Kategorier
Vardagstrams

Nu ska vi andas ut en liten stund

Imorgon åker vi på en liten kortsemester till barnens farmor och farfar uppe i Delsbo. Där kan man andas ut på nåt sätt. Sitta vid ett fikabord och äta tårta och se ut över åkrar och andas och prata med låga röster om vardagstrams (och feminism för svärmor är ju feminist) och ladda batterier. 
 
Barnen är lite upprörda för att de missar halloween i byn (alla barnen går samma kväll och grannarna anstränger sig för att göra det kul och läskigt) men vi försöker peppa dem med allt mys som vi ska göra istället. De älskar ju att åka till farmor också. Och så kommer kusinen Vincent dit (mycket speciell kusin som ni som följt mig ett tag vet, N och han är ju som syskon.) på torsdag. 
 
Sen är det visserligen jobb som vanligt för mig, men jag ska försöka dra ner på tempot lite. Ni ba oj ja du måste jobba HÅRT verkligen Natashja. Haha jaaaaa jag veeeeet att jag inte är nån undersköterska precis och att mitt tempo kanske inte är så himla högt i jämförelse med människor som jobbar åtta timmar om dagen på en riktig arbetsplats men det är det mentala som är jobbigast tror jag, att inte kunna släppa jobbet – att alltid behöva vara tillgänglig och skriva text på begäran vid behov, svara på mail (det mesta av mitt och andras feministiska arbete sker faktiskt bakom kulisserna) hantera plattformar och kommentarer och hänga med i det aktuella feministiska samtalet. Det surrar liksom alltid runt i huvudet. 
 
Aja. Ser inte fram emot tåg med en ettåring som inte vill sitta stilla. Ser däremot fram emot sushin inne i stan kväll. Vi åker nämligen till söder en dag innan och sover i svärisarnas stockholms-lägenhet. Gör resan lite mindre jobbig samt lite roligare för barnen. Nu när man bor på landet så missar man ju allt som är bra med stan. 
 
Har ni några tips på hur man roar ettåringar på tåg förresten? Är det bara att mata honom med typ ostbågar hela resan? 
 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Nu ska vi andas ut en liten stund”

Hej! Kan inte du tipsa om feministiska bloggar? Jag har inte instagram längre av olika anledningar och känner att jag nu missar massa grymt som fanns på den plattformen. Den enda aktiva feministiska bloggen jag känner till är din, och det är inte fy skam det, men känner att jag skulle vilja ha lite större utbud. Tack för att du sprider medvetenhet.

Tror verkligen på det du säger om att det är slitigt för att det alltid surrar runt i huvudet.
Är själv läkarstudent vilket jag tror många anser är "jobbigt", det är liksom legitimt då att klaga på stress och mycket att göra osv.
I somras på lovet öppnade jag ett twitterkonto som fick en del följare och jag sögs liksom in i det, diskuterade och bråkade med folk och följde aktiviteten på mitt konto och tänkte ut nya tweets och höll på. Och efter kanske en månad av detta kände jag att fan vad stressad jag är, vad är det som händer liksom?? Och då var det bara något jag gjorde för skojs skull ju, går inte ens att jämföra med dig som har det som yrke! Men precis som du säger så surrade det runt i huvudet hela tiden.
Stängde det där kontot sen och började plugga igen och känner mig mycket minde stressad nu. Men om jag skulle säga till någon att det var stressigare med Twitter än med plugget skulle dom väl skratta åt mig. Men så var det i alla fall.
Så ta pauser, ta semester i den mån det går, vila från tempot på internet! Det behöver man. <3

Här kommer några skäl till varför ditt jobb är mycket jobbigare än mitt och varför du har all rätt att vara trött efter din arbetsdag:
Om jag gör bort mig på jobbet åker jag hem med en klump i magen på sin höjd, om du gör bort dig riskerar du att bli uthängd i media samt får mängder med hotbrev… Ja det får du väl oavsett vad du gör iförsig och bara det är ju en stress i sig.
Om jag är trött och inte orkar prestera en dag/vecka får jag lön ändå… det får inte du.
Jag får arbeta helt fritt från mina egna barn, rätt skönt faktiskt, framförallt för öronen!
Nu har jag visserligen ett kontorsjobb och det är ju rätt chill men jag har även haft stressiga jobb inom både restaurangbranschen och handels och jag tror att den fysiska stressen och tröttheten man upplever efter en sån arbetsdag är bra mycket mildare/skönare för kroppen än den stress du får utstå under vissa av dina arbetsdagar… samt att jag antar att det är lite av en stress i sig att ligga steget före i att följa med samhällsdebatten!
Med andra ord, se på ditt jobb som en riktigt jobb som räknas för sjutton! Tror säkert att de allra flesta av oss arbetsmyror som springer runt i ekorrhjulet inte skulle orka med en vecka i dina skor!
Jag hoppas du förstår det!

Det tar väl bara tre timmar att åka tåg till den destinationen.
Lego är mitt tips, samt att föräldrarna lägger undan sina
mobiler och ägnar sig åt barnen istället, brukar bli en trevligare
resa på det sättet.

Karin – "Väl bara"? Tre timmar är inte så bara med en ettåring som börjat röra på sig och absolut inte förstår varför man måste sitta still på ett tåg. I Finland har de alltid lekhörna i en av tågvagnarna där barnen kan röra på sig utan att det stör, önskar så att det fanns i Sverige! Jag brukar packa med kritor och papper, lite böcker, majskorvar och annat småplock som tar så lång tid som möjligt att äta, hehe. Nu när barnet blivit större (2,5) låter jag henne sitta med plattan en stund och lägga pussel. Men det är skitjobbigt att åka tåg med små barn tycker jag så förstår att 3 timmar känns länge. Kanske kan de äldre syskonen underhålla J bara genom att vara? Större barn brukar vara roligt för de små att studera 🙂

När man råkar ut för ett övergrepp (vilket som helst) så blir instinkten att fly eller slåss. När man inte kan det så inträder det tredje alternativet: FREEZE och det ger ett trauma resten av livet. Det är vetenskapligt bevisat och gäller både människor och djur. Varför "erkänns" inte det i samband med våldtäkter? Utan anses som en nackdel för offret? Förbannad är bara förnamnet……

Du är så jävla GRYM! Att du orkar göra allt det du gör är så starkt och mkt jobbigare än ett vanligt jobb. iPad- och snacksmutor är där vi brukar hamna till slut på tågresor… efter att vi försökt allt annat…

@LadyDahmer: Jag ser bara framför mig mina två som 1-åringar först hällandes och vevandes runt bland Legobitarna så de yr under bord och säten så man får krypa runt som en märla med ryggskott plockandes upp allt 100 och sedan 100 gånger igen och när de tröttnat på det stoppandes dem i munnen… Men jag ska såklart inte döma ut alla 1-åringar baserat på mina egna. ☺😎
Plockmat, nya böcker, bilder och filmer (gärna på barnet självt) på mobilen har funkat bäst som distraktion på våra barn som så små. Och så ta med sele/sjal så kan man varva med attt gå upp och promenera med barnet i gången och kolla på spännande saker i bistron etc och fram och tillbaka igen och har man tur så somnar hen…

Ta med russin, Festis, leksaker och vad ni nu behöver men packa in allting i presentpapper – tar lång tid för de klumpiga fingrarna att lösgöra och sedan följer nöjet av det man hittat 😉

Karin
Snacka om "passivt moraliserande kommentar "
Babblarna på mobilen är mitt heta tips. Nu kanske alla perfekta föräldrar ramlar av stolen när de läser att 1-åringen ska få titta på mobilen istället för att dennes föräldrar ska sitta och pedagogiskt bygga med lego i tre timmar.

O! Bästa knepet för vår unge:
Ett gång små askar och burkar med små grejer i, typ stenar, knappar och liknande. Då kan hen öppna och stänga, byta plats på grejerna som lusten faller på. Och som förälder kan en pytsa ut askar/och burkar vartefter. Det spelar ju ingen roll vad som är i, det är själva grejen att hålla på som är hela nöjet.

Jag vaknar till två insändare i vår lokala tidning FaluKuriren, en av en kränkt ”inte alla män”-snubbe ang MeToo och en om att det skulle vara ett feministiskt initiativ att mer fokus ligger på bröstcancer än prostatacancer (dvs att kvinnor ve och fasa skulle ha bättre sjukvård än män).
http://www.dt.se/opinion/insandare/replik-vad-ska-vi-som-aldrig-tafsar-gora-ga-fram-till-framligar-och-be-dem-sluta
http://www.dt.se/opinion/insandare/insandare-beror-den-styvmoderliga-hanteringen-av-prostatacancer-pa-ett-feministiskt-initiativ
Snälla Lady Dahmer skulle inte du kunna skicka in ett svar på dessa insändare! Vi behöver din feminism även i Dalarna! Jag skulle aldrig kunna författa ett tillräckligt bra svar… Eller någon annan som läser detta, ös på med svar på dessa trista insändare!!

Varför tror du att folk i allmänhet inte förstår att ditt jobb är ansträngande och svårt? Du kanske behöver syna dina fördomar om andra 😉
Du har ju varit inne på det förr – att ta hand om barn är ett heltidsjobb i sig. Självklart blir man splittrad om man jobbar samtidigt, speciellt om man som du har egen verksamhet. Inga klara gränser mellan vad som är vad och när man gör vad. I know ’cause I’ve been there – började frilansa som teknisk skribent när min unge var 10 månader. Och då var ändå hans pappa föräldraledig..! Ändå försökte jag ju såklart svara på kunders mejl, twittra, etc på kvällstid eller medan ungen såg på Barnkanalen. Jag mådde inte alls bra av det utan fick efter några månader sätta gränser för mig själv. Inte svara på mejl efter kl 17 och inte före alla morgonsysslor var klara med barnet. Jag tvingade mig själv till fasta tider och upprepa mantrat "en sak i taget". Multitasking är inget för mig. Då blev det bättre.
Jag tror att den här stressen över att blogga och besvara mejl och kommentarer, den behöver du reflektera över. Alla vi som följer dig vill ju så klart att du ska må bra! Vem vill veta att du gick in i väggen för att du svarade på för många mejl?! Du måste dra en gräns, lite är bättre än inget och det skulle räcka även om du gjorde 20 % av det du gör nu.
Oskar gav ju en så bra kommentar till ett tidigare inlägg, försök att följa hans råd även om du får ångest av det. Du kommer må bättre i längden. Lämna telefonen hemma och var i den "riktiga" världen så mycket du kan. Gå ut och gå, gör eld och vad det nu var han skrev om.
Ta hand om dig själv för fan! <3

Såg på nyheterna (TV4) att det verkar som att metoo har fått en påverkan på skolpolitiken och att taffsande kommer tas mer på alvar.
Kolla inslaget. Kanske kan du och andra hänvisa till det för att gehör på era skolor 👍😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *