plutt att dricka välling eller äta gröt så lär det inte ta bort smittandet på natten ☺️ Eller. Det har aldrig funkat för mig 🙈 Dom ammar sällan pga hunger nattetid vid den åldern (om dom äter och ammar dagtid), snarare mys och närhet ❤️
Vill du testa så kämpa på bara! Plötsligt går det ☺️

Jag är en barnlös 26åring som läst din blogg sedan jag var hmm 16-17 år och jag uppskattar alla inlägg du skriver, även de om babblande bebisar haha 🙂 Rättare sagt jag älskar när du skriver om barn!

Mer om Juno! Så mysigt. Har själv ett barn i samma ålder och känner samma sak, hon borde få Nobelpriset varje dag för allt hon säger, gör och förstår. Det är så fascinerande att följa!

Den åldern alltså, helt fantastisk! Har en liten som är i samma ålder som Juno och hon är också helt underbar just nu! "Tissa" säger hon typ 100 gånger om dan och drar av sig blöjan och kissar på golvet/mattan eller om man har tur på pottan. Så jäkla sött. Går alltid runt i stövlar hemma. Och gärna mössa. Slår hon sig säger hon "buffa" (blåsa). Ljuvliga ungar alltså, vad gjorde man innan dom?

Jag tycker det är så roligt att läsa om Ditt och Din lilles vardag. Tänker tillbaka när mina små var i den åldern. Ibland minns jag händelser från när jag själv var småbarn. Måste berätta att jag gillade också att klättra för o nå saker jag inte fick leka med för min mamma. Jag brukade passa på tidigt innan mamma vaknade, smög mig upp och klättrade upp på köksbordet för o nå grejer på en hylla ☺ Jag kom också på att om jag drog ut alla kökslådorna så kunde jag använda dem som en trappa för att komma upp på köksbänkarna. Idéerna var många ☺

Jag tycker också såna här inlägg är så mysiga – det blir en bubbla i sitt liv. Har en Henny hemma som bara är någon vecka äldre än Juno… som gärna säger ajaj och nä till hundarna om de gör något hon tycker är opassande. Annars är "titta dääää mamma!" det jag hör mest. Och hon läskar ihjäl sig när vi frågar om hon kan visa var magen/tänderna/öronen osv osv är. Och hon lyfter tröjan med småfingrarna och triumferar "dääää!". Smälter. Eller när vi frågar hur Henny ser ut när hon är arg och hon blänger ilsket på oss 😂😍 Sån fin tid.

Han låter som alla bebisar som mammor någonsin pratat om 🙂 Men jag är likadan med mina katter, de är som mina barn och de är givetvis gosigast, finast och smartast, vad annars?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *