Kategorier
Vardagstrams

Nej till miljonprojekt i segersäng

Har inte orkat skriva om detta tidigare, men fått frågan av flera av er hur jag känner kring att nynäshamn/stockholm/inte fan vet jag vilka planerar att bygga en ny stad i Segersäng. EN NY STAD. Ja jag är förtvivlad och jag är livsrädd och jag är orolig. 
 
 
 
Det planeras alltså 7000 – 10000 nya bostäder här. Med en befolkningsmängd i slutänden på 25,000 människor. I Segersäng. För att ni ska få lite uppskattning om hur mycket detta är så kan jag berätta att Tensta har en befolkningsmänd på 17,000. Vällingby har cirka 8000 invånare. Farsta 12,000. Hudiksvall 15,000. Enköping har 22,000 invånare. Enköping har också centrum, lasarett, ett tiotal skolor, bibliotek, ålderdomshem, köpcentrum systembolag, mackar osv. Visserligen på en mycket mycket större typ tredubbelt så stor yta men men nu har kommunen visioner tydligen och då ska vi tacka och ta emot. Skitsamma vad de boende känner.  
 
Kommunen påstår dock att det inte är ett miljonprojekt som planeras men de flesta av oss som bor här ställer oss frågande till hur de planerar att få plats med så många bostäder på så pass liten yta av den exploaterbara mark som finns här.
 
Och ja JAG VET, jag vet att det behövs nya bostäder, att det är bostadsbrist och att det suger att jag tänker mer på mig själv och mina behov just nu men det finns väl för fan ett mellanting mellan den lantliga idyll i skogsmiljö med 200 hushåll som Segersäng är nu och 10,000 bostäder? Jag är ju inte emot utbyggnad eller utveckling (tvärtom!) – jag ser gärna att det byggs mer boenden här och en affär och en skola hade inte skadat – men vi flyttade ju hit för att komma bort från stan och den otrygghet som jag kände där och det känns läskigt när de planerar att förvandla idyllen till dels en byggplats under många år och dels till en stor stad. 
 
De av oss om bor här uppskattar ju just den här närheten till naturen, att det är tryggt och lungt, att våra barn kan springa fritt mellan husen – även de små barnen, att vi har koll på samt känner varandra och att brottsligheten är noll. Ja det är lite sektigt här men det är underbart! 
 
AAaaaahhhh jag är officiellt en usel människa. 
 
Det påstås även i media att de boende här är positiva till detta och nej det är vi ju inte alls? Inte ett jävla dugg! Nu är vi ju ingen homogen grupp och jag kan inte tala för hela byn, en del tycker ju att utveckling är bra medan andra vill behålla byn precis som den är,  men en sak är de flesta av oss rörande överens om och det är att just detta projekt är skit och att tiotusen nya bostäder inte är rimligt överhuvudtaget. 
 
Kan ni lugna mig? Kan ni berätta om liknande projekt som är fantastiskt bra? Som är i samklang med naturen, ekologisk, fin, lugn osv. 
 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

99 svar på ”Nej till miljonprojekt i segersäng”

Dina känslor är rätt själviska. Det är ok att tänka på sig själv. Det gör vi alla men du predikar och moraliserar samtidigt i en massa andra ämnen. Sätter dig på höga hästar och rackar ner på andras val.

Jag förstår precis vad du menar. Har man köpt ett hus på ett ställe som segersäng så är det ju det man vill ha. Litet, nära till natur, lugnt osv. Kan tänka mig att de tär precis det som mäklarna trycker på i bostadsannonserna dessutom. Fruktansvärt fisigt mot de som lagt många miljoner på att hitta det perfekta huset i det perfekta samhället.

Tror somliga går in på din blogg det första de gör på morgonen och tänker "Hm, hur ska jag kunna sätta åt LD i dag? Ett skämt om att hennes man gräver gropar i smöret? Perfekt! Det kan jag få till att hon förtrycker den stackarn och hånar honom på sociala medier! Nu ska vi se… Åh, goodie! Här skriver hon att hon är beroende av hans pengar! Mums, nu kan jag få det till att ingen kommer ta henne på allvar nånsin när hon är en hemmafru som lever på sin man! Jag kan nog få det till att hon är lat också och hellre bölar på sin blogg än jobbar, yes morgonen är räddad!!! Vad har vi här då? Ett inlägg om kommunen planerar bygga storstad i Segersäng? Och det är LD bekymrad över? Detta är ju lysande! Nu kan jag framställa henne som en dålig feminism som är emot bostadsbyggande! Aaaah, detta kändes bra! Nu så, nu kan jag hoppa in i duschen och käka frukost 😊"

Det måste ju byggas nånstans, tyvärr. Och det är lite svårt att inte göra avkall på naturen när man bygger nytt. Min syster bor i utkanten av en Stockholmsförort och brottas med samma sak. Hon funderar på att flytta. Om man vill ha nära till naturen är väl tricket att inte bo i Stockholmstrakten.

Självklart är det skit om man flyttat för att bo på landet, och kommunen plötsligt gör landet till stad. Beroende på hur de planerar kan det ju också göra att just natur, skog och mark kommer mycket längre bort.
Det som däremot känns som på gränsen mot det osunda är dina skräckkänslor. Jag växte själv upp i en förort till Stockholm med ca tiotusen invånare. Vi hade allt det som dina barn har. Sprang fritt mellan gårdarna (dock kvarterens innergårdar), hade nära till skogen (nackareservatet), cyklade själva och badade under somrarna… nej, det var inte en idyll och det fanns brottslighet så det räcker och blir över, men vi var trygga eftersom våra familjer var trygga. Vi var trygga i området eftersom det var vårt hem och vi kände det utan och innan.
Min poäng är att tryggheten i familjen är något som dina barn kommer ha oavsett hur ni bor. Att området runtom dem förändras kommer de vänja sig vid, och de kommer bli trygga även i det nya, just eftersom det för dem kommer vara hemma.

Åh, frågan är så intressant och komplex. Den berör skiljelinjen mellan vad individen vill och vad samhället behöver. Jag förstår dig till fullo, har själv bosatt mig långt från stan mitt i naturen (grusväg utanför dörren) och skulle bli helt förtvivlad om de valde att exploatera det här området. Jag skulle flytta. Samtidigt förstår jag verkligen att bostäder behövs. Befolkningen ökar och någonstans behöver folk ta vägen.
Samma tankar och rädsla finns på alla platser när det ska exploateras. De som bor där vill ha kvar närheten till naturen, lugnet och tryggheten som generellt sett är med små samhällen. När samhällets behov inte stämmer med individernas, var ska vi dra gränsen? Det är en väldigt bra fråga. Jag har inga svar, förstår bara hur du känner dig.

Svårt det där, här i Västerhaninge byggs det överallt också och det värsta är att de inte drar sig för att ta bort så mycket som gör det charmigt och ändå lite lantligt. Barnens fritidsgård har legat illa till i flera år (gammal skola) nu ska en förskolegård delas av för att det ska bli två boenden på den gården. Samtidigt behöver ju alla bo någonstans men förstår din känsla.

Jag kan tyvärr inte ge dig ljusa besked om att de kommer lyckas bevara något.
Tillskillnad från flera andra här så håller jag inte med om att det behövs byggas fler bostäder och anser att det är direkt fel att befolkningen ska öka (nej det behövs inte för att trygga våra pensioner eller för att det ska finnas någon att ta hand om oss när vi blir gamla) och jag anser att miljöpartiets politik som har gått ut på att ventraliciera allt så att alla ska bo i Stockholm är direkt fel.
Det finns bostäder. De står tomma. Det finns bara inte i Stockholm och Gbg. Men…. i Stockholm så har huspriserna men framförallt lägenhetspriserna nu gått ner. För första gången på länge så finns det fler objekt till salu även i innerstan än det finns köpare. Det är för första gången köparens marknad. Anledning. Det har byggts mycket.
Så… det behövs inte fler bostäder. Det behövs fler hyreslägenheter så att tröskeln blir lägre till att få eget boende. DET är en annan fråga.

PS då. De som vill bo nära Stockholm vill inte bo långt ute i Segersäng. Då kunde de lika gärna bo i Linköping.
Förtäta marken i innerstan istället. Och bygg på höjden på tex Lidingö (nä det vill inte planerarna för de vill bevara stadsbilden 🙈. Egoisterna vill inte förstöra på hemmaplan. ) för det är där folk vill bo. Nära.
Jäkla tramsbyxor är vad politiker är.

Jag tror inte du behöver oroa dig så mycket (lättare sagt än gjort såklart). Som jag förstår det handlar det i nuläget om en överenskommelse med regeringen – dvs regeringen lovar satsning på infrastruktur till Nynäshamns kommun om Nynäshamn lovar att bygga (många) fler bostäder. Men sen ska det hanteras inom kommunen – kanske ny översiktsplan, sen detaljplaner, massa utredningar osv. Det lär ta låååång tid, och väldigt mycket kan inträffa som sätter käppar i hjulet för planerna, både vilka platser som bebyggs och hur många bostäder det blir. I alla områden som är inom pendlingsavstånd till större orter får man nog räkna med att det blir förändringar på typ tjugo års sikt. Och efter att ha skummat igenom bilagorna på kommunens hemsida så verkar det ju ändå som att man tänker sig något i samklang med naturen, hållbart osv (sen vet man förstås aldrig hur det blir i slutändan). Det du/ni i byn kan göra är att följa planprocessen (typ gå på samråd när det blir aktuellt – men som sagt det lär ligga rätt långt fram i tiden och lär ske i flera etapper) och lämna in era synpunkter, sen går ju planer att överklaga också. Kram.

SFK: Ja men det beror bl a på MP och hur det fått igenom deras politik.
Jag gillar inte Stefan Löven och det var inte ens hans idé från början, men han är den första som genomfört det så han ska ha credd gör det. Vadå? Jo att flytta ut ämbeten och andra stadsorgan från city. Finns ingen anledning att de jobben alla ska ligga där. Ut i resten av landet med dem. Där det finns offentliga jobb där kommer de privata att följa efter bl a.
Och så vidare.

SFK: Andra problem som borde gjorts, och nu går klockan inte att vrida tillbak, är det kapitala misstagen som alla regeringar gort med att antingen inte själva köp företagen och sett till att de förblev svenska, som de gör i Japan tex, eller på annat sätt sett till att behålla stora företag ute runt om i landet.
Tex så var Skåne världsledande område på läkemedel med flera stora företag. De har alla flytt landet men bara några få mil över sundet till Danmark. Finns fler exempel på stora företag i den regionen men inga är kvar. Just nu så finns det ca noll kapital i hela Skåne och inga jobb. Malmö stad går back med 7 miljarder varje år, en stad som är så stor att den borde istället vara med och dra in kapital till hela landet.
Jag kan dessutom avslöja en hemlighet med Stockholm. De drar inte in några pengar till landet heller. Inte nämnvärt. Det som händer i den staden är att det är deras egna pengar som går runt runt, inte att de får in kapital utifrån tex export till utlandet mm. Så att jobben borde behövs vara där är inte sant. De kunde lika gärna vara i Linköping eller Umeå.
Den region som drar in kapital till hela landet är Västkusten med Gbg i täten.

Att kasta paj på LD för ”not in my backyard”-inlägg är som att sparka in en öppen dörr. Vem oss har inte gjort sig skyldig till ”not in my backyard”-resonemang, liksom?
Dock; Hennes största oro verkar vara kring projektets storlek. Om historien upprepar sig och det blir á la miljonprogram kan man fråga sig om det verkligen är nya miljonprogramsområden som samhället behöver på sikt?
Jag gissar att det finns klyftigare människor än mig som resonerar kring byggande och segregation?
Hmmm: Har du koll på hur FI står i frågan om decentralisering av ”myndighetsjobb”? Är tyvärr för lat för att läsa på själv. :/

Har någon protesterat mot detta? De kanske måste ändra eller ta fram en ny detaljplan och då har man rätt att tycka till om den. Har någon varit på ett samråd och vädrat sina tankar om detta? Annars kan jag förstå att kommunen tror att de boende är för den här förändringen.

Blyg: Nej tyvärr inte. Har för mig att de ligger rätt nära MP i sina resonemang ang närpolitik men inte säker på om deras resonemang kommer leda till centralisering eller descentralicering. Du får kolla med någon som är mer insatt i deras politik än jag är. 😊
SFK: Vad glad jag blir. 😊

Jag skulle bli jätteorolig om kommunen skulle få för sig att bygga 10 000 bostäder i vår lilla lugna förort med ca 2700 invånare. Här har de precis styckat av 100 tomter, främst till barnfamiljer (barn=förtur) och det tycker jag är däremot jättebra. Det blir blandad bebyggelse – enfamiljshus, kedjehus och några mindre hus med lägenheter. Tillsammans med annat utspritt byggande betyder det gissningsvis ca 500 nya invånare de närmaste åren. Fördelen med en lite större ort är ju att det finns skola, förskolor, läkare, fungerande kollektivtrafik etc., även om det per automatik blir mer trafik och lite mer "bus".
Vad är motiveringen bakom att bygga ett helt nytt samhälle?

Hmm… alltså bostäderna i sig är väl inte något problem? Dem (dom? min stavning är ganska skev ibland pga språket) kommer väl inte bygga det precis bredvid era hus?
Eller är du rädd för att om det är hyresrätter att ex.vis folk med ”dålig social bakgrund” flyttar dit och skapar havoc? Är det bostadsrätter lär väl det mest vara pensionärer som flyttar dit. TIOTUSEN PENSIONÄRER, det du.

Jag skulle bli jätteorolig om kommunen skulle få för sig att bygga 10 000 bostäder i vår lilla lugna förort med ca 2700 invånare. Här har de precis styckat av 100 tomter, främst till barnfamiljer (barn=förtur) och det tycker jag är däremot jättebra. Det blir blandad bebyggelse – enfamiljshus, kedjehus och några mindre hus med lägenheter. Tillsammans med annat utspritt byggande betyder det gissningsvis ca 500 nya invånare de närmaste åren. Fördelen med en lite större ort är ju att det finns skola, förskolor, läkare, fungerande kollektivtrafik etc., även om det per automatik blir mer trafik och lite mer "bus".
Vad är motiveringen bakom att bygga ett helt nytt samhälle?

Elise: Klart att det är ett problem. Det kommer ju förändra hela närmiljön med mindre natur etc.
Så tramsigt att säga att LD skulle oroa sig för socialklass. Ett tryggt samhälle beror inte enbart på hur mycket pengar där finns utan hur nära du är i samspel med dina grannar och alla hjälps åt att se efter varandras barn mm. Är man för många så upphör det samspelet.
Den som inte förstår skillnaden på tryggheten i ett litet samhälle vc stor stad kan inte ha bott i bägge.
(Jag förstod att ditt "Hmm" inte var riktat till mig)

Det är som när en betalade dyrt för att flytta ut i ett vitt område och slippa invandrare, sen smäller de upp ett flyktingboende mitt i härligheten. (Skoja, så lät det i mitt område). Förstår frustrationen, är så avis på ert område. Stället behåller ju inte samma känsla vid en sådan utbyggnad 🙁

Det kommer bli förstört. Flyttade till Älta i Nacka för 10 år sedan – en fin idyll. Under de sista fem åren har man byggt sönder Älta, det är trafikproblem då man inte planerat för alla nya bilar, barnen går i baracker som skola nu år efter år, fritidsverksamhet läggs ner då de utrymmena måste användas till nya klassrum, köerna till vårdcentralen har mångdubblats, att komma på sin vanliga morgonbuss in till Slussen är bara att glömma, förut kunde man gå en ensam promenad i skogen och nu är det mer en folksamling då alla ska försöka ta del av naturen som de flyttade ut till med sina barn och hundar mm mm. Allt har förlorat sin charm i Älta och jag har flyttat.

Så hade vi det, ungefär, på landet. (Släktens lantställe sen en massa decennier.) Skogen avverkades, en jäkla massa bostäder smackades upp. En gigantisk skola. Osv.
För oss var det ju en oändlig sorg, att den lilla byn mitt i naturen blev något helt annat. Den som inte upplevt före tycker såklart fortfarande att det är natutnära och småskaligt, naturen finns ju kvar runtom samhället och villa- och radhusområdena. Och det är ju ingen storstad.
Så ja, egoism såklart. Folk måste bo nånstans, vem är jag att kräva att tiden ska stå stilla just på min lilla plats på jorden, för att jag ska få ha det som förut? Men mänskligt.
Jag har sekundär erfarenhet av det Elin skriver om också (samhället där jag växte upp, så jag har ju hört snacket snarare än blivit berörd av det personligen) – det är inte charmigt att som rätt priviligerad gnälla över att värdet på ens bostad sänks eller att man är rädd att tryggheten i området försämras när det kommer in "fel" folk. Eller att utsikten störs av ett fult hus.

Men man kan ju inte göra så mycket: Acceptera det nya och försöka se det positiva i det, eller se sig om efter något som passar bättre och flytta. Sedan man sörjt klart. För det måste man förstås få göra när det gäller ett drömboende.
(Var på väg att köpa med utsikt över vatten och fiskehamn i jättelugnt område, som nu exploaterats totalt och de boende ser rakt in i flera höghus. Känns ju rätt skönt jag inte satsade på det kortet. Det händer överallt. Man får nog ha det med i beräkningarna. På åkern utanför min brorsas hus på landet projekterar de för bostäder. )

Jag håller helt med dig. Tycker det är dåligt att inte ta hänsyn till att boende i exempelvis Segersäng har betalat för att bo i ett visst område, med natur och dylikt.
Sen lite OT. Jag lyssnade på Penntricket och i ett avsnitt, om jag inte minns helt galet, sa du någonting i stil med att du inte tycker att man kan vara feminist om man röstar höger. Kanske skulle du vilja utveckla den tanken lite i ett blogginlägg? 🙂

Det är så sorgligt på nåt vis för samtidigt som detta händer, lagom stora och fungerade samhällen ska maxas till tusen så dör liknande samhällen i Norrland för folk flyttar därifrån, finns inga jobb osv. Så två extremer åt olika håll. Hatar urbaniseringen, önskar vi alla kunde sprida ut oss på ett vettigt sätt istället. Då skulle det kunna finnas lagom stora städer OCH mysiga, välfungerande samhällen.

Jag har bott i miljonprojekt i hela mitt liv. Norra Botkyrka. På polisens lista över särskilt utsatta områden ligger det högre än Tensta, Rinkeby, Husby, Rosengård och andra ställen som får mer medialt utrymme. Men vet ni? Vi var också ute och lekte. Vi sprang också mellan varandras lägenheter och hälsade på kompisar. Vi hade också nära till naturen. Vi kom från alla delar av världen och vi lekte med alla. Alltså vad tror folk? Att ingen vågade gå ut och att alla barn var otrygga och olyckliga? Om något tror jag att det är bättre att växa upp i ett sådant område än i ett område där alla är svenskar, medelklass, och du säger att ni i Segersäng inte är en homogen grupp men alltså? Jag skulle aldrig vilja att mina barn växte upp i ett område där alla är svenskar, medelklass. Det är helt otänkbart.
Jag tror att de flesta här vet hur segregerade bostadsområden vi har och vilka problem det medför. Men hur ska vi lösa det om inte genom att bygga nytt i områden där det redan finns svenskar? Visst kan vi fortsätta smälla upp fler höghus i Alby men vem hjälper det? Det blir ju bara värre och värre och värre här då, men vart ska man ta vägen när andra inte vill ha oss i deras områden och startar protestaktioner för att slippa oss?
Vidare tycker jag att att motverka den segregationen i allra högsta grad är en feministisk fråga. I segregerade områden har kvinnor det sämre.
Idag pluggar jag till läkare och har på de flesta sätt ett väldigt bra liv. Trots att jag växte upp i ett fruktat Miljonprojekt.

Sara jag håller med dig. Man borde blanda in mer invandrare i "svenska områden". Upp till ca. 1/3 i en klass ska enligt forskning fungera bra, blir det fler börjar resultatet dras ner . Jag tror att Sverige vinner på det i längden.

Fast det finns en massa plats i Norrland om du vill bo lantligt? Vet att jag låter sarkastisk men menar allvar! Man kan inte ha kakan och äta den, dvs bo nära storstad och ha det lugnt & tyst. Sveriges befolkning ökar och du tillhör en minoritet som inte vill bo i en stad.
Har varit med om samma sak som du så förstår din frustration men små idylliska samhällen är inte hållbart när det finns så många människor 🙁

Det byggs redan extremt mycket inom tullarna och i Stockholms närförorter (bor i en sådan).
Vi behöver också ha kvar våra få, enstaka grönområden trots att vi bor i eller nära city. Tunnelbanorna är packade på mornarna och trafiken ska vi inte tala om… Avgasförgiftning nästa…

Ta det lugnt skulle jag säga. Detta är en oberoende utredning som föreslagit segersäng som en ny ”stad”. Detta är i princip helt oförankrade förslag i regionen och med väldigt grunda analyser. Skulle bli mycket förvånad om denna utredning (som motsäger alla analyser om demografi och kollentivtrafiksatsningar som faktiskt finns.) ett tips är att kolla rufs.se och vad förankrande förslag om utveckling i Stockholms län säger 🙂 mvh / samhällsplaneraren

Jag förstår precis hur du känner.
Bor själv i Landvetter, som också ska bli en ny stad med 1000 nya bostäder.
Nu äger inte vi hus så för oss är det inte lika illa men det känns ändå trist att orten vi bor på som är ganska lugn inte kommer fortsätta vara det.
Men jag antar att det blir så om en bosätter sig i storstadsregionerna.
"Bygg hur mycket som helst, bara inte exakt där jag bor, tack!"

Tråkigt att du är en nimby. Men det är bra om Segersäng inte blir av. Med en yta av några Södermalm så skulle det kunna enkelt gå att bygga en riktig stad med en befolkning lika stor som Södermalm (om än inte mer). Att då planera för en sovande och bilburen förort på en sån stor yta nära kollektivtrafik är inte bara dumt utan även resursslöseri.
Som sagt, tråkigt att du är en nimby. Det behövs bostäder iom att bristen på boenden är en sån stort problem just nu, det byggs och det går alltid att flytta.

dd: Jag är också en nimby; sitter här och skriver till dig på min smartphone samtidigt som jag inte vill riskera min dricksvattentäkt Vättern med Tasman Metals gruva för sällsynta jordartsmetaller. Typ så. 🙂
Var kommer ditt dricksvatten ifrån? Din antibiotika ifall du skulle behöva? Din el?

Jag förstår dig på ett sätt men ändå inte. Alla i samhället som bor nära en storstadsregion behöver förstå och inse att bostadsbristen är ett stort problem. Det går dessutom bygga mycket mer i Stockholm utan att offra alla natur och grönområden för det har väl även barnen här rätt till? På vissa ställen är det så tätbebyggt att man ser rakt in i grannarnas vardagsrum.
Jag tänkte på dit tidigare inlägg också om er uppdelning hemma. Jag är uppriktigt intresserad av hur du som feminist tänker på det. Du har gjort ditt val, och du resonerar då kring hur vi lärt oss strukturer. Men om inte du som feministidol är beredd att bidra till att ändra på den strukturen, vem ska då göra det? Det är en skillnad om man valt det för att man vill.

Jag förstår din känsla! Men det kan ju bli bra. Jag bor i söderort och pendlar dagligen till mitt jobb i Sigtuna, det tar tre timmar dagligen. Så segersäng är ändå rimligt för att bo i ”stockholm”. Jag har stått i Stockholms bostadskö i tio år och har inte en chans på något. Så det måste byggas och byggas, men det blir ju alltid så jävla dyrt med nybyggda bostäder. Om jag skulle välja på Tensta el liknande när många vill flytta därifrån så blir ju segersäng attraktivit om jag jämför.

Jag uttryckte mig klumpigt med feministidol kanske. Jag menade mer att jag ser jättemycket upp till dig och tycker du gör ett grymt jobb med att medvetandegöra könsstrukturer. Det jag tänker på är hur man skapar förändring praktiskt för att det ska ge effekt på strukturell nivå.

Har svårt att känna någon slags empati för vit övre medelklass som inte vill att det byggs bostäder för att de vill leva sitt privilegierade liv ifred. Däremot kan jag tycka att det är förskräckligt att vi förstör vår natur och för djuren för att människan tar över jorden, det är sorgligt och ett problem.

Jag tycker det verkar helt vansinnigt. Jag pluggar arkitektur på masternivå, och har aldrig hört om ett enda lyckat enklavprojekt. Storskaliga byggnader (dvs för hög täthet) ökar otryggheten och minskar bykänslan och samhörigheten. Infrastruktur måste byggas för att inte skapa sovstäder unt so weiter.
Det bör ju handla om kapital och exploateringsmöjligheter? Att det inte finns lika strikta regleringar som i innerstan/närförort, att markpriset är relativt lågt osv.

FT: Mja, medelklass ok men inte är LD övre medelklass… så mkt pengar eller anor har de inte, det märker du om du läser bloggen.
I övrigt förstår jag verkligen, har man flyttat till landet vill man ju ha landet. Jag vill bara bo med skötsamma människor (oavsett bakgrund). Vissa människor har väldigt svårt att sköta sig och det stör i området. Det är inte så jävla roligt med skjutningar och knivrån och kringdragande gäng som spanar efter ensamma tjejer.
Där jag bor nu är ett ovanligt område pga nästan 50% är invandrare men absoluta majoriteten är skötsamma med jobb och bostadsrätt eller studenter. Har kommit någon ny familj till området, möjligen flyktingar av något slag som aldrig trots tillsägelser stänger förskolegrinden efter sig (barn kan rymma). Såna små saker kan växa till ganska stora problem pga folk inte kan sköta sig och tillsammans ta ansvar för ett fungerande samhälle.

Nu pratar jag ju inte enbart om LD, @Anna
De har rätt till sina känslor, jag har rätt till mina dvs – jag tycker inte synd om privilegierade människor. Däremot som sagt – djur och natur. Eftersom så många väljer att skaffa en massa barn så blir vi fler, då behövs det byggas.

Jag tycker det är rätt. Det är skamligt att Nynäshamns kommunala bolag endast äger ca 2100 lägenheter när Nynäshamn kommun till ytan är en av de största i Stockholms län. Det borde byggas så in i helvete överallt i Nynäshamn 🙂
Men, jag är uppvuxen 1,5 mil från en stad. I ett samhälle med 10 000 invånare. Vi hade en skola 1-9, en vårdcentral, en Ica och en Konsum. Alla kände alla just för att 10 000 invånare inte är så mycket som man tror. Barnen sprang mellan husen osv. Oroa dig inte!

men det byggs närmare stan (o även i stan för den delen). jag tycker att detta låter som ett rätt schysst alternativ för familjer som vill bo nära naturen, men samtidigt kunna vistas o jobba i smeten (lite som ni har löst det). plus att det antagligen kommer bli billigare än vad det är på många andra ställen.
ang. segregationen vet jag inte vad jag ska säga, det känns som en för stor fråga för att tas upp här. för segersängs del tror jag dock att detta är bra ur segregationssynpunkt då jag gissar att samhället är rätt homogent.
men ok, jag fattar att det suger (det gör jag verkligen). om det kan vara till nån tröst kommer jag fortf. betrakta segersäng som ett lantligt litet samhälle med närhet till naturen. ungefär som jag ser på järna, trosa eller vaxholm.
o det är ju inte invånare vi pratar om. jag gissar att det kommer landa på mellan 4000 – 5000 pers. (om det ens blir av).

Hej! Det verkar lite tråkigt att du flyttat till Segersäng utan att läsa på – det här har varit på väg sedan 2015… Mina föräldrar bor i Segersäng och ser fram emot projektet. Det ska bli en bra mix av bostäder (inte bara lägenheter som du antyder med "miljonprojekt" i titeln) som kommer låta en divers grupp människor flytta dit. Naturen försvinner inte heller, men fler kommer få tillgång till den! Snälla använd inte din röst för att försöka stoppa det här som folk kämpat så mycket för, om du ville bo i ett litet samhälle så kunde du flyttat till ett område som inte var planerat att expanderas 🙁

Jag har bott här sen 2013. Och nej här i byn är majoriteten emot detta. Det är även nyheter för de flesta av oss. Det har inte funnits några planer på bygge tidigare. Förutom småas planerade bygge som nu inte blir av. Jag vet inte vilka dina föräldrar är men vi som bor här har regelbunden kontakt med varandra och har pratat mycket om detta. Som som sagt är nyheter för oss. Låter som att du fått ganska ensidig information av ETT par som bor här. (Gissar att det var de som var de där fem procenten som var positiva när byn skickade ut en enkät). Själv har jag tagit del av diskussionen som förts av de flesta här. De som gått på mötena o engagerar sig i att stoppa exploateringen. Kanske dina föräldrar ska flytta till ösmo istället? För övrigt: förAtt få
Plats med tiotusen bostäder på den lilla yta som gäller så krävs det väldigt många höghus. Speciellt om man vill ha blandade bostäder som villor, radhus osv. Jag är påläst. Jävligt påläst faktiskt.

hej igen! Missförstod om flyttningen, trodde du var en av de nyinflyttade pga har kommit en hel del nya som inte visste om det och nu är upprörda. det började med ett möte i 2015 där det pratades om utbyggnaden och beboende fick prata om hur det bäst skulle gå till och vad segersäng behövde, du kanske var där? men iaf förlåt för missförståndet, hoppas du kommer se det på samma sätt som de ser det när folk väl börjar flytta in 🙂

Ja jag minns det mötet väl och det handlade INTE om att bygga tiotusen nya bostäder med 25000 nya invånare. Vi pratade om att småa velat bygga 250 nya villor samt förhoppningar på skolan som lovats oss samt eventuell lekplats osv. Inte en ny stad.

Vi vet alla vilka som kommer att få företräde till bostäderna, oavsett boendeform (hyres, bostadsrätt, villa, radhus). Grattis, mångkultur och en härlig dos religion som på beställning. Ni får väl hoppas på att just det här miljonområdet inte blir som samtliga tidigare….

Det är fruktansvärt sorgligt att vi har dragit på oss den här befolkningsökningen. Jag hatar varje bygge och drömmer om att vi är nere på 1,2 barn per kvinna i hela världen. Det kommer att gå käpprätt åt helvete för mänskligheten och nu har det accelererat i Sverige pga invandring. Det är bara verkligheten som kommer närmare. Ingen kommer undan någonstans.
Svårt att hitta ro. Detta gnager under ytan hela tiden. Allt förstörs av vår framfart.

Jag förstår din känsla helt och fullt. Och jag är helt övertygad om att de som skriver anklagande kommentarer om din karaktär bara är hycklare. Jag vågar satsa mitt huvud på att de hade tänkt och känt exakt samma sak om det gälle dem själva. Naturligtvis vill man ge sina barn den bästa och sundaste miljön och uppväxten. Och ibland står den viljan i konflikt med ens ideal och hur verkligheten är beskaffad. Stå på dig! Dina känslor är inte fel eller skamliga på något sätt!

Segersäng är definitionen av ett modernt miljonbygge. Nära till både befintlig tågstation och motorväg med lagom pendelavstånd till större områden. Det byggs redan bostäder överallt i storstäderna men de kostar fläsk såklart pga det centrala läget och är därför oåtkomliga för en stor del av befolkningen. Vi har en prognos där det beräknas komma upp till 500.000 fattiga från tredje världen i anhöriginvandring närmsta åren och det är redan sjukt trångbott överallt i landet men framförallt i Sthlm. Det säger sig självt att många nya kommer att hamna i nybyggda ytterkanter, precis som i de gamla miljonprogrammen, för att sedan jobba sig inåt om de har sådana ambitioner. Även de som idag inte kan flytta hemifrån pga vad de äldre generationerna bäddat för kommer bli överlyckliga att äntligen ha råd med sin första fina, naturnära lägenhet. Så lyft blicken, sluta var en egoist och gläd dig över att få dela din idyll med fler.

Så tråkigt att de vill förstöra ett gemytligt område med skog och säkra ställen för barnen att växa upp. Jag säger bara en sak… fly Stockholmsområdet!
Jag bor själv i utkanten av en mindre stad i Skåne. Med dagens digitala kommunikation kan säkert både du och din man jobba på den nya orten samt delvis hemifrån.
Jag förstår behovet av nya bostäder. Däremot förstår jag inte den nya tidens "miljonprojekt" nära Stockholm.
Vi har gott om plats och natur. Sprid ut byggandet och skapa trevliga områden där folk kommer trivas!

Det finns många tomma bostäder redan. På landsbygden. Det är bostäder där många gärna vill bo. Många nyanlända placeras i dessa småorter som svenskarna lämnat, trots att de flesta helst svenskarna ville stanna kvar. De nyanlända lämnar också så fort de kan, trots skog, boyta, låga priser, lugn mm. Samtidigt stiger priserna i städerna, urbaniseringen skenar och skog och mark asfalteras och bebyggs. Varför är det så? Jo därför att miljömarxisterna tillåtits förstöra för de gröna näringarna och därmed kraftigt försämrat möjligheterna att försörja sig på landsbygden. I klartext: folk lämnar för att det inte finns några jobb (Arbetslösheten är lägre i flera förorter där bilar brinner än på många orter på landsbygden. Flera nyanlända jag lärt känna mår väldigt dåligt av att inte hitta jobb och börjar till slut tro att det beror på rasism. De kan inte föreställa sig att de placeras ut på orter där alla vet att det saknas möjlighet att försörja sig.). Idag finns fler naturreservat än mjölkgårdar i Sverige. All traditionell bondenäring är under attack. Gårdar läggs ner i en allt ökande takt (se Jordbruksverkets hemsida för statistik). Det importeras mer och mer mat ifrån länder med riktigt tvivelaktiga regler (djurhållning, antibiotika, besprutning mm). Inte minst den offentliga sektorn importerar denna billiga mat. Mat som transporteras. Så är cirkeln sluten och miljönyttan negativ. De sociala problemen som följer är enorma och den asfalterade skogs- och jordbruksmarken är förlorad för många generationer. Min poäng är att man måste göra en konsekvensanalys av alla politiska beslut. Även de som PÅSTÅR att de är bra för miljön. Det är nämligen inte alltid effekterna blir de man trott. Så går det lätt när man inte tänker efter.

Vad är det du insuinerar som skulle påverkas negativt mer än att naturområden skulle förändras? Väldigt oklart.
Dessutom finns det andra naturtillgångar i närheten, du kan säkert röra på dig mer än husknuten.
25tusen personer i ett bostadsområde är heller ingen big deal.
Jag tror dina föreställningar om detta är brist på kunskap. Jag vill inte tro att du är fördomsfull för du gör en fantastisk insatts med ditt mediala engagemang i andra sammanhang.
Kommunen gör en stark insatts för att ge fler människor utan tak över huvudet någonstans att bo, du borde glädjas över detta och sluta måla fan på väggen.
Trivs du inte så finns möjligheten att flytta.

Har man valt att bosätta sig nära en storstad så har man också accepterat många grannar. Staden expanderar, det är en del av urbaniseringen. Vi har demokrati i Sverige och majoriteten har bestämt att det ska vara så här. Du gör rätt i att uttrycka ditt missnöje om du har en annan åsikt. Den snabbaste lösningen måste ändå vara att flytta till en håla i Norrland.

Tror det kommer bli jättefint, inte lika uttalad segregation som i slitna förortsområden utan en mix av redan inflyttade svenskfödda, kommunalt förköpta bostäder åt nya svenskar och kanske ytterligare ytterligare en och annan person från andra grupper som väljer flytta dit. Kommer ju att bli en miniatyr av den svenska drömmen om ett läge där andra kulturer än den svenska får stort inflytande på lokalsamhälle och gatubild, en mycket spännande utveckling. Grattis ! Man får bara hoppas att inte rasistiska fördomar hos andra leder till fallande bostadspriser.

Jag blir extremt förtvivlad när jag läser vad du skriver.
Mest för att jag inte förstår vad regeringen vill!
Jag bor på landet i Norrbotten där skolan blev nedlagd fastän den var fullbelagd, hade behöriga lärare och inte behövde renoveras.
Nu bussas barn från sex år 30-40 minuter (enkel väg) till en skola som måste renoveras på grund av mögel.
Där lärare och barn inte kunnat vara på grund av allergi.
Skatterna höjs och höjs på det enda färdmedel vi har möjlighet till; bilen
Vårdcentralen las ner och vi är flyttade till en som är så fullbelagd att man knappt kommer fram.
Ringer du 15 minuter efter att dom öppnat telefonväxeln är tiderna att bli uppringd slut.
Vilket tvingar folk i "onödan" till akuten.
Man riktigt känner hur regering vill ha en bort från landet. Man ska varken vilja eller ha råd att bo här.
Samtidigt som man läser om bostadsbrist.
Men nä, jag tror inte riktigt på det, det är inte bostadsbrist, det finns bostäder, dom tvingar bara folk därifrån… speciellt här uppe.
Avslutar med en gammal krönika av underbara Clara
https://www.expressen.se/kronikorer/clara-lidstrom/sveriges-koloni-heter-inte-indien–den-heter-norrland/
Det börjar vara dags att ni söderut också kämpar för oss, det gynnar även er ❤️

En gång i tiden var både Angered, Biskopsgården (och säkert många fler platser också) små idyller där alla kände alla och där ingen behövde låsa varken dörren eller cykeln. Sakta men säkert insåg vi som bor där (och resten av landet) att tryggheten förvisso var bra, men att allt annat var för Svenskt och… ja, lite för tråkigt. Så vi började bygga ut och sakta men säkert fylldes områdena med massvis av spännande människor från världens alla hörn.
De som kom var läkare, lärare, ingenjörer och, ja, några var lågutbildade men för det mesta var det otroligt engagerade människor som brinner för kultur och familj.
Detta är alltså vad du inte vill ska ske i ditt område? Denna fantastiska utökning av olikfärgade människor från spännande kulturer är något du sätter emot?
Du gör mig väldigt besviken, jag har alltid sett upp till ditt mod men nu kan jag inte låta bli att tycka att du fiskar i brunt vatten…

Ni som säger " Det måste byggas nånstans" Jo, men det går att breda ut det i hela landet. Bygga lite överallt, men nu har de bestämt att ett fåtal städer ska ta allt, av någon anledning. Enligt förslaget som jag hoppas inte går igenom, ska 70 % av lägenheterna byggas i Uppsala kommun. Alltså 70.000 av 100.000. Varför ska en stad stå för 70 % av alla dessa lägenheter? Uppsala är fjärde största staden i Sverige, men har samtidigt varit lite av en mindre stad, och ville man ha större åkte man till Stockholm som ligger nära. Dessutom en fin studentstad. Nu planerar de att bygga bort en massa mark/natur, att folk ska bo tätt, i mörka lägenheter där grannhuset skymmer solen. Att det ska va mycket folk på liten yta så man knappt kan sätta foten nånstans utan att nån står där. Hur staden känns och ser ut verkar inte spela någon roll för dem, utan det viktigaste är att få in så mycket folk som möjligt på liten yta. Gärna femvåningarshus som typ alla nya hus de bygger som inte alls smälter in i den övriga arkitekturen.
Det finns jättemånga städer i Sverige, men de väljer bara ut ett tiotal som ska stå för alla dessa lägenheter. Bland annat en liten stad med 200 lägenheter, och den ska de förvandla till en storstad? menar de att det inte finns bättre lösningar, som att bygga ut lite i hela landet istället som jag nämnde? Vem har sagt att de som bor i Segersäng vill bo i en storstad? Ville de det så hade de inte bott i en sån liten stadsdel. Så det är bara bullshit att de vill det. Politikerna bör sluta ta beslut över befolkningens huvuden. Fråga de som bor i städerna vad de vill istället. Det där är inte demokrati.

Jag bor i Stockholm och jag vet att Stockholm är en stad, att städer växer och förändras i en helt annan takt än på landsbygden, att fler flyttar till än ifrån Stockholm och att jag därför måste vara beredd på att min stadsdel kan komma att förändras inom den närmaste tiden. Jag har varit med om det förr och klagade inte då heller.
Men om någon bestämde sig för att bygga hundra- eller tusentals nya bostäder inom loppet av några år omkring min sommarstuga, som jag sparade till och köpte JUST FÖR att jag ville bo nära naturen och långt ifrån andra människor, så hade jag blivit väldigt besviken.
Tyvärr kan jag inte se någon direkt lösning på det hela. Om ett sådant bygge hade blivit verklighet så hade jag kunnat gräma mig, men jag hade inte haft någon direkt rätt att ställa krav på att stoppa projektet. Liksom, var ska folk få plats? Om befolkningen växer – något som jag inte i sig är emot – så måste ju också folk ha någonstans att bo. Vill jag försäkra mig om att få ha min ensamhet ifred så är antagligen det bästa jag kan göra att köpa marken runt min sommarstuga. Vilket också är något jag sparar för att kunna göra just nu.
Jag har ingen direkt poäng, mer än att jag förstår din (LDs) förtvivlan. En del av mig kanske också hoppas lite på att folk ska sluta skaffa så många barn, så att vi har lite natur kvar i slutändan.

Hej, jag finner det inte alls märkligt. Bor man i en demokrati får man även vara en del i en demokrati. Vi behöver ett nytt miljonprojekt i Sverige nu när vi har valt att vilja ha en stor befolkningstillväxt. I städerna pågår just nu tillsynes galna förtätningsprojekt. Man bygger helt bort det gröna rummet. Allt enligt vänstern, socialdemokraternas och Miljöpartiets bostadspolitik. Jag är stark motståndare till miljonprojekt. Det man kan göra på längre sikt är att påverka politiskt genom att rösta annorlunda. Det kommer jag att göra för att försöka påverka.

Hej! Det dök upp en blänkare i en branschtidning om bostadsexploatering i Hemfosa och då kom jag att tänka på dig. Har inte läst alla inlägg men – ta det bara lugnt. Det är utbud och efterfrågan som vanligt. Jag gissar att det finns som mest efterfrågan om ca 25, max 50, lägenheter per år i Segersäng och snabbare än så kommer det inte att byggas. 10 000 bostäder är en politiskt slagträ, inget annat. Faktum är att siffran är helt löjligt oseriös.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *